|
|
Stranica: 1559/1622.
|
[ 40538 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 30 ruj 2023, 13:41 |
|
|
divizija je napisao/la: ovaj rat se pretvroio u bezumno žrtvovanje mladića i budućnosti nacije za par centimetara zemlje
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 30 ruj 2023, 13:55 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: divizija je napisao/la: ovaj rat se pretvroio u bezumno žrtvovanje mladića i budućnosti nacije za par centimetara zemlje Taj stripić za mene dosta dobro opisuje twitter račune s motivima ukrajinske zastave i karikaturama kera japanske pasmine u ratnoj opremi, s kvintesencijalnom plavom kvačicom.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 01 lis 2023, 21:28 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Postoji nekoliko nivoa kada raspravljate u međunarodnim odnosima:
1. Nivo kafanske rasprave 2. Nivo propagadnog novinara (možda je i ovo nivo 1, nisam siguran) 3. Nivo foruma hercegbosna (treba izuzeti pojedince) 4. Nivo nekog eksperta 5. Nivo Mearsheimera.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 01 lis 2023, 21:34 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9994 Lokacija: Banja Luka
|
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 01 lis 2023, 22:49 |
|
|
Legionnaire je napisao/la: 5. Nivo Mearsheimera. Yep, to je onaj koji je zagovarao da se granice na Balkanu moraju promijeniti jer se za to pobrinula srpska vojna sila Svako malo linkaju Mearshirmera ili MacGregora...pričaju ono što neki žele da čuju. Dolazak Rusije i Novog svijeta https://web.archive.org/web/20220226051 ... 62336.html
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 01 lis 2023, 23:23 |
|
|
Što se tiče "proruskih" učestalo dijeljenih stručnjaka.
Mearsheimer mi djeluje neovisno. Ritter obični plaćenik. MacGregor sindrom otkaza.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 02 lis 2023, 14:44 |
|
|
Jefferson Davis je napisao/la: Što se tiče "proruskih" učestalo dijeljenih stručnjaka.
Mearsheimer mi djeluje neovisno. Ritter obični plaćenik. MacGregor sindrom otkaza. Mersheimer nije proruski orijentiran, nego izrazito proamerički. On spada u školu političkog realizma, koja polazi od toga da se države ponašaju na određen način u određenim okolnostima. U tom kontekstu on je ruski napad na Ukrajinu smatrao logičnim i očekivanim (ne nužno i moralnim), pod logikom da u realnom svijetu bi svi na mjestu Rusije napravili isto, a POGOTOVO SAD. S druge strane, on Rusiju ne smatra globalnom prijetnjom američkoj hegemoniji i samtra da je provociranje Rusije uvođenje nepotrebnog neprijatelja u sukob koji je sam po sebi dovoljno težak za SAD, onaj s Kinom. Isto to smatra i za petljanje po bliskom istoku. Dakle on taj uskob vidi štetnim po SAD, a za Rusiju ga nije briga, samo ne želi imati Ruse kao kineske saveznike. U tom kontekstu je njegova politička vizija slična onoj Republike Indije, koja se ponaša na isti način, intenzivira suradnju s Rusijom, kako bi izbjegla da Rusija bude na strani Kine u mogućem sukobu Kine i Indije. SAD će s druge strane imati protiv sebe i Kinu i Rusiju i Iran i Venezuelu i Sj. Koreju, a malo koga realno i iskreno za, najvjerojantije par istočnoeuropskih zemalja, Japn ,J. Koreju i Tajvan.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 02 lis 2023, 22:40 |
|
|
Jesen stigla. Za koji dan kreću kiše , zatim zima , hladnoća , snjegovi...jasno je ko dan , da je proljetno /ljetna ofanziva Volodimirovih NATO proksija na Rusiju , propala . Uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici . Pitanje je šta će dalje da se dešava ? Da li će sad uslijediti ruska ofanziva i nastavak oslobađanja cijelog prostora , koji su se ne tako davno , nazivao Novorusija ? Ili će se Rusi preko zime dodatno utvrditi i pripremiti , i pustiti Volodimirove NATO proksije da još jednom pokušaju ( s nadom da će im Zapad dati još oružja i oruđa koja će ''odlučiti rat '' ) ? Čini mi se , da ni takva mogućnost nije isključena . Rusima u ovoj fazi SVO ,mnogo više odgovara kad snage kijevskog režima ''jurišaju'' .
Ova Volodimirova ludačka ofanziva , koja je definitivno skršena, liči mi na Titinu bitku na Sutjesci , u kojoj je Joško svesno dozvolio da mu izgine hiljade boraca , da bi pred britanskom misijom izveo krvavi ''performans'' , i njime iskamčio podršku od Britanije . Ipak , to su bile drugačije okolnosti , imalo je neke ratne logike i smisla . Na kraju , i dobio je tu podršku . Ali ovo što čini Volodimir i kijevski režim , je bezočni zločin velikih razmjera prema sopstvenom stanovništvu . Koje ga je na vlast dovelo da ''prihvati Minsk'' i zaustavi bratoubilačko krvoproliće .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 02 lis 2023, 23:28 |
|
|
Svarog je napisao/la: Da li će sad uslijediti ruska ofanziva i nastavak oslobađanja cijelog prostora , koji su se ne tako davno , nazivao Novorusija ?
Čime? Ne pratiš baš ruske postrojbe i njihovo "stanje"...?
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 01:33 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Svarog je napisao/la: Da li će sad uslijediti ruska ofanziva i nastavak oslobađanja cijelog prostora , koji su se ne tako davno , nazivao Novorusija ?
Čime? Ne pratiš baš ruske postrojbe i njihovo "stanje"...? I dalje mislim da Rusija u ovoj SVO koristi samo manji dio svoje vojne moći . Što je i razumljivo . Osim toga , koliko sam uspio ''dohvatiti'' , pored snaga koje su direktno uključene u operaciju , u blizini fronta imaju od dvjesto do tristo hiljada vojnika u rezervi , većim djelom dobrovoljaca . Koji su bili spremni u toku ove ,sad već propale ofanzive kijevskog režima , da priskoče ako zatreba . Nisu zatrebali . Sve priče o navodnom nedostatku ruskih snaga za rotaciju i sl . smatram agitpropom . PS. Čini mi se da ih sad uvode oko Kupjanska, Bahmuta i Donjecka. Npr . Avdijevka , trn u oku Donjecka , čini mi se neće još dugo .
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 01:44 |
|
|
Svarog je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Čime? Ne pratiš baš ruske postrojbe i njihovo "stanje"...? I dalje mislim da Rusija u ovoj SVO koristi samo manji dio svoje vojne moći . Što je i razumljivo . Osim toga , koliko sam uspio ''dohvatiti'' , pored snaga koje su direktno uključene u operaciju , u blizini fronta imaju od dvjesto do tristo hiljada vojnika u rezervi , većim djelom dobrovoljaca . Koji su bili spremni u toku ove ,sad već propale , ofanzive kijevskog režima , da priskoče ako zatreba . Nisu zatrebali . Sve priče o navodnom nedostatku ruskih snaga za rotaciju i sl . smatram agitpropom . PS. Čini mi se da ih sad uvode oko Kupjanska, Bahmuta i Donjecka. Npr . Avdijevka , trn u oku Donjecka , čini mi se neće još dugo . Drzat ce se Avdejevka jos, rekao bih. Rusi nisu ni usli u samo naselje. I tu ih ceka novi Soledar.
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 15:37 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 17:15 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Mar-kan je napisao/la: Legionnaire je napisao/la: 5. Nivo Mearsheimera. Yep, to je onaj koji je zagovarao da se granice na Balkanu moraju promijeniti jer se za to pobrinula srpska vojna sila Svako malo linkaju Mearshirmera ili MacGregora...pričaju ono što neki žele da čuju. Dolazak Rusije i Novog svijeta https://web.archive.org/web/20220226051 ... 62336.htmlSkot je Youtuber, MacGregor isto i pričaju gluposti. Ja sam čak napadao ove što su dijelili njihove videe i prestavljali ih kao pouzdane. Što pouzdani, znaju engleski, a govore rusku priču? Ali Mearsheimer je skroz druga priča. Ne znam šta je govorio i u kom kontektstu, sigurno nije lupao bezveze. Za BiH je znam rekao da postoji mogućnost da je Srbija i Hrvatska pocijepaju, aj sad ti reci da nije tako. Jednostavno kaže da je Putin uradio ono što bi uradio i bilo ko drugi. Svi govore Putin je imao drugih rješenja, da zaustavi Ukrajinu na putu ka NATO, a niko da kaže koja su to rješenja.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 20:13 |
|
|
Macgregor priča o broju poginulih. To je po meni neozbiljno, jer niko nema uvod u takve podatke. Vjerovatno Putin zna ruske, a Zelenski ukrajinske. Ali ne znaju tuđe. Ajde možda su službe nekako i otkrile, ali zašto da vjerujemo Macgregoru, bolje onda čitajte direktno od Kremlja/Kijeva.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 20:15 |
|
|
Ljudi ginu svaki dan. Žalosno. Koliko vas se sjeća da je u aprilu prošle godine mogao biti mir da se Zapad nije upetljao? Ako je vjerovati neutralnim Turcima i Izraelcima.
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 20:17 |
|
|
Do sada nitko nije s ruske strane izlazio u javnost s brojčanim procjenama.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 20:23 |
|
|
Jefferson Davis je napisao/la: Do sada nitko nije s ruske strane izlazio u javnost s brojčanim procjenama.
Po meni pretjeruju. Ja se sjećam da je Šojgu izjavio da je "preko 6500 Ukrajinaca poginulo u januaru 2023."
Pomnožite sa brojem mjeseci. Doduše u 2023 se mnogo više gine nego u 2022.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 20:32 |
|
|
Evo što sam ja primjetio. Kako sam pratio ruske vijesti, primjetio sam da u nekim oblastima ih dosta gine. Te oblasti su etnički ruske. Da li je svugdje tako, ili to Putin pokušava da ima manje gubitke i manje nezadovoljstva tamo gdje postoji mogućnost separatizma(Čečenija, Dagestan,...)?
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 21:59 |
|
|
Ako Fićo formira vlast u Slovačkoj, još jedan ukrajinski susjed neće slati oružje. Osta Rumunija (Moldavska granica je većinom Transnistrija).
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 22:37 |
|
|
Legionnaire je napisao/la: Evo što sam ja primjetio. Kako sam pratio ruske vijesti, primjetio sam da u nekim oblastima ih dosta gine. Te oblasti su etnički ruske. Da li je svugdje tako, ili to Putin pokušava da ima manje gubitke i manje nezadovoljstva tamo gdje postoji mogućnost separatizma(Čečenija, Dagestan,...)? S obzirom na podatke Mediazone, mislim da nije tako. Rekao bih da su u etnički ruskim oblastima mediji transparentniji i obuhvatniji, stoga više izvještavaju. https://en.zona.media/article/2022/05/20/casualties_engApsolutno gledano, najviše Kuban, Yekaterinburg i Baškortostan. Imaš mapu po regijama dole. Tu je to sve negdi, u pet deka.
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 22:38 |
|
|
Ovi iz DPR i LPR su svi Rusi. E sad, ako njihove vojnike broje pod RF tek od aneksije, onda na minimalnu brojku Mediazone dodati još par tisuća ruskih poginulih.
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 03 lis 2023, 22:45 |
|
|
Iz kraćeg pregleda podataka Mediazone - na samom početku SVO najviše poginulih iz kavkaskih regija, tijekom Bahmuta Sibir.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 04 lis 2023, 06:36 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Zubak je varao i Hrvate, kako u ratu, tako i poslije. Lik je odavno trebao biti u zatvoru.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 04 lis 2023, 08:01 |
|
|
Imaš ikakve dokaze protiv Zubaka? Volio bih vidit nešto. Nemoj mi samo neke novinske članke.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu Postano: 04 lis 2023, 08:32 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Bravo Zubak.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|