Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12583 Lokacija: Sjeverna Bosna
Naša Kvačica je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
A rekao sam x puta što mislim o ruskoj brutalnoj agresiji, Hrobi vam je to lijepo sročio u par postova. Uzeli su Krim, ok, u toj fazi nismo se puno tangirali tko je tko, krivice itd. Međutim, pretjeraše. Postali su onaj pravi siledžija koji maltretira sve oko sebe. Može im se. Ali to vuče i posljedice. Nemojte samo prdit' o americi, ne zanimaju ne niti su tema niti ih branim.
E bravo. Uzeli Krim, ok nitko ništa. Pa uzeli Donbas, rat, izbjeglice, ali opet praktično ništa. Na kraju poče priča o nestanku Ukrajine kao države.
Mora se čovjek upitati gdje bi to Rusi se zaustavili ako im se dozvoli.
Upravo danas porucuju da Poljsku treba raskomadati.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10208 Lokacija: Banja Luka
DrMag je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
E bravo. Uzeli Krim, ok nitko ništa. Pa uzeli Donbas, rat, izbjeglice, ali opet praktično ništa. Na kraju poče priča o nestanku Ukrajine kao države.
Upravo danas porucuju da Poljsku treba raskomadati.
Ništa Rusi nisu ''uzeli'' , sva Ukrajina se satoji od njihovih poklona . Dali su im ih kao što kao što se daje bratu da se osamostali i što bolje živi . A onda je brat postao nož u rukama ruskih neprijatelja . Pa sad Rusi vraćaju svoje nazad. Šta će dalje biti , pred nama je .
PS. Ovu izjavu presjednika ruske Dume, da Poljska treba vratit teritoriju koju je dobila nakon 1945. godine ja čitam potpuno drugačije . Vjerujem da su u stvarnosti počeli tajni pregovori po kojima će Poljaci dobiti parče Ukrajine . Koji će im Lavov i taj dio Ukrajine , koje je glavni generator rusofobije tamo.
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
A rekao sam x puta što mislim o ruskoj brutalnoj agresiji, Hrobi vam je to lijepo sročio u par postova. Uzeli su Krim, ok, u toj fazi nismo se puno tangirali tko je tko, krivice itd. Međutim, pretjeraše. Postali su onaj pravi siledžija koji maltretira sve oko sebe. Može im se. Ali to vuče i posljedice. Nemojte samo prdit' o americi, ne zanimaju ne niti su tema niti ih branim.
Treba im najkraća linija za odbranu, ravna linija Baltik - Crno more, Kalinjingrad - Odessa, a ta linija dobrim delom prati Karpate i reke dakle najprirodnija je. Duga je samo oko 700 km.
Kada bi Amerika zauzela Ukrajinu i npr još Belorusiju, onda linija St.Petersburg - Rostov (dakle baš granica Ruske Federacije) je vazdušna linija preko 1500 km bez prirodne zaštite. To je užas. Ko bi to branio?
Eto vidi sam na slici gde bi ti hteo da ti je linija odbrane da si Rusija.
Ne moraju da granice budu bukvalno takve, 100-200 km nije poenta niti će Rusija zaratiti sa Poljskom da izbije na Vislu. Ali ovo gore je zona bezbednosti. Unutar nje mogu i da postoje druge države, u modernom smislu, dakle da imaju svoje fudbalske timove i slične nebitne stvari, ali te države ne mogu da budu anti-ruske. A i te koje postoje su identitetski ruske, Belorusija, Ukrajina itd. To je prirodna ruska sfera, Sloveni, pravoslavni. Poljska to nije i ona je izvan tog kruga. Kultura i identitet, ali najvažnije bezbednost.
To je približno granica kakva je bila granica Ruske Imperije prema Nemačkoj i Austro-Ugarskoj i kakva je bila granica SSSR-a prema ostatku istočnog bloka.
To su dva zlatna doba Rusije, simbole tih vremena uzmi neka su Dostojevski, Gagarin. Umetnost i nauka. Rusija je u zlatnom dobu kada je bezbedna.
Za vreme SSSR-a Rusi su došli i mnogo dalje od te linije Kalinjingrad - Odessa, ali niko to više ne želi niti može.
Zapad Ukrajine tj ta sredina dobrim delom ostaje na zapadu kada se povuče ravna linija i to Rusija može čak i da prepusti to. Ali poenta je izravnati crvenu liniju i to je Putin uostalom rekao da je to crvena linija.
Ova tvoja koje se plašiš je bila zelena, Rusi se plaše plave i zato žele crvenu.
Često puta sam ovdje čitao uvjeravanja kako ukrajinsko-rusku sukob nema veze s ratovima na Balkanu 90-ih (hrvatsko-srbski sukob), a onda eto pročitam ovo:
Lepo mu objasniš politiku, geopolitiku, kao da si mu objasnio na kom principu radi gravitacija, sasvim neutralno, a on ti (još iza leđa, bez citiranja, podmuklo) odgovara da je "neko operisan od realnosti".
Gukni golube, ko je taj neko operisan od realnosti? Ja koji sam ti sve objasnio šta se dešava? Ili Rusija zato što se vodi tim principima kojima se vodi i kojima se vode sve druge sile i uopšte sve države i imperije?
Ja sigurno nisam taj, upravo sam ja taj koji je realan, lepo ti kažem šta se dešava i zašto. Tvoje je da ideš glavom kroz zid ako baš želiš.
A to da li je Rusija ta koja je operisana od realnosti zato što ima svoju sferu i želi mir i pravila u njoj kakva njoj trebaju, jbg, opet si ti taj koji je operisan od realnosti, ne prihvataš Rusiju za ono šta ona jeste, nije to Albanija ili Srbija.
To je ta bolest rusofobija. Oni bi da Rusija ne postoji. Ne prihvata postojanje Rusije i njene interese.
Evo kako i zašto. Objektivno Amerika je veća sila, imaju komandu za celi svet. Pokrili sve delove globusa.
Nije to opravdanje, ako mogu oni, možemo i mi i slično nego opis sveta.
Čak i jedna Turska intervenira u okolne zemlje, zauzima Kipar, delove Sirije, jer je kakva-takva sila i bivša imperija, a on se čudi Rusiji.
U tome je stvar, ima i jačih od Rusije (Amerika trenutno) ima i slabijih kao Turska i skroz malih, i celi svet se ponaša isto, jer to je naprosto tako, ali ne, njemu samo Rusija i njeni interesi smetaju.
Zato je to rusofobija bolest. I treba da se lečiš.
Zna se šta Rusi žele. Imaju crvenu liniju, koju sam gore opisao, i koja mora da bude ravna i niko sa zapada ne sme da je prelazi.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.