HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 stu 2024, 18:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 25 stu 2020, 12:42 

Rika sv Vida je napisao/la:
Privitak:
1200px-Bosnia_and_Herzegovina,_administrative_divisions_-_Nmbrs_(cantons)_-_colored.svg.png

A čiji je Distrikt?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 13:00 

Turci pitali nase u MORH-u jesu li zainteresirani za prezentciju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 u RH!

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 15:12 

DrMag je napisao/la:
Turci pitali nase u MORH-u jesu li zainteresirani za prezentciju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 u RH!

Kupujemo samo izraelsko.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:15 

izgleda da smo kod traženja BAFO ponude dali opciju ponuditeljima da ponude i 8 aviona.

o tome govori Tabak, ali je ranije spomenula i ministrica obrane Francuske.

po meni to ima smisla i odmah se trebalo ići u tranšu 8+8, najprije što mi objektivno nemamo ljudi ni osoblja za imati odmah 12 aviona, bolje je potrošiti nešto manje i neki početni optimum pa lako dokupiš kad imaš već infrastrukturu i ljude.

neki pak govore da su nam Francuzi ponudili 12 aviona za 400 milijuna eura (cijena golih aviona).

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:22 

Old Fridolin je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Kupujemo samo izraelsko.

Treba pokrenuti vlastitu prozivodnju dronova. Mi smo jedna od prvih zemalja koja ih je koristila u vojne svrhe. Trebali bi uposliti našu industriju da ih opet prave. Ako smo 90-ih mogli možemo i sada.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:46 

weasel je napisao/la:
Old Fridolin je napisao/la:
Kupujemo samo izraelsko.

Treba pokrenuti vlastitu prozivodnju dronova. Mi smo jedna od prvih zemalja koja ih je koristila u vojne svrhe. Trebali bi uposliti našu industriju da ih opet prave. Ako smo 90-ih mogli možemo i sada.

Naivni ste. Erdogan dizao kredite i pumpao u vojnu industriju. Sad udaraju glavom u zid jer ne znaju kako te silne kredite vratiti. Prijete im da će im prestati medicinu izvoziti jer im i bolnice dužne manijački.
Ti bi to reprizirao. Onda nam tu na forumu dijeliš savjete kako da glasujemo na izborima.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 16:48 

dudu je napisao/la:
izgleda da smo kod traženja BAFO ponude dali opciju ponuditeljima da ponude i 8 aviona.

po meni to ima smisla i odmah se trebalo ići u tranšu 8+8, najprije što mi objektivno nemamo ljudi ni osoblja za imati odmah 12 aviona, bolje je potrošiti nešto manje i neki početni optimum pa lako dokupiš kad imaš već infrastrukturu i ljude.

neki pak govore da su nam Francuzi ponudili 12 aviona za 400 milijuna eura (cijena golih aviona).

8 je u slucaju odabira novih, 12 polovnih. Bez obzira na broj kupljenih aviona, oni nece biti isporuceni istovremeno. U prvoj isporuci dobiti cemo najvise 4, vjerojatnije 2, onda sljedece godine 4, i trece godine ostatak. To je dovoljno razdoblje za obuku tehnicara i pilota. U nabavci aviona goli ovioni su najniza proracunska stavka, vecina troskova otpada na rezervne dijelove, obuku i osnovni paket naoruzanja. U stvarnosti iskesirati cemo oko milijardu eura na taj osnovni paket u narednih 10 godina.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 17:55 

BBC je napisao/la:

Naivni ste. Erdogan dizao kredite i pumpao u vojnu industriju. Sad udaraju glavom u zid jer ne znaju kako te silne kredite vratiti. Prijete im da će im prestati medicinu izvoziti jer im i bolnice dužne manijački.
Ti bi to reprizirao. Onda nam tu na forumu dijeliš savjete kako da glasujemo na izborima.

Ne stavljaj mi riječi u usta, nigdje nisam napisao da bi se zaduživao i trošio šakom i kapom na taj projekt.
A za "sultana" ,tko mu kriv što je trošio tuđi novac...

Treba biti realan i raditi u skladu svojih mogućnosti, ne treba nama dron kao Amerikancima od par milijuna dolara, Turci su si sami krivi kad su uzeli prevelik zalogaj.

Mi smo 90-ih sasvim samostalno radili dronove za naše potrebe dok nije došla izdajnička vlast 2000. koja je sve to uništila.
Treba razvijati mogućnosti HV-a, glupo je uvoziti nešto što dokazano možeš i sam izraditi...

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 18:06 

DrMag je napisao/la:
dudu je napisao/la:

8 je u slucaju odabira novih, 12 polovnih. Bez obzira na broj kupljenih aviona, oni nece biti isporuceni istovremeno.

U prvoj isporuci dobiti cemo najvise 4,

vjerojatnije 2,

onda sljedece godine 4,

i trece godine ostatak.

To je dovoljno razdoblje za obuku tehnicara i pilota. U nabavci aviona goli ovioni su najniza proracunska stavka, vecina troskova otpada na rezervne dijelove, obuku i osnovni paket naoruzanja.

U stvarnosti iskesirati cemo

oko milijardu eura na taj osnovni paket

u narednih 10 godina.

Kako se stiglo do ovih simboličkih brojki?

Pričale su kolege o 2 do 3 (ali eskadrile).

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 21:46 

8, 12, 16 su brojke kojima se cirkulira godinama, biti ce i 24 kada javnost u RH shvati da od aviona ima koristi. Sada jednostavno imamo dreku, a biti ce je i u Saboru "sto ce nam avioni, zagreb porusen, trebaju nam bolnice,.. bla bla"

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 22:09 

Dojmi mi se kolega, da je to exit strategija.

Polagano, na kapaljku se serviraju informacije,

o dramatičnom smanjenju broja, jer je "kriza" i "druge su prioritete".

Možda na koncu stigne 1 ili 2 kom za vježbu i trening.

Po modalitetu godišnje vježbe i tajm šering.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 22:53 

Ne znam o cemu zboris, RH je poslala upite za nabavu 8 ili 12 zrakoplova. Isporuka ce ici kako sam gore napisao, bilo zbog proizvodnje novih ili remonta koristenih.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2020, 23:18 

Samo jednu želju imam moj živote ludi
Da mi jedan Rafale dodje pa da skroz poludim.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 07:04 

dudu je napisao/la:
Samo jednu želju imam moj živote ludi
Da mi jedan Rafale dodje pa da skroz poludim.

Nadam se da će gariti s njima uzduž i poprijeko ne da će truniti u hangarima.

Što skiči. Vako iznad Dubrave ima da piči svaki dan gore dole sve dok narod sam ne krene na Bugojno.

Vrh

PostPostano: 26 stu 2020, 23:14 

DrMag je napisao/la:

Nisu se baš nešto iskazali...

Privitak/ci:
Screenshot_2020-11-26 Drone Crash Database.png
Screenshot_2020-11-26 Drone Crash Database.png [ 250.59 KiB | Pogledano 1989 put/a. ]

PostPostano: 26 stu 2020, 23:46 

Upozorenja: 1
Iako podržavam masovnu nabavku dronova al baš masovnu, bojkotirajmo tursko

Vrh

PostPostano: 27 stu 2020, 08:44 

Ali zamisli i Srbija i Hrvatska nabave turske dronove, a ovi naši muslimani ih nemaju. Kakva izdaja i razočarenje u maticu. Samo ta činjenica bi im umanjila moral za -2. :zubati

1017 of 2558 - 39.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2020, 09:07 

Naša Kvačica je napisao/la:

Ali zamisli i Srbija i Hrvatska nabave turske dronove, a ovi naši muslimani ih nemaju. Kakva izdaja i razočarenje u maticu. Samo ta činjenica bi im umanjila moral za -2. :zubati

kez Hrvata i Srba u BIH +3. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 stu 2020, 14:53 

Sumnjam da će Turci biti u stanju da prodaju te dronove, jer više nemaju pristup komponentama, kao što su kamere i slično.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2020, 13:00 

Eradicator je napisao/la:
Sumnjam da će Turci biti u stanju da prodaju te dronove, jer više nemaju pristup komponentama, kao što su kamere i slično.

Jesu sankcije na djelove za Turske dronove zadrzane ili se to popusta jer i ovim na zapadu treba love ?

Vrh

PostPostano: 29 stu 2020, 23:07 

Vrh

PostPostano: 29 stu 2020, 23:15 

Imamo više sreće nego pameti. Ako nam Francuzi ponude dobru cijenu za Rafale odmah bi uzeo 24. A vjerojatno hoće ali mi nećemo uzeti.

Sveta Korona...

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2020, 02:04 

slika

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 30 stu 2020, 10:48 

PCM je napisao/la:
slika

:palacgore1

Citat:
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Omjer se u korist francuskog aviona promijenio od posjeta ministrice obrane F. Parly Zagrebu kada je najavila uključivanje Hrvatske u EU obrambeni fond težak 7 milijardi eura.

Citat:
Za manje od dva tjedna, 12. prosinca, supredsjedatelji međuresornog Vladinog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona Zvonimir Frka Petešić i admiral Robert Hranj i službeno će obavijestiti premijera Andreja Plenkovića i Vladu tko je pobjednik hrvatskog natječaja.

Citat:
U Vladi će tada saznati ime pobjednika, no javnost još neko vrijeme neće jer je za potvrdu još potrebno i mišljenje saborskog odbora za obranu, kao i mišljenje predsjednika države Zorana Milanovića. Prema dosadašnjim najavama izgledan je konsenzus svih državnih institucija

Citat:
Premda je povjerenstvo od rujna analiziralo pristigle četiri ponude na natječaj, švedsku za nove JAS 39 Gripene, izraelsko-američku za (pra)stare F-16 Blok 30, francusku za mlađe polovne Rafalee, te ponudu SAD-a za novi F-16 Blok 70, u zadnjih nekoliko tjedana iskristaliziralo se da francuska i američka ponuda vode mrtvu trku. Pobjeda bilo koje od njih jamči da će HRZ u sljedećih nekoliko godina dobiti najsuvremenije svjetske lovce, a tomu se malo tko u početku nadao. Večernji list već je pisao da su slatke muke izabrati jedan od ta dva dominantna zrakoplova.

Citat:
Sad je financijska dvojba

A onda se prije tjedan dana u Zagrebu pojavila francuska ministrica obrane Florence Parly koja se nakon sastanka s ministrom obrane Mariom Banožićem sastala i s premijerom Plenkovićem. Hrvatskoj javnosti predala je sasvim novu poruku u kojoj se prvi put spominje Europski obrambeni fond, višegodišnji financijski okvir za koji je već u samom početku predviđeno 7 milijardi eura. Da je ova poruka bila milozvučna i hrvatskoj strani, vidjelo se i po Banožićevoj izjavi kako Francuska svakako može pomoći svojim iskustvom da se i hrvatske tvrtke pokušaju uključiti u europski program za razvoj obrambene industrije.

Citat:
Nakon što je dvojba o izboru aviona s tehničke strane sada naglo prešla na onaj financijski dio priče u kojemu je očito predviđena i svojevrsna kompenzacija troškova nabavke borbene eskadrile, stječe se dojam da je dvojba između francuskih i američkih zrakoplova pomaknuta s 50 naprama 50 na trenutnih 55 naprama 45 posto u korist Francuza. Tako, naravno, situaciju tumače kuloari. No ne treba zaboraviti da su i predstavnici Lockheed Martina u slučaju da Hrvatska odabere novi F-16 spominjali da planiraju industrijsku suradnju s čak šest hrvatskih tvrtki. Ni slova se, međutim, nije moglo dalje dobiti od predstavnika američkog diva, tako da su te hrvatske tvrtke zasad ostale fantomske. Da je francuska ministrica u Zagreb došla isključivo zbog ponude Rafalea, potvrdila je kazavši da se nada da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti, te da su se Rafalei dokazali u brojnim vojnim operacijama. Govoreći o tome da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, Hrvatima je Parly poručila da je “više nego ikada ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov... znamo da na Hrvatsku možemo računati”. I Amerikanci su, kako se primicao kraj natječaja, bili sve izravniji. J.R. McDonalds, jedan od čelnih ljudi Lockheed Martina, na stalna pitanja hrvatskih medija može li američka ponuda biti povoljnija, jer se zna da je najskuplja, oko 1,5 mlrd. dolara, vrlo je jasno poručio da su naravno najbolji borbeni avioni skupi te da, ako si neka država ne može priuštiti takvo zrakoplovstvo, onda neka nabavi Cessne. Ova je američka izravnost dočekana sa simpatijama, jer McDonalds je rekao istinu. Hrvatsku doista nitko ne tjera da nabavi novu borbenu eskadrilu.

Citat:
To je naša odluka, jer nitko u Hrvatskoj ne želi preuzeti odgovornost za ukidanje borbene komponente HRZ-a. Ili kao što bi novi ministar obrane Banožić, u svom prilično brzom ovladavanju resorom, isto tako točno kazao da nikad nije vrijeme za skupe vojne nabave. Vojni troškovi, naime, uvijek su nezasluženo bili dočekivani na nož u mnogim Vladama i najviše se štedjelo i rezalo upravo vojne budžete, a rezultat toga je da sada škripi u gotovo svim granama vojske zbog dugogodišnjeg izostanka ili neinvestiranja u modernizaciju. Stječe se dojam da Plenkovićeva vlada ovog puta neće riskirati međunarodnu blamažu i ne završiti natječaj. Jednako kao što našima paše to jamstvo Francuske da će Hrvatska imati pristup izdašnom europskom obrambenom fondu za svoju industriju, tako nam odgovara i zamisao Amerikanaca o uspostavi regionalnog trenažnog centra u Zadru, koji bi služio za obuku pilota iz više zemalja koji koriste F-16, prije svega za pilote iz Slovačke i Bugarske koje su već kupile ili izabrale novi F-16. Hrvati, naime, već dugo žele Zadru vratiti staru slavu iz doba kada su se u Zemuniku školovale generacije borbenih pilota, jer taj kraj ima idealne klimatske uvjete za trenažu. McDonalds je napomenuo da bi na usluzi Hrvatima u slučaju obuke bila i američka baza u talijanskom Avianu, gdje drže dvije eskadrile F-16.

Citat:
Pregovori najmanje 6 mjeseci

Kada bude određen pobjednik natječaja, tada zapravo počinje i ključni proces, pregovaranje o međudržavnom ugovoru koji će sadržavati i način financiranja i očekivanu djelomičnu kompenzaciju putem industrijske suradnje. U MORH-u očekuju da će o tom ugovoru u kojemu će stajati sve oko troškova obuke pilota i tehničara, termina dolazaka zrakoplova, paketa oružanih sustava pregovarati najmanje šest mjeseci, dok su Amerikanci već rekli da očekuju da će pregovori trajati od osam do devet mjeseci.

Citat:
Što se rokova isporuke tiče, Hrvatskoj je važno da zrakoplovi počnu stizati prije no što HRZ izgubi sposobnost vlastitog nadzora neba, što će se početi događati 2023. te 2024. Amerikanci kažu da, ako nam se žuri, što prije potpišemo ugovor, pa bi prvi zrakoplovi došli do 2024. Francuski su Rafalei rabljeni, no pretpostavka je da će stići s većim ili produljenim resursima. Izgledno je da oni mogu stići prvi, no ionako treba pričekati završetak obuke “nultog” kontingenta hrvatskih pilota. Procjena je da bi obuka na Rafaleima mogla potrajati godinu i pol, dok ona za novi F-16 traje i dvije godine. Cijena eksploatacije i letova tim zrakoplovima jest velika, a takve su i njihove sposobnosti. S time da Rafale ima dva motora i pogodan je za nadzor cijelog državnog teritorija, dakle i njegova morskog dijela, a ne samo kopnenog.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatsk ... 16-1449980 - www.vecernji.hr

Vrh

PostPostano: 30 stu 2020, 12:52 

Neznam jel bas ovde da pisem ili postoji tema ali eto par pitanja za strucnjake ovde.
Ne vezano za Hrvatsku nabavu, ali sta je postalo sa Tornadom jel se proizvodi, koliko sam informiran i nije bio neki avion ?
Jel Eurofighter njegov nasljednik i kakav je Eurofighter? Jel on preskup da bi se ponudio Hrvatskoj ili preslab ?
malo sam u cudu da njemci nemaju neki svoj avion.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: