HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 pro 2024, 12:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Gradi se nova džamija u Tomislavgradu
PostPostano: 07 ruj 2020, 14:02 

U Mandinu Selu u Tomislavgradu započela je izgradnja nove džamije s minaretom i ostalim sadržajima. Izgradnja je financirana znatnim sredstvima Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, organizacije koja je financirala i prošlogodišnju rekonstrukciju džamije u Oplećanima. I općina Tomislavgrad je za cijeli projekt dala 8000 KM iz općinskog budžeta.

http://mandino-selo.com/wp/izgradnja-dzamije-u-dilaverima-u-tijeku/

Ovo je sedma džamija po redu koja se nalazi na području općine Tomislavgrad.
Na području čitave općine Tomislavgrad ima ukupno 2500 muslimana, i čine 8 % st.
Znači na svakih 350 muslimana dođe jedna džamija.

Nakon što je propao plan HDZ-a da sagradi termoelektranu s kojom bi iselili sve Hrvate okolnih sela, sad su smislili novi plan kako da isele Hrvate, a to je gradnjom nove džamije.
Inače sa tog područja je otprije prisutno iseljavanje, sad kad im hodža pođe arlaukati, sada će se to iseljavanje dodatno povećati.

Sad kad budu izbori u 11. mjesecu vi ponovo glasujte za HDZ, tzv. stožernu stranku, pa se nemojte čuditi ako vam ispred kuće nikne nova džamija ili spomenik tzv. armije rbih, kao što je se to desilo npr. u Glamoču.

Hrvati u TG čine preko 90 % st., pa ako se ovakve stvari dešavaju ovde, šta mislite kako je onda tamo gdje su Hrvati manjina, kao npr. u Srednjoj Bosni, ili u Konjicu i Jablanicu ili u Drvaru.
Ako HDZ nije sposoban da zaštiti interese Hrvata tamo gdje su većina, šta onda možete onda očekivati od njih.
Ti ljudi su izdali sve što se da izdati, i svako ko glasuje za njih je jednako tako izdajnik Hrvatskog naroda.

Vrh

Naslov: Re: Gradi se nova džamija u Tomislavgradu
PostPostano: 07 ruj 2020, 14:12 

I katolici grade crkve gdje su manjina.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:13 

DrMag je napisao/la:

Gdje to ide jedna crkva za svakih 350 katolika?

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:18 

Croatian Warrior je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Gdje to ide jedna crkva za svakih 350 katolika?

Tamo gdje 350 katolika odluci da im treba crkva.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:21 

Preporuka neka se stanovnici koji nisu muslimani obrate opcini i gradjevinskom odboru te dzamije i upitaju koliko je decibela projektom predvodjeno sa razglasa na dzamiji. Tu se morate zastititi, pozivajiuci se na zakone o zastiti od buke.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:32 

DrMag je napisao/la:

*Brisano***Upozorenje za vrijeđanje***

Ti i dalje glasuj za HDZ, pa se čudi onda zašto se Hrvati iseljavaju.
Vi na ovom forumu slavite HDZ i Dragana Čovića koda su oni neki zaštitnici naroda, a ustvarnosti nema većih izdajnika.

Oni svu izdaju koju su počinili su zataškavali, tako da narod ništa ne zna.
Zato treba objavljivati ovakve stvari, tako da se vidi šta se dešava.
Oni su za ovu džamiju još iskeširali 8 tisuća KM gradskog novca.

Ovo je samo jedan od primjera izdaje, imate masu ovakvih primjera i svi su zataškani tako da narod ne bi znao šta se dešava.
U Glamoču je sagrađeno 5 džamija i 2 islamska centra, a prija rata su bile samo 2 džamije. To je sve potpiso HDZ.
U Drvaru je sagrađen ogromni četnički spomenik u centru grada, HDZ odobrio.
U Mostaru su izgrađene nove džamije u zamjenu da bi SDA prihvatio da gradonačelnik Mostara bude iz HDZ-a.
O središnjoj Bosni da i ne govorim.

Imate primjera izdaje koliko god hoćete. I sve redom je zataškano, da se o tome ne priča.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:36 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ne možeš zabraniti gradnju vjerskih objekata. Muslimani su na račun gospodarskih aktivnosti idu na trošenje pare na širenej džamija.

Ali zakonima se mogu ograničiti decibeli mujezina i arhitektura (da bude više europski stil) i slično.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:48 

DrMag je napisao/la:

Ja se ovde neću raspravljati sa glupanima.

Ti i dalje glasuj za HDZ, pa se čudi onda zašto se Hrvati iseljavaju.
Vi na ovom forumu slavite HDZ i Dragana Čovića koda su oni neki zaštitnici naroda, a ustvarnosti nema većih izdajnika.

Oni svu izdaju koju su počinili su zataškavali, tako da narod ništa ne zna.
Zato treba objavljivati ovakve stvari, tako da se vidi šta se dešava.
Oni su za ovu džamiju još iskeširali 8 tisuća KM gradskog novca.

Ovo je samo jedan od primjera izdaje, imate masu ovakvih primjera i svi su zataškani tako da narod ne bi znao šta se dešava.
U Glamoču je sagrađeno 5 džamija i 2 islamska centra, a prija rata su bile samo 2 džamije. To je sve potpiso HDZ.
U Mostaru su izgrađene nove džamije u zamjenu da bi SDA prihvatio da gradonačelnik Mostara bude iz HDZ-a.

Imate primjera izdaje koliko god hoćete. I sve redom je zataškano, da se o tome ne priča.

Prvo zabranjujem ti da me nazivas glupanom i hdz glasacem.

Drugo, za koga trebamo glasovati, mozda HSP? No dzamiju gradi hrvatsko cvijece.

U kraju iz kojeg poticem izgradjena je nova KC koja nadvisuje muslimansko naselje i zjapi prazna. Muslimanska opcina je donirala vise sredstava nego opcina TG za tu dzamiju.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 14:53 

lider30 je napisao/la:
Ne možeš zabraniti gradnju vjerskih objekata. Muslimani su na račun gospodarskih aktivnosti idu na trošenje pare na širenej džamija.

Ali zakonima se mogu ograničiti decibeli mujezina i arhitektura (da bude više europski stil) i slično.

Ko kaže da ne može. Ako muslimani traže da se gradi nova džamija tamo gdje već ima dovoljno džamija u odnosu na broj muslimana, tada možes prosto ne dati dozvolu. A ako grade bez dozvole, pošalješ inspekciju da zatvori gradnju i narediš rušenje.

Također gdje to piše da svaka džamija mora imati minaret. U Europi masa džamija uopće nema minaret, a oni su nama isprali mozak da svaka mora imati minaret.

Što se tiče tih zakona, to je istina, ali za tako nešto moraš imati na vlasti pametne i sposobne ljude koji razumiju politiku i pravo, a ne ove tupane iz HDZ-a.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 15:01 

DrMag je napisao/la:
Prvo zabranjujem ti da me nazivas glupanom i hdz glasacem.

U kraju iz kojeg poticem izgradjena je nova KC koja nadvisuje muslimansko naselje i zjapi prazna. Muslimanska opcina je donirala vise sredstava nego opcina TG za tu dzamiju.

Ili ti možda vjeruješ da za 2 tisuće muslimana treba 7 džamija. Realno za 2 tisuće je dovoljna 1 džamija.
Svako ko ima razum možda da shvati da oni to rade da bi "obilježavali teritorij".

Što se tiče crkve, meni nije poznato da svećenici stavljaju zvučnike na zvonike i arlauču kako je njihova vjera jedina istinita, da bi provocirali narod, kao što to rade muslimani.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 15:44 

Znaci smetaju dzamije u vecinski hrvatskoj opstini, ali smeta i srpski spomenik u vecinski srpskoj opstini? A u isto vreme ne smetaju raznim spomenici sa raznim natpisima u vecinski srpskim opstinama u Hrvatskoj?

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 17:35 

Dakle HDZ potpisao i sufinancirao klasično muslimansko zapišavanje teritorija, pred ulazom u Blidinje u 93% hrvatskoj općini koja već ima ni više ni manje nego 6 džamija na 2000 Muslimana. (i to je upitno ima li ih 2000)

Dok se Vinici ukida župa Muslimanima se pred Blidinjem prave džamije. Mašala.

U Mandinom Selu ne znam ima li 100 Muslimana i što je najjače imaju već džamiju u susjednim Oplećanima. Znam da sam neko ljeto čuo arlaukanje iz te džamije u Oplećanima dok sam bio doslovno u sred duvanjskog polja. Prekrasan dan 8 navečer sunce zalazi nad Tušnicom a čuješ hodžu na arapskom di zavija iz smjera Oplećana.
Možda je to HDZovcima egzotično?

Drago mi da si spomenuo i TE koja bi i do kraja uništila cijeli taj kraj srećom narod je još koliko toliko normalan pa im ne da, jednako kao što im Rožani nisu dali da preoru i kompletan Zavelim sa vjetrenjačama.

Čuo sam i da Muslimani iz Drežnica imaju nešto zemlje na Barama, pa predlažem ovako i Posušanima da im naprave džamiju gore. Zapravo bolje nasred Blidinja.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:34 

Važnije nam je da imamo crkvu gdje je i 1 Hrvat nego imaju li muslimani 6 ili 7 džamija u Tomislavgradu. Ako oni grade valjalo bi da i mi gradimo.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:35 

Ako se nastave selit Hrvati iz Tomislavgrada i Livna nebi me cudilo da ti Muslimani preklope to i cijelu HBŽ pa cemo imat vecih problema od 3, 4 džamije po selima.
Sramota koliko iseljavanja od tamo. To se mora zaustavit pod hitno.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:38 

Ne živim dole pa ne znam. Jel postoji neka veća razlika u mentalitetu između Hrvata Livna i Duvna i npr Širokog? U cemu je stvar da ZHŽ stoji najbolje a HBŽ najgore u BiH?

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:40 

Koliko je novih crkvi napravljeno poslije rata u Jablanici i Konjicu toliko može i u većinski hrvatskim općinama.
Reciprocitet nije problem, ali svi znamo da ga nema.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:43 

Klasicno zapisavanje terena, ovi iz HDZ-a su kompletni idioti ako im to nije jasno.
Ili su dobili pare od muslimana da budu tiho.

Dno dna.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:45 

Jedino ako je posrijedi dogovor/kompenzaciua za neku nasu crkvu - onda ok. Al cisto sumnjam.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:49 

lider30 je napisao/la:

Kako onda srpske općinske vlasti u Drvaru brane gradnju crkve?
Za FTV je to zapišavanje teritorija.
Kako muslimanske vlasti u Goraždu brane povratak župnog ureda?
Kako muslimanske vlasti u Travniku brane povratak KŠC?
Kako muslimanske vlasti u Sarajevu uzimaju franjevcima imovinu i to onu koju su obnovili?

Zakonima se može ograničiti gradnja objekata stranim sredstvima, ili da se zakonom regulira da se ne može donirati samo jednoj zajednici, ako lokalni muslimani žele džamiju nek je slobodno grade iz svog džepa.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:52 

Ma nek bacaju svoj novac na džamije koliko god oce. Sramota je da im se iz županijskog proračuna dao novac za džamiju.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 18:58 

I to što kažeš, sreća pa su idioti pa ulažu u džamije, uz ovolike donacije u petrodolarima lako su mogli poklopiti hrpu općina sa strateškim ulaganjima i dogurati do većine u BiH.

Samo slijede sultana Erdogana politiku:
“Džamije su naše kasarne,
kubat naši štitovi,
munare su naša koplja,
a klanjači naši vojnici.
Ovo je sveta vojska koja čuva našu vjeru.
Allahu ekber, Allahu ekber.”

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 20:18 

Dok neka vinička sela još nemaju ni rasvjete ni interneta lokalni HDZovci financiraju gradnje džamija.
Pa se ljudi pitaju kako to da je takvo iseljavanje kod vas.

daramo je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Kako onda srpske općinske vlasti u Drvaru brane gradnju crkve?
Za FTV je to zapišavanje teritorija.
Kako muslimanske vlasti u Goraždu brane povratak župnog ureda?
Kako muslimanske vlasti u Travniku brane povratak KŠC?
Kako muslimanske vlasti u Sarajevu uzimaju franjevcima imovinu i to onu koju su obnovili?

Zakonima se može ograničiti gradnja objekata stranim sredstvima, ili da se zakonom regulira da se ne može donirati samo jednoj zajednici, ako lokalni muslimani žele džamiju nek je slobodno grade iz svog džepa.

Naravno ni to boldano ih ne zanima. Duvanjskih Muslimana je relativno malo i mirni su ko bubice (kao i svugdje gdje su debela manjina) i to je Kockoglavima dovoljno da ih tretiraju kao ugroženu vrstu koju treba zaštiti od izumiranja. To što ti isti Muslimani pišaju po Hrvatima od Kupreških Vrata do Sarajeva i Tuzle, to nisu njihova posla. Duvanjski Muslimani pričaju ikavicom i to su naša braća druge vjere i trebamo im pružiti sva prava. Selam braćo muslimani, bit će džamija i na Blidinju, inshallah.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 20:45 

Dole navedeni slučaj odnosio se, izmedu ostalog, na pokušaj izgradnje munare u većinski hrvatskom naselju. Par RVI je došlo članovima odbora za (pokušaj) proširenja i zaprijetilo da će letiti u zrak na bilo kakav pokušaj dogradnje već postojećeg objekta...nisu više pokušavali da guraju projekat.

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=16831

Citat:
SKANDALOZNO: Nakon zahtjeva da se ukine “dernjava sa džamija” ili će sve džamije u Vitezu biti porušene do 11. juna
HDZ-ova BOMBA ZA EZAN

Očito je da iza terorističke prijetnje o rušenju svih džamija u Vitezu stoji HDZ, ali policijski organi politički taktiziraju u strahu da istini pogledaju u oči i da pritvore lokalne moćnike.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2020, 21:19 

DrMag je napisao/la:
Prvo zabranjujem ti da me nazivas ***** i hdz glasacem.

Ili ti možda vjeruješ da za 2 tisuće muslimana treba 7 džamija. Realno za 2 tisuće je dovoljna 1 džamija.
Svako ko ima razum možda da shvati da oni to rade da bi "obilježavali teritorij".

Što se tiče crkve, meni nije poznato da svećenici stavljaju zvučnike na zvonike i arlauču kako je njihova vjera jedina istinita, da bi provocirali narod, kao što to rade muslimani.

Od kuda tebi taj standard koliko je kojoj vjerskoj skupini dovoljno vjerskih objekata? Tko je kriv nama sto ne zapisavamo teritoriju? Na crkvama su zvona, sa pojedinih se kilometrima daleko cuje zvonjava. :neznam

Ako imas problema sa bukom sa dzamija, izvoli prijavi nadleznoj inspekciji, skupi potpise, tuzi za uznemiravanje. Misljenja sam da pozivanje na molitvu razglasom ili zvonom ne bi trebalo da bude cujno izvan dzemata ili zupe / zupne filijale koju pokriva.

200m od mene je katolicka crkva i ja moram zatvoriti balkonska vrata kada pocne zvoniti. Misljenja sam da je prejako i da dzabe zvoni, kada je prazna.

Isto tako sam ulozio zalbu na dva muslimanska razglasa, iz dva susjedna naselja. Sa jednog je odjedaput poceo dopirati ezan, a dzamija je tu 80 godina. U drugom naselju su instalirali razglas i svako jutro javljaju ko je preselio na ahiret. Ono nidje veze okrenuti razglas prema katolickim i pravoslavnim naseljima.

Poslao sam par email poruka, prijavljivao kantonalnoj inspekciji, na kraju nadjem hodzu i njegove kontakt podatke, mladi drkadzija iz neke selendere podno Vlasica. Posaljem mu poruku da ezan koji je pojacao nije halal i da je inat, da shvatamo to kao provokaciju. Ako cemo se inatiti, onda cemo i mi sagraditi zvonik na brdu pa da vas svako jutro podsjeca na pretke.

Nakon par dana ezan se vratio u diskretne granice.

Vrh

PostPostano: 08 ruj 2020, 12:39 

Grade se dzamije,tj populizam se pravi,a muslimani iseljavaju u sve vecem broju. Glava je malo auswinkel...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Tomba17 i 44 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: