HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 24 tra 2024, 13:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: ​Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji
PostPostano: 27 sij 2021, 18:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
​Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji

27.01.2021 11:04 | Objavio: A.A. | Novosti | 0

Izvozno-kreditna agencija IGA u potpunoj je financijskoj blokadi zbog presude u korist hrvatske kompanije Osijek-Koteks i nije u mogućnosti izvršavati svoje obveze, a njen opstanak je ugrožen. Naime, 18. studenog 2020. godine Županijski Sud u Sarajevu dostavio je UNION banci, kod koje IGA ima otvoren glavni transakcijski račun, rješenje o izvršenju radi pljenidbe novčanog potraživanja, a u korist tvrtke Osijek-Koteks.

Tim činom su blokirani svi računi IGA-e kod poslovnih banaka, što onemogućava daljnji rad Agencije i izvršavanje preuzetih obveza, navodi se u informaciji IGA-e koja je pripremljena za narednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH narednog tjedna. UNION Banka je 29. prosinca 2020. godine izvršila prijenos sredstava s transakcijskog računa IGA-e u iznosu od 300.000 KM po izvršnoj presudi Županijskog suda u Sarajevu, te će sve buduće uplate biti usmjeravane na račun hrvatske kompanije do namirenja duga u cjelini.

Do tada Agencija IGA neće biti u mogućnosti izvršavati svoje tekuće obveze prema dobavljačima, zaposlenicima i klijentima. "Ovdje posebno ističemo nemogućnost plaćanja pravnog zastupnika IGA-e i sudskih troškova za sporove u kojima je IGA strana u postupku, kao tužena ili kao tužitelj.

Nepojavljivanjem na sudu u svojstvu tužitelja smatrat će se da je IGA odustala od tužbe, čime će izgubiti pravo na naknadu štete. S druge strane, u svojstvu tužene strane neće imati priliku da iznese svoj odgovor, čime priznaje navode iz tužbe", navode iz agencije.

Tako će se, kako se ističe, dvostruko ugroziti imovina IGA-e, jer agencija nije u mogućnosti zaštititi svoju poziciju, a time ni imovinu. Na ovaj problem agencija je više puta ukazivala u prethodnim izvješćima i informacijama koje je dostavljala Vijeću ministara i Parlamentu BiH, jer su donesene prvostupanjske presude protiv IGA-e u tužbama Nove Banke Banja Luka, Bobar Banke u likvidaciji, Banke Srpske u likvidaciji, Prvog Faktora Sarajevo u likvidaciji, MF Banke AD Banja Luka i Raiffaisen banke Beč te Osijek-Koteksa i Primorja u stečaju.

Sve navedene tužbe, osim Osijek-Koteksa, za koju je donesena drugostupanjska presuda, nalaze se na drugostupanjskom sudu u Sarajevu i očekuje se njihovo rješavanje u toku 2021. godine. "Prema dosadašnjim iskustvima, očekivanja su da će biti potvrđene prvostupanjske presude i da će biti donesene slične izvršne presude kao i u slučaju Osijek-Koteksa, kojom su sada blokirani računi IGA-e. Blokada računa IGA-e ugrožava aktivni portfolio agencije u plasmanima i garancijama, kao i naplatu iz stečaja i tužbi koje su u tijeku, a gdje se IGA javlja kao povjeritelj", upozoravaju iz agencije.

Kako bi se riješio ovaj problem, IGA je podnijela Inicijativu za pokretanje procedure za izmjenu Zakona o uspostavljanju lzvozno-kreditne agencije BiH, u smislu izuzimanja od izvršenja nad računima IGA-e i sprovođenja stečaja nad agencijom. Kako tvrde, to je europska i svjetska praksa kada je riječ o ovakvoj državnoj agenciji sa specijalnom namjenom, prenosi Klix.

Naime, ovakve agencije u svim europskim zemljama su izuzete od regulative koja regulira komercijalno i privatno bankarstvo i osiguranje, upravo zato što se bave nekomercijalnim poslovima koji su u interesu ostvarivanja ciljeva ekonomske politike jedne zemlje.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ​Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji
PostPostano: 27 sij 2021, 18:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
IGA SUOČENA SA VIŠEMILIONSKIM TUŽBAMA

BANJALUKA – Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, koja se nalazi u ogromnim problemima zbog izdatih garancija u iznosu višestruko većem od kapitala, suočena je sa tužbama teškim oko 43 miliona maraka, koje su protiv ove agencije podnijele banke, preduzeća i osiguravajuća društva, potvrđeno je „Nezavisnim“.

Većina tih tužbi podnesena je zbog garancija koje je izdala IGA BiH za kredite posrnule derventske Fabrike cijevi „Unis“, koja podignute kredite ne vraća. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da bi se ova agencija, kojoj prijeti gašenje ukoliko ne dođe do dokapitalizacije, mogla suočiti sa još nekoliko tužbi koje bi dodatno ugrozile poslovanje ove državne institucije.

Zasad je, kako stoji u izvještaju o poslovanju ove agencije za prošlu godinu, a zaključno sa 29. februarom ove godine, protiv IGA BiH podnijeto sedam tužbi, teških ukupno oko 43.678.207 KM. Tako je IGA BiH tužilo preduzeće „Osijek-Kotex“ iz Osijeka, a visina tužbenog zahtjeva je 1.786.324 marke, zbog garancija za dobro izvršenje posla iz marta 2013. godine po ugovoru sa sarajevskom „Hidrogradnjom“, pišu "Nezavisne novine". Glavno ročište je održano 17. avgusta prošle godine i donesena je presuda u korist tužioca, ali je u oktobru prošle godine podnesena žalba na presudu.

Tužbu u iznosu od dva miliona maraka protiv ove agencije podnijela je Nova banka Banjaluka, zbog duga po osnovu garancije iz jula 2013. godine date za derventski „Unis“. Održano je glavno ročište 24. februara ove godine i, kako je navedeno u dokumentu IGA BiH, koji je u posjedu „Nezavisnih“, očekuje se donošenje presude u zakonskom roku. Pored toga, IGA je suočena i sa dvije tužbe koje je podnijela Bobar banka Bijeljina.

Prva se odnosi na IGA garanciju firmi „Eurotube“ Banjaluka, gdje utuženi dug iznosi 1.474.246 KM. Glavna rasprava po ovoj tužbi održana je 2. septembra prošle godine, te je donesena presuda u korist banke. Na ovu presudu uložena je žalba, te se čeka epilog. Druga tužba Bobar banke teška je 5.431.752 KM zbog garancija koje je IGA izdala za derventski „Unis“. Ovaj proces je još u toku i u međuvremenu od sastavljanja ovog izvještaja trebalo je da bude održano glavno ročište, koje je odgođeno zbog finalizacije nalaza vještaka. Isto tako, kompanija „Prvi faktor“ iz Sarajeva, koja se bavi faktoringom, protiv ove agencije podnijela je tužbu, a vrijednost spora iznosi 9.181.269 maraka.

Do sada je održano pripremno ročište, dok je glavno zakazano za 3. juni ove godine. Zbog garancija IGA BiH, datih „Unisu“ u februaru 2013. godine, tužbu je podnijela i MF banka Banjaluka, u vrijednosti od 950.000 maraka. Donesena je presuda u korist banke 30. septembra prošle godine, ali je i na nju uložena žalba. I na kraju, najveći spor protiv IGA BiH zasad vodi advokatska firma „Wiedenbauer Mutz Winkler Pramberger“ iz Beča, koja je u korist MFC Beč podnijela tužbu tešku 22.854.616 maraka, zbog garancija za fabriku „Unis“. Odgovor agencije na ovu tužbu je u pripremi.

Naime, neki od ovih slučajeva čekaju presudu, a u nekima se čekaju odluke po žalbama agencije, ali dodatni problem za IGA BiH je i to što Pravobranilaštvo BiH, kojem su se obratili, nema nadležnost da ih brani u sporovima. Naime, njima su iz Pravobranilaštva BiH rekli da nisu zaduženi za IGA BiH, bez obzira što su državna institucija jer nisu direktni korisnici budžetskih sredstava. To znači da će IGA BiH i pored svih problema u koje je zapala morati sama da zastupa svoje interese.

Ova agencija je u prošloj godini, kako je navedeno u izvještaju o poslovanju, morala značajno redukovati podršku projektima i klijentima u oblasti izdavanja garancija, zbog nerješavanja problema sa protestovanim garancijama za „Unis“. Ovaj problem izazvao je i raskid ugovora IGA BiH sa obje reosiguravajuće kuće iz inostranstva, tako da sada ova agencija snosi kompletan rizik osiguranja. Podsjećamo da vlade RS i FBiH, koje su vlasnici IGA BiH, još nisu razmatrale informaciju o stanju u ovoj instituciji niti su predložile bilo kakve mjere za njeno dalje djelovanje, iako im je sve to dostavljeno još krajem prošle godine.

Naime, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH su razmatrali informaciju Svjetske banke, koja je pružila pomoć u procjeni stanja i predložila više opcija mogućih rješenja za ovu agenciju, među kojima su dokapitalizacija ili gašenje. Prijedlog je još u novembru prošle godine upućen vladama entiteta sa zahtjevom da, kao vlasnici IGA, razmotre predložene mjere te da se očituju, ali to do sada nije urađeno.

O čemu se ovdje stvarno radi teško je zaključiti, pošto se loptica odgovornosti očigledno prebacuje sa entitetskog na nivo BiH i obrnuto. I dok to tako traje, IGA tone sve dublje, pritisnuta ogromnim obavezama i suočena sa brojnim tužbama. Kad smo ih kontaktirali, iz IGA BiH su rekli da su trenutno u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, među kojima su i kreditori „Unisa“, kako bi se sadašnja situacija pokušala prevazići.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ​Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji
PostPostano: 27 sij 2021, 18:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dodik je potpuno u pravu.
No, ovo su im Srbi smjestili jer Srbi igraju šah dok Mujo igra hrkljuš. I nema više "državne" agencije.

Skoro 100 milijuna € kredita (Garancija ali isto bude. Mediji navode 70 milijuna ali je više) srpskoj firmi i njenom privatniku.

Mujo ostao bez državne institucije i radi za 250-500 KM mjesečno.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ​Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji
PostPostano: 01 vel 2021, 17:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovi nisu baš normalni. Platite kriminalnoj agenciji dugovanja i mogu nastaviti raditi.
Kome oni izvode ove gluposti ? Briselu ili ? Gube sebi vrijeme.

Citat:
Komisija državnog parlamenta traži hitnu deblokadu računa Izvozno-kreditne agencije

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici primila je informaciju o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa.
U zaključcima Komisije je predloženo da se osigura pravna pomoć IGA-i, kako bi mogla zaštiti i braniti svoje interese u nadolazećim sudskim sporovima, zaduživanjem Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine ili angažiranjem advokatske kuće.

Zaključkom je zatraženo i da se izvrši hitna deblokada računa, putem usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osnivanju IGA-e ili izmirenje obaveza po osnovu sudske presude iz budžetskih sredstava, čime bi se deblokirao račun i osiguralo ponovno funkcioniranje IGA-e, koja je do sada, temeljem svojih poslovnih aktivnosti, bila u mogućnosti redovno servisirati obaveze.

Također, zatraženo je da se uspostavi Međuministarsko vijeće - na osnovu zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 5. juna 2018. godine i u skladu sa Zakonom o osnivanju IGA-e.

UPITAN OPSTANAK
Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji

Zatraženo je i formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Vijeća ministara, vlada entiteta i IGA-e, a koja će raditi na daljnjim smjernicama za iznalaženje rješenja.

To bi uključivalo rad na dodatnim izmjenama Zakona o osnivanju IGA-e, pitanja vezana za nadzor nad radom Agencije, način donošenja odluka o izloženosti po pojedinim proizvodima, definiranje pokrića gubitka i raspored dobiti, definiranje odnosa IGA-e i vlasnika (entiteta i države), jasno definiranje proizvoda koje će IGA-e implementirati, a koji su potrebni izvoznicima, kapitalu s kojim će IGA raspolagati, te ostala pitanja vezana za neometan rad IGA-e.

Na sjednici Komisije usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu te komisije za prošlu 2020. godinu te podržan Orijentacioni radni plan tog radnog tijela Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO