HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 08:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Profesori Ustavnog prava: Srpska ima pravni osnov za vraćanje nadležnosti
PostPostano: 19 lis 2021, 16:47 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2018, 13:47
Postovi: 2828
Kad se izuzme antisrpska histerija Sarajeva, Ustav BiH i Ustav RS nedvosmisleno daju Srpskoj nadležnosti u sferi sudstva, Obaveštajno-bezbednosne agencije, poreza i odbrane.

Citat:
Republika Srpska ima utemeljenje u Ustavu BiH za donošenje pravnih akata kojima će povući ranije datu saglasnost za prenos nadležnosti i formiranje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Prema objašnjenjima sagovornika "Glasa Srpske", član 3. Ustava BiH, koji govori o pravnom poretku i nadležnosti institucija, jasno i precizno kaže da "sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima".

Pored toga, tvrde sagovornici pomenutog lista, i Ustav Republike Srpske daje za pravo Narodnoj skupštini Republike Srpske da ospori sve neustavne nadležnosti BiH, jer član 3. kaže da "Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije".

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji je bio i u delegaciji Srpske na mirovnim pregovorima u Dejtonu, Radomir Lukić kaže da institucijama BiH njenim Ustavom nisu povjerene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbjednosti.

"Republika Srpska jeste dala saglasnost za formiranje OS BiH, VSTS i OBA, ali to nikada nije postalo dio Ustava BiH, tako da su nesuvisle tvrdnje da se povlačenjem saglasnosti krši Ustav BiH. Volio bih da svi oni koji to tvrde precizno kažu koji to član Ustava BiH se krši", kaže Lukić za "Glas Srpske".

I predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović kaže da je Ustavom BiH jasno utvrđena podjela nadležnosti između BiH i entiteta.

"Dva propala pokušaja ustavnih promjena radi naknadne legalizacije nametnutih zakona, poznatih kao 'aprilski' i 'butmirski' paket, direktno potvrđuju neustavnost zakona nametnutih od strane visokih predstavnika, pa i onih zakona koje je donijela Parlamentarna skupština BiH bez izričitog ustavnog osnova", ocijenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, zato je sarajevski profesor ustavnog prava Kasim Trnka nakon propasti pomenutih paketa ustavnih promjena pisao da je potrebno izvršiti "neophodnu konstitucionalizaciju već postignutih reformi u oblasti sistema odbrane, pravosudnog sistema, sistema oporezivanja, obavještajno-bezbjednosnih službi i drugih važnijih pitanja koja su, umjesto Ustavom, uređena zakonima".

"Krajnje je vrijeme da Republika Srpska u skladu sa svojim ustavnim položajem, potvrđenim Dejtonskim sporazumom, ukine sve neustavne propise kojima su uspostavljane nelegalne institucije na nivou BiH. A mnogo takvih se nakotilo u vrijeme diktature OHR-a i njegovog Ustavnog suda kome su pisali gotove presude protiv prava Republike Srpske", istakao je Mitrović.

On je poručio da će se Republika Srpska kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa pridržavati člana pet, prema kojem "strane pozdravljaju i podržavaju postignute dogovore u vezi sa Ustavom BiH, izloženim u Aneksu četiri".

"Tim aneksom propisano je da će se entiteti i svi njihovi dijelovi u potpunosti pridržavati ovog ustava, koji ima prednost nad onim odredbama zakona BiH, kao i ustava i zakona entiteta koji nisu u skladu s njim", precizirao je Mitrović.

Odbrana
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije amandmane na Ustav Republike Srpske kojima je odbrana izbrisana iz Ustava Srpske kao nadležnost predsjednika Republike.

Međutim, iako je izbrisana iz Ustava Republike Srpske, nadležnost u oblasti odbrane nikada nije ugrađena u Ustav BiH kao nadležnost BiH.


https://www.atvbl.com/vijesti/bih/pravn ... 19-10-2021

_________________
08. 01. 2019. BN TV: U toku su poslednje pripreme za sutrašnju svečanu manifestaciju proslave neustavnog "Dana RS".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Profesori Ustavnog prava: Srpska ima pravni osnov za vraćanje nadležnosti
PostPostano: 19 lis 2021, 18:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Normalno. Da je "parlamentarna većina" uvijek u pravu Njemačka bi i danas imala Hitlerove zakone.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Profesori Ustavnog prava: Srpska ima pravni osnov za vraćanje nadležnosti
PostPostano: 20 lis 2021, 16:10 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2018, 13:47
Postovi: 2828
Prva nadležnost vraćena.
Citat:
NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske po hitnom postupku.
NSRS -
NSRS
Usvojeni su Zaključci u vezi informacije o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona.

- Ovim se potvrđuje da su pacijenti u Republici Srpskoj liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici - ističe se u zaključcima.

Zaključci se odnose na stanje u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Narodna skupština, polazeći od činjenice da su zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i zdravstvena djelatnost od opšteg interesa, a uzimajući u obzir zahtjeve javnih zdravstvenih ustanova za obezbjeđivanje kiseonika za liječenje pacijenata, zaključuje da je i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova, evidentno da je snabdjevanje za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom dovedeno u pitanje, što ugrožava život i zdravlje građana.

Zaključuje se da institucije u BiH, prevashodno Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba da u fokus rada stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema nastalih u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje da se ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Srbiju, na način kako je to propisano zaključkom Vlade ove zemlje od 10. jula 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da je, s ciljem obezbjeđivanja kontinuiteta snabdijevanja kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek zdravstvenih ustanova, i potrebom za rješavanja administrativnih procedura u vezi sa proizvodnjom i prometom na veliko lijekova, te uzimajući u obzir izvještaje o ispitivanju kiseonika uzorkovanog iz zdravstvenih ustanova izdatih od akreditovane laboratorije, potrebno privremeno nastaviti snabdijevanje kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, koju zdravstvene ustanove i dobavljači već primjenjuju.

Zadužuje se Vlada Republike Srpske da propiše mjere kojima se obezbjeđuje snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije.

Zaključke su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, Demosa, SP-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslanička grupa NDP-a.

Ove akte podržala su 43 poslanika, dok su dva bila protiv.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu skupštinsku sjednicu.


Bonus fotka: Jelena Trivić se žali zbog velikosrpske agresije na Bej-Ha institucije.


Privitak/ci:
Jelena Trivic.jpg
Jelena Trivic.jpg [ 55.92 KiB | Pogledano 671 put/a. ]

_________________
08. 01. 2019. BN TV: U toku su poslednje pripreme za sutrašnju svečanu manifestaciju proslave neustavnog "Dana RS".
Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: iprodano, krstjanin i 501 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO