|
|
Stranica: 288/329.
|
[ 8208 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 stu 2022, 20:41 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 13882 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Sad će i vučić naručiti još dva veća
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 stu 2022, 20:46 |
|
|
DrMag je napisao/la: Sad će i vučić naručiti još dva veća Prvo more da kupi.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 stu 2022, 20:52 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: DrMag je napisao/la: Sad će i vučić naručiti još dva veća Prvo more da kupi. Napraviti će vastito srpsko
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 17 stu 2022, 21:01 |
|
|
Brane je napisao/la: Cijenim tvoje mišljenje lisac, kao i svi ostalih, ali ipak si tu tu stručan (kao i Clint) za razliku od mene.
Također se i slažem s tobom u vezi modularnog (ja bi europske sustave) broda, tvoje mišljenje o njemačkim Thyssen brodovima MEKO familije, recimo A-200 Fregata To je negdje oko 400 mil.€ sa full euro-opremom, barem prema nekim internet vojnim cjenicima.
Na koji način se formira osnovna borbena skupina brodova u mornarici ?? Jel to ide po principu 3 fregate logistika, PZO, protu brodske/podmorničke ili mogu bit i 2 fregate ?? Ako se može napraviti neki deal s obzirom kako smo dio EU super, ali nekako sumnjam da će nama dati tu dio kolača. Švabo isto zna napraviti brod, njihova kriegsmarine ima tradiciju od 150 godina, pored engleza i francuza su jedni od boljih definitivno posebno u podmorničkom segmentu. Što se tiče a-200, da tako nešto bi bilo dobro uzeti, minimum 3000 tona kako bi imali dovoljno veliki brod za sudjelovanja u NATO misijama diljem svijeta. Bitno je samo da brod bude dobro opremljen i sa poštenim mogućnostima a ne malo veći čamac s topom, to služi za obalnu stražu a ne za mornaricu. Što se tiče borbenih skupina, ovisi o veličini same zemlje, veće zemlje formiraju borbene grupe oko nosača aviona koji pored sebe imaju hrpu razarača, logističkih brodova, podmornica itd. Npr Amerikanci, UK i Francuzi. Manje zemlje bez nosača obićno formiraju po sljedećem najvećem plovilu i opet se kombiniraju brodovi tako da se međusobno štite. Npr imaš jedan brod koji nadzire podmorje, drugi nebo, treći ima sustave elektronike nešto kao AVACS ali na moru. itd... Naši će vjerujem slagati skupine oko tih korveta/fregata koje nabave, međutim da bi to zaista bila neka grupa treba kupiti i podmornice i novi opskrbni brod. Ovo što sad imamo je sve samo za zaštitu obale i prestaro je da se uklopi u sustav sa novim jedinicama.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 00:16 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 12:33 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 15:02 |
|
|
Mene osobno sramota da nam drugi rade brodove, ko neka bijeda zadnja smo! Ne znam zašto nebi kupili MTU motore od švaba, Končar nek razvije ove generatore i nabavimo plinsku turbinu i to je gotov brod. Mislim da za 100 mil.€ to možemo izvesti ?? 2 Diesel motora + plinska turbina omogućuju max brzinu od 36 čvorova (to je oko 70km/h) Koristi morsku vodu za hlađenje i skrivanje toplinskog odraza Naravno ostaje nabavit rakete i torpeda Aster 30 jedan lanser 8 raketa 34mil.€ + radar 70mil.€ za 100mil.€ smo komplet opremili korvetu za PZO ?? Znači još jednu protubrodsku/protupodmorničku i još jednu logističku 3 korvete jedna borbena grupa HRM
Privitak/ci: |
opv-corvette-bis-91_11-min.jpg [ 137.95 KiB | Pogledano 2612 put/a. ]
|
Screenshot 2022-10-14 at 05-24-33 Missile price list.png [ 52.08 KiB | Pogledano 2612 put/a. ]
|
Screenshot 2022-10-14 at 05-27-03 Missile price list.png [ 22.51 KiB | Pogledano 2612 put/a. ]
|
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 19:41 |
|
|
Ratni brod nije samo oplata, motori, elektricne i klima instalacije.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 20:56 |
|
|
Brane je napisao/la: Mene osobno sramota da nam drugi rade brodove, ko neka bijeda zadnja smo! Ne znam zašto nebi kupili MTU motore od švaba, Končar nek razvije ove generatore i nabavimo plinsku turbinu i to je gotov brod. Mislim da za 100 mil.€ to možemo izvesti ?? 2 Diesel motora + plinska turbina omogućuju max brzinu od 36 čvorova (to je oko 70km/h) Koristi morsku vodu za hlađenje i skrivanje toplinskog odraza Naravno ostaje nabavit rakete i torpeda Aster 30 jedan lanser 8 raketa 34mil.€ + radar 70mil.€ za 100mil.€ smo komplet opremili korvetu za PZO ?? Znači još jednu protubrodsku/protupodmorničku i još jednu logističku 3 korvete jedna borbena grupa HRM Hrvatska može sama praviti brodske motore, i elektro sustave, gotovo čitavu strojarnicu osim turbine. Odabir samog pogona je mala znanost sama za sebe, treba napraviti ekspertizu koja bi bila idealna ophodna brzina i idealna top brzina. Obično se uzima kombinacija dva pogona, plinsko-dizelski , dizel elektrik plinski, kombinacija dva dizela, dizel i elektromotor.... Ima tu opcija... Kao što rekoh Hrvati mogu napraviti gotovo čitav brod sami osim sustava naoružanja i sustava nadozra, radara , sonara itd.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 21:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60609 Lokacija: DAZP HQ
|
ovo s Norvežanima bi bio dobar posao, treba napraviti nešto što se može proizvoditi na dugi rok, a i da taj netko ima love, a ako netko ima to su Norvežani.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 21:24 |
|
|
dudu je napisao/la: ovo s Norvežanima bi bio dobar posao, treba napraviti nešto što se može proizvoditi na dugi rok, a i da taj netko ima love, a ako netko ima to su Norvežani. Kakvi oružani sustavi idu na ovaj brod? Zna li se kolika mu je istisnina... Vidim kako je kod ovog Gowinda 2500 tona. Koliko je kod ovog Norvežanina?
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 21:38 |
|
|
Ne vjerujem u te šeme tzv. Offset program
Nemam ništa protiv norvežana, al ako dublje pogledamo tu njihovu vojnu industriju ubiti vidimo da je to dobrim djelom američko. Slično kao i Gripen švedski avion sa američkim motorom, djelom britanske digitalije i francuskim ipod-radarom.
Znači mi ćemo to platit i onda nagovorit naša brodogradilišta da naprave te brodove, naša brodogradilišta će to napravit za puno manju cijenu nego u Norveškoj i neko će sebi pospremit razliku od 50-100mil.€ Odnosno mi bi onda kao država trebali tražit kupce za tu norveško-američku robu, a oni će ladit jaja i brat lovu.
To smo sve vidjeli sa Patria-ma koje još nisu opremljene ni u potpunosti funkcionalne, da se poslužim doktorevim riječima nisu Patrie samo oklop i njemački MTU motor.
Čemu sve to, evo lisac je rekao da mi možemo isporučit 90% broda SAMI i naravno prije gradnje treba naručit radare, opremu, rakete itd. Druga stvar imamo vrhunske mornare i školovan kadar, imamo doslovce sve, ako nešto imamo onda je to kvalitetna brodogradnja.
Uostalom naša brodogradilišta imaju narudžbe i rade, to znači da bi oni trebali odbit dio poslova i prebacit se na norveške brodove. Možemo postavit pitanje pa šta ti norvežani ne kupe Brodosplit i pokrenu proizvodnju, pa ćemo kupit od njih vanobalne i obalne brodove ?
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 22:01 |
|
|
DrMag je napisao/la: dudu je napisao/la: U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage republike Hrvatske, 14. studenog 2022. započela je obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj Republici.
Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.
U skladu s ugovorom početkom 2023. prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bit će upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.
morh Sjetimo se onih prekodrinskih postova na forumu kako Francuska Hrvatskoj može samo prodati stare Mirage A srbi koji kupuju 50 novih za 10 milijardi dolara sto im omogucava njhov proracun od 12 milijardi dollara
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 22:25 |
|
|
Jedna stvar koja me zanima da li Hrvatska može napravit i da li joj uopće treba nosač avio-letjelica ?? Naravno ne mislim na klasične avione odnosno nosače aviona, nego na bespilotne letjelice. Dakle mogli bi na projektu nekog broda veličine fregate cca. 200m dignut Most tako da pista bude od krme ispod mosta do prove. BEL bi mogli držat u potpalubi u dijelovima, posebno trup, posebno krila, tako da uštedimo na prostoru. Mornari sa kompresijskim alatom na zrak to slože u roku keks i liftom dignu na palubu na pistu. Mislim da bi to bio hit, da bi imali hrpu narudžbi i naša brodogradilišta bi štancala te nosač avio-bespilotni letjelica Otprilike u ovom stilu da je most na ovoj dizalici ili šta je već ovo i da je pista ispod njega, mislim nemora bit tako visoko most BEL nisu tako velike/visoke Šta mislite o toj ideji ??
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 22:51 |
|
|
Brane je napisao/la: Jedna stvar koja me zanima da li Hrvatska može napravit i da li joj uopće treba nosač avio-letjelica ?? Naravno ne mislim na klasične avione odnosno nosače aviona, nego na bespilotne letjelice. Dakle mogli bi na projektu nekog broda veličine fregate cca. 200m dignut Most tako da pista bude od krme ispod mosta do prove. BEL bi mogli držat u potpalubi u dijelovima, posebno trup, posebno krila, tako da uštedimo na prostoru. Mornari sa kompresijskim alatom na zrak to slože u roku keks i liftom dignu na palubu na pistu. Mislim da bi to bio hit, da bi imali hrpu narudžbi i naša brodogradilišta bi štancala te nosač avio-bespilotni letjelica Otprilike u ovom stilu da je most na ovoj dizalici ili šta je već ovo i da je pista ispod njega, mislim nemora bit tako visoko most BEL nisu tako velike/visoke Šta mislite o toj ideji ?? Hrvatska može napravit kakav god brod hoćeš,osim onih ogromnih od 400 metara zato što nemamo navoze te veličine. Ali brod od 200-tinjak metara, naprave naši kao da je bombon. Mi prije svega nemamo na žalost dovoljno jaku ekonomiju i populaciju da bi održavali mornaricu s nosačima helikoptera/ letjelica. Iako nitko sretniji od mene da šefujemo po Jadranu i pola Mediterana Evo ti primjer kakav je brod Hrvatska napravila 70-ih Vjerojatno najveća serija brodova, za norveškog brodara Bergesena. Na slici Berge Istra 314 metara . Na ovoj se slici se bolje vidi veličina broda.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 22:54 |
|
|
sta ce nam,to sluzi imperijama za ratovanje na drugim kontinentima.
|
|
Vrh |
|
|
Pacifikator
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 18 stu 2022, 23:51 |
|
|
Eminencija je napisao/la: sta ce nam,to sluzi imperijama za ratovanje na drugim kontinentima. Ne treba nam ništa veće od patrolnih. Uz brze RTOP s lanserima raketa koje već imamo.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 stu 2022, 11:39 |
|
|
Pacifikator je napisao/la: Eminencija je napisao/la: sta ce nam,to sluzi imperijama za ratovanje na drugim kontinentima. Ne treba nam ništa veće od patrolnih. Uz brze RTOP s lanserima raketa koje već imamo. Treba itekako, a topovnjaće su prastare već.
|
|
Vrh |
|
|
Pacifikator
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 stu 2022, 12:20 |
|
|
weasel je napisao/la: Pacifikator je napisao/la: Ne treba nam ništa veće od patrolnih. Uz brze RTOP s lanserima raketa koje već imamo.
Treba itekako, a topovnjaće su prastare već. Za što?
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 stu 2022, 12:51 |
|
|
Pacifikator je napisao/la: weasel je napisao/la: Treba itekako, a topovnjaće su prastare već. Za što?Što će nam rafali? Što će nam HIMARS, što će nam Panzerhaubitze? Ako mislimo praviti ozbiljnu mornaricu, onda se ne zajebavamo sa pravljenjem glisera s topom već pravih fregata s ozbiljnim naoružanjem.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 19 stu 2022, 16:28 |
|
|
Treba i jedno i drugo. Hrvatska kao zemlja mora pucati iznad svoje kategorije. Stvar je interesa, prestiža i koristi da i HRM sudjeluje u zaštiti Mediterana. Dobivaš plusiće i sadaku.
Ne možemo se mi zatvoriti u vlastito dvorište već moramo biti hiperaktivni.
Isto kao što i treba gledati što nama treba za obranu Jadrana ili možda djelovanje s hrvatskih ratnih brodova po nekim bliskosusjednim tkz. državama ako bude potrebe.
Što se tiče kupovine brodova u većini slučajeva se može i graditi po stranom projektu u svojoj državi ako platiš. Mislim da nije pitanje možemo li mi nominalno napraviti trup broda već da li imamo znanja i tehnologije da napravimo to od materijala i na način da ima smanjenu radarsku vidljivost.
A sve ostalo ćemo morati kupovati izvana jer ne proizvodimo radare, naoružanje...to je tako. I velike države kupuju od drugih, a ne mi.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 stu 2022, 16:44 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Treba i jedno i drugo. Hrvatska kao zemlja mora pucati iznad svoje kategorije. Stvar je interesa, prestiža i koristi da i HRM sudjeluje u zaštiti Mediterana. Dobivaš plusiće i sadaku.
Ne možemo se mi zatvoriti u vlastito dvorište već moramo biti hiperaktivni.
............ Upravo to što velite je ono čega bi se trebali kloniti. HRM koji nešto glumata po Mediteranu ili šire. Kada bi imali takvu sposobnost, nema sumnje kako bi nas onda "prijatelji" brzo angažirali za svoje poduhvate. A to znači opet nikakve koristi za Hrvate, ali zato milijune kuna (sutra €) koji lete u dim. Sirija, Krim, Tajvan, Koreja... brzo bi za nas "prijatelji" našli zadaću. Ako je dobivanje plusića - pohvale i tapšanje po leđima - to svakako, ali za nas sadake - nikako. Brod HRM-a ( https://www.morh.hr/brod-hrm-a-andrija- ... ju-triton/) bauljao je po Mediteranu, sakupljao ilegalne imigrante i vozio ih u Italiju. Naravno, ta ludorija koštala je milijune, a zauzvrat EU-nija traži kako i RH treba prihvatiti kvotu tih "talijanskih" migranata. A trošak nam je EU (SAD; NATO) nadoknadio - bananom. Slična priča i sa patrolnim čamcima MUP-a koji su ilegalce transportirali u - Grčku. Osim troškova i sramoćenja, što mi imamo od toga? Opremanje HRM-a - DA. Opremanje u smislu djelovanja van Jadrana - NE.
|
|
Vrh |
|
|
Pacifikator
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 22 stu 2022, 18:29 |
|
|
weasel je napisao/la: Pacifikator je napisao/la: Za što?
Što će nam rafali? Što će nam HIMARS, što će nam Panzerhaubitze? Ako mislimo praviti ozbiljnu mornaricu, onda se ne zajebavamo sa pravljenjem glisera s topom već pravih fregata s ozbiljnim naoružanjem. A zašto bi pravili ozbiljnu mornaricu koja premašuje naše potrebe za obranom? Koliki je oportunitetni trošak? Čega se odričemo ako ulažemo u mediteransku flotu? Kolika je korist od ulaganja u HRM, a kolika bi bila korist od ulaganja istih sredstva u nešto drugo?
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 28 stu 2022, 01:10 |
|
|
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 28 stu 2022, 12:18 |
|
|
Reconquista je napisao/la: Par komentara Prvo, "bedasti" Mađari koriste Mi8, umjesto da ih lijepo poklone Ukrajincima ili unište. Drugo, hrvatski pirotehničari izvode čuda po Mađarskoj , dok domovina još nije razminirana. Treće, koliko to paradiranje po Mađarskoj košta?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|