HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 20 tra 2024, 01:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 259 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 12:56 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69051
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
daramo je napisao/la:
Mene samo po jednome podsjećaju na Bošnje, misle da kukanjem o genocidu mogu nešto politički dobiti.


Ovo je mozda najveca slicnost, i to Armenaca i Bosnjaka, bez namjere da usporedjujem armenski genocid sa 2 milijuna masakriranih i ovaj seoski genocid sa punoljetnim muskim Harmijasima u vojnim uniformama.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 13:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Ministry of Sound je napisao/la:
Prije svega, jak disklejmer da ne mislim da je ovo izgledan scenarij. Prije pet godina sam u jednom postu (kojeg ne mogu pronaći) proglasio kraj ratova na ovim prostorima zbog razloga da zemlje koje trguju jedne s drugim, koje imaju međusobne investicije i relativno otvorene granice nikad ne ulaze u rat.

Ipak, ta predpostavka ovisi o racionalnim igračima, a uglavnom je zapadnocentrična, totalno ignorirajući ulogu religije, te poteze diktatora tipa Erdogana koje su racionalne za njega, a nisu za zemlju. Primjera radi, kada bi dotični bio pred padom, bi li stavili ruku u vatru da preko Bakira i SDA ne bi probao pokrenuti rat na ovim prostorima.

Predvidljivo navijanje Muslimana/Srba/Hrvata za Armeniju/Turke definitivno ima dimenziju koja nije samo pitanje religije. Možete biti gotovo sigurni da SDA i muslimanska javnost pomno prati tursku projekciju moći van svojih granica i bez sumnje kuje planove kako bi ti moglo izgledati na ovim prostorima.

U ovome sukobu sada na Gorskom Karabahu možemo promatrati kako to izgleda kada su u sukobu dvije zemlje (Sirija i Libija nisu relevantne jer je riječ o unutarnjim plemenskih sukobima, koji uglavnom ne prelaze priznate granice) u sadašnjem međunarodnom poretku.

Poraz Azera ili pat pozicija na tome prostoru bi trebala slediti krv u žilama svakog SDA radikala na ovim prostorima. Evo i zašto.

Populacija:

Gorski Karabah - 150.000 vs Azerbajdžan 10.000.000

Zaleđe: Armenija 3.000.000 vs Turska 82.000.000 (duga granica sa Armenijom koja osim Irana nema prijateljskog izlaza prema svijetu)

Herceg-Bosna - 350.000 vs bh. Muslimani 1.350.000
Republika Srpska - 1.000.000 vs bh. Muslimani 1.350.000

Zaleđe:

Hrvatska: 4.000.000 vs Turska 82.000.000 (relevantno samo za scenarij bh. Muslimani vs HB. Bez dodirnih točki Hrvatske i Turske, i uz prijateljske susjede Hrvatskoj)

Srbija: 7.000.000 vs Turska 82.000.000 (relevantno samo za scenarij bh. Muslimani vs RS. Bez dodirnih točki Srbije i Turske, i uz prijateljske susjede Srbiji poput Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Mađarske)

Pravila "igre":

Upravo se pišu.

- Nema upliva konvencionalnih snaga preko priznatih granica, i nema direktnog sukoba između zemalja u zaleđu

- Ništa nalik ratovima 90ih. Povremeni okršaji manjih skupina, često u relativno pustim područjima

- "Psi rata" i strani teroristi kao proxy snage Turske

- Dronovi kao zamjena za avijaciju i topništvo

- "Grickanje" teritorije bez većih ofenzivnih akcija i koncentriranja trupa, rat objavama i video klipovima, i stalni pozivi na pregovore i međunarodno posredovanje

- Zastrašivanje civilnog stanovništva (bez većih masakara koji bi prizvali intervenciju) kao način da se natjera povlačenje stanovništva i kako bi prisustvo vojnih snaga izgubilo razlog za postojanje

Najvjerojatnija strategija bh. Muslimana i Turske:

- Zaboravite sve što znate iz ratova 90ih. Zaboravite sva odbacivanja tipa "nema vojske". Ovo su neke nove metode ratovanja sa max 10ak tisuća sudionika kao zbroj svih strana.
- Najveća nepoznanica po njih je usklađivanje politike Hrvatske i Srbije. Ukoliko bh. Muslimani žele napasti Hrvate, potrebno im je osigurati otvorenu vezu prema Turskoj preko Srbije. S obzirom na potencijal na stalno zatvaranje te pipe, Crna Gora se činila kao praktički sigurna veza prema Turskoj, i zato je poraz crnogorsko-švercerske opcije izazvao toliki epileptički napad u Sarajevu.

- Isto tako, ukoliko bh. Muslimani misle napadati RS, ključno je ponašanje Hrvatske, te propusnost luke Ploče kao žile kucavice za sve što bi pristizalo za bh. Muslimane

- Iz svega ovoga je jasno da je samo čvrsto i koordinirano djelovanje Hrvatske i Srbije jedna brana projekciji turske pomoći na ovo područje

- bh. muslimanske snage bi se sastojale od dijelova današnje muslimanske komponente vojske BiH za čije bi se nelegalno djelovanje tražilo pokriće u nekoj 2:1 odluci Predsjedništva Bih, kao i nekim karafekama kojim bi se zaobišlo ministarstvo obrane (pogotovo ako kadar napusti Sarajevo)

- Drugi dijelovi bi se sastojali od dijelova kantonalnih policija, nešto federalne uprave MUP-a

- Glavne udarne trupe, iliti Bakirovi patriJoti su naravno vehabije (populacija nekoliko desetine tisuća u BiH), nešto ilegalnih migranata, te što Turska uspije uvesti prije nego što se zatvori zračni prostor oko BiH. Hrvatsku bi se eventualno ucjenjivalo terorističkim napadima unutar RH, možda bi se čak i krenulo s manjom demonstracijom.

- Opskrba MTS, dronovima, instruktorima, uvezenim snagama - zračni most prije zatvaranja zračnog prostora (koliko je letova uopće moguće prije nego što to otkriju hrvatske i srpske tajne službe u mirnodopskim uvjetima?). Nakon toga propust preko Srbije i Hrvatske (ovisno o njihovom statusu)

- Ratovanje par sati dnevno, uz pozive na pregovore, smirenje. Uglavnom inkurzije pješaštva u rjeđe naseljene prostore sa svrhom grickanja teritorije. Korištenje vehabija kao snaga koje su "van kontrole" za zastrašivanje civila i osvajanje sela, važnih prostora i kota. Moguće djelovanje dronova, ukoliko stignu iz Turske. Ne vjerujem da će se uopće koristiti topništvo, što bi predstavljalo preveliku eskalaciju i jači upliv Srbije i/ili Hrvatske (koje ionako ne bi prelazile međunarodne granice formalno).

- Evidentno je da bi pod ovakvim uvjetima igre bilo nemoguće ovladati većim dijelovima RS ili HB. Maksimum bi se sastojao od osvajanja njima nekih strateški važnih prostora i kreiranje neke nove "situacije na terenu".

Zaključci:

- Eventualni uspjeh Azera u Gorskom Karabahu će pojačati apetite SDA/Muslimana i Erdogana. Nejasno je koliko će izrazito nepovoljno okružje na Balkanu uzeti u obzir.

- Eventualni neuspjeh Azera bi trebao pokopati sve njihove nade. Ukoliko 10 milijuna Azera ne mogu poraziti 150.000 Armenaca koji imaju zaleđe od samo 3.000.000 Armenaca, koji su i sami u blokadi Turske i Gruzije, onda se ovi na Balkanu nemaju doista čemu nadati

- Ratovanje u ovom međunarodnom poretku ima određena pravila koja oblikuju prirodu sukoba. Mali broj sudionika, fokus na terorizam, uništenje infrastrukture, zastrašivanje civila, uz istovremene kreni-stani faze naizmjeničnih okršaja i diplomacije. Sve to u kontekstu ne prelaska neke crvene linije koja izaziva sankcije, upliv treće strane, ili prelazak međunarodnih granica od strane susjednih država.

- Dakle, Muslimani imaju nekih šansi za ograničen uspjeh pod uvjetom da se Srbija i Hrvatska spremaju isključivo za konvencionalni rat iz 90ih (a ne za današnje hibridne ratove svojstvene muslimanskim narodima uz uporabu terorizma i navodno veću "izdržljivost"), i ukoliko ne budu koordinirali, odnosno ako bilo koja struja odluči trgovati sa Turcima (nadajući se da nisu sljedeći na redu, jer bh. Muslimani skoro 100% neće napadati i bh. Hrvate i bh. Srbe istovremeno).

Kojom magijom je Turska Muslimanima zaleđe? Znaš gde je Turska odavde? A nisu Amerika da mogu da dovlače vojsku u svaki kutak planete. Šta ste se toliko sasrali Turske, jebla vas Turska, neće oni ništa intervenisti ovde, niti su to tehnički u stanju. A i da imaju takve planove, ne bi otvarali fabrike po Srbiji kao ludi. Mi imamo deset puta bolje odnose sa Turskom, nego bosanski Muslimani.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 13:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
daramo je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Tako se i meni čini.

Ali ima ta sličnost da je Turska zainteresirana strana. Ja osobno sam dobio dojam da je Erdogan više zainteresiran da bosanske muslimane naseli u Kurdistan nego da ih brani. :zubati


Sumnjam, Erdoganu je važno da ima utjecaj na Balkanu, a to ostvaruje preko Muslimana i Albanaca.

Albanci ne jebu Turke 2%. Turska nema nikakav uticaj tamo. Albanci, iako su većinom muslimani, mrze Turke i mrze činjenicu da su bili pod njihovom okupacijom toliko vekova.

Kad razmislim, bosanski Muslimani su jedini narod koji je bio pod Turcima, a koji ih voli (iako su ih ovi prodali kao tepsiju bureka Austrijancima). Arapi, koji su daleko veći muslimani od Turaka, preziru Turke i period Osmanskog carstva nazivaju "Mračno doba".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 13:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
weasel je napisao/la:
Hrasno_novosarajevo je napisao/la:
Englezi su bili sila, pa.su ih siromasni i jadni Ircrci izbacili. Odnos bio 100/1 po svim kriterijima.


Veze vi nemate s geostrategijama i dubinskoj odbrani

Irce je potpomagala njihova snažna i bogata dijaspora koja je organizirala i financirala pobunu. Također Irci su na svom otoku gdje ih štiti more i nisu u obruču susjeda. Vi niste na otoku, nemate jaku dijasporu, i okruženi ste sa svih strana Hrvatima i Srbima preko kojih ni igla neće proći do vas ako mi to ne kažemo.

A Turci ne bi smjeli ni prismrdjeti Hrvatskoj obali, izrešetali bi ih kao švicarski sir kad bi došli blizu otoka. Ne miješajte se u pomorske teme nije to za vas.

Najvažniji faktor je bio što je Engleska tek bila izašla iz Prvog svetskog rata i od same pomisli na novo ratovanje im se okretao želudac. Moral za ratovanje im je bio nula. U bilo kojim drugim okolnostima, Irci ni u ludilu ne bi izborili nezavisnost (a i nisu ga izborili ratom, nego je povod bio jedan lokalni incident sa malo puškaranja, i Englezi su odmah rekli "Ajde nosite se u pičku materinu, evo vam nezavisnost i bežite da nas naše oči više ne gledaju".) Nikakvog rata za nezavisnost Irske nije bilo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 14:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
weasel je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Ma Hrasno samo polazi od krive pretpostavke da smo mi fini poput zapadnjaka koji nešto kao istražuju koji je kriv a tko nije. :zubati

Nego, nije loša ideja satelita iznad središta Hrvatske koji bi skupljao podatke u slučaju potrebe, recimo ovako od oka geometrijsko središte Hrvatske je negdje iznad Mrkonjića. Koliko bi to uopće koštalo instalirati osmatrački satelit u orbitu?

Nekoć davno prije doba gospon Elona Muska, ona korporativna mafija poput Boeinga, Lockheed Martina, je naplaćivala po 500 mil dolara po lansiranju. Postoje i druge opcije poput Roscosmosa ili ESA ili Francuza i Indijaca ali oni imaju manje rakete i nemaju takve sposobnosti kao amerikanci.

Musk je sa SPACE X polupao i šefa i stanicu, svima je upropastio biznis zato što je srezao cijenu lansiranja na 50-100 mil dolara i još planira to srezati kako bi bilo pristupačnije.

Kad bi Hrvatska baš htjela i zapela oko toga, mi bi sami mogli napraviti neki satelit makar ograničenih sposobnosti, koji bi bio geostacionaran iznad Hrvatske i "balkana" i po potrebi bi gledao u razna dvorišta. :zubati

Mogli bi pratiti kad bakir kosi travu pored kuće :aleale

Ne vjerjem da bi 50 mil dolara bilo previše za jednu zemlju poput nas, skupo da ali ne i nemoguće.

Edit:

Skroz sam zaboravio kako Izrael ima vlastitu svemirsku agenciju i sami prave satelite, nedavno su lansirali špijunski satelit koji će se baviti Iranom.

S obzirom kako smo potpisali savezništvo i suradnju s njima, ne sumnjam da bi uz dobru cijenu mogli nabaviti jedan ovakav za sebe. :innocent :innocent

slika

Mi već imamo satelit. To jest, iznajmljujemo ga od Izraela.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 16:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20778
Carmello Šešelj je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Irce je potpomagala njihova snažna i bogata dijaspora koja je organizirala i financirala pobunu. Također Irci su na svom otoku gdje ih štiti more i nisu u obruču susjeda. Vi niste na otoku, nemate jaku dijasporu, i okruženi ste sa svih strana Hrvatima i Srbima preko kojih ni igla neće proći do vas ako mi to ne kažemo.

A Turci ne bi smjeli ni prismrdjeti Hrvatskoj obali, izrešetali bi ih kao švicarski sir kad bi došli blizu otoka. Ne miješajte se u pomorske teme nije to za vas.

Najvažniji faktor je bio što je Engleska tek bila izašla iz Prvog svetskog rata i od same pomisli na novo ratovanje im se okretao želudac. Moral za ratovanje im je bio nula. U bilo kojim drugim okolnostima, Irci ni u ludilu ne bi izborili nezavisnost (a i nisu ga izborili ratom, nego je povod bio jedan lokalni incident sa malo puškaranja, i Englezi su odmah rekli "Ajde nosite se u pičku materinu, evo vam nezavisnost i bežite da nas naše oči više ne gledaju".) Nikakvog rata za nezavisnost Irske nije bilo.

Reci to Ircima pa ćeš vidjeti kako ćeš proć, Englezi su njima itekako razhebali zemlju, spalili Cork do temelja. Od 1916. se praktički vodio taj rat prvo kao pobuna pa onda sveopći sukob. Samo je istina da nisu tada više imali snage tj. političke volje za rat ali da su ih pustili tek tako lako, pa bome nisu, pustili su ih kad su vidjeli da bi držanje Irske silom u UK bilo jako krvavo i veća šteta od koristi.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja

Niko nema što pupi imade, četrdes’t centara od HDZ vlade


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 17:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Carmello Šešelj je napisao/la:
Kojom magijom je Turska Muslimanima zaleđe? Znaš gde je Turska odavde? A nisu Amerika da mogu da dovlače vojsku u svaki kutak planete. Šta ste se toliko sasrali Turske, jebla vas Turska, neće oni ništa intervenisti ovde, niti su to tehnički u stanju. A i da imaju takve planove, ne bi otvarali fabrike po Srbiji kao ludi. Mi imamo deset puta bolje odnose sa Turskom, nego bosanski Muslimani.


Ne kažem da će intervenirati, ali samo konstatiram da je Erdogan 1993. godine govorio da Turska treba ratovati sa Srbijom.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 stu 2013, 16:57
Postovi: 158
Turska je ćutala tokom "Velike ekskurzije" tj. proterivanja njihovih sunarodnika iz Bugarske. Prosto, nikada nisu imali strateški interes da ih brane, kao što su imali interes da stvore "državu" Severni Kipar. Da je BiH, sa ovakvom situacijom, na mestu sadašnje Hrvatske - podupirali bi se iz petnih žila da ih podrže, koliko vredi jedno hrvatsko ostrvo, a koliko Živinice? Kakav interes imaju od par kvadratnih kilometara vukojebine omeđane Srbijom (i Crnom Gorom) i Hrvatskom? Pa veći interes imaju da čeprkaju po Makedoniji, u susedstvu njima mrske Grčke, nego u nekoj vukojebini u Bosni.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:16 
Offline

Pridružen/a: 27 kol 2019, 01:53
Postovi: 4146
Carmello Šešelj je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Sumnjam, Erdoganu je važno da ima utjecaj na Balkanu, a to ostvaruje preko Muslimana i Albanaca.

Albanci ne jebu Turke 2%. Turska nema nikakav uticaj tamo. Albanci, iako su većinom muslimani, mrze Turke i mrze činjenicu da su bili pod njihovom okupacijom toliko vekova.

Kad razmislim, bosanski Muslimani su jedini narod koji je bio pod Turcima, a koji ih voli (iako su ih ovi prodali kao tepsiju bureka Austrijancima). Arapi, koji su daleko veći muslimani od Turaka, preziru Turke i period Osmanskog carstva nazivaju "Mračno doba".

Toliko su Albanci anti turski nastrojeni da su do zadnjeg dana bili u Otomanskom carstvu 1912.
Možda nisu turkofili ko Bošnjaci u NP ili u Sarajevu ali i ne mrze Turke. Rado se žene i udaju sa njima.
Jedino ko od Albanaca ne podnosi i Turke su hrišćanski Albanci ali to nije ni u tolikoj mjeri anti turkizam kao u Grčkoj ili Bugarskoj.
Što se tiče Turske i investicija investira Ok to je njihov privatni sektor taķo odlučio a ne država.
Valjda si zaboravio da su vam turski piloti bombardovali voz kod Vranja i ubili 10tak civila. Turska je bila najglasnija članica da se Srbija bombarduje 1999.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 sij 2020, 20:50
Postovi: 2547
NikolaNiš je napisao/la:
Turska je ćutala tokom "Velike ekskurzije" tj. proterivanja njihovih sunarodnika iz Bugarske. Prosto, nikada nisu imali strateški interes da ih brane, kao što su imali interes da stvore "državu" Severni Kipar. Da je BiH, sa ovakvom situacijom, na mestu sadašnje Hrvatske - podupirali bi se iz petnih žila da ih podrže, koliko vredi jedno hrvatsko ostrvo, a koliko Živinice? Kakav interes imaju od par kvadratnih kilometara vukojebine omeđane Srbijom (i Crnom Gorom) i Hrvatskom? Pa veći interes imaju da čeprkaju po Makedoniji, u susedstvu njima mrske Grčke, nego u nekoj vukojebini u Bosni.

Istina, pokazuju interes da rovare po Makdoniji, i ne samo preko Albanaca. Ali njihov interes za BIH ne treba gledati samo kroz geopolitiku, nego kroz ideologiju, odnosno islam. Angažman u BIH je potvrda pravovjernosti, a ne nužno ostvarenje nekog materijalnog interesa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:20 
Offline

Pridružen/a: 27 kol 2019, 01:53
Postovi: 4146
NikolaNiš je napisao/la:
Turska je ćutala tokom "Velike ekskurzije" tj. proterivanja njihovih sunarodnika iz Bugarske. Prosto, nikada nisu imali strateški interes da ih brane, kao što su imali interes da stvore "državu" Severni Kipar. Da je BiH, sa ovakvom situacijom, na mestu sadašnje Hrvatske - podupirali bi se iz petnih žila da ih podrže, koliko vredi jedno hrvatsko ostrvo, a koliko Živinice? Kakav interes imaju od par kvadratnih kilometara vukojebine omeđane Srbijom (i Crnom Gorom) i Hrvatskom? Pa veći interes imaju da čeprkaju po Makedoniji, u susedstvu njima mrske Grčke, nego u nekoj vukojebini u Bosni.

Bugarska je tad bila u Varšavskom paktu i Turska tad nije smjela intervenisati jer bi ušla u sukob sa SSSR-om.
Zamisli da sad Bugari krenu protjerivati Turke i Pomake iz zemlje. Pa Turska bi intervenisala i napravila još jedan Kipar.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 ruj 2010, 08:54
Postovi: 7728
Lokacija: Danska
Nikola iz Niša na forumu, uskoro ocekujem i Strahinju iz Svilanjca :D

_________________
Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
daramo je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Kojom magijom je Turska Muslimanima zaleđe? Znaš gde je Turska odavde? A nisu Amerika da mogu da dovlače vojsku u svaki kutak planete. Šta ste se toliko sasrali Turske, jebla vas Turska, neće oni ništa intervenisti ovde, niti su to tehnički u stanju. A i da imaju takve planove, ne bi otvarali fabrike po Srbiji kao ludi. Mi imamo deset puta bolje odnose sa Turskom, nego bosanski Muslimani.


Ne kažem da će intervenirati, ali samo konstatiram da je Erdogan 1993. godine govorio da Turska treba ratovati sa Srbijom.

Turska ne može da zarati sa Srbijom, sve i da hoće. Ne graničimo se. I prestanite više da se useravate od Turske, sramota me od vas.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Lutorčina je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Albanci ne jebu Turke 2%. Turska nema nikakav uticaj tamo. Albanci, iako su većinom muslimani, mrze Turke i mrze činjenicu da su bili pod njihovom okupacijom toliko vekova.

Kad razmislim, bosanski Muslimani su jedini narod koji je bio pod Turcima, a koji ih voli (iako su ih ovi prodali kao tepsiju bureka Austrijancima). Arapi, koji su daleko veći muslimani od Turaka, preziru Turke i period Osmanskog carstva nazivaju "Mračno doba".

Toliko su Albanci anti turski nastrojeni da su do zadnjeg dana bili u Otomanskom carstvu 1912.
Možda nisu turkofili ko Bošnjaci u NP ili u Sarajevu ali i ne mrze Turke. Rado se žene i udaju sa njima.
Jedino ko od Albanaca ne podnosi i Turke su hrišćanski Albanci ali to nije ni u tolikoj mjeri anti turkizam kao u Grčkoj ili Bugarskoj.
Što se tiče Turske i investicija investira Ok to je njihov privatni sektor taķo odlučio a ne država.
Valjda si zaboravio da su vam turski piloti bombardovali voz kod Vranja i ubili 10tak civila. Turska je bila najglasnija članica da se Srbija bombarduje 1999.

To što su oni pičke, pa ne smeju da ratuju, ne znači da su voleli i da vole Turke.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 stu 2013, 16:57
Postovi: 158
Precenjute Turke. Svakako da islamizmu pokazuju veću naklonost danas, nego u vreme Ataturka. Sa druge strane, da su toliki islamisti i toliko skloni takvoj ideologiji, da su spremni da ugroze svoje strateške interese, ne bi bili toliko politički bitni kao što (i dalje) jesu.
Srbija ima sa Turskom daleko efikasniju (u ekonomskom smislu) saradnju nego što imaju sa Bošnjacima. Kako naša privreda i nije toliko bitna za Tursku, ne bi moglo da se igra na tu kartu, ali opet, tursko ćutanje 90ih dovoljan je dokaz da od njih ne treba mnogo očekivati. Zapravo, manja je šansa da će danas išta intervenisati, jer ovo njihovo konstantno zabadanje nosa u tuđa dvorišta će ih koštati (pogledajte koliko se lira srozala u zadnje vreme). Pre nekoliko dana sam se vratio iz Istanbula i mogu da vam kažem da je kriza tamo sve vidljivija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 27 lis 2020, 18:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 stu 2013, 16:57
Postovi: 158
POL_GASOL je napisao/la:
Nikola iz Niša na forumu, uskoro ocekujem i Strahinju iz Svilanjca :D


Tako je, ja sam Bošnjak koji od 2013. čeka ovde da se aktivira, prikrivena ćelija SDA.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 18:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58784
Lokacija: DAZP HQ
PCM je napisao/la:
Pouke:

1. Realpolitik. Od toga sve pocinje i tu su Armenci tesko kiksali s novim vodstvom. Ne mozes glumit rusku opoziciju u ruskom dvoristu. Gruzija, Ukrajina pa evo sad i Armenija/Arcah - ili ces placat danak Rusiji u bilo kojem obliku ili slijede odgojne samarcine.
2. Omjer snaga. 66:1 nije realan niti dugorocno odrziv omjer snaga na bojisnici. 10 M protiv 150 K, da su Azeri naoruzani prackama - problem je. Azeri idu dalje unatoc golemim gubicima a kad osvajas teritorij gubici su zrtva za domovinu, kada si stao na terenu ili gubis teritorij - onda su gubici neopravdani i kostaju politicki i moralno.
3. Tehnologija i informacijsko ratovanje - dronovi primarno pa i sve ostalo. Vjerovatno prijelomni moment u probijanju obrane Armenaca. Ako ne pratis tehnologiju suparnika, ako nisi na istom nivou - ne pise ti se dobro. Takodjer ocigledno slabo odradjena spijunaza od strane Armenaca koji kao da nisu ni znali sta sve ovi imaju u arsenalu.
4. Motiviranost. Azerima je bilo bitno isprati 30-godisnju sramotu gdje ih je potukao osjetno slabiji i malobrojniji neprijatelj. Armenci koliko god bili motivirani nisu imali sanse u gore navedenim omjerima.
5. Backup - potpuno izostala potpora Armenije osim na simbolickoj razini, dobrovoljci i sl. Sama cinjenica da Arcah cak ni Armenija nije priznala govori za sebe, nisam takodjer vidio Azere da optuzuju Armence da salju svoju regularnu vojsku ili spec.jedinice preobucenu u uniforme Arcaha itd.
6. Timing. Kao i kod nas - pad SSSR-a i raspad Jugoslavije kao uvertira u ratove 90-ih. Ovdje je to trajno stanje - nered na Bliskom Istoku i Kavkazu. Kljucno je bilo da se Azeri dobro naoruzaju i da imaju logisticku i politicku Erdoganovu odnosnu rusku presutnu potporu. Zato i jesu sad krenuli a ne prije 10 ili 20 godina.
7. Rat jos nije gotov :D


Logičnije mi je ovdje nastaviti temu.

Ovo je jako dobra analiza, samo ću dodati da su Azeri pokazali spremnost ginuti u velikom broju za taj teritorij, a to onda braniteljima jako otežava posao ako je napadač uz to i tehnološki napredniji.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 18:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58784
Lokacija: DAZP HQ
VUKsaJUGA je napisao/la:
dudu je napisao/la:

koja Herceg-Bosna, sukob između ujedinjenih kantona. zapravo situacija ni po čemu nije usporediva s BIH, to bi doslovno bio građanski rat u kojem svaki narod ima neko teritorijalno ustrojstvo.

ovaj Nagorno Karabah je preživjeli RSK, nema nikakav status i sutra da padne kompletan nikom ništa.


Zovi ti to kako oces ali mi smo velika manjima u Bosni bez iceg i kad dodje taj dan ostat cemo bez icega.
Ova pobjeda ce muslimanima sirom svjeta, i pogotovo Erdoganovim pristalicama dat krila.
Sav svoj optimizam crpis iz Hvratski aviona koje nisu ni kupili a i ako in kupe ostat ce na zemlji kao sto su ostali Armenski.
Turci ce bezobrazno kao do sad "branit svoje" (Izvan EU jer BiH nije u EU) a zapad ce politicki korektno to stavit pod "unutarnji problem jedne suverene drzave".
Jebote vi iz ovog vucete pozitivne pouke za Hrvate u BiH a u stvari je ovo za nas negativno da ne moze gore bit.
Sad Kad Erdo zavrsi tu pricu, gdje ce sledece ceprkat?


Pa mi želimo da se muslimani osile i da ih ovo ponese. Čekamo njihov ishitren potez.

Samo nek imamo avione, nije to bitno samo radi muslimana, nego i Srba, a za muslimane su helikopteri, haubice, oklop, nema čega nema.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:06 
Offline

Pridružen/a: 28 svi 2020, 01:28
Postovi: 5716
Lokacija: planina
Lud je tko misli da u slučaju novog sukoba u BiH neće navaliti razni kozojebi od Maroka do Indonezije (evo sada čak i iz zapadne Europe) da zarade svoje 72 djevice u klanju kafira.
S obzirom koliko ih se nakotilo i koliko su ludi po prirodi stvari, pogotovo sa raznim Erdoganima na čelu, i sada osiljeni izglednim padom Artsakha, mi moramo biti maximalno spremni a ne zajebavati se kao Armenci.

Degenerični zapad nam može samo odmoći, nijednog saveznika tamo nemamo i jedva će dočekati da nas opet kolju.
Citat:
Ono što nisu učinile postrojbe Armije BiH, dokrajčile su snage za brzo djelovanje UNPROFOR-a, čiji britanski bataljun je izvodio vježbe na prostoru Sebešića, koji je koristio kapelu kao metu za topničko gađanje.

Uostalom te zapadne bolesnike već kolju u vlastitim zemljama.

Što se tiče Hrvatske koja ovakva kakva je po svemu spada pod taj isti degenerični zapad, isti političari, ista bolesna politika, isti propala demografija, kao što je netko spomenuo na drugoj temi možemo očekivati par stotina navijača i huligana u trenerkama i patikama i tjt, ovakva vlast sigurno neće slati tenkove na Bugojno. Stajati će po strani i tvitati mi smo za jednakopravnost naroda i euroatlantski put.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:10 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69051
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Samo jedno pitanje: Je li Armenci pišu i odobravaju vojni budžet Azerbejdžana? :D

Dodatna pitanja:
Je li vojni zapovjednik vojske Azerbejdžana armenski Dodik? :D

Je li Azerbejdžan može uvoziti robu a da zaobidje Armeniju?

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:15 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4368
Citat:
Morat cemo mi propustat avione merhameta kao sto smo i tada pustali. Ako ne budemo pustali Turske avione pustat cemo Azerske humanitarce ili cije vec.
Ja neznam sto vi mislite da se naoruzanje i danas dovlaci negdje na konju kao prije 100 godina, kao da neznate kako je bilo 93 a kakva je tek sad taktika.
Upoznao sam te kao realnog i pametnog momka i zato mi sve vise pari na to da ti kontas sta ocu rec ali eto zabavlja te da mi kontriras.
Hrvatska je pomela Srbe u HR i Srbija ni smjela nista, jer je to unutrasnja stvar.
Azeri su pomeli Armence i Armenije nije smjela nista, je rje unutasnja stvar Azerbajdzana.
Sad kad se Erdo naucijo i vidio kako to ide, nemoj bit siguran da nece i u BiH napast pa cemo i mi cekat pomoc iz ZG i dok budemo cekali docekat cemo bradonje pred kucom.
Erdogan je opasan jer se ne boji a EU je ostarila i nije vise za Borbe. Ti se uzdajes u EU ali covjece pa Francuzi vec vode rat na svojim ulicama i to je svake godine sve gore.
Ne kazem ja da ce eto sad sledece godine usljedit taj scenario u BiH, potrajat ce to ali poslje ovog sve ocekujem.

Za naoruzanje, ti znas dobro kako ti ide i dolazi. Nisu turci ni Azere poceli naoruzavat prekjucer nego se ovo planira koju godinu unaprijed.
Tako su Armenci prelazili na zapadni "Instagram lifestyle" i misli "kakvi azeri, opet cemo in pomest". Dok su Azeri marljivo radili i sanjali taj dan, a evo i docekali svoji 5 minuta.

Koliko god ti ponavljao da muslimani u BiH nemaju vojsku i oruzja, Hrvati imaju jos manje. A to kako ce Hrvatska uletit i bombardovat elektranu u Kaknju, valjda si sad vidio da nece.
Nikad Azeri ovo nebi uspjeli bez Turske ali Turske je uletila i ako nema granicu za NK, ima sa tim djelom Azerbajdzana koji je exklava.
Kad izostavis Srbiju i Rep. Srpsku iz ove price onda imas dosta paralela.
NK se naslanja na Armeniju kao HB na Hrvatsku.
NK nigdje nije priznat osim od Armenije, HB nije ni od Hrvatske.
NK je imao kakvu takvu svoju vojsku, HB to nema.
NK je imao granice na kojima je stojala ta vojska, HB to nema.
NK ima obavezni vojni rok i svi muski "u patikama" kojima si se smijao, znaju pucat iz puske, u HB neznaju.
NK se uzdao u Jerevan, HB se uzdaje u ZG.
Dok muslimani lizu rane iz 90ih i spremaju novi rat, mi se bahatimo kao kozojebaci svakako neznaju nista.
Istina je da su Azeri daleko ispred BH muslimana ali ni mi nemamo sto je NK imao.
Jedino sto nas tjesi je da razlika u ljudstvu nije toliko velika.


Bosnjacima je zauzimanje Federacije sveta krava i svu snagu ulazu u to.
A Hrvati? Mlade Hrvate u Livnu ne zanima bosna i neznaju sta se politicki tamo dogadja a da nepricamo o Duji u Sibeniku ili Hrvoju u Koprivnici.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58784
Lokacija: DAZP HQ
Planina je napisao/la:
Lud je tko misli da u slučaju novog sukoba u BiH neće navaliti razni kozojebi od Maroka do Indonezije (evo sada čak i iz zapadne Europe) da zarade svoje 72 djevice u klanju kafira.
S obzirom koliko ih se nakotilo i koliko su ludi po prirodi stvari, pogotovo sa raznim Erdoganima na čelu, i sada osiljeni izglednim padom Artsakha, mi moramo biti maximalno spremni a ne zajebavati se kao Armenci.

Degenerični zapad nam može samo odmoći, nijednog saveznika tamo nemamo i jedva će dočekati da nas opet kolju.
Citat:
Ono što nisu učinile postrojbe Armije BiH, dokrajčile su snage za brzo djelovanje UNPROFOR-a, čiji britanski bataljun je izvodio vježbe na prostoru Sebešića, koji je koristio kapelu kao metu za topničko gađanje.

Uostalom te zapadne bolesnike već kolju u vlastitim zemljama.

Što se tiče Hrvatske koja ovakva kakva je po svemu spada pod taj isti degenerični zapad, isti političari, ista bolesna politika, isti propala demografija, kao što je netko spomenuo na drugoj temi možemo očekivati par stotina navijača i huligana u trenerkama i patikama i tjt, ovakva vlast sigurno neće slati tenkove na Bugojno. Stajati će po strani i tvitati mi smo za jednakopravnost naroda i euroatlantski put.


malo si previše kmečav. imat ćemo i mi dobrovoljaca, otvoren lov na islamiste, već sad bi Hrvatska mogla prodavati safari lov na migrante.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
BBC je napisao/la:
Turci "u Bosni" ne mogu ratovati. Ne mogu čak ni svojima oružje davati ako se ne muti preko UN aviona sa humanitarnom pomoći.
Nijedna sila ne može ratovati tamo gdje su im avioni na slijetanju i uzlijetanju pod udarom nejjeftinijih toplotno navođenih raketa.

Crna Gora kao poligon za turski nosač aviona je nerealna stvar. Srbi bi prošvercovali rakete preko granice i potopili bi ga ili znatno oštetili.

Da bi Turci ratovali na Balkanu treba im proxy. A to u muslimanima iz Bosne nemaju upravo jer su im aerodromi na udaru srpskih i hrvatskih najjeftinijih raketa.

Ma rekoh ti da se teretni avioni ruše topom, rakete se čuvaju za agilnije mete. Teretni avion srušiš sa Flak 88 iz Drugog svetskog rata bez da se oznojiš.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
daramo je napisao/la:
Vi prekrižite da će vas podržati Rusija.

Ne treba nam podrška protiv milion nenaoružanih prosjaka. Čak i kada bi se usudili da nas napadnu, što neće.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preslika sukoba u Gorskom Karabahu na BiH
PostPostano: 09 stu 2020, 19:25 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4368
Ajmo hipoteticki rec da sutra Turci posalju 10 x F16 aviona prema Sarajevu preko Srbije.
Rec cemo da su Bugarima platili da in puste.
Ja sumnjam da bi in Srbi srusili ( nebi ni HR) nego bi upozoravali sve dok ovi ne prelete i onda vikali kao eto nisu htjeli ivest internacionalni sukob itd.
Dok su Turci dovoljno bezobrazni da tako nesto jednostavno ucine.
Oni salju dovje prodove u grcko ore i buse tamo zbog plina i nafte i grci im ne smiju potopit brod a eto SR ili HR ce im skinut neki avion ?
Kazem ja vama isto tako kao sto neki ovde bahto govore da NK nije Armenija i da su to zasluzili i da je 150K nebitna populacija tako ce govorit da je Siroki Brijeg dio Bosne i 300K nebitna populacija.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 259 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 488 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO