HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 10:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:19 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Steve Rukavina: Dijaspora u Americi do sada se bavila uglavnom Hrvatskom, no sada Hrvati BiH dobijaju sve više pažnje

slika

Steve Rukavina je predsjednik Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC), krovnog tijela koje okuplja nekoliko glavnih organizacija američkih Hrvata.
Citat:
Žao mi je što vam moram priopćiti da političke okolnosti i cjelokupna situacija u BiH nije dobro poznata tema u SAD, niti među hrvatskim aktivistima u SAD. Ova pitanja čak nisu dobro razumljiva niti u američkom Kongresu, niti u odborima za vanjske odnose pri Zastupničkom Domu i Senatu. Tijekom rasprave u 2019. u europskom pododboru u Zastupničkom Domu bilo je jasno da je razina znanja o ustavnoj strukturi BiH i svim trenutnim pitanjima u toj zemlji na dosta niskoj razini.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je daleko najzainteresiraniji za jugoistočnu Europu od svih dvadesetak kandidata od 2016. do 2020. kad se sagleda razina znanja i protekli angažman.

Primjera radi, John Kasich je 50% Hrvat, ali do sada u svojoj karijeri nije pokazao nikakvo zanimanje niti za Hrvatsku niti za BiH.
Senator Bob Dole je svojevremeno bio jako angažiran po tim pitanjima u 90im uz pomoć svoje savjetnice za vanjske poslove, Mire Radielovich Barate, čiji je otac bio iz Hercegovine.
Senator McCain je također imao jak interes za regiju jugoistočne Europe, kao i za vanjsku politiku općenito, ali kao što znate, izgubio je izbore 2008.

Godine 2010. tijekom blagdanske zabave u rezidenciji potpredsjednika SAD, Joe Biden mi je prepričao događaje s njegovog prvog putovanja u Hrvatsku 1979. Tada mladi senator, bio je u američkoj delegaciji, koju je predvodio slavni Averell Harriman na sprovodu Titove desne ruke, Edvarda Kardelja. Potpredsjednik Biden mi je rekao da nisu uspjeli isposlovati sastanak s Titom u Zagrebu s obzirom na broj svjetskih funkcionera koji su također bili nazočni. Nekoliko dana nakon sprovoda, otišli su u Dubrovnik na privatni sastanak s Titom, koji je tada bio u fokusu američkih strateških ciljeva. Otkrio mi je da mu je ovaj posjet pobudio zanimanje za Hrvatsku i cijelu regiju.

Senator Joe Biden je opet posjetio ovu regiju 1993. kao predsjedavajući Odbora za Vanjske Poslove američkog Senata, i tada je podnio oštar izvještaj u kojem je žestoko osudio Miloševića i srpsku agresiju. Govorio je protiv onih političara u SAD koji su sukobe karakterizirali kao „građanski rat“ i preporučivali da se SAD drži po strani. Njegov izvještaj je sadržao detaljan opis uništenja Vukovara i zatražio je odlučnu akciju SAD. Opet, u 2015. potpredsjednik Biden je posjetio Zagreb gdje je opet izrazio svoje zanimanje i potporu stabilnosti cijele regije.

Dopustite mi da vam otkrijem da je 1991-1992, fra. Ilija Živković, koji je tada djelovao u Washingtonu gdje je vodio Hrvatsku Katoličku Misiju, tada imao nekoliko sastanaka sa Senatorom Bidenom. Joe Biden je u svojoj knjizi „Obećanja za ispuniti: O životu i politici“ odao priznanje ovom franjevcu kao osobi koja ga je motivirala da se jače angažira po pitanju Slobodana Miloševića i srpske agresije.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:23 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Smjer američke politike prema BiH

Citat:
Činjenica je da su SAD 2006. inicijativu o pitanjima BiH i onoga što nazivaju „zapadnim Balkanom“ prepustili Europskoj Uniji. Ja mislim da su u zabludi oni koji misle da „mrkva“ ulaska u EU ili NATO može riješiti kompleksne ustavne probleme i disfunkcionalnost u BiH koji drži zemlju u „luđačkoj košulji“. Vrlo teško je motivirati američki Kongres na jači angažman u BiH, pogotovo po pitanju modernizacije Daytonskog mirovnog ugovora. Mi smo podržali zadnju inicijativu kongresmena Mike Turnera (iz Daytona u državi Ohio) za raspravu i glasanje o rezoluciji 1163 u kojoj se razmatra sadašnje stanje u BiH u svjetlu Daytonskog mirovnog ugovora. Između 2018. i 2019. bh. Hrvati iz Mostara su angažirali jedan poznati odvjetnički i lobistički ured na period od 12 mjeseci kako bi promovirali probleme s kojim se Hrvati suočavaju u BiH, uključujući i činjenicu da drugi narodi biraju hrvatskog člana predsjedništva. Nažalost, ova inicijativa nije polučila poseban uspjeh, osim jedne rasprave u pododboru za europska pitanja Zastupničkog Doma, gdje su pak dominirala minorna pitanja zbog zbunjenosti kongresmena koji su sudjelovali u raspravi.


Koje su kandidate podržali američki Hrvati

Citat:
Mislim da možemo reći da su američki Hrvati, uostalom kao i cijela SAD bili vrlo podijeljeni. Međutim, s obzirom da je Demokratski kandidat, Joe Biden, pobožni katolik, i poznat kao osoba s karakterom, mogu procijeniti da je otprilike 5% Hrvata u Pennsylvaniji koji su 2016. glasali za Trumpa, ovoga puta promijenili glas. Joe Biden je popularniji i omiljeniji od Hillary Clinton i to je ovoga puta napravilo tu ključnu razliku. On je osvojio Pennsylvaniju uz prednost od 1%, odnosno nekih 60.000 glasova. Ja osobno, kao običan američki građanin sam bio podržao Joe Bidena, i bio uz njegovu kampanju na državnoj razini, kao i u državi Pennsylvania. Bivši senator, Mark Begich je bio snažno angažiran u svojoj potpori Joe Bidenu. Bivši republikanski guverner države Ohio, John Kasich je javno podržao Bidena, što je bilo neuobičajeno za tako visoko pozicioniranog Republikanca. Bivši Republikanski kongresmen George Radanovich (Kalifornija) je podržao predsjednika Trumpa. Trumpova kampanja je imala zasebnu Facebook stranicu za Hrvate, kao uostalom i stožer Biden-Harris. Važno je napomenuti da hrvatske organizacije nisu službeno podržale nijednog kandidata, jer mi za izbore ne zauzimamo jedan službeni stav.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:28 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Jesu li u američkoj administraciji svjesni štete koju je nanesena cijeloj BiH kroz projekte poput nametanja Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva, pogotovo uz špekulacije da je to imalo podršku raznih administracija?

Citat:
Moram reći da vrlo mali broj Amerikanaca, i čak diplomata u State Departmentu, zaduženih za srednju i jugoistočnu Europu, razumiju to pitanje nametanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Međutim, mislim da većina američkih diplomata koji razumiju taj koncept ipak na to ne gledaju kao veliki problem iz nekog razloga. Nekolicina njih su mi svojevremeno rekli „ne brini se o tome, neće se ponoviti“, a vidjelo smo da se ponovilo 2018.


Na kojim se adresama u Americi uopće donose odluke vezane za BiH i koliki utjecaj na te odluke mogu imati uposlenici Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu?

Citat:
Američki State Department i Ministarstvo obrane su glavni pokretači geopolitičke i vojne politike za SAD u jugoistočnoj Europi. Naravno, moguće je da će i sama Bijela kuća biti aktivnije angažirana u administraciji predsjednika Bidena. Veleposlanik SAD-a u Sarajevu ima vrlo malo utjecaja na glavne smjernice američke vanjske politike u toj regiji. Trumpova nedavna inicijativa oko Kosova i Srbije nije bila regionalna inicijativa, zapravo čudan splet okolnosti u izbornoj godini je to pitanje doveo do razine prioriteta. Činjenica je da nije bila riječ o jednom sporazumu nego o tri zasebna sporazuma koje su potpisali srpski, albanski i američki predstavnici.

Kao što sam ranije rekao, vrlo je teško zainteresirati američki Kongres za pitanja BiH nakon što je 2006. američki State Department ovo pitanje prebacio svojim europskim saveznicima. Trenutno nije na listi prioriteta. To je veliki kontrast u odnosu na 90te, kada je američki Kongres bio snažno angažiran na području jugoistočne Europe, i kada je Senator Biden bio jedan od glavnih deset Senatora koji su zagovarali američku intervenciju koja bi zaustavila srpsku agresiju.


Koliko je hrvatsko iseljeništvo u Americi zainteresirano za BiH kao „goruću temu“ i što dijaspora može učiniti kako bi se pomoglo bh. Hrvatima?

Citat:
To pitanje nije goruća, čak niti sporedna tema ovdje među našom zajednicom. Općenito, zajednica američkih Hrvata nije politički aktivna. Glavna pitanja ovdje su u vezi Republike Hrvatske. Činjenica je da je naša zajednica puno više zainteresirana za poznate osobe iz Hrvatske, sport, turizam, državljanstvo i ugovor o sprječavanju dvostrukog oporezivanja. Naša organizacija nije imala puno uspjeha u prikupljanju sredstava od Hrvata rođenih u Hercegovini koji sad žive u SAD, vezano za naša nastojanja da pomognemo bh. Hrvatima u njihovoj borbi za politička prava u BiH. Moram napomenuti da ni druge organizacije američkih Hrvata nisu aktivne u američkoj političkoj areni, tako da je bilo teško tijekom ovih zadnjih 25 godina generirati neku razinu zanimanja i podrške za naš rad na pitanjima koja se tiču bh. Hrvata.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:31 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Šta tek reći na ovo, kardinal Puljić i po SAD-u lobirao za uređenje BiH u miltietnoĆne regije:

Citat:
Kardinal Puljić je prezentirao svoj plan šest federalnih jedinica koje bi bolje štitile status sva tri konstitutivna naroda.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:33 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Citat:
Nekoliko američkih diplomata su mi tijekom zadnjih pet godina rekli da ne razumiju zašto se bh. Hrvati žale na izborna i ustavna pitanja kada imaju Republiku Hrvatsku i EU državljanstvo. Po njima, ta pitanja nisu toliki problem.

No, kao što mi znamo, Hrvati iz Mostara, Travnika ili drugdje, čije obitelji tu žive stoljećima ne žele napustiti ta područja. Poznato je da su Amerikanci dosta mobilniji i često se sele od grada do grada i ne žive na obiteljskim imanjima, kojih je inače sve manje zbog problema za zemljoradnike u 21. stoljeću. Razni komentari od strane američkih diplomata ili bošnjačkih političara koji poručuju bh. Hrvatima da napuste zemlju nisu u skladu s obećanjima koje je garantirala američka administracija kroz Washingtonski sporazum 1994. i Daytonski mirovni sporazum iz 1995. Oba sporazuma su bh. Hrvatima garantirala jednaka prava konstitutivnih naroda u BiH.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 18 stu 2020, 16:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 sij 2019, 15:02
Postovi: 927
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 19 stu 2020, 00:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 svi 2020, 15:38
Postovi: 4966
Koliko su Hrvati u SADu zainteresirani za Hrvate u BiH? Vrlo vrlo malo. Ja u RH ubacim teme vazne za Hrvate BiH tu i tamo medu krugove ljudi koji su mi ideoloski bliski. Skoro pa mozete cut cvrkut ptica a ugl se radi o desnici zesceg katolickog predznaka.

Medu ljudima u SADu, od Hrvata koje znam generalno nikog nije ama bas uopce briga. Citava poanta zasto su u Americi je da se 'maknu od Balkana i Balkanskog razmisljanja'. Prevedeno to su ljudi koji zele bit gradzani a ne nekakvi Hrvati/Bosnjaci/Srbi.

Jedini profili ljudi kojima je stalo do tematike Hrvata BiH a nisu u BiH su:
-oni s direktnim obiteljskim ili osobnim vezama s tom tematikom
-eksplicitno etnocentricne ljude

Implicitno etnocentricni ljudi su vam obicni ljudi koji vole Hrvatsku, kupuju Hrvatsko kad mogu i tako, drze se nekih svojih narodnih normi i dogmi no o svemu prakticki nikad ni ne razmisljaju. Ne smatraju se nacionalistima niti znaju sta ric etnocentrizam znaci. Da im idete pricat o tome mislili bi da se pravite vazni ili filozofirate. Takva osoba u 99% slucajeva ne razmislja niti je briga za BiH. 'To je druga drzava'.

Eksplicitno etnocentricni ljudi su ovi sta mozemo rec da imaju jasnu ideologiju tj siroki set ideja vezan za nacionalnu politiku i tematiku. Svisni su sebe, svojih stavova i znaju koju bi sebi 'naljepnicu' dali. Centar misli im nije vjera, drzava vec su to tvoje alati koje jedan narod koristi da uspije... samim tim granica na karti im ne predstavlja mentalnu barijeru... naprotiv, ta granica im povecava interes za recimo pitanje Hercegovine vise za aktualna pitanja u Istri ili Medimurju.

Ova druga skupina je podsekcija Hrvatske desnice i nije dio 'desnog centra'.

'Desni centar' je stalo do pacifikacije, euroatlanskih integracija, bdp-a, kreditnog rejtinga i fotelja u europskim vijecima, komisijama, odborima, agencijama. Oni su plutokrati a ne etnocentristi.

_________________
Hrvati BiH tribaju uvest americke/ceske zakone o oruzju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 19 stu 2020, 03:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 svi 2020, 01:28
Postovi: 5701
Lokacija: planina
Pitanje je koliko su Hrvati u Bejha zainteresirani sami za sebe a kamoli ti dezerteri. Ne znam šta se od njih može očekivati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 20 stu 2020, 16:57 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Velebit je napisao/la:
Koliko su Hrvati u SADu zainteresirani za Hrvate u BiH? .


Iako smatram da su veze s dijasporom dobre i korisne, da je dobro kad se netko našeg porijekla i vrati u RH, treba ipak reći da je dijaspora drugi svijet.

A ovi koji danas odlaze su korak od dezerterstva.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 21 stu 2020, 15:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20459
divizija je napisao/la:
Velebit je napisao/la:
Koliko su Hrvati u SADu zainteresirani za Hrvate u BiH? .


Iako smatram da su veze s dijasporom dobre i korisne, da je dobro kad se netko našeg porijekla i vrati u RH, treba ipak reći da je dijaspora drugi svijet.

A ovi koji danas odlaze su korak od dezerterstva.

Dijaspora koja ode van i postane bogata utjecajna i moćna je korisna za svoju zemlju ako su domoljubni i osvješteni. A ova boranija koja ide konobariti i crnčiti za razne poslove po svijetu koje nikad ne bi radili doma je traženje kruha preko pogače i čisto dezerterstvo. Od takve dijaspore nikakve koristi, naprotiv, samo šteta. Ruše nam famu o uspjenim Hrvatima i uništavaju demografsku sliku domovine.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 00:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6217
Lokacija: Izvan sebe
weasel je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Iako smatram da su veze s dijasporom dobre i korisne, da je dobro kad se netko našeg porijekla i vrati u RH, treba ipak reći da je dijaspora drugi svijet.

A ovi koji danas odlaze su korak od dezerterstva.

Dijaspora koja ode van i postane bogata utjecajna i moćna je korisna za svoju zemlju ako su domoljubni i osvješteni. A ova boranija koja ide konobariti i crnčiti za razne poslove po svijetu koje nikad ne bi radili doma je traženje kruha preko pogače i čisto dezerterstvo. Od takve dijaspore nikakve koristi, naprotiv, samo šteta. Ruše nam famu o uspjenim Hrvatima i uništavaju demografsku sliku domovine.

Ma imas pravo vise od 80% su neupjesni. Znam koliko hoces onih koji su zavrsili fakultete u ex yu, a ovdje se nisu makli od mizerno placenih poslova.
Recimo turci su nekoliko puta sposobniji u otvaranju privatnih firmi od nasih. Pisem barem o mojim iskustvima u münchenu. Mislim da je situacija opcenito takva sa nasim ljudima u njemackoj. Sada moze neko navesti puno imena onih koji su uspjeli, ali to ne mjenja cjelovitu sliku.
Na primjer smatram da su i moji sinovi uspjeli, ali su oni ovdje skolovani, nisu dosli kao gotovi ljudi, pa takve ne brojim. A i to je zalosno mislim da i takvih ima premalo ako se uzme koliko nas je ovdje. Tuzna situacija. Recimo da bih rekao da smo uspjesni po mojoj ocjeni bi moralo medu nasom djecom biti barem 200 hiljada odlicno skolovanih i pozicioniranih ljudi, a mi smo daleko od toga. Jebo medicinske sestre, konobare, cistacice, trgovce, dostavljace pizze, raznosace novina, sofere, radnioke na trakama, ako nam je to najvece i masovno dostignuce.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 00:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6217
Lokacija: Izvan sebe
I jos nesto sta me u sustini briga za uspjeh tih nekih koji su porjeklom hrvati, ako ih nije briga za hrvate u bih i hrvatskoj.
Po meni je uspjeh imati masovnu drugu generaciju, recimo nesto ko ovaj nas ministar vlasnik foruma. Skolovan, poslovno uspjesan i interesuje se i sto je najvaznije angazira se za hrvate. Ali i on je uspjeh sa manom gdje mu je zena i barem troje djece. Znaci opet polovican uspjeh. Onaj BBC imam utisak da je skolovan, ali kako on moze biti uspjesa i da nesto korisno uradi, ako provodi 90% ukupnog vremena na forumu( inace kako moze imati onoliko postova, a vidi se i da je informira). Taj nema vremena za uspjeh.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 08:04 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Old Fridolin je napisao/la:
Ma imas pravo vise od 80% su neupjesni. Znam koliko hoces onih koji su zavrsili fakultete u ex yu, a ovdje se nisu makli od mizerno placenih poslova.
Recimo turci su nekoliko puta sposobniji u otvaranju privatnih firmi od nasih. Pisem barem o mojim iskustvima u münchenu. Mislim da je situacija opcenito takva sa nasim ljudima u njemackoj. Sada moze neko navesti puno imena onih koji su uspjeli, ali to ne mjenja cjelovitu sliku.
Na primjer smatram da su i moji sinovi uspjeli, ali su oni ovdje skolovani, nisu dosli kao gotovi ljudi, pa takve ne brojim. A i to je zalosno mislim da i takvih ima premalo ako se uzme koliko nas je ovdje. Tuzna situacija. Recimo da bih rekao da smo uspjesni po mojoj ocjeni bi moralo medu nasom djecom biti barem 200 hiljada odlicno skolovanih i pozicioniranih ljudi, a mi smo daleko od toga. Jebo medicinske sestre, konobare, cistacice, trgovce, dostavljace pizze, raznosace novina, sofere, radnioke na trakama, ako nam je to najvece i masovno dostignuce.


Što se tiće nas koji smo ostali u domovini, svi ti uspješni vani, ako ne ulažu ovdje ili ne uspsotavljaju poslovne veze s nama, niškoristi su.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 11:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Old Fridolin je napisao/la:
I jos nesto sta me u sustini briga za uspjeh tih nekih koji su porjeklom hrvati, ako ih nije briga za hrvate u bih i hrvatskoj.
Po meni je uspjeh imati masovnu drugu generaciju, recimo nesto ko ovaj nas ministar vlasnik foruma. Skolovan, poslovno uspjesan i interesuje se i sto je najvaznije angazira se za hrvate. Ali i on je uspjeh sa manom gdje mu je zena i barem troje djece. Znaci opet polovican uspjeh. Onaj BBC imam utisak da je skolovan, ali kako on moze biti uspjesa i da nesto korisno uradi, ako provodi 90% ukupnog vremena na forumu( inace kako moze imati onoliko postova, a vidi se i da je informira). Taj nema vremena za uspjeh.


Uh, ovo je baš brutalna egzekucija, izgleda da fakat bez starca nema udarca. I to nakon što sam Vas počastio titulom "Senator foruma".

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 11:08 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30043
Ajde svakako najlakše je drugima pronalaziti mane.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 11:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Mogao si u uvodu teme staviti link na cijeli intervju.

https://www.dnevnik.ba/teme/steve-rukavina-za-dnevnikba-dijaspora-u-americi-do-sada-se-bavila-uglavnom-hrvatskom-no-sada

Meni je najpozitivnije iz intervjua to da će nas Ameri ostaviti na miru jer ništa ne kuže i jer nemaju interesa za ovo područje (to naravno ono što je Steve htio poručiti jer je ipak lik Amer i želi vjerovati da su oni benevolentan akter). Sve dok ne probamo kao taktiku nešto što je njima lako razumljivo tipa secesija, samouprava i sl. 2022 možemo u razne blokade, ali sve dok dok se održavaju nekakvu pregovori/dogovori/oprečna tumačenja zakona i ingerencija. To je njima dovoljno dosadno i nerazumljivo, da će nas ostaviti na miru. Sad ima smisla što su Muslimani kreirali taj "proruski" narativ u BiH, jer je to jedina razumljiva stvar Amerima, ali mislim da se to nije primilo.

Nije baš da imamo carte blanche, ali dosta manevarskog prostora unutar sadašnjeg sustava.

Inače, jučer je bio webinar povodom 25. obljetnice Daytona. Steve Rukavina, Peter Galbraith, Mate Granić, neki anonimus (presime Joseph), Željana Zovko.

Galbraith i taj Joseph standardno odvratni, Granić ljigav kao i uvijek, mada je barem pomenuo ovo iz naslova.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/granic-bosnjaci-tri-puta-izabrali-hrvatskog-clana-predsjednistva-nije-dogovoreno-u-daytonu

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 12:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
Planina je napisao/la:
Pitanje je koliko su Hrvati u Bejha zainteresirani sami za sebe

Generalno simpatičan si, ali nekad odvališ glupost. Pa valjda samom činjenicom da su ostali u BH pokazuju do čega im je stalo i za što su zainteresirani.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 12:26 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Kad bi se barem obistinio ovaj dio Stevea oko toga da su Ameri digli ruke od šupka Europe koji im samo stvara glavobolje od tolike zbrke.
Realno objasnio kako je ovo sve Amerima ko špansko selo.

Jedino me brine što se Biden donekle upoznao sa zbivanjima u ex-yu pa možda počne gurati nos.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 12:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
USA administracija će to riješiti sa svojim NATO i EU partnerima. Sa Hrvatskom zajedno.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 14:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6217
Lokacija: Izvan sebe
Ministry of Sound je napisao/la:
Old Fridolin je napisao/la:
I jos nesto sta me u sustini briga za uspjeh tih nekih koji su porjeklom hrvati, ako ih nije briga za hrvate u bih i hrvatskoj.
Po meni je uspjeh imati masovnu drugu generaciju, recimo nesto ko ovaj nas ministar vlasnik foruma. Skolovan, poslovno uspjesan i interesuje se i sto je najvaznije angazira se za hrvate. Ali i on je uspjeh sa manom gdje mu je zena i barem troje djece. Znaci opet polovican uspjeh. Onaj BBC imam utisak da je skolovan, ali kako on moze biti uspjesa i da nesto korisno uradi, ako provodi 90% ukupnog vremena na forumu( inace kako moze imati onoliko postova, a vidi se i da je informira). Taj nema vremena za uspjeh.


Uh, ovo je baš brutalna egzekucija, izgleda da fakat bez starca nema udarca. I to nakon što sam Vas počastio titulom "Senator foruma".

Ma naveo sam te kao primjer uspjeha, dakle pozitivan primjer, nemas sta da se bunis.
A iskreno hvala na tituli, medutim nisam navikao na to. I ono "Senator foruma" lako prelazi u "Se*ator foruma" - ja sam cak u brzom citanju u prvoj varijanti tako procitao, pa sam se zacudio, jer znam da si dobro odgojeni sarajevski australac. Sreca procitao sam to jos jednom pa mi bi drago.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 22 stu 2020, 14:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6217
Lokacija: Izvan sebe
Mar-kan je napisao/la:
Planina je napisao/la:
Pitanje je koliko su Hrvati u Bejha zainteresirani sami za sebe

Generalno simpatičan si, ali nekad odvališ glupost. Pa valjda samom činjenicom da su ostali u BH pokazuju do čega im je stalo i za što su zainteresirani.

Ma mislio je sigurno izlaznost na izbore- to pokazuje mora se reci prilicno veliku nezainteresovanost, nedostatak jasnih politicki ciljeva, nedovoljna organiziranost itd, itd. Moze se puno vise uraditi, to je cinjenica.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 11 lis 2021, 11:29 
Offline

Pridružen/a: 26 lip 2021, 20:40
Postovi: 433
Bill Belichick

slika

Osvojio je šest Super Bowla i time postavio rekord američke lige. Rođen je u Tennesseeju, mnogi ga smatraju jednim od najboljih trenera NFL-a, a njegovi korijeni su – hrvatski. I on je na njih itekako ponosan.

https://www.vecernji.hr/sport/foto-odus ... ao-1529857


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska dijaspora u SAD-u
PostPostano: 11 lis 2021, 14:19 
Offline

Pridružen/a: 08 lip 2021, 17:22
Postovi: 6131
Lokacija: Herceg-Bosna
weasel je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Iako smatram da su veze s dijasporom dobre i korisne, da je dobro kad se netko našeg porijekla i vrati u RH, treba ipak reći da je dijaspora drugi svijet.

A ovi koji danas odlaze su korak od dezerterstva.

Dijaspora koja ode van i postane bogata utjecajna i moćna je korisna za svoju zemlju ako su domoljubni i osvješteni. A ova boranija koja ide konobariti i crnčiti za razne poslove po svijetu koje nikad ne bi radili doma je traženje kruha preko pogače i čisto dezerterstvo. Od takve dijaspore nikakve koristi, naprotiv, samo šteta. Ruše nam famu o uspjenim Hrvatima i uništavaju demografsku sliku domovine.

Rekao bi nama profesor iz bankarstva , ovdje samo glupani nemaju posla a sad razmislite šta ste vi , uvijek ima posla !

_________________
Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO