|
|
Stranica: 974/1622.
|
[ 40538 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 20:57 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Ukrajinci gađali hotel sa novinarima i drugim u Hersonu. Ubili dvoje ljudi, među njima bivšeg člana Rade.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Sindjelic
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 21:16 |
|
Pridružen/a: 08 pro 2020, 13:41 Postovi: 1002 Lokacija: Српски свет
|
Ukrajinaca gine oko 5-10 puta vise.
I to im gine cvet mladosti, cine neku vrstu ritualnog samoubistva.
Nije isto ako ti pogine neki student od 20 godina ili 40- godisnji bivsi robijas.
_________________ Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може – нек ад прождре, покоси сатана! На гробљу ће изнићи цвијеће За далеко неко покољење.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 21:26 |
|
|
Sindjelic je napisao/la: Ukrajinaca gine oko 5-10 puta vise.
Nije isto ako ti pogine neki student od 20 godina ili 40- godisnji bivsi robijas. Na osnovu čega tvrdiš to?
|
|
Vrh |
|
|
gajto
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:07 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Sindjelic je napisao/la: Ukrajinaca gine oko 5-10 puta vise.
Nije isto ako ti pogine neki student od 20 godina ili 40- godisnji bivsi robijas. Na osnovu čega tvrdiš to? rekao bih da je to točno. sudeci ne samo prema ruskim izvorima koji su potpuno sam siguran vjerodostojniji od ukrajinskih nego i prema stranim analitičarima, austrijskim, njemačkim pa i američkim. potonjim se uopce ne vjeruje koliko uspijevam iscitati iz komentara ali ipak mislim da bi oni trebali malo više znati od prosječnog net konzumenta. samo za vrijeme ove ofenzive ukrajinci su imali vrlo vjerojatno najmanje 20000 mrtvih i ranjenih. a zašto mislim da su ruski izvori vjerodostojniji? zato što sam zaista često naletio na puno ukrajinskih lažnih navoda u obliku videa ili proklamacija. praktički svakodnevno. s čim se uvjeren sam 'navijači' nece složiti. tako sam uspio pročitati na forumu hr kako se ismijavaju nad 44 uništena himars launchera, što je važno za navesti jer je naime bila riječ o 44 uništena projektila odnosno himars missiles. puno je manje šuma i distorzija informacije kod rusa. posve sigurno. edit: naše domace vojne analitičare uopce ne spominjem jer su njihove analize za pučkoškolce. prepune agende i lažnih informacija.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:11 |
|
|
pa koji ruski izvori, ima li neka izjava iz vojnog ili političkog vrha koji spominje te podatke? znam da je bila izjava skoro od nekog rusa sa tv-a da je poginulo oko 5 hiljada ruskih vojnika i nešto manje od 60 hiljada ukrajinskih a u to mi opet teško povjerovati
|
|
Vrh |
|
|
gajto
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:24 |
|
|
Lebowski je napisao/la: pa koji ruski izvori, ima li neka izjava iz vojnog ili političkog vrha koji spominje te podatke? znam da je bila izjava skoro od nekog rusa sa tv-a da je poginulo oko 5 hiljada ruskih vojnika i nešto manje od 60 hiljada ukrajinskih a u to mi opet teško povjerovati pa imaš gotovo svaki dan izvještaje general pukovnika odnosno glasnogovornika ruske vojske o stanju na ratištu. međutim, oni nikada ne govore o ukupnim žrtvama nego samo parcijalno, prema dijelovima fronta. također, ne znam jel pratiš jurija podoljaka? koji je btw.ukrajinac. također, macarthur i ritter su to vec nekoliko puta izjavili. međutim, znam da se ovdje ne vjeruje bivšim trumpovcima. jedino što rusi nikad ne spominju su izvještaji o njihovim jedinicama odnosno na neki način ih šifriraju. mislim na rusku vojsku a ne milicije, wagnerovce, čečene i vojske dnr-a i lnr-a.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:32 |
|
|
Lebowski je napisao/la: pa koji ruski izvori, ima li neka izjava iz vojnog ili političkog vrha koji spominje te podatke? znam da je bila izjava skoro od nekog rusa sa tv-a da je poginulo oko 5 hiljada ruskih vojnika i nešto manje od 60 hiljada ukrajinskih a u to mi opet teško povjerovati Leb pročitaj ovo. Objavljeno prije 2 tjedna. Također treba pratiti svakodnevna izvješća ukrajinske vojske o neprijateljskim gubicima koja su prilično točna. Ako je vjerovati informacijama koje je na Twitteru objavio Mihail Hodorkovski, Putinov oponent i bivši ruski oligarh u egzilu, ruska agresija na Ukrajinu teška je ravno 48.759 mrtvih ruskih vojnika, što bi sada napokon trebala biti prva točna brojka o stradalim Rusima. Naime, Hodorkovski je na Twitteru objavio presliku službenog dokumenta ruskog Ministarstva financija iz kojeg proizlazi kako je Rusija od 28. kolovoza obiteljima stradalih vojnika sve skupa isplatila 361.4 milijarde rubalja odnosno 7.4 milijuna za svakog stradalog vojnika što u konačnici znači da ih je dosad poginulo 48.759. Hodorkovski u nastavku navodi da broj ne uključuje nestale vojnike, ali i one koje se bore pod zastavama separatista iz Donjecka i Luganska. Taj broj je nešto viši nego što procjenjuju zapadnji obavještajci, a nešto niži nego što tvrde Ukrajinci.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:34 |
|
|
@gajto
pa koliko je po tvom mišljenju poginulo ukupno ljudi koji se bore za rusiju i njene interese u ukrajini(vojska, plaćenici, vojnika iz ovih "republika" u ukrajini?
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:37 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Lebowski je napisao/la: pa koji ruski izvori, ima li neka izjava iz vojnog ili političkog vrha koji spominje te podatke? znam da je bila izjava skoro od nekog rusa sa tv-a da je poginulo oko 5 hiljada ruskih vojnika i nešto manje od 60 hiljada ukrajinskih a u to mi opet teško povjerovati Leb pročitaj ovo. Objavljeno prije 2 tjedna. Također treba pratiti svakodnevna izvješća ukrajinske vojske o neprijateljskim gubicima koja su prilično točna. Ako je vjerovati informacijama koje je na Twitteru objavio Mihail Hodorkovski, Putinov oponent i bivši ruski oligarh u egzilu, ruska agresija na Ukrajinu teška je ravno 48.759 mrtvih ruskih vojnika, što bi sada napokon trebala biti prva točna brojka o stradalim Rusima. Naime, Hodorkovski je na Twitteru objavio presliku službenog dokumenta ruskog Ministarstva financija iz kojeg proizlazi kako je Rusija od 28. kolovoza obiteljima stradalih vojnika sve skupa isplatila 361.4 milijarde rubalja odnosno 7.4 milijuna za svakog stradalog vojnika što u konačnici znači da ih je dosad poginulo 48.759. Hodorkovski u nastavku navodi da broj ne uključuje nestale vojnike, ali i one koje se bore pod zastavama separatista iz Donjecka i Luganska. Taj broj je nešto viši nego što procjenjuju zapadnji obavještajci, a nešto niži nego što tvrde Ukrajinci. To je malo starija informacija ali opet nedovoljno precizna i pouzdana. Ja vjerujem da su ukrajinski gubici u ljudstvu veći nego ruski ali nerealno je po slikama sa terena i zbog svega ostalog da je broj 5-10 puta veći.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:41 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Dutch01 je napisao/la: Leb pročitaj ovo. Objavljeno prije 2 tjedna. Također treba pratiti svakodnevna izvješća ukrajinske vojske o neprijateljskim gubicima koja su prilično točna.
Ako je vjerovati informacijama koje je na Twitteru objavio Mihail Hodorkovski, Putinov oponent i bivši ruski oligarh u egzilu, ruska agresija na Ukrajinu teška je ravno 48.759 mrtvih ruskih vojnika, što bi sada napokon trebala biti prva točna brojka o stradalim Rusima.
Naime, Hodorkovski je na Twitteru objavio presliku službenog dokumenta ruskog Ministarstva financija iz kojeg proizlazi kako je Rusija od 28. kolovoza obiteljima stradalih vojnika sve skupa isplatila 361.4 milijarde rubalja odnosno 7.4 milijuna za svakog stradalog vojnika što u konačnici znači da ih je dosad poginulo 48.759.
Hodorkovski u nastavku navodi da broj ne uključuje nestale vojnike, ali i one koje se bore pod zastavama separatista iz Donjecka i Luganska.
Taj broj je nešto viši nego što procjenjuju zapadnji obavještajci, a nešto niži nego što tvrde Ukrajinci.
To je malo starija informacija ali opet nedovoljno precizna i pouzdana. Ja vjerujem da su ukrajinski gubici u ljudstvu veći nego ruski ali nerealno je po slikama sa terena i zbog svega ostalog da je broj 5-10 puta veći. Naravno da nije 5-10 puta veći. To su srbočetnički vlažni snovi. Uzevši u obzir žestoki ukrajinski otpor, kao i da napadači posebice u početnim fazama imaju veće gubitke, dođe se do zaključka da su ukrajinski gubici tu negdje kao i ruski plus/minus 5 tisuća odnosno plus/minus 10%. Svi ostali zaključci su nerealni čak iako se uzme u obzir ruska nadmoć u naoružanju.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:44 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Dutch01 je napisao/la: Lebowski je napisao/la: pa koji ruski izvori, ima li neka izjava iz vojnog ili političkog vrha koji spominje te podatke? znam da je bila izjava skoro od nekog rusa sa tv-a da je poginulo oko 5 hiljada ruskih vojnika i nešto manje od 60 hiljada ukrajinskih a u to mi opet teško povjerovati Leb pročitaj ovo. Objavljeno prije 2 tjedna. Također treba pratiti svakodnevna izvješća ukrajinske vojske o neprijateljskim gubicima koja su prilično točna. Ako je vjerovati informacijama koje je na Twitteru objavio Mihail Hodorkovski, Putinov oponent i bivši ruski oligarh u egzilu, ruska agresija na Ukrajinu teška je ravno 48.759 mrtvih ruskih vojnika, što bi sada napokon trebala biti prva točna brojka o stradalim Rusima. Naime, Hodorkovski je na Twitteru objavio presliku službenog dokumenta ruskog Ministarstva financija iz kojeg proizlazi kako je Rusija od 28. kolovoza obiteljima stradalih vojnika sve skupa isplatila 361.4 milijarde rubalja odnosno 7.4 milijuna za svakog stradalog vojnika što u konačnici znači da ih je dosad poginulo 48.759. Hodorkovski u nastavku navodi da broj ne uključuje nestale vojnike, ali i one koje se bore pod zastavama separatista iz Donjecka i Luganska. Taj broj je nešto viši nego što procjenjuju zapadnji obavještajci, a nešto niži nego što tvrde Ukrajinci.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:48 |
|
|
gajto je napisao/la: rekao bih da je to točno. sudeci ne samo prema ruskim izvorima koji su potpuno sam siguran vjerodostojniji od ukrajinskih . Izvori tipa Šojguzičar, koji tvrde da su izgubili 6000 za 7 mjeseci! Aj bjež' dijete...
|
|
Vrh |
|
|
Sindjelic
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:49 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Sindjelic je napisao/la: Ukrajinaca gine oko 5-10 puta vise.
Nije isto ako ti pogine neki student od 20 godina ili 40- godisnji bivsi robijas. Na osnovu čega tvrdiš to? Na osnovu izvestaja ruske vojske. Prema tim izvestajima poginulo je oko 6000 vojnika ruske armije. Jos oko 4000 Luganska plus Donjecka armija. To je ukipno oko 10.000. Ukrajinaca je poginulo po izvestajima ruske armije oko 61.000. Imaju i na wikipediji podaci razlicitih izvora. https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Russ ... of_UkraineTo je verovatno i realan odnos, ako se uzme u obzir vojna superiornost Rusije. Rusi mogu u jednom raketnom napadu da ubiju po par stotina Ukrajinaca, sto se cesfo i desavalo. Sada drze liniju sa otprilike 5 puta manje snaga, Ukrajinci sumanuto napadaju, ali bez proboja. Jedino je kriticno gore iznad Limana, jer liniju drze slabije snage. Gde god su Ukrajinci naleteli na ozbiljne jedinice nisu mogli da mrdnu.
_________________ Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може – нек ад прождре, покоси сатана! На гробљу ће изнићи цвијеће За далеко неко покољење.
|
|
Vrh |
|
|
Sindjelic
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 22:54 |
|
|
Po svemu sudeci Ukrajinci idu na strategiju da ih ima 5 puta vise, jer u suprotnom gube. Tako da je logicno da je to i odnos zrtava. S tim sto se sa ofanzivom dodatno povecao taj odnos.
|
|
Vrh |
|
|
gajto
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:09 |
|
|
Lebowski je napisao/la: @gajto
pa koliko je po tvom mišljenju poginulo ukupno ljudi koji se bore za rusiju i njene interese u ukrajini(vojska, plaćenici, vojnika iz ovih "republika" u ukrajini? gle, ruski podaci se odnose samo na ruske vojnike a ne pripadnike vojski koje sam naveo. ti podaci nisu uopce dostupni i još nijednom nisam naišao na njih a prilično ažurno pratim. da se samo nadovežem na ukrajinske gubitke. čini mi se da sam prije dva mjeseca na telegramu naletio na cifru od preko 190000 ukrajinskih žrtava. podaci su nekom greškom iscurili u javnost. no postavlja se pitanje vjerodostojnosti tog podatka. također sam na jednom austrijskom ili njemačkom kanalu u nekoj analizi čuo podatak da je ruskih gubitaka ukupno između 30000 i 40000. tu se vjerojatno misli na ukupne žrtve. sama ruska vojska je objavila ako se dobro sjecam, negdje preko 5000 žrtava. no, pouzdano se ne može znati. ono što sam siguran, prema svim dostupnim informacijama jest da ukrajinska strana ima 5-7 puta više žrtava što je na neki način i logično. koliko god se podcjenjivala ruska vojska ona je mocna, daleko jača po svemu od ukrajinske. od kadra do naoružanja. u svakom mogucem smislu. sasvim je druga stvar što je percepcija zapadne javnosti iskrivljena i prepuna demagogije. artiljerijski je jača od svih zemalja natoa zajedno sa amerima i to nekoliko puta. proizvodnja municije nadmašuje cca. 10 puta američku. ruski hipersonični sustavi su superiorni svim ostalim, itd. vrlo je vjerojatno da rusi imaju dovoljno municije za 10-12 godina rata a da uopce više ne proizvedu ništa. i mislim da nije čudno da su žrtve vece na ukrajinskoj strani.
|
|
Vrh |
|
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:10 |
|
|
Niko tu ne govori istinu... niti to treba ocekivati...
Stara izreka, kad pocne rat, prva zrtva je istina...
Rusi su najvece zrtve imali prvih 10-15 dana na Kijevskom pravcu kada su frontalno napadali... tu ih je izginulo nekoliko hiljada, zatim zestoka borba za Volnovahu, i kasnije Mariupolj... i posle toga strategija je u potpunosti promenjena...
Ukrajinci nisu mogli vise Ruse da docekuju na otvorenom... Rusi su poceli na Donbasu da melju artiljerijom, prvo Popasna, pa okruzivanje i desetkovanje onog dzepa ispod Severodonjecka, pa uzimanje samih gradova Severodonjeck i Lisicansk... to je bila kataklizma Ukra, ginulo im je po njihovim tvrdnjama i do hiljadu ljudi dnevno...
Rusi su nanosili teske udarce preciznim raketama gde su po dojavama gde se krije dosta vojske i placenika u jednom udaru ubijali i sakatili stotine Ukra...
Uzmimo dejstvo jos aviona i helikoptera koje ukri nemaju...ispaljene granate u odnosu i do 10 prema 1...
Ako bi morao da gadjam pravu cifru, rekao bi da je Rusa ukupno stradalo oko 20-30k... a Ukrajinaca blizu 100k... samo mrtvih... a izbacenih iz stroja je kod Ukra sve ukupno i do 200k.
Ne mora ovo biti tacno...u samu brojku nije sigurno, ali to je neki odnos, i red velicine... uzimajuci u obzir stil ratovanja, i sve dostupne informacije.
Ukri su samo u trenucima kmeke da im se salje oruzje povremeno priznavali koliko ih gine...inace su realne brojke ponizavajuce za taj narod, i moraju da ih kriju kako ne bi moral sjebali...
_________________ Pokaj se Grobi!!!
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:13 |
|
|
U Dagestanu nema oduševljenja mobilizacijom. Loše vrijeme usporava ukrajinsko napredovanje.
Ruska policija sukobila se u nedjelju s ljudima koji se protive mobilizaciji u južnoj ruskoj regiji Dagestanu, dok jača nezadovoljstvo odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje još stotine tisuća ljudi u rat u Ukrajini.
Prva ruska vojna mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je Putin najavio u srijedu, izazvala je prosvjede u desecima gradova diljem zemlje. Čini se da je gnjev javnosti posebno jak u siromašnim regijama s etničkim manjinama poput Dagestana, većinski muslimanske regije koja se nalazi na obalama Kaspijskog jezera u planinskom sjevernom Kavkazu.
Deseci videozapisa objavljenih na društvenim mrežama prikazuju sukobe s policijom u glavnom gradu regije Mahačkali u nedjelju dok su prosvjednici uzvikivali "ne ratu".
Jedna snimka prikazuje skupinu žena kako tjeraju policajca, dok nekoliko isječaka prikazuje nasilne sukobe, uključujući policajce koji sjede na prosvjednicima dok ih pokušavaju privesti.
Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih snimki, koja su široko podijeljene na ruskim društvenim mrežama i nezavisnim medijima. Reuters nije uspio doći do policije u Dagestanu.
Ranije u nedjelju, policija je pucala u zrak nakon što su deseci prosvjednika u selu u Dagestanu blokirali glavnu cestu u znak prosvjeda jer su službenici navodno pozvali više od 100 muškaraca iz sela, koje ima 8000 stanovnika, na služenje vojnog roka. Na video snimkama prosvjeda vidi se kako policija puca u zrak.
Dagestan je već platio veliki ljudski danak tijekom sedmomjesečnog rata. Prema zbroju ruskog servisa BBC-ja, najmanje 301 vojnik iz Dagestana je poginuo - najviše od svih ruskih regija i više od 10 puta više od broja poginulih iz Moskve, koja ima pet puta više stanovnika.
Ministarstvo obrane, koje je u srijedu priopćilo da je od 24. veljače ubijeno gotovo 6.000 ruskih vojnika, nije objavilo podatke o regijama iz kojih su žrtve.
Neodobreni skupovi su ilegalni prema ruskim zakonima protiv prosvjeda i rijetki su izvan velikih gradova. Više od 2000 ljudi privedeno je na skupovima protiv mobilizacije u Rusiji otkako je Putin najavio akciju, koju Kremlj naziva "djelomičnom mobilizacijom", rekla je skupina za zaštitu ljudskih prava OVD-Info koja prati prosvjede i pruža pravnu pomoć privedenima.
U pokušaju da odagna gnjev javnosti, guverner Dagestana Sergej Melikov rekao je u nedjelju da su "počinjene greške" u mobilizaciji u regiji, u objavi na svojoj stranici na Telegramu.
Urednica RT-a o procesu mobilizacije
Glavna urednica Russia Todayja, Margarita Simonyan, poznata ‘Putinova željezna lutka‘, izrazila zaprepaštenje cijelim procesom ‘djelomične mobilizacije‘.
Na svom je Twitter profilu iznijela je konkretan slučaj.
- U Volgogradskoj oblasti mobiliziran je 63-godišnji pričuvni potpukovnik s dijabetesom i cerebralnom ishemijom. Unatoč dijagnozama, liječnička komisija ga je proglasila sposobnim za službu i poslala ga na obuku i školovanje u vojnu jedinicu - napisala je.
Uhićeno više od 2.000 prosvjednika
Ruske vlasti u subotu su uhitile više od 2.000 ljudi diljem Rusije koji su prosvjedovale protiv Putinove odluke o djelomičnoj mobilizaciji. u međuvremenu, dogodilo se nešto poprilično nevjerojatno, pa tako i ruski državni mediji otvoreno kritiziraju Putinovu odluku. Tako je jedan urednik Russia Todaya napisao da vojni pozivi pogrešnim ljudima frustriraju sve.
Inače, Lavrov je u New Yorku izravno upitan zašto toliko ljudi želi pobjeći iz Rusije, a on je mrtav-hladan odgovorio.
- Sloboda kretanja.
Zelenski šokiran Izraelom
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je „šokiran“ time što Izrael nije opskrbio Kijev svojim proturaketnim sustavom kako bi se zemlja branila od ruskih napada, pokazuje intervju objavljen u subotu.
Zelenskij traži to od oružje još od početka ruskog napada u veljači. Spomenuo je izraelski sustav Čelične kupole koji se često koristi za obranu od raketa palestinskih militanata iz Gaze.
„Ne znam što se dogodilo Izraelu. Iskreno sam šokiran jer ne razumijem zašto nam ne bi mogli dati svoju protuzračnu obranu“, rekao je ukrajinski predsjednik u razgovoru s francuskim novinarima, prenosi Reuters.
Njegov ured objavio je snimku razgovora u subotu.
Zelenskijeva izjava snažnija je od one u ožujku kad je kritizirao Izrael što ne šalje naoružanje. Izrael je osudio rusku invaziju no ne želi u potpunosti ugroziti odnose s Moskvom, važnim igračem u susjednoj Siriji gdje se izraelske snage često sukobljavaju s proiranskim paravojskama.
„Razumijem, u teškoj su situaciji, uzimajući u obzir situaciju sa Sirijom i Rusijom“, rekao je ipak Zelenski, dodavši da nikog ne osuđuje.
„Iznosim činjenice. Moji razgovori s izraelskim vodstvom nisu nimalo pomogli Ukrajini“.
Ruski otpor i kiša usporavaju ukrajinski napredak kod Harkiva
Munjeviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.
U gradu Kupjansku na prvoj liniji čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga.
„Kiša trenutno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja. Možemo koristiti samo asfaltirane ceste“, rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse.
„Trenutno zbog težine kretanja radi vremenskih uvjeta ciljamo na njihova oklopna vozila, skladišta oružja i skupine vojnike“, dodao je.
Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanašević u petak je rekao da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje.
Većina paljbe u subotu bila je odlazna – ukrajinska artiljerija cilja ruske položaje u šumi istočnoj od grada, no Rusi odgovaraju dronovima.
Nekoliko izbjeglica prešlo je na ukrajinski teritorij preko oštećenog mosta, i dalje obojenog u boje zastave ruskih okupatora.
Dvojica ukrajinskih vojnika, dobro opremljenih američkim jurišnim puškama i pancirima te dobrog raspoloženja unatoč umoru i zabrinutosti zbog ruskog drona koji zuji iznad ceste posute krhotinama, također su prešli natrag.
Jedan od njih, ratnog imena „Mario“, rekao je da je prerano reći kada će istočna obala potpuno biti pod ukrajinskom kontrolom, no bio je uvjeren da su Rusi u procesu povlačenja, piše francuska agencija.
„Iza njih će ostati samo njihova tijela“, rekao je Mario.
„Općenito gledano situacija je dobra. Ako se uzme u obzir raspon operacije, nismo imali gotovo nikakvih gubitaka“, dodao je.
Većina Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta koje je Rusija koristila za opskrbu svojih vojnika na južnom bojištu Donjecka, pala je pod ukrajinsku kontrolu nakon protuofenzive koja je počela ranije ovaj mjesec.
No mali dio Harkivske oblasti na istočnoj strani rijeke Oskil i dalje ostaje pod ruskom kontrolom i sprječava Ukrajinu da dodatno napreduje prema regiji Luhansk koju Moskva želi anektirati.
„Da, mi imamo dovoljno vojske i naoružanja, no ovisit će o tome što se događa na drugoj strani", rekao je Malina.
„Pokušavaju pronaći slabe točke u našoj obrambenoj liniji, pa nas s vremena na vrijeme pokušavaju napasti tenkovima i marincima“.
„Naš moral je dobar. Spremni smo boriti se, no potrebno nam je još teškog naoružanja i oružja visoke preciznosti“, zaključio je Mario, ponavljajući ukrajinske pozive zapadu za slanjem oružja
I dok traju borbe u Kupjansku većina civila napustila je taj grad koji je ostao bez struje i pitke vode.
Britanska agencija Reuters prenijela je da je južna Ukrajina izložena granatiranju kasno u subotu.
Ukrajinska vojska priopćila je rano u nedjelju da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetke raketnih napada i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 "naselja".
Rusija negira da je gađala civile. Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, rekla je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva.
Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje nijedne strane.
Lavrov u UN-u napao Zapad zbog "groteskne rusofobije"
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele "uništiti" njegovu zemlju.
"Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan", rekao je Lavrov u vatrenom govoru u Općoj skupštini UN-a.
"Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju."
Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni čelnici osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Opće skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom.
Sjedinjene Države, rekao je, proširuju Monroeovu doktrinu - svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja - i "pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište".
“Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi”, rekao je.
Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju "na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina".
"Zapad se sada ljuti" na referendume, rekao je Lavrov.
Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate "lažnih" referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:34 |
|
|
gajto je napisao/la: Lebowski je napisao/la: @gajto
pa koliko je po tvom mišljenju poginulo ukupno ljudi koji se bore za rusiju i njene interese u ukrajini(vojska, plaćenici, vojnika iz ovih "republika" u ukrajini? gle, ruski podaci se odnose samo na ruske vojnike a ne pripadnike vojski koje sam naveo. ti podaci nisu uopce dostupni i još nijednom nisam naišao na njih a prilično ažurno pratim. da se samo nadovežem na ukrajinske gubitke. čini mi se da sam prije dva mjeseca na telegramu naletio na cifru od preko 190000 ukrajinskih žrtava. podaci su nekom greškom iscurili u javnost. no postavlja se pitanje vjerodostojnosti tog podatka. također sam na jednom austrijskom ili njemačkom kanalu u nekoj analizi čuo podatak da je ruskih gubitaka ukupno između 30000 i 40000. tu se vjerojatno misli na ukupne žrtve. sama ruska vojska je objavila ako se dobro sjecam, negdje preko 5000 žrtava. no, pouzdano se ne može znati. ono što sam siguran, prema svim dostupnim informacijama jest da ukrajinska strana ima 5-7 puta više žrtava što je na neki način i logično. koliko god se podcjenjivala ruska vojska ona je mocna, daleko jača po svemu od ukrajinske. od kadra do naoružanja. u svakom mogucem smislu. sasvim je druga stvar što je percepcija zapadne javnosti iskrivljena i prepuna demagogije. artiljerijski je jača od svih zemalja natoa zajedno sa amerima i to nekoliko puta. proizvodnja municije nadmašuje cca. 10 puta američku. ruski hipersonični sustavi su superiorni svim ostalim, itd. vrlo je vjerojatno da rusi imaju dovoljno municije za 10-12 godina rata a da uopce više ne proizvedu ništa. i mislim da nije čudno da su žrtve vece na ukrajinskoj strani. kako mozes biti siguran da ima 5-7 puta više žrtava ako su ti sve informacije koje imaš sa telegrama i drugih izvora nešto na što si naletio negdje, nešto čega se možda i ne sjećaš dobro, nešto što se pouzdano ne moze znati, što mozda nije vjerodostojno...je li vidiš kakvu logičku pogrešku u tome? i ne, rusija uopšte nije nadmoćna nad nato snagama, čak ni u artiljeriji, a pogotovo nije jača nekoliko puta.... ali valjda tvoji izvori kazu da jeste
|
|
Vrh |
|
|
gajto
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:57 |
|
|
Lebowski je napisao/la: gajto je napisao/la: gle, ruski podaci se odnose samo na ruske vojnike a ne pripadnike vojski koje sam naveo. ti podaci nisu uopce dostupni i još nijednom nisam naišao na njih a prilično ažurno pratim. da se samo nadovežem na ukrajinske gubitke. čini mi se da sam prije dva mjeseca na telegramu naletio na cifru od preko 190000 ukrajinskih žrtava. podaci su nekom greškom iscurili u javnost. no postavlja se pitanje vjerodostojnosti tog podatka. također sam na jednom austrijskom ili njemačkom kanalu u nekoj analizi čuo podatak da je ruskih gubitaka ukupno između 30000 i 40000. tu se vjerojatno misli na ukupne žrtve. sama ruska vojska je objavila ako se dobro sjecam, negdje preko 5000 žrtava. no, pouzdano se ne može znati. ono što sam siguran, prema svim dostupnim informacijama jest da ukrajinska strana ima 5-7 puta više žrtava što je na neki način i logično. koliko god se podcjenjivala ruska vojska ona je mocna, daleko jača po svemu od ukrajinske. od kadra do naoružanja. u svakom mogucem smislu. sasvim je druga stvar što je percepcija zapadne javnosti iskrivljena i prepuna demagogije. artiljerijski je jača od svih zemalja natoa zajedno sa amerima i to nekoliko puta. proizvodnja municije nadmašuje cca. 10 puta američku. ruski hipersonični sustavi su superiorni svim ostalim, itd. vrlo je vjerojatno da rusi imaju dovoljno municije za 10-12 godina rata a da uopce više ne proizvedu ništa. i mislim da nije čudno da su žrtve vece na ukrajinskoj strani.
kako mozes biti siguran da ima 5-7 puta više žrtava ako su ti sve informacije koje imaš sa telegrama i drugih izvora nešto na što si naletio negdje, nešto čega se možda i ne sjećaš dobro, nešto što se pouzdano ne moze znati, što mozda nije vjerodostojno...je li vidiš kakvu logičku pogrešku u tome? i ne, rusija uopšte nije nadmoćna nad nato snagama, čak ni u artiljeriji, a pogotovo nije jača nekoliko puta.... ali valjda tvoji izvori kazu da jeste ha, dobro, probat cu se izvuci. to je naprosto heuristika. kad na temelju dostupnih podataka izvlačiš vjerojatnost zaključka. u tome svemu ima šuma naravno ali generalno ne mijenja zaključak. naravno da sam subjektivan ali svi smo. ta heuristika mi govori da su usprkos svemu ruski izvori točniji odnosno izglednije je da ukrajinci imaju toliko veci broj žrtava. a to što sam uvjeren je ipak moj problem - mea culpa. htjedoh reci da ne želim nikog uvjeravati u 'moje' istine. one su samo moje. inače, što se tiče mojih podataka, opet sam potpuno siguran da su točni :) i da rusi imaju nekoliko puta više artiljerijskog naoružanja od svih zemalja natoa zajedno s amerikom. gle, našao sam i točne podatke, koje sam priznajem zaboravio ali postoje negdje u bespucima neta. čak sam ih gledao relativno nedavno ali demencija, priznajem. probaj ih potražiti.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 25 ruj 2022, 23:58 |
|
|
Pa eto potrazi i objavi da vidimo
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 26 ruj 2022, 00:00 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: U Dagestanu nema oduševljenja mobilizacijom. Loše vrijeme usporava ukrajinsko napredovanje.
Ruska policija sukobila se u nedjelju s ljudima koji se protive mobilizaciji u južnoj ruskoj regiji Dagestanu, dok jača nezadovoljstvo odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje još stotine tisuća ljudi u rat u Ukrajini.
Prva ruska vojna mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je Putin najavio u srijedu, izazvala je prosvjede u desecima gradova diljem zemlje. Čini se da je gnjev javnosti posebno jak u siromašnim regijama s etničkim manjinama poput Dagestana, većinski muslimanske regije koja se nalazi na obalama Kaspijskog jezera u planinskom sjevernom Kavkazu.
Deseci videozapisa objavljenih na društvenim mrežama prikazuju sukobe s policijom u glavnom gradu regije Mahačkali u nedjelju dok su prosvjednici uzvikivali "ne ratu".
Jedna snimka prikazuje skupinu žena kako tjeraju policajca, dok nekoliko isječaka prikazuje nasilne sukobe, uključujući policajce koji sjede na prosvjednicima dok ih pokušavaju privesti.
Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih snimki, koja su široko podijeljene na ruskim društvenim mrežama i nezavisnim medijima. Reuters nije uspio doći do policije u Dagestanu.
Ranije u nedjelju, policija je pucala u zrak nakon što su deseci prosvjednika u selu u Dagestanu blokirali glavnu cestu u znak prosvjeda jer su službenici navodno pozvali više od 100 muškaraca iz sela, koje ima 8000 stanovnika, na služenje vojnog roka. Na video snimkama prosvjeda vidi se kako policija puca u zrak.
Dagestan je već platio veliki ljudski danak tijekom sedmomjesečnog rata. Prema zbroju ruskog servisa BBC-ja, najmanje 301 vojnik iz Dagestana je poginuo - najviše od svih ruskih regija i više od 10 puta više od broja poginulih iz Moskve, koja ima pet puta više stanovnika.
Ministarstvo obrane, koje je u srijedu priopćilo da je od 24. veljače ubijeno gotovo 6.000 ruskih vojnika, nije objavilo podatke o regijama iz kojih su žrtve.
Neodobreni skupovi su ilegalni prema ruskim zakonima protiv prosvjeda i rijetki su izvan velikih gradova. Više od 2000 ljudi privedeno je na skupovima protiv mobilizacije u Rusiji otkako je Putin najavio akciju, koju Kremlj naziva "djelomičnom mobilizacijom", rekla je skupina za zaštitu ljudskih prava OVD-Info koja prati prosvjede i pruža pravnu pomoć privedenima.
U pokušaju da odagna gnjev javnosti, guverner Dagestana Sergej Melikov rekao je u nedjelju da su "počinjene greške" u mobilizaciji u regiji, u objavi na svojoj stranici na Telegramu.
Urednica RT-a o procesu mobilizacije
Glavna urednica Russia Todayja, Margarita Simonyan, poznata ‘Putinova željezna lutka‘, izrazila zaprepaštenje cijelim procesom ‘djelomične mobilizacije‘.
Na svom je Twitter profilu iznijela je konkretan slučaj.
- U Volgogradskoj oblasti mobiliziran je 63-godišnji pričuvni potpukovnik s dijabetesom i cerebralnom ishemijom. Unatoč dijagnozama, liječnička komisija ga je proglasila sposobnim za službu i poslala ga na obuku i školovanje u vojnu jedinicu - napisala je.
Uhićeno više od 2.000 prosvjednika
Ruske vlasti u subotu su uhitile više od 2.000 ljudi diljem Rusije koji su prosvjedovale protiv Putinove odluke o djelomičnoj mobilizaciji. u međuvremenu, dogodilo se nešto poprilično nevjerojatno, pa tako i ruski državni mediji otvoreno kritiziraju Putinovu odluku. Tako je jedan urednik Russia Todaya napisao da vojni pozivi pogrešnim ljudima frustriraju sve.
Inače, Lavrov je u New Yorku izravno upitan zašto toliko ljudi želi pobjeći iz Rusije, a on je mrtav-hladan odgovorio.
- Sloboda kretanja.
Zelenski šokiran Izraelom
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je „šokiran“ time što Izrael nije opskrbio Kijev svojim proturaketnim sustavom kako bi se zemlja branila od ruskih napada, pokazuje intervju objavljen u subotu.
Zelenskij traži to od oružje još od početka ruskog napada u veljači. Spomenuo je izraelski sustav Čelične kupole koji se često koristi za obranu od raketa palestinskih militanata iz Gaze.
„Ne znam što se dogodilo Izraelu. Iskreno sam šokiran jer ne razumijem zašto nam ne bi mogli dati svoju protuzračnu obranu“, rekao je ukrajinski predsjednik u razgovoru s francuskim novinarima, prenosi Reuters.
Njegov ured objavio je snimku razgovora u subotu.
Zelenskijeva izjava snažnija je od one u ožujku kad je kritizirao Izrael što ne šalje naoružanje. Izrael je osudio rusku invaziju no ne želi u potpunosti ugroziti odnose s Moskvom, važnim igračem u susjednoj Siriji gdje se izraelske snage često sukobljavaju s proiranskim paravojskama.
„Razumijem, u teškoj su situaciji, uzimajući u obzir situaciju sa Sirijom i Rusijom“, rekao je ipak Zelenski, dodavši da nikog ne osuđuje.
„Iznosim činjenice. Moji razgovori s izraelskim vodstvom nisu nimalo pomogli Ukrajini“.
Ruski otpor i kiša usporavaju ukrajinski napredak kod Harkiva
Munjeviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.
U gradu Kupjansku na prvoj liniji čuje se konstantno granatiranje, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga.
„Kiša trenutno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja. Možemo koristiti samo asfaltirane ceste“, rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse.
„Trenutno zbog težine kretanja radi vremenskih uvjeta ciljamo na njihova oklopna vozila, skladišta oružja i skupine vojnike“, dodao je.
Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanašević u petak je rekao da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje.
Većina paljbe u subotu bila je odlazna – ukrajinska artiljerija cilja ruske položaje u šumi istočnoj od grada, no Rusi odgovaraju dronovima.
Nekoliko izbjeglica prešlo je na ukrajinski teritorij preko oštećenog mosta, i dalje obojenog u boje zastave ruskih okupatora.
Dvojica ukrajinskih vojnika, dobro opremljenih američkim jurišnim puškama i pancirima te dobrog raspoloženja unatoč umoru i zabrinutosti zbog ruskog drona koji zuji iznad ceste posute krhotinama, također su prešli natrag.
Jedan od njih, ratnog imena „Mario“, rekao je da je prerano reći kada će istočna obala potpuno biti pod ukrajinskom kontrolom, no bio je uvjeren da su Rusi u procesu povlačenja, piše francuska agencija.
„Iza njih će ostati samo njihova tijela“, rekao je Mario.
„Općenito gledano situacija je dobra. Ako se uzme u obzir raspon operacije, nismo imali gotovo nikakvih gubitaka“, dodao je.
Većina Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta koje je Rusija koristila za opskrbu svojih vojnika na južnom bojištu Donjecka, pala je pod ukrajinsku kontrolu nakon protuofenzive koja je počela ranije ovaj mjesec.
No mali dio Harkivske oblasti na istočnoj strani rijeke Oskil i dalje ostaje pod ruskom kontrolom i sprječava Ukrajinu da dodatno napreduje prema regiji Luhansk koju Moskva želi anektirati.
„Da, mi imamo dovoljno vojske i naoružanja, no ovisit će o tome što se događa na drugoj strani", rekao je Malina.
„Pokušavaju pronaći slabe točke u našoj obrambenoj liniji, pa nas s vremena na vrijeme pokušavaju napasti tenkovima i marincima“.
„Naš moral je dobar. Spremni smo boriti se, no potrebno nam je još teškog naoružanja i oružja visoke preciznosti“, zaključio je Mario, ponavljajući ukrajinske pozive zapadu za slanjem oružja
I dok traju borbe u Kupjansku većina civila napustila je taj grad koji je ostao bez struje i pitke vode.
Britanska agencija Reuters prenijela je da je južna Ukrajina izložena granatiranju kasno u subotu.
Ukrajinska vojska priopćila je rano u nedjelju da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetke raketnih napada i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 "naselja".
Rusija negira da je gađala civile. Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, rekla je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva.
Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje nijedne strane.
Lavrov u UN-u napao Zapad zbog "groteskne rusofobije"
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele "uništiti" njegovu zemlju.
"Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan", rekao je Lavrov u vatrenom govoru u Općoj skupštini UN-a.
"Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju."
Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni čelnici osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Opće skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom.
Sjedinjene Države, rekao je, proširuju Monroeovu doktrinu - svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja - i "pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište".
“Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi”, rekao je.
Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju "na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina".
"Zapad se sada ljuti" na referendume, rekao je Lavrov.
Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate "lažnih" referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom. Lose vrime nebih rekao Rusi detktirali mass ukrainsko nagomilavanje na jugu Sjevernu oluju dovrsavaju preostale lijeve trupe dok se dole nagomilavaju valjda za mariupolj ili di god vec zele presjec ruse. Na sjeveru su ukrainci presli rijeku na vise mijesta i zato se rusi i povlace,predpostavlja se da ce ukrainci gore na sjeveru u proboj pa ce se to granat.Jedna grana ide dole na jug da dođu iza ledja lymanu a druga tamo u dubinu do tog nekog sela sta pocinje sa S. To je logisticki centar,tu pruga prolazi za lugansk,glavna opskrba ruska. Znaci lyman i to ako padne sve im pada a cini se da je pitanje vremena. Dole na jugu rusi su vec poslali vojske,dole se rusi brane
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
gajto
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 26 ruj 2022, 00:11 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Pa eto potrazi i objavi da vidimo ako uspijem jer toliko toga čitam dnevno, mislim, ne samo što se ove teme tiče, da se više ni ne sjecam gdje ali sam sigurno naišao na taj podatak s točnim brojem. pa ako kojim čudom opet naletim, naravno da šaljem. ipak sam našao ali ne tamo gdje sam čitao. još ima jedan podatak da imaju 12000 rezervnih jedinica koje se itekako mogu osposobiti. ukupno nešto više od 30000 ako je vjerovati podacima na netu. na ovom linku nema tih rezervnih jedinica. https://armedforces.eu/land_forces/ranking_artillery
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 26 ruj 2022, 02:12 |
|
|
Sindjelic je napisao/la: Ukrajinaca gine oko 5-10 puta vise.
Nije isto ako ti pogine neki student od 20 godina ili 40- godisnji bivsi robijas. Kakva glupost. Da ukrajinaca gine makar "samo" 5 puta više, onda Rusi ne bi imali potrebu za mobilizacijom.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 26 ruj 2022, 02:16 |
|
|
Sindjelic je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Na osnovu čega tvrdiš to?
Na osnovu izvestaja ruske vojske. Prema tim izvestajima poginulo je oko 6000 vojnika ruske armije. Jos oko 4000 Luganska plus Donjecka armija. To je ukipno oko 10.000. Ukrajinaca je poginulo po izvestajima ruske armije oko 61.000. Imaju i na wikipediji podaci razlicitih izvora. https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Russ ... of_UkraineTo je verovatno i realan odnos, ako se uzme u obzir vojna superiornost Rusije. Rusi mogu u jednom raketnom napadu da ubiju po par stotina Ukrajinaca, sto se cesfo i desavalo. Sada drze liniju sa otprilike 5 puta manje snaga, Ukrajinci sumanuto napadaju, ali bez proboja. Jedino je kriticno gore iznad Limana, jer liniju drze slabije snage. Gde god su Ukrajinci naleteli na ozbiljne jedinice nisu mogli da mrdnu. Okej, ovo je jednostavno sumanuto. Ako je istina da je Ukrajinaca poginulo 6x više. To znači da Ukrajinci imaju nevjerojatne rupe u obrani, i da su Rusi trebali mobilizirati samo selektivno - 10ak tisuća ljudi, a ne provesti djelomičnu mobilizaciju od cca 300 tisuća ljudi. Ako je točno da Ukrajinci imaju takve rupe u obrani, onda se postavlja pitanje - je li ruska vojska toliko nesposobna da izvrši prodor preko tih rupa u ovih sedam mjeseci invazije? A ako su Ukrajinci uspješno zakpravali rupe u tako kratkim periodima, znači da mogu mobilizirati bar ono 500 tisuća ljudi pod punom opremom i treningom već sutra i pokrenut kontru po čitavoj liniji fronta. Da bi vjerovao ovo moraš baš bit ili slijep ili teški debil. Potez za djelomičnom mobilizacijom na ruskoj strani govori da ih je poginulo približno jednako. Uzimajući u obzir da su Rusi bili naješće u ofenzivi do sada, logično da ih je poginulo više - cca 15 tisuća. Mislim da je Ukrajinaca poginulo približno 10 tisuća. S obzirom na to da je po čitavoj liniji nastala pat pozicija, koja je zadnja 2 tjedna počela naginjati u korist Ukrajine, Rusi su reagirali i brojkama žele preokrenuti stvari u svoju korist.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 26 ruj 2022, 02:23 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Tuta je napisao/la: Aj bar je priznao da su Ukrajinci ovih 7 mjeseci bili nadmoćniji neprijatelj.
Hm kako su nadmoćniji ako su Rusi naoružani do zuba?! Ukri su brojniji i motiviraniji, ali ne znam da li to znači da su nadmoćniji?? I jedni i drugi su "naoružani do zuba". Ne znam jesi li sarkastičan?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|