|
|
Stranica: 66/67.
|
[ 1671 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 03 ruj 2024, 16:41 |
|
|
Haram je napisao/la: Sad mi se Novem pravo naljutio. Zezam se Novem, slobodno mi pisi po temi, za to je i zamisljenja - da se pise. Jebo temu po kojoj se ne pise. Halalim ti sve dosadasnje psovke i zulum koji si mi nacinio. Ti se Harame cirkusiraš i pokušavaš na duhovit način s doskočicama branit i opravdavat Jugoslaviju. Znaš i sam da u ozbiljnoj argumentiranoj razpravi priča o Jugoslaviji pada u vodu u svakom pogledu i zato nam želiš obeshrabriti i ozlovoljiti Novema da padne na tvoju razinu. Ovaj Novem je po pitanju Jugoslavije prava enciklopedija statističkih podataka po svim pitanjima, tako da se radije u razpravi drži nas drugih kojima se također ne da više pisat više od tri rečenice. Radije nagovaraj Židove i Palestince na Jugosemitiju...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 07 ruj 2024, 12:06 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Haram je napisao/la: Sad mi se Novem pravo naljutio. Zezam se Novem, slobodno mi pisi po temi, za to je i zamisljenja - da se pise. Jebo temu po kojoj se ne pise. Halalim ti sve dosadasnje psovke i zulum koji si mi nacinio. Ti se Harame cirkusiraš i pokušavaš na duhovit način s doskočicama branit i opravdavat Jugoslaviju. Znaš i sam da u ozbiljnoj argumentiranoj razpravi priča o Jugoslaviji pada u vodu u svakom pogledu i zato nam želiš obeshrabriti i ozlovoljiti Novema da padne na tvoju razinu. Ovaj Novem je po pitanju Jugoslavije prava enciklopedija statističkih podataka po svim pitanjima, tako da se radije u razpravi drži nas drugih kojima se također ne da više pisat više od tri rečenice. Radije nagovaraj Židove i Palestince na Jugosemitiju... Novem ti je riznica jer ti pise ono sto TI ZELIS CUTI. U mojim ocima je on obicni streber koji se nakupio onih podataka koji mu govore u korist onog sta ideoloski zastupa. To je u najmanju nije objektivno. Znao sam i sam takve stvari raditi prije milion godina. Otvoris knjigu i citas u njoj toliko dugo dok ne naidjes na ono sto ti potvrdjuje teze i teorijice, a sve ostalo preskaces. Da to nije tako, nebi Novem pisao ISKLJUCIVO negativne stvari o Jugoslaviji - ne budimo djeca, kao sto ja znam da NIJE SVE BILO POZITIVNO, znas i ti vrlo dobro da NIJE BILO SVE NEGATIVNO u toj nasoj, juznoslavenskoj drzavnoj zajednici. Fatalizmi po ovom pitanju su samo dokaz da se u slucaju onog ko ih zastupa radi o obicnoj budali.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 07 ruj 2024, 12:21 |
|
|
Obicno su bendovi iz SFRJ kopirali bendove iz Engleske, USA. Neki kopirali u punom smislu rijeci, skidali pjesme pa dodavali tekstove na jugoslovenskom jeziku, a nekima su ti strani bendovi bili samo uzor - sto je pak sasvim normalno jer se u svijetu "rokenrola" jednostavno vise ne moze napraviti nista novo. Znam jer sam i sam dugo, dugo vremena svirao, tj. bavio se jednim od zanrova onog sto se na nasim prostorima pausalno naziva "rokenrol".
To nije nuzno nesto negativno. To kopiranje. Jer su ti bendovi nasoj omladini ucinili dostupnim sadrzaje, koje u vrijeme kad nije bilo interneta i kad su se kasete presnimavale po tri, cetiri, pet i vise puta, inace mozda i nebi imali priliku da konzumiraju.
Nastala je jaka scena. Od panka (sjetimo se legendarnog Satana Panonskog - dokaza za to da je izmedju genijalnosti i ludila cesto samo tanka nit), preko Rock-a, pa do raznih vrsta metala.
Tako je u gradicu Bihacu nastao do danasnjeg dana najpoznatiji metal bend iz Jugoslavije, Divlje Jagode. Poznat i zbog toga sto je njegov pjevac, Alen Islamovic, postao treci i finalni pjevac najpoznatijeg "pastir-rock" benda, Bijelog Dugmeta.
Zasto ovo pisem? Zato sto su oni bili toliko kvalitetni da se njihov kvalitet prepoznavao i van granica Jugoslavije, uprkos jezickim barijerama i uprkos tome da u to vrijeme "Svijet" nije bio povezan kao sto je to danas gdje uz klik-dva dolazis do gotovo svakog sadrzaja koji te interesuje.
Pa je tako relativno poznati SVEDSKI BEND "ENFORCER" "skinuo" pjesmu "DIVLJIH JAGODA" koja se zove "Let na drugi Svijet", preveo na engleski i objavio na jednom od svojih albuma.
Za one koje ovakva vrsta metala - neki to zovu "80-ies metal" - podsjeca na mladost (mene vise podsjeca na rano djetinjstvo kad sam kod starijih dugokosih rodjaka na zidovima gledao postere Alice Coopera, Megadetha, Poisona, i svih tih bendova iz osamdesetih, a kad sam sam poceo svirati to mi je bilo apsolutno bezveze i zastarjelo i jednostavno sve drugo samo ne cool; stavise zajebavali smo se na racun tih "kosonja" iz osamdesetih godina; u medjuvremenu ITEKAKO cijenim njihovo znanje i muziku koju su stvarali posto su - moramo biti iskreni - uglavnom i mnogo bolje svirali nego mi "pankeri"):
DIVLJE JAGODE
ENFORCER
Meni je jaca na nasem, ne zato sto je na nasem, vec sto Alen Islamovic - sta god o njemu da mislili - ima jebeno jeben glas.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 ruj 2024, 15:53 |
|
|
Britanski avioni 1952. kod Splita Ne znam za Hrvata, ili bilo kojeg drugog Jugoslovena, da su mu se ukazivale ovakve pocasti. Tj. da su mu se cak i pokvareni anglosaksonci uvlacili u pakash.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 ruj 2024, 09:29 |
|
|
U demokratskom kapitalizmu u jednoj od najbogatijih zemalja Svijeta, tu gdje sam ja, ne samo da nema toplog obroka, vec ti ono pola sata pauze koje si DUZAN napraviti doda na osmosatni radni dan.
|
|
Vrh |
|
|
Michael Collins
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 ruj 2024, 08:40 |
|
|
Njemačka nema pauzu, većina Balkanskih zemalja ima.
Opet, svi žele pobjeći u Njemačku.
Bitna je plaća za odrađeni rad, svatko si može kupiti hranu.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 14 ruj 2024, 13:21 |
|
|
Michael Collins je napisao/la: Njemačka nema pauzu, većina Balkanskih zemalja ima.
Bitna je plaća za odrađeni rad, svatko si može kupiti hranu. Njemačka ima pauzu.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 14 ruj 2024, 13:53 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: Njemačka nema pauzu, većina Balkanskih zemalja ima.
Bitna je plaća za odrađeni rad, svatko si može kupiti hranu. Njemačka ima pauzu. Ima pauzu, ali nije plaćena i ne ulazi u radne sate kao kod nas.
|
|
Vrh |
|
|
Michael Collins
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 14 ruj 2024, 13:59 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: Njemačka nema pauzu, većina Balkanskih zemalja ima.
Bitna je plaća za odrađeni rad, svatko si može kupiti hranu. Njemačka ima pauzu. Koliko znam, nije plaćena, barem ne svugdje.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 14 ruj 2024, 14:11 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Njemačka ima pauzu. Ima pauzu, ali nije plaćena i ne ulazi u radne sate kao kod nas. Tačno.U Njemačkoj se zapravo radi 8,5 sati,a računa se 8,tj.8 je plaćeno.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 12:06 |
|
|
Glede one "Tito otvarao tvornice..." Citat: Evo primjerice popisa s godinama osnivanja tvrtki u Republici Hrvatskoj:
Belišće, Belišće (1884.); Koestlin, Bjelovar (1905.); Čakovečki mlinovi, Čakovec (1893.); Čateks, Čakovec (1874.); Međimurska trikotaža, Čakovec (1923.); MTČ, Čakovec (1923.); Vajda, Čakovec (1911.); Belje, Darda (1911.); Dalit, Daruvar (1905.); Daruvarska pivovara, Daruvar (1893.); Pamučna industrija, Duga Resa (1884.); Dalmacija, Dugi Rat (1908.); Đakovština, Đakovo (1921.); DIK, Đurđenovac (1895.); Karlovačka pivovara, Karlovac (1854.); KIO, Karlovac (1903.); Lola Ribar (osnovana pod imenom Tulić Mlin), Karlovac (1932.); Cemex, Kaštela (1904.); TOP, Kerestinec (1922.); Podravka, Koprivnica (1934.); Brodogradilište Kraljevica (1729.); Mlinar, Križevci (1903.); Cetina, Omiš (1930.); Drava tvornica žigica, Osijek (1856.); Kandit, Osijek (1920.); Karolina, Osijek (1909.); Osječka pivovara, Osijek (1856.); Saponia, Osijek (1894.); Tvornica šećera, Osijek (1905.); Gavrilović, Petrinja (1690.); IGM Ciglana, Petrinja (1920.); Sardina, Postire (1907.); Zvečevo, Požega (1921.); Brionka, Pula (1942.); Brodogradilište Uljanik, Pula (1856.); Istra cement, Pula (1925.); Brodogradilište 3. Maj (osnovano pod imenom Kvarnersko brodogradilište), Rijeka (1892.); Torpedo, Rijeka (1853.); Tvornica papira, Rijeka (1821.); Viktor Lenac, Rijeka (1896.); Mirna, Rovinj (1877.); Tvornica duhana Rovinj, Rovinj (1872.); Div tvornica vijaka, Samobor (1884.); Segestica, Sisak (1918.); Željezara Sisak, Sisak (1938.); Ciglana IGM, Sladojevci (1900.); Đuro Đaković (osnovana pod imenom Prva jugoslavenska tvornica vagona, stojeva i mostova), Slavonski Brod (1921.); Brodosplit, Split (1931.); TAL, Šibenik (1937.); TEF, Šibenik (1897.); Brodotrogir, Trogir (1922.); Metalska industrija, Varaždin (1939.); Mundus, Varaždin (1892.); Varteks, Varaždin (1918.); Jadranka, Vela Luka (1892.); Zdenka, Veliki Zdenci (1897.); Dilj, Vinkovci (1922.); OPECO, Virovitica (1896.); TVIN, Virovitica (1913.); Pik, Vrbovec (1938.); Borovo, Vukovar (1931.); Maraska, Zadar (1768.); Badel, Zagreb (1862.); Cedevita, Zagreb (1929.); Chromos, Zagreb (1920.); Croatia osiguranje, Zagreb (1884.); DTR, Zagreb (1914.); Dukat, Zagreb (1912.); Elka, Zagreb (1927.); Franck, Zagreb (1892.); Gradske pekare Klara, Zagreb (1909.); Gredelj, Zagreb (1894.); INA, Zagreb (1882.) *- zapravo nastala 1964. iz Kombinata za naftu i plin, a koji je nastao držanom krađom i spajanjem triju rafinerija: riječke (osnovana 1882.), sisačke (1927.) i zagrebačke (1927.); Jadran, Zagreb (1930.); Jamnica, Zagreb (1828.); Katran, Zagreb (1890.); Končar, Zagreb (1921.); Kraš (osnovan pod nazivom Union), Zagreb (1911.); Lipa Mill, Zagreb (1907.); Medika, Zagreb (1922.); Pastor, Zagreb (1930.); Pliva, Zagreb (1921.); Prvomajska, Zagreb (1936.); TEŽ, Zagreb (1929.); TOZ-Penkala, Zagreb (1937.); Tvornica duhana, Zagreb (1817.); Zagrebačka banka, Zagreb (1914.); Zagrebačka pivovara, Zagreb (1892.); Zvijezda ulje, Zagreb (1916.); Karbon, Zaprešić (1932.).
Može se lako vidjeti da je praktično sve što vrijedi nastalo prije Titove socijalističke diktature. Ovi podatci su inače ranije već publicirani u nekim hrvatskim medijima.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 12:08 |
|
|
Tito ih je nacionalizirao. Podijelio narodu. To su sve tvornice stranih tajkuna bile u kojima su Hrvati bili doslovno robovi
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 13:49 |
|
|
Mislim da ne znaš značenje riječi doslovno.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:16 |
|
|
Radi se o pohlepnim i glupim Hrvatima (govorim o njima), koji nemaju veze sa svijetom, a misle živjeti lagodno kao prasi. Ljudi bez kralježnice. To se odnosi na bar 50% tzv. naših iseljenika u zadnjih nekoliko godina.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:19 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Tito ih je nacionalizirao. Podijelio narodu. To su sve tvornice stranih tajkuna bile u kojima su Hrvati bili doslovno robovi Podieljene partijskim antihrvatskim poslušnicima dobrim dielom i Srbima. Mom nonotu uništili obrt s ogromnim porezima, da bi mu onda u 3. maju kasnila plaća i bio slan na čekanje. Ne znam kojem narodu je Tito što dielio, ali Hrvati su 90-ih samo dobili devastirano gospodarstvo i uništen radni mentalitet.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:31 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mislim da ne znaš značenje riječi doslovno. O uvjetima rada u Rijeci krajem 19 stoljeća: Radni tjedan je dug, radi se 12 sati dnevno uz sat vremena dnevnog odmora. Ne postoji radna odjeća, ni zaštitna, pa su ozljede česte, kao i zarazne bolesti. Ni epidemija kolere tvornicu papira nije mimoišla. Ne vodi se računa o higijensko – tehničkim uvjetima rada, posebice prljava odjeljenja su krparnice ili štracere. Nisu postojale kupaonice s tuševima, a radnici nisu dobivali niti radnu zaštitnu odjeću, niti zaštitne maske. Stare krpe nisu se čak niti dezinficirale pa se u nekoliko navrata pojavila smrtonosna bolest zvana cunjavica ili cunjevina.27 Krpe koje su dolazile u tvornicu bile su prljave i prepune kojekakvih nečistoća i bolesti za koje se nije ni znalo. Ante Starčević dopisom je obavijestio Hrvatski sabor 23. lipnja 881. godine: "U papirnici na Sušaku radi mnogo ženskih one okolice. Među njimi često se pokazuje nagla smert, o čemu se govorilo i u mestu i u novinah. Javne oblasti ne uzeše obzir nate glase ni na uzrok iz kojega oni potiču, one bar neumiriše javno mnenje u tom pogledu. Kako obično biva u takovih nesgodah, i tu se svašto govori; a što kažu očevici iz okolice, ovo je u kratko: Nagla smert pokazuje se osobito kod onih ženskih, koje pobiru i čehaju cunju; te radnice posluju i prostorih razmerno tesnih, u kojih nema vetrenja, dosledno ni zraka zdrava koliko ga treba; cunje neoprene i kažu da u nekojih mora biti versta otrovi ili druge sastavine, koja je zdravlju škodljiva; pervih 20 danah ovog meseca, umerle su 22 između tih radnicah; za 12 urah posle smerti telo pocerni i počne raspadati se." Ovo je samo jedan od primjera. Radila su djeca, žene. 12 sati na dan , 7 dana tjedno, 365 dana u godini, ne postoji godišnji odmor, ne postoji bolovanje, ne postoji ništa a plaća nikakva. Umiralo se masovno na radu, prava nikakva.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:33 |
|
|
U Rijeci je početkom veljače 1906. organiziran masovni štrajk na kojemu su se okupili radnici iz riječkih tvornica istupajući protiv loših uvjeta rada. Štrajku se priključilo svih 600 radnika Tvornice papira tražeći poboljšanje radničkog položaja u tvornici, skraćenje radnog vremena, nedjelju kao neradni dan, povećanje plaće za 20 posto te osnivanje radničkog odbora od osam radnika koji bi posredovali između radnika i poslodavca. Uz štrajk, i sindikalne su aktivnosti jedan od alata u pokušaju unaprjeđenja uvjeta rada, pa su različite sindikalne organizacije pregovarale s upravom tvornice. Raspravljalo se o nadnicama, radnom vremenu, potrebnom radnoj i zaštitnoj odjeći, godišnjem odmoru. Nije bilo nikakvih rezultata
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:37 |
|
|
Rudari su npr. radili od 12 do 15 sati na dan, 7 dana tjedno. Dugo radno vrijeme pratile su niske i nedostatne plaće. Porast životnih troškova u tom razdoblju pratio je pad nominalnih nadnica radništva. Plaća se dobivala uglavnom tjedno ili svakih 14 dana, iznos se razlikovao za nekvalificirano, kvalificirano radništvo, žene i djecu. Za veliku većinu radništva troškovi podmirenja najosnovnijih potreba premašivali su bijedne radničke nadnice. U nemogućnosti osiguranja kvalitetnijeg smještaja radništvo i njihove obitelji morali su živjeti u najamnim stanovima smještenima u podrumskim i tavanskim prostorijama koji su se sastojali uglavnom od manje sobe i kuhinje. Često su higijenu obavljali u kuhinji, a zahod je bio zajednički za više stanova. Oni koji su pak živjeli bez obitelji spavali su na podu u prostorijama u kojima su radili, bez svjetla i zraka zajedno s ostalim radnicima. Radna mjesta također nisu imala adekvatnu higijensko-tehničku zaštitu što je uzrokovalo česta oboljenja, ozljede na radu i smrtnost. Rad su obavljale i žene i djeca, ali za značajno manju plaću.
Žene su krajem 19. stoljeća dobivale uglavnom 40-70% niže plaće od muškaraca, a djeca su zarađivala četiri do pet puta manje od žena i muškaraca. Njihovo zapošljavanje u pojedinim je slučajevima smanjivalo nadnice muškim radnicima. To je kod potonjih često dovodilo do inzistiranja na zabrani rada ženama i djeci koje su smatrali svojom konkurencijom. Ne može se reći kako se tim problemom detaljnije bavilo unutar radničkog pokreta u Hrvatskoj, no postojali su članovi pokreta koji su adresirali nepovoljne posljedice zapošljavanja žena poput smanjenja mogućnosti opstanka radničke klase, otežavanje osnutka obitelji, nepovoljnog utjecaja na odgoj djece pa i razvoj prostitucije.
Treba istaknuti Dragutina Kalea, zagrebačkog tipografa i jednog od urednika ,,Radničkoga prijatelja”, koji je 1874. objavio brošuru ,,Njekoliko riječi o družtvenom životu”. Svrha joj je bila potaknuti hrvatsko radništvo na društveno-politički angažman, a među zahtjevima koje je podržao nalazili su se neki već spomenuti poput općeg prava glasa (za muškarce), slobode tiska, propisanog vremena za dnevnu radnju, ukidanje nedjeljnog rada, ukidanje stajaće vojske i uvođenje pučke narodne obrane te obavezno i besplatno školovanje.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:38 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 14:56 |
|
|
I u Engleskoj je bilo tako u 19. stoljeću, nema to veze sa Hrvatima.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 15:03 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: I u Engleskoj je bilo tako u 19. stoljeću, nema to veze sa Hrvatima. Itekako ima. Hrvat Tito je to ukinuo i tvornice podijelio narodu. I profit tvornica je išao u državnu i lokalnu kasu a ne stranim bogatunima, a o razilici o radničkim pravima je suludo i govorit. Što s tiče Engleske i općenito Zapada oni su bili prisljeni poboljšat uvjete rada radnicima odnosno robovima upravo zbog socijalističkih država. Imali bi komunističke revolucije i tamo da nisu.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 15:05 |
|
|
Što se tiče Hrvata, u Rijeci su samo Hrvati bili radnici. Talijani i austrijanci su bili aristokracija i birokracija. Možda jedino u Istri je bilo i Talijana radnika
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 20 ruj 2024, 22:30 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: I u Engleskoj je bilo tako u 19. stoljeću, nema to veze sa Hrvatima. Itekako ima. Hrvat Tito je to ukinuo i tvornice podijelio narodu. I profit tvornica je išao u državnu i lokalnu kasu a ne stranim bogatunima, a o razilici o radničkim pravima je suludo i govorit. Što s tiče Engleske i općenito Zapada oni su bili prisljeni poboljšat uvjete rada radnicima odnosno robovima upravo zbog socijalističkih država. Imali bi komunističke revolucije i tamo da nisu. Lako je tuđe podijeliti, posebice kad završiš u (komunističkom) izocijalizmu, a prezireš zapadni kapitalizam, pa moraš silom prilika eksperimentirat. Nego, i YU je već sredinom 60tih kroz gospodarsku reformu postala polukapitalistička zemlja.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 21 ruj 2024, 00:45 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20758 Lokacija: među zvijezdama
|
Treba sve ove teme o Sugoslaviji u jednu. Hrobi ih je sam otvorio 300.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 21 ruj 2024, 13:35 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Mislim da ne znaš značenje riječi doslovno. O uvjetima rada u Rijeci krajem 19 stoljeća: Radni tjedan je dug, radi se 12 sati dnevno uz sat vremena dnevnog odmora. Ne postoji radna odjeća, ni zaštitna, pa su ozljede česte, kao i zarazne bolesti. Ni epidemija kolere tvornicu papira nije mimoišla. Ne vodi se računa o higijensko – tehničkim uvjetima rada, posebice prljava odjeljenja su krparnice ili štracere. Nisu postojale kupaonice s tuševima, a radnici nisu dobivali niti radnu zaštitnu odjeću, niti zaštitne maske. Stare krpe nisu se čak niti dezinficirale pa se u nekoliko navrata pojavila smrtonosna bolest zvana cunjavica ili cunjevina.27 Krpe koje su dolazile u tvornicu bile su prljave i prepune kojekakvih nečistoća i bolesti za koje se nije ni znalo. Ante Starčević dopisom je obavijestio Hrvatski sabor 23. lipnja 881. godine: "U papirnici na Sušaku radi mnogo ženskih one okolice. Među njimi često se pokazuje nagla smert, o čemu se govorilo i u mestu i u novinah. Javne oblasti ne uzeše obzir nate glase ni na uzrok iz kojega oni potiču, one bar neumiriše javno mnenje u tom pogledu. Kako obično biva u takovih nesgodah, i tu se svašto govori; a što kažu očevici iz okolice, ovo je u kratko: Nagla smert pokazuje se osobito kod onih ženskih, koje pobiru i čehaju cunju; te radnice posluju i prostorih razmerno tesnih, u kojih nema vetrenja, dosledno ni zraka zdrava koliko ga treba; cunje neoprene i kažu da u nekojih mora biti versta otrovi ili druge sastavine, koja je zdravlju škodljiva; pervih 20 danah ovog meseca, umerle su 22 između tih radnicah; za 12 urah posle smerti telo pocerni i počne raspadati se." Ovo je samo jedan od primjera. Radila su djeca, žene. 12 sati na dan , 7 dana tjedno, 365 dana u godini, ne postoji godišnji odmor, ne postoji bolovanje, ne postoji ništa a plaća nikakva. Umiralo se masovno na radu, prava nikakva. Vidis, ja sam u tebi, Druze Rika, do skoro vidio samo pobudaljelog islamofoba, ali sam skontao da posjedujes jako izrazenu klasnu svijest, sto te u mojim ocima cini jako simpaticnim. Jer nema mnogo ljudi koji imaju klasnu svijest. Pogotovo na forumu. Ali moras shvatiti da je veoma tesko raspravljati s ljudima koji ju nemaju. Ovde je sigurno veci dio protivnika socijalizma i Jugoslavije imucniji, posjeduju vjerovatno previse da bi zudili za socijalnom i ekonomskom pravdom, a onda imas i one kojima su mozgovi jednostavno previse isprani holivudskom kokakola propagandom. Evo jedna Sarajka npr. Ima "drzavu" koja se zove BiH, protektorat, i naziva drzavetinu poput SFRJ "Sugoslavijom". Nema tu smisla objasnjavati.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|