HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 09:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 58  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 10 lis 2020, 12:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jači ste kad ste gladni, kako je Bakir rekao ovima u Srebrenici.
Čuj oni bi plaće.

:laugh

(Zar baš ne poznaju osnovnu matematiku da vide da im Novalićeve ublehe od obećanja baš nikako ne mogu pomoći ?)

Citat:
Ako račun ne bude deblokiran do ponedjeljka, slijede protesti u GRAS-u

Nakon historijskog sporazuma, kako su ga nazvali predstavnici GRAS-a i sarajevske vlasti, mogao bi usljediti protest u ovom kantonalnom preduzeću. Na to je upozorio i predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović u izjavi za Klix.ba naglasivši da bi to moglo značiti obustavu saobraćaja.
Radnici i uprava preduzeća, kao i Vlada Kantona Sarajevo, su imali velika očekivanja od nedavno potpisanog sporazuma o rješavanju problema u GRAS-u. Između ostalog, sporazum nalaže smanjenje broja radnika i višemilionske investicije u javni prijevoz u narednih nekoliko godina.

Sporazum se nije počeo ni implementirati kako treba, a već su na vidiku problemi čije bi posljedice mogle pogoditi ogroman broj građana glavnog grada Bosne i Hercegovine. Zbog neisplaćene plate moguć je protest radnika GRAS-a.

"Sporazum je potpisan, ali je odmah zapeo u implementaciji, što je dovelo do toga da je račun i dalje blokiran. Rezultat toga je da je moguće isplatiti plate radnicima. Mi već 20-25 dana radimo bez plate", ukazao je Muminović.

Podsjetio je da zbog nemogućnosti da registruju vozila, a što je posljedica blokade računa, ne mogu pružiti adekvatnu uslugu. Naglasio je da su protesti vrlo mogući.

"Radnici su psihički i fizički na izmaku. To je razlog zbog kojeg bi moglo doći do protesta. Trenutno se radi na otklanjanju posljednje prepreke da bi se sporazum mogao implementirati i da bi u ponedjeljak mogao biti deblokiran račun i puštena plata. Ako se to ne desi, onda će vjerovatno doći do protesta koji mogu dovesti do obustave saobraćaja", potcrtao je.

Potvrdio je da uskoro ističe registracija za još nekoliko vozila i da postoje problemi u plaćanju električne energije. Sve to može dodatno pogoršati usluge GRAS-a.

"Tako je, mi imamo ugovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine jer smo ranije kasnili s isplatama. Već smo prekršili taj ugovor i postoji mogućnost da nam isključe struju. Što se tiče registracije vozila, ona imaju tromjesečne tehničke preglede i svaki dan nekoliko vozila treba registrovati, što je nemoguće zbog blokade računa. Ako se ne deblokira račun u ovom mjesecu još 20 vozila neće biti u funkciji. To bi vjerovatno dovelo do kolapsa", izjavio je Muminović.

Napomenuo je da je GRAS trenutno uskraćen za blizu 40 posto autobusa i minibusa te 10 posto trolejbusa. Prema njegovim riječima, problem može biti mnogo veći i ponovio je da radnici trenutno rade na tome da sa svoje strane doprinesu rješavanju problema, a to se prije svega odnosi na deblokadu računa.

Na pitanje da li to definitivno znači da će štrajkovati ako račun ne bude deblokiran u ponedjeljak, odgovorio je da "ne garantuje da neće doći do opće pobune u GRAS-u".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 10 lis 2020, 12:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Tuga njihova je da će GRAS sad dobiti sve što traži. Samo dan prije smjene SDA vlade u KS da zajebe druge stranke. Jer će ovi morati glasovati da se ti ugovori ponište jer novca nema.
Tako prljavo oni igraju između njih samih.

Novalić im obećao 14 milijuna KM godišnje iz županijskog proračuna, a treba im najmanje 30 milijuna KM da bi na nuli radili. Vidjet ćemo sad šta će im "Bakir dati" kad vlast u KS preuzimaju drugi.

Umjesto da se te rupe bez dna riješe i daju privatnicima da organizirjau prijevoz.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 lis 2020, 19:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Podsjeti me na ublehe sa nalazištima nafte "u Bosni" i arapske "milijarde". Ovo neki fazon za pumpanje vrijednosti dionica kćerke firme.
Jedini način na koji to imalo može biti isplativo je da investitor nimalo ne mari za okoliš oko Vareša. Trovanje naroda.

Citat:
Da li je pokretanje rudnika nova budućnost Vareša? Novalić i mještani su optimistični

Pokretanje rudnika Eastern Mininga u Varešu značilo bi preporod ovog malog gradića koji je nekada imao razvijenu industriju i rudarstvo, smatraju građani ovog grada u Zeničko-dobojskom kantonu nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH s predstavnicima Eastern Mininga.
Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining gdje su se upoznali o dosadašnjim radovima na istraživanju metala skrivenih ispod površine u okolini Vareša.

Otvorenje novih rudnika nakon istražnih radova za građane Vareša predstavljao bi veliki preporod, a to je danas kazao i Novalić.

"Kompanija Eastern Mining se naselila na prostor Vareša i ponudila novu budućnost i život ovom rudničkom kraju koji proživljava krizu nakon pada željezare Vareš. Radi se o partneru koji ima internacionalno iskustvo, ali i moć. Do sada je potrošeno 20 miliona dolara i sve što se radi, rade domaće kompanije. Ideja je da se otvore rudnici cinka, olova, zlata i barita, a možda i nečeg drugog što se pronađe u zemlji i da se investira do 180 miliona dolara što znači veliki događaj", kazao je Novalić te dodao da će ova kompanija od danas imati dnevni pristup Vladi FBiH ukoliko bude imala nekih problema.

Također, dodao je i da ovaj događaj predstavlja veliki događaj za Vareš, ali i da Vlada FBiH pravi idejni projekt pruge Vareš - Banovići čime Vareš ne bi bio slijepo crijevo, već protok između Sarajeva i Tuzle.

Džindić je pojasnio da su krajem 2018. godine dali potvrdu za geološka istraživanja te da će uskoro s nivoa kantona biti osigurana urbanistička saglasnost i okolinska dozvola i da će nakon toga biti izdato rješenje o eksploataciji mineralnih sirovina.

"Mi ćemo biti 24 sata na raspolaganju, razmijenili smo lične kontakte samo kako bismo ubrzali sve ovo što je veoma bitan investicioni ciklus u ovom dijelu Federacije", pojasnio je Džindić.

Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mininga, je kazao da će nastaviti poštivati rudarsku tradiciju Vareša uz poboljšane sve elemente poslovanja, brigu o uposlenicima i korištenje najnovijih i ekoloških metoda sredstava i rada.

"Zahvalni smo lokalnim vlastima, ali i zajednici i siguran sam da ćemo nastaviti dobru saradnju. Smatramo da naše, kao i iskustva drugih investitora u BiH mogu biti od velike koristi i zadovoljstvo je što imamo partnera kao što je Vlada FBiH. Ova posjeta je početak saradnje koja će ostaviti pozitivan trag i temelj Vlade i drugih poslovnih zajednica u sredini", kazao je Teletović.

Mještani Vareša s nestrpljenjem očekuju pokretanje rudnika koji bi osvježio stanje i položaj Vareša u BiH nakon rata.

"Pokretanje rudnika bi značilo osvježenje svega što se poslije rata događalo u Varešu i nadam se da će to biti i da će ići u dobrom smjeru. Mladost je otišla, ovi koji su ostali nemaju adekvatan sadržaj. Novi rudnik bi trebao napraviti adekvatan sadržaj da se mladi mogu zaposliti, jer sve se svodi na lokalne kafiće gdje je njihov život", kazao je jedan od mještana Vareša.

Drugi ipak misli da bi rudnik uveliko smanjio nezaposlenost u Varešu.

"Ako pokrenu rudnik, bilo bi manje nezaposlenih, jer mnogo ljudi ne radi, bio bi bolji život i bolji standard. Mladih slabo ima, otišli su", kaže nam naš sagovornik iz Vareša.

Iz kompanije Eastern Mining su kazali da je u centru Vareša građanima na raspolaganju i info centar u kojem se svakodnevno mogu informisati o iskopima i planovima ove kompanije koja bi uskoro trebala dobiti i rješenje o eksploataciji rude, čime bi Vareš počeo živjeti neki novi, ljepši, život.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 lis 2020, 19:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Indijci ih ucjenjuju. Ako hoćete plaće moramo vam zagađivati zrak i okoliš.
Nek njihov kanton plati uređaje od svog novca.

Ovo je njihov "Aluminij". Isti broj radnika i obitelji. Da vidimo kako će ovo riješiti pa možemo Suljagiću i Bajroviću poslati veselu vijest.

Citat:
Radnici GIKIL-a dižu pobunu: Okolinska dozvola i 6 toplih obroka ili generalni štrajk

Radnici GIKIL-a sutra će održati protest protiv aktuelne uprave kompanije, kako bi izvršili pritisak za rješavanje problema. Navode da idu u radikalni potez ukoliko ne dobiju okolinsku dozvolu za dalji rad i šest toplih obroka koliko im se duguje
Predsjednik Sindikata Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) Nurdin Đuzić za Klix.ba kaže da je predstojeće protestno okupljanje odgovor na nemogućnost realizacije sastanka sa aktuelnom upravom kompanije u cilju pronalaska rješenja nagomilanih problema.

"Problemi u GIKIL-u postoje već duži niz godina, a njima je obuhvaćeno i 970 radnika. Mi ih više ne možemo trpjeti. Od prošle godine imamo šest neuplaćenih toplih obroka, a sporazum smo napravili sa upravom da se to sve izmiri do kraja novembra. Zbog teškog stanja u kojem se kompanija nalazi ne vjerujemo da će to biti ispoštovano. Tražili smo sastanak sa upravom, oni iz svojih razloga ga nisu mogli realizovati, tako da mi idemo u protest", naveo je Đuzić.

GIKIL već izvjestan period funkcioniše bez okolinske dozvole te je u okviru ove kompanije onemogućen rad dvije fabrike (azotara i energana) za koje ne postoji mogućnost kupovine sirovina.

"Mi se nalazimo u sistemu koji bi namjerno mogao zatvoriti ovu kompaniju. Nemamo okolinske i radne dozvole i sada se moramo svim silama boriti da ne dođe do zatvaranja. Ova kompanija mora nastaviti u pozitivnom smjeru, a neophodna su i velika ulaganja. Stekli smo utisak da uprava sada ima neke druge poslove koji su preči od svih problema. Red bi bio da nas pozovu na razgovore jer ovako više ne možemo funkcionisati", ističe Đuzić.

Sindikat GIKIL-a pismom se obratio o Vladi Tuzlanskog kantona, a također od Kantonalne skupštine očekuju i sazivanje tematske sjednice vezano za razmatranje aktuelnog stanja u ovoj lukavačkoj kompaniji.

"Sve strane smo obavijestili o dešavanjima u GIKIL-u, a ukoliko se svi problemi ne riješe u što skorijem periodu mi smo spremi na stupanje u generalni štrajk i ta odluka je trenutno u pripremi. Svima je poznato da mi nikada nismo šutjeli i javno smo govorili o svemu, pa tako je i ovaj put. Svoju borbu nastavljamo", upozorio je predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Prema ranijim upozorenjima, GIKIL se nalazi na korak od zatvaranja, s obzirom na to da je Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila kreiranje studije o procjeni utjecaja na okoliš, kao i podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja.

Sva dokumentacija je trebala biti upućena do 1. oktobra ove godine, ali to se nije desilo jer je uprava GIKIL-a nešto ranije federalnoj inspekciji uputila zahtjev za prolongiranje upućivanja zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja uz obrazloženje da trenutno u obradi imaju zahtjev za izdavanje integralne okolinske dozvole od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 lis 2020, 20:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Šuga su ovi muslimani. Zato im se ovo sve događa. Vlasnika Indijca uhitili i morjau mu suditi i za pišljivih 3 milijuna KM ga pustili sa putovnicom da pobjegne vanka. Nikad se više neće pojaviti na sudu u bejha.
Sude mu za izvlačenje velikog novca vanka godinama, jer tip zna da stečaj dolazi.

Ali daj ti primitivcima 3 milijuna KM. Jebeš pravdu i pravicu, jebeš primjer drugim stranim investitorima da ne mogu raditi šta hoće i jeftino kupiti slobodu.

Tip im platio 3 milijuna KM, isti dan odletio u London. Jebite se i vi i vaš sud i vaša "država".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 lis 2020, 22:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Evo genocida. Mashalla.

Citat:
GRAS-ov račun još nije deblokiran, sindikat najavljuje velike proteste

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović je ponovo upozorio da, ako danas ne bude deblokiran račun i ako se ne isplati zaostala plata, slijedi protest radnika preduzeća. Kako je kazao, Boga moli da budu ispunjeni zahtjevi uposlenih.
"Račun još uvijek nije deblokiran. Sve se svodi na tu informaciju. Pokušavamo, radimo, sada bismo trebali otići do Vlade Kantona Sarajevo i advokata (op.a. koji zastupa radnike za neisplaćene izdatke) da vidimo šta je i kako je. Kako stvari stoje, ako u toku dana račun ne bude deblokiran, velike su šanse da će doći do velikih protesta", napomenuo je Muminović u izjavi za Klix.ba.

Pitali smo ga da li očekuje da će Vlada Kantona Sarajevo uspjeti riješiti ove probleme već danas.

"Boga molim, Boga molim", kratko je poručio.

Podsjećamo, osim plate koja nije uplaćena već više od 20 dana, GRAS ponovo ima problem s plaćanjem električne energije i registracijom vozila. Zbog blokade računa određeni broj vozila već nisu mogli registrovati, a postoji mogućnost da ne budu u mogućnosti da plate registraciju za vozila kojima ona uskoro ističe.

Kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem je ranije u izjavi za naš portal istakao da je vlast uradila ono što je bilo do nje i da GRAS mora ispuniti svoj dio obaveza. Tvrdi da je osiguran novac da radnici dobiju plate te da se plate struja i registracija.

KASNE PLATE9.10.2020. u 19:33
Kalem o mogućem protestu radnika GRAS-a: Moraju uraditi svoj dio posla

Prije nekoliko dana kantonalna vlada i GRAS su potpisali sporazum koji su neki nazvali historijskim, a koji obavezuje na smanjivanje broja uposlenih i višemilionske investicije u preduzeću u narednih deset godina.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 13 lis 2020, 18:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
“Prognoze MMF dramatično povećane”: BiH očekuje pad ekonomije veći od prvobitno predviđanog

13. Oktobra 2020. 17:27 Redakcija
Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je svoju prognozu iz aprila ove godine, te umjesto najavljenih pet odsto sada predviđa da će pad BDP-a u BiH ove godine iznositi 6,5 odsto.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 13 lis 2020, 19:00 
Offline

Pridružen/a: 16 kol 2020, 21:10
Postovi: 98
BBC je napisao/la:
Citat:
“Prognoze MMF dramatično povećane”: BiH očekuje pad ekonomije veći od prvobitno predviđanog

13. Oktobra 2020. 17:27 Redakcija
Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je svoju prognozu iz aprila ove godine, te umjesto najavljenih pet odsto sada predviđa da će pad BDP-a u BiH ove godine iznositi 6,5 odsto.

Mašallah :evotigana


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 13 lis 2020, 21:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Stečaj. 120 zaposlenih. Krenulo ovo rapidno.

Citat:
Uposlenici Zraka obustavili rad zbog neisplaćenih plata, prijete štrajkom glađu

Uposlenici preduzeća Zrak u sarajevskom naselju Buća Potok u četvrtak su obustavili rad i prijete da će danas stupiti u štrajk glađu ukoliko ne razgovaraju s upravom.
Kako nam je kazao Mirsad Ademović, potpredsjednik sindikalne organizacije Zraka, problem je to što nisu dobili dvije plate, topli obrok i naknade za prevoz, a i uplata zdravstvenog osiguranja nije redovna. Na obustavljanje rada odlučili su se nakon neuspješnih višednevnih pregovora s upravom.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 lis 2020, 16:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jadno, 45 milijuna €. Ovi spašavaju radna mjesta u federalnim institucijama ?

Citat:
Vlada FBiH za podršku ugroženim sektorima privrede izdvaja 90 miliona KM

Ovo nije posljednja mjera, FBiH još uvijek ima zadovoljavajuću likvidnost i dobru rezervu, rekao Novalić

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije koronavirusa. Opći cilj je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima, javlja Anadolija.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90 miliona KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

Tako je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30 miliona KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20 miliona KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10 miliona KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30 miliona KM za pomoć izvoznim privrednim društvima.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 lis 2020, 17:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Prosto ***, ne "država".

Citat:
Poruka Sindikata GRAS-a: Radnici su gladni, moguća obustava saobraćaja

Radnici su gladni i moguća je obustava saobraćaja, upozorio je predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović tokom današnjeg protesta radnika ovog preduzeća.
Podsjetio je da je račun blokiran i poručio da je sada odgovornost na banci i sudu.

"Trenutno je do banke i suda. Advokat je predao ono što je trebao predati. Sud treba da odradi svoj dio posla i to bi vjerovatno trajalo i do 20 dana. To bi značilo da u tom periodu ne možemo deblokirati račun. Znači da ne bismo imali platu još 20 dana. Vozni park, autobuski i minibuski, ne bi imali dovoljan broj vozila, mada i sada nemamo. Banka se nije zadovoljila prijelaznim rješenjem - da primi kolektivni podnesak sa suda. Sada je predato pojedinačno. Oni čekaju presude sudija za svaku pojedinačnu tužbu. To je 400 tužbi", ukazao je.

Apelovao je na direktora banke da se postupak ubrza i ukazao da su radnici, kako je rekao, gladni. Ponovio je da ako bi se deblokirao račun, to ne bi značilo samo isplatu plata, već i registraciju vozila i nabavku rezervnih dijelova.

Kako je kazao Muminović, radnici nekoliko godina rade pod pritiskom.

"Osam godina nam nije uplaćivan radni staž i nismo se mogli liječiti. Onda se ta situacija sredila. Uvijek je bilo iznad glave da li se gasi ili se ne gasi dio preduzeća, da li je viška 500, 700 ili 1.000 radnika. Uvijek je bilo problema, ali je ovaj pritisak bio najjači. Svjesni smo bili da je blokiran račun", naglasio je.

Prema njegovim riječima, radnici su pod pritiskom građana jer ne mogu pružiti odgovarajuću uslugu. Napomenuo je da će javni saobraćaj stati ako se ne riješe problemi. Najavio je moguće poteze sindikata.

"Sljedeći korak poslije ovog skupa je vjerovatno obustava saobraćaja. Takvu odluku trebamo donijeti na nivou sindikata koja bi se trebala desiti u jutarnjim satima. Ako to ne dadne rezultate, vjerovatno će doći do konačnog zastoja, neposluha radnika"

Tvrdi da su uprava GRAS-a i Vlada Kantona Sarajevo uradili svoj dio posla, ali da su "udarili u zid". Protest je počeo u 14:30 sati i završio je prije 16 sati.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 09 stu 2020, 11:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Istanbul, we have a problem.

Banjalučka berza: Promet gotovo pola miliona KM
Na Sarajevskoj berzi promet 97.898 KM

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 09 stu 2020, 17:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
BBC je napisao/la:
Istanbul, we have a problem.

Banjalučka berza: Promet gotovo pola miliona KM
Na Sarajevskoj berzi promet 97.898 KM


Uf pa to je još dobro, vijest od danas :zubati

Citat:
Na Sarajevskoj berzi bez promjene vrijednosti indeksa, promet samo 960 KM =))


https://www.klix.ba/biznis/berza/na-sar ... /201109111


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 09 stu 2020, 18:04 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13387
Lokacija: ZG
ZlatkoZG je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Istanbul, we have a problem.

Banjalučka berza: Promet gotovo pola miliona KM
Na Sarajevskoj berzi promet 97.898 KM


Uf pa to je još dobro, vijest od danas :zubati

Citat:
Na Sarajevskoj berzi bez promjene vrijednosti indeksa, promet samo 960 KM =))


https://www.klix.ba/biznis/berza/na-sar ... /201109111


Toliko sam danas s poslovnim partnerima napravio racun za rucak (malo jaci).
4000 kuna. Ne znam zasto jednostavno ne ugase tu “burzu”.

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 13 stu 2020, 12:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Bevanda muslimanima baci ogromnu mrkvu. Uzeti ili ne, muke su to velike.

Citat:
Novo zaduženje: BiH od MMF-a traži ogromnih 1,4 milijarde KM?
VIJESTI
stu 13, 2020

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine planira od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti ogromnih 1,4 milijarde KM, a ne milijardu kako se špekuliralo.

Kako Klix.ba saznaje, to je dogovor predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra financija Vjekoslava Bevande, a sumnja se da će treća strana biti protiv. A treća strana u ovom slučaju je potpredsjednica Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Dobro upućeni u makrofinancijske tijekove smatraju da je ovo preveliko zaduženje za zemlju kao što je naša. Uz ovih 1,4 milijarde KM vanjsko zaduženje Bosne i Hercegovine poraslo bi za 20 posto, a u zemlji koja spada u red slabije razvijenih vanjski dug ne bi smio prijeći 40 posto BDP-a.

Veći iznos zaduživanja nego se očekivao dovodi se u vezu s tim što nema želje za prijeko potrebne restrikcije u javnom trošenju, prije svega u plaćama i javnim nabavkama.

Kako je raniji dug naše zemlje bio 8,2 milijarde KM te kako smo ove godine već uzeli oko 660 milijuna KM, ovih 1,4 milijarde bi dovelo do povećanja zaduženosti za 25 posto u samo jednoj godini.
Pregovori s MMF-om o novom aranžmanu bi trebao započeti nakon lokalnih izbora, a fokus programa bi trebao biti na odgovoru na pandemiju te standardno, strukturalne reforme.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 20 stu 2020, 10:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Sindikat BH Telecoma: Stranačko zapošljavanje i nepotizam doveli su kompaniju do samog dna
Autor: Raport.ba -19.11.2020. 22:31

Štrajkački odbor Sindikata BH Telecoma uputio je saopćenje u kojem, kako kažu, žele javnost upoznati sa problemima s kojim se susreću radnici BH Telecoma.

“U nekada najboljoj kompaniji, njena uprava kao i Vlada FBiH koja je imenuje, već duži vremenski period radi na uništavanju i rušenju našeg zajedničkog dobra. To najbolje oslikavaju rezultati poslovanja koji su iz godine u godinu sve gori, a stanje unutar kompanije je i gore od onog što svi vidimo. Dugogodišnje stranačko zapošljavanje, potpomognuto nepotizmom, dovelo je radnike i kompaniju do samog dna.

Sindikat BH Telecoma već duže vremena dolazi do saznanja kako je razlog ovakvog maćehinskog odnosa prema BH Telecomu pokušaj još jedne pljačkaške privatizacije, u kojoj bi se imovina građana prodala u bescijenje, a namirili se razni tajkuni na račun društva i građana”, navodi se u saopćenju.

Kažu da prethodnih skoro 6 mjeseci, Sindikat BH Telecoma vodi borbu sa Vladom FBiH i Upravom BH Telecoma kako bi za radnike kompanije izdejstvovali i zaključili granski kolektivni ugovor.

“Nakon niza prevara i podvala, došli smo u poziciju da nam je organizovanje štrajka u kompaniji, jedini način nastavka borbe za granski kolektivni ugovor. Od dana najave pokretanja aktivnosti za organizovanje štrajka u BH Telecomu, radnici koji su se opredijelili da iskažu lojalnost sindikatu i da se odazovu pozivu na štrajk, izloženi su neviđenim torturama. Verbalne prijetnje i pritisci su postali svakodnevni, a dolazili su od strane najvišeg rukovodećeg kadra u firmi, pa sve do odmetnutih sindikalnih “lidera”, koji su bili desna ruka u plasiranju laži i prevara prema radnicima.

Pod ovakvim pritiscima stranačkih poslušnika i sindikalnih izdajnika povezanih sa Zlatkom Hurtićem (vanjskim savjetnikom premijera), veliki broj naših kolega je vođen strahom, podlegao pritisku i odustao od zakonom legitimnog načina borbe za zaštitu prava radnika, a da štrajk nije ni započeo”, navodi se u saopćenju koje potpisuje Štrajkački odbor BH Telecoma.

Tvrde da je nakon početka štrajka u ponedjeljak, 9. 11. 2020.godine, na sve radnike izvršen dodatni pritisak sa svim elementima diskriminacije i mobinga.

“Svakodnevna diskriminacija koja je dosezala neslućene razmjere bila je šokantna. Radnicima se prijetilo svim i svačim. Od toga da će im zbog ućešća u štrajku biti smanjena plata, pa do toga da će biti disciplinski i krivično procesuirani. Nekim od radnika je bilo zabranjeno da borave na svojim radnim mjestima, a neki su natjerani da borave u tijesnim kancelarijama koje više liče na zatvorske ćelije, nego li na mjesto rada.

Sindikat je za ovakvo postupanje podnio tužbu protiv BH Telecoma u cilju zaustavljanja prvorazredne torture koja se provodi prema radnicima od strane dojučerašnjih kolega (djela rukovodilaca) a sve po nalogu upavljačkih struktura u firmi. Prema saznanjima sindikata, tretman radnih kolega koji su u štrajku, najviše podsjeća na metode isljeđivanja, svojstvene najokrutnijim totalitarnim režimima prošlog vijeka. Ljubav prema rukovodnim stolicama, i slijepa poslušnost nadležnim vlastima, pretvorila je u zvjeri dojučerašnje kolege, koji beskompromisno udaraju na sve one koji se usude prijaviti za štrajk i podići svoj glas u zaštiti radničkih prava”, stoji u saopćenju.

Najavu otpočinjanja štrajka su ispratili i prenijeli mnogi portali, ali početak štrajka i sve nakon toga, kažu, bilo je prekriveno dirigovanom medijskom blokadom.

“Očito su Vlada FBiH i BH Telecom, narodnim novcem poodavno ućutkali glas “nezavisnih medija”, a javnosti i građanima serviraju samo strogo kontrolirane informacije. Trenutno se u štrajku nalazi oko 450 radnika i to onih koji rade najteže poslove u BH Telecomu, a imaju najniže plaće za koje sada moraju strahovati zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora. Mnogi od nas pripadaju boračkoj populaciji, među kojima je značajan broj ratnih vojnih invalida, supruga i djece poginulih boraca.

Molimo vas, da naš apel za pomoć shvatite ozbiljno, da ga prenesete svojim prijateljima i da putem društvenih mreža ili na drugi način javnost bude upoznata sa golgotom koju prolaze radnici BH Telecoma. Molimo vas da to uradite prije nego stanje eskalira i dođe do težih neželjenih posljedica. Ni mi više nismo sigurni gdje je prag tolerancije koji će neko preći, a onda…”, stoji u saopćenju Štrajkačkog odbora BH Telecoma.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 22 stu 2020, 14:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Zapošljavaju 528 osoba na proračun županije. Manijaci. Šta oni očekuju ? Da će ih EU hraniti kad sve unište.

Citat:
Dobre vijesti iz Sarajeva, 528 osoba sa biroa će dobiti posao

Kantonalna vlada odobrila je jučer tri liste Službe za zapošljavanje KS, kojima je omogućeno zaposlenje 528 nezaposlenih s evidencije ove ustanove.
Kako stoji u saopćenju Službe za zapošljavanje, za ovu namjenu izdvojeno je ukupno 2 miliona, 352 hiljade i 915 KM iz budžeta.

"Listama je obuhvaćen program sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, gdje će posao dobiti 51 nezaposlena osoba, program sufinansiranja "Posao za sve", gdje će biti zaposlena 151 nezaposlena osoba i program javnih radova gdje će biti zaposleno 326 nezaposlenih", stoji u saopćenju.

Istovremeno, navodi se u saopćenju, ova služba trenutno realizira program zapošljavanja medicinskog kadra, kojim se zapošljavaju 102 nezaposlene osobe, a vrijednost ovog projekta je 1.105.122 KM.

"Služba za zapošljavanje KS ima u pripremi nove programe za zapošljavanje, međutim oni su uslovljeni usvajanjem Izmjena i dopuna Finansijskog plana na Skupštini KS. Procjenjujemo da ovim programom možemo zaposliti dodatnih hiljadu ljudi s biroa, a posebna pažnja će biti na daljnjem zapošljavanju medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama", navodi se u saopćenju, a istaknuto je da će se Izmjenom i dopunom Finansijskog plana omogućiti i nastavak isplata novčanih naknada.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 11 pro 2020, 19:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mujo prebacuje iz šupljeg u prazno. :laugh
Rastezanje neumoljivog će ih koštati puno više novca. Kad firma radi u minusu toliko godina nikad neće biti pozitivna.

Citat:
Krajem prošlog mjeseca Vlada Kantona Sarajevo je odlučila preraspodjelom novca iz budžeta osigurati isplatu dijela duga preduzeća GRAS u iznosu od milion i 200.000 KM. Tako je milion KM planiranih za kupovinu policijskih uniformi preraspodjelila za GRAS-ov dug.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 pro 2020, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Šugo jebena.

Citat:
Vlada FBiH nema novac za vakcine protiv koronavirusa, isplata tek nakon budžeta za 2021.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su kazali da su pravovremeno preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi s nabavkom vakcina kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi FBiH.
Navode da su 11. decembra zaprimili akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10. decembra u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15. decembar 2020. godine.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 7. decembra 2020. godine o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15. decembar 2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze vakcina za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi", rekli su u ovom ministarstvu.

Naveli su da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od dva miliona i 124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Istog dana kada smo dobili dopis MCP BiH, to jest 11. decembra, federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema Premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa od 11 miliona i 564.738 KM, a čiji je krajnji rok 15.decembra.

Vlada FBiH još nije uplatila novac za vakcine, Vijeće ministara ih upozorilo

Kako su naveli, 14. decembra su dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačine Informaciju prema Vladi Federacije BiH.

"Ovo ministarstvo je to i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15. decembra. Vlada FBiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021. godinu", navode u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Napomenuli su da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država BiH.

Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entiteskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 21 pro 2020, 13:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
IMF otišao praznih ruku. Srbi ne pristaju na prijenos ovlasti sa entiteta na "državu".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 23 sij 2021, 23:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mujage su saburli, vole davati novac Hrvatima.

Građani FBiH u 2020. na klađenje potrošili 1,36 milijardi KM

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 25 sij 2021, 18:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Kad se Varta raspadne muslimani će masovno iseljavati zbog siromaštva. Jer će imati ogromnih problema vraćati svoj dio kredita.
Ostala dva dijela će prihvatiti Srbija i Hrvatska pa se neće toliko osjetiti.

Citat:
BiH potpisala novi kredit od 340 miliona eura za izgradnju 35 kilometara autoceste

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru 5C.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 sij 2021, 18:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Bakir nema milosti ni u vrijeme pandemije. Nek im se allah smiluje, on neće. Sultanat Izetbegovića se mora financirati.

Citat:
Obrtnici u Federaciji BiH na putu ka propasti zbog maćehinskog odnosa Vlade

Povećanje doprinosa koje obrtnici plaćaju u Federaciji BiH, za više od 20 KM u novoj godini, još uvijek je glavna tema koja zabrinjava ovu grupu koja se zbog pandemije ionako nalazi u nezavidnom položaju. No za to je potrebna politička volja, a nje nema.
Analitičari su složni da veća opterećenja u situaciji kada obrtnici ne znaju kako da prežive vode u daljnju propast, no vlast za to očigledno ne mari. Zbog toga je ministar privrede KS Adnan Delić najavio da će Vlada KS pokrenuti inicijativu prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH da hitno reaguju kroz izmjene loše regulative i zaustave daljnju nepravdu prema malim privrednicima.

"Loše odluke vlasti dolaze na naplatu u najtežem periodu za privredne subjekte. Obrtnicima sada treba pomoći, a ni u kojem slučaju ih dodatno teretiti. Dok načelnici općina i Vlada KS iznalaze moguća rješenja za obrtnike i planiraju najveći budžet do sada s ciljem podrške maloj privredi, viši nivoi unaprijed anuliraju svaku olakšicu svojim nametima. Taj maćehinski odnos prema realnom sektoru nužno mora prestati, jer se dugoročno čini nesaglediva šteta", smatra Delić.

I ekonomski stručnjaci smatraju da se zakonska regulativa treba mijenjati, bez obzira na tešku situaciju uzorkovanu pandemijom. Analitičar Faruk Hadžić ranije je za Klix.ba kazao da su postojeće odredbe zakona gdje je osnovica za obračun doprinosa vezana za prosječnu bruto platu, potpuno nelogične i ekonomski neopravdane. Prema njegovom mišljenju Vlada FBiH je trebala izmijeniti ove odredbe i vezati ih za minimalnu platu čime bi doprinosi za obrtnike bili fiksno precizirani i znatno bi se smanjili.

Međutim, za to do sada nije bilo podrške. Iz Naše stranke kažu da su pokušavali kroz Parlament FBiH promijeniti zakonsku regulativu, ali da je njihov amandman na Zakon o doprinosima koji predviđa drugačiji obračun za obrtnike odbijen.

"Razlog povećanju ovog porasta je ustvari nemar Vlade FBiH. Naš amandman je odbijen što znači da je svjesno odlučeno da se nastavi s praksom u kojoj će prosjek diktirati preplaćena državna administracija, a cijenu plaćati oni koji su finansijski ugroženi, u konkretnom slučaju obrtnici", navode iz ove stranke.

Ističu da je posebno apsurdan razlog zbog kojeg je prosječna plata porasla.

"Naime, porasla je jer se smanjio broj zaposlenih u prvom i drugom kvartalu u FBiH zbog pandemije, i to onih u realnom sektoru. Najčešće se radi o ljudima prijavljenim na najniže plate ili plate vrijednosti nižih od srednje. Istovremeno, broj zaposlenih u javnom sektoru je ostao isti ili približan, a iznos plate stabilan. Ovakvom politikom doprinosa prosječna plata bi mogla još rasti jer će iz platnog sistema izlaziti sve veći broj onih koji imaju male plate", navode.

Smatraju da je ovo neodgovorno i nestručno upravljanje krizom, a da je rješenje, kada su obrtnici u pitanju, vrlo jednostavno.

"Opet treba pokrenuti izmjenu Zakona o doprinosima. Moguće je ići u dva pravca. Jedan je da se doprinosi obrtnika vežu za najnižu platu, što je ujedno dugoročna subvencija obrtništvu, a druga opcija bila bi progresivnija i podrazumijevala bi da se na osnovu ostvarenih prihoda obrtnika pravi kalkulacija doprinosa", saopćili su iz Naše stranke.

S obzirom da je ekonomisti predviđaju da će ova godina biti posebno teška za obrtnike, jasno je da je potrebno što prije utvrditi nove osnovice za obračun doprinosa za 2021. godinu. No za to, nažalost, nedostaje ono najvažnije - politička volja. U međuvremenu, obrtnici će ove godine plaćati 89,23 KM više nego u 2016. godini na mjesečnom nivou.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 sij 2021, 19:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Prije 7-8 godina ovo bilo zrelo za stečaja i da to prepuste privatniku bez petljanja njihove političke jalije u podjelu novca i kupovanje socijalnog mira. Oni i dalje svoj mučno zarađen novac na to troše.

Citat:
Šteta o stanju o GRAS-u: Uprava nije tu da šuti nego da radi, sve smo im osigurali

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je kritikovao rad uprave preduzeća GRAS. Upozorio je da sporazumom između preduzeća i ranije kantonalne vlasti nije dobro tretirano pitanje dugovanja radnika.
Reakciju Štete smo zatražili nakon što nam je predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović potvrdio da su blokirani računi firmi zbog žalbi radnika za neisplaćena potraživanja. Kako je naveo, riječ je o žalbama koje nisu tretirane spomenutim sporazumom.

Resorni ministar je naveo koliko radnici trenutno potražuju po tužbama.

"Riječ je o tužbama radnika koje su prema GRAS-u, a ne prema kantonu. Sporazum između Vlade Kantona Sarajevo i ovog preduzeća tužbe nije tretirao na pravi način. Prema informacijama koje imam od direktora GRAS-a, postoje blokade zbog tužbi za iznos od 2,5 miliona KM, a koje su prispjele do jučerašnjeg dana", ukazao je.

Potvrdio je ono što je ranije kazao Muminović, a to je da postoje problemi u registraciji i nabavkom plina za vozila, a zbog čega nedostaje veći broj vozila u saobraćaju.

Prema riječima Štete i on je danas poslao dopis GRAS-u tražeći da ga informišu o stanju u firmi. Zatim je kritikovao rad same uprave preduzeća.

"Ministarstvo ne vodi operativno GRAS, to radi uprava. Ona je odgovorna za trenutno stanje i blokade računa, a i zbog toga što nema dovoljno vozila. Kanton im je osigurao sve što im je trebao osigurati. Već smo im uplatili jednu platu, kanton im je prebacio dva miliona KM da plate dio tužbi. Za sve ovo što se dešava je na upravi GRAS-a. Oni trebaju obrazložiti kako izaći iz ove situacije. Nakon toga mi trebamo poduzeti korake da uradimo za ono što treba građanima", naglasio je.

Kako je kazao, od potrebnih 160 vozila, u saobraćaju je njih 90. Za njega je to, kako je izjavio, katastrofalno. Poručio je upravi preduzeća da ako ne reaguje ispravno, onda će kanton razmotriti raspoložive opcije da bi postojao adekvatan prijevoz.

O sporazumu vlasti i GRAS-a

Šteta je obrazložio zašto smatra da spomenutim sporazumom nisu odgovarajuće tretirane tužbe radnika.

"U sporazumu koji je potpisala bivša vlada, a koji sam zatekao, stoji da će Kanton Sarajevo u narednih pet godina osigurati deset miliona KM za isplate tih tužbi. Ono što ne piše u sporazumu, a tako je u realnom životu, te tužbe pristižu svakog dana i mi ćemo imati tužbe od desetak miliona KM do kraja februara", istakao je.

Tvrdi da kanton nema novac za nove tužbe. Mišljenja je da uprava, sindikat i advokat radnika moraju iznaći način za prolongiranje tužbi kroz sporazum.

Šteta je ponovio da je resorno ministarstvo uradilo ono što je moglo uraditi.

"Uprava šuti. Ona je tu da radi, a ne da šuti. Očekujemo hitnu reakciju uprave da se račun deblokira, da svi autobusi saobraćaju i da građani imaju javni prijevoz. U protivnom, nešto ćemo mijenjati", zaključio je ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta.

Ranije je predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović najavio da će ipak biti poboljšan javni prijevoz odnosno da će biti veći broj vozila - autobusa u saobraćaju u narednih nekoliko dana.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 08 vel 2021, 15:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dugovanja, dugovanja. Begovat i sabur na zajam.

Citat:
Kasni isplata toplog obroka, zenički rudari obustavili proizvodnju

Napomenuto je da je 21. januara privremeno bio deblokiran račun rudnika Zenica i Breza, koji je također blokiran 11. januara

Zenički rudari, zbog blokade računa preduzeća od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), nisu dobili topli obrok za januar pa su danas stupili u obustavu rada, odnosno radnički neposluh - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zavisnog društva RMU Zenica (ZD RMU ZENICA) Isad Turalić.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 58  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO