HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 sij 2025, 03:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbi snimaju film ‘Oluja‘..
PostPostano: 09 kol 2023, 16:01 

Robbie MO je napisao/la:
Gdje se može pogledati film.

https://pregledaj.net/oluja-2023-novi-d ... 2cb6a.html

Pozuri

Vrh

PostPostano: 09 kol 2023, 18:23 

Odgledao film. Na nivou je filma Lepa sela lepo gore. Ima i ovdje.

https://samodomace.org/stream/oluja/286/movies.html

Vrh

PostPostano: 09 kol 2023, 18:33 

Film na imdb ima visoku ocjenu.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2023, 20:13 

Film traje 2 i po sata, zar je Oluja trajala tako dugo?

Vrh

PostPostano: 09 kol 2023, 20:34 

Oj Hrvati kad ćemo napravit film Koridor o etničkom čišćenju 100 000 Hrvata ?

צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 00:35 

Srpski Fury. Smeće.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 20:23 

Pogledao prvu polovicu, nisam imao vremena završiti, zasada je onako, meh.

Hrvati još nisu došli. :zubati

Većinom se razvijaju likovi.

SPOILER ALERT, ne čitajte ispod ako namjeravate gledati.

Odmah na početku, naljutila me prva rečenica gdje se NDH naziva Nezavisna Republika Hrvatska, znači netočan naziv gdje je namjera povezivanje s današnjim nazivom Hrvatske, pa mi je to izgledalo kao otvorena indikacija da će film biti huškački i da ću dva sata gledati "srpske statistike". Rekoh, ako već u prvoj rečenici počinje sa lažima i huškanjem, što me tek poslije očekuje.

No, film ipak nije ispao toliko lud, uzimajući u obzir da Srbi imaju svoju stranu priče, i uzimajući u obzir da se nije išlo u politiku, pa čak ni povijest, nego se fokusiralo na likove (opet, pogledao sam tek pola filma).

Poprilično i predvidljiv film, kombinacija spojlera jer znamo povijesnu priču, i klišeja preko kojih se guraju neke teze (dida koji je vjerovao u bratstvo i jedinstvo - dobija svoju lekciju, eto mu sada njegovog jugoslavenstva!, mali uči voziti auto - odmah znas za sto ce trebati).

Jedina fora u filmu je kada od dva brata (blizanca?) jedan pogine, i onda se drugi majci prikazuje kao prvi, da bi manje patila jer je ovaj poginuli bio draži. :zubati

Interesantno je da se Hrvate naziva ustašama, što je simetrično našem nazivanju Krajišnika četnicima (dehumanizacija protivnika), što nema veze s onim kako smo sami sebe svi zvali.

Podsjećanje na njemačke marke. Pokušaj da se oživi moda, odjeća, izgled telefona i elektronike devedesetih (ustvari osamdesetih, jer Krajina nije tehološki ušla u devedesete).

Neautentičan izgled krajolika, i posebno kuća. Snimano u centralnoj Srbiji, no na sjeveru Dalmacije je puno veći krš, a krajiške kuće su bile ili od kamena ili betona, nikakvih drvenih ukrašenih prozora nije bilo. Kuće zaista ne izgledaju dalmatinski, niti lički. Mogli su snimati u recimo selima oko Trebinja ili Crnoj Gori, ako su htjeli mediteran. Ovi iz Krajine će vjerojatno negodovati, da to ne izgleda ko njihov kraj, no vizualna autentičnost košta.

Nimalo se nije kritiziralo, čak ni spominjalo, političko vodstvo Krajine, niti su se spominjale političke odluke, uloga Beograda itd (pa tako ni kritika Beograda). Bar u ovoj prvoj polovici filma koju sam pogledao.

Pokušala se neizravno dotaknuti tema javašluka, amaterizma i gluposti političkog vodstva Krajine, i loše vođenje RSK, kroz lik Švercera i ratnog profitera, kojeg se na kraju kažnjava i kroz osobnu tragediju.

Konačno, ovo je prvi film kojeg sam vidio gdje su Hrvati neka tamo vanjska sila, praktički Alien invadors, protiv koje je borba gotovo uzaludna, i onda film može završiti ili grčkom tragedijom ili pobjedom Davida protiv Golijata (Hrvati su Golijat).

Interesantno je da glumci pokušavaju govoriti dalmatinski, da su naglasak izveli točno film bi bio na neki način spomenik govoru Krajine (iako su to sve srbijanski glumci koji jednostavno ne znaju izvesti ikavicu, i ne razumiju dijalekt, i često ekavica iskače i vidi se da ju nitko od režisera nije primjetio jer nisu baždareni ni ijekavicu, a kamoli ikavicu, Srbijancima je ikavica špansko selo). Par glumaca nisu loši s ikavicom, koliko vidim nema Krajišnika među glavnim glumcima ali su barem zaposlili ijekavske bosanske Srbe koji bar mogu pokušati s ikavicom jer su je čuli (jedan glumac je iz Grahova).

Nisam još do kraja pogledao, tako da vjerojatno ima još filmskih motiva koje ću vidjeti pa komentiram.

Uglavnom, nadao sam se vidjet više politike, no eto, tako to u filmu rade, prikazuju teze i priče kroz živote par likova.

Po meni bespotrebno ubačene neke "akcijske scene", tipa automobilska potjera, što je skroz drugi žanr.

Pucačina 1 na 1 je ok, jer je ipak ratni film, mada je i to izgledalo kao home-made verzija američkih klišeja, a akcija napravljena u stilu igrice Counter Strike, pravi rat tako ne izgleda posebno ne mobillizirani ljudi.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:17 

Robbie MO je napisao/la:
Po meni bespotrebno ubačene neke "akcijske scene", tipa automobilska potjera, što je skroz drugi žanr.

Tek ti dolaze Kill Bill i Texas Ranger elementi. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:24 

Drugi dio filma.

Hrvatska vojska prikazani kao monstrumi i ustaše, film se pretvorio u jeftinu patetiku i pokolj, iako je 95% stanovništva izbjeglo a od 5% staraca koji su ostali, nije toliko velik broj ubijen (po srpskim izvorima 1000, po hrvatskim 200).

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:45 

Pogledah ga i ja.

Tko nije gledao SPOJLER ALERT.

Film sam po sebi je kvalitetniji nego što sam očekivao. Što ne znači da je dobar već da nije loš i da ima nekih dobrih dijelova. Druga polovica filma je bolja od prve.
Ima nekoliko dobrih likova koji zapravo i drže film. Glavni lik Ilija je dobar, susjed Braco odlčan, onda onaj debelu lik s bradom (on je ukrao svaku scenu u kojoj je bio) čije scene na motoru i kad nađe obitelj su možda najdirljivije i najbolje u cijelom filmu (uz bježanje niz provaliju Ilije i Brace).
Ilijina žena je užas od glume Inače je ta glumica (Marija Pikić) jedna od najgorih glumica koje znam.
Baba- Majka blizanaca u stilu amazonske ratnice ili Ane sa 4 pištolja- loše.

Najgori segment filma je nindza-pop. Gdje on luta, kako zna da mu je brat ubijen, zašto su ga ubili, kako su ga uhvatili zašto tijela drže u zemunici... plus što je loš glumac...

A ima i dosta nelogičnosti u filmu, npr kad pop-terminator tj njegiv brat, sasvim slučajni naleti na Stipinu satniju ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostali narod, ali ne on hoće kud je minirano.
Ili što mi je išli na živce - Ilijina žena ima sestru u Zrenjaninu i ona sa malim je otišla tamo, a Ilija je prerovio cijelu Srbiju da bi ih našao ni ne pomislivši da nazove ženinu sestru. Pa to bi bilo prvo što bi svatko uradio.

Neću da spominjem previše zle ustaše koji ubijaju sve redom. Srpski film o Oluji ne bi ni mogao bez toga.Al opet, malo ga pretjeraše.

Netko spomenu da je ovo film ranga Lepa sela lepo gore... meni se čini da je ovo više ranga Četveroreda, Jakova Sedlara.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:46 

Posednji film Davora Janjić .
Jedva sam ga prepoznao .
Dal je šlog bio upitanju on se otežano kretao i govrio .

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:49 

Bobovac je napisao/la:
Pogledah ga i ja.

Film sam po sebi je kvalitetniji nego što sam očekivao. Što ne znači da je dobar već da nije loš i da ima nekih dobrih dijelova. Druga polovica filma je bolja od prve.
Ima nekoliko dobrih likova koji zapravo i drže film. Glavni lik Ilija je dobar, susjed Braco odlučan, onda onaj debelu lik s bradom (on je ukrao svaku scenu u kojoj je bio) čije scene na motoru i kad nađe obitelj su možda najdirljivije i najbolje u cijelom filmu (uz bježanje niz provaliju Ilije i Brace).
Ilijina žena je užas od glume Inače je ta glumica (Marija Pikić) jedna od najgorih glumica kije znam.
Najgori segment filma je nindza-pop. Gdje on luta, kako zna da mu je brat ubijen, zašto su ga ubili, kako su ga uhvatili zašto tijela drže u zemunici... plus što je loš glumac...

A ima i dosta nelogičnosti u filmu, npr kad pop-terminator tj njegiv brat, sasvim slučajni naleti na Stipinu satniju ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostalu narod, alu ne in hoće kud je minirano.
Ili što mi je išli na živce - Ilijina žena im sestru u Zrenjaninu i ona sa malum je otišla tamo, a Iluja je prerovio cijelu Srbiju da bi ih našao ni ne pomislivši da nazove ženinu sestru. Pa to bi bilo prvo što bi svatko uradio.

Neću da spominjem previše zle ustaše koji ubijaju sve redom. Srpski film o Oluji ne bi ni mogao bez toga.Al opet, malo ga pretjeraše.

Nisam shvatio dal je Pop išao da traži brata Danu , ili je Dane išao da traži brata Popa .
Dosta su mešali s flešbekovima .

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:58 

sera je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Pogledah ga i ja.

Ima nekoliko dobrih likova koji zapravo i drže film. Glavni lik Ilija je dobar, susjed Braco odlučan, onda onaj debelu lik s bradom (on je ukrao svaku scenu u kojoj je bio) čije scene na motoru i kad nađe obitelj su možda najdirljivije i najbolje u cijelom filmu (uz bježanje niz provaliju Ilije i Brace).
Ilijina žena je užas od glume Inače je ta glumica (Marija Pikić) jedna od najgorih glumica kije znam.

A ima i dosta nelogičnosti u filmu, npr kad pop-terminator tj njegiv brat, sasvim slučajni naleti na Stipinu satniju ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostalu narod, alu ne in hoće kud je minirano.
Ili što mi je išli na živce - Ilijina žena im sestru u Zrenjaninu i ona sa malum je otišla tamo, a Iluja je prerovio cijelu Srbiju da bi ih našao ni ne pomislivši da nazove ženinu sestru. Pa to bi bilo prvo što bi svatko uradio.

Nisam shvatio dal je Pop išao da traži brata Danu , ili je Dane išao da traži brata Popa .
Dosta su mešali s flešbekovima .

Pa Dene je tražio brata popa. Ali zašto je krio identitet? Kako majka na početku nije znala koji je sin ubijen??

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 21:58 

Dupli.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 22:05 

sera je napisao/la:
Posednji film Davora Janjić .
Jedva sam ga prepoznao .
Dal je šlog bio upitanju on se otežano kretao i govrio .

Dobro da si ga spomenuo, tek sad ne želim da ga gledam. A srao je po "antivAxerima" u ta doba...

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 22:06 

Bobovac je napisao/la:
ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostali narod, ali ne on hoće kud je minirano.

Valjda imao dojavu da će glavna kolona biti granatirana i htio je ići dalje limuzinom.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:14 

Film počeo i završio s lažnim podatkom.

Prva rečenica, NDH je nazvana Nezavisna Republika Hrvatska.
Zadnja rečenica, "na prostoru današnje Republike Hrvatske je živjelo milijun i pol Srba". :zubati

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:31 

Bobovac je napisao/la:
Pogledah ga i ja.

Ima nekoliko dobrih likova koji zapravo i drže film. Glavni lik Ilija je dobar, susjed Braco odlčan, onda onaj debelu lik s bradom (on je ukrao svaku scenu u kojoj je bio) čije scene na motoru i kad nađe obitelj su možda najdirljivije i najbolje u cijelom filmu (uz bježanje niz provaliju Ilije i Brace).
Ilijina žena je užas od glume Inače je ta glumica (Marija Pikić) jedna od najgorih glumica koje znam.
Baba- Majka blizanaca u stilu amazonske ratnice ili Ane sa 4 pištolja- loše.

A ima i dosta nelogičnosti u filmu, npr kad pop-terminator tj njegiv brat, sasvim slučajni naleti na Stipinu satniju ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostali narod, ali ne on hoće kud je minirano.
Ili što mi je išli na živce - Ilijina žena ima sestru u Zrenjaninu i ona sa malim je otišla tamo, a Ilija je prerovio cijelu Srbiju da bi ih našao ni ne pomislivši da nazove ženinu sestru. Pa to bi bilo prvo što bi svatko uradio.

Netko spomenu da je ovo film ranga Lepa sela lepo gore... meni se čini da je ovo više ranga Četveroreda, Jakova Sedlara.

Pop Terminator je uveden kao osvetnik. Ne samo svog brata, nego i cijele Oluje, za gledatelje.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:33 

Nisam gledao ni Lepa sela lepo gore, tako da mi je teško usporedit.

Ne znam, razni žanrovi su ovdje bili ubačeni, i film se dobrom idejom sveo na amatersku domaću implementaciju američkih filmskih klišeja.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:46 

Braco profiter, mrziš ga, ali na kraju shvatiš da je jedini uspio izvući neke emocije iz tebe, znači vjerojatno najbolji glumac filma.

Debeli me isto iritirao, navijao sam da što prije ispadne, ali na kraju shvatiš da je i on dobar glumac jer je izvuko i tu emociju iritacije.

Ženski glumci užasni, svi redom.

Prolazna ocjena jedino za Majku-babu blizanaca, ali samo zbog fascinacije i misterija koliko je mračna osoba, gotovo štriga, inzistira od drugog sina (praktički ga ritualno žrtvuje) da riskira život i ide među "ustaše" da razriješi ubojstvo prvog sina, ne može nimalo pričekat, npr. da završi ogromna protivnička vojna operacija, kao i sami rat? Samo jedna od nelogičnosti.

Najveća nelogičnost je kada je Profiter krenuo nekim svojim putem, nisam uhvatio trenutak filma kada je objašnjeno zašto (neki od vas pišu da je dobio dojavu da će biti gađana kolona iz aviona, tko može imati takvu dojavu :zubati jebačke veze )

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:55 

Trik s blizancima je ok, i eksploatiran na više načina.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:56 

Braco antiheroj, kupi simpatije valjda tako što u šumi polusvjestan spašava život Iliji kao da je usred salonskog obračuna. Inače osoblje HV-a se misteriozno pojavljuje i nestaje onako kako to odgovara herojima i antiherojima filma.

Zračni napad je na kraju filma u RS kad Stevan, inače najneupadniji diverzant ikad gubi sve što mu je sveto i to nakon što je u šumi prije toga ranjen i nigdje se nakon toga više ne vidi rana.

Vrh

PostPostano: 10 kol 2023, 23:56 

VBA2024 je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
ili kad Braco profiter uz masne pare sređuje da ga Boro i Dzevad prebace preko granice a to može besplatno, kao i sav ostali narod, ali ne on hoće kud je minirano.

Valjda imao dojavu da će glavna kolona biti granatirana i htio je ići dalje limuzinom.

Tadašnja limuzina = stari Merdžo :zubati

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 00:23 

Robbie MO je napisao/la:
Debeli me isto iritirao, navijao sam da što prije ispadne, ali na kraju shvatiš da je i on dobar glumac jer je izvuko i tu emociju iritacije.

Debeli je tu za mitologiju. Realno je trebao ispast već kod one Counter-Strike akcije jer je čisto skakutao ispred nišana. Najkasnije kad bježe vozilom. Pa ga i pogode u šumi, ali on nastavlja bez rane.

Dok mu iz zraka ne pobiješ sve ništa mu, a i tad samo psihički padne. Taj samo sam sebe može fizički usmrtit.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2023, 00:28 

Ne znam šta se bunite, film ionako nije namenjen za Hrvatsku publiku

Kao da mi sad gledamo ono smeće od Aide, niđe veze. Svako u svoj tor, kao BiH.

Što se tiče filma produkcija top, plot onako osrednje. 6 / 10.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: