|
|
Stranica: 283/329.
|
[ 8208 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 19:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60635 Lokacija: DAZP HQ
|
neka drhte hrvatski neprijatelji.
Hrvatska se vojska diže.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 19:52 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25838 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Vjerojatno Crotale sustave. https://en.wikipedia.org/wiki/Crotale_(missile) Pa dobro, od nečega se mora početi. Time bi se formirala i trupna PZO, te zaštita od dronova.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 20:12 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 13882 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Sad prelistajte temu unazad, i pročitajte kada sam napisao kupujemo francuski pzo.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 20:46 |
|
|
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 21:18 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Vjerojatno Crotale sustave. https://en.wikipedia.org/wiki/Crotale_(missile) Pa dobro, od nečega se mora početi. Time bi se formirala i trupna PZO, te zaštita od dronova. Valja li šta? Svi hvale BUK2-3, nisam zapamtio verziju, najbolje se pokazao u Ukrajini.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 lis 2022, 21:57 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25838 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Mar-kan je napisao/la: Valja li šta? Svi hvale BUK2-3, nisam zapamtio verziju, najbolje se pokazao u Ukrajini. A dobar je. Neki ga smatraju najboljim PZO kratkog dometa. Samo o nije ista klasa sa BUKom koji je srednji domet. Crotale ima domet svega 10 kilometara. Samo da ne bude zabune, nije rečeno da će to biti Crotale. Tko zna što vlada ima na umu... možda one prćoljke od Mistrala?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
franzkappka
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 14 lis 2022, 22:02 |
|
|
|
Vrh |
|
|
iprodano
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 15 lis 2022, 13:03 |
|
|
Stiže protuzračni štit, Hrvatska kupuje rakete za obranu od krstarećih projektila: Doznajemo koliko će koštati Nabava Mistrala 3 stajat će nekoliko desetaka milijuna eura, a raketa srednjeg dometa MICA, koje koriste i Rafalei, barem desetak puta više.
Do kraja ove godine Hrvatska i Francuska potpisat će ugovor o nabavi protuavionskih raketa manjeg dometa, a iduće godine i ugovor o nabavi znatno skupljih raketa srednjeg dometa za obranu od aviona i krstarećih projektila. Prvi raketni sustavi počet će stizati odmah početkom 2023. i tijekom 2024., a raketni sustavi srednjeg dometa negdje do 2026. godine. Da na Zagreb na samom početku rata u Ukrajini nije pao onaj ružni ruski dron od 6 tona koji se provukao mimo svih NATO-ovih radara, Hrvatska bi sada bila u zaostatku i u društvu s još 14 europskih država koje će pod kapom Njemačke usklađivati nabavu protuzračne obrane u inicijativi Sky Shield. "Nebeski štit" je, naime, u povojima, a zajednička nabava i postavljanje štita na vrlo je dugom štapu. Nijemci još razvijaju sustav IRIS-T, a prvi će ga put iskušati sada u Ukrajini. Preciznost 95 posto Vlada Andreja Plenkovića je odmah nakon skandala s dronom i kada su shvatili da Hrvatska de facto nema PZO obranu, počela pregovore o hitnoj nabavi PZO raketnih sustava. U obzir su dolazili takvi sustavi SAD-a, Francuske i Izraela. U startu je odlučeno da će se rakete nabavljati od jednog odabranog partnera, kako se ne bi svaštarilo, nego na kraju dobilo umrežen sustav. Budući da je nešto prije već bila ugovorena i isplaćena trećina od milijarde eura za nabavu francuskih borbenih aviona Rafalea, sasvim je logično bilo očekivati da će i nabava PZO sustava biti dogovorena s Francuzima.
S Rafaleima, naime, već dolaze i rakete zrak-zrak, koje se u varijanti za kopnenu vojsku mogu lansirati i s pokretnih lansera na vozilima, pa se o istom trošku organizira i obuka operatera i nabava kompatibilnih PZO radara. Izraelci i Amerikanci također imaju odlične PZO sustave, ali izraelske u pravilu treba dugo čekati, iz SAD-a mogu stići najprije, no veći dio sustava rezerviran je za Ukrajince. Francuski su sustavi u skladu s njihovom praksom – vjerojatno najbolji, ali i najskuplji na svijetu. Gotovo je sigurno, premda ministar obrane Mario Banožić otkriva samo adresu proizvođača, Francusku, da u Hrvatsku stižu PZO rakete manjeg dometa Mistral 3. Sustav je vrlo popularan i koristi se u vojskama više od 30-ak zemalja, a do sada ga je od susjeda, prije dvije godine, nabavila i Srbija. No samo 18 lansera i 50 raketa, "za probu". Hrvatska, pak, nabavlja znatno veću količinu Mistrala 3, a potreban novac Vlada je već izdvojila. "Time automatski otvaramo priču i o srednjem i dugom dometu i siguran sam da ćemo tu priču vrlo uspješno završiti", izjavio je Banožić dok je novinarima objašnjavao zašto RH nije pristupila Sky Shieldu. Možemo pristupiti i kasnije, ustreba li, jer je inicijativa otvorena. Francuska nije pokazala interes za njemačku inicijativu, ona preferira bilateralne odnose. Mistral 3 proizvodi multinacionalka MBDA, francusko-njemačko-talijanski konglomerat. To je prijenosni raketni sustav s infracrvenim navođenjem, može se ispaljivati s ramena, s posebnih stalaka s po dvije rakete, ali i spregnuto na vozila, brodova i s helikoptera. Zadnja, treća varijanta rakete, koju nabavlja Hrvatska, razvijena je 2019. godine.
Ima povećan domet do 7,5 km u daljinu i do 3 km u visinu. Projektil izbjegava mamce i razne vrste ometanja pa je impresivne preciznosti od čak 95 posto. Bojna glava teži oko tri kg eksploziva i volframovih kuglica. Nabava Mistrala 3 stajat će nekoliko desetaka milijuna eura. Koliko je bitnica potrebno Rakete srednjeg dometa koje nabavlja RH, opet s velikom vjerojatnosti, jesu MICA, koje koriste i Rafalei i koje se već nalaze u naručenom kompletu naoružanja. Naša borbena eskadrila i PZO koristit će, dakle, iste rakete. Hrvatska za HRZ nabavlja obje varijante rakete, MICA RF koja ima aktivno radarsko navođenje i MICA IR koja ima slikovno infracrveno navođenje. Rakete imaju jedinicu za upravljanje vektorom potiska ugrađenu u raketni motor, što povećava agilnost projektila. Postavljen na Rafale, MICA IR može osigurati infracrvenu sliku središnjem sustavu za obradu podataka, djelujući tako kao dodatni senzor. Ova se raketa može koristiti i kao projektil zemlja-zrak kratkog dometa, a Hrvatska za Kopnenu vojsku nabavlja zemaljsku verziju VL MICA, koja se ispaljuje iz četiri sandučasta lansera na kamionu. MICA rakete lansirane s aviona imaju domet od oko 70 km, a sa zemaljskih lansera znatno kraći, između 20 i 30 km. Hrvatska se ovdje vodi politikom koju je zauzela Vlada od početka, da se nabavljaju trenutačno najmodernije inačice projektila, tako da će i zemaljske MICA-e biti sličnog dometa poput onih ispaljenih s Rafalea. To će u principu HV-u omogućiti da zadovolji sve obrambene potrebe, pa će nabava PZO projektila dugog dometa zapravo biti nepotrebna. No, bude li novca i mogućnosti, razmislit će se o nabavi PZO raketnog sustava ASTER 15/30, koji nabavljaju bogatije države. U MORH-u još nisu završili s procjenom koliko je bitnica srednjeg dometa potrebno nabaviti. Za razliku od Mistrala 3, ovi su sustavi mnogo, i desetak puta više, skuplji. MICA je projektil s masom od 113 kg, bojnom glavom od 12 kg, Thalesovim AD4A radarom i kreće se velikom brzinom od 4 Macha.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 10:44 |
|
|
dudu je napisao/la: neka drhte hrvatski neprijatelji.
Hrvatska se vojska diže. Možda bi hrvatski neprijatelji drhtali kada ih ne bi HDZ-ovci nasmijavali. Dali ste mirovine martićevcima, a razoružali HV. Pa bi tako poruka bila, dragi neprijatelji, slobodno napadnite razoružanu Hrvatsku, rizik je mali, ali zato hrvatska mirovina sigurna. Što to HDZ diže u hrvatskoj vojsci? Nabavili su zalihu Viagre? Ono malo vojske što je prebačeno u Vukovar, Varaždin i Istru, prebačeno je iz nekih drugih mjesta, tako da je ukupno brojno stanje ostalo isto, tj. vojska se zapravo nije povećala. One priče o vojnom roku (ionako komične o nekakvih ~ 2 tjedna), više se i ne spominju. Tehničke nabavke lebde u futuru, dok se upropaštava i ono malo što smo imali (Mi24, "Orkan", haubice 203 (i ostalo topništvo), oružje za pričuvu...). Nakon svinjarije sa naoružavanjem SAD, Afganistana i sirijskih đihadista, na red su došli i Ukrajinci. Besplatno su nam odvukli oružja za 4 pričuvne brigade (124.000.000,00 kuna) + svi topovi 130 mm koje smo imali i svo streljivo za njih + haubice 2000 "uskoro idu u Poljsku" + .... Drhtite hrvatski neprijatelji...!!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 10:56 |
|
|
I šta bi ti sa mi-24, koji su i onako dosli u poluraspadnutom stanju? Sta bi sa Orkanom, za kojeg nema raketa na medjunarodnom trzistu, cuvao bi i dalje izlizane topove i municiju čiji rok trajanja ističe, pa bi se morala negdje u RH uništavati???
|
|
Vrh |
|
|
mariomario2020
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 11:26 |
|
|
goran2hr je napisao/la: dudu je napisao/la: neka drhte hrvatski neprijatelji.
Hrvatska se vojska diže. Možda bi hrvatski neprijatelji drhtali kada ih ne bi HDZ-ovci nasmijavali. Dali ste mirovine martićevcima, a razoružali HV. Pa bi tako poruka bila, dragi neprijatelji, slobodno napadnite razoružanu Hrvatsku, rizik je mali, ali zato hrvatska mirovina sigurna. Što to HDZ diže u hrvatskoj vojsci? Nabavili su zalihu Viagre? Ono malo vojske što je prebačeno u Vukovar, Varaždin i Istru, prebačeno je iz nekih drugih mjesta, tako da je ukupno brojno stanje ostalo isto, tj. vojska se zapravo nije povećala. One priče o vojnom roku (ionako komične o nekakvih ~ 2 tjedna), više se i ne spominju. Tehničke nabavke lebde u futuru, dok se upropaštava i ono malo što smo imali (Mi24, "Orkan", haubice 203 (i ostalo topništvo), oružje za pričuvu...). Nakon svinjarije sa naoružavanjem SAD, Afganistana i sirijskih đihadista, na red su došli i Ukrajinci. Besplatno su nam odvukli oružja za 4 pričuvne brigade (124.000.000,00 kuna) + svi topovi 130 mm koje smo imali i svo streljivo za njih + haubice 2000 "uskoro idu u Poljsku" + .... Drhtite hrvatski neprijatelji...!! aj ne laprdaj...kojim martičevcima????...još jedan kojemu je 3,2 % srba prijetnja......valjda vidiš tko je trenutno velika prijetnja u BIH
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 11:29 |
|
|
Kme kme riješavamo se starog rashodovanog sovjetskog naoružanja, kako ćemo to preživiti. Realnosti nula, zaboravio čovjek na Kiowe, Bradleya, Rafale, Hellfire, Pantzerhaubitze, Spikeove itd.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
mariomario2020
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 11:35 |
|
|
dudu je napisao/la: Kme kme riješavamo se starog rashodovanog sovjetskog naoružanja, kako ćemo to preživiti. Realnosti nula, zaboravio čovjek na Kiowe, Bradleya, Rafale, Hellfire, Pantzerhaubitze, Spikeove itd. ma kakve Panzerhaubitze, 122 je zakon s konopčem......kakav Mistra i akobogda Mica VL strela 2m i Igal su zakon
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 lis 2022, 11:37 |
|
|
Ključ je uvoditi što više novih i modernih sistema, sticati znanja o tome i kadar koji s tim zna upravljati, s vremenom nadokupiš koliko ti treba.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 09:05 |
|
|
DrMag je napisao/la: I šta bi ti sa mi-24, koji su i onako dosli u poluraspadnutom stanju? Sta bi sa Orkanom, za kojeg nema raketa na medjunarodnom trzistu, cuvao bi i dalje izlizane topove i municiju čiji rok trajanja ističe, pa bi se morala negdje u RH uništavati??? DrMag je prihvatio krilaticu "Manje je više, a ništa je najviše!" Mi24? Korišteni su ratu, bili su vrlo korisni, nije mi poznato kako je ijedan pao ili otkazao (zbog teh. razloga), a eto bili su u "poluraspadnutom stanju"?! Nakon rata slijeću na američki nosač, lete na mitinge u Italiju i Sloveniju..., kako, ako su bili u "poluraspadnutom stanju"? Nakon nepametne odluke da se odustane od korištenja Mi24 (ratno iskustvo, obučene posade, zaliha streljiva...), iste se moglo smjestiti u neko vojno skladište ili halu kakvog propalog poduzeća, ako ne već propisno konzervirati, a ono barem prekriti ceradom, pa da tu budu do neke opasnosti ili barem dolaska pametnije vlasti. Ne, oni su ciljano ostavljeni vani na livadi, čak ih nisu pokrili niti ceradom, a atmosferilije su onda odradile svoje. Naravno, nakon toga više nisu pogodni za ništa, pa ni remont. Za to nije nitko odgovarao, što znači kako je to odrađeno po zapovjedi, tj. naputku stranaca. Slično kao i ovaj slučaj - https://www.zabranjeni.url/vijesti/foto-hr ... 99-1516980A da može i drugačije primjer je jedna NATO država, koja je svoje Mi24 sačuvala, remontirala i modernizirala - https://www.youtube.com/watch?v=qI1G_vuAfjwZašto? Hrvatima bi trebali shvatiti kao nam naši "prijatelji" ("partneri", "saveznici", "strateški saveznici"), zapravo nisu prijatelji (partneri, saveznici, strateški saveznici). Oni u nama vide vazale, korisne idiote koje treba iskoristiti na ovaj ili onaj način, te potencijalni problem (osobito što se tiče BiH). U tom smislu, potrebno je bilo svesti HV na nešto što se priliči nekoj banana republici, koja nije problem za nikoga. I zato Hrvatima treba uskratiti ofenzivno oružje (Mi24, termobaričke bombe, "Orkan", MLRS, "Barak"...), dozvoliti ga u simboličnim količinama i za nas učiniti abnormalno skupim (npr. haubice 2000 platili smo dvostruko nego baltičke države). 2 ne naročito naoružane brigade, pogodne za misionarenje po svijetu (za strane interese, a našu štetu, trošak i sramotu), bez praktično ročnog i pričuvnog sastava. NATO "ideal" - mala, profesionalna, pokretljiva, feminizirana, skupa i beskorisna vojska. Koja nije u stanju obraniti niti Hrvatsku, a kamoli intervenirati u korist hrvatskog naroda. No, to se DrMagu - mili. Orkan? Na kraju je ispalo kako smo u DR mi Hrvati imali najviše "Orkana" (kamiona - lansera). Streljiva baš i nije bilo puno, ali bilo ga je + Hrvatska je došla u posjed kompletne tehničke dokumentacije za "Orkan" i njegovo streljivo - rakete. Također, u tom projektu sudjelovali su i Hrvati iz BiH koji su imali iskustvo. Dakle tih raketa, mogli smo izraditi sami koliko nas volja (da je bilo volje i blagoslova stranaca), a novci bi ostali u Hrvatskoj. "Orkan" je mogao biti i platforma za modernizacije (npr. MLRS je nekad ispaljivao nevođene rakete sa kazetnim punjenjem, a danas ima čitavu paletu streljiva). I opet, moglo ih se staviti u skladište i pokriti ceradom, ali "bolja" ideja (čija?) je bila onesposobiti ih i izvesti na livadu... Pa danas umjesto nečega - imamo ništa. Na veselje DrMaga. Izlizani topovi 130 mm? Pa tim topovima su (nažalost) Ukrajinci vrlo zadovoljni - https://www.vecernji.hr/vijesti/video-h ... lj-1618598. Ne kažu kako su cijevi izlizane, a streljivo nije funkcionalno. Znači, mogli su još poslužiti i nama (za nedajbože situaciju). Zatim, kazati ću Vam jednu šokantnu novost, ali na topovima i na streljivu, može se odraditi remont, pa čak i modernizacija. Niste znali? Nekada sam služio vojni rok (JNA) u skladištu streljiva i ono je redovno išlo na remont, od ručne bombe, mine, pa do granata za haubicu. Na gađanjima (1986.) smo trošili streljivo 7,9 iz 1957, bez problema i zastoja. Znači, ako su cijevi bile izlizane (a nisu) 1995, pa tko je branio "sustavu" da ih od 1995. do 2022. - zamijeni?! Znači te tlapnje (ako u njih uopće i sami vjerujete) služe tome da Hrvati prihvate da nešto što je skupo plaćeno (novcem ili krvlju) odlazi badava i to bi nas kao trebalo veseliti - jer to "nećemo morati negdje sami uništavati". Znači (na stranu sama po sebi budalaština slanja oružja u Ukrajinu), da je to zamijenjeno novim, modernijim, jedan za jedan ili čak u većoj količini, ja ne bi imao prigovora. Ali nije tako.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 09:31 |
|
|
- Mi-24 su kupljeni jeftino sa livade zajedno sa posadom. Naši ljudi na tim helikopterima su uglavnom bili ciljači. Nakon rata ex-sovjetski piloti i tehničari su otišli, jednostavno nije imao ko letjeti i održavati strojeve. Da bi se sve prikrilo, jednostavno su proglašeni neperspektivnim. Znamo sve pilote migova i mi8 iz domovinskog rata. Koliko znamo pilota i članova posade mi24? Prioritet nakon rata je bila obnova i rezanje troškova, nažalost neuspješno. - Dokumentacije za Orkan se dočepali iz Beograda i Vogošće, mašala. - Ukrajini je sve dobro radi popune rupe, kao što je bilo i nama u DR. Pitanje je koliko je tih topova još u uporabi, a muncija koju smo imali već je ispucana.
Cilj RH od osamostaljenja su zapadne integracije, a to znači i prilagoditi vojsku i njihova MTS zapadnim standardima.
Razumijem te, i ja se sjetim rado prve ljubavi, za onu "pravu" se pitam je li moglo je još, moj Go Run 2 HR
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 09:38 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Mi24? Korišteni su ratu, bili su vrlo korisni, nije mi poznato kako je ijedan pao ili otkazao (zbog teh. razloga), a eto bili su u "poluraspadnutom stanju"?! Nakon rata slijeću na američki nosač, lete na mitinge u Italiju i Sloveniju..., kako, ako su bili u "poluraspadnutom stanju"? Nakon nepametne odluke da se odustane od korištenja Mi24 (ratno iskustvo, obučene posade, zaliha streljiva...), iste se moglo smjestiti u neko vojno skladište ili halu kakvog propalog poduzeća, ako ne već propisno konzervirati, a ono barem prekriti ceradom, pa da tu budu do neke opasnosti ili barem dolaska pametnije vlasti. Ne, oni su ciljano ostavljeni vani na livadi, čak ih nisu pokrili niti ceradom, a atmosferilije su onda odradile svoje. Naravno, nakon toga više nisu pogodni za ništa, pa ni remont. Za to nije nitko odgovarao, što znači kako je to odrađeno po zapovjedi, tj. naputku stranaca. Slažem se. Šteta 24ki, zvijeri.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 10:47 |
|
|
mariomario2020 je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Možda bi hrvatski neprijatelji drhtali kada ih ne bi HDZ-ovci nasmijavali. Dali ste mirovine martićevcima, a razoružali HV. Pa bi tako poruka bila, dragi neprijatelji, slobodno napadnite razoružanu Hrvatsku, rizik je mali, ali zato hrvatska mirovina sigurna.
Što to HDZ diže u hrvatskoj vojsci? Nabavili su zalihu Viagre? Ono malo vojske što je prebačeno u Vukovar, Varaždin i Istru, prebačeno je iz nekih drugih mjesta, tako da je ukupno brojno stanje ostalo isto, tj. vojska se zapravo nije povećala. One priče o vojnom roku (ionako komične o nekakvih ~ 2 tjedna), više se i ne spominju. Tehničke nabavke lebde u futuru, dok se upropaštava i ono malo što smo imali (Mi24, "Orkan", haubice 203 (i ostalo topništvo), oružje za pričuvu...). Nakon svinjarije sa naoružavanjem SAD, Afganistana i sirijskih đihadista, na red su došli i Ukrajinci. Besplatno su nam odvukli oružja za 4 pričuvne brigade (124.000.000,00 kuna) + svi topovi 130 mm koje smo imali i svo streljivo za njih + haubice 2000 "uskoro idu u Poljsku" + .... Drhtite hrvatski neprijatelji...!!
aj ne laprdaj...kojim martičevcima????...još jedan kojemu je 3,2 % srba prijetnja......valjda vidiš tko je trenutno velika prijetnja u BIH Tako je - upravo "martićevcima", kao i ostalim SAO Krajišnicima, te čak i ovom liku - https://www.youtube.com/watch?v=F6WBkiCp3KwO mirovinama martićevcima (pripadnicima martićeve milicije) govorio je i Mlinarić Ćipe, jer prvo ih je trebalo dobiti mirovinu 400, da bi u konačnici taj broj otišao na 800. Inače SAO Krajišnicima općenito staž je priznat još za Sanadera, iako se radi o vremenu kada nisu ništa uplaćivali u hrvatske fondove - dapače. Iako su prethodno izgubili tužbu na međunarodnom sudu, Srbi su od HDZ-a dobili ponovno i stanarska prava, te pravo na otkup stanova (budzašto). E sad, da li su na to bačene milijarde "prijetnja", te kakvu korist od toga imaju BiH Hrvati, to valjda znate samo vi u HDZ-u.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 11:07 |
|
|
Offtopic, mirovine, sao krajina,..
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 12:02 |
|
|
DrMag je napisao/la: - Mi-24 su kupljeni jeftino sa livade zajedno sa posadom. Naši ljudi na tim helikopterima su uglavnom bili ciljači. Nakon rata ex-sovjetski piloti i tehničari su otišli, jednostavno nije imao ko letjeti i održavati strojeve. Da bi se sve prikrilo, jednostavno su proglašeni neperspektivnim. Znamo sve pilote migova i mi8 iz domovinskog rata. Koliko znamo pilota i članova posade mi24? Prioritet nakon rata je bila obnova i rezanje troškova, nažalost neuspješno. - Dokumentacije za Orkan se dočepali iz Beograda i Vogošće, mašala. - Ukrajini je sve dobro radi popune rupe, kao što je bilo i nama u DR. Pitanje je koliko je tih topova još u uporabi, a muncija koju smo imali već je ispucana.
Cilj RH od osamostaljenja su zapadne integracije, a to znači i prilagoditi vojsku i njihova MTS zapadnim standardima.
Razumijem te, i ja se sjetim rado prve ljubavi, za onu "pravu" se pitam je li moglo je još, moj Go Run 2 HR Nakon obuke letjele su i naše posade. Čak su se nakon rata prepucavali tko je koga ostavio u nekoj neprilici. Umjesto eufemizma ex-sovjetski jednostavnije je kazati - ruski. I nisu baš otišli nakon rata, nego 2002. - https://www.nacional.hr/protjerani-stru ... -u-morh-u/ I nije tko imao na njima letjeti? Nisu uspjeli naučiti od 1993. do 2002.? Pa kako će jadni onda naučiti letjeti na BH? Vjerovali ili ne sa onim "Orkanima" iz BiH je stigla i kompletna dokumentacija. Nama to nije bilo od koristi, ali da je bilo pameti - streljivo se moglo proizvesti. Kolko god srozana, hrvatska privreda danas ima CNC strojeve, lasersko i vodeno rezanje, 3D printere... Što to mi ne bi mogli proizvesti, a mogla je Jugoslavija prije 30 godina? Na sajmu, 1993. vidio sam i minu 120 mm, navodno hrvatska proizvodnja sa kazetnim punjenjem - "zvončićima" iz rakete "Orkana". Znači taj segment bio je usvojen. U razvoju "Orkana" trebali su Jugoslaviji pomoći i Amerikanci (receptura za gorivo i prešanje), a raketa bi tada letjela 100 km. Amerikanci su odustali, vjerojatno zbog Iraka. Pa evo, mogli su onda pomoći nama, svojim prijateljima, partnerima i saveznicima. Zanimljivo, nisu?! Nego, na livadu pa razvali... A zamjena "Orkana" - banana. Dakle, te 130 mm u Ukrajini su funkcionalne - rade. Nisu se na njih požalili - dapače. Da nama sutra zatrebaju - mi njih više nemamo, tj. za to što umjesto njih imamo i što će nam u zamjenu biti poklonjeno trebao bi upotrijebiti neku vulgarnu riječ. Nismo mi "popunili rupu", nego smo ju sada dodatno produbili. No, manje je više, a ništa najviše! U NATO su nas bez referenduma ugurali Mesić i Sanader. Brilijantna odluka u razini njihovih ostalih odluka. Prilagoditi vojsku (a ludila od "prilagođavanja") zapadnim MTS - nije zamijeniti istočni MTS - ničim.
|
|
Vrh |
|
|
mariomario2020
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 12:07 |
|
|
goran2hr je napisao/la: mariomario2020 je napisao/la:
aj ne laprdaj...kojim martičevcima????...još jedan kojemu je 3,2 % srba prijetnja......valjda vidiš tko je trenutno velika prijetnja u BIH
Tako je - upravo "martićevcima", kao i ostalim SAO Krajišnicima, te čak i ovom liku - https://www.youtube.com/watch?v=F6WBkiCp3KwO mirovinama martićevcima (pripadnicima martićeve milicije) govorio je i Mlinarić Ćipe, jer prvo ih je trebalo dobiti mirovinu 400, da bi u konačnici taj broj otišao na 800. Inače SAO Krajišnicima općenito staž je priznat još za Sanadera, iako se radi o vremenu kada nisu ništa uplaćivali u hrvatske fondove - dapače. Iako su prethodno izgubili tužbu na međunarodnom sudu, Srbi su od HDZ-a dobili ponovno i stanarska prava, te pravo na otkup stanova (budzašto). E sad, da li su na to bačene milijarde "prijetnja", te kakvu korist od toga imaju BiH Hrvati, to valjda znate samo vi u HDZ-u. ne pričaj gluposti i ne laži jer bi mi oduzelo previše vremena da te demantiram , a tog lika kojeg uzimaš kao referentnog , nosi ga doma da ti laje- -tvoja najveća laž je da su vraćena stanarska prava..nisu nikome i čak je sud u Strasburu utvrdio da stanarsko pravo nije vlasništo ni pravo vlasništva....---NE LAŽI molim moderatora da ovake politikante udalji s foruma
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 12:48 |
|
|
dudu je napisao/la: Kme kme riješavamo se starog rashodovanog sovjetskog naoružanja, kako ćemo to preživiti. Realnosti nula, zaboravio čovjek na Kiowe, Bradleya, Rafale, Hellfire, Pantzerhaubitze, Spikeove itd. "Kme kme" - uobičajena "argumentacija" HDZ-ovaca, kada treba Hrvatima podvaliti "interpretativnu izjavu" ili *** pod pitu. Realnost? Kiowe? Ne znam da li su nakon one nesreće ponovno počeli letjeti, ali dugo smo ih imali bez primarnog streljiva, a i kada je stiglo bilo je to u nekoj smiješnoj količini (zbog izuzetno visoke cijene. No dobro, makar ih imamo. Bradley? Pa još ih nema, a i kada stignu, biti će nefunkcionalni (čitaj beskorisni) bez modernizacije, koja je predviđena kao skupa i spora. Dakle, još uvije ih nemamo. U MSM tisku sam nedavno čitao o mogućnosti da bi ipak to predviđeno za nas otišlo za Ukrajinu. U tom slučaju ih nikada nećemo ni imati, a možemo biti sretni ako nam ih prethodno ne naplate. Još jednom - još uvijek, nema ih! Rafale - ni njih još nema. A specifikacije motora, radara, IC uređaja, te streljiva - i dalje su "tajna". Zašto? Sličan ugovor Francuza sa Grčkom - nije tajna. Također, već se zna koji će primjerci ići nama, ali Francuzi i dalje na njima lete, tj. nabijaju sate na letjelicama koje su (valjda) naše?! Što bi to trebalo značiti? Inače, pored svih čuda koje prate ovu nabavku, ipak ju podržavam i smatram jedinom dobrom Plenkovićevom odlukom. Jer jesam za očuvanje HRZ, a drugo druge opcije nismo ni imali obzirom da su nam "prijatelji" upropastili posao sa Izraelcima ("Barak"). Haubica 2000.? Prvo za nas je cijena bila dvostruka nago za baltičke države. No dobro. Ali imamo ih 16 komada! Za obranu područja Orašja (dio fronta od ~ 10 km) u DR, sa druge strane Save bilo je angažirano preko 100 artiljerijskih cijevi. Mi nemamo 100 haubica 2000. Nemamo ih niti 50. Nemamo ih niti 20.... Za njih nemamo ni specijalnog streljiva (navođeno, dugog dometa). Ali zato imamo potencijalnu frontu od Prevlake do Dunava + situacija u BiH. Pa da rasporedimo tih 16....? Plus, nakon ispaljenja ta haubica u IC "svijetli" kao žarulja ("svijetle" i ostale, a naši potencijalni neprijatelji imaju zrakoplovstvo, dronove i također haubice koje mogu uzvratiti. Bilo bi tu znači i kvarova, uništenih, zarobljenih... A mi ih imamo svih 16, ali ne i topove 130 mm za ispomoć. Spike? Najveći dio naših Patria, su tzv. cabrio Patrije. Nešto malo ima ih 12,7, a kupolu top i Spike manje od 10 (mislim 3). Tako da osim tih nekoliko sa kupolom, ove ostale Patrije bi u sukobu sa M80 imale šansu utoliko, da su brže pa pobjegnu. No M80 je zastarjeli, istočni, neperspektivni..., njega treba baciti. Ma ludilo...! Još je i pitanje količine tih Spike raketa, jer - "Manje je više!", pa imamo li mi raketu za svaki neprijateljski oklopnjak, pod uvjetom da niti jedna ne promaši? Zašto ovo pišem? Da se narugam "sustavu"? Ne. dapače to stanje me žalosti. Smeta mi ovo HDZ budalesanje i prezentacija svih promašaja kao "uspjeha". Realno (kako kaže kolega) sagledati stvari, vidjeti što imamo, kakvi su nam to "prijatelji", te koristi i štete od ovakve politike - preduvjet je za okretanje ka boljem.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 12:55 |
|
|
DrMag je napisao/la: Offtopic, mirovine, sao krajina,.. Dodajte Libiju, Siriju (20.000.000.000,00 $), pušionu u Afganistanu (2.400.000.000,00 kuna), Rusiju, gubitke zbog Ukrajinaca, plaćanje za SPC, Novosti, proslave u Srbu.... Sve to ima itekako veze sa opremanjem HV-a, jer ta sredstva preusmjerena u HV dala bi nam uzornu vojsku, korist bi bila višestruka, čak i demografska. No HDZ-ovcima i NATOfilima, to nije baš zgodno da se iznosi, pa bi radije neka se to ušutkava i bude mala tajna.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 13:13 |
|
|
mariomario2020 je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Tako je - upravo "martićevcima", kao i ostalim SAO Krajišnicima, te čak i ovom liku - https://www.youtube.com/watch?v=F6WBkiCp3KwO mirovinama martićevcima (pripadnicima martićeve milicije) govorio je i Mlinarić Ćipe, jer prvo ih je trebalo dobiti mirovinu 400, da bi u konačnici taj broj otišao na 800. Inače SAO Krajišnicima općenito staž je priznat još za Sanadera, iako se radi o vremenu kada nisu ništa uplaćivali u hrvatske fondove - dapače. Iako su prethodno izgubili tužbu na međunarodnom sudu, Srbi su od HDZ-a dobili ponovno i stanarska prava, te pravo na otkup stanova (budzašto). E sad, da li su na to bačene milijarde "prijetnja", te kakvu korist od toga imaju BiH Hrvati, to valjda znate samo vi u HDZ-u. ne pričaj gluposti i ne laži jer bi mi oduzelo previše vremena da te demantiram , a tog lika kojeg uzimaš kao referentnog , nosi ga doma da ti laje- -tvoja najveća laž je da su vraćena stanarska prava..nisu nikome i čak je sud u Strasburu utvrdio da stanarsko pravo nije vlasništo ni pravo vlasništva....---NE LAŽI molim moderatora da ovake politikante udalji s foruma Ovake, onake... O uzmite si vremena - demantirajte! Savo Štrbac se hvali kako dobiva veliku hrvatsku mirovinu. Nisam mu je dao ja - nego HDZ. Pa onda nema za kupole na "Patrijama", jer mora biti za Savu-e... Vi (HDZ) ga plaćate da laje. Da, Srbi su izgubili spor na međunarodnom sudu po pitanju stanarskih prava. Po jugoslavenskim zakonima, tko napusti stan > 3 mjeseca gubi stanarsko pravo. No svejedno, kako bi ih pridobili u koaliciju (Sanader), bez obzira na izgubljenu presudu, HDZ im naknadno daje to pravo i oni ga koriste. Kao primjer toga može nam poslužiti Miodrag Aleksić koji se proslavio napadom na djelatnike HEP-a. Dotični je živio u Zagrebu (stanarsko pravo), odlazi u SAO Krajinu u martićevce, da bi se nakon svega ponovno vratio u Zagreb, dobio od Hrvatske (HDZ-a) stan, isti prodaje, seli u Pakrac, ne plaća struju i baca bombu na inkasatore ( https://direktno.hr/eu-i-svijet/lijecni ... vi-221780/). Naravno, on nije iznimka, nego pravilo, a Vi niste Jandroković u Saboru, nego sendvičar, pa demantirajte ili ušutkajte (udaljite) sebe.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 lis 2022, 14:39 |
|
|
MOLIM moderaciju da očisti povijest iz teme.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|