|
|
Stranica: 2695/3592.
|
[ 89794 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 00:09 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75690 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dalmatinac181 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Za 10 godina, lokalni HDZ može donijeti i odluku kojom premješta sjedište općine iz Ravnog u Ivanicu. Tko je većina u Ivanici? Po popisu iz 2013. ima 99 srba, 33 Hrvata i 3 Muslimana. Inače uz Neum bi tribalo i općinu Ravno pripojit Dalmaciji u budućnosti. Mislim da je hrpa naših ljudi prijavljena u Dubrovniku. Evo imaš u Ivanici Hrvata iz Visokog s 4 djece (to je obitelj sa 6 članova), imaš tinejdžera navijača Hajduka (koji ima sigurno i oca i mater), samo ovaj novinar iz Večernjeg je intervjuirao njih, a sumnjam da oni čine pola Hrvata tamo. Sumnjam da samo 30 Hrvata pravi crkvu. Još kaže da "Hrvati iz Bosne" prave crkvu, ako je Bosanaca pola onda je smiješno da 15 Hrvata iz Bosne (od kojih je 6 ovaj Visočanin) prave crkvu. Nema šanse da je samo 33 Hrvata, gledajući brojnost ljudi i aktivnosti. Nova crkva, i ŽUPA, se pravi kada ima minimum par stotina župljana. Dakle, biti će i nova župa, i doseliti će župnik, pored crkve mora biti i župna kuća, župnik će početi organizirati i aktivnosti, ne samo vjerski život. Tako da ja osobno ne vjerujem da je ispod 100 Hrvata ovdje.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
DŽorDŽ
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 00:10 |
|
Pridružen/a: 18 ožu 2021, 16:54 Postovi: 1756 Lokacija: Ustrojbeno mjesto
|
Ako sam dobro vidio, taj vrh Vlaštica 911 mnv, je najviši vrh u polumjeru od cca 15 km. Simbolično je da se tamo gradi naša crkva.
_________________ RH i Protektorat BiH 1981: Hrvata 54,58% Prečana 24,00% Muslimana 21,42%
RH i Protektorat BiH 2022: Hrvata 62,23 % Muslimana 19,74 % Prečana 14,18 % Ostalih 3,85 %
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 00:16 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37821 Lokacija: Gl. grad regije
|
Moglo bi se to na ljeto pogledat. Dajte tko zna za pkvoljne placeve sa komunalijama neka otvori temu s infoima.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 00:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75690 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
DŽorDŽ je napisao/la: Ako sam dobro vidio, taj vrh Vlaštica 911 mnv, je najviši vrh u polumjeru od cca 15 km. Simbolično je da se tamo gradi naša crkva. To je crkva za župljane, Dubrovački list kaže "za Bosance", a ne da bude ukras. Neće bit na vrhu brda, piše da je crkva uz magistralu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 00:25 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Za 10 godina, lokalni HDZ može donijeti i odluku kojom premješta sjedište općine iz Ravnog u Ivanicu. Tko je većina u Ivanici? Po popisu iz 2013. ima 99 srba, 33 Hrvata i 3 Muslimana. Inače uz Neum bi tribalo i općinu Ravno pripojit Dalmaciji u budućnosti. Stanje u Dejtonu. Ivanica i čitava općina Ravno je predgrađe Dubrovnika i nekadašnjeg teritorija Dubrovačke Republike, kojemu podebljava zaleđe na najtanjim dijelovima. Ravno i Neum su formalno Hercegovina, ali da, po svemu bi trebali biti Dalmacija. Obje regije su hrvatske.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 01:56 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Promatrač
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 15:39 |
|
|
Malo gledam kakva je situacija sa vitalnost, s obzirom da smo ušli u "post-covid" vrijeme. Da li se vratila na razine od prije 2020. Kako mi se čini povratka nema, izgleda da će ovo biti novo normalno kad gledamo vitalne indexe. Niže prikaz top 10 općina iz 2017 i kako stoje danas.
TOP 10 općina / vitalni index 2017 / prva tri mjeseca 2022
2017 / 2022 Bužim 187 / 115 Vogošča 154 / 75 Ilidža 142 / 80 Banovići 140 / 66 Kakanj 138 /60 Tešanj 137 /96 Ilijaš 133 /107 Živinice 132 /67 Velika Kladuša 128 /74 Donji Vakuf 128 /52
Samo dvije općine imaju pozitivan prirodni prirast trenutno, za razliku od prije 5 godina, kad ih je bilo bar 30tak
TOP 10 OPĆINA PO VITALNOSTI TRENUTNO (prva tri mjeseca 2022)
Bužim 115 Ilijaš 107 Tešanj 96 Ilidža 80 Čitluk 76 Vogošča 75 Velika Kladuša 74 Kladanj 71 Novo Sarajevo 69 Živinice 67
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 15:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60786 Lokacija: DAZP HQ
|
Senijad Ibričić iz Sanskog Mosta. Citat: Kako vidite bosanski nogomet danas?
Mislim da nikad gore nije bilo, 30 godina je prošlo od rata, a mi stojimo u mjestu, kao država, a da ne govorim o sportu. Svi vide kako se vodi sport i cjelokupno društvo i gdje to ide. Najgore je što sve ide po nacionalnom ključu, samo po ta tri kriterija. Malo upravljaju Bošnjaci, pa Hrvati, pa Srbi.
Tu nema logike i zdravog razuma. Nije bitno tko si i što si, treba gledati što je u tom trenutku najbolje. Govorim o državi i nogometu. 80 posto moje rodbine i prijatelja je otišlo iz Bosne. Sve mladi momci. Ne možemo očekivati da onda u nogometu bude bolje. Svako malo se mijenja predsjednik. Dokle god politika bude diktirala, mi nikad nećemo vidjeti napredak.
Vidi se u kakvom nam je stanju nogomet i po ligi. Meni je to iskreno gadljivo gledati na televiziji, a mogu misliti kako je momcima koji igraju to. Sve se unaprijed zna. Nakon svakog kola priče o suđenju. Teško mi je o tome govoriti.
Rođen sam u Bosni, odrastao sam dolje, igrao sam za svoju državu. Radi mojih prijatelja koji tamo igraju želim nekad pogledati utakmice. Imamo velike klubove. Mislim da je to liga s najviše derbija na Balkanu, a dođe do toga da ti je gadljivo gledati. Uvijek se pitam kako je jadnim momcima koji to proživljavaju. Ali kad vidim dokle smo došli s državom, ne mogu se čuditi stanju u nogometu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 17:30 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: A evo jedan članak iz HBŽ News koji iznosi zanimljive meni do sad nepoznate podatke. Općina Ivanica Hrvatima iz 23% **** daje ovo skupo i visokovrijedno zemljište praktički besplatno, po smiješnoj odnosno simboličnoj cijeni. Dala je i građevinsku dozvolu za novu katoličku crkvu u Ivanici, koju grade Hrvati iz Bosne. https://www.hbz-vijesti.com/mamic-je-ku ... lf-terene/Članak je o Mamiću kako ulaže u Ivanicu (sportski tereni), ali članak zanimljivo spominje hrvatske obitelji iz Visokog ( ) koje su doselile u Ivanicu. Citat: U vikend-naselju Ledenica zatekli smo Stjepana Nikolića, prognanika podrijetlom iz Visokog u Bosni. Njemu je općina Ravno po povoljnoj cijeni, 20 eura po kvadratu, prodala zemljište. – Imam četvero djece, radim za dubrovački „Vrtlar“, imam plaću 4,5 tisuće kuna i ne žalim se. Zahvalan sam općini Ravno koja mi je po najpovoljnijim uvjetima prodala gradilište, izišli su mi u susret, riješit ću stambeno pitanje – kaže Nikolić. Citat: On je samo jedan od Hrvata iz središnje Bosne kojima je općina Ravno po povoljnim uvjetima prodala građevinsko zemljište. Takvih obitelji je, prema izjavi načelnika općine Andrije Šimunovića, stotinjak. U Ivanici će se uskoro, ponajviše zahvaljujući Hrvatima iz Bosne, graditi katolička crkva u podnožju Vlaštice blizu magistralne ceste. ima sve uvjete da može i na peto.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:36 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37821 Lokacija: Gl. grad regije
|
dudu je napisao/la: Senijad Ibričić iz Sanskog Mosta. Citat: Kako vidite bosanski nogomet danas?
Mislim da nikad gore nije bilo, 30 godina je prošlo od rata, a mi stojimo u mjestu, kao država, a da ne govorim o sportu. Svi vide kako se vodi sport i cjelokupno društvo i gdje to ide. Najgore je što sve ide po nacionalnom ključu, samo po ta tri kriterija. Malo upravljaju Bošnjaci, pa Hrvati, pa Srbi.
Tu nema logike i zdravog razuma. Nije bitno tko si i što si, treba gledati što je u tom trenutku najbolje. Govorim o državi i nogometu. 80 posto moje rodbine i prijatelja je otišlo iz Bosne. Sve mladi momci. Ne možemo očekivati da onda u nogometu bude bolje. Svako malo se mijenja predsjednik. Dokle god politika bude diktirala, mi nikad nećemo vidjeti napredak.
Vidi se u kakvom nam je stanju nogomet i po ligi. Meni je to iskreno gadljivo gledati na televiziji, a mogu misliti kako je momcima koji igraju to. Sve se unaprijed zna. Nakon svakog kola priče o suđenju. Teško mi je o tome govoriti.
Rođen sam u Bosni, odrastao sam dolje, igrao sam za svoju državu. Radi mojih prijatelja koji tamo igraju želim nekad pogledati utakmice. Imamo velike klubove. Mislim da je to liga s najviše derbija na Balkanu, a dođe do toga da ti je gadljivo gledati. Uvijek se pitam kako je jadnim momcima koji to proživljavaju. Ali kad vidim dokle smo došli s državom, ne mogu se čuditi stanju u nogometu. Senijad je koliko znam Zagrepčanin sa suprugom Anitom. Ni njemu ne pada napamet u Bosnu. Ljepše kod kjafira.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:45 |
|
|
u intervjuu kaže da će živjeti u Splitu, sad je kao i većina njegovih Slovenac.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:49 |
|
|
Odakle je porijeklom, iz kojeg grada?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1017 of 2558 - 39.76%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:51 |
|
|
Sanski Most.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:55 |
|
|
To objašnjava tih 80%.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1017 of 2558 - 39.76%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Usora 95
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:56 |
|
|
dudu je napisao/la: Sanski Most. Iz Kotor Varoša je,znam da mu stari živi u Varošu.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 18:58 |
|
|
Usora 95 je napisao/la: dudu je napisao/la: Sanski Most. Iz Kotor Varoša je,znam da mu stari živi u Varošu. da, prijeratnog podrijetla, išao je u razred u OŠ s mojom šogoricom dok je za rata bio u Hrvatskoj, ali poslijeratno mjesto prebivališta mu je Sanski Most i njega ima na pameti kad kaže 80% je odselilo, tamo su svi ti koje zna.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 20:41 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: ima sve uvjete da može i na peto. Fora bi bilo u Ivanici imati hrvatsku obitelj s 5 ili 6 djece. Primorski kibutz.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 20:46 |
|
|
dudu je napisao/la: u intervjuu kaže da će živjeti u Splitu, sad je kao i većina njegovih Slovenac. Neće ni Džeko u Bosni živjeti, dobio je prošle godine hrvatsko državljanstvo. https://www.klix.ba/sport/nogomet/edin- ... /211126036On je Dubrovčanin. Dubrovnik ima skoro pa autohtone Muslimane. Par generacija su dolje, imaju i dubrovački naglasak. Mi smo Muslimuuaani. Odakle su ti dubrovački Muslimani, da nisu Stočani i Trebinjci. Bošnjaka je 3.5% ali muslimana 5.5% u Dubrovniku. Tek ih se nešto više od pola izjašnjava Bošnjacima, ko u Crnoj Gori. Dobit će i džamiju u marokanskom stilu.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 20:52 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: u intervjuu kaže da će živjeti u Splitu, sad je kao i većina njegovih Slovenac. Neće ni Džeko u Bosni živjeti, dobio je prošle godine hrvatsko državljanstvo. https://www.klix.ba/sport/nogomet/edin- ... /211126036On je Dubrovčanin. Dubrovnik ima skoro pa autohtone Muslimane. Par generacija su dolje, imaju i dubrovački naglasak. Mi smo Muslimuuaani. Odakle su ti dubrovački Muslimani, da nisu Stočani i Trebinjci. da, istočni hercegovci, imaju čak i svoja neka duborovačka muslimanska imena. imao sam odvjetnika u Zagrebu, musliman iz Dubrovnika. muslimani iz Dubrovnika se zovu Orjen, Ibrica, Đelo, Orsat, Orsan i slično.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 20:54 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Neće ni Džeko u Bosni živjeti, dobio je prošle godine hrvatsko državljanstvo. https://www.klix.ba/sport/nogomet/edin- ... /211126036On je Dubrovčanin. Dubrovnik ima skoro pa autohtone Muslimane. Par generacija su dolje, imaju i dubrovački naglasak. Mi smo Muslimuuaani. Odakle su ti dubrovački Muslimani, da nisu Stočani i Trebinjci. da, istočni hercegovci, imaju čak i svoja neka duborovačka muslimanska imena. imao sam odvjetnika u Zagrebu, musliman iz Dubrovnika. muslimani iz Dubrovnika se zovu Orjen, Ibrica, Đelo, Orsat, Orsan i slično. Znači Dubrovnik je pun Stočana Muslimana i Stočana Hrvata. U Stocu je valjda najčešće prezime Raguž. https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ragusa Drugo je Bošković, rođaci Ruđera Boškovića. Muslimani iz Stoca, jesu li porijeklom iz srpske pravoslavne crkve (Srbi) ili Hrvati ?
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 20:56 |
|
|
Ima ih i iz Bosne, Sandžaka a najviše Istočna Hercegovina koja je sad u RS. Emir Spahić je od Sandžaklija porijeklom..
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 21:09 |
|
|
Dubrovnik je pun ljudi s prostora općina Ravno i Neuma, a u zadnje vrijeme sve je više Čapljinaca i Stočana... To je radna snaga Dubrovnika a kako je ona iscrpljena sad rade sezonci putnici iz Trebinja pa čak i Nevesinja..
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 22:03 |
|
|
dudu je napisao/la: da, istočni hercegovci, imaju čak i svoja neka duborovačka muslimanska imena. imao sam odvjetnika u Zagrebu, musliman iz Dubrovnika. muslimani iz Dubrovnika se zovu Orjen, Ibrica, Đelo, Orsat, Orsan i slično. Orsat je starinsko dubrovačko "katoličko" ime, romanskog porijekla. Nema veze s muslimanima.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 22:12 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Muslimani iz Stoca, jesu li porijeklom iz srpske pravoslavne crkve (Srbi) ili Hrvati ? Muslimani Stoca su u ww2 bili većinom u četnicima, ovi su im dali vlastitu miliciju da smiju imati. U ovom ratu su cvijećem dočekivali tenkove JNA. Tu je sreća u nesreći, jer nije bilo nikakvih priča o bratstvu i jedinstvu s njima, naši su ih pokupili par dana prije nego što su oni udarili na nas, slično akciji u Mostaru. Stolac je inače bio "glavni grad" Muslimana Hercegovine, tu im je bilo središte pašaluka, kada su od Turske dobili dozvolu da se odvoje od muslimana Bosne. Samo što ih je onda tu, nakon 15 godina i poklao novi turski general
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 16 svi 2022, 22:31 |
|
|
Muslimansko selo u općini Vitez zadnjih par godina ostalo bez svih mladih stanovnika. Svi iselili van. Prilog muslimanske FTV. https://federalna.ba/muratovici-prezivj ... -mir-jvpbd
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|