HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 24 tra 2024, 06:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 13 lip 2009, 18:16 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Bosna u turskom vaktu


Što god u Bosni dotakneš, na podjelu naiđeš. Za život, zapravo za, o(p)stanak ovdje zbilja je potrebna franjevačka vjera, postojanost i strpljivost. A to, kada je o Hrvatima riječ, nije lako


Josip Vričko


Koncem prošle godine, u kasnim večernjim satima, u vrijeme kad im, dakle, (nikako) vrijeme nije, na vrata župe Presvetoga Trojstva u općini Novo Sarajevo pozvonila su trojica vehabija i don Ivanu Ravliću rekli da im smeta zvonjava crkvenih zvona. Don Ivan im je, međutim, dakako, ne otvarajući vrata, kazao neka dođu sutra u primjerenije vrijeme te odmah – znajući, zapravo, o čemu je riječ – pozvao policiju. Vehabije, naime, rijetko razgovaraju… druge su im metode. Sutradan su mediji prenijeli policijsko priopćenje u kojemu se kaže kako su ta dvojica koje je, inače, identificirala sigurnosna kamera, željela sa svećenikom razgovarati o vjerskim pitanjima. Jasno, Ravlić je odmah uputio demanti medijima. I, doista, novinari su došli, te im je don Ivan ispričao pravu istinu. Ali na župnikovu adresu stiglo je, odmah potom, sudsko izvješće kako je jedan od tih vehabija maloljetan.


Fra Petar Anđelović


Franjevci




Ako laže sud, ne laže brada
»Ako maloljetna osoba može imati tako gustu bradu«, kaže Ravlić, »onda neka im bude. Uglavnom, ako se stvarno i istinski želi pridonositi uspostavi jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve ljude u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, ne smije se farizejski odnositi ni prema jednom događaju u kojem se ugrožavaju ljudi i njihova vjerska prava, ali i prava na posao, školovanje na materinskom jeziku i sve ostalo.«

Slično, zapravo još gore, dogodilo se na Veliki petak kad su kamenovani vjernici u nekadašnjoj četvrti zvanoj Latinluk (znana i po Latinskoj ćupriji u komunizmu zvanoj Principov most). Naime, dok su napuštali crkvu sv. Ante, istinski sarajevski simbol, brutalno su napadnuti, a da o tome u javnosti nije bilo nikakve reakcije. Krivicu za to djelomice snosi i gvardijan toga bistričkoga samostana fra Marijan Karaula.

»Šutjeti, ili govoriti o tomu, dvojba je koja me stavljala pred teške muke. Pozvao sam policiju, ali nisam izvijestio novinare, jer sam zaključio da bi rečeni incident izazvao dodatno uznemirenje i ohrabrio one koji ističu, i nerijetko javno, kako nema života za Hrvate katolike u glavnom gradu BiH«, svjedoči fra Marijan, ostajući pri tvrdnji da je, nakon bogoslužja, samo jedna kamenica poletjela prema vjernicima, dok većina njih tvrdi da ih je zasula prava kanonada.


Samostan trapista u Banjoj Luci


Crkva svetog Ante


Gotovo bizarna priča, koja, dakako, nastavlja taj tragični slijed, događa se u sarajevskoj novogradskoj općini; tamošnja crkva sv. Luke, koja je još u izgradnji, ali koju, sve malobrojniji katolici redovito pohode, potkraj je ožujka u pet dana tri puta napadnuta. A u posljednje dvije i pol godine, dok je, dakle, još građena crkva i župna kuća četrnaest su puta bile na meti vandala. Nedavno je, napokon, otkriven jedan od napadača, stanoviti Elvis T. – koji je, kao zasad jedini identificirani, policiji, ali i ovdašnjoj javnosti objasnio (?!) da, u biti, nema ništa protiv katolika. Nego – samo – protiv svoje žene; čim ga ona iznervira, on zakamenja crkvu. A, znakovito, žena ga najviše ljuti nedjeljom.


Turski vakat
»Bezbroj sam puta kazao, oni koji kamenuju crkve, sutra će kamenovati ljude. I, evo, to se na Bistriku već dogodilo«, poručuje župnik župe sv. Luke Anto Jelić. Sve to, gotovo zlokobno, podsjeća na davna vremena, zapravo na turski vakat, o kojemu je u Ljetopisu sutješkoga samostana pisao fra Bono Benić. Na, vremena kada su u Bosni zamukla crkvena zvona, jer – tvrdili su po nagovoru osmanlijskih osvajača, domicilni muslimani – krave zbog zvonjave ne mogu davati mlijeko.

Samostan je Kristova krstitelja u Sutjesci ili Banovu dvoru (izvorno Curia bani) nastao u samu početku provincije Bosne Srebrene. Sagradili su ga, piše fra Bono, Kristovi vjernici, a tijekom vremena proširio Toma Krištić, pretposljednji kralj bosanski. No 1524, a 61 godinu nakon pada Bosne, samostan je srušen da od njega nije ostao ni kamen na kamenu. Nije, nažalost, bio jedini; iz Benićeva svjedočenja, temeljena na pouzdanim dokumentima, doznajemo kako je gotovo isti usud snašao i ostala četiri samostana – fojnički, kreševski, visočki i konjički. Povod je bio otprilike nešto kao ovovremena sarajevska žena-lajavica; starješina toga posljednjega samostana navodno nije, piše fra Bono, dao tadašnjemu konjičkome kadiji na dar, po jednoj verziji, pijetla, a po drugoj ribu glavaticu, što je kadiju, baš kao onoga muža što se, eto, vazda baš nedjeljom iskaljuje na boljoj (?) polovici, iživciralo te je „presavio tabak“ i turskom caru u Carigrad poručio da muslimanska vjera nikad u Bosni neće moći biti čvrsta i čista ako se spomenuti samostani ne unište.

Unatoč svemu pa, napose, i toj doista zlokobnoj podudarnosti, franjevci ove godine, ovoga svibnja posebice, obilježavaju osamsto godina od osnutka svoga reda i više od sedam stoljeća djelovanja u Bosni i Hercegovini. To me, jasno, neizbježno podsjeća na ratnoga provincijala Bosne Srebrene, pokojnoga fra Petra Anđelovića, koji je, kada je ’91. obilježavana sedamstota obljetnica franjevačke nazočnosti u Bosni, kazao kako je imao dojam da cijela Bosna slavi sa svojim ujacima.


A gdje je majka
»Možda i nije moglo biti drukčije, povijest nam je ista, isprepletena je. Bosna je imala nas i mi smo imali Bosnu. Jednostavno smo slavili, pomalo i naivno, ne htijući vidjeti tamne oblake koji su se nadvijali i nad nas i nad Bosnu«, govorio je fra Petar, ističući kako su franjevci Bosnu uvijek smatrali majkom te tvrdeći kako između bosanskih franjevaca i Bosne postoji majčinsko-sinovski odnos.

Gotovo pred svoju smrt, već teško bolestan, provincijal je doživio brutalni razbojnički napad na svoj dom. Nije mu, samozatajan kakva ga je Bog već dao, želio davati političke konotacije. Iako, čak i ovdašnje pretežito bošnjačko i uglavnom „uvezeno“ pučanstvo već iritiraju policijska priopćenja kako crkve i svećenike napadaju (samo) maloljetnici, luđaci i živčani muževi...

Pred upravo promoviranim novim provincijalom Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom zato je velika kušnja, koje je on, nedvojbeno, svjestan. Srećom posjeduje i veliko iskustvo.

»Radom na Kosovu i u Albaniji nisam se«, kaže fra Lovro, »pripremao za ovaj posao. No tamo sam, poglavito u Albaniji, radio s ljudima različita mentaliteta, s ljudima koji posve drukčije gledaju na stvarnost nego mi.«

Pravi čovjek na pravom mjestu, kazali bismo. Ovdašnjim je katolicima, dakako, nužan optimizam novoga provincijala, koji je nepokolebljiv da jedan narod – ukoliko ima vjere i pouzdanja u Boga te čvrst oslonac na moralnim načelima kršćanstva; a to su ljubiti bližnjega kao sama sebe, ljubiti svoje, poštivati tuđe, živjeti bratski sa svima – može živjeti svugdje i sa – svima. Da, eto, može – i danas, baš kako je to u stara vremena, u kraljevskome Jajcu, govorio fra Josip Markušić, uskliknuti: »Čuvaj Bosnu kao oči svoje!«


Multi-kulti
Bosna je, međutim, uvijek, a osobito danas, bila zemlja gdje nekako najranije smrkava, pa je, evo, danas franjevcima sve manje majka. A ovdašnje katolike ponegdje više ne mogu ni gledati. O čemu je, poručujući kako mu je jasno da (čak) ni u Sarajevu više nisu dobrodošli, nedavno svjedočio i kardinal Vinko Puljić. Puna su, naime, usta ovdašnjih političkih dužnosnika, ali i tzv. javnih djelatnika – o multietičnosti i multikulturalnosti. Kada su se, pak, dogodili prije rečeni slučajevi(?), gotovo nitko nije dignuo glas. Baš, uostalom, kao ni prošloga mjeseca kada je počela obnova mostarske džamije hadži Ali-bega Lafana na temeljima katoličke crkve. Reagiralo je samo Hrvatsko kulturno društvo Napredak, ali nitko, čak ni Zavod za zaštitu spomenika, nije im odgovorio. Džamija se, dakako, nesmetano obnavlja. A vrlo će brzo u Mostaru, vječnom gradu slučaju, početi izgradnja Islamskog centra vrijedna šest do osam milijuna eura, što će, dakako, financirati islamske zemlje.

Ta monumentalna građevina niknut će, u biti, na nekadašnjoj crti razganičenja dvije sukobljene strane, u blizini Hrvatskoga narodnog kazališta s južne, dok bi se sa sjeverne strane imala izgraditi nova zgrada Federalne vlade – koja bi, kao kakva tampon-zona, dijelila Islamski centar i buduću katedralu, za koju su temelji udareni još polovicom devedesetih godina.

Što god, dakle, u Bosni dotakneš, na podjelu naiđeš. I tako, evo, stoljećima. Za život, zapravo za, o(p)stanak ovdje zbilja je zato potrebna franjevačka vjera, postojanost i strpljivost. A to, kada je o Hrvatima riječ, nije lako. I, doista, svakomu nije dano.


Ni Vatikan ne spašava trapiste
Prošle je godine nadomak Banje Luke u dvorištu samostana Marija Zvijezda, redovnika trapista, počela izgradnja Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Kardinal Puljić i biskup banjolučki Franjo Komarica odmah su reagirali te u prosincu izvijestili Vatikan. Sveta je Stolica, državni tajnik osobito, izrazila nevjericu jer se sve događa nakon što je premijer Republike Srpske Milorad Dodik 2008. u dva navrata pohodio Rim i čvrsto obećao kako će taj urbicid biti zaustavljen.

»Opravdano se bojim da će se zakon jačeg primjenjivati i na drugim slučajevima naše nepokretne imovine, koja će biti predmet naturalne restitucije«, boji se biskup Komarica.

Trapisti su, inače, u Banju Luku došli 21. lipnja 1869. i za kratko su vrijeme ti katolički redovnici pokrenuli brojne zanatske djelatnosti, tvornice i električnu centralu. Tako je središnji grad Krajine elektrificiran osam godina prije Zagreba. No danas doslovce dijele sudbinu tamošnjih katolika; od nekadašnjih 215 redovnika ostala su samo dvojica – braća Tomislav i Zvonko Topić.

Baš kao što od predratnih 250.000 Hrvata u ovom dijelu BiH trenutačno živi njih 13.500...

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac397 ... skom_vaktu

....................

Otet će mi se cinizam koji je na mjestu: fartri se mogu osjećati kao kod kuce.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 14 lip 2009, 10:42 
Offline

Pridružen/a: 06 lip 2009, 19:28
Postovi: 93
Da si bio u Sarajevu ikada, kao sto sumnjam da jesi.

Onda bi znao da Sarajevo je imalo 550 katolika 1878, i to Dubrovacki trgovci

Strijeljanje Sarajevskih prvaka na Bijeloj Tabiji je dogadjaj, kada je strijeljano na Bijeloj Tabiji 22 bogatija Bosnjaka, i njihove zemlje su dodijeljene Katolicima.Po naredjenju feldmarsala Filipovica i Jovanovica, koji su usli u Sarajevu.Pa, ne samo da su za Austrougarske pravljenje crkve

Bogoslovija, Bascarsijska katedrala, crkva na Bistriku.Nego je i prije toga desetak godina, cijeli Stup opljackan od Vlaha Omer Pase, i na Bosnjackoj Begovskoj zemlji, poceli su naseljavati Katolike

I ne samo da je broj katolika skocio od 550 na 18 000 za vrijeme Austrijske vlasti.I ne samo da je predano Austrija krala Bosnjacku zemlju, i davala je svakom, sem Bosnjaku u i oko Sarajeva.Primjer Dolac Malte.

Inace, na Alipasinom zjapi poluprazna crkva katolicka, nema se para da se nastavi dalje.Umjesto sto laprdas, sto ne dadnes pare, pa kad katolicka crkva moze napola da napravi crkvu, i onda da kaze, da nemaju para za nastavak.Cuj

I By the way, pravi se jos jedna katolicka crkva, dobila je suglasnost na Grbavici

To ce ti i Daniel reci.Pa, zamisli da Bosnjaci prave nove dzamije u Bilecoj, a ne mogu da obnove stare.Pih, i onda pricate svasta


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 14 lip 2009, 11:46 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Posmiješno je kada muslimani (zadnjih godina Bošnjaci) zahvataju u stoljetnu povijest e da bi isčupali neke argumente o ugrozi, jer stoljetna i ina povijest Bosne i Hercegovine upravo je obiljezena progonom, terorom i izvlašcenjem Hrvata od strane muslimana, od dolaska Turaka pa na dalje.

I sada ovaj moj sugovornik, na aktualne probleme koje imaju Hrvati/katolici odgovara navođenim flash backom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 14 lip 2009, 14:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Vidi što su praznovjerne ove moje lijepe Sarajke-muslimanke. Nije ni čudo što vidovita Džemila radi punom parom.

Citat:
PROVOKACIJE Srednjoškolke časnim sestrama maknule veo

Četvrtak, 22 Siječanj 2009 08:23

Nakon što su utorak u večernjim satima dvjema časnim sestrama iz reda Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Sarajevu, dok su prolazile Baščaršijom, dvije srednjoškolke skinule šlajer s glave, časne sestre i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH msgr. Ivo Tomašević kažu da ovaj događaj ne žele stavljati u kontekst mržnje i netrpeljivosti.

Praznovjerje i neugoda

Premda je povlačenje šlajera s glave časnih sestara u Sarajevu česta pojava, Tomašević nam je pojasnio kako je riječ o običnom praznovjerju. Prema njegovim riječima, to se događalo i prije, no časnim sestrama je u tim situacijama jako neugodno. Povlačenje šlajera nije novina, ta pojava je stalno prisutna. Naime, među mlađim ljudima prisutno je vjerovanje da će im ‘dan biti dobar ako povuku časnoj sestri šlajer s glave ili je dotaknu’. Nama je ta pojava poznata od ranije, te stoga ne želimo takav čin stavljati u kontekst mržnje, nego ga više smatramo duhom neke naše tolerancije, ističe Tomašević.

No, generalni tajnik BKBiH podsjeća kako je napada na časne sestre bilo ranije, i te slučajeve treba promatrati kroz prizmu netolerancije i netrpeljivosti. Naime, prije dvije godine jednu redovnicu sv. Vinka nasred Titove ulice napala je jedna prolaznica i uz pogrdne riječi strgla joj križ s vrata. Bilo je još neugodnih situacija, između ostalog, i provociranja iz tramvaja i čak pljuvanja.


To se događalo prije nekoliko godina, no po mojim saznanjima, sada nema nasrtaja na redovnice, kazao je Tomašević. Doznali smo da se jedna od redovnica kojoj je u utorak povučen šlajer na Baščaršiji, zove časna sestra Lidija. Ona je rekla da se u ovakvim situacijama časne često nađu jer je riječ o praznovjerju da dotaknuti časnu sestru ili povući njezin šlajer donosi sreću, odnosno lijep i sretan dan.

Nepoštivanje

Prema njezinim riječima, u ovakvim situacijama nema zla ili mržnje, no sestre se osjećaju vrlo neugodno jer smatraju takvo ponašanje nepoštivanjem osobe i pitanjem kulture ponašanja na javnom mjestu. Mi često doživimo da djevojke žele dotaknuti sestre, i to prije svega naš redovnički veo.

Osobno sam to više puta doživjela i nisam to smatrala lošim kada vjeruju da će im to donijeti sreću. Jednom sam čak zastala i jednoj djevojci rekla: Pa dobro, ako ti to nešto znači, hajde... Ipak, svaka od nas se u takvim situacijama osjeća vrlo neugodno. Također, vrlo je neugodan osjećaj kada hodate ulicom s mišlju i dozom straha da će vam netko povući ili skinuti redovnički veo. To nije u redu, kazala je časna sestra Lidija. No, kada je u pitanju praznovjerje, ono vrijedi samo za žene. Za muškarce se vjeruje kako je loš znak ako dotaknu časnu sestru.

vecernji.ba

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 15 lip 2009, 20:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 svi 2009, 21:25
Postovi: 139
Nagradno pitanje.

Odakle su "srednjoškolke"?

Ko pogodi njemu sve jasno.

:-hrvatinic


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 10:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Kina je napisao/la:
Nagradno pitanje.

Odakle su "srednjoškolke"?

Ko pogodi njemu sve jasno.

:-hrvatinic


Pa sa obzirom da si ti ovdje branitelj ugleda Sarajeva, i da si nastupio tako samouvjereno, nemam nikakve sumnje da ćeš nam reći da se radi o srednjoškolkama iz KŠC-a? A ti si naravno bio nazočan svakom incidentu pa si u to siguran 100% :-top2

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 12:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 svi 2009, 21:25
Postovi: 139
RajvoSa je napisao/la:
Kina je napisao/la:
Nagradno pitanje.

Odakle su "srednjoškolke"?

Ko pogodi njemu sve jasno.

:-hrvatinic


Pa sa obzirom da si ti ovdje branitelj ugleda Sarajeva, i da si nastupio tako samouvjereno, nemam nikakve sumnje da ćeš nam reći da se radi o srednjoškolkama iz KŠC-a? A ti si naravno bio nazočan svakom incidentu pa si u to siguran 100% :-top2


Sve je pitanje povjerenja.

Ovo je bila prilično stara vijest a ja sam ovo prvi put pročitao na SA-X, prije bilo kakve agencijske vijesti što ipak potvrđuje da se ne radi o nekoj patki.
A ovako ide priča.

Citat:
Šetam ja veceras Čaršijom sa mamom i gledamo izloge.Cujemo neko komešanje i smijeh, okrenem se i ugledam dvije djevojke kako trgaju maramu ( ne znam kako se to drugačije zove) časnim sestrama. Cure su se nasmijale i pobjegle. Ne moram vam pricati o reakciji časnih sestara. Uglavnom upratim ja djevojke i krenem trceci za njima, sustignem ih kod Čaršijske džamije, stoje tamo sa jos dvije djevojke i jednim momkom. Ja im priđem, uhvatim ovu djevojku za ruku koju sam vidjela sta je uradila i kažem joj " Sram te bilo, sad ću zvati policiju" Zovnem policiju, njih nema, ja se pokoškam sa djevojkom, naizgled fino obučena, uređena djeca, srednjoškolci. Otrgne se počne bježati, ovi ostali ne žele reći njeno ime, ja im očitam bukvicu kako vas nije stid, ima te li vi odgoj, moral, a meni jedna cura kaže "Mi to po Zagrebu redovno radimo i niko se ne ljuti?????????? Kaže mladić iz grupe " pa zar vi niste čuli da ako strgnete maramu časnoj sestri ostvarit će vam se želja????. Ja kažem njima, hajde da ja vama strgnem na sred Čaršije odjeću pa da se još nekome ostvari želja. Njima šega
Ma užas, ja sam stvarno zgrožena, razočarana, pitam se kakvi to roditelji odgajaju budući naraštaj


http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=59068

Ja lično više vjerujem ovome i to iz više razloga.
Prvi razlog je odlično ilustrovan svom onom komedijom oko one igračke svinjice tj. načinom na koji je sama vijest nastala i otišla u svijet, drugi je jer ja zaista NIKADA nisam čuo za ovakav običaj u SA pogotovo među muslimanskim življom, treći je što sam ovo pročitao PRIJE objave bilo kakvih vijesti.

Da se razumijemo ja ne tvrdim da se ne može desiti da neko napadne časnu u Sarajevu, dobaci joj, opsuje, pljune pa možda i nasrne na nju.Moguće je naravno i na TAKVE stvari treba reagovati i na njih skretati pažnju da se nebi ponovile.
Ali izmišljanje incidenata, neka vrsta smiješnog specijalnog rata budalastim vijestima, traženje problema tamo gdje ga nema, zamjeranja na sitnicama i uopće traženje razloga da se neko ocrni i slično tome ne koristi nikome i ničemu.Hem pravi problemi i dešavanja prolaze ispod radara hem se nepotrebno stvaraju tenzije.
A od toga niko nema koristi ma šta neko mislio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 13:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32145
10. godišnjica mučeničke smrti s. Danke Jurčević

Kakanj, 24.09.2006.

Ubijena je u Kaknju pokraj zgrade župnog Caritasa30. rujna 1996. u 20,10 sati. Ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Motiv: zastrašiti preostali hrvatski -katolički puk i pokrenuti na potpuno iseljenje s ovih prostora Bosne i već brojne izbjegle i prognane Hrvate omesti u nakani stalnoga povratka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 13:47 
Offline

Pridružen/a: 16 lip 2009, 13:37
Postovi: 900
Sljedece cemo citati da su fratre u Fojnici pobili Splicani, to je u Splitu omiljena zabava tinejdzera.

Hrvate iz Travnika i Bugojna protjerali Varazdinci, oni se na taj nacin zezaju.

A bombe na Papinom putu postavili Dubrovcani, djecija sala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 21:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 svi 2009, 21:25
Postovi: 139
Crni bombarder je napisao/la:
Sljedece cemo citati da su fratre u Fojnici pobili Splicani, to je u Splitu omiljena zabava tinejdzera.

Hrvate iz Travnika i Bugojna protjerali Varazdinci, oni se na taj nacin zezaju.

A bombe na Papinom putu postavili Dubrovcani, djecija sala.


Nisi fer.

Ne pokušavam ništa relativizirati ali kad' nešto nije onda naprosto nije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 21:32 
Offline

Pridružen/a: 16 lip 2009, 13:37
Postovi: 900
Eno veceras na BHT otvaranje nekakve cuprije u Konjicu, obnovljena valjda, red ilahija, red dervisa iz Konje, red turskih zastava, red Sejde Komsica, i sve to u direktnom prijenosu na drzavnoj tv kuci.

Neutralni promatrac bi mogao zakljuciti samo da se radi o otvaranju mosta u nekakvom gradu u unutrasnjosti Turske.

Pa malo je reci da su tragikomicni.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 16 lip 2009, 21:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 svi 2009, 21:25
Postovi: 139
Crni bombarder je napisao/la:
Eno veceras na BHT otvaranje nekakve cuprije u Konjicu, obnovljena valjda, red ilahija, red dervisa iz Konje, red turskih zastava, red Sejde Komsica, i sve to u direktnom prijenosu na drzavnoj tv kuci.

Neutralni promatrac bi mogao zakljuciti samo da se radi o otvaranju mosta u nekakvom gradu u unutrasnjosti Turske.

Pa malo je reci da su tragikomicni.


Gledao sam.
I znao da će neko tako iskomentarisati.

:-zubati

Doduše Njemačka ja platila a Turska obnovila most...tako da je meni prilično razumljivo.

Uostalom janičarski mehter je svirao a djeca pjevala "Samo da rata nebude".

Šta fali?

Miroljubivo.

:-zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 17 lip 2009, 13:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Kina je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Pa sa obzirom da si ti ovdje branitelj ugleda Sarajeva, i da si nastupio tako samouvjereno, nemam nikakve sumnje da ćeš nam reći da se radi o srednjoškolkama iz KŠC-a? A ti si naravno bio nazočan svakom incidentu pa si u to siguran 100% :-top2


Sve je pitanje povjerenja.

Ovo je bila prilično stara vijest a ja sam ovo prvi put pročitao na SA-X, prije bilo kakve agencijske vijesti što ipak potvrđuje da se ne radi o nekoj patki.
A ovako ide priča.

Citat:
Šetam ja veceras Čaršijom sa mamom i gledamo izloge.Cujemo neko komešanje i smijeh, okrenem se i ugledam dvije djevojke kako trgaju maramu ( ne znam kako se to drugačije zove) časnim sestrama. Cure su se nasmijale i pobjegle. Ne moram vam pricati o reakciji časnih sestara. Uglavnom upratim ja djevojke i krenem trceci za njima, sustignem ih kod Čaršijske džamije, stoje tamo sa jos dvije djevojke i jednim momkom. Ja im priđem, uhvatim ovu djevojku za ruku koju sam vidjela sta je uradila i kažem joj " Sram te bilo, sad ću zvati policiju" Zovnem policiju, njih nema, ja se pokoškam sa djevojkom, naizgled fino obučena, uređena djeca, srednjoškolci. Otrgne se počne bježati, ovi ostali ne žele reći njeno ime, ja im očitam bukvicu kako vas nije stid, ima te li vi odgoj, moral, a meni jedna cura kaže "Mi to po Zagrebu redovno radimo i niko se ne ljuti?????????? Kaže mladić iz grupe " pa zar vi niste čuli da ako strgnete maramu časnoj sestri ostvarit će vam se želja????. Ja kažem njima, hajde da ja vama strgnem na sred Čaršije odjeću pa da se još nekome ostvari želja. Njima šega
Ma užas, ja sam stvarno zgrožena, razočarana, pitam se kakvi to roditelji odgajaju budući naraštaj


http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=59068

Ja lično više vjerujem ovome i to iz više razloga.
Prvi razlog je odlično ilustrovan svom onom komedijom oko one igračke svinjice tj. načinom na koji je sama vijest nastala i otišla u svijet, drugi je jer ja zaista NIKADA nisam čuo za ovakav običaj u SA pogotovo među muslimanskim življom, treći je što sam ovo pročitao PRIJE objave bilo kakvih vijesti.

Da se razumijemo ja ne tvrdim da se ne može desiti da neko napadne časnu u Sarajevu, dobaci joj, opsuje, pljune pa možda i nasrne na nju.Moguće je naravno i na TAKVE stvari treba reagovati i na njih skretati pažnju da se nebi ponovile.
Ali izmišljanje incidenata, neka vrsta smiješnog specijalnog rata budalastim vijestima, traženje problema tamo gdje ga nema, zamjeranja na sitnicama i uopće traženje razloga da se neko ocrni i slično tome ne koristi nikome i ničemu.Hem pravi problemi i dešavanja prolaze ispod radara hem se nepotrebno stvaraju tenzije.
A od toga niko nema koristi ma šta neko mislio.


=)) =))

Eto skoro sam pogodio, a baš sam mislio isto i napisati "a da se možda ne radi o ubačenim provokatorima iz Hercegovine?".

Internet trpi sve, pa tako i upise te cure....tko kaže da ona ne laže? A što se tiče tih počinitelja, pa zar nije logično da toj curi slažu, i to maštovito, sa obzirom da im je prijetila murijom?

Meni to povlačenje tih marama toliko ne smeta ako se radi o praznovjernosti, dokazuje samo da vam ženke nisu previše inteligentne (možda da ih nekako uvjerimo da će im izigrat Loto ako kršćana povuku za onu stvar?). Kada pređe u fizičke napade, trganje križa (već spomenuto u članku), to je onda već puno ozbiljnije.

Što se tiče tvog komentara o traženju dlake u jajetu.....mora se reći da vam je privid multietničarstva donio određene koristi, podršku u ratu, podršku medija - to je velika dobit za nekoliko sačuvanih vjerskih objekata i "podnošljivu" manjinu ostalih od 5-10% u Sarajevu (ne kažem sad da ste vi očistili Sarajevo - ali svejedno, rezultat je isti). Zbog te dobiti će vas Srbi i Hrvati zajebavati, sami ste odabrali tu opciju, a ne može jare i pare :-zubati

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bosna u turskom vaktu
PostPostano: 17 lip 2009, 19:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23318
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Mar-kan je napisao/la:
10. godišnjica mučeničke smrti s. Danke Jurčević

Kakanj, 24.09.2006.

Ubijena je u Kaknju pokraj zgrade župnog Caritasa30. rujna 1996. u 20,10 sati. Ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Motiv: zastrašiti preostali hrvatski -katolički puk i pokrenuti na potpuno iseljenje s ovih prostora Bosne i već brojne izbjegle i prognane Hrvate omesti u nakani stalnoga povratka.


Nevjerojatno da kad se uključi Travnik, Konjic i Kakanj (evo za ovo nisam ni znao) da se broj ubijenih povratnika Hrvata penje na dvoznamenkasti broj. Pa gora je situacija bila kod Muslimana nego u RS-u što se tiče problema povratka Hrvata devedesetih.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Tomba17 i 201 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO