|
|
Stranica: 18/23.
|
[ 554 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Croative
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:27 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Podsjeti me sad kako su do nedavno naši ljudi imali kompleks prema ZGi ST, kad netko dođe od tamo se redovito pravio pametan, a djeca su realno bila bolje informirana i gledali smo na njih sa divljenjem. Međutim stvar se promijenila, to više nije tako, štoviše točno se osjeti kako je moja najbliža rodbina iz ZG ljubomorna na mene, što me boli, dok su djeca naša za klasu iznad ZG, po ponašanju, učenju, znanju, odnosu prema drugom... što me veseli. Kad mi dođu bratići, to vječito se svađa i krevelji,nemaš pojma, debilčino, koja si ti seljačina...Tako da vidim da moji nisu fascinirali njima, dok ovi moje obožavaju. Možda je to stvar Zagreba? Ja sam tamo isto dotepenec i "niža vrsta" čim sam južno od tunela sv. Rok. Iskreno, mi u Splitu nemamo takav odnos prema HB. Možda zato jer nam je HB "u avliji" i pola obale st područja vuče genezu iz HB? Čut ćeš naziv Vlaj za sve iza brda, ali nema negativnu akontaciju odavno. Paradoksalno je koliko je Split više "welcoming" od Zagreba, po medijima bi se dalo zaključiti obrnuto.
_________________ RH + HR-HB
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:30 |
|
|
Vidi ovog sejde rupa je bosanska vukojebina iz koje si izgmiza u Hrvatsku turčine.
Normalno da se lipo osjecaj u sarajevu to je tvoja raja, tvoji turci tamo ti je i misto.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:31 |
|
|
Ne govore to nama nego međusobno, ponašaju se razmaženo i to mi se ne sviđa. Što se tiče dobrodošlice ja nigdje nisam osjetio nešto negativno, i ZG ni ST ni SA
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:33 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38036 Lokacija: Gl. grad regije
|
Istina, prije u Sarajevo nego u bilo koje kamenjarsko selo. Ovo je zakon, kad netko iz vukojebine naziva nekog da je iz vukojebine samo zato što je iz Bosne.  Prijatelju moj, ne ide to tako...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:39 |
|
|
Normalno di ce pothurica nego među svoje kasablije. Da pricate o komšiluku i zlim hercegovcima koji vam ruše bratstvo i jedinstvo.
|
|
Vrh |
|
 |
Croative
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:39 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Ne govore to nama nego međusobno, ponašaju se razmaženo i to mi se ne sviđa. Što se tiče dobrodošlice ja nigdje nisam osjetio nešto negativno, i ZG ni ST ni SA Ja sam primjetio snobizam u Zagrebu, zamisli. I smeta me što je taj snobizam zarazan. Imao sam situacije gdje bi mi se ljudi koji su prva generacija u Zagrebu iz Hercegovine postavili kao da sam izrod jer sam iz Dalmacije, iz Splita u njihovom gradu. Imao sam i jako pozitivna iskustva, ali čovjek pamti loše više. Jer to nisam doživio u nijednoj sredini osim u Zagrebu.
|
|
Vrh |
|
 |
Croative
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:40 |
|
|
Prestanite obojica. Ko djeca ste. Izdrkajte skupa na kameru.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 10:55 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Gluma, natprosječno su čak i u hr glumištu zastupljeni ljudi srpskog i muslićkog podrijetla. Ima tu nešto. To je istina. U stvari Hrvati zavide na tome, ali ipak nikad ne bi mijenjali nešto veću distancu, profesionalnost i pristojnost koja vodi ipak na organiziraniji život i veći standard. Hvali srpsku i muslimansku opuštenost, drž se poslovnog mentaliteta i funkcioniranja. Triba znat tko kadrovira osobe na glumačke, kazališne i filmske akademije. Danas kod masu hr.mlađih glumaca i ovih sridnje dobi bezlični likovi, bezbojni... I onda još izdavači maridu samo za one koji stanuju do 5 km od Zagreba. Pri si ima vrsne glumce s područja Dalmacije, glumačke legende. I dobijali su uloge. I čua si in pripoznatljivi naglasak. A sad u svaken filmu i seriji Dalmatince glumi niki mujo, osobito oni šta su dobili hrvatske dokumente a po BiH kenjadu protiv Hrvata i Hrvatske. Naglasci očajni.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:01 |
|
|
Croative je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Moji su doselili iz Imotskog u Bosnu nakon AU okupacije. Pradjed je rođen u Inotskom. I bio sam naravno. Najdojmljivija je rupetina u po grada. Simpatično mjestašce ali fakat ne znam što bih u njemu više od dana radio.
Dok u tom Sarajevu i okolici imaš mjesec dana zujat. Nije to samo muslimansko. Dapače.
Uspoređuješ gradić s velikim gradom. Meni je Sarajevo skroz ok, samo nije multikulti kako se prezentira. Previše Arapa, Sandžaklija i (namjernih) podsjetnika na rat za moj ukus. Al kao tovaru iz "cvita mediterana"  mi paše. Jel rupetina Modro jezero?  Kog ćeš rastjerati iz tog Teherana kad Bošnjaka,Arafata,Turaka,Roma ima 96%?Od tog Bošnjaka 94,5%? Ne postoji niti jedan glavni grad u Europi koji je tako etnički čist.Pa nije ovo 1912 ili 1941.Da ih 100k raseliš iz Sarajeva opet to ne mijenja činjenicu da će tada tamo biti 3-4k Hrvata.A i to se neće dogoditi prije će iselili sa ostalih 22% nego iz Sarajeva,točnije KS-a.Jedino gdje će i ostati ljudi je KS.Centralizacija na najjače.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:06 |
|
|
Sarajevo je teski bliski istok, teška muslimanija. Koliko smao zavijenih zena, horor.
To malo Hrvata sta je ostalo to je ekipa koja glasa za komšića pitanje je koliko su uopće Hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:09 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Iduci tom logikom ne postoji bas ni neka jaka hrvatska gastronomija. U Dalmaciji su vecinom verzije talijanske kuhinje, a na sjeveru Madzarske
Hrvatska i nema neku autohtonu gastronomiju nego je to miks raznih kuhinja pa je iz tog razloga bogatija od kuhinje svih naroda u BiH koja počiva na orijentalnoj hrani. Zavisi šta vidiš pod gastronomija, ako u to ubrajaš fast food junk burek i ćevape onda se može reći da ima. Gastronomija je odlika profinjenih naroda, nemaju je niti Švabe i Englezi pa šta. Ćevap je čini se, pri dokumentiran u Hrvatskoj. Požežani imadu svoj ćevap, a u Hrvata je i prizime Ćevapović. Što se tiče kuhinje, ma puno jela su u biti ista, samo ih se malo drugačije pripremi. Mi puno stvari i nismo brendirali ka svoja, to nan je bili normalno ka pit vodu, pa ono svi pijedu vodu i idu termički obrađeno meso, ribu i bilje, niko bilje more bit i sirovo, i šta sad od tega stvarat priču? Mi nismo, drugi jesu. Veliki su tuđe ideje prodali pod svoje. N.pr. špageti.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:17 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Zapravo su hrvati ukrali pite od turaka jer svaku pitu zovu burek. Sama pita je inace grcka rijec. Turska je pida i ne oznacava pitu u nasem smislu vec nesto slicno pizzi Ne, pita je u svezi s glagolom pitati, ne piiitati. S istim korinon je i rič pitom. Rič je slavenska. https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=eV1nWxY%3D&keyword=pitatiCitat: Etimologija prasl. *pitati: hraniti (stsl. pitěti, rus. pitát', češ. pitati), lit. pietūs: ručak ← ie. *pit-/*peyt-: hraniti (skr. pitu-: hrana, stir. ithid: jede)
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:21 |
|
|
Imota se čudi kako ga gledaju kao sirovinu u Zg
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:23 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Imota se čudi kako ga gledaju kao sirovinu u Zg Bahlijo to sta su tebi nabili komplekse kao musliću izbjeglici ostavi za posjete psihijatru. Mi Hrvati nemamo problema nigdi svoji na svom.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:41 |
|
|
Ti si ponasanjem istočni. Full. Srbi su takvi i to oni iz provincija. Da ti nije Kadijević što?
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 11:51 |
|
|
Croative je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Kao i uvijek, pišem isključivo činjenice potkrijepljene argumentima i primjerima, na natječem se u blebetanju. Čuj koliko se razumim u vino, on se kao razumi, hahah.Pa sad bi trebao piti vino koje je predviđeno da se pije jer je netko rekao da to tako treba. Pijem i jedem ono što mi se pije jede, a o tome i govorim. Vino koje sam pio je bilo preskupo, a ne jeftino, što kod mene stvara dojam prema dolje. Većina ljudi niti nema svoj stav o jelu, ako je izvikana karafeka njima to valja, pogotovo za vino, čuj on se razumi pa pije vina koja se piju( ona koja mu je netko rekao da treba piti)
Ovo me podsjetilo kad se Zuhra u svojoj propaloj emisiji mislio narugati Kerumu jer je čuo da su jeli ćevape i pili Chardonnay, kaže njemu Kerum normalnim tonom bez imalao tenzije,jesmo jeli su nam se ćevapi, poslje na se pio Chardonnay , a Zuhra ostade posran u očima normalnih ljudi, kod Imote je to izgledao kako se Zuhra narugao seljaku Kerumu.
Uglavnom govorim o tome o čemu govorim, o par konkretnhi stavri, po restoranma sam bio i dobro znam da ni preskupa hrana, a pogotovo preskupa vina ne vrijede tih para. Brza hrana je u Bošnja bolja, u Hercegovini ova normalna restoranska, u Istri nisam bio odavno, ali i ova fancy je meni najbolja u Renomeu u TG kad je nude. Ali ajde po svim tim kriterijima kako izgleda, kako je složeno vjerovatno je to bolje u HR, ali mene to ne zanima, mene zanima kvalitet mesa, a domaće u BiH je bolje od certificirani u HR.
Tako da preporuka neopterećenim ljudima je da na večeru odu u HB jer će izaći zadovoljniji nego u HR, zbog cijene i kvalitete, ostat će u restoranu duže i imat će dobar dojam. Dojam neće biti a dobro je bilo, super, treba to ponekad... Dojam će biti, kad će o opet.
Di živiš ti Croato, o kojoj vrsti ponude govoriš. Kad kažem da je Sarajevu bolja ponuda za izaći nego u Mostaru ili u HR, onda su to, razumije se, činjenice, a ne sentimentalni dojam. Ja nisam opterećen ničim. Svesti Hrvatsku na Zagreb i Vodice može samo došljak koji se igra Purgera hochstaplera. Ja živim u BiH i sve što pišeš je prošarano sentimentom. Tvoj osobni dojam je "kvalitet" mesa. Kvaliteta mesa je bogami jednaka i u Imotskom i u Posušju. Tu sam godinama i vidim kako pada kvaliteta hrane i raste cijena. Sve što mogu naći u Hercegovini, mogu naći i u Dalmatinskoj Zagori. Prednost BiH je što je jeftinija od Hrvatske, iako se i tu brišu razlike bar gdje su Hrvati. Čak su se i muslimani probarabili s cijenama. Ostaju mi uvijek Goranci. Daj ljudi, skrenuli ste s teme. Tema nismo mi Hrvati, nego pogani muslimani i Srbi. Znači, na Gorancima, neki dan nas desetak jeli, pili koliko je tko mogao, na kraju dođe konobar račun nas ispao 25KM po osobi. Kaže jedan moj prijatelj skuplje bi me kući došlo. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1267 of 2558 - 49.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 16:14 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ti si ponasanjem istočni. Full. Srbi su takvi i to oni iz provincija. Da ti nije Kadijević što? Ti sa srbima diliš isti genetski materijal, tursko punjenje. Opet projiciraš svoje komplekse bhalijo.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 17:03 |
|
|
Prestanite s nepotrebnim i bezveznim uvredama i jedni i drugi. Imotski je Hrvatska. U zadnjih 300 godina bio Mletačka republika, Napoleonove Ilirske pokrajine, Austro-Ugarska, Jugoslavija i Hrvatska. Sarajevo je Bosna i Hercegovina. U zadnjih 300 godina bio Osmansko carstvo, Austro-Ugarska, Jugoslavija i Bosna i Hercegovina. Sve to ima svoje utjecaje.
|
|
Vrh |
|
 |
Imota
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 17:16 |
|
|
Taj stjepan kljuić za siromašne je uvreda sam po sebi.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 17:19 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Croative je napisao/la: Uspoređuješ gradić s velikim gradom. Meni je Sarajevo skroz ok, samo nije multikulti kako se prezentira. Previše Arapa, Sandžaklija i (namjernih) podsjetnika na rat za moj ukus. Al kao tovaru iz "cvita mediterana"  mi paše. Jel rupetina Modro jezero?  Kakvo jezero. Ljeti ga nema a onda je rupetina. Imaš slične jame u Ogulinu i Pazinu pa nitko ne romantizira rupetine.  I rastjerat ćemo to po Sarajevu s promjenom viznog režima. Slažem se da je istočnih previše. Ljudi se kupaju cilo lito u Modrom. Ritko kad prisuši. U Imotskoj krajini je pregršt jezera, plodno polje puno vinograda, rijeka Vrljika, tu su Makarska rivijera, Split, Blidinje, egzotični Mostar, Dubrovnik, Šibenik, Zadar itd. Dakle, u jednom danu možeš kombinirati kupanje u rijeci, jezerima i u Jadranskom moru. A grad je pravi primorski, a u unutrašnjosti, kameni, okrenut prema suncu i Biokovu. Ali razumljivo je da bolje poznaješ Bosnu nego Dalmaciju.  Prekrasna je i Bosna. 
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 17:31 |
|
|
Croato je napisao/la: Prestanite s nepotrebnim i bezveznim uvredama i jedni i drugi. Imotski je Hrvatska. U zadnjih 300 godina bio Mletačka republika, Napoleonove Ilirske pokrajine, Austro-Ugarska, Jugoslavija i Hrvatska. Sarajevo je Bosna i Hercegovina. U zadnjih 300 godina bio Osmansko carstvo, Austro-Ugarska, Jugoslavija i Bosna i Hercegovina. Sve to ima svoje utjecaje. I Nezavisna država Hrvatska.Poslije tog kreće teška muslimanizacija Sarajeva,a pogotovo poslije rata.Sarajevo i Europa su raskrstili 45. Kako su ovi iz Sarajeva pjevali "Bit će Zagreb turska mahala",a jedino što je turska mahala to je Sarajevo.Žaliti će oni za Hrvatima I Srbima kad im vlast preuzmu pravi muslimani.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 17:38 |
|
|
Nije. I u Jugoslaviji je Sarajevo bilo dosta multikulturalno.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 18:38 |
|
|
Croato je napisao/la: Nije. I u Jugoslaviji je Sarajevo bilo dosta multikulturalno. https://www.sarajevo.ba/hr/article/1221 ... 945-godina1931.godine broj muslimana 26,9%. 1991. 49,23 %,Jugosloveni 10,71%.Nek su pola od njih ovi što će postati Bošnjaci.To znači 55% 1993.godine. 2013.77,4 Bošnjaci i 3,1% Ostali bar od tog 2% spada pod (muslimani,bosanci,bosanac-hercegovac itd)=80%. S tim da je popis nevjerostojan i treba odbiti dobar broj Hrvata I Srba i kako je ta populacija dosta starija. https://www.dw.com/hr/egzodus-hrvata-iz ... a-15948225Znači 2023. U Sarajevu ima 94% Bošnjaka sigurno. Muslimanizacija je proces koji traje.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 19:03 |
|
|
Imali su dobar natalitet.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: U čemu su Bošnjaci i Srbi u BiH, bolji nego Hrvati ? Postano: 22 ruj 2023, 19:09 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ovo je apsolutna neistina, od Zagreba do Kostajnice u RS je 80-ak km, niti jedan grad u FBiH nije toliko daleko od RS: Mostar 15 km, Livno 30 km, Vitez 25 km, Kiseljak 30 km, najdalje bi bilo Posušje na 50 km. Županija Grad Zagreb je skoro do Pokupskog. Ajde ponovno izmjeri. Bit će slično kao do Posušja. I Osijek je blizu RS, Sisak, Karlovac, a Dubrovnik i S. Brod od većih gradova doslovno graniče. Jako je bitno imat dobre odnose sa Srbima u to entitetu. Neka bitke protiv njih drugi biju. Neki pričaju o BiH i RS u njoj kao da je u Africi. To je tu u našem trbuhu. Upala koju treva sanirati. Teško da će nestat ali je možemo sanirati. Zato samo milom koliko god može. Kao Plenki što čini. Zagrebu je bliže Graz nego Banja Luka. Google Maps pokazuje da je Graz iz centra Zagreba 20 minuta bliže nego Banja Luka, i to kad nema gužve na granici s BiH. Kilometraža je 180 km Graz vs. 190 km Banja Luka. Da ne govorim o Ljubljani i Mariboru koji su ispred kuće Zagrepčanima. Bez ikakvih granica, s istom valutom i u istoj zajednici (EU). I ne ulaziš u roaming kad ideš u Graz, za razliku kad ideš u Banja Luku. Da ne govorim da ne možeš ništa iz BiH unositi u Hrvatsku, ni meso, ni mliječne proizvode, jaja itd. A iz Graza u Zagreb šta god oš, kao iz Varaždina.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|