HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 stu 2024, 17:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89759 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus Bosanskih Sunita
PostPostano: 10 ožu 2023, 19:40 

Lucho je napisao/la:
Bošnjak.007 je napisao/la:
Kad je to rađeno? Ja imam familije u Srbiji i nikad nisu davali nikakve uzorke.
Je li to po principu uzorak 100 ljudi i onda doneseš odluku na cijelu populaciju?

Mislim da je na uzorku od par hiljada ljudi za sada. Imaš ova neka strana istraživanja koja pokazuju ovo.

https://i.redd.it/tguknv5mtci41.png

Kao i vi Srbi što ste. Fakt je da su Turci žene Bošnjakinje muslimanke smjeli imati u ljubavi samo u braku, dok su pravoslavke k*rali za svakim drvetom.
Mnogo su gena ugradili u vas. Mi smo Bošnjaci bili i prije njih, samo su nam vjeru donijeli. Da smo se miješali sa njima, da su ženili naše žene a i mi njihove to je fakt.

Zapravo postoje neke priče koje ukazuju da su Srbi ,,tursku decu'' bacali u reku odmah po rođenju. Ne znam koliko ima istine u tome... S obzirom koliko je surovo vreme bilo i kakva je bila mržnja ne bi me čudilo da je istina.

Šta je bilo bilo je. Mi nikada istinu nećemo znati potpuno. Ljudi lažu u današnje, virtualno doba,kad je dokaza mali milion. Kad je snimaka masa. A da nisu lagali onda. Pa kakav je npr pisani dokaz dokument prepisan 200 godina nakon pisanja prvobitne verzije a i ta provobitna verzija pisanja 50 godina nakon događaja na osnovu sjećanja.
Sve su to sranja.
Ono oko čega se i Srbi i Turci slažu jeste da je mnogo muškog srpskog življa izginulo. Neki kažu većina u toj bitci.

A evo npr o Kosovskom boju šta kažu srpski historičari

Pokojni akademik Sima Ćirković je svojevremeno zaključio da se o Kosovskoj bici do danas u potpunosti pouzdano znaju dva podatka - da se dogodila i da su oba vladara tokom njenog trajanja poginula, objašnjava istoričar Čedomir Antić.

- Zna se da je sultana Murata ubio neko od srpskih ratnika, nije izvesno o kome je reč, a prema nekim verzijama to je moglo biti prilikom Muratovog obilaska bojnog polja ili prilikom predaje nekog vlastelina - kaže Antić.

Ime Miloša Obilića prvi put se u pisanim izvorima pominje početkom 15. veka, i to u prilično drugačijoj verziji tog imena. Poistovećivanje Nikole Gorjanskog sa Milošem Obilićem predstavlja slobodnu interpretaciju, više oslonjenu na povest razvoja književnog nego istorijskog lika, za koju nema dovoljno dokaza, dodaje ovaj istoričar.

- Mnogo je legendi, nedokazivih tvrdnji i netačnosti vezanih za Kosovsku bitku. Recimo, u osmanskoj tradiciji valjalo je objasniti kako je u jednoj bici sa malim narodom zaboravljene državnosti, prvi i poslednji put u istoriji došlo do pogibije sultana. Odatle tvrdnje da se u bici na Kosovu sa Osmanlijama sudario savez vojski iz sedam ili devet država, među kojima su bili i Srbi, Bugari, Arbanasi, Ugari, Nemci, Franci... Istorijska istina je, a o tome je 1989. jedan značajan rad napisao i akademik Ćirković, da su u ovoj bici učestvovale samo vojska Kneževine Srbije i vojska iz Bosne koju je poslao Tvrtko Prvi - objašnjava Antić.

Kososvska bitka nije imala značaj koji joj je pridavala narodno predanje. Reč je o jednoj od velikih i sudbonosnih bitaka evropskog srednjeg veka, ali daleko je značajnija bila Marička bitka iz 1371. Godine, posle koje su balkanske zemalje (Vizantija, Bugarska, srpske i vizantijske državice...) većinom postale turski vazali. Srpske zemlje su se održale sedamdesetak godina posle Kosovske bitke, ali je zbog kolektivne uspomene i nasleđa poslednjih srpskih vladara (potomaka kneza Lazara), Kosovski boj ostao u istoriji zabeležen kao presudna i kobna bitka za kasniju srpsku istoriju, zaključuje Antić.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus Bosanskih Sunita
PostPostano: 10 ožu 2023, 19:47 

storarare je napisao/la:
Ko sve tvori većinu u VK?

Bruka stranaka. SDA, SDP, DNZ, NS, NES i nezavisni. Fikro ostao sam. Ona njegova kurva kmeči kad je bio pretres.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... use-840372
Tamo je krvljenje zadnjih sedmica. Još traje.
https://faktor.ba/vijest/policija-pretr ... usa/191597

https://faktor.ba/vijest/abdic-novoj-pr ... iju/191266

I ko će biti predsednik opštine umesto Babe?

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 20:26 

Sibinjanin Janko je napisao/la:

Serbia

I2a2 38,5%
I1 7,8%
I2b1 1.67%

R1a 14,5%
R1b 4,5%

E1b1b1 17,3%

J1 0.6%
J2a 3.3%
J2b 1.7%

G2a 2,2%

s tim sto je ovo ranije istrazivanje, zapravo su porasli I1 i I2 u novijim istrazivanjima. Prakticno turska anadolska genetika se najvise nalazi kod balkanskih muslimana; Pomaci, Bos. Muslimani, Albanci itd..

Je li to po principu uzorak 100 ljudi i onda doneseš odluku na cijelu populaciju?

ovo je radjeno na nekoliko stotina ljudi, a noviji podaci koje nisam ovde postavio su radjeni na nekoliko hiljada, mozda sada i desetina hiljada ljudi. Srbi takodje imaju rodove, prezimena, krsnu slavu, prate se i migracije iz razlicitih plemena. Prakticno ceo DNK projekat je gotov. Takodje su izvrsena posebna ispitivanja od par hiljada uzoraka u Hercegovini, to je bilo besplatno, javili su se i Hrvati, ali iz politickih razloga nisu objavljeni njihovi rezultati javno.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 20:27 

storarare je napisao/la:
Bruka stranaka. SDA, SDP, DNZ, NS, NES i nezavisni. Fikro ostao sam. Ona njegova kurva kmeči kad je bio pretres.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... use-840372
Tamo je krvljenje zadnjih sedmica. Još traje.
https://faktor.ba/vijest/policija-pretr ... usa/191597

https://faktor.ba/vijest/abdic-novoj-pr ... iju/191266

I ko će biti predsednik opštine umesto Babe?

Pa to niko ne zna. Predsjednica OV je iz SDA. A hoće li doći do prijevremenih izbora to nezz. U svakom slučaju USK je jedna igranka gdje svako ide protiv svakog i svako sa svakim. Nema stalnih neprijatelja niti stalnih prijatelja.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 20:31 

Prije rata Sarajevo kao adminitrativna jedinica je sadrzavalo opcine SG, NG, NS, Centar, Ilidza, Ilijas, Vogosca, Hadzici, Pale, Trnovo.

Sarajevo danas sadrzava 4 gradske opcine, ostalo je zupanija. Pale je u RS, pola Trnova.

Cisto da se nebuline nebuloze isprofiliraju.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 20:49 

Nebula je napisao/la:
2021---1.444.729 Muslimana/Bošnjaka u FBiH

Od čega 0.3 mlijuna u USK.

Da, da....

Samo lažiranje u jednom kantonu, USK, odbij i već si na 1.34 mil. Muslimana u Federaciji. Bez korigiranja drugih kantona, bez oduzimanja iseljenih u egzodusu, jer je popis bio prije. Minimum 100 000 je izgubljeno na nedavni egzodus. To je 1.24 mil. I naravno ostale kantone korigirati, Konjic nema 26 000 stanovnika sa 100 rođenih, u Stocu nema 5000 Muslimana nego 3000 itd. Priraštaj je posvuda negativan, od popisa.

Moja procjena je 1.15 milijuna Muslimana za Federaciju. Sada u ovom momentu.

Do 2030 godine biti će -50 000 negativnog priraštaja i još 100 000 iseljenih.
Znaci 1.0 milijuna.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 20:53 

Lucho je napisao/la:

Mislim da je na uzorku od par hiljada ljudi za sada. Imaš ova neka strana istraživanja koja pokazuju ovo.

https://i.redd.it/tguknv5mtci41.png

Kao i vi Srbi što ste. Fakt je da su Turci žene Bošnjakinje muslimanke smjeli imati u ljubavi samo u braku, dok su pravoslavke k*rali za svakim drvetom.
Mnogo su gena ugradili u vas. Mi smo Bošnjaci bili i prije njih, samo su nam vjeru donijeli. Da smo se miješali sa njima, da su ženili naše žene a i mi njihove to je fakt.

Zapravo postoje neke priče koje ukazuju da su Srbi ,,tursku decu'' bacali u reku odmah po rođenju. Ne znam koliko ima istine u tome... S obzirom koliko je surovo vreme bilo i kakva je bila mržnja ne bi me čudilo da je istina.

nisu se bacala turska, nego svako dete koje je visak. Jbg, surova vremena, kad se jedva prezivljavalo. Nije bilo hrane za sva usta.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 21:12 

Nebula je napisao/la:
Nemoj se glupirat. Odeš na Google Earth i pogledaš da je zapadni Mostar širok oko 1 kilometar (istok-zapad) a dug oko 1,7 kilometara (sjever-jug). Baš kao što sam ja označio. A ti si još malo dodao (ali nikako duplo više) zbog tih nekih "repova" gore i dole. Evo vidim Karabaja ti je dobro odgovorio i malo pojačao ovo moje. Ako sam ja crtao 1-1,7 ti si stavio 1-2 i onda kažeš da je moje duplo manje. Tačno ću te na ignore stavit. Postaješ pravi gnjavator.

Zaista mi je nedokučiva ova tvoja potreba za konstantnim samosramoćenjem.

S kime se ti svađaš? S matematikom? S površinama?

Svi podaci su postavljeni

Citat:
Površina zapadnog Mostara:

slika

Površina koju si ti označio je otprilike duplo manja od površine zapadnog Mostara

ako bi uspoređivali površinu zapadnog Mostara sa Sarajevom, evo kako izgleda usporedba:

slika

[/quote]

uhvaćen si u očitoj laži kada si za duplo umanjio površinu zapadnog Mostara

Nebula je napisao/la:
slika

Inače, potaknut tvojom pričom o tramvajima dodao sam i crveni pravokutnik koji pokazuje veličinu zapadnog Mostara.

Administrativne granice Mostara:

slika

Nebula je napisao/la:
Znači ono što se računa u naseljeno mjesto Mostar a držao HVO

Znači uhvaćen si u laži gdje si pokušao za duplo umanjiti površinu zapadnog Mostara, vjerojatno iskompleksiran činjenicom gubitka urbanog Mostara.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 21:24 

Lijepo si označio.

Urbana i sto je najvažnije homogena hrvatska sredina (ne život kao 15% manjine u nekom gradu).

Sasvim dovoljno za uzgajanje 100 malih Robija po generaciji čiji je jedini zadatak i specijalizacija razvlačenje pameti napaćenim stanovnicima Kotline.
:zubati , a sve u bigger picture ispunjenja zadatka da kontroliramo islamsku skupinu da nemaju svoju državu. :zubati

Takodjer, očito je i dovoljno za lupati Sarajevo ko kantu u sportovima, za imati najjaču industrijsku firmu itd.

Dodaj tome polugu veze Mostar-Zagreb, gdje zadnjih godina Mostar izrađuje narudžbe i šalje u Zagreb šta da Hrvatska gura vanjskopolitički.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 21:29 

novovrijeme je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

:001_rolleyes

Imaš opštinu i u opštini 1 grad i 20 sela. "Naseljeno mjesto" je daljnja podjela opštine na manje jedinice. 2023-će objašnjavati šta je naseljeno mjesto..i to na ovom forumu...

O granicama naseljenih mjesta možemo raspravljati ali mislim da niko ne može poreći potrebu da postoji daljnja podjela općine na manje jedinice unutar iste (gradove i sela). Pa sve one etničke karte se prave na osnovu naseljenih mjesta. Ova recimo:

slika

I onda se 2023-će pojavi novovrijeme koji uopšte ne zna da to postoji. On zna za opštine i boli ga briga :zubati

Ma to što ti pričaš nigdje ne piše. Gluposti.
Stavio sam ti link strance Sarajeva a evo i wiki i to vaš muslimanski https://bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevo

Citat:
Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, njena metropola[4] i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo. Prema popisu stanovništva iz 1991. grad je po tadašnjoj strukturi sa deset općina imao 527.049, a po popisu stanovništva iz 2013. i trenutnoj teritorijalnoj podjeli sa četiri općine 275.524.

Sve izvan toga nije Sarajevo.
Ilidža je više Kuvajt nego Sarajevo.

Ima i karta tamo.

slika

Ilidža nije dio Sarajeva.

Ima primjer sa Zagrebom i Gradom Zagreb.
https://www.google.com/maps/place/Zagre ... 20vMGZoenk
https://www.google.com/maps/place/City+ ... 2F122qyt1t

Sesvete su dio Grada Zagreba, ali nisu dio naselja.

Vidi se na googleu i za Sarajevo;
https://www.google.com/maps/place/Saraj ... 20vMDZuOGo

https://www.google.com/maps/place/Saraj ... 0vMDNnOTl4

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 21:47 

Nebula je napisao/la:
Citat:
Urbano područje karakterizirano je velikom gustoćom stanovništva i nepreglednim ljudskim obilježjima u usporedbi s okolnim područjima. Urbana područja mogu obuhvatiti velegradove, gradove, gradiće ili konurbacije, no opseg se pojma nikad ne proteže na ruralna naselja poput sela i zaselaka.

Zašto ti imaš konstantnu potrebu sam sebe demantirati, često si to radiš.

Lijepo ti piše u definiciji koju si sam stavio:

Citat:
Urbano područje karakterizirano je velikom gustoćom stanovništva i nepreglednim ljudskim obilježjima u usporedbi s okolnim područjima. Urbana područja mogu obuhvatiti velegradove, gradove, gradiće ili konurbacije, no opseg se pojma nikad ne proteže na ruralna naselja poput sela i zaselaka.

bespravno sagrađene straćare na aktivnim klizištima nagurane u favele bez ikakvog plana, gdje je fasada misaona imenica, a grije se loženjem plastike, guma i ostalog smeća se naravno ne smatraju urbanim dijelom ičega, Cim i Ilići su za tu ciganiju Manhattan, te nasobine koje sa brda padaju u Miljacku teško mogu proći i za ruralno naselje.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 21:59 

Nebula je napisao/la:
Pobjeda u Mostaru a u Bosni potop:

Vrhbosanska nadbiskupija 529.049 katolika 1990-te
Vrhbosanska nadbiskupija 127.502 katolika 2021-ve

Isto kao što je vama na 75% BiH potop

RS 441.077 Muslimana 1991
RS 50.000 Muslimana 2021

:neznam

a slično je i na HVO teritoriju

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:20 

Zenica, drugi grad u Bošnjaka...

Citat:
Prema podacima Službe za opću upravu u Zenici je u februaru 2023. godine rođeno 59 beba.
U istom periodu je u matične knjige vjenčanih upisano 37 osoba, dok je u matične knjige umrlih upisano 76 osoba.

Državljanstva Bosne i Hercegovine se odreklo 20 osoba, a tri osobe su prihvatile državljanstvo BiH.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:27 

storaB je napisao/la:
Zenica, drugi grad u Bošnjaka...

Citat:
Prema podacima Službe za opću upravu u Zenici je u februaru 2023. godine rođeno 59 beba.
U istom periodu je u matične knjige vjenčanih upisano 37 osoba, dok je u matične knjige umrlih upisano 76 osoba.

Državljanstva Bosne i Hercegovine se odreklo 20 osoba, a tri osobe su prihvatile državljanstvo BiH.

To je baš malo. :crying
Toliko se u RS rodilo u zadnja 2 dana.
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=505760
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=505622
A u Zenici živi 10% od ukupnog broja Muslimana.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:29 

Ovo bi trebalo da su zeničke bebe, a kako je riječ o Opštoj upravi i vjerovatno Matičnoj službi, onda je brojka zeničkih beba i manja, jer je po pravilu tako u svim lokalnim zajednicama. Al pazi da se za mjesec dana državljanstva odreklo 20 ljudi...

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:36 

Zenica je otprilike nivo Bijeljine i takva im je i statistika, dosta slična, vjerovtno trenutno Bijeljina ima i više stanovnika.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:48 

Lebowski je napisao/la:
Zenica je otprilike nivo Bijeljine i takva im je i statistika, dosta slična, vjerovtno trenutno Bijeljina ima i više stanovnika.

U Bijeljini se za 14 dana u februaru rodilo 42 bebe x 2 = 84
https://bijeljina.com/t/bijeljina-com-bebe/
A Zenica 56 :crying

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 22:52 

U bijelijinskom porodlištu je u februaru rođeno 69 beba. U tom porodilištu se porađaju trudnice i iz Ugljevika, odnosno dio trunica iz Šamca. Istovremeno, neke bijeljinske trudnice se porađaju u Beogradu i Novom Sadu.

Ovo za Zenicu znači jedno, ukupan broj zeničkih beba sa roditeljima koji imaju prebivalište u Zenici je manji od tih 56.... koje su navedene.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 23:00 

Lebowski je napisao/la:

Ne radi se tako, uzmeš zvanične podatke, imaš popis i druge podatke o stanovništvu i imaš godišnje izvještaje iz prošle godine. Mada, bolje uzeti više godina u obzir a ne kao ti samo jedan mjesec.. pola mjeseca zapravo.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2023, 23:07 

Lebowski je napisao/la:

Ne radi se tako, uzmeš zvanične podatke, imaš popis i druge podatke o stanovništvu i imaš godišnje izvještaje iz prošle godine. Mada, bolje uzeti više godina u obzir a ne kao ti samo jedan mjesec.. pola mjeseca zapravo.

Znam. Lupih otprilike jer nema podataka za 14 dana. Eto storaB objasnio.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2023, 13:50 

Samo u toj Zenici su upisali 110 000 stanovnika, pa ko je tu lud.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2023, 16:17 

Lebowski je napisao/la:

Oj Zenico, Zenico hrvatskog oka zJenico....na te će slati rafale, bojne i satnije.

Drugi grad "vitalnih" Bošnjaka....Np je DUPLO JAČI.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2023, 16:51 

Šporet je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Zašto ti imaš konstantnu potrebu sam sebe demantirati, često si to radiš.

Lijepo ti piše u definiciji koju si sam stavio:

Citat:

bespravno sagrađene straćare na aktivnim klizištima nagurane u favele bez ikakvog plana, gdje je fasada misaona imenica, a grije se loženjem plastike, guma i ostalog smeća se naravno ne smatraju urbanim dijelom ičega, Cim i Ilići su za tu ciganiju Manhattan, te nasobine koje sa brda padaju u Miljacku teško mogu proći i za ruralno naselje.

Pokušao je uvaliti 60k stanovnika općine Ilidža u Sarajevo, pa se onda povukao, kad
se razotkrilo da je naziv "Sarajevo-dio" u biti dio općine Ilidža. Iako je prije toga sam
priznao da administrativno Ilidža nije općina koja pripada Sarajevu. :zubati
Sve njegove brojeve treba uvijek uzimati s rezervom.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2023, 17:28 

dudu je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Pola tramvajske pruge potpuno ponovo napravljeno (završeno prošle godine) a druga polovina se sad radi. Kopaju duboko nekoliko metara pa je zaista u pitanju "jovo nanovo". Novi tramvaji kupljeni (15 komada) i čeka se da se naprave i isporuče.

Evo kako će izgledat:
slika

Trolejbuska infrastruktura potpuno zamjenjena nakon rata a nedavno kupljeni novi trolejbusi (25 komada):

slika

Ovo su prvi novi trolejbusi nakon 40 godina. SDA banda je samo sadaku skupljala. Zato Trojka više nikad neće izgubit u Sarajevu. Da ništa drugo ne urade.

Koji je razlog da se trola ne zamijeni tramvajem, meni su te trole baš neatraktivne?

Bus/trolebus je sposoban savladati daleko vece nagibe nego tramvaj na tockovima od zeljeza sto je vazno u brdovitom gradu. Uz to je okretniji i generalno fleksibilniji.
Za glavne pravce je zbog kapaciteta tramvaj bolje rjesenje, za malo sporednije linije bus/trolejbus.

Sto se tice izgleda i porijekla, radi se o modelima iz poznate bjeloruske firme Belkomunmaš. Imaju oni i elektrobuse i tramvaje (u licenci).

slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2023, 18:54 

Ma tramvaji i trolejbusi su odlična stvar, odlični su i u Beogradu/Zagrebu a kamo li u gradu glisti poput Sarajeva i sličnim kotlinskim mestima, jedino je pitanje sposobnost grada Sarajeva da održava vozila i infrastrukturu.

Evo ga u Beogradu beloruski trolejbus:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89759 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3085, 3086, 3087, 3088, 3089, 3090, 3091 ... 3591  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dreamteam, Naša Kvačica, Patriota, Teuton, Usora 95 i 161 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: