HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 15:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 22 tra 2021, 13:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Proučavajući biografiju jednog od največih Hrvatskih političara 20. stoljeća došao sam do nekih zanimljivih podataka.

U pregovorima o reorganizaciji Kraljevine Jugoslavije, koji su nastali nakon raspada versajske arhitekture Europe pod naletom Njemačke i Italije, Hrvati su imali snažnu unutrašnju i međunarodnu vanjsku podršku.

Hrvatsko pitanje je bilo internacionalizirano do te mjere da su se sve velike sile zanimale za status Hrvata, štoviše može se više reći da smo bili u fokusu svijeta te 1939 pred osnutak Banovine nego 1991. kad smo stvorili neovisnu Hrvatsku.

Sile osovine su nakon primicanja Jugoslavije zbog politika Stojadinovićeve vlade podržavale politiku koju vodi Beograd, centralizam i slično, čisto iz pragmatičnih razloga, nisu htjeli stvarati nove probleme, samo im je bilo važno osigurati Jadranski i podunavski prostor.

Paradoksalno največi zagovornici unitarne versajske Jugoslavije, Britanci su sada bili najveći zagovornici stvaranja Banovine Hrvatske zato što su se time nadali osnažiti poziciju Jugoslavije čime bi ona mogla čvršće se postaviti prema osovinskim silama.

Ipak i sile osovine su imale rezervni plan, štoviše stalno su poručivali kako je ustroj jugoslavije unutrašnja stvar i ako se Zagreb i Beograd dogovore oni nemaju ništa protiv.

Za obje strane je bilo važno osigurati pristup Jugoslavije svojem taboru.

Nijemci su razmatrali i nagovarali talijane da anektiraju dalmatinsku obalu ili umarširaju u Hrvatsku te uspostave nad njome protektorat kako bi se izbacilo Engleze s Jadrana.

Paradoksalno u to doba su više sluha za kakvu takvu neovisnu hrvatsku imali Talijani nego Nijemci, a još paradoksalnije Englezi su nonstop držali Mačeka u kontaktu.

Maček je pak uporno odbijao ideje proglašenja Hrvatske neovisnosti pod zaštitom ili uz pristanak sila osovina zato što smatrao da će saveznici pobjediti u nadolazećem ratu, što otkriva zašto se ponašao onako kako se ponašao u ww2.

Međutim i on je valjda smetnio s uma da je jedini razlog Engleske podrške HSS-u bila ključna pozicija Hrvatske u politici europe tada, kad je započeo rat tu ulogu su preuzeli na našu žalost Tito i partizani stoga je Engleska kao poznati pragmatik podržala njih a odbacila HSS-ovce.

Govoreći ŠBBKBB da su HSS-ovci organizirali neki narodni ustanak protiv Nijemaca lako je moguće da bi oružje i potporu dobili oni a ne tito.

Ipak, volje za rat s Nijemcima u početku nije bilo, zato što je narod bio presretan uspostavom kakve takve Hrvatske, nakon 21 godine vrlo omražene diktature Beograda.


Ipak, Maček je napravio veliku stvar, vodio je Hrvatski narod kroz težak period i osigurao priznanje Hrvatskog pitanja u Svjetskim okvirima, izuzetna je šteta po sve narode Jugoslavije što Cvetković Mačekov dogov nije imao šanse u potpunosti zaživjeti izbijanjem rata. banovina Hrvatska je bila tek početak totane reorganizacije države koja je trebala nastati nakon raspisivanja potpunih demokratskih izbora.

Jugoslavija s banovinom ipak nije bila federalna država, Hrvatska je tu dobila samo status corpus separatum, kao država u državi.

Plan je bio da se nakon uspostave Hrvatske uspostave i druge banovine, a njihov broj, granice i ovlasti bi se odredile naknadno.

Maček je predlagao dva riješenja s Hrvatske strane:

1. Tri banovine, Slovenija, Hrvatska i Srbija, gdje bi se Hrvati i Srbi u potpunosti razgraničili.
2. Pet Banovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH i Vojvodina.


Maček je imao razumijevanja za zahtjeve Crnogoraca i Makedonaca koji su hjteli autonomiju kao i Hrvati međutim oni nisu imali stranke poput HSS-a koje bi ih predstavalje i oblikovale takve zahtjeve stoga o njihovom pitanju nije bilo rasprave.

Moja osobna pretpostavka je kako su to pitanje ostavili za kasnije s obzirom da je država već bila opasno pred raspadom, i kaštrenje Srbije i srpskog utjecaja od Vardara do Triglava na samo Užu srbiju i Kosovo bi bio ogroman šok srpskom narodu.

Maček je u pregovorima zatražio sljedeće, u slučaju rješenja 5 Banovina, Hrvatska bi tražila kotar Gradačac, Derventu i Brčko zatim bi granica išla na zapadu od rijeke Une, zatim Sane i tako do Jajca,
zatim do Zenice, Žepča, Visokog i zatim dolje Neretvom prema jugu kroz većinske Hrvatske kotareve do Dubrovnika, dok se od Boke Kotarske zahtjevao izdvojiti još uvijek većinski Hrvatski Herceg Novi.

slika
U slučaju rješenja 3 banovine, Maček je tražio granicu na liniji Subotica, Ilok pa ravnom linijom do Save, zatim u Bosni Brčko pa rijekom Bosnom do Sarajeva ( koje bi bilo Hrvatsko) i zatim opet dolje Neretvom prema Mostaru, pa Dubrovnik i za kraj Herceg Novi
slika

Pregovori imaju nekih zaista zanimljivih činjenica.

HSS-ovci su svi do jednoga smatrali kako se u pregovorima valja držati Hrvatskog državnog prava i kako su naše zemlje i Srijem i Boka Kotorska i čitava BiH.

Na zasjedanju HSS-a se oštro raspravljalo posebno oko pitanja BiH gdje su mnogi žustro govorili kako je Hrvatske bez Bosne citiram "nakaza i neprirodna tvorevina koja preživjeti kako gospodarski kulturno i prometno ne može bez srca u Bosni"

Hrvati iz BiH su imali snažan utjecaj na Mačeka, većina njih nije imala ništa protiv podjele BiH ukoliko se izborimo za sve Hrvatske krajeve.

Druga zanimljiva činjenica su Muslimani, mnogi od njih su se tada izjašnjavali Hrvatima, HSS je imao puno Muslimana u članstvu i na tim pregovorima su oštro napali prijedloge podjele BiH i zahtjevali da Maček zatraži pripajanje iste u cijelosti novoj Hrvatskoj Banovini .

Protiv podjele BiH su također bili određeni oporbeni krugovi iz Srbije s tvrdndjom kako čitava Bosne treba pripasti Srbiji.

A vjereojatno najzanimljvija činjenica je stajalište Prečanskih Srba, vjernih HSS-ovih koalicijskih partnera koji su unatoč svome srpskom identitetu taođer osjetili batinu Beograda na svojoj koži.

Prečanski Srbi su podržavali stvaranje Banovine Hrvatske pod uvijetom da se prečani ne podjele između Hrvatske i Srbije, već da budu zajedno kako bi se njihov glas čuo.

Stoga su prečani podržavali Mačeka u pokušaju da se Turska Hrvatska do Vrbasa pripoji Hrvatskoj

Novovrijeme i Vujadin na aparatima :zubati

Granice Banovine koje poznajemo nisu bile konačne, referendumom se trebalo odrediti status Turske Hrvatske, i granice u Srijemu dok je referendum u Boki Kotorskoj stopirao Knez Pavle zbog molbe Mačeku kako i Srbiji treba prilaz Moru :sega dok je referendum u Vojvodini obustavljen zbog srbijanskih tvrdnji kako bi isti podgrijao separatističke težnje Mađara i Nijemaca što je Maček nevoljko prihvatio.

I tako je nastala Banovina.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 22 tra 2021, 14:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 ruj 2020, 21:28
Postovi: 3917
Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
Folklorno je to, glede neke povjesti, jer nije zazivjelo, i sledilo je krvavo klanje u potonja 2 gradjanska rata.

_________________
Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 17:36 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2021, 15:41
Postovi: 763
A kako bi pripojili Bosansku krajinu kad su Srbi bili većina , vi ste hteli svako zaseok gde ste živeli da uđe u Banovinu nebitno što došao do hrvatskog zaseoka morao preći kroz 10 srpskih sela .
Kako Srem da uzmeta kad su i tada Srbi bili većina u njemu


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 21:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Srijem do Zemuna je unjela Hrvatska u Jugoslaviju kao i Boku do Bara, uostalom unjeli ste vi i makedoniju gdje je bilo troje Srba pa vam nije padalo na pamet davati makedoncima vlastitu Banovinu.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 21:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Imaš greške na granici sa Slovenijom.
Čabar je bi hrvatski, kao i druga obala kupe, a i Marindol;

https://www.google.com/search?q=banovin ... LBm2SiUXOM

Za Hercegnovi nisam čuo, ali sam čuo za Mitrovicu.
Za Sarajevo nisam čuo...

Boku smo im dali kao izlaz na more, to je bila greška.

Usporedi i prvu kartu s preddaytonskom linijom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 22:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4683
Samo neka digitalizirana izdanja dnevnih novina, trodnevnika, tjednika i inih iz tega vrimena objave na internetu. Ima tu dosta zanimljivega.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 23:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
weasel je napisao/la:
Srijem do Zemuna je unjela Hrvatska u Jugoslaviju kao i Boku do Bara, uostalom unjeli ste vi i makedoniju gdje je bilo troje Srba pa vam nije padalo na pamet davati makedoncima vlastitu Banovinu.



Hrvatska nije ništa unela jer nije ni postojala.
Celu Jugoslaviju je i unela i stvorila samo Srbija i njeni Solunci.

Svi ostali su bili oslobodjeni od strane Srbije i treba da mole boga što je Regent odlučio stvarati Jugoslaviju, umesto Velike Srbije, jer danas nebi ni postojali.


.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 24 tra 2021, 23:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Grobar je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Srijem do Zemuna je unjela Hrvatska u Jugoslaviju kao i Boku do Bara, uostalom unjeli ste vi i makedoniju gdje je bilo troje Srba pa vam nije padalo na pamet davati makedoncima vlastitu Banovinu.



Hrvatska nije ništa unela jer nije ni postojala.
Celu Jugoslaviju je i unela i stvorila samo Srbija i njeni Solunci.

Svi ostali su bili oslobodjeni od strane Srbije i treba da mole boga što je Regent odlučio stvarati Jugoslaviju, umesto Velike Srbije, jer danas nebi ni postojali.


.

Država se zvala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca zato što Hrvati i Slovenci nisu unjeli ništa.... jel tako?

Još jednom si sahranio logiku, čestitam grobi

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 00:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
weasel je napisao/la:
Grobar je napisao/la:


Hrvatska nije ništa unela jer nije ni postojala.
Celu Jugoslaviju je i unela i stvorila samo Srbija i njeni Solunci.

Svi ostali su bili oslobodjeni od strane Srbije i treba da mole boga što je Regent odlučio stvarati Jugoslaviju, umesto Velike Srbije, jer danas nebi ni postojali.


.

Država se zvala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca zato što Hrvati i Slovenci nisu unjeli ništa.... jel tako?

Još jednom si sahranio logiku, čestitam grobi



Država se zvala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca zato što je Regent furao Jugoslovenstvo, a ne zato što ste vi bilo šta "unosili"..

Da je furao srpstvo zvala bi se Velika Srbija, a tako bi i izgledala..


.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 00:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
Kraljevina SHS je nastala tako što su prvo Solunci oslobodili sve teritorije, a zatim se tadašnja Kraljevina Srbija(Centralna Srbija, Vojvodina, Baranja, Crna Gora, Makedonija) samo proforme "ujedinila" sa novonastalom "DRŽAVOM" Srba Hrvata i Slovenaca(današnje Slovenija, BIH i Hrvatska bez Baranje i Istre)


Eto ti da imaš, apropo "unošenja"..


Kraljevina Srbija 1918-te pred "ujedinjenje" sa novonastalom "DRŽAVOM SHS" i stvaranje Kraljevine SHS..

slika


.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 00:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
..Na 0:24 ...

 "Mi, koliko sutra, možemo stati sa našom vojskom na južne i zapadne granice koje odaberemo, i proglasiti Veliku Srbiju.
Ali ja, gospodo moja draga, to ne želim"
:palacgore1

-Aleksandar od Jugoslavije






...

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 01:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Nitko ne laže ko Srbin?:D

Mogao je potegnut do Rima i Budimpešte


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 08:30 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2021, 15:41
Postovi: 763
Pa šta je pogrešio , srpska je čizma do Pečuja stigla , Celoveca ,Temišvara i Arada , da je bilo po pravdi cela Baranja bi 1918 bila naša a ne samo 10% da je bilo pravde dobili bi 100%Banata,a ne samo 40% imali bi i 100 Bačke a ne samo 80% da se gleda po zasluzi na terunu .
Srijem se 24 novembra na velokj narodnoj skupštini u Rumi opredelio za prisajednijenje Srbiji , dakle da se Hrvati bili većina u sriemu ne bi moglo glatko da prođe sve oko prisajajednijena Srema Kraljevini Srbini


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 09:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Grobar je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Država se zvala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca zato što Hrvati i Slovenci nisu unjeli ništa.... jel tako?

Još jednom si sahranio logiku, čestitam grobi



Država se zvala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca zato što je Regent furao Jugoslovenstvo, a ne zato što ste vi bilo šta "unosili"..

Da je furao srpstvo zvala bi se Velika Srbija, a tako bi i izgledala..


.

Početna ideja je bila samo udruživanje u zajedničku državu, nitko imenom nije spominjao Jugoslavene i Jugoslaviju niti jugoslavensku ideologiju jednog naroda i integralne države, to je nastalo tek puno poslje tamo 1929. godine kad je kralj Aco izvršio puč i uveo diktaturu.

To nije bila proširena Srbija nego zajednica 3 naroda niti je to bila odmah Jugoslavija, ali ti to pojma nemaš zato što ne čitaš i ne informiraš se već samo lupaš SANU svetasavske gluposti.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 09:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Također dragi Srbi više sam umoran od naricanja vaših političara, umjetnika, povjesničara, "zašto bre Aco nije stvorio Srbiju odmah 1918. do Zagreba"

Taj oblik povjesnog revizionizma i novopronađena mržnja prema Kralju Aleksandru proizlazi iz vaše frustracije što ste poraženi do nogu 90-ih u projektu velike Srbije i zato se ljutite na objektivno jednog od najvećih srpskih državnika.

E pa da lasica nešto pojasni, Kralj Aco nikada ne bi stvorio veliku Srbiju, ali nikada, čak ni da je htio, zato što bi velika Srbija značila ipak postojeću Hrvatsku i ipak postojeću Sloveniju koje bi bez daljneg bile pod Austrijsko-Njemačkim utjecajem koji bi se širio osovinom sjever Jug prema jadranu.

Zato su lijepo Englezi rekli da imate pravit Jugoslaviju, kao i Francuzi a vi ste kao poslušni pijuni koji bi propali bez njihove pomoći morali raditi sve što gazde kažu.

A Hrvati da su kojim slučajem imali mozga i ne u šli u jugoslaviju već pravili odmah Svoju državu velika je vjerojatnost da bi ista izgledala kao Banovina Hrvatska, dakle qurčina od Velike Srbije, nula bodova, zato što je Američki predsjednik Wilson čvrsto podržavao volju i opredjeljenje naroda.

I da vjerojatno bi Subotica Sombor i Bačka pripali Hrvatima a ne Srbiji, u tom prostoru je 1918. bilo više Hrvata nego Srba.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 09:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 ruj 2020, 21:28
Postovi: 3917
Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
Zašto ne reći istinu, da su Srbi ujedinjenjem spušili.

Umjesto da izmuzu ratnim reparacijama Slo i Hrv i podignu svoje srušene kuće oni ih uzmu za sudržavljane.

To je mogao samo luđak tuberkulozni klošar od 45 kg.

Kada takvo FIZIČKO NEDONOŠČE vodi Srbe, onda je kalvarija zagarantirane.

Srbiji je nuđeno SVE ISTOČNO od pruge Osek-Županja.

Ceo Dunav, da Hrv ODBACIMO od Dunava.... a ne cjela Slavonija.

Dubrovnik, Ston, Rat, Pelješac, što je car Dule prodao, a NIJE NAPLATIO, jer je u ratama trebao uzimati.

Do Une i Neretve, 2/3 BiH....i to je puna šaka brade.

Cg je trebala biti NEOVISNA, da đedu Nikoli vrati vlast..


Lasica bi bio ČETNIK, i išao na deeneke po Ravnoj gori.
Pravio karte vel Srbije i juriša na Kupu.

_________________
Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 09:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
Ceha je napisao/la:
Nitko ne laže ko Srbin?:D

Mogao je potegnut do Rima i Budimpešte



Citiraj nam Dobricu Ćosića..

Kako beše ono?
-Srbi lažu, itd.. :)

Ajde, želim čuti to remek-delo.. :D


..

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 09:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
weasel je napisao/la:
Početna ideja je bila samo udruživanje u zajedničku državu, nitko imenom nije spominjao Jugoslavene i Jugoslaviju niti jugoslavensku ideologiju jednog naroda i integralne države, to je nastalo tek puno poslje tamo 1929. godine kad je kralj Aco izvršio puč i uveo diktaturu.

To nije bila proširena Srbija nego zajednica 3 naroda niti je to bila odmah Jugoslavija, ali ti to pojma nemaš zato što ne čitaš i ne informiraš se već samo lupaš SANU svetasavske gluposti.



Početna i jedna jedina ideja je bila stvaranje Jugoslavije iz niške Deklaracije 1915-te, vi ste tad nosii austrougarske uniforme.



Vi niti ste postojali, niti ste bilo šta unosili, a još manje nekakav "srijem"..





Kraljevina Srbija(C.Srbija, CG, Vojvodina, Baranja i Makedonija) se proforme "ujedinila", ne sa vama, nego sa novonastalom Državom Srba Hrvata i Slovenaca(Slo,BIH i HR) i stvorena je "de jure" Kraljevina SHS tj. Kraljevina Jugoslavija docnije.


"De facto" su Srbija i srpska vojska bili jedini koji su i unosili i stvarali.

I samo je bilo pitanje dali ćemo stvoriti Veliku Srbiju ili Jugoslaviju.

Ok? :palacgore1

.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
weasel je napisao/la:
Zato su lijepo Englezi rekli da imate pravit Jugoslaviju, kao i Francuzi a vi ste kao poslušni pijuni koji bi propali bez njihove pomoći morali raditi sve što gazde kažu.



Oni su mu to i rekli, takodje kao i Rusi.
Svi su mu govorili da stvara Veliku Srbiju, a ne Jugoslaviju.
Samo ih Regent i Pašić nisu slušali, hteli su Jugoslaviju bez pogovora.


Uostalom, dil koji je nama nudjen, a koji je uključivao da stvaramo upravo Veliku Srbiju se zvao LONDONSKI UGOVOR, a ne Kruševački.. :palacgore1


Baš smo mi tada pitali nekoga bilo šta, a još manje Francuze i Engleze(Ko su Englezi BTW 1918-te i ko njih šta pita?) nakon što smo razbili austrougarsko carstvo i oslobodili tvoju domovinu nakon hiljadu godina.


Svim svetskim silama je Velika Srbija bila dosta manja Srbija od Jugoslavije.. :palacgore1


.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
Pročitaj LONDONSKI UGOVOR gde se Srbiji nudi Velika Srbija, taman da vidiš dokle sve seže ta Velika Srbija, a i kako tvoja domovina izgleda u tom ugovoru i tim mapama, tj. ne izgleda.. :laugh


.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15480
Ne može britanska kraljica nudit Hrvatsku okolo. Nije to njezino. Uostalom to je nudila vama i talijanima ako osvojite vojno u ratu i zauzmete, ali Talijani su zgaženi i na kopnu i na moru a vi ste pobjegli na Krf

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
Ma ko je tada pitao vas bilo šta?

Vi ste ostaci poražene austrougarske i ostaci austrougarske teritorije isto kao i Vojvodina.

Pitanje je samo da li ćete biti malo u Velikoj Srbiji, malo u Velikoj Italiji i malo u Madjarskoj, ili ćete biti u celosti u Jugoslaviji.


Na vašu sreću, ukenjalo vas.

Regent je hteo Jugoslaviju, i to je sve od vašeg učešća. :)

.

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Nama je iznimno drago vidjeti mitomane kao Grobar, to je dokaz da će Srbi opet napraviti nerealnu glupost kada dođe kakav sukob.

Lijepo mu se objasni da je Kralj Aca bio mali od kužine šefova u londonu i da se ništa nije pitalo.

Da niste hjteli pravit Jugoslaviju, znate što bi se dogodilo? Hrvatima bi dali najveću moguću državu sa što više mora a vas bi odjebali na 7 kolosjek.

Zato što je naše more 10 puta važnije od bilo vas. Uostalom ti isti englezi su vam 20 godina poslje gurnuli so balčaka kad su čvrstom potporom Mačeku natjerali dvorsku kamarilu u Beogradu da potpiše sve što ej HSS htjeo.

Vaš je konstantan problem što mislite da su Hrvati bedaci a Srbi supermeni, pa se čudite kad vas svaki puta napravimo majmunima kad se ukaže prilika.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:15 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2021, 15:41
Postovi: 763
Ako je po samoopredeljenju naroda kako ste dobili Šid .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je nastala Banovina Hrvatska
PostPostano: 25 tra 2021, 10:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 ruj 2020, 20:42
Postovi: 15343
Lokacija: Serbian World
weasel je napisao/la:
Lijepo mu se objasni da je Kralj Aca bio mali od kužine šefova u londonu i da se ništa nije pitalo.



LONDONSKI UGOVOR, a ne Kruševački je Srbiji nudio Veliku Srbiju, a ne Jugoslaviju.
Regent je to odbio i stvorio Jugoslaviju.

weasel je napisao/la:
Da niste hjteli pravit Jugoslaviju, znate što bi se dogodilo? Hrvatima bi dali najveću moguću državu sa što više mora a vas bi odjebali na 7 kolosjek.



:laugh



weasel je napisao/la:
Zato što je naše more 10 puta važnije od bilo vas.


Austrougarsko more je srpska vojska oslobodila 1918-te.

Vaše more postaje tek 45-te, kad vam ga ćopavi crta nakon srbo/prečanskih NOB-ovaca, koji su izneli WWII na svojim plećima.



weasel je napisao/la:
Vaš je konstantan problem što mislite da su Hrvati bedaci a Srbi supermeni, pa se čudite kad vas svaki puta napravimo majmunima kad se ukaže prilika.



Vaš je problem što ne možete da se pomirite sa činjenicama i onda kreće prepravljanje Dobrice Ćosića. :palacgore1



Čuj, oni uneli "srijem" u Jugoslaviju.. :laugh

A kako ste ga to uneli?

Rekli ste Soluncima u Zagrebu i Splitu kada ste ih dočekivali cvećem i povicima oduševljenja, dajemo vam "srijem" .. :)

A oni vam rekli, hvala vam braćo Hrvati, baš ste divni... :D


..

_________________
Vlasi se dosetili...


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 56 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO