HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 tra 2026, 17:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 458 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Sljedeća

HRHB vs Banovina
1. Ujedinjenje 63%  63%  [ 37 ]
2. Samostalnost 37%  37%  [ 22 ]
Ukupno glasova : 59
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Argumenti za i protiv ujedinjenja...
PostPostano: 12 svi 2020, 09:36 

Diablo je napisao/la:
A mi kao nismo imali problema?Zamisli da se dusite u vodi ti i tvoj brat,sestra(koga vec imas) . Bi li utopio njih da bi spasio sebe??

Ne želim da zvučim grubo, ali u pravilu bi to učinio i ja i ti. Ne mogu tvrditi sto posto, ali u pravilu je tako. Nacisti su snimali neke plinske komore iznutra. Kad bi pustili plin, ljudi su prema rešetkama uz prozore potrčali ko sumanuti gazeći jedni preko drugih. Bilo je tu i užih članova obitelji.
No ono što je važnije, Tuđman tada nije vas utopio, washingtonski sporazum je bio ok., ne idealan, ali dobar. Napravo je ono što je logično, izborio se prvo za sebe, a bratu pomogao koliko je mogao. I ti bi napravio isto. Druga je stvar što ti nisi bio u poziciji da odlučuješ ili biraš, jer ti je pozicija bila preslaba.

Diablo je napisao/la:
Ovo razdoblje nakon 2000 ih necu ni spominjat da ne pokvarim dan sam sebi...

Još gora cinjenica je da takvi vladaju i dan danas. Plenkovic se cini kao manje zlo jer nam zapravo nema vise zla nanijet il zapad više ne nudi beneficije za to. I pojedinci sa foruma bi da pristupimo takvima, jos prave botine da bi utjecali na nesto

Zamisli scenarij da mi pristupimo tamo pa kad bi nam crveni crvi zadali seriju clanaka u medijima. Nakon toga bi SDP glatko zavladao ne zbog vlastite kvalitete vec zbog mrznje prema kamenjarcima.Tada bi yebali mater sami sebi gdje smo dosli...

Kako već rekoh, pitnje ujedinjenja je irelevantno jer vi još niste ni u poziciji odlučivati o tome.
Ono što je bitno, ujedinjeni ili ne, mi smo upućeni jedni na druge. Nama je interes između Neuma i srednje Bosne imati vas, vama je interes imati zaleđe u nama krenu li mujage prema moru.
Problem je što mi u Hrvatskoj od 2000. imamo mazohističku politiku koja izdaje interese i same Hrvatske i Herceg-bosne, da bi dobila dobro štipanje za guzicu. Nama je Pupovac kreator vladajućih koalicija. Gori smo od najgore latinoameričke kompradorske prčije po razini nacionalnog mazohizma. U tom kontekstu razumijem one među vama kojima se s takvim mazohistima ne ujedinjuje.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 09:42 

Robbie MO je napisao/la:
Sama činjenica da je RS opstala, govori da Hrvatsku nitko nije toliko tjerao da ukine HRHB.

Tečaj koji je tada vrijedio je

10 interesa HB = 1 interes RH

I to je bilo doba Tuđmana.

Danas je tečaj 1:1000.

Vi se trebate vratiti u doba prije washingtonskog sporazuma. Tada Herceg-bosna drži 13% BIH, a Srbi 27% Hrvatske. Da je inzistirao na održavanju Herceg-bosne, Tuđman bi jako, jako teško vratio okupirani teritorij Hrvatske. I

On je dobio da u Hrvatskoj ima skroz čistu situaciju, da Srbi s 27% dođu na 0, da Hrvati u BIH opstanu kao konstitutivni i još neke krajeve poput Jajca, Odžaka, Kupresa, Glamoča uspio vratiti.

Tako da bi ja rekao da je on radio dobro. A sunovrat je počeo nakon 2000..

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 09:44 

Kako već rekoh, pitnje ujedinjenja je irelevantno jer vi još niste ni u poziciji odlučivati o tome.
Ono što je bitno, ujedinjeni ili ne, mi smo upućeni jedni na druge. Nama je interes između Neuma i srednje Bosne imati vas, vama je interes imati zaleđe u nama krenu li mujage prema moru.
Problem je što mi u Hrvatskoj od 2000. imamo mazohističku politiku koja izdaje interese i same Hrvatske i Herceg-bosne, da bi dobila dobro štipanje za guzicu. Nama je Pupovac kreator vladajućih koalicija. Gori smo od najgore latinoameričke kompradorske prčije po razini nacionalnog mazohizma. U tom kontekstu razumijem one među vama kojima se s takvim mazohistima ne ujedinjuje.[/quote]

Ja o prvenstveno politickoj izdaji, zabijanju noza u leđima a on o plinskim komorama, al dobro... Bitno da razumijes da ne zelimo ujedinjenje s takvima koji vam drmaju drzavom.

Kada budu na vlasti takvi kao ti, eto nas drage volje...

Tuđman nas nije izdao do kraja, vec je načeo izdaju. Pa nisu ni srbi krajine izdani odjednom vec se to radilo postepeno kroz 4-5 godina...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 09:53 

Diablo je napisao/la:
Ja o prvenstveno politickoj izdaji, zabijanju noza u leđima a on o plinskim komorama, al dobro... Bitno da razumijes da ne zelimo ujedinjenje s takvima koji vam drmaju drzavom.

Tuđman nas nije izdao do kraja, vec je načeo izdaju. Pa nisu ni srbi krajine izdani odjednom vec se to radilo postepeno kroz 4-5 godina...

Sad si već histerik. Ništa vas Tuđman nije izdao. Tuđman vam je pomagaao koliko je mogao, bez da našteti sebi, barem ne jako. To je i normalno ponašanje, tako se SVATKO normalan ponaša, osim ovih debila po Europi koji primaju migrante koji ih kolju i siluju.

To što ti misliš da bi netko, bilo tko, trebao pucati sebi u nogu da bi tebi bilo bolje je već sumanuto i iracionalno.

Bi li ti zapalio svoju kuću da spasiš bratovu? Nemoj mi ni odgovarat na ovo, ako misliš s nekim patetičnim proserom. Da se tebe pitalo tada, treba li očuvati Herceg-bosnu po cijenu toga da neki dio Hrvatske pripadne Srbiji ili nekom trećem, jasno je što bi ti izabrao- izabrao bi SEBE. Tako je napravio i Franjo i to nije nikakva izdaja.
Ako misliš da itko na ovome svijetu treba raditi na svoju štetu da bi pomogao tebi, onda si prvo i osnovno djetinjast. I još nazivati izdajom ako to neće, ne budi smiješan.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:06 

divizija je napisao/la:
Diablo je napisao/la:

Sad si već histerik. Ništa vas Tuđman nije izdao. Tuđman vam je pomagaao koliko je mogao, bez da našteti sebi, barem ne jako. To je i normalno ponašanje, tako se SVATKO normalan ponaša, osim ovih debila po Europi koji primaju migrante koji ih kolju i siluju.

To što ti misliš da bi netko, bilo tko, trebao pucati sebi u nogu da bi tebi bilo bolje je već sumanuto i iracionalno.

Bi li ti zapalio svoju kuću da spasiš bratovu? Nemoj mi ni odgovarat na ovo, ako misliš s nekim patetičnim proserom. Da se tebe pitalo tada, treba li očuvati Herceg-bosnu po cijenu toga da neki dio Hrvatske pripadne Srbiji ili nekom trećem, jasno je što bi ti izabrao- izabrao bi SEBE. Tako je napravio i Franjo i to nije nikakva izdaja.
Ako misliš da itko na ovome svijetu treba raditi na svoju štetu da bi pomogao tebi, onda si prvo i osnovno djetinjast. I još nazivati izdajom ako to neće, ne budi smiješan.

Daj mi samo jedan dokaz da je Herceg Bosna bila povezana sa RSK ??Mozda sa podunavljem al samo to...

Tuđman je istina pomagao nama, al je pomagao i nasim neprijateljima mozda istom mjerom u jeku najzescih sukoba s njima sto je jedinstven slucaj u svijetu al dobro...

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:12 

Diablo je napisao/la:
Daj mi samo jedan dokaz da je Herceg Bosna bila povezana sa RSK ??Mozda sa podunavljem al samo to...

Tuđman je istina pomagao nama, al je pomagao i nasim neprijateljima mozda istom mjerom u jeku najzescih sukoba s njima sto je jedinstven slucaj u svijetu al dobro...

Normalno da nije povezana. Oluja je bila u kolovozu 95 a Dayton u studenom iste godine. Nema pojma.
Najrelevantnije informacije koje sam čuo je to da Amerikanci nisu htjeli većinski muslimanski entitet pa su nas ugurali unutra. Ali onda mi ne ide u glavu zašto nas je MZ gazila svih ovih godina. :confused1

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:13 

Diablo je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
HRHB je ukinuta jer je Tuđman htio cijelu Federaciju. Može mu se zamjeriti da je bio megaloman ili nerealan, ali izdaja ne može.

U svome naumu bi vjerujem i uspio da je na vlasti bio on. Stvari su krenule na gore kad je došao Mesić.

Ovo ti on rekao il onako mastas? Koja budala bi htjela federaciju sa 2 m muslimana s kojima si ratovao do jucer i koji bi uvijek bili remetilacki faktor, zmija u njedrima?? Samo se ti nastavi tjesit, dobro je to...

Nego vrati se malo kroz proslost i vidi njihovu seriju izdaja, kad se ista najvise događala. Svaki put su imali određene beneficije za to krenuvsi od mirne reintegracije podunavlja,ulaza u nato,eu te ostalo...

Svi naši problemi su počeli 2000. nakon što je Tuđman umro. Ne možeš kriviti Tuđmana za izmjenu Daytona poslije njegove smrti. Krivi međunarodne visoke predstavnike koji su to uradili, zna se vrlo dobro tko su: Robert Berry, Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown. Ili barem tadašnjeg hrvatskog predsjednika Mesića. Sporazum kako ga je Tuđman potpisao bi mi sad vrlo rado htjeli nazad.

Tuđman nam je pomogao maksimalno u svojim mogućnostima i svojim genijem. Vrlo vjerojatno da si ti bio umjesto Tuđmana da bi dobili manje. :zubati

1542 of 2558 - 60.28%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:16 

Svi naši problemi su počeli 2000. nakon što je Tuđman umro. Ne možeš kriviti Tuđmana za izmjenu Daytona poslije njegove smrti. Krivi međunarodne visoke predstavnike koji su to uradili, zna se vrlo dobro tko su: Robert Berry, Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown. Ili barem tadašnjeg hrvatskog predsjednika Mesića. Sporazum kako ga je Tuđman potpisao bi mi sad vrlo rado htjeli nazad.

Tuđman nam je pomogao maksimalno u svojim mogućnostima i svojim genijem. Vrlo vjerojatno da si ti bio umjesto Tuđmana da bi dobili manje. :zubati

Zato se i trebamo ujedinit. Pa da živimo sa bratskim narodom koji je Mesića izabrao dva puta. :sega
edit: i sa tih vaših imaginarnih 200k glasača Mesić dobija u oba slučaja. na reizborima bilo bi gusto samo 500k glasova više za Stipu :sega

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:19 

Meni je svejedno pa nisam ni glasao, kako vi želite.

Ali nisam vidio da je itko napisao da samostalnost znači zadržavanje identiteta dok ujedinjenje znači vjerojatno nestanak identiteta kroz 100 godina zbog urbanizacije , miješanja itd.

Dogodilo bi se kao s Ličanima, prije 50 ili 100 godina su se o njima pričale legende kao najjačim ljudima na svijetu i bili su vicevi kako Ličani i medvjedi igraju nogomet pa su medvjedi demonstrativno napustili teren zbog pregrube igre, a danas je Lika geografski pojam kroz koji se prolazi kad se ide od Zagreba prema moru i više ništa ne znači u smislu ljudskih potencijala.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:20 

Diablo je napisao/la:
Ovo ti on rekao il onako mastas? Koja budala bi htjela federaciju sa 2 m muslimana s kojima si ratovao do jucer i koji bi uvijek bili remetilacki faktor, zmija u njedrima?? Samo se ti nastavi tjesit, dobro je to...

Nego vrati se malo kroz proslost i vidi njihovu seriju izdaja, kad se ista najvise događala. Svaki put su imali određene beneficije za to krenuvsi od mirne reintegracije podunavlja,ulaza u nato,eu te ostalo...

Ne razumijes da je Tuđman zapoceo izdaju,načeo nas ukidanjem Herceg Bosne dok su njegovi dojucerasnji prijatelji dovrsili posao. Ove visoke predstavnike sto si naveo, reci mi koju bi oni moc imali da su ostale nase institucije u bih ?? Smjenjivali su poslanike iz republike srpske na dnevnoj bazi al srpska ostade i danas a sta imamo mi??

Da sam ja bio na vlasti imali bi daleko vise al bi dobili brutalne sankcije od zapada. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:27 

HHerceg je napisao/la:

Zato se i trebamo ujedinit. Pa da živimo sa bratskim narodom koji je Mesića izabrao dva puta. :sega
edit: i sa tih vaših imaginarnih 200k glasača Mesić dobija u oba slučaja. na reizborima bilo bi gusto samo 500k glasova više za Stipu :sega

Ah, pa evo, trebamo se odlučiti jesmo li Hrvati ili nismo. Ako nam treba posebna država onda nismo Hrvati nego posebna nacija. Nisu ni Austrijanci Nijemci, niti je Luksemburg njemačka nacija, niti su kantoni u Švicarskoj gdje se govori njemački jezik pripadnici njemačke nacije. Oni se osjećaju Švicarcima itd.

Izabrali su Nijemci nekad Hitlera, pa danas izabiru drugačije.

Ti Hrvati koji su izabrali Mesića, su prije toga izabrali Tuđmana. To je sve promjenjivo.

1542 of 2558 - 60.28%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:32 

Diablo je napisao/la:

Ne razumijes da je Tuđman zapoceo izdaju,načeo nas ukidanjem Herceg Bosne dok su njegovi dojucerasnji prijatelji dovrsili posao. Ove visoke predstavnike sto si naveo, reci mi koju bi oni moc imali da su ostale nase institucije u bih ?? Smjenjivali su poslanike iz republike srpske na dnevnoj bazi al srpska ostade i danas a sta imamo mi??

Da sam ja bio na vlasti imali bi daleko vise al bi dobili brutalne sankcije od zapada. :zubati

Nije zapad glup, ti to predstaviš kao Srbi nekog prevarili. Da je zapad htio ukinuti RS ne bi je ni pravio. Izbombardirali bi Banja Luku a i Srbiju ako treba kao što su i učinili 1999. Došli bi do Drine da su htjeli, samo što nisu htjeli. Zapad je htio RS. To što postoji RS je zasluga Amerike a ne nekog srpskog junaštva i lukavstva. Isto kao što su nametnuli sve druge institucije na nivou države, tako su mogli i svesti ovlasti RS na nivo kantona.

Inače, Herceg-Bosna je naravno ukinuta prije Daytona, još Washingtonskim sporazumom. Malo je poznato da su npr. miješani kantoni u Federaciji nastali uz hrvatski pristanak. Razlog je bio da enklave u srednjoj Bosni ne budu enklave.

1542 of 2558 - 60.28%

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:36 

Diablo je napisao/la:

Nije zapad glup, ti to predstaviš kao Srbi nekog prevarili. Da je zapad htio ukinuti RS ne bi je ni pravio. Izbombardirali bi Banja Luku a i Srbiju ako treba kao što su i učinili 1999. Došli bi do Drine da su htjeli, samo što nisu htjeli. Zapad je htio RS. To što postoji RS je zasluga Amerike a ne nekog srpskog junaštva i lukavstva. Isto kao što su nametnuli sve druge institucije na nivou države, tako su mogli i svesti ovlasti RS na nivo kantona.

Inače, Herceg-Bosna je naravno ukinuta prije Daytona, još Washingtonskim sporazumom. Malo je poznato da su npr. miješani kantoni u Federaciji nastali uz hrvatski pristanak. Razlog je bio da enklave u srednjoj Bosni ne budu enklave.

Postojao je također pritisak 250 000 prognanih Hrvata, koji su lagali (sebe i druge) da će se vratiti.

I oni su bili glasački faktor u Hrvatskoj, te je i njihov glas Tuđman uzimao u obzir.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:40 

Zapad nije pravio RS nego srbi suprostavljajuci se tom istom zapadu al necemo dalje, mozemo ovako u nedogled. Za kraj nam ostaje cinjenica da si pravio botove lazirajuci anketu, imate bezveznu argumentaciju zasto pristupit tamo itd...

Meni se mota glavom pitanje zelim li suzivot sa onima koji su dva puta birali mesića te ovakav hdz kroz zadnjih 20 godina.Njima su mozda te vlade valjale al nama naravno da nisu. Prema tome da se zakljuciti da svak gleda svoje interese, yebes kolektiv(naciju) zbog cega i ja guram prvenstveno nas interes... S ovime sam zavrsio a ti napravi jos koji profil da pobjeda bude uvjerljivija !!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 10:54 

Robbie MO je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Naša matica nije sam uvela sankcije, ona je Hrvatima Republiku ukinula.

Ne znam je li se ovo ikad dogodilo u povijesti, osim kod nacija koje su kapitulirale u ratu.

A HB je kao bila država pa ju je netko ukinulo.
HB je bila teritorij pod kontrolom HVO, koji je kao HB politički osnovala, financirala i održavala na životu HR. A u trenutku ukidanja na američki ultimatum je imala takav teritorij, bez ikakvih izgleda da se on proširi bez da to napravi kao što je i napravila HR, da je većina bh Hrvata njen opstanak smatrala izdajom u takvim granicama.
Nevjerovatno je da se i nakon 10 godina ovog foruma, toliko ispisanog teksta na ovu temu još uvijek vodi rasprava na Diablo razini.
Da je prije WS, Hr prestala financirati HB ona bi se sama ugasila uz egzodus stanovništva, da ne spominjem što bi bilo da je uskratila vojnu pomoć, uz već rečeni američki plan o nepostojanju HB, ne bi ostali ni na 13 posto nego bi i 5 posto bilo upitno.
Kad bi mi danas pristali na teritorij koji smo držali na dan ukidanja HB i prije nego je HV poduplao HB, iste sekunde bi to i dobili i od Srba i od Muslimana.

Da je HR nakon rata prestala financirati HB egzodus bi bio takav da bi do 2000 spali na 5 posto.

Fantazije da smo mi imali državu pa smo ju dobrovoljno ukinuli su neozbiljne, druga je stvar što je nas HR toliko podražvala, daleko više nego Srbija RS, u svakom smislu od vojnog do ekonomskog, pa smo mi to uzeli zdravo za gotovo, da smo pomislili kako smo samodostatni, a to je naivna zabluda.

Evo i robelec koji je kad se tek pojavio imao vrlo dobre i argumentirane postove, međutim čini se da je puko u zadnje vrijeme, dakle i on je iznio nešto čega se odavno bojim, što će biti s našim poduzetnicima kada se uvede red u državi. Naime i meni osobno paše da plaćam minimalne poreze koji veze nemaju sa realnim prihodima.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:02 

zaba1111 je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Ne znam je li se ovo ikad dogodilo u povijesti, osim kod nacija koje su kapitulirale u ratu.

HB je bila teritorij pod kontrolom HVO, koji je kao HB politički osnovala, financirala i održavala na životu HR. A u trenutku ukidanja na američki ultimatum je imala takav teritorij, bez ikakvih izgleda da se on proširi bez da to napravi kao što je i napravila HR, da je većina bh Hrvata njen opstanak smatrala izdajom u takvim granicama.
Nevjerovatno je da se i nakon 10 godina ovog foruma, toliko ispisanog teksta na ovu temu još uvijek vodi rasprava na Diablo razini.
Da je prije WS, Hr prestala financirati HB ona bi se sama ugasila uz egzodus stanovništva, da ne spominjem što bi bilo da je uskratila vojnu pomoć, uz već rečeni američki plan o nepostojanju HB, ne bi ostali ni na 13 posto nego bi i 5 posto bilo upitno.
Kad bi mi danas pristali na teritorij koji smo držali na dan ukidanja HB i prije nego je HV poduplao HB, iste sekunde bi to i dobili i od Srba i od Muslimana.

Da je HR nakon rata prestala financirati HB egzodus bi bio takav da bi do 2000 spali na 5 posto.

Fantazije da smo mi imali državu pa smo ju dobrovoljno ukinuli su neozbiljne, druga je stvar što je nas HR toliko podražvala, daleko više nego Srbija RS, u svakom smislu od vojnog do ekonomskog, pa smo mi to uzeli zdravo za gotovo, da smo pomislili kako smo samodostatni, a to je naivna zabluda.

Evo i robelec koji je kad se tek pojavio imao vrlo dobre i argumentirane postove, međutim čini se da je puko u zadnje vrijeme, dakle i on je iznio nešto čega se odavno bojim, što će biti s našim poduzetnicima kada se uvede red u državi. Naime i meni osobno paše da plaćam minimalne poreze koji veze nemaju sa realnim prihodima.

Federacija nije zaživjela sve do 1996., a i tada jako polako, institucija po institucija.

Nakon pobjede u Oluji i akcijama u danima poslije, Tuđman se mogao dogovoriti prvo bilateralno sa Srbima (isto ovo što danas imamo dogovoreno, hrvatsko vraćanje dijela teritorija RS i priznanje RS, u zamjenu za mirnu reintegraciju Vukovara), a onda se zatim jednostrano povući iz dogovora o Federaciji.

Glavna greška je što se dopustila prejaka strana administracija i uvođenje kolonijalne uprave s apsolutističkim vlastima, koja je kasnije skršila Hrvate.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:04 

Diablo je napisao/la:
Zapad nije pravio RS nego srbi suprostavljajuci se tom istom zapadu al necemo dalje, mozemo ovako u nedogled. Za kraj nam ostaje cinjenica da si pravio botove lazirajuci anketu, imate bezveznu argumentaciju zasto pristupit tamo itd...

Kao prvo, Ministar se zajebaje sa pravljenjem botova, provjeri članstvo, jučer za cijeli dan imamo samo jednog novog člana Usora 95. Vrijeđa me pomisao da misliš da bih se ja time bavio.

Kao drugo, to što špekulaciju nazivaš činjenicom je već ozbiljan problem. Je li ti znaš što znači riječ činjenica? Za ovo bi te šef na poslu upozorio da budeš temeljitiji jer neprovjerenim pretpostavkama možeš prouzročiti velike gubitke za firmu.

Diablo je napisao/la:
Meni se mota glavom pitanje zelim li suzivot sa onima koji su dva puta birali mesića te ovakav hdz kroz zadnjih 20 godina.Njima su mozda te vlade valjale al nama naravno da nisu. Prema tome da se zakljuciti da svak gleda svoje interese, yebes kolektiv(naciju) zbog cega i ja guram prvenstveno nas interes... S ovime sam zavrsio a ti napravi jos koji profil da pobjeda bude uvjerljivija !!

Polako kolega, razgovaramo se samo. Nitko nam svakako ne nudi ujedinjenje, spavaj mirno. :zubati

1542 of 2558 - 60.28%

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:10 

zaba1111 je napisao/la:

Sve stoji što kažeš. Ali vrijedi i obrnuto, što bi bilo sa Hrvatskom bez BH Hrvata?

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:18 

Robbie MO je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Federacija nije zaživjela sve do 1996., a i tada jako polako, institucija po institucija.

Nakon pobjede u Oluji i akcijama u danima poslije, Tuđman se mogao dogovoriti prvo bilateralno sa Srbima (isto ovo što danas imamo dogovoreno, hrvatsko vraćanje dijela teritorija RS i priznanje RS, u zamjenu za mirnu reintegraciju Vukovara), a onda se zatim jednostrano povući iz dogovora o Federaciji.

Glavna greška je što se dopustila prejaka strana administracija i uvođenje kolonijalne uprave s apsolutističkim vlastima, koja je kasnije skršila Hrvate.

Jednostrano povlačenje iz sporazuma kojega su pokrovitelji amerikanci nije nimalo pametno, pogotovo u vrijeme dok je u BiH bilo toliko NATO snaga da ostvare svo što požele, pogotovo u okvirima sporazuma i svoga mandata.
Tuđmana je zapravo i održavao HB na životu direktnim financiranjem iz HR proračuna, u nadi da će kroz godine ona ponovno zaživjeti, međutim ameri nisu naivni i vidjeli su da se HR ne drži sporazuma, čime smo ih dobili protiv sebe, a oni su svoje ipak izgurali na ovaj ili onaj način.
Možda bi bolja taktika bila da smo ostali njihovi saveznici i njihov prvi i jedini garant sprovedbe Daytona, možda bi bolje prošli da smo ostali na njihovoj strani jer njih zanima da se sprovede njihov plan, a našim neprihvaćanjem federacije, koja se na kraju ostvarila uz naš stalni politički uzmak, mi smo za njih postali remetilački faktor kojega treba o slabiti, dok su muslići postali njihovi saveznici i time stalno profitirati.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:21 

Mar-kan je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Sve stoji što kažeš. Ali vrijedi i obrnuto, što bi bilo sa Hrvatskom bez BH Hrvata?

Hr bi sigurno opstala, možda sa ostacima Krajine, ali bi sigurno preživjela, nešto teže, ali bi.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:28 

Diablo je napisao/la:

Mi bez pristanka na američki mirovni plan ne bi rješili pitanje srpske okupacije Hrvatske. Washingtonski sporazum je točka prekretnica rata, jer je osigurao naklonjeni stav SAD prema nama.

Tuđman vaše neprijatelje nije pomagao u vrijeme dok su napadali vas, naprotiv, pomagao je vas, da vas nije pomagao, muslimani bi ušli u Posušje. Tuđman je za vas učinio sve što je mogao, bez da ošteti jako Hrvatsku.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:31 

Diablo je napisao/la:
Ne razumijes da je Tuđman zapoceo izdaju,

Ti ne razumiješ što znači riječ izdaja.

Izdaja bi bila da je Franjo radio protiv vas, on je radio za vas, koliko je mogao. To što ti očekuješ da netko radi za tebe do te mjere da zbog toga ima loše posljedice po samog sebe pokazuje jednu tešku infantilnost.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:32 

divizija je napisao/la:

Mi bez pristanka na američki mirovni plan ne bi rješili pitanje srpske okupacije Hrvatske. Washingtonski sporazum je točka prekretnica rata, jer je osigurao naklonjeni stav SAD prema nama.

Tuđman vaše neprijatelje nije pomagao u vrijeme dok su napadali vas, naprotiv, pomagao je vas, da vas nije pomagao, muslimani bi ušli u Posušje. Tuđman je za vas učinio sve što je mogao, bez da ošteti jako Hrvatsku.

Tako je jarane. Samo da mi je znat kako je Makarskoj rivijeri par stotina tisuća muslimanskih izbjeglica slavilo pad Bugojna?

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:40 

Franjo Tuđman i Hrvatska su vam pomogli koliko je to bilo moguće i ukoliko se nije kosilo interesima same Hrvatske. Da smo mi 1993. Krenuli u otvoreni rat protiv muslimana uporabom HV-a sve bi se zakomliciralo, Hrvatska bi dobila epitet bad guys kao i Srbi i stavili bi nam gadne sankcije. Nemojte se zavaravati na snagu naše ekonomije sankcije i vođenje rata ne ide zajedno. U ratu na dvije fronte mi nikada ne bi imali snage provesti oluju, vjerojatno bi oteli štogod od muslimana nazad ali ništa spektakularno. Da nije postojala RSK stvari bi bile drugačije ali eto postojala je i Hrvatska je taj problem morala riješiti. Zapad i kojekakvi hoštapleri koji nas mrze bi jedva dočekali proglasiti Hrvatsku agresorom. Nakon što smo mi obavili Oluju e tada je bilo moguće raditi po Bosni što smo htjeli, nikad nas Amerikanci bombardirali nebi to je čisti blef bio. Franjo se uplašio za Vukovar i podunavlje a da smo uzeli Banja Luku mogli smo se mijenjati sa Srbima za što smo htjeli. Ukratko rećeno, Tuđman nije izdao ni Vukovar ni Posavinu ni Herceg-Bosnu, bio je rat i vodio je to sve najbolje kako je znao. Teorije zavjera i gluposti koje neki desničari propagiraju su štetne i dolaze iz udbaško kosovske kuhinje.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2020, 11:40 

zaba1111 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Hr bi sigurno opstala, možda sa ostacima Krajine, ali bi sigurno preživjela, nešto teže, ali bi.

Jasno je da bi opstala. Bez Dubrovnika, Ploča, Dalmacije itd. Ostala bi Istra, Rijeka, Zagreb i okolica, Međimurje, Zagorje, dio Slavonije - ako i to.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 458 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: i_jopet, iprodano, Jean Luc Picard, Naša Kvačica, Teuton, Tomba17, weasel i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: