HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 29 sij 2020, 00:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27117
Citat:
VAKUFSKA DIREKCIJA: ZBOG RUŠENJA BANJALUČKIH DŽAMIJA APELACIJA SUDU U STRAZBURU

Lejla Skenderagic Kovac -
28/01/2020 22:39

Tokom posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine u Bosni u Hercegovini srušen je veliki broj džamija i drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice, podaci su Vakufske direkcije.
Hayat

Piše: Lejla Skenderagić

Tokom te tri i po godine porušeno je 1.311 vakufskih objekata, 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta, a oštećena 472 objekata u vlasništvu Islamske zajednice. Rušilo se i palilo i tamo gdje nije bilo direktnih ratnih dejstava. Smetala je munara.

Kada je u pitanju odgovornost za rušenje objekata, iz Vakufske direkcije kažu, vodili su sudske postupke protiv bh. entiteta RS.

Prvenstveno zbog rušenja banjalučke džamije i rušenje džamije u Ustikolini. Za rušenje banjalučkih džamija postupak je u Bosni I Hercegovini doveden do kraja. Nezadovoljni, nemaju se ovdje više kome obratiti.

Apelacija je upućena Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Iz razloga što smo mi kroz taj sudski postupak, ono što je veoma važno naglastiti dokazali odgovornost RS-a za rušenje banjalučkih džamija i dokazali smo da je rušenje bilo sistemski i planski. E sad je samo pitanje zastare potraživanja, odnosno shvatanje Ustavnog suda i nižih sudskih instanci u BiH da je nastala zastara potraživanja u smislu štete. Međutim mi ovdje materijalnu štetu stavljamo u drugi plan. Nama je ovdje prije svega bilo potrebno da dokažemo da je postojala odgovornost, da je postojao sistemski i planski način rušenja vjerskih objekata odnosno džamija i da to nije čin pojedinca – kaže Huso Salihović pravnik iz Vakufske direkcije.

Ferhadija, možda jeste najljepša ali je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine do temelja porušene.

U posljednje se vrijeme, kaže Salihović pokreću krivični postupci vezano za rušenje Aladža džamije u Foči. Nadaju se kažu da će takvih postupaka biti što više, kako bi se utvrdilo da je sve na jedan sistemski i planski način rušeno, prvenstveno s ciljem da se pokaže da jedan narod nije postojao na toj teritoriji.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 29 sij 2020, 00:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Kakve veze oni imaju sa turskim džamijama?
Aj da nas tuže Turci koji su gradili džamije pa da razumijem.
Priznaju li ovim Muslimani da su Turci?

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 29 sij 2020, 00:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27117
Citat:
Ustavni sud BiH donio presudu koja znači da RS nije kriva za rušenje džamija
12. Oktobra 2015.


Je li Ferhadija srušena u saobraćajnoj nesreći?!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će zatražiti preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom se odbija apelacija IZ-a u BiH, podnesena protiv presude Vrhovnog suda RS-a!
Ferhadija džamija, bila i ostala ljepotica

Predmet apelacije je bila zaštita imovinskih prava Islamske zajednice u postupku protiv Republike Srpske, a povodom rušenja banjalučkih džamija.

Pomenutu odluku Ustavni sud je donio 21. jula ove godine na sjednici kojom je predsjedavao Mirsad Ćeman, predsjednik, Seada Paravlić sutkinja, Matko Tadić, potpredsjednik, Zlatko Knežević, potpredsjednik, Valerija Galić, sutkinja i Miodrag Simović, sudija.

Šta je zastara

“Zatražit ćemo to preispitivanje pred drugim odvojenim vijećem, ali i pokrenuti tužbu pred Sudom u Strazburu, jer smatramo da ove odluke ne smiju biti izvor prava za sve štete i torture koje je RS učinio u periodu od 1992. do 1995. godine”, rekao nam je advokat IZ-a Esad Hrvačić, podsjećajući na to da je Općinski sud u Banjoj Luci u prvostepenom postupku usvojio tužbeni zahtjev IZ-a u cijelosti.

“No, Okružni sud je, raspravljajući o žalbi Republike Srpske, a kasnije i Vrhovni sud, raspravljajući u postupku revizije, preinačio presudu te tužbeni zahtjev odbio kao neosnovan. Sudovi RS-a su se pozvali na, navodnu, zastaru, smatrajući da tužba nije podnesena u roku od tri godine od kada je prestala neposredna ratna opasnost, već nakon četiri godine. Bespredmetno je bilo naše pozivanje na to da je tužba podnesena u apsolutnom roku, da je shodno odredbi člana 377. ZOO zastara vezana za krivična djela, jer su objekti porušeni ciljano, sistematski i organizovano od RS-a, a za takva djela postoji niz presuda, uključujući i onu Krajišniku, Brđaninu, Plavšić i dr. Islamska zajednica je sve vrijeme zastupala stav da je rušenje vjerskih objekata djelo urbicida, koje spada u okvire djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”,objašnjava nam Hrvačić, za kojeg nema nikakve dileme da je u toku postupka dokazano da vlasti RS-a nisu pokrenule niti jedan krivični postupak protiv počinilaca, odnosno da svi pokrenuti postupci protiv NN lica nikada nisu dovršeni.

“Objekti su porušeni u područjima gdje nije bilo ratnih dejstava, pa je odgovornost RS-a, odnosno njegovih lokalnih organa nedvojbena”, ističe advokat, kojeg, kaže, stavovi sudova Republike Srpske nisu iznenadili.

“Ali jeste stav Ustavnog suda BiH, donijet na sjednici kojom je predsjedavao Mirsad Ćeman a bile prisutne i sutkinje Seada Paravlić i Valerija Galić, koje su rat provele u BiH i dobro su upoznate sa svim što se tada dešavalo”, rezigniran je Hrvačić.

“Takođe, Sud ističe da nije vođen niti jedan krivični postupak vezan za ove objekte, odnosno da nije dokazano da su ta djela, odnosno rušenje vjerskih objekata, proistekla iz djela ratnog zločina koja su predviđena članom 3. Haškog tribunala. Bit ću vrlo iskren: sramno je da se Ustavni sud poziva na tužbu koja je vođena u predmetu Baničević protiv Hrvatske i gdje je Evropski sud zauzeo stav da se član 377. ne može primijeniti po osnovu objektivne odgovornosti. Pomenuta presuda je šteta koju je Baničević dobio usljed saobraćajne nesreće i za nas je ponižavajuće da nas Ustavni sud svrstava u kategoriju takvih šteta”, jasan je Esad Hrvačić, nastavljajući:

Zatvorene oči

“Ustavni sud BiH iznosi neistinu da se odredba člana 377. ne može primijeniti na odgovorno lice, već isključivo na počinioca djela, što u praksi znači da Republika Srpska ne može odgovarati za sistemsko rušenje džamija u vrijeme kada nije bilo ratnih dejstava i da za to mogu odgovarati samo pojedinci. Kao da je Ferhadiju džamiju srušio pojedinac, kao da to nije učinjeno organizovano i sistemski, kao i sa svim ostalim banjalučkim džamijama. Dokazat ćemo da je Ustavni sud BiH zatvorio oči pred ovim zločinima i iz samo njemu poznatih razloga uveo pravnu praksu kojom je amnestirao Republiku Srpsku za ovakva i slična djela”, naglašava Esad Hrvačić.

Ovdje često pominjana odredba člana 377. ZOO glasi: „Kada je šteta prouzrokovana krivičnim djelom, a za krivično gonjenje predviđen duži zastarni rok, zahtjev za naknadu štete prema odgovornom licu zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastarjelost krivičnog gonjenja.”

“U toj odredbi jasno se govori o „odgovornom licu” , a ne o počiniocu djela kako to navodi Ustavni sud! Šta je to navelo gospodina Ćemana ili gospođu Paravlić ili Valeriju Galić da ovako, neprofesionalno, najblaže rečeno, tumače zakonske norme onakve kakve nisu? Naravno, mi, u IZ-u, nismo iznenađeni stavom Simovića i Kneževića, s obzirom na to da oni, očito, zastupaju interese RS-a, ali jesmo iznenađeni stavovima posebno bošnjačkih sudija i pitamo se čije oni interese zastupaju”, govori Esad Hrvačić.

A Turhan-Emin begova džamija?

“Jedan od najinteresantnijih sporova koji je IZ pokrenuo zbog rušenja vjerskih objekata je zasigurno tužba Vakufske direkcije 11. augusta 1998. godine, dakle, u onom relativnom roku od tri godine od prestanka neposredne ratne opasnosti.

Slučaj je zanimljiv iz više razloga: što do danas nije okončan, što je sudija rahmetli Ahmed Spahić preminuo ne dočekavši presudu, što se jedna od tuženih strana, BiH, ‘uredno’ ne odaziva na ročišta, vjerovatno stoga što su u mnogim sporovima ovakve naravi uspjeli da se dogovore sa lokalnim sudovima i uređujućim sudijama. Sve ovakve tužbe do sada su odbijene i to radi navodne zastare. Ustvari, da bi bili spašeni budžeti Republike Srpske i BiH vrši se pritisak na sudove, a sudije, pod direktnom kontrolom nadležnih organa, donose presude kakve im se nalože”, tvrdi Esad Hrvačić, advokat IZ-a u BiH, koji smatra da ova tužba koja se vodi pred Općinskim sudom u Goraždu ima historijski značaj za kompletno područje istočne Bosne.

“Porušen je rijetko vrijedan kulturno-historijski spomenik. RS ističe da se ne zna ko je to uradio, da u to vrijeme nije postojao RS niti njegova vojska, mada svako dijete, pa tako i uređujući sudija zna da su četnici organizovani u vojsku upali u Ustikolinu i porušili sve bošnjačke kuće uključujući i džamiju”, ističe Hrvačić.

Glavna rasprava je zakazana za 3. novembar kada će sudija Radija Baltić donijeti konačnu odluku: “Ističem da je u toku ovog postupka provedeno niz materijalnih dokaza i pohvalno je da je Centar za vještačenje Zenit na prijedlog Pravobranilaštva RS-a, u svom vještačenju utvrdio veći iznos materijalne štete nego vještak Rašid Hadžić kojeg je predložio IZ. To meni daje nadu da se ovakvi postupci neće završiti odbijajućim tužbenim zahtjevima samo da bi se destimulisalo pokretanje sličnih i spasio budžet RS-a”, kaže Esad Hrvačić.

OSLOBOĐENJE,
11.10.2015. | PIŠE: Edina KAMENICA

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 29 sij 2020, 00:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27117
Citat:
VAKUFSKA DIREKCIJA: ZBOG RUŠENJA BANJALUČKIH DŽAMIJA APELACIJA SUDU U STRAZBURU
Međutim mi ovdje materijalnu štetu stavljamo u drugi plan.


128 milijuna KM. :zubati
https://www.dw.com/bs/pala-tu%C5%BEba-i ... a-15716864

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 29 sij 2020, 01:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Oni tuze, a dzamije im obnovoljene. :D

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 30 sij 2020, 10:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
Vladimir RUS je napisao/la:
Oni tuze, a dzamije im obnovoljene. :D

SDS-ovci su rušili dzamije,i stranka SDS treba platit odštetu,a ne RS.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 30 sij 2020, 12:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Graničar18 je napisao/la:
Vladimir RUS je napisao/la:
Oni tuze, a dzamije im obnovoljene. :D

SDS-ovci su rušili dzamije,i stranka SDS treba platit odštetu,a ne RS.

Jeste, rusenje dzamija u RS pise u statutu SDS-a. :D

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 30 sij 2020, 18:27 
Offline

Pridružen/a: 02 tra 2013, 17:46
Postovi: 6793
Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
Po tumačenju Valentina Incka a on je vrhovni tumac necega,entiteti su uspostavljeni Dejtonskim sporazumom.Ne može neko odgovarati za nešto dok nije ni postojao.
Postojala je stranka SDS.To nije sporno ali ne vjerujem da oni imaju 128 miliona bilo čega.Uostalom,upravo su sami muslimani finansijeri te stranke pa bi bilo glupo da odštetu za džamije dobiju od samih sebe.Missim ludilo mozga.

_________________
Cura bula a ja mlado vlaše


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 30 sij 2020, 18:36 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Ako tuze RS onda priznaju da je RS drzava,samo se drzave mogu tuziti tom sudu,subjekti medjunarodnog prava,zar ne?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani tužakaju protiv RS u Strasbourgu
PostPostano: 30 sij 2020, 19:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27117
Citat:
Rok

Predstavka mora biti upućena u roku od 6 meseci nakon što je u pravnoj stvari odlučeno od strane najvišeg suda ili državnog organa. Ako presuda u predmetu nije objavljena javno ovaj rok počinje teći od datuma kada je sporna sudska odluka domaćeg suda dostavljena podnosiocu predstavke ili njegovom pravnom zastupniku. Ukoliko stranka u postupku naknadno sazna za nove činjenice, koje predočavaju kršenje njenih prava u postupku pred domaćim sudom, rok se računa od trenutka saznanja za kršenja vaših prava garantovanih Konvencijom.
https://www.paragraf.rs/100pitanja/stra ... prava.html


Ustavni sud BiH je donio odluku još 2015., a ovi pametnjakovići se sjetili 4 dobre godine poslje tužakati. :zubati :smajl007

Prave od sebe veće budale nego ona tužba protiv Srbije koju su zadnju minutu nakon 10 godina čekanja
pokušali proturiti.

Dakle, tužba će se odmah odbiti. A i nema nikakvih novih činjenica.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, Naša Kvačica i 279 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO