HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 pro 2024, 14:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Primjetili forsiranje termina "Bosanac" u muslimanskim medijima?
PostPostano: 28 srp 2023, 20:30 

daramo je napisao/la:
Evo ovaj ne zna da je Bosna više vremena bila pod ugarskim kraljem nego bosanskim, po njemu samo Hrvatska bila junior.

A pritom pola Hrvatske povijesno nikakve veze nema s Ugarskom. Niti Istra, niti dobar dio Kvarnera, niti Dalmacija, niti Dubrovnik.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:31 

daramo je napisao/la:
Haram je napisao/la:
I ja sam Bosanac. To znaci da sam na toj razini blizi Markanu i Junuzu nego ti. Da li ti je to problem?

Ali skuzio si valjda da ja ne govorim o sadasnjosti vec o tome sta bi bilo da je bilo tj. da nisu dosli Turci Osmanlije i skrshili Bosansku kraljevinu.

Eto ti primjer Dubrovnika šta bi bilo, imaš li ti suprotan primjer?
Nije niti to za usporedbu, samostalna Kraljevina Bosna postojala 67 godina a Dubrovačka Republika 452 godine.
Dubrovčani 452. godine imali vlastitu republiku i opet na kraju postali Hrvati.

E tu ce nam se misljenja vjerovatno razici jer ja mislim da je kohezijska moc Bosankog kraljevstva uveliko veca od sicusnog Dubrovnika. Na kraju krajeva, postojao je Dubrovnik duze i od samog Hrvatskog kraljevstva i opet danasnji Hrvati ne postadose Dubrovcani vec obrnuto.

Dubrovnik s jedne a Bosansko i Hrvatsko kraljevstvo s druge strane, u najmanju ruku nisu ista liga. Da objasnim na fudbalski tj. nogometski nacin.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:33 

Kaže se nogometni. Kao i rukometni.

Hrvati su dosljedni pa govore i nogomet i rukomet. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:33 

Croato je napisao/la:
Haram je napisao/la:
Croato:

Fino. Ne mora se biti iskljuciv. Moguce je biti i jedno i drugo.

Hrvati nikad nisu sporiji da su ponosni Bosanci i Hercegovci.

Pusti ti njih, pojedini nemaju takta i sirovi su, evo i ja san Imoćanin pa da vidiš da ima nas i koji fino razgovaramo. :zubati

Vjerovato ti meni ili ne, ja sam Imotski skoro morao guglati jer nisam bio siguran da li je BiH ili RH.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:34 

Croato je napisao/la:
Kaže se nogometni. Kao i rukometni.

Hrvati su dosljedni pa govore i nogomet i rukomet. :zubati

Jos ućim hrvatski. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:36 

Haram je napisao/la:
Croato je napisao/la:
Hrvati nikad nisu sporiji da su ponosni Bosanci i Hercegovci.

Pusti ti njih, pojedini nemaju takta i sirovi su, evo i ja san Imoćanin pa da vidiš da ima nas i koji fino razgovaramo. :zubati

Vjerovato ti meni ili ne, ja sam Imotski skoro morao guglati jer nisam bio siguran da li je BiH ili RH.

Dovoljno ti je pogledati slike Imotskog pa će ti se samo reći di se nalazi. :zivili

https://images.app.goo.gl/7maZ367o21kDUF6b8

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:39 

Kohezijska moć kraljevstva koje je šaptom palo bez borbe rastrgano unutarnjim sukobima.
Daleko veći ugled u tadašnjem svijetu je imala trgovačka republika koja je imala diplomatske veze od Španjolske do Turske, da ne govorimo o tome da je bila bogatija i razvijenija od izoliranog brdskog kraljevstva.

Otprilike kao odnos BiH i Luksemburg danas.

Eto sam si potvrdio tezu, Dubrovačka republika je trajala četiri puta duže nego Hrvatsko kraljevstvo pa su Dubrovčani opet danas Hrvati.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:42 

Croato je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Dovoljno ti je pogledati slike Imotskog pa će ti se samo reći di se nalazi. :zivili

https://www.google.com/search?client=ms ... KqeivI5GtM

Fin gradic menscini, bez zajebancije. Prosli put sam prosao tik pored na putu za CG ali sam vec bio premoren pa svratio samo u Dubrovnik.

Btw. ja imam poznanika iz oblasti borilackih sportova. Jos je aktivan, nesto mladji ali ne puno. Kad god nastupa, a nastupa u zadnje vrijeme cesto, stalno mu uz hrvatsku ide i BH-zastava. A iz Bosne je i inace ponosan Hrvat. Zivi u inostranstvu. Ovde pak vidim uglavnom ljude koji vrse malu i veliku nuzdu nad svime sto ima veze s BiH, pa tako i drzavnim simbolima i slicno. Nije valjda da sam bas ja upao medju najradikalnije. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:45 

Vršio bi i on da živi u njoj, obično su najveće patrijote u dijaspori.
Pametnije vam da pored stavite austrijsku ili njemačku zastavu, ima više smisla.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:47 

daramo je napisao/la:
Kohezijska moć kraljevstva koje je šaptom palo bez borbe rastrgano unutarnjim sukobima.
Daleko veći ugled u tadašnjem svijetu je imala trgovačka republika koja je imala diplomatske veze od Španjolske do Turske, da ne govorimo o tome da je bila bogatija i razvijenija od izoliranog brdskog kraljevstva.

Otprilike kao odnos BiH i Luksemburg danas.

Eto sam si potvrdio tezu, Dubrovačka republika je trajala četiri puta duže nego Hrvatsko kraljevstvo pa su Dubrovčani opet danas Hrvati.

Te vrsta dinastijskih sukoba si imao gotovo u svim srednjovjekovnim tvorevinama. Pa mocno Osmansko carstvo se raspade na pedesetak godina nakon sto Tatari dohakase Bajazitu..sve dok se Murat II. ne ispostavi kao glavna faca. Babo Mehmeda Osvajaca.

To ne znaci - dakle - nista. Pogotovo ne sto je unutrasnja nestabilnost kraljevstva tokom zadnjih decenija djelimicno prouzrokovana i laganom ali neprekidnom penetracijom izvana (govorim o osmanskim naporima da razjebu kraljevinu otkako su osnovali Sarajevo tj. od mjesta Vrhbosna napravili grad).

Trgovacki ugled su imali i Mlecani, a moc i ugled Venecije se ne moze porediti s moci i ugledom Dubrovnika, i opet ne postadose Italijani Venecijanci vec obrnuto.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:48 

daramo je napisao/la:
Vršio bi i on da živi u njoj, obično su najveće patrijote u dijaspori.
Pametnije vam da pored stavite austrijsku ili njemačku zastavu, ima više smisla.

On je rodjen ovde ali ima hrvatsko drzavljanstvo. Za BiH ne znam ali sumnjam da ima. Zasto bi on stavljao austrijsku? Drzavljanin je RH. Iako se naravno slazem s tim da bi se ljudi trebali malo vise identificirati s podrucjem na kojem zive tj. drzavom u kojoj zive. To cesto s dijasporcima nije slucaj. Ali nije bogami ni sa mnogima koji zive u BiH.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:53 

Haram je napisao/la:
Croato je napisao/la:

https://www.google.com/search?client=ms ... KqeivI5GtM

Fin gradic menscini, bez zajebancije. Prosli put sam prosao tik pored na putu za CG ali sam vec bio premoren pa svratio samo u Dubrovnik.

Btw. ja imam poznanika iz oblasti borilackih sportova. Jos je aktivan, nesto mladji ali ne puno. Kad god nastupa, a nastupa u zadnje vrijeme cesto, stalno mu uz hrvatsku ide i BH-zastava. A iz Bosne je i inace ponosan Hrvat. Zivi u inostranstvu. Ovde pak vidim uglavnom ljude koji vrse malu i veliku nuzdu nad svime sto ima veze s BiH, pa tako i drzavnim simbolima i slicno. Nije valjda da sam bas ja upao medju najradikalnije. :zubati

Svi Bosanci i Hercegovci koji idu na more ovuda prolaze pored grada, a ne gradom pa ga ne vide.

Pa da. Ponosni Hrvati i Bosanci i Hercegovci.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 20:57 

Croato je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Svi Bosanci i Hercegovci koji idu na more ovuda prolaze pored grada, a ne gradom pa ga ne vide.

