HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 21:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 301 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Znam, znam, zaokupirani smo trenutno drugim sudbonosnim temama, pa da ne bude prigovora tipa "selo gori, baba se češlja", ali ovo je poprilična "ekskluziva" koja zaslužuje objavu.

Moje mišljenje je da je ovo dosta pretenciozno u naslovu "Drugi memorandum SANU", ali se očigledno radi o nekom strateškom vanjskopolitičkom dokumentu Republike Srbije, pa vrijedi pročitati. Tekst je podugačak, pa evo sažetka iznad slike:

Citat:
PROGRAM, STRATEŠKI CILJEVI I METODE SADRŽANI U MEMORANDUMU 2

- Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju

- Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu

- Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima

- Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja

-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem

- Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije

- Pomagati otcjepljenje Republike Srpske

- Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu

- Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku




slika

Citat:
SENZACIONALNO OTKRIĆE SB

Uznemirujući dossier “SB”: novi srpski velikodržavni “priručnik” - Srbija ima memorandum 2

DRUGI MEMORANDUM SANU U TEORIJI I PRAKSI

Tačno dvadeset i pet godina nakon objavljivanja Memoranduma Akademije nauka i umetnosti Srbije (1986. godine) koji je bio naučno-teorijska platforma za raspad SFRJ i krvave osvajačke ratove „u kojima Srbija nije učestvovala“, u akademskim nacionalističkim krugovima u Beogradu „patentiran“ je njegov nastavak - Memorandum II čiji su strateški ciljevi gotovo identični sa „prethodnikom“, dakle velikosrpski, s tim da je način njihove realizacije prilagođen novim uslovima, iz njega je izbačeno nasilje i „bitke koje mogu biti i oružane“. Prema saznanjima „SB“ ovaj dokument dostupan je uskom krugu srpske političke elite, koja praktičnim potezima, naročito posljednjih nekoliko mjeseci, operacionalizira novu spsku nacionalnu i geopolitičku doktrinu
Dobrica Ćosić i akademici SANU savjetuju političare: Kako u miru vratiti ono što je izgubljeno u ratovima?!

“Zaštita interesa srpskog naroda u regionu je politički, istorijski, pa i moralni imperativ“, poručio je prošle nedjelje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

„Normalno je da je za nas prioritet položaj Srba u drugim zemljama u regionu…”, pojasnio je riječi Vuka Jeremića, ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić, nakon zajedničke sjednice Vlade RS i Vlade Srbije u Banjoj Luci. Nakon posljednjih izjava srbijanskih zvaničnika čak i oni potpuno neupućeni teško više mogu povjerovati u to kako su potezi koje u zadnje vrijeme povlači Srbija usmjereni na stabilizaciju odnosa u regionu. Istražujući i pokušavajući da dobijemo odgovore na čemu se zapravo zasniva srbijanska politike prema Bosni i Hercegovini i državama u regionu, naš list je došao do senzacionalnog otkrića.

Dobrica Ćosić, prvi predsjednik SR Jugoslavije i glasoviti srpski književnik koji je od kreiranja Memoranduma SANU ponio i epitet «oca nacije», nedavno je sa prof. Ljubomirom Tadićem, ocem srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, i nekoliko akademika SANU-a, sačinio «Memorandum 2».

Za razliku od “Memoranduma 1” koji je ispisan u SANU osamdesetih godina i obajavljen u dnevnom listu Večernje novosti 1986. godine, “Memorandum 2” je interni dokument koji je proslijeđen svim članovima Vlade Srbije. Kako saznajemo od izvora iz kabineta srbijanskog premijera Svetozara Cvetkovića, ovaj dokument ne bi trebao procuriti u javnost jer na sebi nosi oznaku “čitanje bez daljeg rasturanja».

MEMORANDUM ZA NOVE BITKE

Memorandum 2 je sačinjen sa ciljem da spasi Srbiju nakon svih balkanskih poraza i stavi je u ravanopravan položaj sa svim državama na koje je izvršila agresiju. U nekoliko poglavlja se navode osnovni pravci i ciljevi kako se Srbija treba i može spašavati u međunarodnim sudskim procesima. Također, kako umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i montiranim sudskim procesima staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju (Hrvatska, BiH, Kosovo).

Autori Memoranduma 2 detaljno su razradili na koji način Srbija može odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha kojem se sudi u Haškom tribunalu - Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, generalu Momčilu Perišiću. Isto važi i za političko, policijsko i vojno rukovodstvo Republike Srpske. Misli se na Radovana Karadžića, Miću Stanišića, Stojana Župljanina... Jedan od načina je da se pažnja javnosti zaokupi optužnicama, potjernicima i sudskim procesima koji će se odvijati pred srbijanskim pravosuđem protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova koji su učestvovali u ratu.

Memorandum 2 razrađuje i načine kako susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima. Takođe, kako se pokajničkim akcijama dovesti u ravan položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja. Zatim, na koji način kroz sve to spriječiti svaku izolaciju ili zapreku da Srbija pristupi pregovorima sa EU-om.
Tu je i uputstvo kako se pažnja svjetske javnosti treba zaokupiti do prestanka mandata i rada Haškog tribunala. Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i tražiti da se general Ratko Mladić procesuira pred domaćim pravosuđem, takođe je jedan od ciljeva Memoranduma 2.

Tu je još čitavo poglavlje u ekonomiji i podjeli imovine sa bivšim jugoslovenskim republikama.

MEMORANDUM 2: SAD GA IMA, SAD GA NEMA

Mračna politika srpskih akademika bavi se time na koji način treba destabilizovati vlade susjednih država, a sve pod motom „slaba vlast, slaba država“. U tom kontekstu potrebno je, prema autorima Memoranduma 2, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire. «U politički nestabilnim državama ujedno se slabi oštrica optužbi protiv Srbije», računaju autori Memomoranduma 2.
Autori ovog državnog dokumenta savjetuju da se Srbija potpuno okrene NR Kini, politički, ekonomski i vojno, čime bi se kompenzirao izostanak ruske podrške koju je Srbija godinama imala.

Iako se deklarativno tvrdi da se suverenitet susjednih zemalja ne dovodi u pitanje, zvanični Beograd ne odustaje od uhodane strategije instrumentalizacije Srba u zemljama u regionu. Upravo Miloševićevo „događanje naroda”, s kraja osamdesetih, čijeg se naslijeđa Ivica Dačić nikada nije odrekao, počelo je „brigom” za položaj Srba u tadašnjim republikama.

Tako je posebno poglavlje u Memorandumu 2 posvećeno Republici Srpskoj, zatim srpskoj zajednica u Vukovaru, Istočnoj Slavoniji i sjevernom djelu Kosova. Ističe se da Srbi u ovim krajevima treba da budu konstituitivan narod.

Autori «Memoranduma 2» nisu zaboravili ni Vojvodinu, kako zaustaviti njeno eventualno odvajanje i dalju regionalizaciju Srbije. Isto tako jedan dio je posvećen Sandžaku. Precizno je opisano koje aktivnosti treba poduzimati u Sandžaku i kako oslabiti djelovanje muftije Muamera Zukorlića.

Autori novog dokumenta Srbije, koji je na dnevni red vratio temu velikodržavnih aspiracija iz devedesetih, akademici koji su odgajali predsjednika Tadića, zbog čega se vjeruje da će Boris Tadić svesrdno podržati ovaj plan i prionuti na njegovo provođenje.

Da se Tadić već angažovao u njegovom provođenju, govori i činjenica da je iznenađujućom brzinom otvorio još nezavršeni srpski konzulat u Herceg Novom i poručio da Beograd na Srbe u regionu ne može gledati kao na dijasporu. Kako naš izvor tvrdi, Tadićeva posjeta Crnoj Gori bila je isključivo sa ciljem da se što više građana Crne Gore na predstojećem popisu izjasne kao Srbi. Nakon žestoke reakcije Vlade u Podgorici, iz novouspostavljene državne „Strategije o Srbima u regionu”, izbačena je sporna odredba kojom se tražila politička konstutivnost za Srbe u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Da nije bilo pritisaka i oštrog protesta zemalja u regionu, ova odredba posljednjeg dokumenta Vlade Srbije ne bi bila zamijenjena formulacijom “pojačane brige za Srbe u susednim državama”. U tom kontekstu, iz Beograda poručuju da se o Srbiji više ne može govoriti kao o remetilačkom faktoru. Međutim, to nikako ne znači da je nestala i briga za Srbe u bivšim republikama. Upravo zato, ministar Jeremić hvali novu strategiju za Hrvatsku i Crnu Goru, ali i poziciju Srba u Bosni i Hercegovini.

„Republici Srpskoj prilično dobro ide, u tom smislu. Pre svega treba odati priznanje rukovodstvu Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Dodikom, jer Srpska je danas stabilna, prosperitetna, Srpska korača sigurnim koracima. Srbija je naravno tu, Srbija je potpuno posvećena da pomogne na svaki način“, kaže Jeremić.

Dobrica Ćosić zvani Gedža, otac srbijanske politike druge polovine 20. vijeka, nedavno je za beogradske novine rekao da su Srbi u 20. vijeku izgubili četiri rata (Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo), ali da u 21. vijeku trebaju gledati kako se «u miru dobijaju izgubljeni ratovi». Ova njegova formulacija postaje jasnija ako se dovede u vezu sa izjavom prof. Ljube Tadića, jednog od najistaknutijih srpskih intelektualaca: «Vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitivan gubitak. Te krajeve nikad ne treba smatrati izgubljenim, jer ni Nemci nisu Istočnu Nemačku smatrali definitivno izgubljenom. Čak ni u ustavu“.

NASTAVAK SNA O VELIKOJ SRBIJI

Nedavno usvojeni srbijanski Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, čije je usvajanje u javnosti prošlo prilično neopaženo, a koji govori o tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu, što je samo eufemizam za veliku Srbiju, neodoljivo podsjeća na Memoranum SANU. Međutim, ne podsjeća slučajno. Njegovi autori su upravo akademici koji su ispisali “Memorandum 2”. Na odredbe ovog zakona nije reagovao niko iz političkog i javnog života niti jedne zemlje u regionu.

Skoro neopaženo i u našoj kao i u političkoj javnosti zemalja regiona prošla je sjednica „Saveta za odnose sa Srbima u regionu“ održana 8. februara ove godine, na poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Osnovna i jedina tačka dnevnog reda bila je ona koja se odnosila na popis stanovništva koji bi se u svim zemljama regiona, osim u Srbiji, trebao održati u toku ove godine. Miodrag Jakšić, sekretar srbijanskog Ministarstva za dijasporu, rekao je da je „cilj sastanka da Srbija potakne Srbe nastanjene izvan Srbije da se izjasne kao pripadnici srpske nacionalnosti“. Jakšić je naglasio da se „vlast u Srbiji protivi asimilaciji našeg stanovništva u zemljama regiona i eventualnom sprečavanju njihovog prava na slobodno izjašnjavanje tokom popisa“. Srbijanski režim čak otvoreno ističe kako predstojeće popise u zemljama regiona smatra „jednim od najvažnijih u istoriji srpskog naroda“. Naš dobro upućeni izvor ističe da je slijedeći korak politička i diplomatska borba za položaj Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a odmah potom i zahtjevi za teritorijalnu autonomiju (konstitutivnih) Srba u tim državama. Posljednji korak bi bio onaj koji Milorad Dodik, predsjednik RS-a, provodi u BiH.

Pomenutoj sjednici je prisustvovao i Milorad Dodik, koji je inače Tadićev sluga pokorni u izvršenju ciljeva iz «Memoranduma 2». Naš dobro upućeni izvor ističe da hapšenje generala Divjaka treba posmatrati u kontesktu provođenja ciljeva Momoranduma 2. Zapravo i pokretanje istrage protiv Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka, hrvatskog branitelja Tihomira Purde, dr. Vesne Bosanac predstavlja prebacivanje krivice, zamagljivanje istine, obmanjivanje javnosti i skretanje pažnje sa slučajeva koji se protiv srbijanskih zvaničnika vode u Haagu, što su glavi ciljevi novog srbijanskog memoranduma. U tom kontekstu je i Dodikova izjava da će policija RS-a uhapsiti generala Jovana Divjaka, Ejupa Ganića ili članove ratnog Predsjedništva BiH ukoliko se nađu na teritoriji RS-a i isporučiti ih Srbiji.

Boško Jakšić, beogradski publicista i analitičar, za naš list kaže da su zvaničnici iz Vlade Srbije prekoračili svoje ingerencije i da se održavanjem zajedničke sjednice u Banjoj Luci direktno miješaju u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini.

«Moje mišljenje je da to nije posao Beograda i da zvanični Beograd može samo da se opeče ukoliko nastavi sa jednom takvom politikom. Jedno je legitimna odbrana interesa Srba van Srbije, međutim, potpuno je drugo ako to može da zadire i čak da se podvede u mešanje u odnose unutar jedne suverene države. Tako da mi se, nažalost, čini da, što se tiče odnosa sa Srbima u Republici Srpskoj, Beograd nije izvukao dovoljno zaključaka koje je mogao na osnovu događaja koji su se dešavali u vrijeme Miloševića i Karadžića i da Beograd dosta rizikuju jer radi neke stvari koje su suprotne njegovom interesu. Pod tim interesom mislim pre svega da Evropska unija od srbijanskih zvaničnika očekuje jednu konstruktivnu saradnju, da se pomogne saniranju situacije u Bosni i Hercegovini, a ne da se ona dovodi do toga da Milorad Dodik otvoreno može da govori da će Bosna i Hercegovina proći kao bivša Jugoslavija i da će se raspasti.
Što se tiče uticaja Dobrice Ćosića i akademika i drugačije postavljenih velikodržavnih aspiracija o kojim vi govorite, u tom slučaju trebao bi da postoji ozbiljan plan zvaničnog Beograda kako on vidi Srbiju za dvadeset ili pedeset godina. Međutim, ja smatram da zvanični Beograd nema tu viziju koja bi dugotročno pozicionirala Srbiju i da postoji jedna politika koja ide cik-cak, koja se provodi od danas do sutra i u kojoj se vidno primećuju uticaji tih intelektualno-nacionalističkih krugova, gde je Dobrica Ćosić jedan od njihovih simbola. Taj uticaj bi prema političkim programima mogao i trebao da pripada stranci Vojislava Koštunice DSS, ali na žalost njega je moguće identifikovati i u Demokratskoj stranci na čijem se čelu nalazi Boris Tadić. Istina, Srbija ima svoja legitimna prava da se brine o položaju Srba van granice Srbije, da im pomaže, ako hoće da ulaže u Telekom Srpske, ali rešavanje nekih statusnih problema, to jednostavno ne dolazi u obzir jer je to već uplitanje u legitimne stvari suverene države», zaključuje za naš list publicista Boško Jakšić.

Nova strategija Vlade u Beogradu mnoge je podsjetila na čuveni Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je, uvodeći pitanje ugroženosti Srba van Srbije, udario temelje programa Velike Srbije. Međutim, mnogi analitičari u Srbiji ne znaju da se zapravo radi o prepakovanom memorandumu, koji srbijanske vlasti uveliko provode. Srđa Popović, beogradski advokat, u razgovoru za «Slobodnu Bosnu» kaže da su Ćosić i kompletna Miloševićeva ekipa iz devedesetih reaktivirani i angažovani na novim projektima.

«Mislim da se radi o tome da u svesti ljudi ovde ne postoji da je Srbija poražena u tim agresorskim ratovima i da se ceo taj projekat koji je počeo 1991. godine završio porazom. Zato je i taj takozvani prevrat kada je srušen Milošević ostao jedan ambivalentan događaj. Jedni su smatrali da je podvučena konačno crta na celu tu prošlost, drugi kao što su Vojislav Koštunica i Dobrica Ćosić smatrali su da se sklonio jedan predsednik, da je došao drugi a da oni nastavljaju tamo gde su stali. Taj frontalni sukob oko 5. oktobra doveo je zapravo do Đinđićevog ubistva koje je celu zemlju bacilo u apatiju i zaustavilo procese koje je on započeo. Tokom Koštuničine vladavine sve je pokušalo da se vrati u pređašnje stanje i sada, u trenutku kada počinjemo da se približavamo ulasku u EU koja je jedina tekovina Zorana Đinđića koja je preživala i ima podršku u javnosti, njih hvata panika i oni žele da uzvrate kontaraudarom. Ja to osećam na sve strane i video sam pre neki dan kako su se uspaničili zbog zahtjeva specijalnog tužioca da ispita političku pozadinu ubistva premijera Đinđića. Odmah su prešli u snažan kontranapad. Pojavila se jedna peticija u kojoj se daje podrška Koštunici i njegovoj odluci da se ne odazove pozivu Tužilaštva. Koštunicu su podržali Đogo, Nogo, Brana Crnćević, Smilja Avramov, Vučelić, Dobrica Ćosić... to je kompletna ekipa iz devedesetih. Koštunica je sazvao glavni odbor svoje stranke na kojem je pozvao na pobunu nacionalnih samosvesnih i slobodnih Srba protiv kursa kojeg zemlja zauzima, a to je približavanje Evropi. Ja mislim da je sve to prilično anahrono i to je jedan očajnički pokušaj koji može da nanese veliku štetu. Oni su još uvek tu, oni su još uvek živi i još uvek nastupaju vrlo agresivno. Opasno je to što je zemlja u velikoj ekonomskoj krizi i to je pogodno podloga za tako neku populističku pobunu koju bi oni pokušali izvesti.

Što se tiče tih velikodržavnih aspiracije Srbije prema BiH, za koje me pitate, to je deo te stare politike, nacionalne strategije i taj projekat da će oni kad-tad da se dočepaju Republike Srpske i razbiju Bosni u Hercegovinu, oni od toga nikada nisu odustali“.

«Memorandum 1» je prouzrokovao genocid, urbicid, ratne zločine i razaranja, međutim „Memorandum 2“, prema njegovim autorima, treba da završi u miru sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratu.

ĆOSIĆ: „SRPSKI PORAZI NISU KONAČNI“

Profesor dr. Nebojša Popov, sociolog i urednik lista Republika, za naš list kaže da velika briga srbijanske Vlade prema Srbima u Republici Srpskoj zapravo predstavlja liječenje rana sa Kosova.

«Svi nacionalizmi u bivšoj Jugoslaviji startovali su sa tezom o ugroženosti vlastitog naroda i što su bili grlatiji da tu ugroženost dramatizuju, time su opravdavali sve veće nasilje prema drugim narodima. To što oni brane svoju raniju politiku je istorijski i socijalno katastrofalno, pogotovo ako toj pogrešnoj politici nema šta da se suprotstavi. Kada bismo pravili paralelu sa devedesetim, onda možemo slobodno reći da nedostaje nešto što je onda postojalo, a to je jedan otpor nacifikaciji politike i države. Postojale su razne grupe građana, ja sam uglavnom s njima komunicirao, u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Brčkom i u drugim gradovime, gde su imali dosta jasnu poziciju ljudi koji se suprotstavljaju nasilnom rešavanju problema. Sada ne vidim da tako nešto postoji, dakle šta je alternativa da se bilo čiji remetilački pokušaji u formiranju normalne države BIH, spreče.

Istina je da Dobrica Ćosić ne odustaje od svojih ideala. On se sam u današnjem broju Politike (ponedjeljak, 21. mart) vrlo jasno izrekao. On kaže da je do sada, pa i sada obavlja, pazite - sudbinske dužnosti. Ta mistifikacija ljudi na vlasti, ili kad padnu sa vlasti, da se ponašaju po nekom prstu sudbine koji ih uzima kao svoje instrumente za ostvarenje ciljeva, dakle nečim što ne domašuje životno iskustvo običnih pojedinaca, tu nikakvog izlaza nema i može trajati i duže od biološkog života tih raznih mistifikovanih junaka».

Dobrica Ćosić je inače u listu Politika, u pismu kojeg je posvetio svom ratnom drugu Dragomiru Laziću Đurici, kazao:

„Nisam sa svojom revolucionarnom generacijom uspeo da promenim sudbinu srpskog naroda; bila je to naša partizanska i mladićka iluzija; nisam kao predsednik SR Jugoslavije uspeo da promenim nacionalnu i državnu politiku i započnemo preporod Srbije u socijaldemokratsko, prosvećeno i civilizovano društvo. Ti neuspesi su generacijski i nacionalni porazi koji su u mojoj svesti i duši postali muka i patnja koje mi umanjuju uspehe i zadovoljstva koja sam pored svih poricanja imao u svom romansijerskom radu. Promena koja je nastala petooktobarskim prevratom, izvedena je narodnim gnevom i milionima dolara američke obaveštajne službe i njenih saradnika; prevrat je u kome sam i ja zabludno učestvovao. Ta promena poretka pretvorila se u užasavajuću stvarnost: kriminalnom kontrarevolucijom stupili smo u kriminalni kapitalizam. Ja sam vrlo brzo uvideo da smo opet obmanuti».

Ćosić priznaje da je poražen, zajedno s ostalima koji su se borili za velike nacionalne ciljeve, ali nedavno u Ninu izgovara dvosmislenu rečenicu: «Ti porazi nisu konačni». Jedinu svijetlu tačku nalazi u «Republici Srpskoj» koja je dokaz da «smo osvojili i neke istorijske pobede, i u uvjerenju umnih i hrabrih ljudi sveta da smo na strani pravde i prava«.

Politiku srbijanske Vlade prema BiH možda je najpreciznije objasnila potpredsjednica Liberalno- demokratske partije Vesna Pešić: «Srbija je i dan danas remetilački faktor u regionu. Srbija neprekidno rastura BiH. Zbog toga nema ništa od našeg puta ka EU. Ne možemo da idemo ka EU, a da ostavimo našu Republiku Srpsku. To je sve folirncija. Oni rasturaju i pokušavaju svima da pokažu je Bosna jedna neuspela država. Pokušavaju na neki način da rasture Bosnu, da se osamostali Republika Srpska i da dođe do nekog ujedinjenja. Oni se bave teritorijama. Za to vreme čekaju neke pogodne momente da svima to dosadi. Njima se iz nacionalističkih razloga uopšte ne žuri ka EU».

PROGRAM, STRATEŠKI CILJEVI I METODE SADRŽANI U MEMORANDUMU 2

- Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju

- Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu

- Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima

- Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja

-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem

- Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije

- Pomagati otcjepljenje Republike Srpske

- Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu

- Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku



_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
Šta je preporučivao memorandum SANU iz 1986. godine

TEORIJSKE „SMERNICE“ ZA KONAČNO RJEŠENJE „SRPSKOG PITANJA“ NA BALKANU...

Memorandum SANU je dokument koji je stvorila Srpska akademija nauka i umjetnosti kao strateški program srpske inteligencije koji je trebao da odredi pravac rješenja srpskog pitanja unutar SFR Jugoslavije. Ovaj dokument bio je objavljen u "Večernjim novostima" u dva nastavka u aprilu 1986. godine.

Memorandum SANU u svom sadržaju nimalo ne odstupa od velikosrpskog Garašininovog programa Načertanije iz 19. stoljeće, takođe se oslanjao i na politički program četničkog ideologa Stevana Moljevića, ali i Nacionalni i državni program Kneževine Srbije iz 1844. godine koji je također sačinio Ilija Garašanin.

Program Momoranduma SANU-a između ostalog sadrži:

- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi
- jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda

Memorandum SANU imao je dalekosežan uticaj na razvoj nacionalizma u Srbiji, ali i direktan uticaj na Slobodana Miloševića koji je ideje izložene u Memorandumu pokušao provesti u djelo: antibirokratska revolucija i ideja o velikoj Srbiji koja je kasnije bila uzrok rata u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Memorandum SANU je bio inicijalni akt kojim je praktično počela drama jugoslovenskih naroda sa strahovitim pogibijama, zločinima, stradanjima civila, razaranjima gradova, progonima i iseljavanjem čitavih regija, koncentracionim logorima, rušenjem kulturnih i vjerskih objekata...

Autori Memoranduma su akademici Pavle Ivić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihajlović...


VLADIMIR POPOVIĆ BEBA, bivši šef Biroa za odnose sa javnošću bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića, za “SB”

TADIĆ JE NESPOSOBAN DA KREIRA BILO KAKVU SOPSTVENU POLITIKU I ZATO SE OKREĆE SAVJETIMA STARACA, SVOG OCA LJUBE, AKADEMIKA ĆOSIĆA, BEĆKOVIĆA…

“Jedan aspekt ovih akcija je posledica prazne politike, bez suštine i strategije koja je počela da se raspada, i to i pred očima građana Srbije. Među njima ima i dva miliona onih koji su glasali za Tadića, pre svega u strahu da se ne vrate radikali. Evo već sedam godina Tadić i njegov tim za pljačku i opsene kroz nezapamćenu kontrolu medija prodaje sebe kao pametnog, obrazovanog, savremenog, modernog, vizionarskog Evropejca, a on nije ni jedno od toga.

Taj balon od sapunice, koji najbolje oslikava politiku današnjeg DS-a i samog Tadića, raspao se još pre nekoliko godina, ali nas Tadićevi spineri i plaćeni mediji teraju da, mokri i umazani od iscurele sapunice, verujemo da je to ne balon, nego šatl i to naravno, jedinstven, najveći i najbolji na svetu.

U toj paničnoj strategiji "kontrole štete", gladnoj i neutoljivoj potrebi da bude popularan, Tadić i njegovi savetnici tumaraju u svojim potezima, do tog nivoa da izazivaju sažaljenje i podsmehe, ali i stid u samom vrhu DS-a. Od posete izmišljenoj kući dede Novaka Đokovića prilikom zvanične posete Crnoj Gori, preko organizacije žura kod predsednika Hrvatske ne bi li upoznao i smuvao izvesnu pevačicu, pa do zajedničkih sednica Vlade Srbije i privatne grupe politicara Mileta Dodika, sve je to tumaranje i bolesni pokušaj da se bude popularan i voljen, a kroz poteze za koje njegovi savetnici veruju da se najbolje primaju u srpskom narodu.

Drugi aspekt je činjenica da je Tadić u političkom smislu apsolutno zavisan od politike staraca, Brozovih i Miloševićevih apologeta, koji sebe vole da nazivaju disidentima. To su inače večiti zaljubljenici u Oznu i nikad neprežaljenu Rankovićevu UDB-u. Na čelu njih je akademik bez srednje skole Dobrica, potom agent UDB-e, akademik sa srednjom školom Matija, ali i tata Borisa Tadića, Ljubivoje, zaljubljenik u opskurne likove od Klare Mandić pa nadalje. Ova grupa staraca je dolazak na čelo države Tadića doživela kao ličnu pobedu i dolazak na vlast njihove grupe, koja će koristiti funkciju predsednika Srbije i najveću stranku u Srbiji DS kao sredstvo za ispunjenje svih ambicija koje u prethodnih 60 godina nisu bili u stanju da realizuju. Tako su svoje nikad neprežaljene neuspehe iz memoranduma zamislili da realizuju sada drugačijim metodama. Čuvene njihove parole su upravo bile - Srbija je dobijala u ratovima, ali gubila u miru! Sada su rešili da to rade drugačije! Da Srbija kao najveća, najbrojnija i najuticajnija država ex Jugoslavije bude lider u regionu, da zadobije poverenje EU činovnika i da drugačijim metodama ostvari stare ambicije osnivača Golog otoka i ostalih stradija građana Jugoslavije.

Zato se i vodi specijalni rat protiv Crne Gore već sedam-osam godina. Prvo da se ne otcepe, pa onda da ih se diskredituje, da se nazivaju mafijašima, da ih se optužuje da su ubice, da se pomaže opozicija u želji da se ruši legalna vlast, sve u nadi i ubeđenju da će jednog dana na vlast u Crnoj Gori doći ’njihovi’ da će se ponovo organizovati referendum i da će se CG ponovo ujediniti sa Srbijom! Zato Tadića i DS interesuje na silu stvorena priča o tobože nekakvom političkom motivu ubistva kriminalnog vlasnika Nacionala Iva Pukanića, ali ga zato ne interesuje politička pozadina ubistva njegovog prethodnika Zorana Đinđića!

Tako je i sa Bosnom. Kad je u Sarajevu, onda je Tadić čistokrvni Sarajlija, u Istri je jednom četvrtinom Hrvat, u CG je naravno Crnogorac, Srbiji Srbijanac! To je ta politika ništavila i sve i ništa. I traži da se vodi istraga protiv Koštunice, ali i da se potpiše peticija da se ne poziva! Ode u Evropu pa im tamo sve obeća, onda dođe u Beograd pa donese zakon o akcizama kojima Rusima daje privilegije, pa kad iz EU zaprete, onda traži da se akcize ukinu!

Naravno da je problem sa Republikom Srpskom opasniji od svij ovih tumaranja, jer tamo imate jednog opasnog demagoga kao lidera Srba, a oko Tadića imate opasnu ekipu zločinaca, ratnih huškača i profitera koja insistira na tezi o samoopredeljenju Republike Srpske (ako može Kosovo) i to čini region i, posebno, Bosnu i Hercegovinu nestabilnom.
Ipak sva ta bolesna politika, stvarana u glavama akademika bez obrazovanja, zajedno će s njima otići pod zemlju.

Prazna i jalova politika Borisa Tadića, opsene i laži koje prodaju njegovi marketinški timovi, dok pljačkaju desetine miliona evra, doživljava ubrzani kraj. Toga su svesni i njegovi najbliži prijatelji i savetnici, zato i pojačavaju nacionalnu retoriku i poteze, kao uvek siguran fiks u lokalnim politikama ovih nesrećnih naroda kojima pripadamo”.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:28 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Pa osim što se neke stavri ponavljaju, dosta racionalan pristup, država mora imati smjernice.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:33 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Srbija treba dobro pripaziti na svoje južno dvorište, pitanje Kosova, Makedonija je nestabilna, a treba vidjeti koliko je Srba u CG, pokazat će to popis. Odvajanje RS-a je perspektivno i jasno da tu imaju interes.

U HR je konstitutivnost Srba nema perspektivu ali agilnom manjinskom politikom mogu neke bodove ubrati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Bog te ubija čime se ti Srbi bave.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Ako je istina, onda se radi o državi i politici koja ima glavu i rep (na stranu što je dosta toga kontra hrvatskih interesa). Ima li RH slične vanjskopolitičke strateške dokumente ili smjernice?

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Ministry of Sound je napisao/la:
Ako je istina, onda se radi o državi i politici koja ima glavu i rep (na stranu što je dosta toga kontra hrvatskih interesa). Ima li RH slične vanjskopolitičke strateške dokumente ili smjernice?

Naravno da nema.

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:38 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Citat:
Ima li RH slične vanjskopolitičke strateške dokumente ili smjernice?


Moš misliti :)

Hrvati nisu ekspanzivna nacija već defanzivna. Drukčija priroda.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Ministry of Sound je napisao/la:
Ako je istina, onda se radi o državi i politici koja ima glavu i rep (na stranu što je dosta toga kontra hrvatskih interesa). Ima li RH slične vanjskopolitičke strateške dokumente ili smjernice?

Nema. I ne triba imati. Hrvatska mora voditi mudru politiku, ne tribaju njoj smjernice o "hrvatskim zemljama", destabiliziranju okolnih država i primisli o svehrvatskim zajednicama di je jedan hrvatski grob. To je srpsko stanje uma, ne naše. I za takve stvari ti ne tribaju nikakve smjernice neke sterilne ekipe luđaka nego državnička svijest. A toga nama fali na razini našeg naroda, a narod daje i bira i političare. Vlastita država je ogromna odgovornost, ne samo beneficija i ostvareni san. Naši ljudi, i narod i političari, pojma nemaju što znači imati vlastitu državu, mi to tek učimo.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Bog-i-Hrvati je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Ako je istina, onda se radi o državi i politici koja ima glavu i rep (na stranu što je dosta toga kontra hrvatskih interesa). Ima li RH slične vanjskopolitičke strateške dokumente ili smjernice?

Nema. I ne triba imati. Hrvatska mora voditi mudru politiku, ne tribaju njoj smjernice o "hrvatskim zemljama", destabiliziranju okolnih država i primisli o svehrvatskim zajednicama di je jedan hrvatski grob. To je srpsko stanje uma, ne naše. I za takve stvari ti ne tribaju nikakve smjernice neke sterilne ekipe luđaka nego državnička svijest. A toga nama fali na razini našeg naroda, a narod daje i bira i političare. Vlastita država je ogromna odgovornost, ne samo beneficija i ostvareni san. Naši ljudi, i narod i političari, pojma nemaju što znači imati vlastitu državu, mi to tek učimo.


Nije riječ o ovim ili onim zemljama nego o interesnim sferama, strategiji i slično, a ne nekoj defanzivnoj, ad hoc politici.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Ministry of Sound je napisao/la:
Nije riječ o ovim ili onim zemljama nego o interesnim sferama, strategiji i slično, a ne nekoj defanzivnoj, ad hoc politici.

Ma jasno da moraš imati strategiju, ali ona mora biti dio svijesti, općeg konsenzusa, a ne da neko društvo mrtvih pjesnika piše neke ekspanzionističke pizdarije i traže pogodne da ih provode. Strategija i slipo držanje za državne interese mora biti dio mentalnog sklopa svih hrvatskih političara, a ne dio zakletve koju neki podobni polaže prid nekim metuzalemima dok drži ruku na njihovoj svenacionalnoj enciklopediji pizdarija.

Svake godine ih je 40 000 manje, država im je raspad, a oni gledaju kako destabilizirati one u okruženju i stvarati svesrpske zajednice. Bolesni ljudi. Poručiše im i hrvatski Srbi kad su tražili konstitutivnost da im više ne pomažu, onda znaš koja je ura.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:52 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Strategija RH se iscpljuje u euintegracijama. Ostalo je još članstvo u EU.

Ostali jugoistok manje ili više ostaje u domeni srpske geopolitike i perspektivno albanske. Nisam jednom napisao da se hrvatska povukla s tog prostora u geopolitičkom smislu, u ostalom hrvatska i nije na balkanu :) :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 10:55 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Pa gledaj malo Bože, imaju RS i vidjet ce se još koliki postotak Srba u CG. To je njihov narod i značajan nacionalni i politički potencijal. Netko u regiji mora biti ajmo reći glavni badza. I zapad ih još uvijek tako gleda.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
epikur27 je napisao/la:
Pa gledaj malo Bože, imaju RS i vidjet ce se još koliki postotak Srba u CG. To je njihov narod i značajan nacionalni i politički potencijal. Netko u regiji mora biti ajmo reći glavni badza. I zapad ih još uvijek tako gleda.

Ja smatram da i mi Hrvati moramo brinuti o svom narodu. I da moramo imati vanjskopolitičku strategiju. Ali smatram da je bitnije da to bude dio svijesti svakog pojedinca, a pogotovo političara, i da bude dio svenarodnog konsenzusa neovisno radi li se o ljevici ili desnici. Da naši nacionalni interesi i briga za državu budu dio našeg nacionalnog bića, kako je to i normalno, a na što mi još uvik nismo navikli.

A ne da imamo neke metuzaleme koji pišu enciklopedije na 800 stranica punih "nacionalnih interesa". Nacionalni interes ka svetinja mora biti dio hrvatske persone od kolijevke do groba.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
- Pomagati otcjepljenje Republike Srpske

Kosovo se ne može otcijepiti,stav je Srbije,a pomagati RS-u istu stvar koju ne "dozvoljavaju" KiM?Dosljednost...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:24 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Citat:
Ali smatram da je bitnije da to bude dio svijesti svakog pojedinca, a pogotovo političara, i da bude dio svenarodnog konsenzusa neovisno radi li se o ljevici ili desnici.


Ama jasno, ali strategiju ne postavlja niti je usmjerava ni škevranin ni učiteljica i sl. Strategije utvrđuje nacionalna elita, a kod Hrvata je elita tanka.

Jedna je stavr nacionalna kohezija i svijest o integritetu a druga stvar je jaka elita koja to vodi. Bez elite narod je obična pučina.

Općenito imam loš dojam o unutarnjem stanju hrvatske nacije, ali ajde valjda se popravi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Mar-kan je napisao/la:
- Pomagati otcjepljenje Republike Srpske

Kosovo se ne može otcijepiti,stav je Srbije,a pomagati RS-u istu stvar koju ne "dozvoljavaju" KiM?Dosljednost...

Slabo kužiš Srbeke, Markane.

Krajina je sveta srpska zemlja (iako su Srbi tamo doseljenici) i ima pravo na svoj put mimo Hrvatske. Kosovo je također sveta srpska zemlja, ali tamo doseljenici (Albanci) nemaju pravo na svoj put iako su brojčano puno nadmoćniji u odnosu na Srbe nego što su Srbi IKAD bili u Krajini (na području RSK je prije etničkog čišćenja živilo 38% Hrvata i 48% Srba).

Srbi svi i svuda :thumbup

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
epikur27 je napisao/la:
Ama jasno, ali strategiju ne postavlja niti je usmjerava ni škevranin ni učiteljica i sl. Strategije utvrđuje nacionalna elita, a kod Hrvata je elita tanka.

Jedna je stavr nacionalna kohezija i svijest o integritetu a druga stvar je jaka elita koja to vodi. Bez elite narod je obična pučina.

Općenito imam loš dojam o unutarnjem stanju hrvatske nacije, ali ajde valjda se popravi.

Hrvati su dobili državu prije 20 godina nakon što su 900 godina bili bez nje. Puno još imamo učiti.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 11:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58272
Lokacija: DAZP HQ
fascinira srbijanska zelja za konfrontacijom s RH, a stalno izvlace deblji kraj. kad bi realno sagledali, njihovo danasnje stanje u velikoj mjeri je posljedica krive procjene hrvatske snage s kraja 80-tih. dok na scenu u Srbiji ne stupi generacija koja u Hrvatskoj ne vidi vjecnog neprijatelja, nema od realizacije plana nista jer je nemoguce krvit se na tri-cetiri strane, dok ostali samo jednog imaju u vidu prijetnje. s Albancima im nema pregovora, ni kompromisa i tu malo sto mogu uciniti u buducnosti, ali s Hrvatima itekako mogu.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 12:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
dudu je napisao/la:
fascinira srbijanska zelja za konfrontacijom s RH, a stalno izvlace deblji kraj. kad bi realno sagledali, njihovo danasnje stanje u velikoj mjeri je posljedica krive procjene hrvatske snage s kraja 80-tih. dok na scenu u Srbiji ne stupi generacija koja u Hrvatskoj ne vidi vjecnog neprijatelja, nema od realizacije plana nista jer je nemoguce krvit se na tri-cetiri strane, dok ostali samo jednog imaju u vidu prijetnje. s Albancima im nema pregovora, ni kompromisa i tu malo sto mogu uciniti u buducnosti, ali s Hrvatima itekako mogu.

Sve loše što se Srbima dogodilo u zadnjih 100 i nešto godina ima veze s tim da su jebali Hrvate u mozak. Neki ljudi jebeno sporo uče.

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 13:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 sij 2010, 17:54
Postovi: 13159
Boze ,boze :001_rolleyes

Ah, opet ti zli Srbeki, opet mracne jazbine beogradske politike smisljaju zle planove, opet famozni memorandumi SANU :smajl007

Mozda bi i uzeo u obzir kao ozbiljno da mi keva ne radi tamo, i ima tacan pregled sta se tamo dogadja.

Ovo je jedan totalni bullshit, potreba da se ionako sludjenim Bosnjacima da jos jedan kalorican obrok zavere, kao u James Bondu, SPECTRA nikad ne spava, trust olinjalih glava dok mazi persijske macore smislja podlosti za dobre Bosnjane, a bogami i Hrvacane.

Dovoljno je pogledati zadnje vesti, akcija koju su pokrenuli Cosic i Beckovic da se zastiti Kostunica od sudjenja, Tadic je voljan da konacno otkrije politicku pozadinu ubistva Djindjica u kojoj su umesani najblizi Kostunicini saradnici, a pre svega general Aco Tomic...a ovaj dvojac koji se smatra sa strane kao najsnazniji u SANU ga satro brani.

Mogao bi o strukturi SANU, razvojnom putu, njihovom ucescu u dovodjenju Slobe, odlukama 90-ih...al to je ogromna tema...

Ovde su dokoni novinari se dohvatili nekih istina i poluistina, i sve ubacili u file SANU, znajuci da ce se mnogi navuci, jer SANU je po defaultu zlo :smijeh

_________________
Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 13:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 10:50
Postovi: 10121
Lokacija: Banja Luka
'Otkrice' Slobodne Bosne..Memorandum - part II ?!
...HAHAHA...

_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 13:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 10:50
Postovi: 10121
Lokacija: Banja Luka
Hahaha...Raduju me ovakva 'otkrica' , posto su i ona na neki nacin indikativna...
cak su mi pomalo i simpaticna... sta ce jadni , moraju nesto *rati, i nekako se koprcati..

_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 13:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 sij 2010, 17:54
Postovi: 13159
Svarog je napisao/la:
Hahaha...Raduju me ovakva 'otkrica' , posto su i ona na neki nacin indikativna...
cak su mi pomalo i simpaticna... sta ce jadni , moraju nesto *rati, i nekako se koprcati..


Sta ce i oni, moraju nekako da se zabavljaju, posto od vlasti u FBIH nema nista, uvali ti sirotinji da cita ove gluposti, onda se nece mnogo buniti, jer veliki brat Srbija sve posmatra i samo ih vreba nespremne :001_tongue

Al ko su im perjanice, Srdja i Beba Popovic, prvi je prvoklasna komunjara koji se preko noci presaltovao u evropejca, stalni posetioc Sarajeva, i njihovih politickih emisija gde se govori sve najgore o Srbima, a drugi je jedan opasni sarlatan, koji je samo jedno vreme bio blizak Djindjicu, dok ga ovaj nije sutnuo u dupe jer se ponasao kao idiot prema medijima...covek bez ikakve vokacije, nema vise od srednje skole, on nasao da prica o Tadicu kao poslusniku...moze samo kisobran da mu nosi.

Naravno da postoji u vrhu drzave ekipa koja se bavi strateskim stvarima, naravno da je u najvecem interesu buduci popis, i sto veci odziv Srba, naravno da ce se pomagati Srbima u RS, i svugde gde zive, ali narocito u RS...tako se ponasa svaka ozbiljna drzava.

Ne znam sta se ocekuje... neka famozna katarza, da Srbi do 2150. godine mole za oprostaj... nema se vremena ni za minut osvrta sta je bilo, politicari moraju da vuku napred, a Srbija ima veliku odgovornost prema sebi i svom narodu da brine o njima.

_________________
Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Senzacionalno otkriće Slobodne Bosne: Drugi Memorandum SANU
PostPostano: 25 ožu 2011, 14:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Što je to "odziv na popis"? Ili negdi živiš pa te popišu ili ne živiš pa te ne popišu. Misliš na što veće manipualcije popisom? Na to su Srbeki spremni. ZA MANIPULACIJE NA POPISU SPREMNI!

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 301 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, mirusvijetu, Naša Kvačica, nesorta, Robbie MO, Srpsčanin i 287 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO