HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 02:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ] 

Jeste li ocekivali ovo i kako ce zavrsiti?
Da 7%  7%  [ 23 ]
Ne 22%  22%  [ 68 ]
Lose za Ukrajinu 29%  29%  [ 91 ]
Lose za Rusiju 13%  13%  [ 39 ]
Lose za obe zemlje 29%  29%  [ 90 ]
Ukupno glasova : 311
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu
PostPostano: 17 ožu 2023, 13:38 

Sa obzirom da su od slanja tenkova odustali skoro svi koji su obecavali svega par dana nakon obecanja, ocekujem isto i od ovog. Ludaci iz Varsave i njemacki cuckovi su jedine iznimke.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 13:44 

AKo su odustali od slanja tenkova, zasto iste salju u obucne centre i zasto ulazu u veliki servisni centar u Poljskoj i Rumunjskoj?

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 14:03 

Graničar18 je napisao/la:
Primarijus je napisao/la:
Tenk nije jednako avion. I pitanje je imaju li oni uopće pilota koji znaju letjeti na tako starim avionima, vjerovao ili ne mig 21 je jedan od najopasnijih i najkompliciranijih aviona za letjeti.

Jel bi ti sjeo sad u tenk T-55 i otišo na prvu liniju s njim ?
Ne radi se o tome čovječe.Radi se o rješavanju sopstvenog smeća.Prebaciš ga samo džabe u tuđe dvorište.Njima ako ne paše,nek ga stave kao metu za rusku raketu.Koga boli uvo.

Pa u ovakve Slovenske bi sjeo i otišao na prvu liniju.
NATO top 105 mm. Novi SUP i termovizija. Reaktivni oklop izraelski. Novi motor (zapadni). Bilo je je još toga. Naravno, ako ga pogodi nešto jako, a reaktivni oklop ne odradi svoje - on je gotov. Ista priča i za svaki drugi tenk.

Isto je trebalo odraditi i sa hrvatskim T55 i konzervirati ih za pričuvni sastav (slično i sa M84). A kakve god da bile T55 se koriste u Siriji. No kada te vodi ono - "Manje je više, a ništa najviše!" - tu smo gdje smo.

Na kraju priča oko "rješavanja smeća"?! Dakle, ne postoji nikakva garancija (ugovor) kako bi mi u zamjenu trebali dobiti išta. I ništa ćemo i dobiti. Osobno, i bez modernizacije (ali ispravno, konzervirano), mogli smo ih uskladištiti, na njima obučavati ročnike, postavljati uz cestu kao spomenike, slati u muzeje, možda nekome jednom i prodat... No dati ih zabadava, bez koristi, usput se zamjerati ... ludorija.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 14:03 

Ovi MiGovi leba vidjet nece.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 16:01 

:sega

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:03 

Osip je napisao/la:

leba?

Molim eloborat kojim ces pobiti misljenje desetine generala i vojnih stratega.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:25 

Slovački migovi uopče nisu bili operativni. Vjerojatno ih daju za pričuvne dijelove. Možda kanibaliziranjem od 13 skuckaju 5.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:27 

Tzv ICC izdao nalog za uhićenje Putina. =))

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:33 

Graničar18 je napisao/la:
Primarijus je napisao/la:
Poljska šalje 4, Češka 14 Migova 29. Samo za usporedbu, JNA je 91. imala 16 komada 29tki.

Previše šalju.Neće Rusi moć izać na kraj s tolkim migovima.

Rusija prestala koristiti MiG-29 izvan granica države. Eto koliko su se prepali doniranog otpada što je ostao igrom slučaja nakon raspada Varšavskog pakta

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:33 

Bobovac je napisao/la:
Slovački migovi uopče nisu bili operativni. Vjerojatno ih daju za pričuvne dijelove. Možda kanibaliziranjem od 13 skuckaju 5.

Prema najavama dati ce 13 ispravnih, to ostale koji idu u kanibalizaciju. Svakako ce proce minimalni remont prije predaje, kao sto cine poljaci.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 17:47 

Kako ljudi ne kuže. Bolje je braniti Kramatorsk i Slavjansk u kojima živi 300 tisuća ljudi u Bakhmutu u kojem nema gotovo nijednog civila, nego pred samim Kramatorskom i Slavjanskom.
Obrana Bakhmuta i dalje drži i što je najbitnije i dalje nema opkoljavanja Ukra.
Nazarenko je tu najrelevantniji za pitanje treba li braniti Bakhmut i koliko znam on je da se i Bakhmut i dalje brani.
Očito postoje razmimoilaženja jesu li ruski gubici veći ili ne i u kojoj mjeri.

VOLODIMIR ZELENSKI
Kipte sumnje u njegovu taktiku, vojska je frustrirana, a ključnu odluku mora donijeti - odmah!
Ukrajinci priznaju da su pretrpjeli značajne gubitke kod Bahmuta, no i dalje tvrde da Rusi gube sedam vojnika na jednog ukrajinskog
Piše:T.F.Objavljeno: 17. ožujak 2023. 14:53

Rastu sumnje oko toga koliko je mudro i dalje braniti uništeni Bahmut od ruskih napada, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustraje i inzistira na ujedinjenosti i održavanju obrane grada koja traje mjesecima, piše Politico.

Borbe za Bahmut dramatično je eskalirala krajem prošle godine, a Zelenski je osudio Rusiju zbog slanja vojnika u gotovo sigurnu smrt.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana ukrajinske su snage bile gotovo opkoljene. Zbog velikih gubitaka, u Ukrajini ali i u inozemstvu je došlo do nagađanja o tome da je vrijeme za povlačenje na drugu obrambenu crtu, iako bi Rusija to smatrala simboličnom pobjedom.

Međutim, u svom obraćanju javnosti u srijedu navečer, ukrajinski predsjednik Zelenski je objasnio da ostaje pri obrani Bahmuta.

- Jasan je stav cijelog glavnog stožera: ojačati i nanijeti najveću moguću štetu okupatoru, rekao je Zelenski u video obraćanju nakon sastanka s generalima, na kojem su razgovarali o bitci za Bahmut, koja brine ukrajinske saveznike te izaziva kritike nekih zapadnih vojnih analitičara.

- Svi smo istog stava kada je riječ o obrani grada, dodao je Zelenski.

Ovo je drugi put u nekoliko tjedana da se Zelenski poziva na potporu svojih najviših zapovjednika. Prije deset dana je njegov ured izdao priopćenje u kojem se kaže da su se i drugi zapovjednici složili s njegovom odlukom da čvrsto drži Bahmut. Dugotrajna logika ukrajinskih oružanih snaga bila je da je Rusija pretrpjela neproporcionalno velike gubitke te da se u proljeće očekuje ukrajinska protuofenziva.

Grad ruševina
Ipak, u nekim ukrajinskim redovima, ali i među zapadnim saveznicima, dolazi do kritika o nastavku ove gotovo devetomjesečne bitke.

Neki su ukrajinski vojnici na društvenim mrežama počeli izražavati nezadovoljstvo, iako kažu da će izvršiti svoju dužnost i poslušati zapovijedi.

- Bahmut je grad stakla, cigli i ruševina koje pucketaju pod nogama, baš poput sudbina ljudi koji su se ovdje borili, napisao je jedan vojnik na Twitteru.

Jedan je zapovjednik na Facebooku napisao da se suočavaju s katastrofalnom nestašicom granata. Dodao je da su Rusi bili dobro ukopani i da je bilo potrebno pet do sedam metaka da se pogodi neprijateljski položaj. Ipak, ističe da se njegove primjedbe ne trebaju shvatiti kao molba za povlačenje i dodaje:

- Ispunjavat ćemo svoju dužnost do kraja, kakva god da bude.

Ostaje ključno strateško pitanje - je li Zelenski tvrdoglav i je li borba postala testiranje volje, a ne taktički neophodna.

- Kretanjem po bojišnici čuje se mnogo negodovanja ljudi jer nisu sigurni drže li Bahmut zbog toga što je politički važan ili taktički bitan, kaže američki vojni analitičar Michael Kofman.

Dok se bitka Ukrajincima isplatila prije nekoliko mjeseci, sada se događa da nema ni približno toliko povoljnost kao ranije. Žrtve na ukrajinskoj strani su značajne, dodaje Kofman.

I Ukrajinci priznaju da su pretrpjeli značajne gubitke kod Bahmuta, no i dalje tvrde da Rusi gube sedam vojnika na jednog ukrajinskog. Vojni dužnosnici NATO-a pak tvrde da je omjer poginulih pet naprama jedan. No Kofman i drugi vojni analitičari su skeptični i kažu da obje strane trpe podjednake gubitke.

- Nadam se da Ukrajinci znaju što rade u Bahmutu, napisao je na Twitteru reporter Ilija Ponomarenko.

Prošlog je tjedna Zelenski dobio potporu od umirovljenih američkih generala Davida Petraeusa i Marka Hertlinga, koji tvrde da je bitka uzrokovala mnogo veće gubitke na ruskoj strani, piše Politico.

Bivši časnik američkih marinaca Rob Lee ističe da se situacija u posljednjih nekoliko tjedana ipak promijenila i da omjer ubijenih više nije razlog za daljnji angažman u Bahmutu. Lee kaže da su ukrajinske žrtve porasle otkako su ruske snage sa skupinom Wagner potisnute na sjeverni dio grada krajem veljače.

Američki ministar obrane Lloyd Austin nekoliko je puta rekao da ne vidi taktičke i vojne razloge za obranu grada, te da je on više od simbolične važnosti te da njegov pad ne bi značio da je Moskva ponovno preuzela inicijativu u ratu.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:00 

DrMag je napisao/la:
Osip je napisao/la:

leba?

A de mi reci sta je sa MiG-29 i Su-27 koje je Ukrajina vec imala?

Gdje su?

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:14 

Osip je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

leba?

Gdje su?

Vecina ih nije bilo u letnom stanju početkom ruske agresije, nedavno je unisteno nekoliko tih neispravnih na pisti Khokhlyatsky aerodroma. Iako u podredjenom položaju mnogi su do danas prezivjeli borbene misije. Ispravne avione su na vrijeme sklonili. U medjuvremenu je nabavljeno dodatnih su-24. Tako da ovo nisu prvi avioni isporučeni Ukrajini..

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:40 

DrMag je napisao/la:
Khokhlyatsky aerodroma

:smijeh

Ti hoćeš da te dodaju na sajt Mirotvorac? :zubati

(Хохляцкий/Hohljacki je prilično uvredljiva reč za nešto ukrajinsko)

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:48 

DrMag je napisao/la:
Osip je napisao/la:

Gdje su?

Vecina ih nije bilo u letnom stanju početkom ruske agresije, nedavno je unisteno nekoliko tih neispravnih na pisti Khokhlyatsky aerodroma. Iako u podredjenom položaju mnogi su do danas prezivjeli borbene misije. Ispravne avione su na vrijeme sklonili. U medjuvremenu je nabavljeno dodatnih su-24. Tako da ovo nisu prvi avioni isporučeni Ukrajini..

Kad i od koga nabavljeni ?
Zar nisi baš ti rekao da ti je Biden licno šapnuo, da F16 100% sigurno idu u Ukrajinu i da su Ukrajinski piloti vec u Arizoni i vjezbaju !? Ja ti vjerovao ipak si ti u obavještajnim vodama i imaš veze sa MI6 i Mossadom i da ne odajem skim još.
Razocarao si me.
Nego mene zanima više jedna druga stvar, a to pitamje ide prema one strane. Cemu potreba lagat narod. Rusi vicu da Kiev samo sto nije pao, a Ukrajinci vicu eto in pred Moskvom. Sutra da ja povjerujem jednoj od te dvije strane, jel to mjenja nesto na frontu ?
Ako ja povjerujem da je Putin dobio rak, ocel uz snagu mog vjerovanja on stvarno dobit rak ili u cemu je stvar?

Znam da nema smisla ovde postavljat ozbiljna pitanja jer je tesko dobit neke ozbiljne informacije iz Ukraine. Uz to ovde ima puno ljudi koji namjerno lazu i vuku na svoju stranu, kao da imaju korist od toga.
Ipak cu pokušat: Koliko su avioni u Ukraini (trenutno) relevantni? Obe strane imaju veoma jak PVO (molim vas da ne diskutiramo cij je veci/jači). Jako slabo pratim rat ali imam utisak da obe strane skoro ne koriste avione jer imaju dalekometnu artileriju i „nema potrebe“ riskirat avione i pilote.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:49 

Da ne čitam sve, je li Kijev uzeo i metar zemlje jučer i danas ?

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 18:53 

VUKsaJUGA je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Kad i od koga nabavljeni ?
Zar nisi baš ti rekao da ti je Biden licno šapnuo, da F16 100% sigurno idu u Ukrajinu i da su Ukrajinski piloti vec u Arizoni i vjezbaju !? Ja ti vjerovao ipak si ti u obavještajnim vodama i imaš veze sa MI6 i Mossadom i da ne odajem skim još.
Razocarao si me.
Nego mene zanima više jedna druga stvar, a to pitamje ide prema one strane. Cemu potreba lagat narod. Rusi vicu da Kiev samo sto nije pao, a Ukrajinci vicu eto in pred Moskvom. Sutra da ja povjerujem jednoj od te dvije strane, jel to mjenja nesto na frontu ?
Ako ja povjerujem da je Putin dobio rak, ocel uz snagu mog vjerovanja on stvarno dobit rak ili u cemu je stvar?

Znam da nema smisla ovde postavljat ozbiljna pitanja jer je tesko dobit neke ozbiljne informacije iz Ukraine. Uz to ovde ima puno ljudi koji namjerno lazu i vuku na svoju stranu, kao da imaju korist od toga.
Ipak cu pokušat: Koliko su avioni u Ukraini (trenutno) relevantni? Obe strane imaju veoma jak PVO (molim vas da ne diskutiramo cij je veci/jači). Jako slabo pratim rat ali imam utisak da obe strane skoro ne koriste avione jer imaju dalekometnu artileriju i „nema potrebe“ riskirat avione i pilote.

Obe strane imaju PVO, ne u istom rangu ali imaju, tako da je cela ova priča sa avionima glupost. Ako avioni poleću negde iz Ukrajine Rusi će im kalibrirati aerodrom, ako se približe frontu oboriće ih kao i do sad što su obarali, a ako npr. poljski avion poleti sa poljskog aerodroma i gađa Ruse, onda Poljska postaje direktni učesnik u ratu i legitimni cilj. Sve je predstava za mase.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:13 

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:14 

RQ-4B global hok pozivnog znaka forte 10 je rano jutros poletela iz baze Sigonela na Siciliji i posle dužeg leta uz rumunsko-ukrajinsku granicu ponovo se zaputila prema poluostrvu Krim.

Međutim, bespilotna letelica se drži podalje od zone koju su Rusi označili kao sigurnu zonu

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:24 

Svarog je napisao/la:
RQ-4B global hok pozivnog znaka forte 10 je rano jutros poletela iz baze Sigonela na Siciliji i posle dužeg leta uz rumunsko-ukrajinsku granicu ponovo se zaputila prema poluostrvu Krim.

Međutim, bespilotna letelica se drži podalje od zone koju su Rusi označili kao sigurnu zonu

Letjela je točno iznad područja pada (ako je fr točan)...
slika

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:29 

Mar-kan je napisao/la:

Bliže Turskoj nego Rusiji. Valjda je pola istine pola istine. Kako se uzme.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:56 

Osip je napisao/la:

Ova kanta kosta 60m dolara.

Nije ni cudo sto imaju najveci vojni budzet ubedljivo, a ne mogu da pobege talibane koji se bore u raspalim papucama i zardjalim kalasnjikovima.
Sminkerska vojska, nisu ti za ozbiljno ratovanje.

На гробљу ће изнићи цвијеће
За далеко неко покољење.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 20:56 

Tako brzo to zna ici

18+ https://twitter.com/ZaTritsa/status/1636764476878864391

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 21:18 

Koji smrad od čovjeka, ruga se udovicama što žaluju i traže muževe. Čovjek koliko je i žohar.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2023, 21:22 

Sindjelic je napisao/la:
Osip je napisao/la:

Ova kanta kosta 60m dolara.

Nije ni cudo sto imaju najveci vojni budzet ubedljivo, a ne mogu da pobege talibane koji se bore u raspalim papucama i zardjalim kalasnjikovima.
Sminkerska vojska, nisu ti za ozbiljno ratovanje.

Talibani vise nisu vojska u papucama i zardjalim kalasnjikovima, zahvaljujuci bjezaniji US vojske, talibani su danas jedna od najopremljenih vojski na istoku, zarobili su preko 100000 americkih strojnica od americkih pudlica iz bivse vlasti i oruzanih snaga, na Bagramu su ameri prilikom bjezanije ostavili desetke M61 Vulcan gatling strojnica, one rotirajuce, zarobili preko 20 tisuca Humveea, oko 50 black hawk helikoptera i stotine raznoraznih oklopnjaka, teretnjaka i ostalih vozila.

To je bila takva bjezanija Amerikanaca da su sve ostavili, plus sto je zarobljeno od porazene afgansko americke vojske.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319 ... 1622  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: ChatGPT i 36 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: