HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 stu 2024, 22:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 lis 2020, 12:02 

Brazilski Embraer odradio prezentaciju Super Tucana u Zemuniku i iznad Zadra.

slika

slika

za one koji žele znati više o ovom stroju: https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_E ... per_Tucano

navodno je ministar zabrinuto pitao koliko i kakve bombe može nositi i da je sretno izdahnuo kad je čuo da na njega ide i Maverick.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 13:44 

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:07 

Podrzavam jace prisustvo OS RH na svetoj srpskoj zemlji. Zelim im da NE dobiju masovno kancer i poumiru.

https://www.google.com/search?client=op ... 8&oe=UTF-8

Kao Talijani, FR, Njemci....https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/r ... -uranijuma

Emeriko Marija Lačeti, pukovnik italijanskog Crvenog krsta, za "Novosti". Udisao sam otrovne čestice tokom NATO bombardovanja 1999. i dobio džinovski tumor

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 23 lis 2020, 14:26 

dudu je napisao/la:

slika

slika

za one koji žele znati više o ovom stroju: https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_E ... per_Tucano

navodno je ministar zabrinuto pitao koliko i kakve bombe može nositi i da je sretno izdahnuo kad je čuo da na njega ide i Maverick.

Nisam li na ovoj temi spomenuo kako cemo mijenjati Pilatuse za slicne naoruzane avione? ;)

Radi se o odlicnom stroju za obuku i protugelirska djelovanja.

Hrvatske zracne snage u skoroj buducnosti:

Nadzvucni avioni: Rafale ili F-16
Subsonicni avioni za obuku i lake jurisno-napadacke zadatke: Alenia Aermacchi M-346 Master
Naoruzani turboprop avioni za obuku i protugelirsku borbu (Super Tucano , Pilatus,... )

Izvidnicko borbene platforme, KW helikopteri i BL

Jurisni helikopteri: a-129 ili super cobra

Transportno-desantni helikopteri, UH-60M (nabava je pocela)

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 00:04 

Otkud ti to da će se nabavljati Alenia Aermacchi M-346?

Zvuči pomalo blesavo imati Pilatuse, Super Tucane, Alenie i Rafale. Četiri različita aviona, što znatno podiže troškove održavanja. Zar nisu dovoljna dva tipa, trener i glavni?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 01:47 

DrMag je napisao/la:
dudu je napisao/la:

slika

slika

Nisam li na ovoj temi spomenuo kako cemo mijenjati Pilatuse za slicne naoruzane avione? ;)

Radi se o odlicnom stroju za obuku i protugelirska djelovanja.

Hrvatske zracne snage u skoroj buducnosti:

Nadzvucni avioni: Rafale ili F-16
Subsonicni avioni za obuku i lake jurisno-napadacke zadatke: Alenia Aermacchi M-346 Master
Naoruzani turboprop avioni za obuku i protugelirsku borbu (Super Tucano , Pilatus,... )

Izvidnicko borbene platforme, KW helikopteri i BL

Jurisni helikopteri: a-129 ili super cobra

Transportno-desantni helikopteri, UH-60M (nabava je pocela)

Odakle Super Cobra, zar nisu trebali biti Apachei?
Uglavnom dobro je i jedno i drugo ali od talijana ne bi uzimao.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 16:34 

Jesu ovi brazilci u vlasništvu Airbus-a, znam da su imali veliki udio prije...

Treba se riješit Kiowa i uzet novi Airbus 145 ili novi Leonardo AW139 ili šta je već u tom rangu
Jel gotovo izvješće o nesreći??
Vjerovatno nikad neće ni bit...reko sam ja odma da je to jako loša kupovina helikoptera

UH-60 je premali za transport, jedva stanu jedna nosila bočno i nizak je unutarnji prostor...
Ja bi išo na talijane/britance Leonardo (AW) ili francuze/njemce Airbus
Leonardo transportni AW101 jer jedini ima 3 motora može se sidrit (bit u mjestu) pri udarima vjetra do 90km/h može sletit/uzletit na vodu
AW139 za trening i ostalo
AW129 za ratne operacije

Airbus
H145 za trening i ostalo
NH90 il H225 za transport
Tigar za ratne operacije

Ruse isto nebi isključio
KA52 za ratne operacije
MI8 za transport i ostalo

Inače sam čuo od neki ljudi da ameri isto koriste MI8 u Iraku i Afganu jer njihov Black Hawk loše podnosi sitni pijesak i sve ostalo...

Znači ako idemo kupovat nešto onda se to kupuje od jednog, a ne ove mućke ovo od ovog ono od onog i sl. Sve to podiže cijenu, a posebno kasnije održavanje avijacije, također radiš problem pilotima, tehničarima jer se moraju stalno prešaltavat i tu gubiš na kvaliteti kompletnog zrakoplovstva.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 18:31 

Brane je napisao/la:
UH-60 je premali za transport

.. je desantni helikopter, jedini od svih koje si nabrojao moze mrzo sletjeti i uzletjeti, ukljucujuci tvrdo slijetanje za brzi iskrcaj ili ukrcaj.

Brane je napisao/la:
Inače sam čuo od neki ljudi da ameri isto koriste MI8 u Iraku i Afganu jer njihov Black Hawk loše podnosi sitni pijesak i sve ostalo

To koriste privatne tvrtke. BH podnosi sitni pijesak? :zubati Taj helikopter ima vise naleta u pustinjskim uvjetima od bilo kojeg drugog helikoptera u svijetu.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 18:36 

Vrh

PostPostano: 24 lis 2020, 20:56 

Brane je napisao/la:
Treba se riješit Kiowa
Jel gotovo izvješće o nesreći??
Vjerovatno nikad neće ni bit...reko sam ja odma da je to jako loša kupovina helikoptera

Što fali Kiowama? :neznam

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 13:44 

slika

https://www.bug.hr/bug-anketa/koji-borb ... tsku-17049

Zanimljivo avionima se bave i iz ovog magazina

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 13:53 

DrMag je napisao/la:
slika

Drago Galić je veliki fan zrakoplovstva, nekad je redovno opisivao simulacije za pc.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 15:21 

Mar-kan je napisao/la:

Jednostavno su prestari, opterećenje na motoru je mislim 90% (MI8 ima oko 65%, ovi europski sigurno nisu preko 80%) jer je pretežak zbog sve nove opreme, čak su i vrata skinuta zbog toga, apsolutno nikakvu zaštitu nema, doslovce ga možeš oborit sa 7.6
Nesigurnosti ne treba ni pričat, koncept jednomotorca u avijaciji se nekoristi više ako nema back-up barem za sigurno slijetanje ko F16 sa hydrozin motorom

Ako se ne varam to je Bell-ov helić odnosno Bell je kupio tu firmu...opet ponavljam moraš imat neku strategiju kupovine nemeš kupit jedan helić od ovog drugi od onog proizvođača...to nema nikakvog smisla, kolko dođe samo aparatura za servisiranje svakog proizvođača motora, a tek školovanje tehničara...

Mislim meni svejedno ni iz džepa ni u džep, al ne želim plaćat nečiju nesposobnost za razvoj HRZ-a...ako uzmemo Rafale treba to uklopit sa KOP i HRM ne znam baš da će tako lako pristat da povežeš Rafale s Black Hawk ili Kiowom itd.

DrMag je napisao/la:

To koriste privatne tvrtke. BH podnosi sitni pijesak? :zubati Taj helikopter ima vise naleta u pustinjskim uvjetima od bilo kojeg drugog helikoptera u svijetu.

Demantiraju te podatci ovo je text iz Forbes o troškovima 1,6 biliona $ 2004god. skoro 15 godina nakon Deser Storm i dalje ih pijesak muči...a imaš i friških na netu...

Privitak/ci:
Screenshot_2020-10-25 Desert Storm - Forbes com.png
Screenshot_2020-10-25 Desert Storm - Forbes com.png [ 61.49 KiB | Pogledano 2915 put/a. ]

PostPostano: 25 lis 2020, 15:24 

DrMag je napisao/la:
slika

Nema šanse da Gripen ovoliko dobije u anketi.

1017 of 2558 - 39.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 16:21 

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 17:20 

Ispada da se bolje držati podalje od američke opreme. Loša kvaliteta, visoka cijena, u usporedbi s alternativama. Čak ni donacije nisu zapravo donacije, već su i Kiowe plaćeni ili čak pretplaćeni. A vjerojatno i ona oklopna vozila.

Kolike su šanse da će bit Rafale odabran?

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 17:37 

Naša Kvačica je napisao/la:
DrMag je napisao/la:
slika

Mislim da je saab platio reklamu, u trenutku kada sam ja gledoa ovaj clanak u anketi je uvjeriljivo vodio Rafale sa 800 i nesto glasova ispred F-16. Sat poslije frizirani podaci.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 17:40 

Brane je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Jednostavno su prestari, opterećenje na motoru je mislim 90% (MI8 ima oko 65%, ovi europski sigurno nisu preko 80%) jer je pretežak zbog sve nove opreme, čak su i vrata skinuta zbog toga, apsolutno nikakvu zaštitu nema, doslovce ga možeš oborit sa 7.6
Nesigurnosti ne treba ni pričat, koncept jednomotorca u avijaciji se nekoristi više ako nema back-up barem za sigurno slijetanje ko F16 sa hydrozin motorom

Ako se ne varam to je Bell-ov helić odnosno Bell je kupio tu firmu...opet ponavljam moraš imat neku strategiju kupovine nemeš kupit jedan helić od ovog drugi od onog proizvođača...to nema nikakvog smisla, kolko dođe samo aparatura za servisiranje svakog proizvođača motora, a tek školovanje tehničara...

Mislim meni svejedno ni iz džepa ni u džep, al ne želim plaćat nečiju nesposobnost za razvoj HRZ-a...ako uzmemo Rafale treba to uklopit sa KOP i HRM ne znam baš da će tako lako pristat da povežeš Rafale s Black Hawk ili Kiowom itd.

DrMag je napisao/la:

Demantiraju te podatci ovo je text iz Forbes o troškovima 1,6 biliona $ 2004god. skoro 15 godina nakon Deser Storm i dalje ih pijesak muči...a imaš i friških na netu...

Pustinjski pijesak muci sve zivo i mrtvo, pustinjske zivotinje imaju filtere u nosnicama, mrtva bica obicno ne mogu istruniti, vec se osuse, tehnika bilo ruska ili zapadna ima isti problem koji je nerjesiv.

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 18:38 

weasel je napisao/la:

Ja okom, kolega Jan skokom ; :zubati

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 18:47 

DrMag je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Mislim da je saab platio reklamu, u trenutku kada sam ja gledoa ovaj clanak u anketi je uvjeriljivo vodio Rafale sa 800 i nesto glasova ispred F-16. Sat poslije frizirani podaci.

Đaba su krečili švedi opet vodi Rafale. :zubati

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 25 lis 2020, 18:56 

DrMag je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Uvjerljiv je. Trebaju nam Tucani.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 00:29 

weasel je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Đaba su krečili švedi opet vodi Rafale. :zubati

Dž-džaba su...
Dz-dzaba su..
Џ-џаба су..
Nauči bar da govoriš i pišeš.
Đaba su..sav si ti đaba.

Vrh

PostPostano: 26 lis 2020, 07:29 

DrMag je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Slušaj šta kaže na 1:36, "za nas je važno zbog potencijalnih sukoba u BiH u budućnosti".
Bravo Jan, napokon da se i o tome javno govori, ne da se svi prave slijepi, gluhi, nijemi.
Odma 50 bosanskih islamista dislajkalo. :D

Vrh

PostPostano: 27 lis 2020, 21:29 

Ministry of Sound je napisao/la:
...

Inače, Francuzi mi idu na živce, nisam ih nikad mogao podnositi poslovno, ali imam jednu slabost prema njima. Ničim izazvani, Francuzi su donacijama izgradili lijepu crkvu u selu moga oca, tamo prije skoro 100ak godina.

Možda ostalo nešto od ove inicijative.

Citat:
Nova francuska istočna politika sa početka pedesetih, zasnivala se na pridobijanju
na svoju stranu katolika u Bosni i Hercegovini. Dolazak Eduarda Vjeta za francuskog
konzula 1853. u Bosnu i Hercegovinu, pratile su vijesti da je Francuska naumila u ovim
dvjema turskim provincijama pomoći podizanje deset katoličkih crkava. Vjet je katolike
uvjeravao u čvrstu volju francuske vlade, za obnovom stare francuske tradicije nekadašnjeg
protektorata nad hrišćanima Istoka. Dokaz ove politike bila je, da je odluka o gradnji
deset pomenutih crkava dolazila lično od ministra spoljnih poslova De la Valeta. U
razgovoru sa valijom Huršid–pašom, koji mu se požalio na austrijskog konzula dr
Atanaskovića, Vjet je mogao da prepozna pravu prirodu austrijske politike prema Bosni i
Hercegovini. Valija se žalio Vjetu da se austrijski agenti služe raznim manipulacijama,
sve kako bi u ovim provincijama diskreditovali tursku vlast. Vjet je u narednom vremenu
svoju agitaciju uperio protiv Austrije, koja kako je navodio, za četiristotine godina nije
ništa učinila na poboljšanju položaja hrišćana. / B.T.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2020, 10:37 

Grupa nasih poslovnih ljudi iz namjenske industrije otputovala je u J.Koreju razgovarati o poslovnoj suradnji vezanoj za namjensku industriju.

Meni ovo mirise na K2 BP

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: