|
|
Stranica: 1013/1622.
|
[ 40538 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
HHerceg
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 21:39 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Privitak/ci: |
IMG_20221005_213709_983.jpg [ 53.51 KiB | Pogledano 1734 put/a. ]
|
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
belky
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 21:43 |
|
|
Sto sugerira da ukrajinski ekvivalent Mossada je operativan unutar Rusije!
|
|
Vrh |
|
|
belky
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 21:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Amiđa
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 22:10 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7751 Lokacija: Сарај Чадор
|
Zanima me koga forumska srbadija prati kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini.
zarković? simić? petrović? berić? Aktuelnosti happy televizije?
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
|
Bonaca
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 22:17 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 05 lis 2022, 22:32 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9999 Lokacija: Banja Luka
|
Amiđa je napisao/la: Zanima me koga forumska srbadija prati kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini.
zarković? simić? petrović? berić? Aktuelnosti happy televizije? Nikad u životu nisam napisao Muslimanija , Avdo Avdić , Živko Izetbegović , Nakarada , NKTV ( Nakarada Televizija) itd... sa početnim malim slovom . Otmi se mržnji i pakosti , napiši to fino , možda ti neko i odgovori
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 07:43 |
|
|
tucepi je napisao/la: Rusi dižu stare kalaše u zrak i viču “starudija….starudija” isto značenje na hrvatskom..
Ne znam Ruski, pa mi nije jasno je li ovo zajebancija, pobuna, negodovanje kao uvod u dezertiranje ili će na položaj otići svejedno? Ali ako se bune, onda je to neka nova generacija, neki mekušci.. 1991. odlazim u rat (GBR) i tamo me opremaju: DDR kaciga (nova) + JNA maskirna navlaka. maskirne hlače - nove jakna - stara isprana šare izblijedile čizme - rabljene kapa - rabljena košulje (nekoliko) - SMB JNA, ali nove đemper - SMB JNA opasač i uprtači - JNA porcija - JNA torbe i šatorsko krilo - JNA umjesto vreća za spavanje - 2 deke (nosili smo deke preko ramena kao i I sv. ratu) AP - rumunjka - nije bila hrđava RAP - JNA pancirke - nema
Neki su imali DRR zimske hlače i jakne, neki SMB (iz JNA skladišta)... uglavnom šaroliko društvo. Na prvoj liniji sam bio nakon 2 dana (bez posebne obuke)... I uglavnom nitko se nije bunio, doduše, rijetki su zbrisali (ode na prvo odsustvo pa se nikad ne vrati)., Recimo ~ 5 ljudi na 150. Vremenom su nas opremali sa novim, nakon par mjeseci bilo je uglavnom OK. Veselio sam se vreći za spavanje, ali su mi ju kada sam otišao na položaj maznuli, pa sam se omatao u deke još desetak dana. Neke stvari sam kupovao u Zagrebu od ratnih profitera, ali... Brigada u kojoj mi je bio brat, bila je kompletno obučena u JNA SMB (osim SMB šilterice i hrvatskog grba umjesto zvijezde). Tako da ovi Rusi su opremljeni kao manekeni. Radi toga se ne bi trebali buniti.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 09:28 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 12:38 |
|
|
Još kad počnu gunđati veterani ovog rata...
NE MOŽEMO POBIJEDITI' / Ruski veterani napali 'idiota Putina' zbog mrtvih vojnika: 'Nije proveo dana u vojsci, rat vodi u palači s jahtama i ku*vama!' Image Bivši pripadnici vojske naveli su različite razloge za protivljenje ratu, dok ga neki nazivaju 'nepravednim' napadom na manjeg susjeda, drugi su bili zabrinuti da će nanijeti neopisivu bol Rusiji
6.10.2022. 11:01 DANAS.HR
Nakon što je otišao u mirovinu iz ruskih zračnih snaga u činu potpukovnika, Vitalij Votanovski uključio se u politički aktivizam u južnom ruskom gradu Krasnodaru. Sada je glasni protivnik invazije na Ukrajinu i više puta je privođen zbog fotografiranja grobova mrtvih vojnika.
"Putin je vlastitim rukama uništio vojne mobilizacijske resurse zemlje i sada nas je ovaj idiot uvukao u rat s cijelim svijetom", rekao je Votanovski za The Moscow Times.
"Stvorio je okolnosti u kojima ne možemo pobijediti", dodao je.
Jedan od nekolicine vojnih veterana koji su javno kritizirali ruski napad na Ukrajinu i Kremljovu mobilizaciju vojnih rezervi, Votanovski i drugi poput njega bili su na meti ratnih zakona o cenzuri i na udaru bijesa bivših suboraca. “Svi mi veterani razgovaramo i raspravljamo o tome što se događa”, rekao je Nikolaj Prokudin, 61-godišnji veteran sovjetske invazije na Afganistan koji se protivi ratu u Ukrajini.
'Bolje biti u zatvoru' "Postoje ljudi sa stavovima identičnim mojima, drugi su manje radikalni, ali većinu ljudi propaganda zavara", rekao je za The Moscow Times. Prokudin je prošle godine bio koautor peticije protiv "eskalacije rata" u Ukrajini zajedno s kolegom veteranom Sergejem Guljajevim, koji je služio kao sovjetski obavještajac u Afganistanu. Iako peticiju kasnije nisu potpisali mnogi veterani koji su je u početku podržavali, Guljajev nije uklonio svoje ime.
“Ne znam hoću li biti mobiliziran, ali definitivno se neću ići boriti protiv Ukrajine. Bolje biti u zatvoru”, rekao je.
Jedan od razloga zašto Guljajev tako snažno osjeća rat u Ukrajini je taj što mu je sovjetski vojnik iz Ukrajine spasio život u Afganistanu. Sin tog čovjeka, vojnik u ukrajinskoj vojsci, ubijen je 2014. u borbi sa separatistima koje podržava Rusija. “Vojnik koji me izvukao iz vrlo ozbiljne situacije na cesti u Afganistanu. Njegov sin je poginuo dok je branio zračnu luku u Donjecku… Njegov sin jedinac,” rekao je Guljajev.
Guljajev je saznao za tragediju tijekom ponovnog okupljanja afganistanskih ratnih veterana 2016. godine, koje je održano u Bjelorusiji. “Mogli ste osjetiti jezu i bilo je jasno da postoji mnogo ogorčenosti prema onome što je Rusija učinila s Krimom i Donbasom… Shvatio sam da sjedimo zajedno, ali moja je zemlja ubila njegova sina”, rekao je.
'Sve počiva na lažima' Nekoliko veterana je kažnjeno zbog istupa prema ratnim zakonima o cenzuri usvojenim u ožujku. Sud u sjevernoj ruskoj regiji Vologda u svibnju je osudio 64-godišnjeg umirovljenog satnika Nikolaja Smišljajeva za "diskreditiranje ruske vojske" objavljivanjem antiratnih slika na platformi društvenih medija VKontakte. Smišljajevu je naknadno naređeno da plati kaznu od 30.000 rubalja (oko 4.000 kuna).
Umirovljeni časnik Andrej Prikazčikov optužen je u lipnju za sličan prekršaj od strane suda u središnjem ruskom gradu Orenburgu. Bivši časnik zračnih snaga Votanovski privođen je više puta od invazije. Policija ga je zaustavila ranije ovog mjeseca dok je snimao nove vojne grobnice u južnom ruskom gradu Tikhoretsk. “Moje iskustvo u oporbenoj politici govori mi da sve u našoj zemlji počiva na lažima”, rekao je.
Bivši pripadnici vojske koje je intervjuirao The Moscow Times naveli su različite razloge za protivljenje ratu, dok ga neki nazivaju "nepravednim" napadom na manjeg susjeda, drugi su bili zabrinuti da će nanijeti neopisivu bol Rusiji. “Vidio sam sve one uništene kuće u Groznom”, rekao je Igor Knazkov, veteran ruskog rata u Čečeniji i bivši policajac koji je u lipnju osuđen za “diskreditiranje” oružanih snaga jer je svoju profilnu sliku na društvenoj mreži VKontakte zamijenio fotografijom čitajući "nema rata".
“Uzimajući u obzir što se trenutno događa u Ukrajini i kako oni pokušavaju preuzeti teritorije koristeći novac ruskog naroda, jasno je da ćemo mi platiti za njihove lude ideje,” rekao je Knazkov.
Uništenje ruske vojske Svi bivši vojnici složili su se da endemska korupcija i nekompetentnost viših zapovjednika znače da uspjeh na bojnom polju u Ukrajini nije vjerojatan. “Ni Putin ni Sergej Šojgu (ministar obrane) nisu služili niti jedan dan u vojsci, tako da imaju samo slabu predodžbu o stanju i sposobnostima naših oružanih snaga i oružanih snaga Ukrajine”, rekao je Guljajev.
Votanovski je rekao da su vojne reforme pod bivšim ministrom obrane Anatolijem Serdjukovim "praktički uništile" rusku vojsku, ali da je pravi prvi korak ka "uništenju" ruske vojne moći bilo smanjenje trajanja obveznog vojnog roka 2007. godine. “Moderno ratovanje je, prije svega, ratovanje tehnologijom, znanjem i vještinom. Nije moguće u godinu dana naučiti ročnika bilo kakvim visokotehnološkim vještinama", rekao je Votanovski.
Za Guljajeva, njegovo protivljenje invaziji na Ukrajinu rezultiralo je gubitkom predsjedništva organizacije afganistanskih veterana u njegovom rodnom gradu St. Petersburgu. Polovica članova protivila se njegovom reizboru zbog njegovih antiratnih stavova. “Rekao sam im: ‘Dečki, neću ići s Putinom u bitku. On ne vodi naše trupe jašući bijelog pastuha, već sjedi u bunkeru u Kremlju ili u palači u Gelendžiku sa svojim jahtama i svojim kurvama”, rekao je.
Njegov kolega afganistanski veteran Prokudin također vjeruje da suprotstavljanje "zločinačkim" naredbama ne krši vojni kodeks časti. "Ukrajinci su moji prijatelji i suborci, tako da sam duboko ogorčen ovim što se događa", rekao je Prokudin.
“Ja bih, naravno, branio našu zemlju od Ukrajinaca, od Bjelorusa, od Turkmena, od Kazaha”, dodao je. “Ali samo kad smo napadnuti.”
A šta si radio u Afganistanu?!
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 16:28 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Mogu vam kao laik reći da od tog kijevskog ratovanja nema baš ništa. Prije sam skoro i sam povjerovao u te gluposti da znaju šta rade. Navale na jednom mjestu i izgube dosta ljudi, vozila. Onda se pregrupiraju pa navale 30 km dalje. Sve je to stihijski i bez plana. Kad tad će im jako dosaditi da ginu. I dalje ratuju zbog socijalnih mreža.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 18:51 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9999 Lokacija: Banja Luka
|
Polako . Kako vrjeme bude odmicalo postajaće sve jasnije da je Zapad zaglavio u Ukrajini a ne Rusija.
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 22:42 |
|
|
Ako vas zanima koga pratit oko Ukrajine ovo su dobri izvori
-DPA Defense Politics Asia -History Legends youtuber (proukrajinski) -War in Ukraine youtuber (proukrajinski) -Igor Strelkov telegram (proruski) -Intel Slava Z telegram (proruski) -Bellum Acta telegram -Kamil Kazani twitter (antiputin manjinac iz Rusije)
Naravno, navodim ih jer su relativno objektivni ili im je naklonjenost jednoj strani dovoljno mala da ne izmisljaju gluposti samo da stvari izgledaju bolje.
Recimo Duran kanal iako je na Youtube nekako uspia se odrzat, sve sta Rusija radi tumaci 10x pozitivnije nego je realno i ne ubrajam ih pod kvalitetne izvore o icem.
_________________ Hrvati BiH tribaju uvest americke/ceske zakone o oruzju.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 22:49 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Intel Slava Z je previše propagandist za moj ukus, nije baš realan. Naravno realniji je 100x od bilo kojeg proukrajinskog kanala, ali opet bilo bi korisnije da napiše neku vijest sa fronta, makar i loša, nego što dijeli snimke Suncepeka od prije par mjeseci kao da su sada. Ja iz takve objave zaključim da stvari stoje jako loše. Samo je jednom rekao kad je bio pušing u Balakleji, ovo je katastrofa, drugi put uglavnom vidi rusku pobjedu u svemu.
Daleko najrealnija slika u čitavom ratu je Ribar. Oni imaju pouzdane informacije, ne libe se da kritikuju Kremlj, da kažu i kad ne ide. Defence politics Asia se 80% oslanja na Ribara.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 22:50 |
|
|
Inace ja karakterno ne podnosim one sklone samozavaravanju. Radije mogu u drustvu bit sa proukrajincem koji je kapacitiran kriticki razmisljat i zapravo mu je stalo do istine nego s nekim nabrijanim prorusom navijacem koji ce tit blokirat 'negativne misle' tj sve sta tom emotivnom balonu od osobe odrzava psihicko emotivnu stabilnost
...koja se iz nekog razloga oslanja na 'kako Rusiji ide na frontu'.
Ili jos gluplje
'Kako X sportskom klubu ide na kupu'
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:00 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
I ja mrzim samozavaravanje. Samo sa ukrajinske strane, ne vidim nikakve realne likove. Kad su padali Mariupolj, Herson, Melitopolj, Sjeverodonjeckitd ti likovi su se keserili valjda da ismiju kako su Rusi loše to izveli. Sad kad su pali Izjum i Liman, mali gradovi vidimo opet keserenje - Rusi gube. Pa dobro, trenutno stanje nije dobro za Ruse, ali daleko je ovo od kraja.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:01 |
|
|
Legionnaire je napisao/la: Intel Slava Z je previše propagandist za moj ukus, nije baš realan. Naravno realniji je 100x od bilo kojeg proukrajinskog kanala, ali opet bilo bi korisnije da napiše neku vijest sa fronta, makar i loša, nego što dijeli snimke Suncepeka od prije par mjeseci kao da su sada. Ja iz takve objave zaključim da stvari stoje jako loše. Samo je jednom rekao kad je bio pušing u Balakleji, ovo je katastrofa, drugi put uglavnom vidi rusku pobjedu u svemu.
Daleko najrealnija slika u čitavom ratu je Ribar. Oni imaju pouzdane informacije, ne libe se da kritikuju Kremlj, da kažu i kad ne ide. Defence politics Asia se 80% oslanja na Ribara. Intel Slava Z je prenila neke vrlo neugodne stvari prilikom kolapsa kod Iziuma. Mnogi to nisu. Zasto su tu je jer ne izmisljaju fejk news i ne stvaraju commentary koji nema veze s nicim. Vecina stvari je prenosenje cinjenica, iako izostave ove koje ne idu u prilog Rusiji osim ako nisu nemoguci za zanemarit. Recimo Strelkov je ruski ultranacionalist i radi commentary ali je 9 od 10 u pravu. Kamil Kazani zeli oslobodit svoj narod od kontrole Moskve i gleda siru sliku te kad komentira je jako argumentiran. To ja cijenim i triba imat razne izvore jer slusajuci sluzbenu Moskvu i Kijev ne saznas sta triba.
|
|
Vrh |
|
|
Velebit
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:16 |
|
|
Legionnaire je napisao/la: I ja mrzim samozavaravanje. Samo sa ukrajinske strane, ne vidim nikakve realne likove. Kad su padali Mariupolj, Herson, Melitopolj, Sjeverodonjeckitd ti likovi su se keserili valjda da ismiju kako su Rusi loše to izveli. Sad kad su pali Izjum i Liman, mali gradovi vidimo opet keserenje - Rusi gube. Pa dobro, trenutno stanje nije dobro za Ruse, ali daleko je ovo od kraja. Ja ne podnosim nikakvo samozavaravanje. Ukrajinci imaju veliku prednost u osoblju i salju im golemo naoruzanje, upravo su dokazali da mogu ic u ofenzivu, da to sta Rusi zauzmu uopce nije 'zauvijek rusko' ka sta se mislilo do prije misec dana. Do prije misec dana, svi smo mislili da nema vise istjerivanja Rusa sa ijednog metra koji osvoje. Neki su govorili, a to su dosta ozbiljni komentatori, da nema zaustavljanja Rusa jer ce sve uzet bla bla. Ovo su govorili cak ljudi koji nisu prorusi. Znaci Ukrajina nas je sve iznenadila. Vjerojatno su izgubili 100,000 ljudi i vjerojatno ce izgubit jos mnogo mnogo vise no mora im se priznat da su okrenili stvar, bar za sad. Moskva nema ni volje da razori mostove preko Dnjepra, dok se to konacno usude, u okolici Dnjepra ce zapad sakrit 3 razlicita resursa kako odrzavat logistiku bez mostova. Ono sta su svi podcijenili to je nesposobnost Moskve da koristi ono sta ima, na vrime. Moskva i dalje gleda to na nacin Nas je 150m, njih je 30m Imamo atomske oni nemaju Dakle pobjeda je sigurna. Al nije. Ukrajinci ocito imaju taj ludacki apetit za zrtvama koji su imali Vijetnamci i Afganistanci. To ja prvi nisam ocekiva. Prvenstveno jer ne mogu zamislit ni vlastite sugradane da se nesto bore toliko a mi smo jos donekle svjeze nacionalizmom nabrijani Balkanci.
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:50 |
|
|
|
Vrh |
|
|
belky
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:55 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 06 lis 2022, 23:59 |
|
|
Kakva prvoklasna ružnoća i odvratnost.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 07 lis 2022, 00:39 |
|
|
Baš me zanima hoće li Ukri opsjedati Herson prije kraja godine?
Rusi su se uspjeli ukopati, Ukrajinu čeka krvava bitka: ‘Tamo je elita, ti tipovi neće bježati‘ Analitičari navode da su se Rusi uredno povukli i ponovno ukopali u povoljnije linije Piše:Antonija HandabakaObjavljeno: 06. listopad 2022. 23:04
Ovo nije Harkiv. Tako je jedan ukrajinski vojnik sažeo situaciju na južnom ukrajinskom bojištu, veliku bitku za Herson. To je prvi veliki grad koji su Rusi osvojili u Putinovoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini. Ima veliku simboličku i stratešku važnost i ukrajinska armija teško da će imati tako otvoren put kao što joj se dogodilo na sjeveroistoku zemlje kada su u munjevitoj operaciji vratili goleme dijelove okupiranog teritorija oko Harkiva.
Analitičari napominju i da se na jugu nalaze mnogo bolje obučene ruske snage, profesionalni vojnici, koji su teži suparnici, a, uostalom, to je i predvorje za biser u Putinovoj carskoj kruni - poluotok Krim. Rusi će se, ukratko, braniti svim snagama.
Strateško povlačenje Upravo zato se u slučaju najnovijeg proboja na jugu zemlje šampanjac na terenu nije otvarao kao u slučaju Harkiva jer je ukrajinskim jedinicama jasno da, unatoč velikoj motiviranosti, situacija nije slična onoj na sjeveru. Dok su se na sjeveru Rusi povlačili u kaosu, ostavljajući za sobom opremu i naoružanje, i bježeći glavom bez obzira, njihovo povlačenje na jugu izvedeno je na strateški način. Povlačili su se u strogom vojničkom ritmu, uredno, ništa ne zaboravljajući i ukopavajući nove linije koje bi trebale, nadaju se, biti lakše branjive. Cilj bi im, prema svemu sudeći, trebalo biti ukopavanje rovova pred gradom Hersonom i susjednim gradom Nova Kahovka. Naime, potonji je lokacija hidroelektrane ključne za opskrbu vodom poluotoka Krima, anektiranog još 2014. godine. Upravo je osvajanje hidroelektrane, i ponovno puštanje vode nakon što je Ukrajina opskrbu prekinula nakon aneksije, bio jedan od prvih velikih ciljeva ruske invazije. A Herson je jednostavno previše važan i politički i vojno. Ukratko, ukrajinske branitelje čeka duga borba za grad.
Ukrajincima je cilj što više odgurnuti Ruse prije nego što počne zima, a bojište se napuni novim rezervistima
To ne znači da je ruska vojska na jugu zemlje u dobroj poziciji, podsjeća Washington Post u svojoj analizi bitke za jug. Upravo suprotno, položaj je vrlo klimav. Grad se nalazi na jedinom dijelu teritorija koji Rusi kontroliraju zapadno od rijeke Dnjipro. Teren je ravan, što otežava obranu. S ostatkom teritorija pod ruskom kontrolom povezan je s dva riječna prijelaza. Most Antonovski u Hersonu teško je oštećen u napadima ukrajinske artiljerije. Brana hidroelektrane Kahovka, koja se nalazi 70-ak kilometara istočnije, prohodna je. Ruske snage na tom području itekako riskiraju pad u okruženje, kao što se dogodilo kod više mjesta na području Donbasa. "Uspiju li Ukrajinci doći na domak glavnih mostova i riječnih prijelaza, onda ruska pozicija postaje neodrživa", komentirao je za Washington Post Michael Kofman, vojni analitičar iz instituta CNA u Virginiji. Taktiziranje i strategija "što je sigurno, sigurno je" Ruse bi natjerali da se prebace na istočnu stranu rijeke dok im je vrijeme. Međutim, za to nema političke volje.
Osim politički, zadržavanje Hersona strateški je izuzetno važno jer uspiju li se Rusi pregrupirati i doći k sebi, taj bi grad služio kao most za eventualno novo napredovanje na drugu stranu Dnjipra i potencijalne vojne ciljeve - Mikolajiv i Odesu.
image Uspiju li Ukrajinci doći na domak glavnih mostova i riječnih prijelaza, onda ruska pozicija nije održiva
Domaći dečki Ukrajincima je sada cilj što više odgurnuti Ruse prije nego što počne zima i prije nego što se bojište napuni Putinovim mobiliziranim rezervistima. Situacija s ljudstvom na ruskoj je strani toliko kaotična da se u istom tenku nalaze članovi iz raznih jedinica, prema priznanju jednog ruskog zarobljenika. Vojnici na jugu mnogo su sposobniji i obučeniji od onih na istoku, ali situacija je daleko od idealne i jasno je da ruski zapovjednici muku muče sa sastavljanjem jedinica i organizacijom ljudi i bitki. No, nitko na ukrajinskoj strani ne zanosi se da će biti lako, ali uspjeh oko Harkiva dao im je nadu. Ruski vojnici na jugu su obučeniji i bolje organiziraniji od onih oko Harkiva, ali s ukrajinske strane fronte mnogo je domaćih dečki, motiviranih da se vrate svojim kućama. "Uspjeh oko Harkiva zaista je motivirao naše borce ovdje na jugu. Instinkt nam kaže da budemo oprezni, ali ponekad moraš probati da saznaš", komentirao je sugovornik WP-ja.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
perometličić
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 07 lis 2022, 01:56 |
|
|
_________________ Drugi profil Th1950 .
Bugojno ne vidimo Tuzla u daljini ali Rafal pogađa Hrvatski sine ne brini !
Hrvatsku granatu božja ruka vodi , tamo gdje je pošaljemo ona i pogodi !
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 07 lis 2022, 08:22 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Legionnaire je napisao/la: Intel Slava Z je previše propagandist za moj ukus, nije baš realan. Naravno realniji je 100x od bilo kojeg proukrajinskog kanala, ali opet bilo bi korisnije da napiše neku vijest sa fronta, makar i loša, nego što dijeli snimke Suncepeka od prije par mjeseci kao da su sada. Ja iz takve objave zaključim da stvari stoje jako loše. Samo je jednom rekao kad je bio pušing u Balakleji, ovo je katastrofa, drugi put uglavnom vidi rusku pobjedu u svemu.
Je, odprilike je takav.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Bonaca
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 07 lis 2022, 10:50 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Dutch01 je napisao/la: Je li ti to rekao Informer, Kurir ili Šojgu ili neki drugi vjerodostojan izvor informacija.
I zapadni izvori tvrde da su gubici Ukrajinaca višestruko veći od ruskih. Doduše ne vjerujem u to 10X, ali jedno 2-3X sigurno. naravno da je to naklapanje, ili imaš slučajno koji link od tih zapadnih izvora koje citiraš?
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 07 lis 2022, 11:22 |
|
|
"Kuća od karata" na ruski način.
Putinov kuhar‘ ruši Šojgua, na svoju stranu dobio je neočekivanog saveznika, a kremaljski car se misli... Povlačenje ruskih snaga iz Limana ‘na nož‘ su dočekali istaknuti zagovornici rata u Ukrajini. Što stoji u pozadini tih kritika? Piše:Matko BreberObjavljeno: 06. listopad 2022. 21:27
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak potpisao sporazume o pripojenju četiriju ukrajinskih pokrajina koje su djelomično okupirale njegove snage - Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja. Uslijedio je potom konfuzan Putinov govor čiji je glavni smisao bio da Rusija nikad neće izdati svoj narod u novopripojenim oblastima.
Samo dan nakon ceremonije u Kremlju, ruske snage su se povukle iz Limana i prepustile taj grad iz Donjecke oblasti ukrajinskoj vojsci. Povlačenje ruskih snaga ‘na nož‘ su dočekali istaknuti zagovornici rata u Ukrajini. Čečenski vođa Ramzan Kadirov za poraz u Limanu je izravno optužio general-pukovnika Aleksandra Lapina. Prema Kadirovljevim tvrdnjama, Lapin je zapovijedao ruskim obrambenim snagama u tom području, ali nije uspio opskrbiti svoje trupe "relevantnim informacijama i isporukom oružja".
Podsjetio je čečenski vođa kako je general-pukovnik Lapin ovog srpnja dobio titulu "Heroja Rusije" i zlatnu zvijezdu za zasluge u zauzimanju Lisičanska, dok u stvarnosti, tvrdi Kadirov, Lapin nije bi ni blizu akcije. Otvoreno je Lapina nazvao mediokritetom koji iskorištava činjenicu da mu je Glavno zapovjedništvo ruske vojske sklono, a oplakujući "vojni nepotizam" Kadirov je pozvao na odlučne mjere koje bi, po njegovom mišljenju, uključivale i taktički nuklearni napad na Ukrajinu.
Kadirovljeve kritike naišle su na podršku još jednog bliskog Putinovog saveznika - Jevgenija Prigožina.
- Izražajne poruke kakve Kadirov daje nisu moj stil. Ali mogu reći ovo: "Prekrasno, Ramzane, nastavi tako". Ove bitange treba poslati bose na front s mitraljezima, napisao je Prigožin na internetskoj stranici svoje catering tvrtke Concord.
Ovo nije bio prvi slučaj da je Ramzan Kadirov kritizirao rusko Ministarstvo obrane, a da Prigožin je odmah izrazio svoje slaganje. Primjerice, 24. rujna čečenski je vođa pozvao da se 50 posto ruskih policijskih snaga pošalje na frontu. Prigožin je odmah rekao da je Kadirov u pravu.
Stari problemi sa Šojguom Ruskom neovisnom portalu Meduzi dva su neimenovana izvora bliska Kremlju izjavila da ujedinjeni nastupi spomenutog tandema nisu slučajnost. Vjeruju da i Kadirov i Prigožin pripadaju radikalnom krilu takozvane "ratne struje" - onim članovima ruske vlade koji zagovaraju invaziju i eskalaciju rata u Ukrajini.
- Prigožin ima neke stare probleme sa Šojguom. Smatra da se vojska služi zastarjelim metodama, a da je njegov Wagner superučinkovita vrhunska jedinica. Šojgu i generali istovremeno misle da wagnerovci samo brljaju stvari, rekao je jedan izvor za Meduzu.
Drugi izvor prisjetio se da su se, čak i prije invazije, Prigožin i Šojgu posvađali na jednom od sastanaka Ministarstva obrane. Također, posljednjih godina Prigožin je izgubio velik dio svojih ugovora s Ministarstvom što isto tako može biti motiv za netrpeljivost prema čelnim ljudima tog resora.
Što se tiče Ramzana Kadirova, on je u više navrata istaknuo da se čečenske jedinice bore mnogo bolje od ostatka ruske vojske te da su spremne "sutra zauzeti Kijev, ako Putin tako naredi".
Meduzini izvori također napominju da Kremlj nije pokušao ukoriti ni Kadirova ni Prigožina zbog njihovih kritika na račun Ministarstva obrane.
- Predsjednik smatra rad čečenskih bataljuna i Prigožina vrlo učinkovitim, naglasio je izvor blizak uredu predsjednika.
Dva izvora, od kojih je jedan blizak Kremlju, a drugi saveznoj vladi, objašnjavaju da je, u svjetlu nedavnih vojnih neuspjeha, Putin "zainteresiran za alternativne metode ratovanja" - i za ljude koji ih mogu ponuditi. Putinu su iz tog razloga zanimljivi Prigožin i Kadirov. Kako kaže jedan od Meduzinih izvora, predsjednik "voli te ljude s fronta, ‘prave ljude‘. Prigožin i Kadirov odgovaraju tom opisu".
Dvojica kandidata za visoke pozicije Ovi insajderi su također rekli da Kadirovljeve i Prigožinove kritike na račun ruske vojske šutke podržava "skupina ambicioznih mladih zaposlenika Federalne službe osiguranja (FSO)", te Putinovi bivši sigurnosni časnici guverner Tule Aleksej Djumin i bivši načelnik Jaroslavske oblasti Dmitrij Mironov, koji je sada pomoćnik predsjednika. Prema izvorima bliskim Uredu predsjednika, Mironov i Djumin često razgovaraju i osobno se sastaju. Izvori u Jaroslavskoj i Tulskoj oblasti potvrđuju ovu informaciju, piše Meduza.
Izvor u regionalnoj administraciji Tule ističe da je Jevgenij Prigožin čak i prije rata surađivao s lokalnom vladom - primjerice, dovodeći konzultante koji su vodili izbore. Ruski neovisni mediji ranije su pisali o Djuminoj povezanosti s Prigožinom.
Prema dva izvora bliska Uredu predsjednika, Ramzan Kadirov upoznao je Djumina i Prigožina dok su još bili Putinovi tjelohranitelji. Navodno, Kadirov je bio prijatelj s obojicom, a Djumina je čak nazvao svojim "starijim bratom".
Meduzini sugovornici sugeriraju da bi i Djumin i Mironov mogli biti zainteresirani za potkopavanje Ministarstva obrane. Naime, rečeno im je da bi posustajanje ruske vojske na fronti moglo pomoći njihovom napredovanju u karijeri.
Obojica su u prošlosti radili u Federalnoj službi osiguranja (FSO), ali su imali i značajne funkcije u policiji. Mironov je nekoć bio zamjenik ministra unutarnjih poslova. S druge strane, Djumin je ranije bio druga najvažnija osoba u Ministarstvu obrane, odmah iza Šojgua. Njih se dvojica navodno nisu slagali. Šojgu nije vjerovao da ga Djumin može zamijeniti, a spekulira se i da je upravo on Djumina poslao u Tulu.
Male šanse za radikalne promjene Ranije se smatralo da su Aleksej Djumin i Dmitrij Mironov stvoreni da popune "velike cipele" kao regionalni guverneri, da bi se kasnije vratili u Moskvu u ulozi ministra. Godine 2017. Djumin se čak smatrao mogućim nasljednikom Putina. Ali niti jednom od njih još nije ponuđeno mjesto ministra, pa čak ni značajnije unapređenje.
Danas Djumin vjeruje da je on osoba koja bi mogla zamijeniti Šojgua na tronu ruskom ministarstva obrane, a prema Meduzinim izvorima Kadirov i Prigožin bi takve kadrovske promjene podržali.
Vjerojatnost ovih promjena nije velika, iako se o njima raspravlja u Kremlju, kažu upućeni izvori. Također misle da je Putin i dalje "konzervativan u donošenju kadrovskih odluka", čak i u svjetlu svojih vojnih neuspjeha.
Meduza je kontaktirala sve važnije aktere ove priče kako bi potvrdili tvrdnje izvora, no javio im se tek Prigožin koji je izjavio da on zbilja misli da su ljudi odgovorni za povlačenje iz Limana - propalice.
Prigožin je također rekao da je, kada je ohrabrio Kadirova riječima "prekrasno, Ramzane", samo mislio poželjeti mu "dobro zdravlje i daljnji napredak".
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|