HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 08:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Formiranje novih regija, potom pokrajina
PostPostano: 23 svi 2009, 08:04 
Offline

Pridružen/a: 22 svi 2009, 21:28
Postovi: 24
Tema br. 1 na političkoj sceni Srbije, ovih dana je predsednikova inicijativa o formiranju novih regija u Srbiji, koje bi učestvovale u parlamentu regija EU.
Potom bi došlo do promene Ustava, kako bi se omogućilo formiranje novih pokrajina na teritoriji Republike Srbije.

Boris Tadić najavio promjenu Ustava Srbije

29. 04. 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je promjenu Ustava Srbije kako bi se smanjio broj zastupnika, kao i promjene koje bi vodile regionalizacija i decentralizaciji.

Predsjednik Tadić je kazao da je potrebno promijeniti izborne zakone, zakone o registrovanju i financiranju stranaka, kao i Ustav u nekim dijelovima kao što je dio koji definira broj zastupnika. Osobno, ne vidim razlog da Srbija ima 250 zastupnika, jer je za zemlju ove veličine dovoljno 150, kazao je Tadić za "Večernje novosti".

On je problem velikog broja resora u Vladi povezao sa važećim izbornim zakonom koji "omogućuje mnoštvo stranaka sudjeluje na izborima, s lakoćom ulaze u parlament i postavljaju uvjete za ulazak u Vladu".

"Tako se na tri koalicione liste nađe 15 stranaka. I svaka ima svoju obvezu prema biračima", naveo je Tadić upitan da li se odustalo od smanjenja broja ministarstava poslije poruke socijalista da Vlada ne bi ni bila ovolika se mogao postići drugačiji dogovor.

"Čak i da nema suštinskih ušteda u smanjenju broja resora u Vladi, to je važna poruka građanima da je Vlada u stanju štedi i da je solidarna s njima. Zbog toga se razgovori o smanjenju Vlade nastavljaju", rekao je Tadić.

Upitan o Statutu Vojvodine koji treba da bude usvojen i o primjedbama iz drugih dijelova Srbije zašto nemaju ista prava, Tadić je rekao da su moguće ustavne promjene kojima bi se riješilo i pitanje regionalizacija i decentralizacije Srbije.

"Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija s definiranim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrični država, što bi proizvodila stalnu nestabilnost. Vrlo brzo će doći vrijeme da otvorimo i to pitanje, da promijenimo i poboljšamo naš Ustav kada je tema regionalizacija u pitanju ", rekao je predsednik Srbije.

Proces pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, naveo je Tadić, samo je dio procesa koji slijedi i koji će voditi stvarnim pregovorima koji vode ka kompromisno rješenje.

"Jedno je sigurno - demokratska Srbija nikad više neće voditi rat, neće ugrožavati svoje, ni građane regiona. Želimo najbolje moguće odnose sa Albancima, unatoč svim trauma iz prošlosti. Samo sa takvom politikom možemo biti značajan regionalni čimbenik", kazao je on.

Upitan o učiniku Euleks, čije raspoređivanje na Kosovu je prihvatila Srbija, Tadić je naveo da je riječ o "mladoj instituciji" kojoj treba dati šansu.

"Proces naše suradnje sa Euleks se uhodava. Kako je rekao gospodin (šef Euleks Iv de) Kermabon, Euleks ima isključivo tehničku misiju, što dokazuje da ne primjenjuje Ahtisarijev plan", izjavio je Tadić.

Upitan da li su politički odnosi u regiji, poremećena posle proglašenja nezavisnosti Kosova, sada bolji, Tadić je kazao da je "svima u interesu otopljavanje političkih odnosa sa Srbijom, jer bez nas nema stabilnosti u regionu".

"Zato će i Srbija reagirati sa mnogo dobrih namjera, ali sa jasno definiranim interesima. Prošlo je vrijeme bratstva i jedinstva, ali je došlo vrijeme definiranih interesa. Zato ćemo regionalnoj suradnji dati jedan potpuno novi impuls", najavio je predsjednik Srbije.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Formiranje novih regija, potom pokrajina
PostPostano: 24 svi 2009, 22:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23320
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Koliko sam ja razumio i ostale regije bi imale nadležnosti i stupanj autonomije, koji uživa Vojvodina. Mene zanima, što je još ostalo Vojvodini u autonomosti iz jugoslavenskog Ustava 74' i kakav u biti sada ima status u Srbiji?

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Formiranje novih regija, potom pokrajina
PostPostano: 13 lip 2009, 11:51 
Offline

Pridružen/a: 10 lip 2009, 17:49
Postovi: 662
lider30 je napisao/la:
Koliko sam ja razumio i ostale regije bi imale nadležnosti i stupanj autonomije, koji uživa Vojvodina. Mene zanima, što je još ostalo Vojvodini u autonomosti iz jugoslavenskog Ustava 74' i kakav u biti sada ima status u Srbiji?

Regije su statisticki odredjene, formirace svoje agencije, ubirace deo poreza, moci ce da se povezuju sa evropskim regijama, sami da opredeljuju razvoj, i sl, ali nece biti pokrajine.
Malo toga je Vojvodini ostalo od ustava iz `74. Mada i dalje ima predsednika, skupstinu, ucestvuje u prodaji preduzeca, dosta udela ima u odlucivanju oko ekonomije, kulture, prava manjina itd.

_________________
Colombo, jebem te radoznala!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Formiranje novih regija, potom pokrajina
PostPostano: 30 lip 2009, 10:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32148
Bošnjaci Sandžaka zatražili autonomiju i pravo na bosanski jezik

U procesu regionalizacije Srbije, opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj trebaju biti u sastavu jednog regiona

- Sandžački Bošnjaci dio su bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa BiH kao matičnom državom, ali nije sporan njihov nacionalni identitet i autohtonost na području Srbije - piše u Deklaraciji o položaju Bošnjaka u Srbiji, koju je usvojio Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Navodi se da je potrebno da "bosanski jezik" postane službeni u svim opštinama i gradovima u kojima žive Bošnjaci u značajnom procentu.

U Deklaraciji se kaže i to da je, u cilju efikasnije realizacije bošnjačkih manjinskih prava, neophodno stvarati ustavne i zakonske uslove da u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj budu u sastavu jednog regiona.

- Potpunije ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka moguće je jačanjem mehanizama njihove primjene na centralnom, regionalnog i lokalnom nivou, kao i koordiniranim djelovanjem svih predstavnika, organizacija, ustanova i institucija Bošnjaka na državnom nivou - ističe se u Deklaraciji.

U tekstu se navodi da je, osim zastupljenosti u Skupštini i Vladi Srbije, potrebno "obezbijediti i adekvatnu zastupljenost bošnjačke manjine u pravosuđu, policiji i drugim institucijama".

U Deklaraciji stoji da, radi ravnopravnog tretmana u obrazovanju, nastavni predmet "Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture" treba da bude transformisan iz izbornog u obavezni predmet "Bosanski jezik i književnost".

Država Srbija je, kako se dodaje u ovoj deklaraciji, obavezna da "obezbijedi Bošnjacima potrebne uslove za informisanje na maternjem bosanskom jeziku".


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 140 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO