HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 13:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sealand
PostPostano: 14 kol 2019, 00:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2019, 21:14
Postovi: 10777
Sealand - međunarodno nepriznati entitet
Nalazi se na Sjevernom moru, 10 km od obale Velike Britanije. Iako se suverenitet ove samozvane državice rijetko shvaća ozbiljno, primjer Sealanda se često citira u debatama o međunarodnom pravu zbog činjenice da pravo na nj ne polaže niti jedna država, već de facto ono postoji kao suvereni entitet.
Takodje je zovu najmanjom drzavom na svijetu. Knezevina.
To je ustvari protivavionska platforma koju je Velika Britanija postavila osam milja od južne obale i pričvršćeni betonskim stupovima na morsko dno. U svim se relevantnim vremenima platforma nalazila izvan teritorijalnih voda Ujedinjenog Kraljevstva. Platformu je napustila nakon Drugog svjetskog rata i zauzeo ju je 1967. bivši službenik britanske vojske koji je proglasio uspostavu vojvodstva. Tužitelj je podnio tužbu radi proglašenja da je jedna od 106 osoba koje su stekle državljanstvo "vojvodstva" izgubila državljanstvo Savezne Republike Njemačke.
Međunarodno pravo zahtijeva tri bitna svojstva državnosti. Država mora imati teritorij, narod i vladu. Uprkos tome....
Bivši vojnik Paddy Roy Bates osnovao je najmanju državu na svijetu, a za svoj djelić raja morao se boriti sa plaćenicima, ali i poslovnim partnerom. Lani su u rujnu proslavili 50 godina neovisnosti. Kneževina Sealand niknula je na ostatku utvrde iz II. svjetskog rata, 10-ak kilometara od engleske obale i grada Suffolka. Isprva je na utvrdi htio napraviti radio postaju, no predomislio se i proglasio kneževinu. Kao vlasniku piratske radio postaje išlo mu je na živce to što je BBC kontrolirao radio valove i tv postaje pa je odlučio nešto poduzeti. S obitelji je posjetio tu napuštenu utvrdu koja se nalazi u međunarodnim vodama i odlučio stvoriti svoju državu. Naravno na njeno čelo je postavio sebe i proglasio se princem, napisao Ustav i proglasio himnu. Danas pak Sealand ima službenu valutu, putovnicu i poštanske marke.
Britanska mornarica je 1968. shvatila da se ovaj scenarij može ponoviti pa su u blizini Sealanda uništili još tri napuštene utvrde. Nakon pucnjeva upozorenja zavladao je kratkotrajni mir. Nekoliko mjeseci kasnije britanski radnici koji radili na plutačama u blizini Sealanda dobacivali su prostote Prinčevoj kćeri Penny (16) pa ih je njezin brat Michael (14) odlučio naučiti pameti. Ispalio je nekoliko pucnjeva prema njima zbog čega su Batesa tužili. Tužbu je britanski sudac odbacio uz obrazloženje da Velika Britanija nema jurisdikciju nad tim područjem. To je Batesu praktički značilo da je Velika Britanija priznala njegovu kneževinu. No mir nije dugo potrajao. Deset godina kasnije na Sealandu je buknuo državni udar. Batesov bivši poslovni partner Alexander Achenbach organizirao je preotimanje vlasti dok na Sealandu nije bilo nikoga osim Michaela koji je tada već imao 24 godine. Oteo je Michaela i navodno četiri dana izgladnjivao pa ga je prebacio u Nizozemsku. Ubrzo nakon toga Michael se našao s ocem i u dramatičnom obračunu, osvojili su nazad svoj Sealand.


Privitak/ci:
images (1).jpg
images (1).jpg [ 11.52 KiB | Pogledano 856 put/a. ]
images.jpg
images.jpg [ 3.41 KiB | Pogledano 856 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sealand
PostPostano: 14 kol 2019, 17:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jedina država koju će rđa uništiti.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO