HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 20:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
US State Department

Citat:
Žene u BiH tjeraju da prodaju tijelo po stanovima, motelima i pumpama
Iako BiH ulaže napore u borbi protiv krijumčarenja ljudi, još ne ispunjava minimum standarda kad je u pitanju ova oblast

22.06.2019 12:24

Žene i djevojke u BiH podvrgnute su prostituciji koja se odvija u privatnim stanovima, motelima i na benzinskim pumpama, navedeno je u najnovijem izvještaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu, u okviru kojeg se nalazi i odjeljak o BiH.

Kako su naveli, žrtve trgovine ljudima su u prošloj godini dolazile iz Afganistana, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Šri Lanke, a prethodnih godina iz Kube, Gambije, Libije i Srbije.

- Marginalizirane grupe iz romske populacije prisiljene su da prose, da se prostituiraju i podvrgnute su prisilnom ropstvu i nedobrovoljnom stupanju u bračnu zajednicu. Žrtve iz BiH podvrgnute su prostituiranju i prisilnom radu u građevinskom sektoru u zemljama širom Evrope, poput Hrvatske, Francuske, Srbije, Slovenije i Austrije - istaknuto je u izvještaju.

Ističe se da su i dalje migranti iz Afganistana, Irana, Iraka i Sirije ranjive grupe podvrgnute iskorištavanju i krijumčarenju, posebno žene i maloljetnici bez pratnje odraslih.

Iako, kako je istaknuto, BiH ulaže napore u borbi protiv krijumčarenja ljudi, još ne ispunjava minimum standarda kad je u pitanju ova oblast.

- Vlasti i dalje nisu demonstrirale dovoljno napora u poređenju s prethodnim izvještajnim periodom. Agencije za provođenje zakona nemaju dovoljan kapacitet i znanje, zbog čega se ova krivična djela tretiraju kao manji prekršaji, dok sudije donose presude koje su ispod zakonskog minimuma za krivična djela krijumčarenja pravdajući to olakšavajućim okolnostima - istaknuto je u izvještaju.

Ovu tvrdnju su ilustrirali jednom blagom presudom za navođenje na prostituciju, uz obrazloženje da je žrtva osoba sklona seksualnim aktivnostima.

- Poddržavni zakoni u dijelu o podsticanju na prostituciju omogućili su policijskim agencijama da djecu od 14 godina tretiraju kao delinkvente koji su se dobrovoljno posvetili prostituiranju umjesto da budu tretirana kao žrtve trgovine bijelim robljem - naglašeno je u izvještaju.

Stejt department je donio i nekoliko preporuka koje se odnose na bolje procesuiranje ovih krivičnih djela, obuku osoblja koje prvo dolazi u dodir s žrtvama, kao i njihovu bolju identifikaciju. Također, preporučuje se bolje finansiranje nevladinih organizacija za pomoć žrtvama, poboljšanje saradnje i koordinacije između državnih i entitetskih agencija, kao i dodjeljivanje osoblja za radnu grupu koja bi se bavila mjerama protiv krijumčarenja.
Prema njihovom mišljenju, potrebno je standardizirati procedure u cijeloj zemlji, ali i integrirati predstavnike romske zajednice u proces donošenja odluka u vezi sa zaštitom žrtava.

Kada se radi o postupanju pravosudnih organa, upozorili su da Tužilaštvo BiH u 2018. godini nije iniciralo nijednu optužnicu protiv krijumčarenja, a Sud BiH nije donio nijednu presudu. Federalni tužioci su, kako je istaknuto, pokrenuli dva postupka, a tamošnji sudovi su donijeli 11 presuda. Vlasti RS su, kako je istaknuto, pokrenule jednu istragu, a tužilaštva su podigla jednu optužnicu, dok sudovi nisu osudili nikoga.

Osim toga, Stejt department upozorava da je u proteklom izvještajnom periodu došlo do smanjenja zaštite žrtvama, te da nije bilo dovoljno napora u pružanju pomoći, skloništa i drugih mjera prema žrtvama.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
OSCE trolls.

Citat:
Berton: VSTV i Tužilaštvo trebaju usmjeriti rad na rješavanje najtežih krivičnih djela
Novinari moraju biti odgovorni u prikupljanju informacija

21.06.2019 17:04

Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Brus Berton (Bruce Berton) ponovio je danas da je sloboda izražavanja ključni stub svake funkcionalne demokratije te kritiziranje i otvorena rasprava o radu zvaničnih institucija, u koje spadaju i pravosudne institucije, trebala bi biti pozdravljena i smatrana konstruktivnom.

Odgovarajući na upit Fene o mogućnosti najavljenog krivičnog gonjenja medija koji su objavljivali negativne poruke o radu pravosuđa "s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema", Berton je naglasio kako se onima koji vode ili koji učestvuju u slobodnom i otvorenom dijalogu o ovom pitanju ne bi trebalo prijetiti krivičnim gonjenjem samo zato što izražavaju svoje nezadovoljstvo.

- Takve prijetnje samo dodatno štete ionako narušenom povjerenju javnosti u pravosudni sistem i stvaraju atmosferu straha koji utišava javnu debatu i podriva medijske slobode - stav je šefa Misije OSCE-a, ističući kako bi se građani morali oslanjati na slobodne medije koji im pružaju informacije vezane za eventualne zloupotrebe položaja.

Naravno, dodao je, novinari također moraju biti odgovorni u prikupljanju informacija, intervjuiranju javnih ličnosti i provjeri tačnosti činjenica iznesenih u izjavama, kako bi pružili građanima informacije neophodne za efektivno sudjelovanje u demokratskom životu i pozivanje javnih zvaničnika na odgovornost.

Berton je pozvao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Tužilaštvo BiH da na adekvatan način usmjere svoje aktivnosti i resurse ka rješavanju najtežih krivičnih djela u koje spadaju korupcija i organizirani kriminal, radije nego da napadaju rad novinara i time dalje podrivaju percepciju javnosti o nepristrasnosti pravosudnog sistema.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mega-Troll Vigemark.

Citat:
Vigemark: Prestati s uvjetovanjem i što prije formirati vlast
U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne s radom, rekao je


Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) danas je u Mostaru komentirao činjenicu da se usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO postavlja kao uvjet za formiranje vlasti na nivou BiH.

Vigemark je poručio da se mora prestati s uvjetovanjem te da se vlast na nivou BiH treba što prije formirati.

- Evropska unija i njeni visoki zvaničnici, uključujući komesara Hana, vrlo jasno i više puta su ponavljali da sve strane trebaju odustati od bilo kakvih uvjetovanja, pogotovo ako je riječ o uvjetima za koje nema šanse da će se postići dogovor. U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne s radom, jer toliko posla čeka da bude urađeno - rekao je Vigemark novinarima u Mostaru.

On se, također, osvrnuo na problem migranata u Unsko-sanskom kantonu, kazavši da nadležnost za pitanja migracija prvenstveno leži na Ministarstvu sigurnosti i Vijeću ministara u tehničkom mandatu.

- Potrebno je da se uspostavi sistem kako će se ovo pitanje rješavati. Ne možete tek tako pronalaziti lokacije za smještaj migranata i jasno mi je da je situacija u Unsko- sanskom kantonu izuzetno teška i da oni očajnički traže bilo kakve alternativne lokacije. Međutim, ono što je problem s lokacijom ''Vučjak'' jeste to da se ta lokacija nalazi na granici s Republikom Hrvatskom, samim tim i s EU i, u suštini, imala bi efekt magneta za migrante, što bi dovelo do velikih problema - istakao je Vigemark.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Trolls...Trolls....Trolls everywhere....

Citat:
Panevropska unija u našoj zemlji: U protekle četiri godine BiH napustilo 190 hiljada osoba, to se mora zaustaviti

Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizator je današnjeg skupa pod nazivom "Evropske integracije kao prevencija iseljavanja mladih".

Skupu, koji se održava u Sarajevu, prisustvuje veliki broj mladih koji smatraju da je ovo pitanje ključno da bi se zaustavili masovni odlasci iz BiH.

Prisutnima koji su došli iz svih gradova BiH obratio se Sven Petke, direktor Fondacije ''Konrad Adenauer'', koja je i suorganizator ovog skupa. On je ukazao na to da je vrlo bitno govoriti o temi odlaska mladih.

Masovni odlasci

Istakao je da samo članstvo u EU neće spriječiti iseljavanje iz ove zemlje. Iznio je šokantne podatke, navodeći da trenutno broj onih koji su napustili ovu zemlju, a koji žive i rade u Njemačkoj iznosi 190 hiljada, te da se taj broj u posljednje četiri godine znatno povećava.

- Posljednje četiri godine iz BiH je godišnje odlazilo po 10 hiljada osoba koje sada žive i rade u Njemačkoj. Podaci pokazuju da je prije četiri godine taj broj iznosio 150 hiljada, a sada 190 hiljada. Mislim da će ove godine ta brojka prijeći i 200 hiljada. Mislim da je sam pristup ulaska u EU nešto što u političkom i ekonomskom smislu, a samim time i za građane donosi bolje mogućnosti - kazao je Petke.

Prisutnima se obratio i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Gunnar-Wigemark), koji je kazao da političari moraju da pošalju neke pozitivne poruke, da se bave ovim problemom i odgovore na potrebe mladih u BiH.

Negativna retorika

- Ako se stalno govori o negativnim vijestima, ako se govori o korupciji, a evo vidimo da ne postoji sada Vlada, prisutna je velika nezaposlenost i obrazovni sistem koji ne proizvodi kadrove za radna mjesta, jasno je da se mora otvoriti diskusija i debata i uložiti mnogo truda i rada da bi se došlo do konkretnih mjera. Ne treba se zadržavati na negativnoj retorici. Mišljenje EU koje je nedavno objavljeno jeste dobar osnov za početak te diskusije, da se govori o stvarima koje se sada trebaju poduzeti, sada moramo misliti kako riješiti obrazovni sistem, zdravstveni sistem, stvoriti tržišnu ekonomiju i pripremiti zemlju za članstvo u EU - kazao je Vigemark.

Odgovarajući na novinarska pitanja je li većina mladih iz RS protiv ulaska BiH u EU, kako se ovih dana piše, Vigemark je kazao da je obišao mnoge univerzitete, od Banje Luke, Pala, Sarajeva i Zenice i da podaci pokazuju nešto sasvim drugo.

- Kada odem u RS, vidim da dvije trećine do tri četvrtine žele ostati u ovoj zemlji. Vidim da mladi žele ostati ovdje, ali jednostavno ne nudi im se perspektiva da bi se na to odlučili - rekao je Vigemark.

Na novinarsko pitanje zašto u BiH još nije formirana vlast, kazao je da je potrebno da dođe do kompromisa.

- Ovo je dobra prilika da pojasnim da, kada kažem ''mi'', ne mislim ovdje kao Lars-Gunar Vigemark, nego EU, da sve stranke koje imaju želju da se pridruže nekoj koaliciji trebaju i ostaviti po strani svoje zahtjeve i sjesti za sto. A kada to kažem, ne mislim ni na jednu stranku posebno niti na jedan zahtjev posebno. Potrebno je doći do kompromisa - kazao je.

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i član Panevropske unije, govorio je o problemu odlaska mladih iz zemlje.

Najljepša zemlja

Njegove riječi su bile zapažene s obzirom na to da je kazao da je BiH najljepša zemlja za život.

- Možda je negdje život bolji, ali nije ljepši nego u BiH. Nigdje ne teku med i mlijeko. Moramo se potruditi da ova zemlja bude bolja - kazao je Topić i pozvao mlade da ostanu u BiH.

O ovom problemu govorio je i Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, koji je kazao da je dosad struka u više navrata predlagala konkretna rješenja kako usporiti iseljavanje mladih.

- Rješenja postoje, no generalno ljudi odavde odlaze zbog političke nestabilnosti. Politika treba uraditi ključni korak i poslati jasnu poruku da je ovo zemlja stabilna za život i rad. To može dovesti do većih ekonomskih efekata, bolje nego bilo koja ekonomska mjera - kazao je Hadžić, navodeći da nije optimista da će trenutne političke partije i predstavnici vlasti poslati takvu poruku.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Neki njemački levat Troll. Odkud više izviru ti imbecili ?

Citat:
Kristijan Helbah: U BiH potrebno intenzivirati reformske procese

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu navodi se da je Josip Brkić jučer u Sarajevu bio domaćin radno-konsultativnog ručka delegacija dva ministarstva

Njemačka će i dalje pružati podršku procesima evropskih i euroatlantskih integracija u BiH, s obzirom na to da je perspektiva članstva zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta rada njemačke vlade, istakao je specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA ministarstva vanjskih poslova Njemačke Kristijan Helbah (Christian Helbach).

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu navodi se da je zamjenik resornog ministra Josip Brkić jučer u Sarajevu bio domaćin radno-konsultativnog ručka delegacija dva ministarstva, na kojem je goste iz Njemačke predvodio Helbah.

Helbah je naglasio da je u BiH potrebno intenzivirati reformske procese, regionalnu saradnju, te nastaviti borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, budući da su to preduslovi za pristupanje EU.

Kada je riječ o razvojnoj saradnji, na sastanku je istaknuto da je taj proces izuzetno značajan i uspješan, budući da se u BiH trenutno realiziraju projekti u vrijednosti od 350 miliona eura.

Izražena je spremnost vlade Njemačke da za nastavak tehničke saradnje do 2020. godine stavi na raspolaganje 6.000.000 eura, namijenjenih za stručno obrazovanje, jačanje javnih institucija i inovacije u malim i srednjim preduzećima.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanju realizacije sporazuma o vizama za radnike iz BiH koji se šalju na rad u Njemačku, borbi protiv ilegalne migracije i saradnji u oblasti sigurnosti.

Brkić je upoznao sagovornike o situaciji u BiH i aktivnostima u procesima evropskih i euroatlantskih integracija.

On je zahvalio za konstantnu podršku koju Njemačka pruža BiH, posebno nakon pokretanja njemačko-britanske inicijative, te izrazio nadu da će takav prijateljski odnos i bilateralna saradnja biti nastavljeni.

Brkić je istakao i potrebu hitnog uspostavljanja vlasti u BiH da bi institucije na svim nivoima mogle ispunjavati reformske obaveze.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 23 lip 2019, 13:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Što bi to sve bilo bez Mega-Troll "Vatikana".

Citat:
Vijeća za provedbu mira (PIC): Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se provesti

U Sarajevu je u utorak završen dvodnevni sastanak političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), gdje je razmatrana trenutna situacija u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju Upravnog odbora PIC-a stoji:

“Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se u Sarajevu 17. i 18. lipanja 2019. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obvezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava neophodne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a je naglasio potrebu da se program 5+2 u potpunosti provede, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a je pozdravio objavljivanje Mišljenja Europske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU u kojem se preporučuje da Bosna i Hercegovina napravi suštinske promjene i unaprijedi svoj zakonodavni i institucionalni okvir i navode se sveobuhvatne preporuke s ključnim prioritetima za buduće reforme koje će pomoći da BiH dosegne stupanj na kojem joj više neće biti potrebna međunarodna supervizija.

Upravni odbor PIC-a je s istinskim žaljenjem konstatirao da, nakon što je od općih izbora, održanih u listopadu 2018. godine, proteklo više od osam mjeseci, još uvijek nisu formirani odgovarajući organi vlasti na državnoj razini, na razini Federacije BiH i u nekoliko županija u Federaciji BiH. Zbog toga se kasni s provedbom demokratske volje građana BiH i onemogućava se provođenje neophodnih reformi.

Upravni odbor PIC-a se sastao sa Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine BiH kako bi se upoznao s prioritetima novoformiranih organa vlasti i potaknuo ih da zajednički rade na provedbi reformi potrebnih za osiguranje boljeg života za građane BiH.

Upravni odbor PIC-a je osudio činjenicu da je i nakon općih izbora 2018. godine nastavljeno s neodgovornom retorikom kojom se produbljuju podjele i s političkim potezima, uključujući i osporavanje teritorijalnog integriteta BiH i državnih institucija, kao što su pozivanje na otcjepljenje, zagovaranje podjele BiH na tri teritorijalne jedinice i najavljivanje namjere da se ospori naziv entiteta Republika Srpska (RS). Takve inicijative i izjave dovele su do ozbiljnog urušavanja uzajamnog povjerenja i suradnje među ključnim akterima i one nemaju podršku Upravnog odbora PIC-a.

Nadalje, putem takvih inicijativa i izjava stvara se osjećaj nestabilnosti koji obeshrabruje strane ulagače i ubrzava odlazak građana iz BiH u potrazi za sigurnošću i vladavinom prava.

Upravni odbor PIC-a smatra da potpuna suradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) uključuje i poštivanje presuda koje su donijeli Haški tribunal i ovaj mehanizam. U tom kontekstu, Upravni odbor osuđuje odluku Vlade RS o uspostavi Komisije za Srebrenicu i slične revizionističke izjave dane u kontekstu ovog pitanja. Upravni odbor PIC-a podsjetio je da su zbivanja u Srebrenici u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine nesumnjivo kvalificirana kao genocid u presudama međunarodnih sudova, a i sudova u BiH.

Upravni odbor PIC-a je pozvao organe vlasti u cijeloj BiH da usklade svoje zakone o javnom okupljanju s međunarodnim standardima. Konkretnije, Upravni odbor PIC-a je osudio aktivnosti koje su poduzete u RS kako bi se dodatno ograničile demokratske slobode, kao što su pravo na slobodu govora i mirno okupljanje.

Uz to, aktivnosti usmjerene na formiranje rezervnog sastava policije rezultirale su negativnom spiralom nepovjerenja u BiH. Umjesto ovakvih poteza, organi vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini trebali bi raditi na poboljšanju suradnje u oblasti provedbe zakona i osigurati da postojeće policijske snage imaju na raspolaganju adekvatne resurse i odgovarajuću obuku kako bi mogli rješavati niz izazova s kojima se suočava BiH i njeni građani, uključujući i pitanje migracija.

Upravni odbor PIC-a je dobio informacije o najnovijim zabrinjavajućim zbivanjima u okviru Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), što potvrđuje potrebu za hitnom provedbom suštinskih reformi.

Članice NATO-a iz Upravnog odbora PIC-a i Japan pozdravili su priliku da organi vlasti Bosne i Hercegovine predaju svoj prvi Godišnji nacionalni plan (Annual National Program – ANP), instrument koji je lokalno osmišljen, a koji će dalje pomoći BiH da unaprijedi svoje odbrambene kapacitete, u korist svih građana BiH.

Upravni odbor PIC-a apelirao je na političke i institucionalne lidere BiH na odgovarajućim razinama vlasti da:

Unaprijede dijalog i suradnju između zajednica te potaknu razvoj okruženja koje nije opterećeno nacionalističkom retorikom podjela. Jačaju okruženje koje pogoduje stabilnosti i napretku, uključujući poduzimanje konkretnih koraka na najvišoj političkoj razini ka postizanju stvarnog pomirenja u cijeloj zemlji. Podrže napore lokalnih vlasti i zajednica u tom smislu.

Okončaju formiranje parlamentarnih i izvršnih organa na svim razinama bez daljeg odlaganja. Prestanu blokirati, odnosno opstruirati provedbu izbornih rezultata zbog uskih stranačkih interesa, čime drže taocima budućnost zemlje i njenih građana. Što prije uspostave parlametnarne komisije, kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla početi vršiti svoju zakonodavnu funkciju.

Jasno i aktivno dokažu svoje deklarirano opredjeljenje za integraciju zemlje u EU, tako što će poduzeti neodložne i konkretne korake ka provedbi ključnih prioriteta i reformi navedenih u mišljenju Europske komisije u oblasti vladavine prava, temeljnih prava, reforme javne uprave, kao i demokracije i funkcionalnosti. To su osnove na temelju kojih će zemlje članice EU donijeti odluku u vezi sa sljedećim koracima BiH na putu integracije u EU, u skladu s težnjama njenih građana.

Suzdrže se od svake dalje retorike podjela i nacionalizma. Osiguraju da se temeljna prava svih građana jednako štite u cijeloj zemlji.

Suzdrže se od podrivanja institucija na državnoj razini. Podrže te institucije i rade na jačanju njihove funkcionalnosti, unutarnje kohezije i osiguranja resursa. Oružane snage BiH su jedina obrambena struktura ove zemlje i kao takva uživa punu podršku Upravnog odbora PIC-a.

Značajno pojačaju napore na poboljšanju vjerodostojnosti i transparentnosti izbornog procesa tako što će implementirati temeljne promjene izbornog zakona koje su preporučili Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSSE-a (ODIHR) i Grupa država protiv korupcije (GRECO) te razmotriti druge neophodne izmjene. Usvoje te izmjene što prije, kako bi se osiguralo da se one mogu blagovremeno primijeniti na lokalne izbore 2020. godine.

Prioritetno riješe dugogodišnji izborni zastoj u Mostaru kako bi se građanima omogućilo da glasaju na općinskim izborima 2020. godine, bez uvjetovanja drugim pitanjima i uz očuvanje Mostara kao jedinstvenoga grada.

Provedu odluku iz predmeta Sejdić-Finci i slične odluke Europskog suda za ljudska prava, te se suzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provedbu tih odluka.

– Imajući na umu da je oblast migracija u isključivoj nadležnosti države BiH, da zajedno, između ostalog i kroz značajno bolju suradnju i komunikaciju, rade na rješavanju problema u vezi s migracijom u cijeloj zemlji. Upravni odbor PIC-a poziva Ministarstvo sigurnosti BiH da ubrza napore na koordinaciji između agencija za provođenje zakona u cijeloj BiH, od kojih se očekuje da surađuju kako bi odgovorili na sigurnosne izazove koje donosi ovo pitanje.

Podrže vladavinu prava na svim razinama vlasti u BiH, osobito jačanjem institucija odgovornih za borbu protiv korupcije i sprečavanje i borbu protiv terorizma. Suzdrže se od podrivanja pravosudnih institucija na svim razinama, i provode njihove odluke.

Izmijene Zakon o visokom sudskom i tužiteljskomvijeću (VSTV) da bi se funkcioniranje Vijeća uredilo na način koji jamči profesionalnost i odgovornost svih njegovih članova. Strukturalne izmjene u skladu s preporukama EU su neophodne da bi se uredilo imenovanje, ocjena i disciplinske procedure kako bi se povratilo povjerenje javnosti u tu instituciju. Upravni odbor PIC-a također poziva Vijeće da hitno završi proces preostalih imenovanja.

Ojačaju fiskalnu stabilnost i ubrzaju ekonomske i socijalne reforme. Nivo siromaštva, nezaposlenosti i odlazaka iz zemlje ne doprinosi ukupnoj stabilnosti i zahtijeva neodložne ciljane mjere, uključujući i održive javne investicije.

Osiguraju slobodu i nezavisnost medija, i podrže profesionalne i odgovorne medije. Javni emiteri trebaju omogućiti jednak pristup svim političkim strankama, kao i otvorene debate između različitih gledišta, te im treba dodijeliti stabilan i nezavisan izvor financiranja.”

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći sastanak 3. i 4. prosinca 2019. godine.

M.J.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 26 lip 2019, 17:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mutavac Troll.
Nemam ništa za povećati i istaknuti, samo bih ga priupitao što bi sa referendumom i respektiranjem volje britanskog naroda ? 3 puste godine prođoše.

Citat:
Fild: Borio sam se protiv vladavine prava, a ona je pobijedila

Nerijetko društvene mreže koristi kako bi ukazao na propuste i probleme u Bosni i Hercegovini

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) poznat je po svojim pozitivnim komentarima o našoj državi. Nerijetko društvene mreže koristi kako bi ukazao na propuste i probleme u Bosni i Hercegovini. Na svom oficijelnom blogu objavio je tekst o pojmu vladavine prava kojeg prenosimo u cijelosti.

- Vladavina prava. Taj izraz čujem skoro svaki dan, a koristim ga skoro jednako često. To je osnova pritužbi građana, uzajamnih optužbi između političara i kritika civilnog društva. Vladavina prava je najvažnija stavka nedavnog mišljenja Evropske komisije o BiH. Nisam siguran da znamo značenje tog izraza kada ga koristimo, a siguran sam da se često i ne slažemo oko samog značenja. Ali, znam da je bitna. Engleski filozof John Locke jer prije više od tri vijeka rekao – „gdje prestaje zakon, počinje tiranija“.

Puno je umova koji su kvalificiraniji od mene, pravnih stručnjaka, koji mogu govoriti o tradiciji i istoriji ovog koncepta. Za mene, dosta toga se može svesti na prilično jednostavnan koncept: niko nije iznad zakona. Ista pravila trebaju se primjenjivati za sve, bez obzira na položaj, uticaj ili bogatstvo.

Vjerujem da ovaj koncept velikim dijelom objašnjava razloge zbog kojih su građani najčešće frustrirani ili ljuti u situacijama kada nema vladavine prava, ili je ona neadekvatna. Kada je neko u prilici da izbjegne odgovornost zato što zna nekoga, ili zbog svoje pozicije, to vrijeđa naše osnovno poimanje pravde. Ako neko može počiniti krivično djelo, zloupotrijebiti položaj, ili neraditi svoj posao – a za sve to nema nikakvih posljedica, koja je naša motivacija da igramo po pravilima?

Kada razgovaram sa građanima ove zemlje o tome šta bi voljeli da se promijeni, ili zašto stalno raste broj onih koji razmišljaju o odlasku – čujem izraze kao što su pravičnost idostojanstvo. Ovo nisu apstraktni pojmovi. Pravičnost znači da se, kao najbolji kandidat, ne morate pridružiti političkoj stranci da bi imali šansu da radite u javnoj administraciji. To znači da ne morate dati mito da smanjite rizik od stalnih “inspekcija” ili poziva na sud. To znači da se o javim ugovorima odlučuje po principu isplativosti, a ne veza. Dojstojanstvo znači pristup medicinskoj njezi na koju vi i vaša porodica imate pravo, bez da morate davati “poklone” ili uzvraćati uslugu. To znači da znate da se diploma za koju ste se vi dobro namučili i naporno učili, ne može jednostavno kupiti ili falsificirati.

Sva ova pitanja potpadaju pod vladavinu prava. To je puno više od sistema sudova, iako je to ključni i vrlo vidljivi dio vladavine prava. Ovdje se govori o konzistentnoj primjeni poznatih pravila u svakodnevnom životu, te o duhu i principima koji stoje iza tih pravila, a ne o najnižem mogućem prihvatljivom standardu. Ovo je posebno važno za javne zvaniničnike, koji bi trebali biti primjer svima, i biti otvoreni za ovakve provjere. Nezavisnost ne znači da ne možete biti predmet provjera.

Šta mi možemo uraditi? Veliki je broj sjajnih pojedinaca i organizacija koje rade kako bi ova pitanja stavili na centralno mjesto, i svi oni zaslužuju našu podršku. Korupcija ne voli transparentnost, i što više građani razmjenuju i naglašavaju ove prakse, to bolje. Građani mogu i trebaju očekivati više od onih koje su izabrali i koje finansiraju iz poreza na njihova primanja.

Uz ovaj pritisak od dole prema vrhu, potrebna je i podrška ostalih. Ujedinjeno Kraljevstvo je, u sklopu svojih povećanih fondova za BiH, pitanje vladavine prava stavilo na centralno mjesto, uključujući profesionalizaciju sudija i tužilaca, jasna pravila o sukobu interesa, transparentno javno finansiranje, zaštitu prijavljivača korupcije i novinara, efikasnije sudove, bolju koordinaciju policije, smanjenje administrativih opterećenja na kompanije i pojedince, depolitizaciju javnih kompanija i efikasne mjere protiv diskriminacije.

Također snažno pozdravljam jasan fokus Mišljenja EU po pitanju vladavine prava, i neophodnost napretka u tom polju sa ciljem daljeg napredovanja na putu ka EU i poboljšanja svakodnevnog života u BiH. Neki od primjera su:

Rezultati u proaktivnim istragama, optužnicama, krivičnim gonjenjima i presudama u slučajevima korupcije

Transparentnost u procesu privatizacije

Efikasna saradnja agencija za sprovedbu zakona

Nezavisno pravosuđe i Visoko sudsko i tužilačko vijeće

Jednakost i nediskriminacija građana putem zaštite ugroženih grupa

Profesionalna i depolitizirana državna služba

Sloboda izražavanja, uključujući i medije i zaštita novinara

Povjerenje građana u vladavinu prava počinje čim se najave izbori, i bilo mi je drago vidjeti da Mišljenje naglašava kontinuirani neuspjeh u poboljšanju izbornog sistema u BiH, uključujući i neodržavanje izbora u Mostaru u zadnjih 11 godina. To nije normalno. I daleko je od standarda koji se očekuju od bilo kog demokratskog društva.

A to nas vraća na ideju da niko nije iznad zakona. Više nego bilo šta drugo, ovo je test koji pokazuje da li se neka zemlja kreće u pravom pravcu. Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi prijatelji su spremni da pomognu ovoj zemlji da se to ostvari. Njeni građani to žele. A svima nam je bitno - naveo je Fild.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 26 lip 2019, 18:09 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
nemoj tako, sve su to naši saveznici i partneri. prijatelji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 26 lip 2019, 22:10 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2018, 13:47
Postovi: 2828
To je posledica i neprestanog muslimanskog klečanja i pušenja istim zapadnim birokratama. Muslimanski mediji kada im se nešto ne dopadne odmah zovu hambasade i Hincka da kmeče i da traže njihovu intervenciju. Neprestano pokusavaju da drzavu BiH svedu na zajednicko vlasnistvo zapadnih ambasadora i muslimanske sarajevske carsije.

_________________
08. 01. 2019. BN TV: U toku su poslednje pripreme za sutrašnju svečanu manifestaciju proslave neustavnog "Dana RS".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 17 srp 2019, 19:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Edward Ferguson je britanski državni službenik i diplomata. U CIN (Centar za istraživačko novinarstvo BiH).


Zamislite da je ruski diplomat u Londonu član "Skupštine" britanskog centra za istraživačko novinarstvo ?
Zar niko u BiH ne vidi da je ovo skoro na granici kriminalnog ?

https://www.cin.ba/about/

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 17 srp 2019, 23:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2505
BBC je napisao/la:
Edward Ferguson je britanski državni službenik i diplomata. U CIN (Centar za istraživačko novinarstvo BiH).


Zamislite da je ruski diplomat u Londonu član "Skupštine" britanskog centra za istraživačko novinarstvo ?
Zar niko u BiH ne vidi da je ovo skoro na granici kriminalnog ?

https://www.cin.ba/about/


to bio valjda bio raš'n kolužn?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 19 srp 2019, 12:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
OSCE trolls.
Zamislite da jedan Rus (ili Kinez) ovo govori.

Citat:
"Jedna od najbitnijih uloga Vijeća je da jasno demonstrira da upravlja integritetom sopstvenih članova, te da je u stanju da zadrži najviše moguće standarde kompetentnosti, profesionalizma i integriteta kompletnog pravosudnog sistema. Imajući to u vidu, takođe je bitno naglasiti da Parlamentarna skupština BiH ima ulogu u osiguranju odgovornosti javnih institucija pred građanima BiH kojima služe. Nezavisnost sudstva se prvo i, što je najbitnije, odnosi na sposobnost tužilaca i sudija da istraže, procesuiraju i presude u pojedinačnim slučajevima bez vanjskog pritiska ili uticaja. Parlament je u potpunosti kompetentan da razmatra rad pravosudnog sistema, dok god se time ne utiče na pojedinačne slučajeve. Zaključci Vijeća od 18. jula 2019. godine se čini da u potpunosti negiraju ovu osnovnu funkciju Parlamentarne skupštine BiH", naveo je Berton.

Odgovornost pravosuđa je, kaže on, takođe ključan element vladavine prava u svakom demokratskom društvu. Kao što je Misija OSCE-a u BiH prethodno naglasila, niko ne smije biti iznad zakona.

"Članovi VSTV-a trebaju predstavljati najviše moguće standarde kompetentnosti i integriteta. Povećanje javnih i parlamentarnih poziva na odgovornost u VSTV-u nije jednako nepotrebnom pritisku na pravosuđe, kao što Vijeće navodi u svojim zaključcima. Nedavni prijedlozi članova Vijeća, na svojim javnim sjednicama, o mogućnosti kolektivne ostavke, pokazuju da u samom Vijeću već postoji zabrinutost oko vlastitog integriteta. Misija predlaže da, umjesto što zauzima odbrambeni stav, Vijeće bi moglo bliže ispitati razloge za povećane zahtjeve za integritetom i odgovornošću, te da ih pokuša riješiti na pozitivan i transparentan način. Misija OSCE-a u BiH ostaje partner svim pravosudnim institucijama i nastaviće pružati podršku u unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini", tvrdi Berton.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 20 srp 2019, 13:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ma šta moram mater vam jebem. :laugh

Citat:
"Ljudi iz Bosne i Hercegovine moraju biti u stanju da to prevaziđu. Sigurno da treba biti i međunarodne pomoći, ali ljudi moraju početi graditi državu koja funkcioniše, vladu koja funkcioniše, koja integriše umjesto da razdvaja", kazao je.
................
"Za to su potrebni političari koji imaju volju da rade za svoje birače a ne za sebe. A to je nešto što odavno nedostaje", poručila je.
------------------
"Odgovor je ili u povratku uskogrudnom nacionalizmu koji je doveo do ratova, ili u pristupu Evropskoj uniji. Svjestan sam da Francuzi i ostali nisu zainteresovani za proširenje EU, ali odgovor leži u tome da Bosanci i Hercegovci moraju napraviti svoj kapital kroz rješavanje vlastitih problema. I onda iskoristiti taj kapital kako bi išli prema EU", rekao je Fried.
-------------------
"Voljela bih da se više pažnje posveti BiH, i iz Washingtona i iz Brisela. Bilo bi od ključne važnosti da se nova Evropska komisija ponovo posveti Zapadnom Balkanu i mislim da postoji dobra prilika za partnerstvo između SAD i EU kad je riječ o Zapadnom Balkanu. Još puno toga mora biti urađeno, posebno u Bosni", kaže Montgomery, koja je dio karijere provela i u Američkoj ambasadi u Sarajevu.
...............
"Rusija iskorištava vakum. Kada EU nije jače angažovana, kada Amerika nije jače angažovana, kada ljudi u regionu ne rješavaju vlastite probleme, Rusija to koristi. Oni igraju ulogu kreiranja podjela, širenja nacionalizma, onemogućavanja upravljanja, usporavajući tako region. Nadam se da ljudi tamo to vide. I nadam se da će SAD, EU i NATO zadržati fokus i angažman, te pokušati natjerati region da se bavi ovim pitanjima i što je više moguće okrene NATO-u i EU", zaključio je Volker, javlja Glas Amerike.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 27 srp 2019, 15:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovaj veći troll nego ona prije njega. Prokleti američki hacker koji se petlja u unutarnje stvari druge suverene države.

Citat:
Američki ambasador oštro o VSTV-u: Parlament prepoznao ono što građani već znaju


U nastavku prenosimo u cijelosti blog ambasadora SAD-a Erica Nelsona:

Naredne godine, u sklopu Paketa za proširenje 2020, Evropska komisija će predstaviti izvještaj o provedbi ovih ključnih prioriteta BiH. Napredak u oblasti vladavine zakona odredit će da li se BiH može smatrati vjerodostojnim kandidatom za članstvo u EU.

SAD su od završetka rata investirale milione dolara kako bi pomogle BiH da izgradi jači pravosudni sektor. Građani ove zemlje znaju da povrat na ovo ulaganje nije adekvatan. Nedavne vijesti koje se bave Visokim sudskim i tužilačkim vijećem dokaz su da postoji veći problem u oblasti vladavine zakona u BiH - pravila se ne primjenjuju jednako na sve. Međunarodna zajednica je pomogla osnivanje VSTV s ciljem da se pravosuđu osiguraju nezavisnost i integritet. Jasno je da VSTV ne ostvaruje te ciljeve. Naša tvrdnja nije zasnovana na predrasudama, nego na činjenicama.

Godišnji izvještaj OSCE o praćenju procesuiranja predmeta korupcije u BiH kroz brojke potvrđuje ono što građani već znaju: institucije čija je obaveza da procesuiraju slučajeve korupcije to ne rade.

Građani BiH na svojim plećima svakodnevno nose teret korupcije: oni imaju problema kada pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zaposlenju zahtijeva veze sa sistemom političkog patronata. Kada se suoče s opstrukcijama na putu sopstvenog napretka, mnogi emigriraju u zemlje u kojima postoji čvrsta vladavina zakona kako bi osigurali svoju budućnost. To pokazuje koliko žarko građani Bosne i Hercegovine žele da budu jednaki pred zakonom. Oni žele čvrstu vladavinu zakona u kojoj su pravila jednaka za sve kako bi njihov trud i zalaganje odredili njihov uspjeh. BiH trpi ekonomske posljedice kada investitori ne mogu očekivati jednak tretman, u skladu sa zakonom. Zato investiraju sredstva drugdje, što otežava napredak ljudi u ovoj zemlji.

Na pročelju zgrade Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu uklesane su riječi: „Jednakost pred zakonom“. To je naš ideal, koji je pokretač najvećih stremljenja našeg pravosudnog sistema - da niko, pred sudom, ne bi trebao imati bolji tretman od nekoga drugog. Građani BiH također zaslužuju jednakost pred zakonom. Za uspjeh će biti potrebno mnogo više od stalnih napora koje ulažu SAD ili međunarodna zajednica. Za uspjeh će biti potrebno da civilno društvo i predstavnici pravne struke, da dobre i poštene sudije i tužioci, progovore i traže promjene. Neki od njih, ali ne dovoljan broj, već su to učinili. Naročito je važno da predstavnici medija nastave da obavljaju svoj dio posla na izvještavanju o ovom važnom pitanju. Otkrivanjem slučajeva korupcije, novinari pomažu da se osigura viši stepen transparentnosti i odgovornosti. To ih čini stubom demokratije i pravde, a ne prijetnjom.

Malo toga će se promijeniti ukoliko građani BiH ne budu zahtijevali reforme u oblasti vladavine zakona. Parlament BiH je, s pravom, ukazao na mnoge probleme koje je uzrokovao VSTV, na taj način artikulišući ono što mnogi građani BiH već znaju. Parlamentu je s razlogom data ta značajna nadzorna uloga - ne da bi zadirao u nezavisnost pravosudnih institucija, nego da bi osigurao da budu odgovorne prema javnosti. Ministarstvo pravde BiH treba da djeluje odmah i izradi nacrt dopuna Zakona o VSTV kako bi se postigao viši stepen odgovornosti bosanskohercegovačkog pravosuđa. Priliku da rade u Vijeću koje postavlja standarde vladavine zakona u BiH trebalo bi da imaju samo oni koji posjeduju najviše stručne kvalifikacije i moralni integritet.

Prilikom naše proslave Dana nezavisnosti rekao sam: “Uspjeh Bosne i Hercegovine ne zavisi od toga šta međunarodna zajednica može da uradi, nego, kako je rekao JFK ‘od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju’.” Reforme u demokratskom društvu ne dešavaju se preko noći, a počinju onda kada građani progovore i zahtijevaju promjene. Kao što je bivši ministar pravde Sjedinjenih Američkih Država, Robert F. Kennedy, rekao: “Svaki put kada se pojedinac bori za ideal, kada se trudi da promijeni sudbinu drugih ljudi nabolje ili kada se bori protiv nepravde, on pokreće mali talas koji donosi dašak nade; i dok se ti talasi međusobno ukrštaju dolazeći iz milion različitih centara energije i smjelosti, oni stvaraju struju koja može srušiti i najjače utvrde ugnjetavanja i otpora.” Pozivam sve vas da postanete taj talas.

Pokrenite promjenu koju želite kako biste poboljšali stanje vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države su ovdje kako bi podržale građane u nastojanjima da izgrade svjetliju budućnost za Bosnu i Hercegovinu, zaključio je ambasador SAD-a Eric Nelson.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 05 lis 2019, 12:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Nelson: Washington je ozbiljno shvatio Dodikove postupke, zato je pod sankcijama

Veoma je razočaravajuće koliko vremena je potrošeno u traženju konsenzusa za uspostavljenje vlasti u Bosni i Hercegovini, kazao je danas u intervju za novinske agencije FENA i SRNA ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.
"Sat otkucava, mjeseci prolaze, a reforme koje bi pružile nadu Bosancima i Hercegovcima su na čekanju zbog čega se oni sve više odlučuju za odlazak iz BiH u zemlje Evropske unije i članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Oni zapravo za vladavinu prava glasaju "stopalima"", istaknuo je.

Stoga je ocijenio da je veoma važno krenuti s radom i početi s provođenjem teških reformi o čemu je Evropska unija bila veoma jasna šta i kako se treba uraditi. Taj put, dodaje, nije lagan i zahtijevat će kompromise, ali SAD će ostati dosljedan partner koji će pružati pomoć da se to realizira.

"Želimo vidjeti brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara, želimo vidjeti parlament koji funkcionira i redovno zasjeda te formiranje federalnih vlasti i kantona kako bi se svi posvetili provođenju reformi. Potrebno je preuzeti korake koji vode naprijed, a ne nazad", podvukao je Nelson.

Posebno je naglasio da ovakva kašnjenje u fomiranju vlasti ne odgovaraju međunarodnoj zajednici, ali ono što žele podržati i vidjeti je konsenzus među liderima, jer dok političari vode razgovore o formiranju koalicija ne smije se zaboraviti na potrebu za normalnim funkcioniranjem institucija.

Trenutno nedostaje, kaže Nelson, jasne političke volje da se krene naprijed jer stagnacija nije dobra.

Govoreći općenito o odnosu između dvije zemlje, napomenuo je da na njega gleda kao na stabilan i dosljedan, dodajući da će podrška prema BiH, kao zemlji s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i Ostalih, ostati dosljedna, a takav odnos ima potporu cijele američke administracije.

Imajući u vidu činjenicu da je nedavno za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan imenovan Matthew Palmer, Nelson smatra da je to jasna potvrda stabilnosti tog odnosa i posvećenosti Washingtona.

"Bosna i Hercegovina ima jakog partnera u SAD-u. Investirali smo gotovo dvije milijarde američkih dolara u obnovu zemlje nakon rata devedesetih godina prošlog stoljeća i nastavljamo pružati jaku bilateralnu podršku da pomognemo progresu zemlje", stav je Nelsona.

Prokomentirao je činjenicu da se susreo s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, ali ne i s članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, kazavši da je uvijek spreman susresti se s članovima državnog predsjedništva i razgovarati kako SAD može pomoći BiH da napreduje.

Međutim, Nelson je podsjetio da je Dodik trenutno pod sankcijama SAD-a zbog postupaka koji su narušavali Dejtonski mirovni sporazum, a to je Washington shvatio veoma ozbiljno. Zato je izrazio nadu da će u budućnosti partnerstvo biti pozitivno i fokusirano na progres BiH.

Američki ambasador osvrnuo se u intervjuu za agencije na uticaj drugih država na područje zapadnog Balkana poput Kine i Rusije, napominjući da SAD pomno prati uticaj Rusije jer su vidjeli da su njihovi potezi na ovom prostoru destabilizirajući, a kada je u pitanju Kina kazao je da ta zemlja ulazeći u partnerstva s drugim zemljama vrlo često partnere ostavlja u dugovima.

"Vladavina prava i unapređenje vladavine prava je naš najveći prioritet kako bi poslovni subjekti iz SAD-a imali podjednake šanse za uspjeh na tržištu. U SAD-u su propisane stroge kazne za poslovne subjekte koji su uključeni u bilo kakve koruptivne radnje i sto to želimo vidjeti ovdje",dodao je Nelson.

Izrazio je nadu da će se vlasti u BiH fokusirati i postići bolje rezultate u smislu reformi u oblasti vladavine prava i smanjenja korupcije.

Nelson je također kazao da su Sjedinjene Američke Države opterećene negativnom retorikom koja je ovdje često prisutna gdje se jedna strana vidi kao suprotstavljena te smatra da je važno da se razmišlja o budućnosti u kojoj će SAD biti snažan i povjerljiv partner i saveznik za sve građane BiH.

Posebno je naglasio da glasači imaju veliku ulogu jer je njihov glas dragocjen zbog čega je važno da oni glasaju za opciju koja donosi rezultate za cijelu zemlju.

Osvrnuo se na neke od izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koje, kaže, mogu biti primijenjene u BiH, izdvojivši onu koja se tiče opredijeljenosti za mir te je Nelson pojasnio da je NATO važan za SAD jer je taj savez protivnike i neprijatelje pretvorio u saveznike i omogućio zajedničku sigurnost i povjerenje.

"Trump je također govorio o tome da se lideri suočavaju sa izazovom da li odabrati sukobe ili mir, kazavši da je potreban jak lider koji će odabrati mir", dodao je Nelson.

Na kraju intervjua ambasador SAD-a u BiH podvukao je da je jačanje privrednog rasta u BiH jedan od ključnih prioriteta SAD-a jer to omogućava stabilnost i sigurnost za sve građane.

Podsjetio je da SAD izdvaja finansijska sredstva za unapređenje sistema obrazovanja kako bi mladi naraštaji bili pripremljeni za poslove 21. vijeka te je njihov fokus na obrazovanju građanskog aktivizma i obrazovanje u oblasti prirodnih nauka, tehnologije, matematike i inženjeringa.

Investiraju u sektore koji imaju naročito pozitivan potencijal za rast poput turizma, poljoprivrede i drvne industrije, te su pozivali privrednike da se ujedine i zajednički traže reforme koje će im pomoći da lakše i bolje posluju.

Kako je zaključio, ulažu se napori i u jedinstven resurs koji BiH ima, a to je dijaspora koja broji oko dva miliona ljudi koji su uspješni poslovni ljudi te SAD zagovara da se oni vrate u BiH otvore firme i kreiraju nova radna mjesta.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 28 stu 2020, 14:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Da vidimo što nam ovaj bijeli rasist poručuje.

Citat:
Nelson: Dijalog mora zamijeniti retrogradne i nazadne politike
Vrijeme je da se gradi BiH zasnovana ne samo na miru, nego na vladavini zakona i međusobnom poštovanju svih naroda i svih žrtava proteklih ratova, naveo je Nelson u svom blogu

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) objavio je svoj novi blog. Njegov osvrt prenosimu cijelosti:

- Dok Bosna i Hercegovina obilježava 25 godina mira kojeg garantuje Dejtonski mirovni sporazum, vrijeme je ne samo da se osvrnemo na napredak koji je postignut od njegovog potpisivanja, nego da se, što je još važnije, okrenemo budućnosti.

Dejtonski sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao države. Omogućio je uspostavu institucija koje su od fundamentalnog značaja za funkcionalnu državu, poput multietničkih Oružanih snaga BiH, na koje svi građani mogu biti ponosni.

Dejtonski sporazum je na prvo mjesto stavio mir i dao građanima šansu da se vrate u svoje domove i ponovno izgrade svoje živote nakon što su sve zajednice prošle kroz velike patnje za vrijeme užasnog rata. Sporazumom je to omogućeno tako što je osigurana podjela vlasti između konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Primarni cilj Dejtonskog sporazuma bio je da posluži kao okvir za očuvanje mira, za izgradnju povjerenja i pomirenja, te da omogući tranziciju zemlje ka efikasnom, funkcionalnom i demokratskom društvu.

Dejtonski sporazum ispunjava to osnovno obećanje, ali građani Bosne i Hercegovine zahtijevaju, zaslužuju i spremni su za više. Za vrijeme putovanja širom zemlje čujem od građana, mladih ljudi i poduzetnika iz svih djelova zemlje jasan zahtjev: oni žele budućnost bez podjela i manipulacija, budućnost koja će svim građanima dati šansu da ostvare svoj puni potencijal.

Budućnost koju želi velika većina građana, posebno omladine, jeste Bosna i Hercegovina koja je sastavni dio evro-atlantske zajednice zemalja. Međutim, zbog toga što napredak blokiraju politike podjela i korupcija, BiH nastavlja da gubi svoj najveći resurs – njeni očajni građani napuštaju zemlju. Neki sadašnji bh. lideri otvoreno izražavaju sumnju u sopstvenu sposobnost da vode zemlju ka budućnosti koju građani žele. Mnogi odbijaju da zemlju vode u pravom smjeru. S druge strane, ja imam potpuno povjerenje u potencijal građana, posebno mladih, da odrede kurs i da osiguraju da narednih 25 godina bude period istinskog napretka.

To neće biti jednostavno, ali vi imate priliku da aktivno učestvujete u izgradnji Bosne i Hercegovine koja će bit inkluzivna, prosperitetnija zemlja, punopravna članica evro-atlantske zajednice zemalja. Vjerujte u BiH! Vjerujte u potencijal koji EU i NATO jasno vide u vama i vašoj zemlji.

Namjena Dejtonskog sporazuma nikada nije bila da vječno traje, a njegove se manjkavosti moraju i mogu ispraviti. Ljudi u Bosni i Hercegovini sada su izabrali euro-atlantski put kao najbolju nadu za bolju budućnost. Taj pravac sadrži jasnu i ostvarivu mapu puta koja vodi ka promjenama. “Reforme” mogu izgledati kao nešto što je van kontrole običnih građana – ali ja vas pozivam da razmislite o tome šta ključne reforme potrebne za kandidatski status EU koje podržava Program reformi NATO saveza u stvarnom životu znače za vas.

• Integritet izbornog procesa: Vi i vaši sugrađani ste 15. novembra iskoristili moć da svojim glasovima promijenite budućnost. Nakon više od deset godina, stanovnici Mostara će 20. decembra ponovo imati tu moć. Vaš glas je samo vaš, ali postoje poznate manjkavosti koje ostavljaju prostor za krađu vaših glasova. Godina 2021. je godina za primjenu međunarodnih standarda za integritet izbornog procesa da biste mogli računati na moć koju vaš glas ima na izborima.

• Vladavina zakona: oni koji nastoje da iskoriste bh. institucije za lično bogaćenje i ostanak na vlasti nisu zainteresovani da naprave osnovne korake da bi se povećao stepen odgovornosti prema vama kao građanima i biračima. Bolji Zakon o javnim nabavkama, reforma javne uprave, zakonodavstvo u oblasti sukoba interesa i osiguranje integriteta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i cijelog pravosuđa osiguraće bolje javne usluge, manje favoriziranja zbog kojeg svi nemaju jednake šanse, te bolje i nepristrasnije pravosuđe. Ovo su zakoni koji su hitno potrebni kako bi se napao rak koji se zove korupcija, a koji iscrpljuje BiH.

• Zapošljavanje: državna preduzeća su neefikasna – to su politički bankomati koji pomažu eliti da kontroliše građane i njihove glasove na izborima, te da se obogati sredstvima koja pripadaju vama. Ovim kompanijama nedostaje transparentnost, one guše privatni sektor i povećavaju javni dug. Radi dugoročnog zdravlja bh. ekonomije ključna je depolitizacija ovih kompanija, kao i omogućavanje privatnom sektoru da pruži šansu svima.

Razni izvještaji, sudske presude i nedavno Mišljenje EU jasno opisuju reforme koje su BiH potrebne kako bi se riješile sistemske neefikasnosti koje sprečavaju ekonomski rast i upravljanje. Da bi doživjeli svoju sudbinu unutar EU, bh. građani i izabrani lideri moraju pokrenuti dijalog i postići širok konsenzus o ustavnoj reformi.

Dijalog mora zamijeniti retrogradne, nazadne politike koje se hrane poticanjem sukoba, nesporazuma i očaja, politike koje odlučno odbacuju međunarodni partneri i prijatelji BiH, čemu smo svjedočili prije samo nekoliko dana. Reforme na putu ka EU osiguraće da BiH bude stabilan i siguran dom za tri konstitutivna naroda – i da se poštuju prava svih građana, uključujući sve ostale.

BiH je jedna država i samo u njoj takvoj, njeni građani mogu uživati prednosti članstva u EU – vrijeme je da vas etno-nacionalistički lideri prestanu obmanjivati da je moguće nešto drugo i da prestanu sijati sjeme podjele čime blokiraju neophodne korake koji će vas odvesti u EU. Oni su manjina koja ima koristi od statusa kvo, tj. od nastavka podjela.

Također je vrijeme da se sagleda uloga NATO saveza u osiguranju mira u BiH i uzme u obzir jednostavan princip koji je temelj Alijanse: sigurnost, stabilnost i prosperitet najlakše se postižu svrsishodnom saradnjom. Teške reforme postaju jednostavnije kada u pomoć pozovete 30 saveznica iz NATO alijanse. Partnerstvo BiH sa NATO savezom i Reformski program zemlje fokusirani su na reforme koje dotiču sve razine društva – od modernizacije sektora odbrane, do oblasti vladavine zakona. BiH će predvoditi ova reformska nastojanja, a Alijansa je spremna da pomogne. Također možete i dalje računati na NATO kada je riječ o bezbjednosti, te pružanju pomoći u vrijeme pandemije i prirodnih nepogoda.

Sjedinjene Države ostaju uz vas i podržaće vaša nastojanja da ostvarite napredak. Dvije milijarde dolara pomoći od Sjedinjenih Država u proteklih 25 godina u vidu podrške demokratizaciji i ekonomskom rastu dokaz su tog predanog prijateljstva.

Zamjenik državnog sekretara Biegun i vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Aziju Reeker su na sastanku sa Predsjedništvom BiH 20. novembra još jednom potvrdili da Sjedinjene Države vide potencijal u BiH i njenim građanima.

Na kraju, supervizija od strane građana ove zemlje treba da zauzme mjesto međunarodne supervizije. Žalosna stvarnost je da BiH još nije ispunila uspostavljene kriterije za okončanje međunarodne supervizije. U svojoj oktobarskoj poruci bh. građanima naglasio sam da vi morate biti pokretači promjena.

Kapaciteti udruženja građana i civilnog društva značajni su i mogu zahtijevati odgovarajuću posvećenost od izabranih lidera. Mladi ljudi iz ove zemlje ne žele da ostanu zatočeni u prošlosti. BiH 2030. godine im je mnogo važnija i interesantnija nego BiH 1995. godine.

Zajedno, građani BiH imaju moć da osiguraju da BiH zauzme svoje mjesto kao stabilna i prosperitetnija članica evro-atlantske zajednice zemalja.

Vrijeme je da se gradi BiH zasnovana ne samo na miru, nego na vladavini zakona i međusobnom poštovanju svih naroda i svih žrtava proteklih ratova. Pozajmiću riječi visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Borrella – građani imaju moć ostvariti napredak BiH “od Dejtona do Brisela”, što je najizvjesniji put do prosperiteta i sigurnosti za sve - naveo je Nelson.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Trolls & Bots & Hackers koji se petljaju u demokratske procese druge suverene države
PostPostano: 30 stu 2020, 13:51 
Offline

Pridružen/a: 13 ruj 2020, 10:09
Postovi: 355
Kao slonovi u prodavnici staklarije. Tako se ponašaju političari poput Millera. Otvoreno je radio protiv Hrvata, poručivao Kardinalu da se Hrvati isele ili asimiliraju, forsirao nesretnu "Alijansu" i Zlogumdžiju, pa opet našao za shodno da učestvuje u propagandnom ispiranju već ispranih mozgova.
Jedan od onih trollova-slonova koji je među prvima utabao slonovsku stazu koja daje lažne nade Muslimanima u ostvarenju njihovih mokrih snova.

A u stvari lomi nas sve zajedno.

Citat:
Tomas Miler za "Avaz": Treba ojačati mandat visokog predstavnika!
Bajdenovi ljudi imaju veliko iskustvo i poznavanje situacije na Balkanu i u BiH , kazao bivši američki ambasador u BiH

EKSKLUZIV Tomas Miler za "Avaz": Treba ojačati mandat visokog predstavnika!

Miler: Otišao sam iz BiH prepun optimizma, ali mislim da su stvari mogle ići puno bolje

Mandat visokog predstavnika treba ojačati, ali u konačnici odgovornost za budućnost je u rukama liderstva i građana BiH, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ ugledni američki diplomata Tomas Miler (Thomas Miller).

Kao bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Miler je ostavio dubok trag u našoj državi. Iako danas ne obavlja službene dužnosti u američkoj administraciji, pomno prati situaciju u našoj državi. Za naš list je govorio o očekivanjima od nove Bajdenove (Biden) administracije.

Veći napori
Šta možemo očekivati od nove američke administracije i kakva će biti uloga Tonija Blinkena (Tony) kao državnog sekretara?

- Bajden je vrlo jasno stavio do znanja da će njegovi najviši prioriteti biti pandemija i katastrofalni efekti koje je imala na Sjedinjene Države. On će preuzeti funkciju u vrijeme kada se očekuje dolazak vakcine i to treba biti fokus njegove administracije.

Bajden i Blinken poznaju Balkan veoma dobro, vjerovatno bolje nego bilo ko od njihovih prethodnika. Svjesni su problema i mogućih prilika. Ljudi koje je Bajden do sada predstavio u pogledu vanjskopolitičkog tima imaju veliko iskustvo, uključujući Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Iako je prerano da špekuliram o tome kakva će biti naša politika prema pitanjima vezanim za BiH, možete biti sigurni da će naši napori biti vođeni većom koordinacijom s našim saveznicima, dubljim razumijevanjem regije, boljim informacijama i iskustvom i aktivnostima u boljem interesu SAD.

Kako gledate na situaciju u BiH 25 godina nakon Dejtona?

- Nažalost, iskreno, mislim da su stvari mogle biti mnogo bolje. Dejton je zaustavio rat, ali nikada nije imao namjeru izgraditi prosperitetnu, uspješnu i samoodrživu zemlju. To je uvijek bila i ostaje odgovornost liderstva BiH i njenih naroda. Mnogo posla još treba uraditi.

Zajednički rad
Kakvo je Vaše mišljenje o Uredu visokog predstavnika? Treba li ga reformirati, ojačati ili ukinuti?

- Znam da postoje različita mišljenja o ovom pitanju. Lično, smatram da treba zadržati poziciju visokog predstavnika i ojačati mu mandat. U određenom trenutku, naravno, treba ga ukinuti, ali sa svim ovim problemima korupcije, birokratije, nacionalizma, podjela i nedostatka saradnje među liderima, mislim da još nismo došli u poziciju da to učinimo.

Šta bi, po Vama, trebala uraditi međunarodna zajednica, kako reagirati na ovu situaciju?

- Moramo zajednički raditi i riješiti probleme koje sam nabrojao i podržati one lidere i njihove napore da se BiH učini normalnom državom, koja će biti u potpunosti integrirana u evropske institucije i NATO.

Učinak je mogao biti mnogo bolji
Mogu li aktuelni politički lideri riješiti pitanja poput ustavnih reformi, Izbornog zakona i svih problema koje ste nabrojali?

- Nažalost, njihov učinak bi mogao biti mnogo bolji. Otišao sam iz BiH prije skoro 20 godina prepun nade i optimizma u pogledu budućnosti države. Na kraju krajeva, problemi BiH jesu i uvijek će biti problemi s kojima se moraju nositi rukovodstvo i ljudi BiH. Međunarodna zajednica, uključujući i SAD, nudi pomoć, ali je glavna odgovornost za budućnost države na ljudima u BiH. A mogu li aktuelni lideri riješiti ove probleme, pitanje je kojim se građani trebaju baviti kada odlučuju za koga će glasati.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Aquinas_, Patriota i 247 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO