|
|
Stranica: 250/327.
|
[ 8164 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daramo
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 19:44 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39410 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
divizija je napisao/la: DrMag je napisao/la: Milanović: Neću odobriti obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj
o ovome treba dobro promisliti. ako dobijemo neke poene od Amera, tipa oružje, člana predsjedništva BIH i sl., ja sam za Ulazak u tako veliki rizik direktnog uplitanja u rat traži i veliku nagradu
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 19:49 |
|
|
daramo je napisao/la: divizija je napisao/la: o ovome treba dobro promisliti. ako dobijemo neke poene od Amera, tipa oružje, člana predsjedništva BIH i sl., ja sam za
Ulazak u tako veliki rizik direktnog uplitanja u rat traži i veliku nagradu apsolutno, ali za nju, isplati se riskirati.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 20:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59970 Lokacija: DAZP HQ
|
divizija je napisao/la: daramo je napisao/la: Ulazak u tako veliki rizik direktnog uplitanja u rat traži i veliku nagradu
apsolutno, ali za nju, isplati se riskirati. moramo jebenu nagradu dobiti jer ih možemo obučiti i za Kiowe i za Pantzerhaubitze. ali isto tako i uglancati sva atomska skloništa.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 20:14 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Možda nagrada budu abramsi, crni jastrebovi, a možda smo se već zadužili.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 20:31 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 21:00 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Ovo je na ulazu u Hersonsku oblast. Rusija pretenduje taman eto dotle. Ali eto vidi se Herson na tabli
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
belky
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 21:03 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Sto si mislio ovom slikom?
|
|
Vrh |
|
|
belky
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 21:06 |
|
|
Legionnaire je napisao/la: Ovo je na ulazu u Hersonsku oblast. Rusija pretenduje taman eto dotle. Ali eto vidi se Herson na tabli Malo ukljucis google i nadjes M14 cestu i skretanje za Myrne i Kopani i vidis da je slikano kod Posad Pokrowske. https://www.google.com/maps/@46.8274894 ... 412,11.38z
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 21:27 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Gledaj bosanaca, odmah ih po glavi poznaš-. Ovaj hos-ovac u sredini mi poznat.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 22:04 |
|
|
NOVI zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin dao je veliki intervju koji je prenijela ruska državna novinska agencija Tass.Citat: Prvo je upitan o zabrinutosti ruskih građana za to kakva je situacija na ratištu danas.
"Generalno, situacija u zoni specijalne vojne operacije mogla bi se opisati kao napeta. Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. Prije svega, to se odnosi na smjerove Kupjansk, Krasnolimanskij i Nikolajev-Krivi Rih. Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i ja smo jedan narod i želimo jedno, da Ukrajina bude neovisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju", rekao je Surovikin.
"Ukrajinski režim nastoji probiti našu obranu. Da bi to postigle, Oružane snage Ukrajine povlače sve raspoložive rezerve na prvu crtu. Uglavnom, radi se o snagama teritorijalne obrane koje nisu završile kompletnu obuku. Zapravo, ukrajinsko vodstvo ih osuđuje na propast. Takve jedinice u pravilu imaju nizak moral. Kako bi spriječili bijeg s prve crte, ukrajinske vlasti koriste odrede nacionalista koji pucaju na svakoga tko pokuša napustiti bojno polje. Svaki dan gubici neprijatelja kreću se od 600 do 1000 poginulih i ranjenih", tvrdi Surovikin.
Ruska strategija Govorio je o ruskoj strategiji.
"Mi imamo drugačiju strategiju. Vrhovni zapovjednik je već govorio o tome. Ne težimo visokim brzinama napredovanja, štitimo svakog vojnika i metodično 'meljemo' neprijatelja koji napreduje. Time ne samo da su minimizirani gubici, već se značajno smanjuje i broj žrtava među civilnim stanovništvom", rekao je Surovikin.
Kazao je kako u ovome trenutku "objedinjena skupina snaga poduzima mjere borbenog i brojčanog pojačanja sastava i vojnih postrojbi, stvaranja dodatnih pričuva i opremanja obrambenih linija i položaja duž cijele crte dodira". Citat: "Nastavljaju se udari visokopreciznim oružjem na vojne objekte i objekte infrastrukture koji utječu na borbenu sposobnost ukrajinskih postrojbi", kazao je ruski zapovjednik za Ukrajinu Surovikin.
O ruskom oružanom arsenalu "Specijalna vojna operacija potvrdila je učinkovitost zrakoplovnih sustava i sustava protuzračne obrane koje imamo u službi. Tijekom operacije posade operativno-taktičkog, vojnog i dalekometnog zrakoplovstva izvršile su više od 34 tisuće naleta. Koristili su preko 7 tisuća kontroliranih zrakoplovnih oružja. Najnovije hipersonične zračne rakete Kinzhal dokazale su se u gađanju ciljeva. Nijedan od neprijateljskih sustava protuzračne obrane nije problem za ovu raketu. Strateške krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka također su pokazale najveću preciznost", rekao je Surovikin.
Od borbenih aviona istaknuo je Su-57.
"Što se tiče borbene uporabe, posebno bih izdvojio višenamjenski zrakoplov pete generacije Su-57. Ima širok raspon oružja i u svakom naletu rješava višestruke zadatke pogađanja zračnih i kopnenih ciljeva", kazao je.
Dodao je da su bespilotne letjelice izvršile su više od 8000 naleta, a da su jurišne bespilotne letjelice uništile su više od 600 objekata Oružanih snaga Ukrajine.
Stanje u Hersonu Upitan je o evakuaciji stanovnika u Hersonskoj regiji.
"Na ovom području je teška situacija. Neprijatelj ciljano napada infrastrukturne objekte i stambene zgrade u Hersonu. Pogoci raketa HIMARS oštetili su Antonovski most i branu hidroelektrane Kakhovskaja, na kojima je promet zaustavljen. Zbog toga je u gradu otežana dostava prehrambenih proizvoda, postoje određeni problemi s opskrbom vodom i strujom. Sve to ne samo da znatno komplicira život građana, već stvara i izravnu prijetnju njihovim životima", rekao je.
Citat: Pa iznio optužbe na račun NATO-a za koji tvrdi da upravlja ukrajinskim snagama.
NATO-vo vodstvo oružanih snaga Ukrajine već dugo zahtijeva od kijevskog režima ofenzivne operacije u smjeru Hersona, bez obzira na bilo kakve žrtve - kako u Oružanim snagama Ukrajine, tako i među civilnim stanovništvom. Imamo informacije o mogućnosti da Kijevski režim koristi zabranjene metode ratovanja na području grada Hersona, da Kijev priprema veliki raketni napad na branu hidroelektrane Kakhovskaja i masivni raketni i topnički udar na grad. Ove akcije mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog središta i velikih žrtava među civilnim stanovništvom", tvrdi Surovikin.
"U Hersonu je već sad jako teško" Kazao je da je u tim uvjetima primarna zadaća ruskih snaga "očuvanje života i zdravlja civila".
"Stoga će prije svega ruska vojska osigurati siguran, već najavljeni odlazak stanovništva prema programu preseljenja koji priprema ruska vlada. Naši daljnji planovi i akcije u vezi sa samim gradom Hersonom ovisit će o nastaloj vojno-taktičkoj situaciji. Ponavljam, već danas je jako teško. U svakom slučaju, kao što sam već rekao, polazit ćemo od potrebe da maksimalno sačuvamo živote civilnog stanovništva i naših vojnika. Djelovat ćemo svjesno, pravovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka", rekao je zaključno Surovikin. Da je HR imala ovakve generale, granica Srbije bi bila 25km od Zagreba.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 22:42 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
belky je napisao/la: Legionnaire je napisao/la: Ovo je na ulazu u Hersonsku oblast. Rusija pretenduje taman eto dotle. Ali eto vidi se Herson na tabli Malo ukljucis google i nadjes M14 cestu i skretanje za Myrne i Kopani i vidis da je slikano kod Posad Pokrowske. https://www.google.com/maps/@46.8274894 ... 412,11.38zTo sam i uradio Igram geoguesser, pa imam nešto iskustva
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 22:53 |
|
|
Ovo je Harkovska oblast, odakle su se povukli pre 20 dana...
_________________ Pokaj se Grobi!!!
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 18 lis 2022, 22:57 |
|
|
Današnje gnjetenje po ukropskom energosistemu Crveni simboli - današnji udari Smeđi simboli - prethodni udari Upitnici - pretpostavke budućih udara
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 06:58 |
|
|
Obzirom na rusko neprežanje od bilo čega, ukrajinska vojska mogla bi uletjeti u brutalnu stupicu, nadam se kako neće.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 16:10 |
|
|
DrMag je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Kao i NATO hrvatska vojna skladišta. Donacije SAD-u (od S300 do kalašnjikova) i Afganistanu, "posao stoljeća - izvoz hrđavog otpada" (indirektno naoružavanje sirijskih đihadista), a sada je na redu Ukrajina (oružje za 4 pričuvne brigade, svi topovi 130 mm i svo streljivo za njih, haubice 2000 koje "idu u Poljsku".... Plus uništavanja po nalogu stranaca.
Topovi i municija za njih su otpisani davno,. jeftinije je pokloniti, nego to na poligonu uništiti. Politika RH od 91 usmjerava OSRH ka zapadnim standardima, probudite se više, nema yu, nema jna oružja i tvornica. Kazali ste kako "Putin pustoši bjeloruska vojna skladišta". Pa kakva je razlika u odnosu na ono što NATO (SAD, Ukrajina) čini nama? Istočnog oružja još uvijek ima u masi NATO članica i nije problem u "usmjeravanju OSRH ka zapadnim standardima", nego u besplatnom pelješenju. Jeftinije pokloniti? Pa što nam "prijatelji" (SAD; EU; NATO) nisu do sada poklonili sve što treba - bilo bi jeftinije i za njih. Zar stvarno vjerujete u tu maglu? Kakva je to trgovina - nešto za ništa? Za hrvatsku stvar Vi ste štetočina.
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 17:38 |
|
|
Iza Severnodontska 40km od fronte, Ukrajinci Himarsirali cijeli konvoj sa cluster municijom. 50+ žrtava. Rusi u pozadini trpe vjerovatno 300 ljudi dnevno, u ovoj fazi ruski gubici su puno veći od ukrajinskih. Istopit će se mobilizirani. Ranjeni +poginuli cca 400-500 dnevno.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 19:01 |
|
|
Ukrajinski civili će preko aplikacije pomagati u obaranju ruskih dronovahttps://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /221019104Braco strucnjaci, moze li objasnjenje? Kad Rusi bombama iskljuce Ukrajini struju, da li mobilni telefoni mogu da funkcionisu? Je l se operater napaja preko agregata, i korisnici pune baterije takodje na taj nacin? I sta bi uopste u vojnim smislu znacio prestanak funkcionisanja mobilne telefeonije?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 19:04 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
Ako se desi ofanziva snaga Antirusije na Hersonsku oblast u Rusiji , svi će imati priliku da vide koliko je ruska vojska jaka , i da li je Rusija , kako neki vole reći , tigar od papira ? Mislim da će antiruske snage , ako se ta ofanziva desi , doživjeti katastrofalan poraz od kojeg će se teško oporaviti.
Kažem , ako se desi , jer ne treba u potpunosti isključiti mogućnost da je opet u pitanju varka .-
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 19:34 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 21:14 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Ukrajinski civili će preko aplikacije pomagati u obaranju ruskih dronovahttps://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /221019104Braco strucnjaci, moze li objasnjenje? Kad Rusi bombama iskljuce Ukrajini struju, da li mobilni telefoni mogu da funkcionisu? Je l se operater napaja preko agregata, i korisnici pune baterije takodje na taj nacin? I sta bi uopste u vojnim smislu znacio prestanak funkcionisanja mobilne telefeonije? Nista, telekomi su pripremljeni za nestanke struje, odašiljači mobilne telefonije, uglavnom imaju agregate. Kada smo kod isključivanja struje, 93 sam proveo u mraku, malo vi isključivali, malo Muslimani, pa smo se obranili.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 21:20 |
|
|
tucepi je napisao/la: Iza Severnodontska 40km od fronte, Ukrajinci Himarsirali cijeli konvoj sa cluster municijom. 50+ žrtava. Rusi u pozadini trpe vjerovatno 300 ljudi dnevno, u ovoj fazi ruski gubici su puno veći od ukrajinskih. Istopit će se mobilizirani. Ranjeni +poginuli cca 400-500 dnevno.
I sve snimljeno dronom proizvedenim u državi "koja kaže" kako neće opremati Ukrajinu.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 21:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59970 Lokacija: DAZP HQ
|
tucepi je napisao/la: Iza Severnodontska 40km od fronte, Ukrajinci Himarsirali cijeli konvoj sa cluster municijom. 50+ žrtava. Rusi u pozadini trpe vjerovatno 300 ljudi dnevno, u ovoj fazi ruski gubici su puno veći od ukrajinskih. Istopit će se mobilizirani. Ranjeni +poginuli cca 400-500 dnevno.
Himars djeluje i po oklopu? mislio sam da je samo za živu silu.
molio bih 30 komada za HV.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 21:58 |
|
|
Svarog je napisao/la: Ako se desi ofanziva snaga Antirusije na Hersonsku oblast u Rusiji , svi će imati priliku da vide koliko je ruska vojska jaka , i da li je Rusija , kako neki vole reći , tigar od papira ? Mislim da će antiruske snage , ako se ta ofanziva desi , doživjeti katastrofalan poraz od kojeg će se teško oporaviti.
Kažem , ako se desi , jer ne treba u potpunosti isključiti mogućnost da je opet u pitanju varka .- Dima sa Military Summary analizira ovo uvedeno vanredno stanje samo kao pripremu za iseljenje stanovnistva iz Hersona, i pravljenje prostora za ubacivanje u taj grad i okolinu 150k ruskih vojnika, koji ce imati prostora odatle da se pripreme za napad na Nikolajev i Odesu. Samo je prvi zadatak odbrana od moguceg napada, a drugi je da ih u protivudaru pociste.
_________________ Pokaj se Grobi!!!
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 22:15 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
DzonBG je napisao/la: Svarog je napisao/la: Ako se desi ofanziva snaga Antirusije na Hersonsku oblast u Rusiji , svi će imati priliku da vide koliko je ruska vojska jaka , i da li je Rusija , kako neki vole reći , tigar od papira ? Mislim da će antiruske snage , ako se ta ofanziva desi , doživjeti katastrofalan poraz od kojeg će se teško oporaviti.
Kažem , ako se desi , jer ne treba u potpunosti isključiti mogućnost da je opet u pitanju varka .- Dima sa Military Summary analizira ovo uvedeno vanredno stanje samo kao pripremu za iseljenje stanovnistva iz Hersona, i pravljenje prostora za ubacivanje u taj grad i okolinu 150k ruskih vojnika, koji ce imati prostora odatle da se pripreme za napad na Nikolajev i Odesu. Samo je prvi zadatak odbrana od moguceg napada, a drugi je da ih u protivudaru pociste. Vjerujem da i jedna i druga strana sprema mnoga iznenađenja . Možda sam subjektivan , rusofilijom ostrašćen .. ja u toj potencijalnoj ofanzivi na rusku Hersonsku oblast , vidim rusku priliku da u velikoj mjeri denacifikuju Ukrajinu , i da u ovoj fazi denacifikacije odrade još koji referendum . Naravno , ako nisu ostali bez oružja , oruđa i municije
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 19 lis 2022, 22:29 |
|
|
I moj nutarnji osećaj kaže da bi se ova ukro ofanziva na Hersonsku oblast u istorijskim udžbenicima mogla nazvati uvodom u vraćanje ruskih gradova Nikoleav i Odesa matici Rusiji.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Sokolić i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|