HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 09:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 14:31 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Monarhije; tradicionalne, moderne, ustavne, parlamentarne, apsolutne, sve.

Tražio sam je li ima aktualna tema o monarhijama, ali nisam ništa našao. Evo jedan poduži uvodni post pa kome se neda čitati ne mora, neka piše po volji svoje mišljenje kakvo god bilo kratko, dugo nema veze.

"Monarhizam ponekad predstavlja filozofiju ideologije, no ponajprije politički pokret koji zagovara stvaranje, očuvanje ili obnovu monarhije kao društvenog uređenja neke države." - https://hr.wikipedia.org/wiki/Monarhizam

Danas imamo nekoliko tradicionalnih i dosta parlamentarnih monarhija. Evo nekih; Commonwealth; Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija, itd., pa zatim Belgija, Danska, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska, Andora (jedan od dvojice vladara francuski predsjednik), Vatikan, Monako, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland, Jordan, Kuwait, Moroko, Luxemburg, Lihtenštajn, Katar, Kambodža, Bahrein, Brunei, Oman i još mnoge.
- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... monarchies

Zanimljivosti i potpora obnovi monarhije:

1946. na referendumu u Italiji 45,7% glasača se izjasnilo za monarhiju.
1950. belgijski referendum uspješno vratio monarhiju sa 57,7% za.
1960. JAR, monarhija abolirana, 47,7% potpore monarhiji.
1974. u prosincu, Grčka monarhija abolirana, 30,8% za monarhiju.
1993. u Brazilu na referendumu 13,4% glasača za monarhiju.
1997. referendum u Albaniji, 33,3% za monarhiju.

slika
U Rusiji posljednjih 10-ak godina postoje ozbiljna koketiranja sa takvim idejama.

U Srbiji se priča o okvirnoj potpori od 40%-60% te postoji pokret koji radi na tome. Trenutne ankete pokazuju da je u Rumunjskoj oko 37% potpore za obnovu monarhije, u Albaniji 33%, u Rusiji 28%, u Austriji 20%, Njemačkoj 19%, Francuskoj 17%, Italiji 15%, Portugalu 15%, Grčkoj 14%, Brazilu 13%, Češkoj 13%, Meksiku 5%. U Gruziji navodno čak 57%. Postoje i određene struje u Mađarskoj i Poljskoj koje podržavaju obnovu monarhije.

slika
(Ne mislim na Orbana glavom i bradom, slika je tu zbog tradicionalnog grba na zastavi)

Monarhizam u Hrvatskoj

U Hrvatskoj navodno 41,6% potpore. Isprve me to začudilo (vjerojatno se ipak radi o 15-20% koji se ne bi protivili) no možda i nije toliko nerealno s obzirom na aktualnost 2. Svjetskog rata u hrvatskoj politici. Tehnički se u to vrijeme vodila borba monarhije protiv republike. - https://hkrv-vodstvo.wixsite.com/hkrv/s ... -Republike

Stranica „Kraljevina Hrvatska“ na Face-u ima oko 17 tisuća članova, a od organizacija koje su sklone monarhizmu čuo sam za Hrvatsko kraljevsko vijeće i Hrvatski Plemićki Zbor koji okuplja članova nekadašnjeg hrvatskog plemstva.

slika

Argumenti za raspravu na temu: tradicionalna monarhija vs. sekularna republika (naravno da se ovdje više zastupa monarhizam :zubati )

1. Često se uspoređuju nepostojeći idealni koncepti demokracije/socijalizma/republikanizma s najgorim stvarnim primjerima monarhije.
2. Prave demokracije „populusa“ nikad nema jer društvom uvijek zavlada oligarhija tj. dominantni pojedinci koji imaju najviše novca, moći i utjecaja. Oni financiraju političare/stranke koji su im zatim dužni vračati usluge kada dođu na vlast. Političari su često korumpirani, bez morala, rade za svoj interes i interes svojih „poslodavaca“. Brzo se rotiraju pa ne skupe ni dovoljno iskustva, a ni želje za postizanjem mukotrpnih dugoročnih ciljeva zbog kojih bi mogli izgubiti sljedeći mandat. Očekivati da će oni stajati iza onog što govore je nerealno, za njih je sve običan paravan. Opće dobro je zapostavljeno. Birači često ne razumiju koga i zašto biraju, imaju nekonstruktivne i nerealne zahtjeve, nisu informirani itd. To se sve iskorištava. Ako nekog zanima što ne valja s demokracijom, neka pita prosječnog glasača, on će mu sve reći.
3. Princ koji nasljeđuje monarha školuje se cijeli život kako bi znao vladati. Lako moguće da će imati preko 20 ili 30 godina iskustva prije nego što preuzme vlast. I da se zalome dva loša vladara unutar jednog stoljeća, opet je dugoročno isplativije imati monarhe nego konstantnu rotaciju demokratskih lutaka na koncu. Monarh je stekao vlast Božanskim pravom, nije dužan nikome uslugu i može raditi na dugoročnim mukotrpnim ciljevima. On odluke provodi brže i efikasnije od trome birokratizirane republike.
4. U komunizmu smo imali crvenu buržoaziju, ljude iz partije, vojske itd. koji su uhljebljivali svoju djecu. U demokraciji imamo oligarhiju i nepotizam. Od pamtivijeka svaki „utopijski“ sistem se pretvorio u hijerarhiju, formiranje neke vrste nasljednog prava i de facto aristokraciju.
5. Dinastička obitelj je najsnažnija i najprosperitetnija. Ona može u bilo kojem trenutku nadglasati bilo kakvu interesnu grupu i stati joj na kraj. Sve moćne interesne frakcije se prije ili kasnije moraju sagnuti pred monarhijom. Čak i ako si oligarh i netko te stvarno zakinuo opet računaš na monarhiju da presudi u ime pravednosti u tvoju korist. Na taj način su monarhije dugo vladale dok ih frakcije nisu nažalost slomile i nastavile harati bez restrikcije.
6. Demokracije su često ratobornije, regulativnije, totalitarnije s više cenzure i s puno bogatijim oligarhijama od nekadašnjih monarhija. Trenutni najveći bogataši su vrlo vjerojatno prosperitetniji od svih prijašnjih monarha zajedno. Koliko god netko tvrdi da je monarhija tiranija, teško je reći da u demokraciji/republici itko ima šanse doći na važnu poziciju bez velikog medijskog utjecaja i velike količine novaca iza sebe. Bez toga si nitko i ništa i tvoj glas vrijedi skoro pa nula.
7. Monarhije su generalno stabilnije i dugotrajnije te vanjskopolitički uvaženije.
8. Car Ivan Grozni je nastojao vladati za opće dobro svojih podanika, branio je seljake od bogatih plemića koji su ih iskorištavali. Ivan Grozni je u jednom trenutku abdicirao zbog pritiska plemstva. Plemstvo mu se vratilo očajno. Tražili su da opet uzme krunu jer ih seljaci mrze i ne žele im se podčiniti. Ne žele jer smatraju da bez Ivana, ovi nemaju legitimna prava. I zato ga ovi mole da se vrati na tron. Ivan Grozni se vratio, ali je polomio plemićku moć te postao junak za niže staleže. Od tada su seljaci u Rusiji uvijek tražili zaštitu u svom monarhu. Car Aleksej je imao košaru gdje bi svatko osobno mogao doći i ostaviti pismo ako bi osjećao da ga zemljoposjednik maltretira. Car Aleksej bi čitao to po cijele noći i nastojao pravedno razriješiti probleme. Kasnije dok se u 19. stoljeću u Velikoj Britaniji stvarala parlamentarna oligarhija, u Rusiji su nastojali zaštiti seljačku „komunu“, lokalnu vlast, seljačke sudove na kojima bi seljaci sudili sporove među seljacima prema običajnom pravu.
9.Monarhija je simbol jedinstva i kohezije njezinih raznovrsnih podanika. Monarsi su zaštitnici moralne pozadine svojeg puka. Prvaci moralnih vrlina, često sveci. Monarh se boji pakla i pobune stanovništva za razliku od današnjih vladara koji se ne boje ničega. Iznad monarha je također zakon, zemaljski i vjerski te načelo pravde.
10. Lojalnost (odanost) monarhu mora nadilaziti etničke i rasne podijele u društvu. Monarh mora zastupati interese svih staleža, klasa itd., mora držati do načela zakona i pravednosti. On mora biti medijator između bogatih i siromašnih.“ Jednakost“ ne postoji, ali postoji „pravednost“ koja ne ovisi o tome koliko tko ima novaca već o tome što je moralno ispravno. Monarsi i njihove obitelji svojem su puku bili uzori pobožnosti i primjeri kako voditi život. Monarsi su glave i zaštitnici svojeg puka. Cijeli narod se gleda kao jedna velika obitelj čiji su monarsi, očevi i majke.
11. Čast, moral, vrline, vještine i stalež su nekada bili značajniji od količine novaca koje osoba posjeduje. Danas korumpirane mafijaške elite sve svode na novac pa i sam život čovjeka.
12. „Vazalsko seniorski odnos, uzajamni odnos vjernosti između dvoje slobodnih ljudi. Činom stavljanja u zaštitu bila je stvarana doživotna veza između moćnijeg pojedinca (senior) koji bi u zaštitu uzimao slabijeg pojedinca (vazal). Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, primjerice zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odjeći, često i stan ili zemljišni posjed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe.“
13. Određene skupine su živjele u gotovo nenovčanom sistemu te su posjedovali svoja sredstva proizvodnje. Bilo je puno malih trgovaca i obrtnika. U cehovima i manufakturama surađivale su sve klase. Porezi u nekadašnjem sistemu su znali biti 10%-20% proizvedenog za razliku od danas kada gotovo pola zarađenog bruto iznosa ide državi, zatim od ovog što ostane još četvrtina/petina kroz PDV također u blagajnu.
14. Sofisticirani tehnološki napredak kakav imamo u modernom dobu čini naš suvremeni život drugačijim. Tehnički aspekt civilizacije nema veze s političkom promjenom sistema tj. drugim riječima obnova monarhija ne može „unazaditi“ društvo.
- Prevedeno (parafrazirano), izvor: https://www.youtube.com/watch?v=PzAtszsW7WU


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 14:48 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
dabome da treba vratit hrvatsko kraljevstvo. iako smo ga nedostojni u titinim granicama.

ali da, naći zvonimirove nasljednike. kakva crna demokracija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 14:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Citat:
1. Često se uspoređuju nepostojeći idealni koncepti demokracije/socijalizma/republikanizma s najgorim stvarnim primjerima monarhije.

Ovo.

I to se dešava svaki put kada se vodi debata o tome. Takođe druga strana radi isto, kao primer monarhije uzimaju Englesku, a kao primer republike SSSR.

Ja sam za monarhiju, ali apsolutnu, bez prava glasa, jer glupi ljudi (većina stanovništva svake zemlje) nisu kvalifikovani da biraju vlast i prelako su povodljivi da izaberu kretene na nju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 16:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20459
s one strane dinare je napisao/la:
dabome da treba vratit hrvatsko kraljevstvo. iako smo ga nedostojni u titinim granicama.

ali da, naći zvonimirove nasljednike. kakva crna demokracija.

Nemamo nikakve realne šanse naći nekoga tko može dokazati da je legalni nasljednik Trpimirovića. Jednostavno je bilo pre davno. Ljudi koji su potomci te kraljevske loze gotovo sigurno ima, ali oni od davno nisu više plemstvo i ne mogu dokazati srodstvo. Ono što možemo napraviti je postaviti nekoga to je vrijedan Zvonimirove krune a ima pravo na nju. Prvi na pameti su naravno Habsburzi koji bi jedva dočekali da im se takvo što ponudi. Osim njih nekakvo pravo na krunu bi po meni imali potomci Zrinskih i Frankopana ali opet njih ako ima nisu direktno srodstvo i teško je dokazivati. Najmlađi Habsburg je kršten u Zagrebu i nosi ime ( jedno od imena) Zvonimir. Pored kralja zanimljivo bi opet bilo imati Bana. Banska čast je stoljećima prožimala Hrvatsku povijest i na žalost te funkcije nema od 1925. godine. Ljudi zaboravljaju da je Hrvatska jedno od najstarijih kraljevina na svijetu, i bili smo kraljevina skoro 1000. godina a republika smo tek 30-tak ( SFRJ ne računam). Ako već ne možemo vratiti monarhiju možemo vratiti Bana. Zašto se predsjednik vlade mora nazivati premijer, tko nam brani da opet vratimo Bana.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 16:39 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
weasel je napisao/la:
s one strane dinare je napisao/la:
dabome da treba vratit hrvatsko kraljevstvo. iako smo ga nedostojni u titinim granicama.

ali da, naći zvonimirove nasljednike. kakva crna demokracija.

Nemamo nikakve realne šanse naći nekoga tko može dokazati da je legalni nasljednik Trpimirovića. Jednostavno je bilo pre davno. Ljudi koji su potomci te kraljevske loze gotovo sigurno ima, ali oni od davno nisu više plemstvo i ne mogu dokazati srodstvo. Ono što možemo napraviti je postaviti nekoga to je vrijedan Zvonimirove krune a ima pravo na nju. Prvi na pameti su naravno Habsburzi koji bi jedva dočekali da im se takvo što ponudi. Osim njih nekakvo pravo na krunu bi po meni imali potomci Zrinskih i Frankopana ali opet njih ako ima nisu direktno srodstvo i teško je dokazivati. Najmlađi Habsburg je kršten u Zagrebu i nosi ime ( jedno od imena) Zvonimir. Pored kralja zanimljivo bi opet bilo imati Bana. Banska čast je stoljećima prožimala Hrvatsku povijest i na žalost te funkcije nema od 1925. godine. Ljudi zaboravljaju da je Hrvatska jedno od najstarijih kraljevina na svijetu, i bili smo kraljevina skoro 1000. godina a republika smo tek 30-tak ( SFRJ ne računam). Ako već ne možemo vratiti monarhiju možemo vratiti Bana. Zašto se predsjednik vlade mora nazivati premijer, tko nam brani da opet vratimo Bana.


https://hkrv-vodstvo.wixsite.com/hkrv/s ... -dynasties

https://direktno.hr/direkt/slom-mita-o- ... ca-150071/

"Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir Von Habsburg potomak je Trpimirovića"

Bilo je i drugih jakih hrvatskih plemića; Svačići, Nelipići, Šubići, Zrinski, Frankopani, Kačići, Babonići, Mogorovići (potječu od prije 12. stoljeća, mnoge plemićke kuće nastale od njih, pr. Tomašići koji su imali bana u 20. stoljeću), Hrvatinići, Lackovići, Iločki, Jelačići, Draškovići, Pejačevići i mnoge druge kuće ("pučani" Mažuranići), neke izumrle, neke vjerojatno i danas žive (Jelačići i Kačići imaju žive potomke).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 17:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Monarhije su imale jednu pozitivnu stranu poređeno sa demokracijom. Kralj / car je morao paziti kakvu monarhiju ostavlja sinu. Jer ovaj lako može završiti sa odrezanom glavom. Od njegovih podanika i aristokrata oko njega, ne neprijatelja.
Danas recimo Plenković, Sanader, Milanović. Boli ih kita, uzet će doslovce od IMF-a kredit koliki god ovaj daju. 4 godine je tu, možda malo duže i ode on. Nema više nikakve veze sa tim i jebe mu se kako će biti u budućnosti. Niko njihovu djecu neće ganjati da ih ubije jer je otac zajebao stvar.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 17:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
U situaciji kad svaki čovek ima sklonost, da ne kažem prirodni nagon da se bori za prvenstvo u svom okruženju, vrlo lako može da dođe do korupcije svake vrste, čak i do haosa.
Naročito je to opasno kad je država u pitanju. Institucija monarha u velikoj meri obuzdava takve sklonosti. Njegova loza se podvigom pokorila Bogu, pa je on zato monarh. Nije ni on svamoguć, Bog je iznad njega.

Posle 2.s.r. sve monarhije u pravoslavnom svetu su ukinute, a pravoslavnom duhu monarhizam je prirodan, kao snaga koja vaspostavlja red i harmoniju. Pokoravanje je vrlina, pokoran političar Kralju, Crkvi i Bogu je dragocen.

No, posle ukidanja monarhija, pa čak i za vreme monarhija, revolucionarne snage zagovaraju buntovništvo kao vrlinu. Taj pristup zavodi mlade ljude, jer oni želeći da budu moralni i čisti, postaju pobunjenici, jer je pobunjeništvo njima predstavljeno kao vrlina. Ali budući da mladi ljudi još mnogo toga ne znaju, njihovi pokreti su razarajući za društvo i za njih same.

Za vreme vlade Milana Stojadinovića, Jugoslavija je 1936. imala rast BDP od 14%, a danas se sanja rast od 3%. Za to je zaslužna činjenica da se monarhizam, ideja domaćina u državi, transponuje po vertikali do ideje domaćina u kući. Domaćin u kući odgaja budućeg upravljača imanjem, ali i obrazovanog čoveka (ukoliko ima više dece). Žensko dete vaspitava da se uda i da rađa decu. Da bude pokorna mužu i stub kuće. Domaćin je inokosan privrednik jer proizvodi sve što mu treba, a viškom uvećava društveno bogastvsvo.
Kako je revolucija uništila ruskog kulaka, tako je uništila i srpskog domaćina.
U nedostatku monarha, političari lukavstvima dospevaju na vrh. Ne samo lukavstvima nego i zločinom. A u nedostatku domaćina, čeljad se kroz život probijaju takođe lukavstvima. A ne prilježnim radom, vrednoćom, trudom. Kvare sopstvenu dušu.
Glavna ideja vodilja u životu je probati sve, a ne razumeti šta je dobro a šta ne.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 18:41 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Purger111 je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Nemamo nikakve realne šanse naći nekoga tko može dokazati da je legalni nasljednik Trpimirovića. Jednostavno je bilo pre davno. Ljudi koji su potomci te kraljevske loze gotovo sigurno ima, ali oni od davno nisu više plemstvo i ne mogu dokazati srodstvo. Ono što možemo napraviti je postaviti nekoga to je vrijedan Zvonimirove krune a ima pravo na nju. Prvi na pameti su naravno Habsburzi koji bi jedva dočekali da im se takvo što ponudi. Osim njih nekakvo pravo na krunu bi po meni imali potomci Zrinskih i Frankopana ali opet njih ako ima nisu direktno srodstvo i teško je dokazivati. Najmlađi Habsburg je kršten u Zagrebu i nosi ime ( jedno od imena) Zvonimir. Pored kralja zanimljivo bi opet bilo imati Bana. Banska čast je stoljećima prožimala Hrvatsku povijest i na žalost te funkcije nema od 1925. godine. Ljudi zaboravljaju da je Hrvatska jedno od najstarijih kraljevina na svijetu, i bili smo kraljevina skoro 1000. godina a republika smo tek 30-tak ( SFRJ ne računam). Ako već ne možemo vratiti monarhiju možemo vratiti Bana. Zašto se predsjednik vlade mora nazivati premijer, tko nam brani da opet vratimo Bana.


https://hkrv-vodstvo.wixsite.com/hkrv/s ... -dynasties

https://direktno.hr/direkt/slom-mita-o- ... ca-150071/

"Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir Von Habsburg potomak je Trpimirovića"

Bilo je i drugih jakih hrvatskih plemića; Svačići, Nelipići, Šubići, Zrinski, Frankopani, Kačići, Babonići, Mogorovići (potječu od prije 12. stoljeća, mnoge plemićke kuće nastale od njih, pr. Tomašići koji su imali bana u 20. stoljeću), Hrvatinići, Lackovići, Iločki, Jelačići, Draškovići, Pejačevići i mnoge druge kuće ("pučani" Mažuranići), neke izumrle, neke vjerojatno i danas žive (Jelačići i Kačići imaju žive potomke).


pa eto, naći žive potomke jelačića/ kačića, dostojne krune. a ovo partijsko hdz- sdp izdajničko smeće povješat na jelačićevom trgu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 21:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Carmello Šešelj je napisao/la:
Citat:
1. Često se uspoređuju nepostojeći idealni koncepti demokracije/socijalizma/republikanizma s najgorim stvarnim primjerima monarhije.

Ovo.

I to se dešava svaki put kada se vodi debata o tome. Takođe druga strana radi isto, kao primer monarhije uzimaju Englesku, a kao primer republike SSSR.

Ja sam za monarhiju, ali apsolutnu, bez prava glasa, jer glupi ljudi (većina stanovništva svake zemlje) nisu kvalifikovani da biraju vlast i prelako su povodljivi da izaberu kretene na nju.


Ne biš izdražao u takvoj monrahiji niti mjesec dana, nakon što si neprestalno živio u demokraciji. U jednom trenutku biš rekao neko svoje mišljenje, a kralj bi rekao: Odrubite glavu Carmellu Šešelju jer mi ide na živce :zubati

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 21:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2019, 22:02
Postovi: 533
Sto manja drzava, to bolje sluzi stanovnistvu. Neovisno o tipu vladavine. Npr. Lihtenstajn je monarhija, a San Marino republika.

Kod velikih drzava bitno je da su podijeljene na manje savezne drzave i da se odluke donose na tom nivou. Ako je drzava centralizirana, los je servis postenim ljudima, bio na njenom celu kralj ili premijer.

Npr. Kraljevina Italija i Talijanska Republika. I jedno i drugo besmislena ogromna drzavetina. Regije takodjer prevelike i s nedostatnim ovlastima u odnosu na centralnu vlast.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 21:58 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
dane-croatia je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ovo.

I to se dešava svaki put kada se vodi debata o tome. Takođe druga strana radi isto, kao primer monarhije uzimaju Englesku, a kao primer republike SSSR.

Ja sam za monarhiju, ali apsolutnu, bez prava glasa, jer glupi ljudi (većina stanovništva svake zemlje) nisu kvalifikovani da biraju vlast i prelako su povodljivi da izaberu kretene na nju.


Ne biš izdražao u takvoj monrahiji niti mjesec dana, nakon što si neprestalno živio u demokraciji. U jednom trenutku biš rekao neko svoje mišljenje, a kralj bi rekao: Odrubite glavu Carmellu Šešelju jer mi ide na živce :zubati


Ma ne ni bi takvi bili hahaha :smajl013


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 05 lis 2019, 22:05 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30043
dane-croatia je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ovo.

I to se dešava svaki put kada se vodi debata o tome. Takođe druga strana radi isto, kao primer monarhije uzimaju Englesku, a kao primer republike SSSR.

Ja sam za monarhiju, ali apsolutnu, bez prava glasa, jer glupi ljudi (većina stanovništva svake zemlje) nisu kvalifikovani da biraju vlast i prelako su povodljivi da izaberu kretene na nju.


Ne biš izdražao u takvoj monrahiji niti mjesec dana, nakon što si neprestalno živio u demokraciji. U jednom trenutku biš rekao neko svoje mišljenje, a kralj bi rekao: Odrubite glavu Carmellu Šešelju jer mi ide na živce :zubati


Carmello nikako da si postavi pitanje što kad na prijestolje dođe Neron. :rolleyes

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 09:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Ono što se i desilo. Bude svrgnut, nateran u beg, i primoran da sam sebi proburazi stomak.

A šta kad na vlast dođe polupismeni nesposobni političar koji zna da ima četiri godine vlasti? Gleda da radi na napretku države ili na napretku svog dupeta i dupeta njegovih finansijera milijardera?

Uostalom, Neron je u dosta stvari oklevetan, zato što su njegovi naslednici, a pogotovo hrišćani posle njih pisali i šta je tačno i šta nije tačno. Ne kažem da je bio dobar car, ali više od pola stvari koje mu se pripisuju nisu tačne.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 09:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
I Neron je zlostavljao svoju porodicu i prijatelje, ne rimske građane. I ne nije zapalio Rim. Požari u gradovima u kojima su objekti većinom od drveta umeju da se dese. Ceo London izgoreo u 16. veku, pa niko nije optužio kralja da ga je podmetnuo, jer mu je trebala inspiracija da piše poeziju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 10:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ono što se i desilo. Bude svrgnut, nateran u beg, i primoran da sam sebi proburazi stomak.

A šta kad na vlast dođe polupismeni nesposobni političar koji zna da ima četiri godine vlasti? Gleda da radi na napretku države ili na napretku svog dupeta i dupeta njegovih finansijera milijardera?

Uostalom, Neron je u dosta stvari oklevetan, zato što su njegovi naslednici, a pogotovo hrišćani posle njih pisali i šta je tačno i šta nije tačno. Ne kažem da je bio dobar car, ali više od pola stvari koje mu se pripisuju nisu tačne.


Jesu li car Ivan Grozni ili kraljica Viktorija bili svrgnuti? 100 puta lakše se smijeni polupismenog političara, nego okrutnog sadističkog kralja...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 10:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Ivan Grozni je proširio Rusiju za 300%. To dostignuće meni više znači od toga što je poludeo i postao sadistički monstrum nakon smrti svoje žene. Kraljica Viktorija je stvorila najveće carstvo u istoriji ljudske rase i vladala njim uspešno. Okrutnost imaš na svakom koraku i od običnih ljudi. Kod vladara je bitan doprinos u istorijskom razvoju države nad kojom vladaju, ne odobravam okrutnost, ali mi je to kod vladara sekundarna stvar.

A kad polupismeni retardirani narod smeni polupismenog korumpiranog političara sa ograničenim mandatom, onda dovede na njegovo mesto istog takvog ili goreg, pa onda psuje majku političarima što živi loše.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 10:43 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30043
Carmello Šešelj je napisao/la:
I Neron je zlostavljao svoju porodicu i prijatelje, ne rimske građane. I ne nije zapalio Rim. Požari u gradovima u kojima su objekti većinom od drveta umeju da se dese. Ceo London izgoreo u 16. veku, pa niko nije optužio kralja da ga je podmetnuo, jer mu je trebala inspiracija da piše poeziju.


Nije to važno. Eto uzmi Kaligulu onda, bitno je da je loših rimskih careva bilo koliko hoćeš.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 10:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ivan Grozni je proširio Rusiju za 300%. To dostignuće meni više znači od toga što je poludeo i postao sadistički monstrum nakon smrti svoje žene. Kraljica Viktorija je stvorila najveće carstvo u istoriji ljudske rase i vladala njim uspešno. Okrutnost imaš na svakom koraku i od običnih ljudi. Kod vladara je bitan doprinos u istorijskom razvoju države nad kojom vladaju, ne odobravam okrutnost, ali mi je to kod vladara sekundarna stvar.

A kad polupismeni retardirani narod smeni polupismenog korumpiranog političara sa ograničenim mandatom, onda dovede na njegovo mesto istog takvog ili goreg, pa onda psuje majku političarima što živi loše.


Znači, ako bi tvoj kralj proširio Srbiju za 300%, a tom kralju biš ti osobno iz nekog razloga išao na živce, onda biš smatrao opravdanim da ti odrubi glavu?

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 11:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9829
dane-croatia je napisao/la:
Znači, ako bi tvoj kralj proširio Srbiju za 300%, a tom kralju biš ti osobno iz nekog razloga išao na živce, onda biš smatrao opravdanim da ti odrubi glavu?

U tom slučaju bi svi slavili kralja,i nikom ne bi išo na živce.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 11:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Graničar18 je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Znači, ako bi tvoj kralj proširio Srbiju za 300%, a tom kralju biš ti osobno iz nekog razloga išao na živce, onda biš smatrao opravdanim da ti odrubi glavu?

U tom slučaju bi svi slavili kralja,i nikom ne bi išo na živce.


Tako je. Svi bi slavili kralja koji bi zbog toga postao ohol da ne može biti oholiji. A onda bi ugledao tebe i rekao: ovaj lik mi je nešto sumnjiv, stalno nešto mudruje i misli da je pametniji od mene. Odrubite mu glavu, a njegovo imanje dajte mom glavnom dvorjaninu!
Naravno, narod bi mu klicao, jerbo tako uspješan kralj je uviek u pravu...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 11:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20459
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ivan Grozni je proširio Rusiju za 300%. To dostignuće meni više znači od toga što je poludeo i postao sadistički monstrum nakon smrti svoje žene. Kraljica Viktorija je stvorila najveće carstvo u istoriji ljudske rase i vladala njim uspešno. Okrutnost imaš na svakom koraku i od običnih ljudi. Kod vladara je bitan doprinos u istorijskom razvoju države nad kojom vladaju, ne odobravam okrutnost, ali mi je to kod vladara sekundarna stvar.

A kad polupismeni retardirani narod smeni polupismenog korumpiranog političara sa ograničenim mandatom, onda dovede na njegovo mesto istog takvog ili goreg, pa onda psuje majku političarima što živi loše.

Problem s monarsima je što je to velika lutrija. Ako se ponašaju kao Friedrich veliki, Franjo II. Habsburg , Marija Terezija, Katarina Velika, onda je to odlično i svojim državama nose ogroman napredak u moći, standradu života i razvoju ekonomije. Problem nastaje kada nakon takvih vladara dođe slab i nesposoban vladar koji se ne zamara državnim obvezama i samo troši na gluposti poput Luja XVI. Dobri vladari se stvaraju od malena kada se školuju u svim granama znanosti koje su potrebne za dobro vladanje. Problem je samo ako prijestolonasljednik nije dorastao poslu i što tada? A kralj ili car nema drugih potomaka. I što ako takav netko nesposoban dođe na vlast i narod ga mora trpjeti dok vodi zemlju u propast. Takva situacija stvara veliku nestabilnost i vodi k kaosu. Slažem se da ljudi ne znaju sami izabrati svoje vođe što povijest konstantno potvrđuje. Vlast se ne bi smjela dati u ruke bilo kome kao što demokracija omogućava.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 12:38 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Par stvari. Lete glave ko u Crnoj Guji na dvoru Elizabete I.

Ljudi moraju imati na umu da je većina europskih monarhija svrgnuto tek u periodu 1918.-1945. Nećemo se vračat u dvorce i na giljotine.

Citirat ću prvi post što se tiče loših vladara.

Citat:
...Političari su često korumpirani, bez morala, rade za svoj interes i interes svojih „poslodavaca“. Brzo se rotiraju pa ne skupe ni dovoljno iskustva, a ni želje za postizanjem mukotrpnih dugoročnih ciljeva zbog kojih bi mogli izgubiti sljedeći mandat. Očekivati da će oni stajati iza onog što govore je nerealno... Birači često ne razumiju koga i zašto biraju, imaju nekonstruktivne i nerealne zahtjeve, nisu informirani itd...
Princ koji nasljeđuje monarha školuje se cijeli život kako bi znao vladati. Lako moguće da će imati preko 20 ili 30 godina iskustva prije nego što preuzme vlast. I da se zalome dva loša vladara unutar jednog stoljeća, opet je dugoročno isplativije imati monarhe nego konstantnu rotaciju demokratskih lutaka na koncu. Monarh je stekao vlast Božanskim pravom, nije dužan nikome uslugu i može raditi na dugoročnim mukotrpnim ciljevima. On odluke provodi brže i efikasnije od trome birokratizirane republike.


Monarhijski uređena društva su vladala tisućama godina i imala su dugačke periode prosperiteta i napretka. Čak i uz lošeg vladara tu i tamo, i dalje su generalno efikasnije od rotacije neiskusnih korumpiranih sebičnih demokrata.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 13:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Graničar18 je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Znači, ako bi tvoj kralj proširio Srbiju za 300%, a tom kralju biš ti osobno iz nekog razloga išao na živce, onda biš smatrao opravdanim da ti odrubi glavu?

U tom slučaju bi svi slavili kralja,i nikom ne bi išo na živce.

Ivan Grozni je poštovana istorijska ličnost među Rusima, i pored kontroverzi. Isto važi i za Staljina. A ljudi koji pljuju vlast uvek postoje u određenom broju, to je statistički neizbežno, nikad svi ne slave vladara, pa neka je i savršen, što nijedan nije jer svaki živ čovek ima i mane.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 13:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Purger111 je napisao/la:
Monarhijski uređena društva su vladala tisućama godina i imala su dugačke periode prosperiteta i napretka. Čak i uz lošeg vladara tu i tamo, i dalje su generalno efikasnije od rotacije neiskusnih korumpiranih sebičnih demokrata.

Naravno. I niko ovde ne predlaže srednjevekovne metode borbe protiv kriminala i kazne kakve su se tada sprovodile. Samo oduzeti masi ljudi koja jedva zna da se potpiše privilegiju da odlučuje ko će da upravlja zemljom. Takve ljude možeš da ubediš da je Zemlja ravna ploča, a kamoli manje laži koje političari seru. Kao što ne bih dao nekom ko radi u magacinu da vozi putnički avion, tako ne bih dao ni narodu da glasa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Monarhizam - općenito
PostPostano: 06 lis 2019, 13:51 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30043
Carmello Šešelj je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:
Monarhijski uređena društva su vladala tisućama godina i imala su dugačke periode prosperiteta i napretka. Čak i uz lošeg vladara tu i tamo, i dalje su generalno efikasnije od rotacije neiskusnih korumpiranih sebičnih demokrata.

Naravno. I niko ovde ne predlaže srednjevekovne metode borbe protiv kriminala i kazne kakve su se tada sprovodile. Samo oduzeti masi ljudi koja jedva zna da se potpiše privilegiju da odlučuje ko će da upravlja zemljom. Takve ljude možeš da ubediš da je Zemlja ravna ploča, a kamoli manje laži koje političari seru. Kao što ne bih dao nekom ko radi u magacinu da vozi putnički avion, tako ne bih dao ni narodu da glasa.


Ako daš pravo glasa samo doktorima znanosti npr. problem je hoće li oni odlučivati u najboljem interesu države ili u najboljem interesu doktora znanosti.

Nije problem samo nedostatak pameti, problem je i sukob interesa. Što vrijedi ako je netko pametan, ako je kriminalac? Ako je kriminalac onda bolje ako je gluplji.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 38 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO