HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 20:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2984 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 120  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 02 tra 2021, 17:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Kad bude gotov idemo se provozati. I ispružimo ruke da nam Komšić da po prstima.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Zbirka
PostPostano: 11 tra 2021, 23:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
https://balkans.aljazeera.net/teme/2015 ... ska-zemlja

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/56 ... mosta.html

Hrvatska, nastavlja, ne želi s Bosnom i Hercegovinom izvršiti razgraničenje, a nije, primjerice, ni ratificirala sporazum Franjo Tuđman - Alija Izetbegović 1999. godine, nego ga je odbacila.

"On je podrazumijevao korištenje Luke Ploče za potrebe Bosne i Hercegovine na 99 godina, razgraničenje na moru sredinom Malostonskog zaljeva i slobodan prolaz Hrvatske kroz Neum. Od 1999. do 2006. godine Hrvatska nije htjela ratificirati taj sporazum, da bi 2006. godine poslala obavijest Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da odustaje od sporazuma Tuđman - Izetbegović.

Sada imate odluku arbitraže, gdje je tri četvrtine Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji i na međunarodnom plovnom putu, od Piranskog zaljeva do otvorenog mora, neke 22 nautičke milje, ne smiju se graditi mostovi ili uspostavljati vještački otoci. Mora nam biti poznato šta je međunarodni plovni put Bosne i Hercegovine, koji je dužine 122 kilometra do otvorenog mora, i šta su unutrašnje vode te zemlje. Moramo u Neumu dobiti matičnu luku, koja registrira brodove i brodare. Hrvatska je svjesno zatvorila Bosnu i Hercegovinu povlačenjem ravnih polaznih linija."

Hrvatska je, zaključio je (Ševal) Kovačević, na kraju svojih teritorijalnih voda te ravne polazne linije nezakonito preuzela od bivše Jugoslavije i unijela ih kao svoje u Pomorski zakonik iz 1994. godine."

https://vijesti.ba/clanak/370435/hrvats ... enitet-bih

VIJESTI.BA: BiH je sada pomorska zemlja. Da li bi gradnja mosta ugrozila taj status?

Razgovor sa Ševalom Kovačevićem

KOVAČEVIĆ: Gradnjom mosta ili bilo kakvih drugih građevina i vještačkih otoka bez prethodnog razgraničenja, a sporazum bi trebale usvojiti obje drzave u parlamentu, definitivno bi se poništilo pravo BiH kao pomorske zemlje da bude spojena sa međunarodnim vodama. Ti bi bila nesaglediva kako politička, tako i ekonomska i svaka druga šteta.


VIJESTI.BA: Čije su morske vode ispod planiranog mosta. Hrvatska tvrdi da gradi na svojoj teritoriji?


KOVAČEVIĆ: Nije tačno da Hrvatska gradi most u svojim unutrašnjim vodama. Ona takve vode u Aquatoriju Neum uopće nema. Sve dok se granice ne uspostave i ne bude poznat položaj i širina plovnog puta za potrebe BiH iz Aeuatorija do iza Korčule sve u dužini 122 km. Morske vode ispod nekog indiciranog Peljeskog mosta nisu unutrašnje vode Republike Hrvatske, to su međunarodne vode u širini najmanje jedne nautičke milje do 2,5 milja, kako se vec napravi sporazum.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/inte ... ali-nasilu

Oni idu dalje, ali nasilu. Hrvatska je ovim izvršila pomorsku agresiju na BiH, zatvorila joj prolazne linije i ne priznaje BiH kao pomorsku državu, već je isključivo vraća na obalu Kleka, što nije dozvoljeno prema konvencijama o pravu mora. Jer, BiH, kao pomorska zemlja, koja ima 23,5 km obale, sučeljena sa hrvatskom obalom (Klek sa Pelješcom), ima pravo izaći na otvoreno more, i da se prema pomenutim konvencijama izvrši razgraničenje, te obezbijedi međunarodni plovni put. Nažalost, Hrvatska je na početku teritorijalnih voda, onih koje je nezakonito prisvojila od bivše Jugoslavije, zatvorila BiH, i ne da joj na otvoreno more.

Nema plovljenja kroz tuđe

Nikakav neškodljiv prolaz ne dolazi u obzir, mi imamo neškodljiv prolaz i u Haagu, i u Sao Paulu, i u Solunu! Mi tražimo slobodan međunarodni plovni put, gdje se niko nema pravo zaustavljati, pretresati, pregledati, ometati, kako brodove BiH, tako i sve brodove koji dolaze u posjet BiH. Dakle, nema plovidbe u akvatoriju Neum niti korčulansko-neumskim kanalom bez unaprijed kodiranog plovnog puta, koji će tačno odrediti širinu, položaj i način kretanja brodova, nema slobodne plovidbe kroz tuđu teritoriju, kroz tuđe otoke, tuđi arhipelag.


Vi iz Pomorskog društva BiH često govorite o mogućim alternativnim rješenjima mostu?


- Racionalno je rješenje da se u zaleđu Neuma uradi koridor dužine 8,5 kilometara. Može se izgraditi i tunel ispod Neuma, ali i uronjeni tunel na potezu Komarna - Pelješac, koji bi bio nekoliko puta jeftiniji od sadašnjeg rješenja. Ovo govorim jer je tlo u Neumu muljevito. Stotinu godina Neretva nanosi mulj, koji je dubok 10 do 15 metara, i zamislite, sada tu treba šipove od 25-30 metara pobosti u zemlju. A kada uzmete u obzir vodeni stub od 25 metara, i to da treba da bude najmanje 75 metara visina stuba iznad vodenog stuba, takvi mostovi su vrlo nestabilni, u vrijeme vjetrova moguće i sasvim zatvoreni. Četvrta varijanta je da bude velika trajektna luka s tri trajekta. Uza sve, most bi ambijentalno totalno narušio gradić Neum, a i redigovao bi ekonomske i sve druge koristi za BiH. U političkom smislu bi zemlja bila blokirana, a svi koji nam dolaze u goste, podlijegali bi pretresu u Pločama. Ne bi mogli doći u Neum dok u Pločama ne budu pregledani. A onda nema ni države BiH kao pomorske zemlje.

https://www.faktor.ba/vijest/seval-kova ... lju-261762

https://nap.ba/news/38231

Objavljeno u kategoriji BiH na 23.08.2017 19:48:14
Misteriozno prodate ledine za 40 miliona: Je li Pelješki most interes građana ili hrvatskih tajkuna

https://www.krug99.ba/dr-enis-omerovic- ... reno-more/

Enis Omerović, član Kruga 99

U konačnici, u prilog tvrdnji da bi svaka obalna država trebala imati neometani (dakle, ne samo neškodljiv) pristup otvorenome moru stoji konačno određenje iz arbitražne odluke Stalnoga arbitražnoga suda u Den Haagu u predmetu Republika Slovenija i Republika Hrvatska iz 2017. ...

Zapravo, više je no nužno da Bosna i Hercegovina izravno zahtijeva ucrtavanje tačno određene rute, tj. koridora, koji će fizički spajati bosanskohercegovačke vode s otvorenim morem, ovo stoga jer se nalazi u nepovoljnom geografskome položaju iz razloga što država ima uvučenu obalu, i što na ovoj ravni postoji praksa država koja ide u prilog tome da su obalne države ograničavale, tj. reducirale širinu svojega teritorijalnoga mora zarad nesmetanoga izlaza druge obalne države na otvoreno more, a sve u skladu s pomenutom UN Konvencijom o pravu mora, koja predstavlja svojevrsnu kodifikaciju ove grane međunarodnoga prava.


Valja razumjeti da između prava na neškodljiv prolaz stranih brodova teritorijalnim morem neke obalne države i formiranja koridora s posebnim pravnim režimom postoji uočljiva razlika. Potonji bi najvjerovatnije prolazio kroz hrvatski teritorij, budući da bi bilo nerealno očekivati, slijedeći sve čimbenike i okolnosti koji utječu na razvoj i održavanje međunarodnih odnosa neke države i na uspostavljanje i očuvanje njezine pozicije u bilateralnoj i multilateralnoj diplomaciji, da Republika Hrvatska u predjelu takvoga koridora ostane bez svoga teritorijalnoga suvereniteta i integriteta, bez obzira što je iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije „naslijedila“ ili preuzela valjano ili, u uvjetima više suverenih država čije se obale dodiruju i naslanjaju jedna na drugu u istome morskome prostoru, ne baš valjano povlačenje ravnih polaznih crta, posebno u predjelu otočića Proizd (uz otok Korčulu) sve do otočića Veli Vodnjak pokraj nešto poznatijih Paklinskih otoka (uz otok Hvar), budući da je ovakvo povlačenje pridonijelo, tj. utjecalo na „zatvaranje“ bosanskohercegovačkih voda. Napisali smo „najvjerovatnije prolazio“ s obzirom da je teško za očekivati da se na predmetnome području Neretvanskoga i Korčulanskoga kanala, širine ne manje od 1-1,5 nautičke milje, formira kondominij suvremenoga doba ili da se uspostavi međunarodni pravni režim izvan hrvatskoga suvereniteta.

https://vijesti.ba/clanak/373690/peljes ... lokira-bih

04.09.2017 / 23:38 Intervjui - Adil Kulenović za Vijesti.ba
Pelješki most posljednji u nizu pokušaja Hrvatske da izoluje i blokira BiH

Predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović u intervjuu za Vijesti.ba govori o izgradnji Pelješkog mosta, pitanju koje godinama opterećuje odnos BiH i Hrvatske. On, između ostalog, ističe da BiH ne može prihvatiti izgradnju Pelješkog mosta bez jasnog razgraničenja o pravnom statusu prije svega samog potencijalnog koridora BiH prema otvorenom moru, odnosno pravnog statusa tog plovnog puta.


Vrh
   
 
 Naslov: Nastavak debilizama
PostPostano: 12 tra 2021, 00:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
https://web.facebook.com/Pomorsko-društvo-u-BIH-680468365310696/

POMORSKO DRUŠTVO U BIH IMA UTEMELJENJE OD 1924 GODINE, DJELUJE I RADI NA OČUVANJU SUVERENITETA BIH U DIJELU IZLAZA BIH NA MORE

reteća našemu udruženju "Pomorskom duštvu u Bosni i Hercegovini" sa sjedištem u Sarajevu, još ranih dvadesetih godina prošlog vijeka, tačnije 1924 godine u Sarajevu osnovana prva pomorsko propagandna organizacija pod nazivom "Jadranska straža".
Bila je organizovana u mjesne odbore po gradovima u Kraljevini Jugoslaviji
Njeni ciljevi, zadaci i djelovanje bili su usmjereni u stvaranje tadašnje Kraljevske ratne mornarice.
Po inicijativi MO "Jadranska straža" iz Sarajeva, pokrenut je i od vlastitih sredstava nabavljen prvi hidroavion i 1929godine predat na korištenje KRM.
Osim toga MO "Jadranske straže" Sarajevo pokrenuo je inicijativu za nabavku modernog jederenjaka kao školskog broda pod imenom "Jadran" koji se gradio u brodogradilištu u Hamburgu u periodu 1930- 1933 godine i danas je u životu.


https://nap.ba/news/38535

https://nap.ba/images/file/dzaferovic%2 ... o%20ep.doc

na 06.09.2017 13:13:56
BiH i zvanično zatražila od Evropskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, potvrđeno je za agenciju Patria iz Parlamenta BiH.

U pismu se traži da Evropska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.
Isto ili slično pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tokom dana trebao bi poslati bh. premijer Denis Zvizdić, javlja Patria.


https://www.krug99.ba/events/pristup-ot ... rcegovine/

http://m.avaz.ba/clanak/247561/dostavlj ... mosta-foto

http://www.nkp.ba/bosna-i-hercegovina-i ... ka-zemlja/
https://balkans.aljazeera.net/teme/2016 ... onstruisan
https://balkans.aljazeera.net/teme/2015 ... ska-zemlja

26. Jula 2015.

BiH ima 800 pomoraca – iz Rogatice, Bileće, Gacka i Han-Pijeska, ali i zapovjednika broda od 350.000 tona, koji je iz Gradačca.

Bosna i Hercegovina ima izlaz na more, Savu kao jedini međunarodni koridor u ovoj zemlji, pored putnog koridora Vc, te druge mnogobrojne rijeke i jezera, ali nema državni zakon o pomorskom i unutrašnjem saobraćaju, registar plovila, pomorsku administraciju, trgovačku flotu, zakone za obuku pomoraca… U državi ipak postoje tri lučke kapetanije, koje djeluju na nivou entiteta – ona u Neumu, Ostrošcu kod Jablanice i Brčkom.

Luka u Neumu

Međutim, dio vlasti u Bosni i Hercegovini zalaže se za njenu izgradnju u budućnosti, a Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine smatra da je luka u Malostonskom zaljevu strateški interes države. Ipak, prije luke potrebno je izgraditi putni koridor i željeznicu te odrediti pomorsku granicu s Hrvatskom i izlazak na otvoreno more, što dugo godina koči granični spor oko otoka Veliki i Mali Školj te vrha otoka Klek. U cijelu tu priču prepliće se i pitanje izgradnje Pelješkog mosta, kojim Hrvatska želi povezati svoju obalu. Problem je nastao zbog visine luka i raspona stubova tog mosta, jer bh. vlasti traže da takvi tehnički uvjeti moraju dopustiti uplovljavanje i izgradnju luke u budućnosti, što je za Hrvatsku skuplja varijanta.

http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijest ... iran-iftar
https://web.archive.org/web/20140713012 ... iran-iftar

iz 2014.

U okviru trodnevne posjete koja je organizovana za 600 osoba, među kojima 300 svršenika vojne akademije u Turskoj biće posjećeni bh. gradovi Neum, Mostar i Sarajevo. Također, u okviru posjete delegacija turske mornarice održat će i sastanke sa bh. zvaničnicima, a 15. jula na brodu “Mehmed paša Sokolović” će biti organizovan i iftar.

Iako su se Neumljani radovali ranijim dolascima ratnih brodova nekih drugih zemalja, ovih dana u Neumu je podignuto sve na noge. Hrvatska nacionalistička politika i nevladin sektor stvaraju nepotrebne tenzije oko dolaska turskih ratnih brodova. Prema informacijama iz turske mornarice brodovi će pristati na oko tri hiljade metara od obale.

Ni to ne odgovara hrvatskim nacionalistima, oni jednostavno ne žele turski brod niti iftar na tom brodu u Neumu.

U ovu kampanju uključeni su i brojni portali koje sponzorišu hrvatske nacionalističke snage, oni šire neviđenu mržnju prema Turcima, islamu i muslimanima, a što stvara dodatne tenzije.

Zahvaljujući jakom pritisku hrvatskih nacionalista i nepostojanju bošnjačke politike u Vijeću ministara BiH, ova državna institucija je danas donijela odluku o zabrani uplovljavanja turskih brodova.


https://mirzetsarajlic.webs.com/apps/bl ... hercegovin

ZAŠTO LUKA U NEUMU?

Područje bosanskohercegovačkog mora čini prirodno oblikovani zaliv i predstavlja prirodnu luku, što ima ogroman strateški privredni značaj. Stoga bi luka u Neumu bila jedna od najatraktivnijih luka na Jadranu, ali i šire. Luka "Neum”, koja bi se izgradila na sjeverozapadnoj obali poluotoka Klek (gdje BiH ima 14 km sada puste obale) zadovoljava sve tehničke i ekološke uvjete. Dubina mora je između 27 i 31 m, a podvodnih struja u ovom dijelu Malostonskog kanala praktično i nema, a sama luka je nevidljiva iz rezidencijalno-turističkog dijela Neuma i bila bi pogodna za pristan i najvećih svjetskih plovila.

Jadransko more ukupne dužine cca 470 nautičkih milja, prosječne širine 86 milja spada u red malih mora, ali je je korišteno za pomorske puteve još od grčkog i rimskog razdoblja. Određene saobraćajno-pomorske aktivnosti kada je Neum u pitanju odvijale su se za vrijeme Turske vladavine, isključivo za vojne svrhe. U tom smislu postoje građevinski ostaci dvije utvrde na obali i u zaleđu Neuma temelji džamijskog objekta.

www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ukinuta ... z-hrvatske
https://web.archive.org/web/20131224221 ... z-hrvatske

Nakon 128 godina, voz na relaciji Ploče - Sarajevo više neće saobraćati. Kako javlja Slobodna Dalmacija iz Hrvatske, sa pločanskog željezničkog kolodvora otišao je posljednji brzi voz, a od sada će do Metkovića i natrag saobraćati samo lokalni vozovi.

22.12.2013. | PIŠE: Elma GODINJAK
Ukinuta željeznička linija Ploče - Sarajevo: Krive su Željeznice iz Hrvatske
Nakon 128 godina, voz na relaciji Ploče - Sarajevo više neće saobraćati.

https://www.sigma.ba/cuvari-blaga/bh-iz ... reno-more/
iz 2013.
Ševal Kovačević
Mirzet Sarajlić

https://www.federalna.ba/bhs/vijest/431 ... ervenisati
iz 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=MeRrL4DCa4I

2012.

Ševal Kovačević o Pelješkom mostu - Al Jazeera Balkans
Zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke komentira granični spor između Hrvatske i BiH.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pomorsk ... /130509065

Pomorsko društvo BiH: Odakle Hrvatskoj pravo za gradnju Pelješkog mosta?
Piše: J. Hadžiahmetović
09.05.2013.

Ovo je lobiranje Hrvatske, koja je izabrala ovu francusku agenciju, a koja je dala naručeni nalaz bez ikakvog realnog utemeljenja. S druge strane, ovdje se non-stop radi zamjena teza i polazi se od nekih tehničkih rješenja, zanemarujući pravni osnov, a to je da Hrvatska nema pravo graditi nikakvu infrastrukturu u akvatoriju Neum", kazao je za portal Klix.ba Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke, pravdajući to riječima da Hrvatska nikada nije napravila razgraničenje sa BiH, iako je imala obavezu to učiniti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /191113112

M. N.
13.11.2019.


U Sarajevu će u četvrtak, 14. novembra, biti održana tematska konferencija "Problem proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji BiH" koja će okupiti 80 učesnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Konferenciju organizira Pomorsko društvo BiH, a skup će problematizirati različite aspekte posljedica neriješenih odnosa po pitanju pomorske teritorije i razgraničenja BiH i Republike Hrvatske.

Predavači na Konferenciji koja će se održati u Hotelu Holiday u Sarajevu su dr. sc. Izet Bajrambašić, prof. dr. Larisa Velić , prof. dr. Hanka Vajzović, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Mirza Čaušević, prof. dr. Muriz Spahić, prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Kasim Tatić, Zoran Bibanović i Nedžad Ajanović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 12 tra 2021, 00:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Kako bidu se samo oni tuđin obidom častili.

Najkomičniji su mi ovi šta bidu uzeli hrvatsko more pozivadu se na jugoslavenske granice, ka' ono, "Hrvatska je naslijedila jugoslavenske granice". Ma Hrvatska je nastala pri Jugoslavije, Jugoslavija je naslidila ono što je Hrvatska donila u dotu. Kad je razlaz, svatko nosi svoje ća.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 12 tra 2021, 00:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
https://www.youtube.com/watch?v=F6j9NnutsKc
Kanal BHMore, postavljeni video od 6. studenoga 2019.

Njima je most "zid". Ka' da taj most istovrimeno nije i Hrvatima koji žividu ondi. U 100% okružju Hrvata.


Vrh
   
 
 Naslov: Za zdravlje
PostPostano: 14 tra 2021, 00:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Webkamera. Uživo. Stanje na gradilišću Peliškeg mosta. Korisno za niskotlakaše iz bošnjačkog Kalifata.

https://www.livecamcroatia.com/hr/kamer ... gradiliste


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 13:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58272
Lokacija: DAZP HQ
slika

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 13:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58272
Lokacija: DAZP HQ
slika

slika

slika

slika

slika

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 13:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jedan stupac za mog Bakira. I jedan za Komšića. Da se na njima objese od muke.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 13:50 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 08:27
Postovi: 1595
Mujo i pomorsko pravo.... ko mujo i mozak ili mujo i čist zrak.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 15:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 ožu 2021, 15:54
Postovi: 1526
Lokacija: Pogibeljan, surov, drzak, bezobrazan politički Zagreb
Objavili na TV-u da će spajanje mosta biti završeno krajem rujna ili početkom listopada ove godine.
Muslimani koji ovo čitate, jeste li sada svjesni vaših mogućnosti i dosega vaše politike? Jeste li svjesni da vaše želje nemaju veze sa stvarnošću?

_________________
RH i Protektorat BiH 1981:
Hrvata 54,58%
Prečana 24,00%
Muslimana 21,42%

RH i Protektorat BiH 2022:
Hrvata 62,23 %
Muslimana 19,74 %
Prečana 14,18 %
Ostalih 3,85 %


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 16:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 22:11
Postovi: 7952
Nije mi jasno šta se događa.
Hrvati ih zatvaraju da ne mogu bježati preko mora, a Srbi angažovali Turke da im prave izlaz prema Turskoj.
slika

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Izgradnja-auto-puta-Beograd-Sarajevo-Most-na-Savi-bice-dugacak-1310-metara/657306


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 16:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
BBC je napisao/la:
Jedan stupac za mog Bakira. I jedan za Komšića. Da se na njima objese od muke.


:smijeh

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 17:24 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68209
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
DŽorDŽ je napisao/la:
Objavili na TV-u da će spajanje mosta biti završeno krajem rujna ili početkom listopada ove godine.
Muslimani koji ovo čitate, jeste li sada svjesni vaših mogućnosti i dosega vaše politike? Jeste li svjesni da vaše želje nemaju veze sa stvarnošću?


Krađe oko respiratora, nemogućnost da 1 vakcinu nabave a da nije nečija donacija,... mislim da su ogolile do kraja svu tu blefersku igru pokušaja da se ima država, i urušile podsvjesno i psihološki zadnju nadu, uslijedit će najjači stampedo ikad u Njemačku uskoro. Tko u Bošnjakistanu želi potratiti svoj život, a gledaju svakodnevno rođake na Instagramu kako im je vani.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 18 tra 2021, 19:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
"Most Janeza Janše"

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Muslićki strahovi
PostPostano: 19 tra 2021, 08:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Sad san shvatia o čemu se radi! Muslimani mislidu da mi to njima pod krinkon mosta gradimo zid.

Kineski zid!

Kinezi su tu, građevinska operativa je tu, gradnja je već u tijeku... Ma koji piloni, to ćedu bit obrambene kule, samo ostaje ispunit prostor između betonon i čeličnon mrižon :sega


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 19 tra 2021, 10:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Kad most bude gotov stvarno treba zvati Čovića i Dodika na otvorenje, neka njih dva budu kumovi :zubati

A most mora imati neko simboličko ime, neke osobe ili postrojbe, zaista bi bilo bezveze samo "pelješki most"

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 19 tra 2021, 12:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
most marina drzica, rudjera boskovica, bunjevacki, neretvanskih ladjara, dubrovacke republike,...

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 26 tra 2021, 14:22 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35589
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Postavljeno 52% dužine mosta.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 26 tra 2021, 14:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6802
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Most Pristupa otvorenome moru

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 27 tra 2021, 01:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Most UZP - Ustaše Zajebale Poutourizze


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 27 tra 2021, 02:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 srp 2019, 21:04
Postovi: 5190
Most mirnog razlaza u BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nastavak debilizama
PostPostano: 27 tra 2021, 12:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 tra 2021, 15:32
Postovi: 449
Lokacija: HRVA'SKA
Sokolić je napisao/la:
https://web.facebook.com/Pomorsko-društvo-u-BIH-680468365310696/

POMORSKO DRUŠTVO U BIH IMA UTEMELJENJE OD 1924 GODINE, DJELUJE I RADI NA OČUVANJU SUVERENITETA BIH U DIJELU IZLAZA BIH NA MORE

reteća našemu udruženju "Pomorskom duštvu u Bosni i Hercegovini" sa sjedištem u Sarajevu, još ranih dvadesetih godina prošlog vijeka, tačnije 1924 godine u Sarajevu osnovana prva pomorsko propagandna organizacija pod nazivom "Jadranska straža".
Bila je organizovana u mjesne odbore po gradovima u Kraljevini Jugoslaviji
Njeni ciljevi, zadaci i djelovanje bili su usmjereni u stvaranje tadašnje Kraljevske ratne mornarice.
Po inicijativi MO "Jadranska straža" iz Sarajeva, pokrenut je i od vlastitih sredstava nabavljen prvi hidroavion i 1929godine predat na korištenje KRM.
Osim toga MO "Jadranske straže" Sarajevo pokrenuo je inicijativu za nabavku modernog jederenjaka kao školskog broda pod imenom "Jadran" koji se gradio u brodogradilištu u Hamburgu u periodu 1930- 1933 godine i danas je u životu.


https://nap.ba/news/38535

https://nap.ba/images/file/dzaferovic%2 ... o%20ep.doc

na 06.09.2017 13:13:56
BiH i zvanično zatražila od Evropskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, potvrđeno je za agenciju Patria iz Parlamenta BiH.

U pismu se traži da Evropska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.
Isto ili slično pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tokom dana trebao bi poslati bh. premijer Denis Zvizdić, javlja Patria.


https://www.krug99.ba/events/pristup-ot ... rcegovine/

http://m.avaz.ba/clanak/247561/dostavlj ... mosta-foto

http://www.nkp.ba/bosna-i-hercegovina-i ... ka-zemlja/
https://balkans.aljazeera.net/teme/2016 ... onstruisan
https://balkans.aljazeera.net/teme/2015 ... ska-zemlja

26. Jula 2015.

BiH ima 800 pomoraca – iz Rogatice, Bileće, Gacka i Han-Pijeska, ali i zapovjednika broda od 350.000 tona, koji je iz Gradačca.

Bosna i Hercegovina ima izlaz na more, Savu kao jedini međunarodni koridor u ovoj zemlji, pored putnog koridora Vc, te druge mnogobrojne rijeke i jezera, ali nema državni zakon o pomorskom i unutrašnjem saobraćaju, registar plovila, pomorsku administraciju, trgovačku flotu, zakone za obuku pomoraca… U državi ipak postoje tri lučke kapetanije, koje djeluju na nivou entiteta – ona u Neumu, Ostrošcu kod Jablanice i Brčkom.

Luka u Neumu

Međutim, dio vlasti u Bosni i Hercegovini zalaže se za njenu izgradnju u budućnosti, a Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine smatra da je luka u Malostonskom zaljevu strateški interes države. Ipak, prije luke potrebno je izgraditi putni koridor i željeznicu te odrediti pomorsku granicu s Hrvatskom i izlazak na otvoreno more, što dugo godina koči granični spor oko otoka Veliki i Mali Školj te vrha otoka Klek. U cijelu tu priču prepliće se i pitanje izgradnje Pelješkog mosta, kojim Hrvatska želi povezati svoju obalu. Problem je nastao zbog visine luka i raspona stubova tog mosta, jer bh. vlasti traže da takvi tehnički uvjeti moraju dopustiti uplovljavanje i izgradnju luke u budućnosti, što je za Hrvatsku skuplja varijanta.

http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijest ... iran-iftar
https://web.archive.org/web/20140713012 ... iran-iftar

iz 2014.

U okviru trodnevne posjete koja je organizovana za 600 osoba, među kojima 300 svršenika vojne akademije u Turskoj biće posjećeni bh. gradovi Neum, Mostar i Sarajevo. Također, u okviru posjete delegacija turske mornarice održat će i sastanke sa bh. zvaničnicima, a 15. jula na brodu “Mehmed paša Sokolović” će biti organizovan i iftar.

Iako su se Neumljani radovali ranijim dolascima ratnih brodova nekih drugih zemalja, ovih dana u Neumu je podignuto sve na noge. Hrvatska nacionalistička politika i nevladin sektor stvaraju nepotrebne tenzije oko dolaska turskih ratnih brodova. Prema informacijama iz turske mornarice brodovi će pristati na oko tri hiljade metara od obale.

Ni to ne odgovara hrvatskim nacionalistima, oni jednostavno ne žele turski brod niti iftar na tom brodu u Neumu.

U ovu kampanju uključeni su i brojni portali koje sponzorišu hrvatske nacionalističke snage, oni šire neviđenu mržnju prema Turcima, islamu i muslimanima, a što stvara dodatne tenzije.

Zahvaljujući jakom pritisku hrvatskih nacionalista i nepostojanju bošnjačke politike u Vijeću ministara BiH, ova državna institucija je danas donijela odluku o zabrani uplovljavanja turskih brodova.


https://mirzetsarajlic.webs.com/apps/bl ... hercegovin

ZAŠTO LUKA U NEUMU?

Područje bosanskohercegovačkog mora čini prirodno oblikovani zaliv i predstavlja prirodnu luku, što ima ogroman strateški privredni značaj. Stoga bi luka u Neumu bila jedna od najatraktivnijih luka na Jadranu, ali i šire. Luka "Neum”, koja bi se izgradila na sjeverozapadnoj obali poluotoka Klek (gdje BiH ima 14 km sada puste obale) zadovoljava sve tehničke i ekološke uvjete. Dubina mora je između 27 i 31 m, a podvodnih struja u ovom dijelu Malostonskog kanala praktično i nema, a sama luka je nevidljiva iz rezidencijalno-turističkog dijela Neuma i bila bi pogodna za pristan i najvećih svjetskih plovila.

Jadransko more ukupne dužine cca 470 nautičkih milja, prosječne širine 86 milja spada u red malih mora, ali je je korišteno za pomorske puteve još od grčkog i rimskog razdoblja. Određene saobraćajno-pomorske aktivnosti kada je Neum u pitanju odvijale su se za vrijeme Turske vladavine, isključivo za vojne svrhe. U tom smislu postoje građevinski ostaci dvije utvrde na obali i u zaleđu Neuma temelji džamijskog objekta.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... z-hrvatske
https://web.archive.org/web/20131224221 ... z-hrvatske

Nakon 128 godina, voz na relaciji Ploče - Sarajevo više neće saobraćati. Kako javlja Slobodna Dalmacija iz Hrvatske, sa pločanskog željezničkog kolodvora otišao je posljednji brzi voz, a od sada će do Metkovića i natrag saobraćati samo lokalni vozovi.

22.12.2013. | PIŠE: Elma GODINJAK
Ukinuta željeznička linija Ploče - Sarajevo: Krive su Željeznice iz Hrvatske
Nakon 128 godina, voz na relaciji Ploče - Sarajevo više neće saobraćati.

https://www.sigma.ba/cuvari-blaga/bh-iz ... reno-more/
iz 2013.
Ševal Kovačević
Mirzet Sarajlić

https://www.federalna.ba/bhs/vijest/431 ... ervenisati
iz 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=MeRrL4DCa4I

2012.

Ševal Kovačević o Pelješkom mostu - Al Jazeera Balkans
Zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke komentira granični spor između Hrvatske i BiH.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pomorsk ... /130509065

Pomorsko društvo BiH: Odakle Hrvatskoj pravo za gradnju Pelješkog mosta?
Piše: J. Hadžiahmetović
09.05.2013.

Ovo je lobiranje Hrvatske, koja je izabrala ovu francusku agenciju, a koja je dala naručeni nalaz bez ikakvog realnog utemeljenja. S druge strane, ovdje se non-stop radi zamjena teza i polazi se od nekih tehničkih rješenja, zanemarujući pravni osnov, a to je da Hrvatska nema pravo graditi nikakvu infrastrukturu u akvatoriju Neum", kazao je za portal Klix.ba Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke, pravdajući to riječima da Hrvatska nikada nije napravila razgraničenje sa BiH, iako je imala obavezu to učiniti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /191113112

M. N.
13.11.2019.


U Sarajevu će u četvrtak, 14. novembra, biti održana tematska konferencija "Problem proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji BiH" koja će okupiti 80 učesnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Konferenciju organizira Pomorsko društvo BiH, a skup će problematizirati različite aspekte posljedica neriješenih odnosa po pitanju pomorske teritorije i razgraničenja BiH i Republike Hrvatske.

Predavači na Konferenciji koja će se održati u Hotelu Holiday u Sarajevu su dr. sc. Izet Bajrambašić, prof. dr. Larisa Velić , prof. dr. Hanka Vajzović, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Mirza Čaušević, prof. dr. Muriz Spahić, prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Kasim Tatić, Zoran Bibanović i Nedžad Ajanović.



Ča je tom bošnjačkom svitu?

Kakova ih je to kužba snašla?

_________________
Pakal ti neće biti pakal ako ti tamo ne bude mene!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslićki strahovi
PostPostano: 27 tra 2021, 23:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Sokolić je napisao/la:
Sad san shvatia o čemu se radi! Muslimani mislidu da mi to njima pod krinkon mosta gradimo zid.

Kineski zid!

Kinezi su tu, građevinska operativa je tu, gradnja je već u tijeku... Ma koji piloni, to ćedu bit obrambene kule, samo ostaje ispunit prostor između betonon i čeličnon mrižon :sega

:zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Barba Ibrahim Bušatlija: Izgradnja Pelješkog mosta je napad na Bosnu
PostPostano: 27 tra 2021, 23:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Sokolić je napisao/la:
Most UZP - Ustaše Zajebale Poutourizze

:zivili

Može i Mačekov most.
Za Banovinu koja će uslijediti nakon njega :D

A može i Praljkov Most.

Iako se Maslenički i Krčki zovu tako.
Onaj u Dubrovniku je Tuđmanov, ovaj ni Šuškov mogao bit.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2984 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 120  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Aquinas_, crni_bombarder, mrnjav, nesorta, Robbie MO i 266 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO