|
|
Stranica: 5/8.
|
[ 181 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ObjektivnaPublika
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 01:54 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2021, 00:26 Postovi: 2467 Lokacija: Sarajevo
|
_________________ High Mobility Anti russian System
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 05:22 |
|
|
Koliko je publike u Americi,pogledalo Anđelinin film u zemljibkrvi i meda ? Ja mislim Aidu neće pogledati ni 2% od tog broja.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 09:58 |
|
|
Karabaja je napisao/la: teranova je napisao/la: I sad razmišljam - koji skot moraš biti pa postaviti ovakav naslov teme. Malo je nepristojno iskazivati tako otvoreno svoja osećanja prema drugom narodu. Naslov teme je parodican na teme koje otvara POL_GASOL i pojedini srpski forumaši. Ne smeta joj kad drugi otvaraju teme s naslovima ovog tipa.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:01 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Koliko je publike u Americi,pogledalo Anđelinin film u zemljibkrvi i meda ? Ja mislim Aidu neće pogledati ni 2% od tog broja. Citat: "Ja sam siguran da ljudi žele i gledaju film i u Republici Srpskoj, samo je napravljen takav sistem represije političke i medijske da je to kao zabranjeno, da se ne prikazuje. U tom smislu želim biti pozitivan da ima puno ljudi i u Banjoj Luci i Bijeljini i Beogradu koji su pogledali film i koji ga žele pogledati", rekao je izrazivši još nadu da ćemo u BiH "doći do takvog stanja svijesti da prestanemo crtati granice, makar u umjetnosti".
Ističe kako zna da je film u Beogradu gledan jer su mu se javljale mnoge kolege iz srbijanske prestonice.
"Kolege iz Beograda su također oduševljene, kažu da je jako emotivno na njih film djelovao. Ljudi koji su se meni javljali su ljudi koji odavno u javnom prostoru u Srbiji rade na tome da se ne negira genocid", rekao je Ler.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:05 |
|
|
Citat: Prije svega zato što to nije samo priča o ratnim zločinima, nego i o tome što ćemo poslije, kada rat stane. Je li rat dok traje rat, je li to ono najgore, ili je rat ono što se događa poslije rata? Mi ovdje u regiji – i Hrvatska, i BiH, i Srbija – zapravo smo i dalje u ratu. Zato su filmovi poput ovog, snimljeni iz vizure nekog malog čovjeka, užasno potrebni. Imam osjećaj da mi i dalje nismo razumjeli što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. A ako toga nema, onda će biti ponovo. JASNA ĐURIČIĆ za Nacional
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:07 |
|
|
Brkati Zastavnik je napisao/la: Šta bi jadni imali da nemate taj "genocid" ? Apsolutno ništa. Muzite ga dok možete. Jadno.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:10 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Shaban995 je napisao/la: A vi Muslimani gledate te alternativne filmove? Umjetničke duše? Hahahahaha SS im nešto smiješan, Mujo je kao neki nivo jelte jah. Dva zuba u glavi a klasika se sluša i belgijski crni talas gleda. Nema većih seratora na planeti od vas alahami. Guzite se po džamijama a glumite nivo, kome? Vidite li vi sebe? Pogledao sam i Daru. Sjebali ste jednu odličnu priliku da se snimi film na tu temu. Opet ti o džamijama. Bosanac pravoslavac, a navalio preći na islam...
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:17 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Jel moze da izadje ista iz bosnjacke kinomatografije, a da nije vezano za rat, jel moze da se snimi bar jedan gledljiv film u kome nisu jadne zrtvice koje treba svet da sazali, pa da udali minut paznje i malo suvarka...
Do koje mere ide manipulacija svojim zrtvama, to treba psiholoski proucavati... A hajd realno, evo posljednji krik srpske kinematografije, ovaj Južni vetar drugi dio i kaže hajmo u kino...pa jarane zajebali ste Bolivud sa scenama, uglađeni Srbi, prljavi Rumuni i još prljaviji Bugari i onda na sve to zaserete motku na max sa upadom helikoptera i specijalaca u po Rumunije Uz veliki minus što film traje ko da je Kum svojevremeno. Veliki minus za akcijski film. A evo naveli su ti par filmova... Vidi, neki od najboljih filmova ex yu kinematografije su upravo na ratnu tematiku iz onog rata. Šta fali Ničijoj zemlji? Je li i to ratna propaganda? Nije ni Aida vjeruj. Poenta je samo ako kreneš gledati sa stavom evo ih još jedan film o ratu, Srbima koji su krivi za sve...a nije uopšte to u pitanju. Recimo Remake je baš mračna priča i ono se može jednom gledati, ne više. I slažem se, treba se početi fokusirati na neke vedrije teme. A nije da ih nema, eto neke su naveli. Fora je da nema nekih velikih para, tako da i ovo što se snimi je uspjeh. Zabrinjavajuće mi je da je srpska kinematografija koja je u regionu sigurno bila na prvom mjestu prilično spala i da se uglavnom snimaju neka nova sranja i serije koje su u rangu turskih sapunica.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 10:21 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Naravno da moze. Pogledaj "Tesko je biti fin" po meni jedan od najboljih domaćih filmova. Takođe, ne mozes porediti Srbiju i BiH po tom pitanju, jer Srbija jedva da je osjetila rat, dok je BiH razorena do temelja, te je tako i mnogo godina poslije skoro svaki aspekt zivota bio povezan sa ratom i njegovim posljedicama. Pogledao sam do sad film Grbavica, Gori vatra od Pjera Zalice...onaj od Tanovica sto je uzeo Oskara(zaboravih mu ime)... Aidu nisam pogledao, ako budem u prilici hocu... mozda je zanatski dobro uradjen film, ovde govorimo o tematici koja se bira... Ne moze da se poredi rat u BiH sa ratom protiv NATO, iako je tad devastacija bila skupocena, ali ni blizu onog u BiH... ekonomski Srbija je izasla iz 90-ih na kolenima... primila preko pola miliona izbeglica... Ok, snimili ste par filmova o ratu... ajde da vidimo bilo sta drugo, ajde da vidimo seriju poput Vratice se rode, neki dobar psiholoski triler npr... da ne bude sve osim rata recikliranje fora iz Nadrealista... Ovo su politicki filmovi, ja ne volim ni nase takve filmove... za vreme rata je jos snimljen Lepa sela lepo gore, to je dobar film, tezak, ali je lisen vecine stereotipa... snimali smo i kriticne filmove, Turneja npr... Nije smisao filmova samo politicka i nacionalna angazovanost, film je osma umetnost, mora da ima sirinu koja prevazilazi dokumentarac... Lepa sela lepo gore i Ničija zemlja imaju onako sličnu notu koja se provlači i nisu filmovi za koje bi se moglo reći da su nacionalno obojeni. Ova zadnja rečenica, recimo da je ja mogu upravo sa Aidom povezati. Ali eto pogledaj ako budeš u prilici pa daj komentar.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 15:10 |
|
|
Shaban995 je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: [ Nije smisao filmova samo politicka i nacionalna angazovanost, film je osma umetnost, mora da ima sirinu koja prevazilazi dokumentarac... Ova zadnja rečenica, recimo da je ja mogu upravo sa Aidom povezati. Kako mozes to dvoje povezat kad redateljica filma daje izjave poput "rat ce bit gotov kad u Srbiji budu gledali moj film". Da neki hrvatski redatelj izjavi nesto slicno bio bi proglasen nacionalistom u medijima, da ne spominjemo da ne bi mogao imati izvore financiranja koje ima jasmila.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 15:16 |
|
|
useless je napisao/la: Shaban995 je napisao/la: Ova zadnja rečenica, recimo da je ja mogu upravo sa Aidom povezati.
Kako mozes to dvoje povezat kad redateljica filma daje izjave poput "rat ce bit gotov kad u Srbiji budu gledali moj film". Da neki hrvatski redatelj izjavi nesto slicno bio bi proglasen nacionalistom u medijima, da ne spominjemo da ne bi mogao imati izvore financiranja koje ima jasmila. https://www.slobodnaevropa.org/a/jasna- ... 54400.htmlČitaj malo ako već nisi pogledao film. Ma vi u Hrvatskoj slavite Oluju, bodete Srbe pravo u oko? I? Nikom ništa. Vi kažete svoje, oni svoje. A rat kao rat će biti gotov u nekom drugom smislu. I sama Jasna je to spomenula, mislim da sam postavio na temi. Da ostavimo rat u svakom smislu iza sebe i krenemo naprijed. Da se izvučemo iz blata u kojem smo sve ove godine. A pravite problem oko jednog filma. I sve to dok ga niste ni pogledali, ali znate vi svakako šta se u njemu prikazuje.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 15:42 |
|
|
Mene prosto zaboli za ovaj film, kao i ostale ovdje koliko sam vidio, jer ste vi otvarali temu, a ne srbi ili hrvati. Komentiram tvoju izjavu da u ovom filmu vidis umjetnost, a ne politicki angazman. Jasmila Žbanić: Rat će završiti kada film "Quo Vadis, Aida?" bude prikazan u Srbiji https://www.klix.ba/magazin/film-tv/jas ... /210422041Znaci nije izjavila da film ima neku transcendentalnu poruku koja nadilazi narode i rase, koja se moze primjeniti i vidjeti svugdje, nego udari zenska u glavu ravno po Srbiji.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 15:49 |
|
|
useless je napisao/la: Mene prosto zaboli za ovaj film, kao i ostale ovdje koliko sam vidio, jer ste vi otvarali temu, a ne srbi ili hrvati. Komentiram tvoju izjavu da u ovom filmu vidis umjetnost, a ne politicki angazman. Jasmila Žbanić: Rat će završiti kada film "Quo Vadis, Aida?" bude prikazan u Srbiji https://www.klix.ba/magazin/film-tv/jas ... /210422041Znaci nije izjavila da film ima neku transcendentalnu poruku koja nadilazi narode i rase, koja se moze primjeniti i vidjeti svugdje, nego udari zenska u glavu ravno po Srbiji. Evo šta je Jasna Đuričić izjavila za Nacional. Citat: Prije svega zato što to nije samo priča o ratnim zločinima, nego i o tome što ćemo poslije, kada rat stane. Je li rat dok traje rat, je li to ono najgore, ili je rat ono što se događa poslije rata? Mi ovdje u regiji – i Hrvatska, i BiH, i Srbija – zapravo smo i dalje u ratu. Zato su filmovi poput ovog, snimljeni iz vizure nekog malog čovjeka, užasno potrebni. Imam osjećaj da mi i dalje nismo razumjeli što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. A ako toga nema, onda će biti ponovo. Normalno, treba i Srbija da pogleda u oči onoj aždahi koja se 90-tih nadvila nad Balkan. Jel tebi normalno da su o dodjeli ove nagrade izvjestili portali u Srbiji, a u RS nisu? Jel to neki vid cenzure? Živimo u nekom slobodnom demokratskom svijetu, međutim svako malo se naiđe na neku poluslobodu, nešto se cenzuriše. I onda čitaš recimo portale u Srbiji, pa u RS...i ništa ti nije jasno. Ko neki paralelni svijet. Vladajućoj garnituri odgovara da drži narod u mraku u nekoj neizvjesnosti. U bijedi. Ne odgovara im da se krene naprijed. Zato i jest ovaj film shvaćen tako kako je svhaćen. Uzaludno je objašnjavati bilo šta obzirom na aktuelnu situaciju i poglede. Jel ti normalno da se Jasna tretira kao građanin drugog reda u Srbiji zato što je glumila u filmu? da joj se šalju prijeteće poruke i da je se proglašava nekakvom personom non grata u RS?
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 15:55 |
|
|
Ok, onda jest rijec o politickom angazmanu.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 16:03 |
|
|
Jeste, pogotovo odnos srbijanske i RS javnosti prema Jasni.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 16:05 |
|
|
Oni su toliko nisko spali da i svaki mural što je netko osmislio, politički eksplatiraju, da ne govorimo o nekom filmskom uradku namjenjenom stranoj publici.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 16:07 |
|
|
Shaban995 je napisao/la: useless je napisao/la: Mene prosto zaboli za ovaj film, kao i ostale ovdje koliko sam vidio, jer ste vi otvarali temu, a ne srbi ili hrvati. Komentiram tvoju izjavu da u ovom filmu vidis umjetnost, a ne politicki angazman. Jasmila Žbanić: Rat će završiti kada film "Quo Vadis, Aida?" bude prikazan u Srbiji https://www.klix.ba/magazin/film-tv/jas ... /210422041Znaci nije izjavila da film ima neku transcendentalnu poruku koja nadilazi narode i rase, koja se moze primjeniti i vidjeti svugdje, nego udari zenska u glavu ravno po Srbiji. Evo šta je Jasna Đuričić izjavila za Nacional. Citat: Prije svega zato što to nije samo priča o ratnim zločinima, nego i o tome što ćemo poslije, kada rat stane. Je li rat dok traje rat, je li to ono najgore, ili je rat ono što se događa poslije rata? Mi ovdje u regiji – i Hrvatska, i BiH, i Srbija – zapravo smo i dalje u ratu. Zato su filmovi poput ovog, snimljeni iz vizure nekog malog čovjeka, užasno potrebni. Imam osjećaj da mi i dalje nismo razumjeli što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. A ako toga nema, onda će biti ponovo. Normalno, treba i Srbija da pogleda u oči onoj aždahi koja se 90-tih nadvila nad Balkan. Jel tebi normalno da su o dodjeli ove nagrade izvjestili portali u Srbiji, a u RS nisu? Jel to neki vid cenzure? Živimo u nekom slobodnom demokratskom svijetu, međutim svako malo se naiđe na neku poluslobodu, nešto se cenzuriše. I onda čitaš recimo portale u Srbiji, pa u RS...i ništa ti nije jasno. Ko neki paralelni svijet. Vladajućoj garnituri odgovara da drži narod u mraku u nekoj neizvjesnosti. U bijedi. Ne odgovara im da se krene naprijed. Zato i jest ovaj film shvaćen tako kako je svhaćen. Uzaludno je objašnjavati bilo šta obzirom na aktuelnu situaciju i poglede. Jel ti normalno da se Jasna tretira kao građanin drugog reda u Srbiji zato što je glumila u filmu? da joj se šalju prijeteće poruke i da je se proglašava nekakvom personom non grata u RS? Obzirom kako Jasmila kaže da rat nije završen, onda je Jasna petokolonaš i ratnik na strani protivnika. U Rusiji bi je streljali.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 16:21 |
|
|
novem je napisao/la: Oni su toliko nisko spali da i svaki mural što je netko osmislio, politički eksplatiraju, da ne govorimo o nekom filmskom uradku namjenjenom stranoj publici. Meni jedino nije jasno zasto to nece da priznaju ni u anonimnosti ovog foruma. Slomi se covjek da nas uvjeri da sve sta oni rade je ljudski, cojski, za raju, za covjecanstvo. Uzasno je iritantno s takvim osobama ista raspravljat.
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 20:00 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10021 Lokacija: Banja Luka
|
Zašto
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 13 pro 2021, 23:58 |
|
|
I, šta je film postigao po pitanju celovitosti Nakarade?
|
|
Vrh |
|
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 14 pro 2021, 11:43 |
|
|
|
Vrh |
|
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 14 pro 2021, 16:29 |
|
|
teranova je napisao/la: I, šta je film postigao po pitanju celovitosti Nakarade? Nije to cilj filma. Poenta je da se iznova i iznova publika edukuje. Što vjernije prikazati četnički okot. Mada je film po meni mlak u tom smislu ali ok.
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 14 pro 2021, 16:36 |
|
|
AuszeichnungEuropäischer Filmpreis: "Quo Vadis, Aida?" ist bester Spielfilm, Jasmila Žbanic gewinnt Regiepreishttps://www.derstandard.at/story/200013 ... hauspielerI njemacki mediji puni naslova: Quo Vadis Aida? najbolji evropski igrani film.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 14 pro 2021, 16:39 |
|
|
Na šta ste vi spali, da se nadate da će vam film sačuvati državu. Hvatanje ne za slamku, nego za dlaku.
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Ovo je veliki šamar Srbima: Film o genocidu u Srebrenici je evropski film godine, na forumu muk Postano: 14 pro 2021, 16:41 |
|
|
novem je napisao/la: Oni su toliko nisko spali da i svaki mural što je netko osmislio, politički eksplatiraju, da ne govorimo o nekom filmskom uradku namjenjenom stranoj publici. Snimili i Srbi Daru sa ciljem da uzmu Oskara, film je toliko loš da nije prošao ni na nominaciju. Naravno i kao kontrašamar na Oluju, morali su nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|