Pa da. Ponosni Hrvati i Bosanci i Hercegovci.

Ja sam prosao hrvatskim autoputem tj. cestom. Odozgo. Pa me valjda automatski navelo. I ne znam vise jer ne znam ni kako sam uspio to u cugu progurati, bio sam bas sjeban od umora.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2023, 21:00 

A da, to je daleko od grada. 20 km. Još čekamo brzu cestu do tamo. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 21:55 

Vrhovni vjerski i politički vođa bosanskih muslimana reis Kavazović kaže da niste Bosanci

Citat:
“Ovih dana među našim Bošnjacima ima onih koji nas ponovo zbunjuju, koji misle da mi nismo narod koji je preko svojih pleća sve to prebacio i koji misle da, ako ispred svog imena stave doktor ili akademik, znaju nešto o našem narodu. Ništa oni ne znaju. Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci. Naš narod se zove Bošnjak. Kao reisul-ulema, polažem nadu u naš narod, i u naše nane i dede, da znaju ko smo, šta smo, kako ćemo, i s kim ćemo”

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 21:59 

Potrebne su table i jumbo plakati i u džamijama.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:06 

daramo je napisao/la:
Vrhovni vjerski i politički vođa bosanskih muslimana reis Kavazović kaže da niste Bosanci

Citat:
“Ovih dana među našim Bošnjacima ima onih koji nas ponovo zbunjuju, koji misle da mi nismo narod koji je preko svojih pleća sve to prebacio i koji misle da, ako ispred svog imena stave doktor ili akademik, znaju nešto o našem narodu. Ništa oni ne znaju. Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci. Naš narod se zove Bošnjak. Kao reisul-ulema, polažem nadu u naš narod, i u naše nane i dede, da znaju ko smo, šta smo, kako ćemo, i s kim ćemo”

napao kurtoncehajica

Vrh

PostPostano: 29 srp 2023, 22:06 

Croato je ponosan Bosanac

Vrh

PostPostano: 02 kol 2023, 20:13 

O čemu se priča u džamijama u BiH u 2023: Islamski naučnik raspravlja o nacionalnom identitetu

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 kol 2023, 20:14 

Kako cringe i cudno zvuci to Bosnjaci i Bosnjakinje. Ne zna se sta je gore, to ili Bosanci, najprirodnije mi je nekako Muslimani.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2023, 20:45 

Haram je napisao/la:

Dubrovnik s jedne a Bosansko i Hrvatsko kraljevstvo s druge strane, u najmanju ruku nisu ista liga. Da objasnim na fudbalski tj. nogometski nacin.

Bosansko kraljevstvo nije u istoj ligi s Hrvatskim, ni po načinu postanka, duljini trajanja, stupnju političke moći ni mogućnosti projekcije iste.

Bosna je bila kratkotrajna feudalna vazalna država. Tvrtko je svoje proglašenje kraljem legitimizirao na svojim nemanjićkim precima (kralj Srbljem i Bosni), a njegovi nasljednici nastavili biti ugarski vazali.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2023, 22:06 

Hanma je napisao/la:
Kako cringe i cudno zvuci to Bosnjaci i Bosnjakinje. Ne zna se sta je gore, to ili Bosanci, najprirodnije mi je nekako Muslimani.

Pa to možda tebi, nama je najveći cringe kad čujemo srbin ili hrvat al iz Bosne. Znači nikakve veze ni sa srbijom ni sa hrvatskom ni on ni njegovi preci al et. On je ko biva isto kao onaj u Zagrebu ili Beogradu

Vrh

PostPostano: 02 kol 2023, 22:11 

Robbie MO je napisao/la:
O čemu se priča u džamijama u BiH u 2023: Islamski naučnik raspravlja o nacionalnom identitetu

Znamo svi da je islam religija napravljena od strane Muahmeda da lakse pokori narode sto je izgenocidirao odnosno sto je ostalo od tih naroda ali opet, da u 2023. godini "religiju" ma bila taj izmisljeni islam predstavljaju ovakve spobode s takvim primitivnim rjecnicima, to bi i za bosanske muslimane trebalo biti sramota. Ali kako znamo da je prije ovog bio jos gori, onda sto ocekivati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Patriota i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: