Amiđa je napisao/la:
Evo iz prve ruke. Ne kao bbc.
Evo, moj komentar je u zagradi
- Traže bolji život. (Nadam se da neće naić na rat i drogu ko na uvodnoj špici, a mogli bi)
- Montira osovine u Volvu. U tom gradu se sve vrti oko Volva, velika većina kompanija radi za Volvo. Kad je njima loše, svima je loše. Trenutno je loša situacija, puno ljudi je dobilo otkaz. (eto, inače Švedska ima veću stopu nezaposlenosti od Hrvatske)
- Žene šoferi (super, inače možeš i kod nas vozit kamione, položiš potrebnu kategoriju, zarađuješ ko doktor, al odu križa)
- Imigranti imaju prednost pri zapošljavanju, a mi iako smo migranti smo zadnja rupa na sviralu na tržištu rada jer smo "jugići"/"Balkanci" (koji "rasisti", to mi opće ne zvuči ko Šveđani)
- Neka balkanska banda 70-ih, 80-ih nam je dala lošu reputaciju (Šveđani tad nisu zaključavali aute pa su ih naši krali, zanimljivo je kako Balkanci imaju mafiju i ekstremiste, a za ove s Bliskog istoka kad bi rekli da imaju bande i ekstremiste, to bi bio teški rasizam, vjerojatno bi u zatvoru završili)
- Financijska moć joj se digla za četiri puta. (kaže ovaj 3 puta veća platežna moć, a ja kažem po paritetu kupovne moći da je ipak riječ 2x, odlično)
- Fale joj okusi, mirisi, boje, ali prije svega ljudi. (nostalgija)
- Brza birokracija (ali neefikasno sudstvo)
- Dalmatinke su ljepše od Šveđanki (istina)
- Ljudi vole tu financijsku sigurnost (odlično, Šveđani su sagradili prosperitet na svom radu i poštivanju zakona, trenutno su sve to doveli u upit, jer veliki segment populacije ne poštuje zakone, ne radi i stavlja veliki teret na ekonomiju)
- Jede meso i marmeladu (šta)
- Nema opće novaca u bankama (odlično)
- Prosjaka ima i nema na ulicama, gledaju da to zabrane, da svima pruže dom, da svi dobe 700€ mjesečno, ali moraš dokazat da stvarno tražiš posao (nije to puno tamo)
- Socijalno, 1,5 godinu dobivaš 80% plaće, ako si dobio otkaz, nakon toga se smanjuje i ne dobivaš ništa (odlično, samo da im ne propadne cijeli socijalni sustav)
- Ne smiješ pušit skoro nigdje, moraš bit 20 metara od bilo koje zgrade (užas)
- Ženske su bezveze, okej za izać koji put, ali ništa ozbiljno, nisu za brak, obitelj (užas)
- One žele uživat u život, žele 0 ili 1 dijete (užas)
- One hoće putovat, živjet bez stresa, lake su ženske (užas)
- Nisu im bitne pare i auti, nego da ih netko nasmije (odlično)
- Šveđanin kaže da su Šveđanke lake ako si stranac (neugodno mi je koliko to jadno zvuči)
- Iz Zadra mu fale hrana, prijatelji i vrijeme (nostalgija)
- Ovdje je košmar, ima preko 70 etničkih grupa (užas)
- U tramvaju, lik 60 godina, probušene bradavice, roza majica (užas)
- Od petka do nedjelje svi loču, od diteta do odvjetnika, u subotu ih vidiš po podu (užas)
- Kontrole za drogu su česte na poslu, svakih 15-20 u Volvu, u njegovoj firmi svaka 2,3 mjeseca (užas)
- Ako si pozitivan firma te šalje na rehabilitaciju i plaća ju (odlično, ali zašto su toliki problemi s drogom?)
- Hrana nije skupa (odlično)
- Šef me plati za koliko ja radim i sretni su šta sam došao na posao (odlično, samo da im ne propadne zemlja)
- Švedska je politički korektna od 80-ih, ne smiješ se šalit ni sa čim (užas)
- Nema stresa, njima je normalno dat dopust ako želiš putovat (odlično, ali neke stvari kod njih su potpuno krivo postavljene i time stvaraju ogroman stres i društvene probleme koje onda guraju pod tepih)
- Da se živjet od jedne prosječne plaće (odlično, ali ne znam koliko će to potrajat)
- U Hrvatskoj se nije osjećala ništa manje slobodnom nego u Švedskoj po pitanju ženskih prava (eto ga)
- U Hrvatskoj ne možeš otvoriti tvornicu, vratit se i napravit nešto (nije istina)