HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: ned kol 18, 2019 3:54 pm.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 58 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: sub svi 25, 2019 5:51 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lip 30, 2009 6:35 pm
Postovi: 8279
aleksije radicevic je napisao/la:
Amiđa je napisao/la:
Volio bi kada bi mi neko mogao objasniti na cemu se temelji u Hrvata voljena i cesto koristena sintagma "ugarsko-hrvatski kraljevi".


Prenaglašavanje nečega što je objektivno mnogo manje, u cilju građenja sopstvene veličine.
Tu se radi o držanju za neki formalni naziv "ugarsko-hrvatski" da bi se dao značaj hrvatskoj komponenti.
No koliko je hrvatska komponentna u tom odnosu značajna, trebalo bi npr. da nam se kaže kroz uticaj Hrvata na ustoličenje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili uticaj Hrvata na ponašanje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili poređenje koliko je hrvatska, a koliko je ugarska komponentna bila snažna pod vladom tih kraljeva.
To su parametri koji se izbegavaju.
Zna se da posle smrti Petra Svračića, nijedan kralj bilo od "ugarsko-hrvatskih" bilo od nekih drugih, koji se smatraju vladarima Hrvatske, nije nosio hrvatsko ime, nego mađarsko, nemačko, francusko.... To valjda nešto govori.

Dodao bih još nešto o preteranom pridavalu značaja određenim istorijskim periodima. Kao što rekoh, srpski prednemanjićki period i period hrvatskih kraljeva pred pad pod Ugarsku, vremenski se poklapaju.
Srpski je nešto bogatiji, ali Srbi ga daleko manje spominju nego Hrvati svoj.
To je delom nasleđeno iz vremena komunizma, kada su svi naši narodi morali imeti jednaku istoriju, i karakteristike koje iz nje proizilaze.
Pa se tako od Hrvata i Slovenaca uzme bilo šta i prenaglasi se, da bi se to izjednačilo sa realnim dostignućima koje je srpska srednjevekovna država ostvarila. I tako smo svi junaci i državotvorni.
Učili smo čak i o značaju neke Karatnanije, kao slovenačke države, a naravno i hrvatske države iz mračnjačkog doba. I to se izjednačavalo stabilnom srednjevekovnom državom Nemanjića.
Bosanska država je isto tako veliki fenomen, iako je nastala relativno kasno. U vreme ekspanzije Ugarske i Srbije, ona je našla svoje mesto i bila je relatvno stabilna.
Tako da, jedino srednjevekovna srpska država i srednjevekovna Bosna su vredne pomena do pada pod Turke.

Što uz Srbe, i Hrvate čini državotnornim narodom, jer Bosna je samo hrvatska pokrajina zbog činjenice da je 500 godina ranije Tomislav dojahao do Vrbasa, kratko se zadžao i vratio se nazad. :D


Aleksije brate , priča oko Bosne je običan mit.

Ako računamo kao uslov kraljevsku krunu oko pojma šta je to državnost u srednjem veku , onda Bosna svakako nije država niti kraljevstvo , jer svi znaju da su kraljevi iz bosanske dinastije pre svega srpski kraljevi jer su nasledili krunu Nemanjića i svi odreda u svojim intitulacijama imaju prvenstveno srpski prefiks(srbljem) pa tek onda ide Bosna kao teritorija,Hum,....

Na primer kad čuješ pojam "bosansko kraljevstvo" ,odmah znaj da to veze s'mozgom nema , jer takav pojam sami Kotromanići nikad nisu koristili već je to izmišljeno od strane fratara u vreme Turaka zato ako bi korisitli ono što su sami Kotromanići rekli za sebe onda bi to bilo pre svega "srpsko" , a to je za fratre bilo isključivo pravoslavno što nije dolazilo u obzir.

Sa druge strane treba pogledati šta su bosanski kraljevi ostavili iza sebe kao ostavštinu , jedno veliko ništa u odnosu na Nemanjiće , i npr.despot Stefan Lazarević je ostavio u nasleđe daleko više nego svi vladari zajedno poreklom iz Bosne kad su u pitanju spisi i sakralni objekti.
Na primer u Bosni nema pomena za nijednu prepisivačku školu , niti ijedne ktitorske povelje , a to znači da tu ne može biti države bez toga.
Većina banskih i kraljevskih povelja je pisana od strane pravoslavnih renta-kaluđera , a da ne govorim da bez srpskog kralja Dragutina ne bi bilo KC u Bosni jer je on pozvao franjevce "vične domaćem jeziku" iz Dalmacije da širi katoličanstvo.
I tad je Bosna bila kulturni i državni šupak Evrope.

Zato nije slučajno što nikad nije bilo bosanske nacionalne svesti kroz istoriju , niti je ikada došlo do narodnog bosanskog osvešćivanja jer za to mora posotjati i narodnosni i državni kontinuitet , a toga u Bosni nije bilo , ali eto danas Muhamedovi pratioci se po Bosni nacionalno osvestiše.
Hrvatski kraljevi su davno nestali ali nacionalna hrvatska klica je ostala i taj etnonim se raširen svuda kao i srpski.

Što se tiče SFRJ i njihove ideološke istorije , e to je već dovedeno do ludila , tipa "makedonski car Samuilo" , ili prihvatanje blesave teze o bogumulima u Bosni kao neke preteče komunitičke zajednice koja je narodna i seljačka za razliku od KC i SPC koji su vekovima tlačili narod.

p.s
Neko je ovde pre par godina napisao(mislimda je Ceha) da je kralj Tomislav imaovinograde u Goraždu. :zubati

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: čet srp 18, 2019 4:48 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm
Postovi: 3170
Hvala brate Joe, na objašnjenju! :D

Jedno pitanje za tebe i za sve ostale: Šta bi Maks Luburić, za vreme njegove NDH, uradio Hrvatu koji s pijetetom govori o kralju Aleksandru, koji se sastaje sa kraljem Petrom u jeku rata i izražava nadu da će se kralj vratiti u zemlju?

Verovatno bi ga poslao u Jasenovac. Verovatno bi još nešto gore učinio Srbinu koji bi se isto ponašao.

https://www.youtube.com/watch?v=oRMS9-iFpwo

No, ako poslušamo govor (link, gore) Maksa Luburića iz 1968, povodom godišnjice 10. travnja. čućemo nešto neobično.

Maks Luburić ističe Nikolu Teslu kao primer Srbina kakvog bi on želeo u Hrvatskoj. Njegovi naslednici, idu korak dalje: proglašavaju Teslu Hrvatom, a najdalje je otišao kolega weasel označavaju Teslu kao pravaša. :D

Tesla je o kralju Aleksandru rekao ovo:
slika

A 1942. godine Tesla se sastao sa kraljem Petrom i izjavio je sledeće:
Citat:
Razgovor je protekao u izrazito srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, o čemu svedoči rečenica koju je Tesla izgovorio još prilikom pozdravljanja: „Drago mi je što ste mladi i zadovoljan sam što ćete biti veliki vladar. Verujem da ću doživeti Vaš povratak u slobodnu Jugoslaviju.“

https://svisrbiuparizu.com/sta-je-nikol ... 42-godine/
slika

Ova tema se zove "Hrvatska metodologija". Osnova svake metodologije je logika. I mi ovde na osnovu onoga što čujemo od Hrvata, utvrđujemo logiku po kojoj su došli do zaključaka npr. da su Srem i Boka hrvatske zemlje povijesno. Ili da su Srbi turske sluge, ili da slave svoje poraze, itd.

Ja sam diplomirao na temi o dijalektici, i to me pratilo tokom magistarskih studija. Da podsetim: logika se deli na matematičku, formalnu i dijalektičku. Matematička služi prirodnim naukama, a formalnu je osnovao Aristotel s namerom da njena pravila primenjuje na sve društvene pojave. Ali, budući da su društvene promene neuhvatljive strogim logičkim relacijama, uspostavljena je disciplina pod imenom dijalektička logika ili dijalektika. Ona polazi od fenomena i nastoji da uoči logiku fenomena, koja nužno ne mora važiti za neki drugi fenomen.

Ali džabe, meni je neuhvatljiva logika po kojoj Maks Luburić Nikolu Teslu proglašava "hrvatskim rodoljubom" (kaže da je Srbin, a ne da je Hrvat, ali poželjan Srbin).

Dakle, dok se vojska kralja Petra bori protiv Luburićeve NDH, Tesla se kralju obraća rečima "Verujem da ću doživeti Vaš povratak u slobodnu Jugoslaviju", iz kojih jasno proističe da Tesla priželjkuje da NDH doživi poraz od vojske kralja Petra, jer samo u tim uslovima kralj bi se mogao vratiti u zemlju.

Ako mi neko otkrije koje je tu logika u pitanju u Maksovoj glavi, svaka mu čast.


To nije logika "prisvajaj tuđe da bi bio/izgledao veći" jer oni poništavaju sami sebe onim što izgovaraju.
A ovi koji razmišljaju poput Maksa idu korak dalje od njega proglašavajući Teslu Hrvatom. A i za manje stvari od onih koje je Tesla izgovorio, prave Hrvate proglašvaju rashrvatima, Jugoslovenima, i sl.

Starčević je Srbe diskvaifikovao bez da treba išta da urade, dovoljno je što su Srbi, i što su pravoslavci. Pa tako bi shodno njegovoj ideji, Tesla bio označen kao pripadnik niže pasmine, prevarantske, kukavičke, nemoralne itd. Neki smatraju da je Hrvate koji politički misle prosrpski, Starčević označavao kao Slavoserbe. Tesla bi, da je Hrvat, sa onim što je izgovorio, bio isteran iz hrvatstva, ali ne... Mimo svake pravaške logike on se proglašava Hrvatom. Eto, kolega weasel je otišao dalje od Luburića, savremenih ustašoida, i proglasio ga je pravašem. I time je ubio Ante Starčevića. :D

Niđe veze... Jedino što mi pada na pamet da je ovde logika je sledeće: nadvikuj se lupetajući da bi trenutno ispao u pravu - a to što ćeš time poništiti ono što si ranije pričao - nema veze... :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: čet srp 18, 2019 5:49 am 
Online
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 5:49 pm
Postovi: 5768
Kad pođeš od pogrešnih pretpostavki onda dođeš i do besmislenih zaključaka. To je očekivano i odavno poznati GIGO, ništa novo.

_________________
Znameniti turski povjesničar i putopisac Tarihi Aali (1542. - 1599.), "A pleme Hrvata, koje se nastanilo oko rijeke Bosne prozvalo se po toj rijeci."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: čet srp 18, 2019 5:29 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 2:12 pm
Postovi: 1105
Naša Kvačica je napisao/la:
Kad pođeš od pogrešnih pretpostavki onda dođeš i do besmislenih zaključaka. To je očekivano i odavno poznati GIGO, ništa novo.


Aleksije glumi agenta provokatora, pošto ignorira vlastitu "avliju".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: sub srp 20, 2019 4:54 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm
Postovi: 3170
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: sub srp 20, 2019 5:29 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri ožu 13, 2019 10:34 pm
Postovi: 1113
Lokacija: Ramstein Air Base
aleksije radicevic je napisao/la:
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat


koga zanima sta pise na toj stranici?

_________________
@dragan.magic


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: pet srp 26, 2019 10:52 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub pro 29, 2018 1:46 pm
Postovi: 410
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
aleksije radicevic je napisao/la:
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat


Vrdoljakovi igrani filmovi i dokumentarci su teško smeće i sramota za Hrvate. Sad mu je ovaj zadnji film o Gotovini posve popušio na Pulskom filmskom festivalu te recenzije da je na razini jugoslavenskih panegirika iz 40tih.

Inače, neki sam se dan sjetio ove teme jer sam shvatio da dobar broj mojih mlađih sunarodnjaka perecijanaca nakon skoro 3 desetljeća "domoljubnog" odgoja o Srbiji vjeruje sljedeće stvari

- Srbija nikad nije dobila nijedan rat u povijesti

- Srbija se ekspresno evakuirala u Prvom svjetskom ratu

- Srbija je Hrvatsku napala 1991. kao jedna država drugu (npr. kao Njemačka Poljsku '39)

- današnja je srpska politika sasvim vezana za R. Federaciju, što će Ameri uskoro kazniti (vidi sljedeću natuknicu)

- Vojvodina i Sandžak samo što se nisu odvojili, a ovo će podržati Amerikanci, na što će Srbi samo kao 2008. moći kmečati i nikom ništa


Ovo je jako zabrinjavajuće. Doduše, ne uči se sve to u udžbenicima (ne znam kako podučava pojedini prof), najbliže se dolazi točci 3 ali ni ona se ne uči sasvim tako, no 3 desetljeća takvih ideja po medijima i drugdje su ostavili teške tragove. Mislim da u BIH upak nisu tako retardirani mladi Hrvati ali u Pereciji je ovo strašno. Tako da je Aleksije u pravu više no što sam mislio i čak govorio u prvim postovima ovdje. Jako zabrinjavajuće.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: sub srp 27, 2019 11:13 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet srp 04, 2019 11:20 pm
Postovi: 105
Srbija je ruralno, patrijarhalno, tradicionalno, kolektivističko i pomalo orijentalizirano društvo. Živi u prošlosti i narodnoj pjesmi. Sklono je i jugonostalgiji te veličanju zločinačke ideologije socijalizma. Gadi im se fašizam, ustaštvo i šovinizam, ali nemaju nikakvih problema u karakterizaciji "Rvata" kao primitivnih kamenjarskih katolibana (ili lgbtq homo mlitavaca) i Albanaca kao primitivnih zvijeri protiv kojih treba u novi krstaški "kosovski boj" (s tim da i sjeverna Albanija pripada Srbiji). "Srbi su narod tri vjere", "Srbi svi i svuda"" zvuči slično ustaškoj ideologiji, ali Srbima je taj paradoks nevidljiv. Srpski šovinizam prema drugima je antifašizam, a Hrvatstvo je fašizam kad samo pokušava istaknuti vlastitu egzistenciju. Od Srbije se odvojilo Kosovo i Crna Gora. To su bila dva izgubljena rata. Izgubljena su jer strane sile poput Amerike blokiraju Srbiju. Za sve je kriv NATO pakt, kao i 90-ih u Hrvatskoj i BiH (još izgubljenih ratova). Srbija je izvršila agresiju i genocid, htjela je biti velika, htjela je Srbe katolike i Srbe muslimane, a dobila je poraz i američke bombe. To nije bio poraz, to nije fer, negirajmo genocid i stvaranje velike Srbije. S druge strane NDH je kriva za sve to isto, zločinački katolibani, HPC, genocidaši, zaslužili su savezničko bombardiranje i Bleiburg. Ja ne vidim tu nikakvu paralelu, a vi?

Srbija je dobila dva svjetska rata. Prvo su je zgazili u roku keks, a onda je ona trijumfirala. Ona je odlučila ishod rata, kakve velike sile, pa one nisu prstom mrdnule. Ali sad su se velike sile suprotstavile Srbiji i sad je srpski poraz opravdan. Kad su drugi poraženi od Srbije (i "malih" velikih sila), njima se Srbija može rugati do mile volje, ali kad je mala Srbija poražena od VELIKIH sila i kad je nemoćna onda su svi oni najveći zlikovci. To nije fer. Srbi su ratovali u dva svjetska rata na strani Amerikanaca. To je uredu, ali s druge strane imperijalistički zločinački amerikanci izvoze "demokraciju" ratovima i tko su oni da bombardiraju Srbiju i pomažu Hrvate... Poseru se Srbi na te hrvatske saveznike, ne bi Hrvati ništa dobili da nije bilo Amera.

Socijalizam je bio dobar i dobro se živjelo. Nije bilo logora, klanja, krađe, krize, odlaska iz zemlje, neravnopravnosti naroda (osim srpskog), beogradskog centralizma, čistki i ubijanja hrvatskih komunista, itd. Tito je bio legenda. Tito je u 1. svjetskom ratu bio u austro-ugarskoj vojsci i ratovao u domobranskom korpusu na Drini. Njegov korpus je optužen za zločine nad Srbima, ali nema veze. Jedino šta se Titu srbožderu može prigovoriti je to što je Srbiju podijelio na 6 republika i 2 ap. Valerijanov memorandum, Nedićevi logori sa stotine tisuće žrtava, četničke kolaboracije s Talijanima, Njemcima i sporazumi s Ustašama (dogovori s Nedićem), srbopartizanski i četnički zločini, komunistički logori koga briga za to. Gledaj druge ne sebe, kamenuj sve kao da si bez grijeha. Kraljevina Jugoslavija nije masovno streljala Hrvate, Račić nije ubio Radića koji se usudio borit za ravnopravnost i prava Hrvata, Hrvatska nije pokradena konverzijom valuta, Hrvati nisu bili prisiljeni prelaziti na pravoslavlje, Karađorđevićeva Kraljevina je bila utopija za Hrvate i trebaju biti sretni šta nije stvorena velika Srbija kao da ta kraljevina nije bila još veća Srbija od one obećane u Londonu. Hrvati trebaju biti sretni i zahvalni Srbima šta su bili ubijani, obespravljeni, podjarmljeni i pokradeni, jer je moglo biti i gore.

Osmanlije, 400 godina jarma, strašan period, da nikome nije palo na pamet rugati se tom ropstvu srpskog naroda. Ali pustimo to, ajmo se ničime izazvani rugati "bečkim konjušarima". SPC je prekrštavala Hrvate na pravoslavlje tijekom Osmanskog carstva. Šta sad? Pa samo su ih vračali korijenima. S druge strane teorija Srba katolika kaže da su Srbi još u 13. stoljeću bili katolici i da im je kralja krunio papa. Znači da je orginalna srpska vjera ipak katoličanstvo i da su se Srbi zapravo popravoslavili. Tu razne srpske nacionalističke teze pomalo kontradiktiraju jedna drugoj, ali suština je antihrvatska i to je najvažnije.

Ne treba stavljati naciju iznad Boga. Od arogancije i pretjeranog ponosa narod oslijepi.

Srpsko carstvo je trajalo nekih 20-ak godina. Po teritoriju baš i nije bilo neko "carstvo", smiješno je usporediti ga s Bizantskim, Ruskim, Britanskim, Rimskim, Mongolskim itd., ali nominalno je bilo carstvo i to je danas najbitnije. Na kosovskom boju dio Srba se borio na strani Turaka, a na srpskoj strani su se borili i neki Hrvati. Dosta neugodno.

Srbi nemaju književnost na narodnom jeziku sve do 19. stoljeća, ovo sve prije je na crkvenoslavenskom. Nema problema, izmišljaju se nacionalističke teze: srpska ikavica, srpski Dubrovnik, srpska Dalmacija. Svi štokavci su Srbi. U srednjem vijeku većina teritorije današnje Srbije bila je pod bugarskom vlašću. Bugari su Srbe brisali sa mape više puta. Stanovništvo južne i istočne Srbije priča bugarskim dijalektom ili kako bi velikosrpski ideolozi rekli Torlaci, Sopi i Makedonci pričaju "starosrpski". Bugari isto pričaju starosrpski valjda, ne znam. Ali ostavimo se bugarske okupacije Srba i rugajmo se ugarskoj okupaciji Hrvata. Hrvati nikad nisu imali svoju državu. Stotine povijesnih izvora i kamenih spomenika su zapravo vatikanski falsifikati... čak i spisi bizantskih pisaca i careva.

Bizantski pisci su u Duklji navodili i Hrvate i Srbe. Duklja je bila katolička zemlja, a prvi dukljanski arhont je vjerojatno bio u rodu s Trpimirovićima. Nema veze, srpska metodologija ide po principu Srbi = dobri, bijeli, istiniti, Hrvati = zli, crni, lažni. I cijela realnost se mora iskriviti, prilagoditi i interpretirati kroz taj filter, bilo kojim sredstvom i bez milosti.

Bizantizam, pojam koji označava prijetvornost, licemjerje, spletkarenje, lukavost i beskrupuloznost. Je li srpsku politiku i narod zahvatio taj (zlo)duh bizantizma?

I šta dalje? Kakvi su planovi za ubuduće? Srbija je u pat poziciji, čeka se promjena geopolitičkih faktora, da NATO/EU propadnu, da SAD zahvati neki unutarnji konflikt pa da Putin napravi potez, možda uzme Bjelorusiju, istočnu Ukrajinu, Baltik, pa preko mora do Njemačke koja ima dotrajalu vojsku... možda uđe u oslabljenu Francusku koja je na rubu revolucije i rata, možda uđe kao Hitler kad je došao u Pariz... Putin je dobar s Erdoganom, mogli bi se i Muslimani uključiti u to komadanje Europe, peta kolona je već ovdje... pa možda Srbi i Bošnjaci nađu neki zajednički antihrvatski jezik, svako uzme "svoje", bit će to kao onih davnih ranih 40-i samo u inverziji uloga. Neće to dugo trajati.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 58 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO