HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 srp 2026, 08:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Glas naroda.
PostPostano: 24 kol 2010, 12:47 

ALF je napisao/la:
Svi čekamo bolje,ali neki bi na uštrb drugih gradili svoj boljitak.Tu je problem.

Objasni ovo jer ovako ništa nisi rekao, koji su to neki? i na uštrb koga drugoga?

Vrh

PostPostano: 24 kol 2010, 13:09 

Graničar Jozo je napisao/la:
Bihac-Krajina je napisao/la:
Pa imas kao i svagdje svakakvih. Isto kao i ovdje, ma da je ovdje na ovom forumu jos gore. Ima tu puno mogucnosti za uspostavu nekog normalnog politickog okvira, ali i onog administrativnog. MIslim da na sax-u preovladava (kao i kod vecine Muslimana) politika smanjenja broja kantona, barem to ako nista. Drugo je sve trenutno nerealno (sto je i tacno) i zbog toga mislim da se trebamo okrenuti ka tim rijesenjima. Prava istina jeste, da svi MI (i vi) jedva cekamo da se bilo sta okrene ka boljem.

po tome bi onda u federaciji trebalo stvoriti tri kantona i to je to. ako je to problem svih problema eto riješenja, samo čini mi se da tu ima dosta toga šta koči put ka boljem. a ne slažem s s tobom da kod većine muslimana prevladava politika smanjenja broja kantona, a na saxu je to fino izraženo. spominjem ti sax jer ga smatram nekakvim mainstreamom za bh muslimane, a pratim ga već par mjeseci. stekao sam dojam da kod bh musliumana, tj. bošnjaka vlada potreba stvranja bosanske nacije i kao takav ona budala (uvjetno rečeno, a može i bezuvjetno) od sejde dođe kao kec na desetku. sve što nije u okviru toga izlazi iz okvira "ahdnam-e".

Ljudi ce morati shvatiti da NIKO nece dobiti sve sto je sebi zamislio, daj nesto, da bi nesto dobio. TO JE PAROLA :bihzastava

Vrh

PostPostano: 24 kol 2010, 13:59 

i_jopet je napisao/la:
ALF je napisao/la:
Svi čekamo bolje,ali neki bi na uštrb drugih gradili svoj boljitak.Tu je problem.

Objasni ovo jer ovako ništa nisi rekao, koji su to neki? i na uštrb koga drugoga?

Primjer odnosa u Federaciji BiH-Muslimani i Hrvati.Preneseno i na državu BiH.

Uzeću svjež primjer raspodjele novca...

Hrvatima deset puta manje novca nego Bošnjacima

Federalno Mministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je rezultate odobrenih novčanih potpora u ovoj godini, a iz većine je vidljiva diskriminacija hrvatskih institucija i pojedinaca koji su se prijavili za dobivanje poticajnih sredstava.

Prije svega, velike razlike zabilježene su u dijelu potpore izdavanja referentnih znanstvenih časopisa, zbornika radova, bibliografija, postizanju referentnosti domaćih znanstvenih časopisa, potpori znanstvenom usavršavanju na poslijediplomskom i doktorskom studiju državljana BiH s prebivalištem na području Federacije, organizaciji domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, sudjelovanju na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Za tu namjenu iz federalnog proračuna izdvojen je višemilijunski iznos.

U ministarstvu kojemu je na čelu Meliha Alić najočitija je diskriminacija u oblasti sufinanciranja pri potpori znanstvenom usavršavanju na doktorskom i magistarskom studiju. Od 25 dobitnika potpore samo dvoje su Hrvati, iako ih se, po pouzdanim informacijama, prijavio značajno veći broj.

Zanimljivo je da je od 12 korisnika potpore za doktorski studij u iznosu od 3.000 maraka, čak desetero njih iz Sarajeva. Istodobno, za magistarski studij od 13 korisnika potpore samo je jedan sa Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta “Džemal Bijedić”, a još troje je iz Zenice i Tuzle.

Svi ostali korisnici od 1.500 maraka potpore su opet iz Sarajeva. Od ukupno raspoređenih 51.000 maraka, samo 4.500 ili desetina je pripala dvoje Hrvata. Slično je stanje i pri raspodjeli novca za izdavanje znanstvenih časopisa. Samo četiri od 44 projekta za koje je izdvojeno 65.000 maraka otišli su za institucije Hrvata.

Pritom niti jedna donacija bilo kakve vrste nije dodijeljena u Zapadnohercegovačku županiju ili pak Hercegbosansku županiju. Pri potpori javnim znanstvenim i visokoškolskim ustanovama mostarsko Sveučilište dobilo je najmanje novca, 111.000 maraka, sarajevsko sveučilište 256.000, Tuzla 144.000, Bihać 113.000, “Džemal Bijedić” 139.000, dok je pak oko 190.000 izdvojeno raznim muzejima, institutima.

Jednako nepovoljan odnos je i pri potpori istraživanju značajnom za Federaciju BiH, gdje od 21 financirana projekta samo četiri otpadaju na Sveučilište u Mostaru.

Za potporu znanstveno-tehnološkoj suradnji međunarodnog karaktera mostarska visokoškolska ustanova nije dobila niti marke. Nešto je povoljniji odnos za financiranje stručnih specijalizacija izvan zemlje. Jednako tako niti marke nisu dobile mostarske studentske institucije za organiziranje domaćih i međunarodnih studentskih manifestacija. Za tu namjenu nedavno je odobreno 16.000 maraka.

Nešto malo bolje je stanje s izdvajanjem novca za financiranje talentiranih studenata koji se obrazuju izvan Bosne i Hercegovine, pa je njih troje iz Hercegovačko-neretvanske županije dobilo po tisuću maraka. Od 27.000 maraka koje su, pak, izdvojene studentskim udruženjima, izdvojeno je i po 3.000 maraka za studente Podrinja i podrijetlom iz Srebrenice, no opet niti marke Studentskome zboru Sveučilišta u Mostaru. Takav je odnos i sa tisuće maraka drugih sredstava, gdje su do kraja zakinuti Hrvati, i to od ministarstva koje formalno i pravno neustavno postoji i djeluje.

Valja reći da je ipak uspostavljeno bez protivljenja hrvatskih političara, iako je Ustavom Federacije isključivo navedeno da je ta oblast u ovlasti županija. No, bez obzira na sve, raspolaže velikim novcem koji dijeli bez jasnih kriterija. S druge strane, to je jedno od ministarstava koje se moralo preseliti u Mostar. Umjesto na adresi Stjepana Radića 33 u Mostaru, ministricu Alić isključivo se može vidjeti u uredu Obala Maka Dizdara 2 u Sarajevu.
(vecernji)

Vrh

PostPostano: 24 kol 2010, 15:39 

Ljudi ce morati shvatiti da NIKO nece dobiti sve sto je sebi zamislio, daj nesto, da bi nesto dobio. TO JE PAROLA :bihzastava

možeš li u par točaka nabrojati čega bi se to hrvati trebali odreći da nam napokon država profunkcionira? :neznam

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 24 kol 2010, 16:42 

možeš li u par točaka nabrojati čega bi se to hrvati trebali odreći da nam napokon država profunkcionira? :neznam

Vjerojatno će ti odgovoriti da se trebaju odreći Trećeg i stvar je riješena.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2010, 16:59 

i_jopet je napisao/la:

Pa eto, ako je hrvatima cilj da se odcijepe od BiH i pripoje Hrvatskoj, onda treba da se toga odreknu i da prihvate BiH kao svoju državu u kojem će biti ravnopravni sa ostala 2 naroda i stoga u okviru iste imati jednu većinski hrvatsku teritorijalnu jedinicu kako imaju i ostala 2 naroda. Eto kompromisa.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 14:49 

Istina!!!

Da li je došlo vrijeme istine i paženje?!Sjetim se poslije ratnih vremena, tad sam još bio dijete.Ulica prepuna dijece, svi željni
igre, druženja.Sječam se prve ljubavi u svojoj ulici i koliko je bilo puno djevojaka i dječaka.Kad smo igrali nogomet bilo je po
5 ekipa, uvjek nas je bilo puno.Sječam se kad su prva drva došla, sa kojom radošću smo se skupili i pocjepali ih, o kako
nas je bilo puno.Sječam se prve tuče iza rata sa bošnjacima, kako smo se marisali i koliko nas je bilo puno.Da bilo nas je puno,
ali danas nas nema i teško da če nas ikad više puno biti.Možda je neko gledao sa strane i mislio o tome kako nas je puno i kako
smo složni.Možda je u nama vidio neko novo bratstvo i jedinstvo, ali samo možda!Zadivljujuće je bilo naše zajedništvo, i da li je to neko
prepozno i htjeo nas razdvoiti, ne znam, možda.Mi smo se htjeli samo družiti, nije nas zanimala politika i nije nas zanimala prošlost
naših očeva i matera.Ali neko je to gledao sve sa strane i čudilo ga je naše zajedništvo i koliko smo spremni jedan drugom pomoći, a bili smo
samo djeca.Nismo znali ni što je bio rat, ni za što su se naši očevi borili.Nismo ni znali za Hrvatsku državu,ni za Franju, Slobu, Alju,
bilo smo dijeca.Na kraju upoznašmo sve i pitamo se kakvi su ovo ljudi, i da li su to ti ljudi koji su sa strane gledali naše dječačko
zajedništvo i šta smo im mi skrivili.
Sada kad si svjestan svega oko sebe ne znaš šta bi!Da li bi se prilagodio...ili bi se i dalje ponašao onako kako
su te roditelji odgoili i kakav si izašao iz kuče...ili bi se prilogodio ovim bahatim, nerazumnim, prljavim ljudima.Onda vidiš
gospođu Oldscul, i kažeš sebi pa vidiš da ima ljudi koji se žele boriti samo nas je potrebno puno.U gradu u kojem živim, bahotost
je dosegla vrhunac.Ne znam kako je u drugim mjestima, ali tu ko da je sami vrag sišao među nas.Svak se želi baviti politikom,
bio pismen a nepismen.Još malo to če biti grad sa najviše političara!Jer izgleda to je glavni biznis.O vojnim penzjonerima da ne
govorim, em ih pola nije bilo u ratu, em ih pola nije ni ratovalo.Ja kažem ajd nek ste dobili penzije, te pare dobro dodju.Ali oni
nemaju obraza! Nego sad imaju i penzije i još i rade.E onda sam bjesan ko pas, kad apsolutno hočeš sve i mladom čovjeku oduzimaš
direkto kruh iz usta.Ja bi oduvjek imam želju neke naše političare pitati, da li mi spadamo u nacjonalni iteres ili koji smo
mi faktor tu.Samo moji političari da znate koliko čovjek malo traži!Samo im vratite dostojanstvo i potapšajte ga nekad po ramenu
i pitajte ga, može li se i trebali vam pomoć.To je sve što čovjek traži!

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 15:07 

sječam se kako nam je bilo fiiiiiino........ svi ko jedan.... multikultibleeeeeee.... bla bla bla.... sječam se bilo svega...... bilo greme........ bilo kvasca........... bla bla bla............ bilo tite i veleža......... bla bla bla.........
nisam se pačo u politiku........ onda došo tudžman........ slobo........ ubiše nam multikultibleeeeeeeee....... bla bla bla......... lažni branitelji...... vasteše sve pojedoše........ lažne pensije....... političari lopovi..........bla bla bla...........

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 16:09 

drove1983 je napisao/la:
Istina!!!

o kako nas je bilo puno.Sječam se prve tuče iza rata sa bošnjacima, kako smo se marisali i koliko nas je bilo puno.Da bilo nas je puno,
ali danas nas nema i teško da če nas ikad više puno biti.

Nije valjda da je trend iseljavanja hrvata iz Novog Travnika toliki da je hrvata iza rata bilo jako puno a sada ima puno manje??

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 16:47 

Bobovac je napisao/la:
drove1983 je napisao/la:
Istina!!!

o kako nas je bilo puno.Sječam se prve tuče iza rata sa bošnjacima, kako smo se marisali i koliko nas je bilo puno.Da bilo nas je puno,

Nije valjda da je trend iseljavanja hrvata iz Novog Travnika toliki da je hrvata iza rata bilo jako puno a sada ima puno manje??

Bobovac de ti meni kazi odakle si ti?

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 16:57 

Bobovac je napisao/la:
drove1983 je napisao/la:
Istina!!!

Mladost odlazi, nestaje.Jednostavno nema perspektive.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 17:04 

Što njezino ne izbrišeš?

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 17:09 

Ilirk@ je napisao/la:
sječam se kako nam je bilo fiiiiiino........ svi ko jedan.... multikultibleeeeeee.... bla bla bla.... sječam se bilo svega...... bilo greme........ bilo kvasca........... bla bla bla............ bilo tite i veleža......... bla bla bla.........
nisam se pačo u politiku........ onda došo tudžman........ slobo........ ubiše nam multikultibleeeeeeeee....... bla bla bla......... lažni branitelji...... vasteše sve pojedoše........ lažne pensije....... političari lopovi..........bla bla bla...........

bla,bla ja volim samo sebe.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 17:42 

Kurva svih kurvi!!!

Zašto izaći na izbore i glasati za nekoga?Ako taj neko nema viziju kako bi trebalo urediti državu, zašto?Zašto nekom dati glas
ako je apsolutno to borba za stolicu i ništa drugo, zašto?Slušati o nekom trećem entite 20 godini, a svima je već jasno
da je to nemoguće sprovesti.Od čega sutra kruh kupiti, kako struju platiti, vodu itd.,kako?.Ako imate dijete, kako ga obezbjediti,
kako mu nešto priuštiti, a tek na more ge odvesti, kako?Koliko je gorivo?Ako odete u banku da dignete kred da bi napravili krov
nad glavov, treba vam 102 žiranta ako neradite u javnom sektoru,zašto?.Žalosno je što se pozivate na neintelegenciju glasaća.Recite mi ćemu
ovo sve?Sa političarima možeš imat samo interviju sa odabranim pitanjima, zašto?Trudnićko, dohodak na djecu, gdje šta kako?Plate,
jer znate koliko su?I onda poslije svega kaže "nemožemo biti socijalno osjetlivi".Oni šuruju jedni sa drugima, mislim na političare,
a nama guraju da budemo nacionalisti, zašto?Jebe mi se za titom,franjom,alijom,slobom, boli me ona stvar.Za mene je to prošlost koju
nisam ni vidio ni osjetio, ali ovo osječam i boli me, ustvari žulja, kao kad kamenčić imaš u patici, a nikako ga se nemožeš riješiti.
Evo pitam zašto da vas mi hranimo, a vi samo živite od našeg rada.Boli,žulja,peče,grize,ono najgore psihićki uništi.A nekog boli
ona stvar!bla bla tebi ilirika!

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 18:23 

Nomen est omen.

Za daljnje upite molim na pvt. Zahvaljujem.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 18:43 

Bobovac je napisao/la:

Nomen est omen.

Strasno lijepo mjesto, ovo valja urediti da svako moze doci barem jednom u svom zivotu.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 20:23 

Bobovac je napisao/la:

Nomen est omen.

Strasno lijepo mjesto, ovo valja urediti da svako moze doci barem jednom u svom zivotu.

Da je malo zabacit i pivu u ruku. :yes

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 21:33 

po tome bi onda u federaciji trebalo stvoriti tri kantona i to je to. ako je to problem svih problema eto riješenja, samo čini mi se da tu ima dosta toga šta koči put ka boljem. a ne slažem s s tobom da kod većine muslimana prevladava politika smanjenja broja kantona, a na saxu je to fino izraženo. spominjem ti sax jer ga smatram nekakvim mainstreamom za bh muslimane, a pratim ga već par mjeseci. stekao sam dojam da kod bh musliumana, tj. bošnjaka vlada potreba stvranja bosanske nacije i kao takav ona budala (uvjetno rečeno, a može i bezuvjetno) od sejde dođe kao kec na desetku. sve što nije u okviru toga izlazi iz okvira "ahdnam-e".

Ma dobro ako tako kazes onda necemo da uzmemo sta smo zamislili ali zato bi trebali dobiti minimalno trecinu bosne.
:klanjam

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 21:44 

Bobovac je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Pa eto, ako je hrvatima cilj da se odcijepe od BiH i pripoje Hrvatskoj, onda treba da se toga odreknu i da prihvate BiH kao svoju državu u kojem će biti ravnopravni sa ostala 2 naroda i stoga u okviru iste imati jednu većinski hrvatsku teritorijalnu jedinicu kako imaju i ostala 2 naroda. Eto kompromisa.

Jeli bobovac jeli ti mislis da bi dva lopova dozvolila i trecem da krade na istom mjestu odakle i oni kradu.
Ja mislim malo morgen. Ako cemo ravnopravno onda podjeliti bosnu na tri dijela pa nek svaki lopov krade u svojoj avliji i nek se onda svak sa svojim lopovom obracunava. Do tada nema nista ovako i onako. Samo vam u prazno mute. Nek naprave ravnopravnost za svetri naroda pa cemo se onda ljepo nagoditi. Ali do sada je bilo samo mazanje ociju i svi smo ravnopravni.

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 22:16 

josi je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Jeli bobovac jeli ti mislis da bi dva lopova dozvolila i trecem da krade na istom mjestu odakle i oni kradu.
Ja mislim malo morgen. Ako cemo ravnopravno onda podjeliti bosnu na tri dijela pa nek svaki lopov krade u svojoj avliji i nek se onda svak sa svojim lopovom obracunava. Do tada nema nista ovako i onako. Samo vam u prazno mute. Nek naprave ravnopravnost za svetri naroda pa cemo se onda ljepo nagoditi. Ali do sada je bilo samo mazanje ociju i svi smo ravnopravni.

:biceovodobro

Dobro si otvori i nama malo avliju da i mi vidimo šta ima u njoj.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 22:26 

Profil na poligrafu testira radnike: Biste li ukrali knjige da možete?

Biste li, da imate priliku ukrasti, a da vas nitko ne vidi, ukrali knjige iz našega poduzeća?” jedno je od mogućih pitanja kojima će zaposlenici izdavačke kuće Profil biti “izrešetani” na poligrafskim ispitivanjima kojima će ih podvrgnuti tvrtka.

Zaposlenici u Profilu požalili su nam se da su im prošlog tjedna poslodavci ponudili obrazac u kojem piše kako pristaju na to da u svako doba mogu biti podvrgnuti poligrafskom testiranju, a koji bi, ako žele, trebali potpisati.

Formular nema nikakav službeni žig, nego je interni tvrtkin obrazac, a poslodavac vjerojatno na taj način želi provjeriti krade li netko od nas knjige, objasnili su nam zaposlenici. Poligraf je stigao u tvrtku, a jučer je ispitana jedna osoba.

Radnici kažu kako će se ispitivati po nekoliko ljudi dnevno, a riječ je o onima koji su potpisali da pristaju na ispitivanje.

Potpisati ili odbiti?

– Većina nas misli da su nas samim time obilježili kao lopove! U strahu smo. Ne smatramo da je to u redu. Nije dobro ako potpišemo, niti ako odbijemo. Ako se potpiše pristanak, to barem malo skida sumnju s osobe koja to učini. Međutim, što ako se netko testira, a ne prođe? A za poligraf je poznato da nije pouzdana metoda. A ako osoba ne potpiše, odmah je se može obilježiti kao potencijalnog sumnjivca – važu razloge za i protiv radnici.

– Većina nas nije potpisala, ali neki jesu. Priča se i o skorim otkazima u tvrtki. Pretpostavljamo da su povod nedavne krađe, ali ideja je loša, jer time smo svi mi već predodređeni biti lopovi – objašnjavaju radnici.

Iz Profila su nam odgovorili: “Profil International angažirao je ovlaštenu agenciju za provođenje poligrafskog testiranja vezano uz seriju krađa koje upućuju na zaposlenike. Testiranje se provodi u okviru zakona RH, i to samo s osobama koje su dale pismeni osobni pristanak.”

No, ako radnici zatraže zaštitu suda u slučaju da ih poslodavac prisiljava na poligrafsko testiranje i nakon što ga upozore da je to nezakonito, nema dvojbe da taj spor poslodavac ne može dobiti niti zakon dopušta poslodavcu da provodi testiranje.

Čak ni policija ne smije osumnjičenika prisiliti na poligrafsko testiranje, koje nije dokaz ni na sudu.

Ne mogu sami istraživati

– Poslodavac nema ovlasti provoditi poligrafsko testiranje. Radnici nisu dužni potpisati taj formular, niti se odazvati na poligrafsko ispitivanje. Ako sumnja da radnik čini kakvo kazneno djelo, primjerice krade, poslodavac može inicirati kazneni postupak pred policijom i tužiteljstvom, ali ne može sam provoditi istragu. Ako sumnja da se ogriješio o radne dužnosti, može inicirati disciplinski postupak u firmi, ali ne može ga ni tada sam provoditi, nego to radi disciplinsko tijelo firme – govori odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2010, 22:34 

Nek politički vrh stave na poligraf!

Vrh

PostPostano: 26 kol 2010, 07:53 

Slazem se sa tobom.
To bi trebalo uvesti kao obaveza za svakog politicara. I nema izbora dok ne prodju poligraf.

Vrh

PostPostano: 26 kol 2010, 10:53 

drove1983 je napisao/la:
Nek politički vrh stave na poligraf!

:sega Pa crk'o bi poligraf za 2 sekunde!!

Vrh

PostPostano: 26 kol 2010, 10:57 

josi je napisao/la:

Ma dobro ako tako kazes onda necemo da uzmemo sta smo zamislili ali zato bi trebali dobiti minimalno trecinu bosne.
:klanjam

bit će da je ta lista poduga čega bi se hrvati trebali odreć, pa treba više dana da bihać odgovori :bihzastava

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 66 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: