Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
Postano: 07 pro 2021, 10:56
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7772 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Neka brda,da nema njih oko mene bio bih depresivan. Na spavanju bih se plašio da me neki džinovski valjak ne pregazi,a ovako imam prirodnu zaštitu oko sebe pa mirno spavam.
A u onim rijetkim situacijama kada padne snijeg,imaš osjećaj kao da si u Švicarskoj zbog blizine brda i planina.
Također,Fortica služi kao orijentir kad nekome sa strane objašnjavaš gdje su muslimani.
''Vidiš ono brdo tamo...e pa na njegovim padinama i ispod su muslići.'' Kako bih mu objasnio da nema Fortice,da je sve ravnica?
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
A dobro, sve je to subjektivno. Netko bi rekao da je upravo taj kontrast - golih brda i zelene Neretve ono što daje čar, kao oazi u pustinji. Opet neki u tim brdima vide monumentalne prirodne spomenike koje su inspiracija tolikim umjetnicima...
Stvar navike. Mene šuma živcira, od travnjaka mi zlo dođe. Kad odem u Zagreb manta mi se od silne zemlje, panika me uhvati ne vidim nigdje kamen. Samo blato, trava, zemlja beskonačno... što ako mi kamen zatreba a nema ga.. strašno.
Odvojeni oni postovi o estetici brda oko Mostara. OK, zašto se ne može pošumiti Fortica i Hum? Sigurno postoji nešto što može preživiti i u takvim uvjetima. Štoviše kad na Google Earth zumiraš van, sve je zeleno osim Fortice i Huma, što bi značilo da je nešto drugo posrijedi (neka davna sječa?).
Dalje, je li Fortica odvojena od Veleža ili?
A morate priznati da je pogled na Forticu s gornjeg kata Mepasa jedan od najružnijih i najdepresivnijih na svijetu.
Gola i depresivna Fortica (iza vrh Veleža):
Evo kako bi mogao izgledati pogled na istočnu stranu (ignorirajte nadžidžane kuće po obroncima).
Evo jedne gdje Hum izgleda fino, ali kao što sam naveo u mom postu, to je moguće možda jedanput svakih 10 godina kad padne snijeg.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
Imala je Fortica nešto šume ali je posječena u ratu.
Citat:
Više puta se pokušalo u SR BiH pošumiti Forticu namjeravajući stvoriti vjetrozaštitni pojas. Plan pošumljavanja razradio je i djelomično ostvario Osman Pirija.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
Imala je Fortica nešto šume ali je posječena u ratu.
Citat:
Više puta se pokušalo u SR BiH pošumiti Forticu namjeravajući stvoriti vjetrozaštitni pojas. Plan pošumljavanja razradio je i djelomično ostvario Osman Pirija.
Išli su učenici iz mostarskih škola redovno prije rata na Forticu sadili borove, obično eko sekcija ili izviđači.
Nije bilo cijelo brdo pod šumom, veliko je brdo ima tu posla, ali bilo je ponešto. Onda su to muslimani u ratu posijekli. Nije im zamjerit, morali su zbog grijanja.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1249 of 2558 - 48.83%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2454 Lokacija: Negdi na granici svitova
U Posušju je pošumljavanje za vrijeme Jugoslavije ispalo korisno, uglavnom bi sa školom sadili. Danas ti borići razbili vapnenac ispod sebe stvorili plodnu zemlju, a ispod njih već izbija autohtono drveće i raste punom parom (hrastovi, bukve, grabovi) stari nekoliko godina po nekoliko metara visine. I danas tu i tamo bude neka akcija sa srednjoškolcima da se sadi ali kad ti idioti koji su sada odgovorni nisu sposobni ni kako Bog zapovijeda posadit jebeni bor (pinus nigra, crni bor) koji u kamenu može niknit i rast. Dakle ono što se posadi uglavnom propadne. Da ne gadim više temu.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
Postano: 10 pro 2021, 16:23
Naša Kvačica je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
A dobro, sve je to subjektivno. Netko bi rekao da je upravo taj kontrast - golih brda i zelene Neretve ono što daje čar, kao oazi u pustinji. Opet neki u tim brdima vide monumentalne prirodne spomenike koje su inspiracija tolikim umjetnicima...
Stvar navike. Mene šuma živcira, od travnjaka mi zlo dođe. Kad odem u Zagreb manta mi se od silne zemlje, panika me uhvati ne vidim nigdje kamen. Samo blato, trava, zemlja beskonačno... što ako mi kamen zatreba a nema ga.. strašno.
Jednom prilikom naletili na fazana u blizini Petrinje, bilo je oćemo li za njim ili ne ali šteta Q5ice... stali po navici sa strane ali nigdje kamena, rodni kraj ga spasio
_________________ Made his money killin' commies didn't ever wanna quit.
Postano: 10 pro 2021, 16:36
Fullback je napisao/la:
Jednom prilikom naletili na fazana u blizini Petrinje, bilo je oćemo li za njim ili ne ali šteta Q5ice... stali po navici sa strane ali nigdje kamena, rodni kraj ga spasio
O tome ti pričam.
Zatreba ti kamen a možeš samo beskorisnu blatnjavu lopticu napravit. Noćna mora.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1249 of 2558 - 48.83%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
Postano: 10 pro 2021, 16:42
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26999 Lokacija: Heartbreak Hotel
Fullback je napisao/la:
O tome ti pričam.
Zatreba ti kamen a možeš samo beskorisnu blatnjavu lopticu napravit. Noćna mora.
A klizavo heblo majku, jelle??. Ne znaš što je gore kad treba uzastranu, jel klizavija mokra trava ili blatna zemlja. Nema kamena da na njega staneš kad se penješ, da se podupreš ko čojek! Vako kliziii!
A što obuću tek sprljaš... valja čistiti u pm!! Sramota te u kuću ući nekom.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Postano: 13 pro 2021, 14:20
Bobovac je napisao/la:
O tome ti pričam.
A klizavo heblo majku, jelle??. Ne znaš što je gore kad treba uzastranu, jel klizavija mokra trava ili blatna zemlja. Nema kamena da na njega staneš kad se penješ, da se podupreš ko čojek! Vako kliziii!
A što obuću tek sprljaš... valja čistiti u pm!! Sramota te u kuću ući nekom.
Da li je kod Hrvata u BiH običaj da se izuvaju cipele kad se uđe nekom u kuću?
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.