|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 56 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
novosve
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 14:09 |
|
|
nemabosne je napisao/la: takođe srpska crkva u slučaju nekakvih nepredviđenih okolnosti može da ukine taj Tomos koji je dala makedonskoj crkvi jer se u ovom slučaju srpska crkva gleda kao crkva majka makedonskoj
Može li Carigrad ukinuti srpsku, bugarsku, rusku i ostale Crkve kojima je on majka? A što ćemo tek s činjenicom da je crkva majka carigradskoj ona antiohijska, koja je odbacila kalcedonski sabor, nakon što je na carigradskom koncilu carigradskska crkva izdignuta iznad antiohijske i aleksandrijske, iako su ove imale apostolski primat. eklesiološki kaos
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 14:17 |
|
|
Neznam je napisao/la: Zamjena teza, Krist jasno pokazuje na primjeru farizeja da oni koji se busaju u prsa sa nekakvim slijedom i legitimitetom ne moraju biti stvarni božiji ljudi nego mogu biti sinovi Sotone, takvi su na kraju i optužili Krista
Ne moraju biti oni osobno (i često i nisu!!), ali to ne umanjuje značaj božanski uspostavljenih institucija. To su dvije različite stvari, osoba i institucija koju predstavlja. Osoba može biti kvarna, ali institucija i dalje ima svoj značaj. Samo Bog može institucije koje je uspostavio i rasformirat ili zamijeniti. Što je Isus i napravio, uspostavivši Crkvu, dok su starozavjetni hram i njegova služba i prinošenje žrtava ukinuti. Problem je što su si mnogi umislili da i oni mogu isto što i Isus.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 17:35 |
|
|
novosve je napisao/la: nemabosne je napisao/la: takođe srpska crkva u slučaju nekakvih nepredviđenih okolnosti može da ukine taj Tomos koji je dala makedonskoj crkvi jer se u ovom slučaju srpska crkva gleda kao crkva majka makedonskoj
Može li Carigrad ukinuti srpsku, bugarsku, rusku i ostale Crkve kojima je on majka? A što ćemo tek s činjenicom da je crkva majka carigradskoj ona antiohijska, koja je odbacila kalcedonski sabor, nakon što je na carigradskom koncilu carigradskska crkva izdignuta iznad antiohijske i aleksandrijske, iako su ove imale apostolski primat. eklesiološki kaos da to je jedna od negativnih stvari odnosa između crkava u pravoslavlju ako nemaš vrhovnog poglavara onda stvari budu vrlo komplikovane naravno da Carigrad može da oduzme tomos koji je dao crkvama još od 10 vijeka međutim pitanje je da l' to može da se sprovede u realnosti trenutno pravoslavne crkve su u raskolu s jedne strane imamo rusku crkvu s druge strane imamo carigradsku ruska crkva je prekinula i izašla iz bilo kakvog dijaloga sa katolicima dok carigradska održava i to i dalje i uvjeren sam da će u bližoj budućnosti priznati primat pape naći će se vjerovatno neki kompromis oko filokve što ne bi bilo ni prvi put već se dešavalo u istoriji nešto kao firentinski sabor razlog ovakvog raskola je uglavnom zato što je priznata pravoslavna crkva Ukrajine od strane carigradskog patrijarha tu odluku su pratile sve crkve gde Rusi nemaju nekog uticaja Grci kiprani i Aleksandrija dok Ruse podržavaju Srbi djelimično Bugari djelimično Rumuni Jerusalim i antiohija ja ga zovem turski patrijarh jer mora da služi tursku vojsku i po nekom dogovoru sa Turcima mora da bude Grk ali koji je rođen u Turskoj ta fanarska četvrt gde se nalazi sjedište carigradske patrijaršije odmah je sklopila dogovor kad je pala vizantijsko carstvo sa Turcima da kontrolišu sve pravoslavne hrišćane na prostoru osmanske imperije dok su Srbi bili jaki na Balkanu bili su otvorenom sukobu sa carigradom i ne samo srbi sjećam se da sam čitao u nekoj literaturi kada je propala Pećka patrijaršija ona obnovljena da je carigradska patrijaršija zavladala bukvalno čitavim turskim balkanom i postavljala svoje vladike pa je bilo interesantno da pročitam da je u Sarajevu organizovan protest Srba ne znam 18 vijek tako neka godina da ne žele da uče sveto pismo na grčkom jeziku trenutno carigradski patrijarh nema nekog uticaja ali ima uticaja recimo u tim crkvama koje su u nekakvom raskolu sa crkvama majkama kao što je ukrajinska ili jedna od ukrajinskih i kao što je makedonska svako priznanje dobro dođe zar ne tako da ako hoćete praviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu mislim da bi vam to bio peti pokušaj za 100 godina eto vam prilike iako je korektan odnos ali hladan između srpske i turske crkve mislim da je skoro carigradski patrijarh i kritikovao ovog našeg zato što mu odlaže posjetu takođe je postojala priča da bi carigradski patrijarh mogao priznati i crnogorsku i kosovsku crkvu kao što je planirao i makedonsku mislim da je trenutan odnos bolji između srpske i katoličke crkve nego sa carigradskim patrijarhom
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 17:37 |
|
|
|
mislim da je priznanje ukrajinske crkve da se desilo neposredno prije invazije Rusije mislim da ovaj patrijarh turski ima nekakve veze sa cia ne bih da idem u teorije zavjere možda se može pronaći na internetu nešto o tome
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 17:45 |
|
|
|
takođe carigradska patrijaršija je jedan od razloga zašto je dosta stanovništva pravoslavnog prihvatilo islam naime čitao sam u Makedoniji da se dešavalo da čitavo selo pređe na islam jer su im stavili nekog grčkog vladiku koji je stavio ogromne poreze posle seobe Srba u austriju kontrolu nad pećkom patrijaršijom skriveno preuzimaju fanarioti odnosno ljudi iz carigradske patrijaršije od zadnjih 10 pećkih patrijarha mislim da je pet bilo da su Srbi a pet Grci poslednji je bio Grk i mislim da je zatražio od sultana da se ukine Pećka patrijaršija i da se stavi pod kontrolu carigradske patrijaršije a sam on je podnio ostavku zbog kockarskih dugova š šta je bio cilj Carigrada nisam siguran ali mislim da je bio cilj da se pogrči čitav Balkan preko crkve i grčkog jezika kako bi lakše obnovili nekakvo treće rimsko carstvo na koje su Grci polagali pravo do stvaranja prve grčke
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 17:55 |
|
|
|
i ako se velika seoba desila zbog straha od turske odmazde jer su Srbi stali na stranu habsburgovaca postoji teza da su Grci imali neki skriveni uticaj na te neke srpske vjerske poglavare da stanu na stranu Austrije kako bi lakše zavladali slovenskim pravoslavnim eparhijama vjerovatno je bila ta teza evo dragi sultanoovi te ništa ne ne slušaju bilo bi lijepo da im ukineš crkvu ipak je fanar imao više uticaja na dvor sultana nego neka brda balkanska a i sam Carigrad mislim da je da je u ta doba i dalje bio većinski hrišćanski možda blaga većina
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 20:42 |
|
|
|
Sama pećka patrijaršija je obnovljena fermanom sotonog roba sultana sulje I. A ukinuta je fermanom sotonog roba sultana muje IIi.
Pošto te smatram normalnijim i razumnijim od prosječnog Srbija, ajde iskreno odgovori na pitanje.
Jel tebi normalno da neku kršćansku crkvu osnuje muhamedansko pseto?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 20:52 |
|
|
nemabosne je napisao/la: da to je jedna od negativnih stvari odnosa između crkava u pravoslavlju ako nemaš vrhovnog poglavara onda stvari budu vrlo komplikovane naravno da Carigrad može da oduzme tomos koji je dao crkvama još od 10 vijeka međutim pitanje je da l' to može da se sprovede u realnosti
naravno da ne može, zato je jasno da je eklesiologija u praksi u pravoslavlju totalno propala. Cesaropapizam i etnofiletizam su doslovce razorili strukturu pravosalvne Crkve. nemabosne je napisao/la: trenutno pravoslavne crkve su u raskolu s jedne strane imamo rusku crkvu s druge strane imamo carigradsku ruska crkva je prekinula i izašla iz bilo kakvog dijaloga sa katolicima dok carigradska održava i to i dalje i uvjeren sam da će u bližoj budućnosti priznati primat pape naći će se vjerovatno neki kompromis oko filokve što ne bi bilo ni prvi put već se dešavalo u istoriji nešto kao firentinski sabor
to je vjerojatno dugoročna strategija Rima, no nisam siguran da Carigrad to želi, Carigrad želi biti papa za pravoslavce, što je oduvijek i htio biti, papa istoka. Da bi imao potporu zapada, biti će blizak i Rimu, ali ne toliko da prizna primat. Na kraju je carigradska težnja da bude papa istoka dovel do toga da pravoslavlje ima sada hrpu papa i svaki je u odnosu na Carigrad što je Carigrad u odnosu na Rim bio do raskola.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 02 ruj 2026, 21:12 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 4976 Lokacija: Dridska Župa
|
nemabosne je napisao/la: i ako se velika seoba desila zbog straha od turske odmazde jer su Srbi stali na stranu habsburgovaca postoji teza da su Grci imali neki skriveni uticaj na te neke srpske vjerske poglavare da stanu na stranu Austrije kako bi lakše zavladali slovenskim pravoslavnim eparhijama vjerovatno je bila ta teza evo dragi sultanoovi te ništa ne ne slušaju bilo bi lijepo da im ukineš crkvu ipak je fanar imao više uticaja na dvor sultana nego neka brda balkanska a i sam Carigrad mislim da je da je u ta doba i dalje bio većinski hrišćanski možda blaga većina Carigrad je imao relativnu kršćansku većinu sve do balkanskih ratova. Samo su bili rascjepkani
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 12:23 |
|
|
horus je napisao/la: Sama pećka patrijaršija je obnovljena fermanom sotonog roba sultana sulje I. A ukinuta je fermanom sotonog roba sultana muje IIi.
Pošto te smatram normalnijim i razumnijim od prosječnog Srbija, ajde iskreno odgovori na pitanje.
Jel tebi normalno da neku kršćansku crkvu osnuje muhamedansko pseto? Vidi, u to doba hrišćani se nisu puno nešto pitali u Osmanskom carstvu. Osmansko carstvo je prije svega bilo islamsko. A zbog načina na koji funkcioniše muslimanska država, morali su da održe da uvijek bude više hrišćana od muslimana, bar u evropskom dijelu, jer su bukvalno živjeli od poreza i pljačke, da ne dižu bune i ustanke, i zbog drugih država i naroda, pa i prodaje roblja. Tako da će nekim brojnijim hrišćanima dati i neke povlastice. Recimo, Vlaška i Moldavija su gotovo čitavu istoriju bile subjekat Osmanske imperije, a vrlo malo vremena su bile okupirane. Takođe, na primjer, Karađorđev ustanak nije bio ustanak protiv Turske, nego ustanak protiv dahija, a dahije su bile u ratu protiv Turske. Kasnije, kad je dobio zamah, onda se nastavilo i protiv Turske. Kao što sam rekao, i sama Carigradska patrijaršija je sklopila ugovor i neformalni dogovor sa Turcima. Imali su ogroman uticaj na turskom dvoru, a i dan-danas može se reći da glavnu pravoslavnu crkvu kontrolišu Turci. Njihova neskrivena želja je bila da se porobi sve slavensko stanovništvo pravoslavnog porijekla i da se pogrči. Mislim da su Srbi kroz čitavu istoriju bili u lošim odnosima sa Carigradom. Recimo, kad je osnovana Srpska patrijaršija 1340 i neke Grci su bacili anatemu a skinuli je 30 godina kasnije. srpsku crkvu tek su priznali 1922. skoro 2 godine od kad je osnovana ponovo. Slično kao što smo sa Rusima u političkom smislu u dobrim odnosima zadnjih 20 godina i možda tokom 20. vijeka još nekih 20-ak godina. 1903-1917. A što se tiče muslimanske kontrole — pravoslavna glavna svetinja Aja Sofija je u stvari džamija danas. Kad su pale te zadnje srpske vlastele, odnosno kad je palo Smederevo, završava se i poglavlje Pećke patrijaršije. Mislim da je zadnji patrijarh vrlo brzo umro poslije pada Smedereva. Sve eparhije prelaze pod kontrolu Ohridske arhiepiskopije, koja je opet pod kontrolom Vaseljenske patrijaršije. Mislim da su u to doba glavninu sveštenstva i vladika Ohridske arhiepiskopije činili upravo Grci. Oni u tom trenutku sebe i ne smatraju Grcima, nego smatraju Rimljanima i nasljednicima Rimskog carstva i smatraju da im pripada sva teritorija Rimskog carstva. Helenizacija dolazi tek u 19. vijeku. Masovnim turčenjima i političkim intrigama i uticajima ranijim koje smo imali na Balkanu, uspjeli smo da dođemo do osmanskog dvora, da dosta vezira i velikih vezira budu porijeklom Srbi. A vjerovatno i kako bi se umirio narod, jer su Turci planirali da idu dalje u Evropu, pa im ne treba jedno žarište u Evropi, darovali su i obnovili Pećku patrijaršiju, koja je imala veoma ogromno prostranstvo — može se reći Velika Srbija u Osmanskom carstvu. Da nije bilo te obnove, vjerovatno bi čitav Balkan bio poturčen. Šta znam, možda po nas Srbe, a i po sve ostale, bi bilo bolje da se nismo bunili protiv Osmanlija, nego čekali prirodan raspad Osmanske imperije. Kad pogledam mapu te osmanske Pećke patrijaršije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 12:33 |
|
|
Citat: Srbi kroz čitavu istoriju bili u lošim odnosima sa Carigradom Nisu. Citat: Bitka na Rovinama (1395): Srpski vazali, uključujući Marka Kraljevića (kralja Marka Mrnjavčevića) i Konstantina Dejanovića, borili su se na strani sultana Bajazita I protiv vlaškog vojvode Mirče Starijeg. Oba srpska vladara poginula su u ovoj bitki boreći se za osmansku stranu.
Bitka kod Nikopolja (1396): Ovo je vjerovatno najpoznatiji primjer. Velika krstaška vojska pod vodstvom ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog pokušala je protjerati Turke s Balkana. U ključnom trenutku bitke, kada je ishod bio neizvjestan, juriš teške srpske konjice pod vodstvom sultanovog vazala, kneza Stefana Lazarevića (sina kneza Lazara), donio je potpunu pobjedu Osmanlijama. Ovaj poraz krstaša zapečatio je sudbinu Balkana za naredne vijekove.
Bitka kod Angore (1402): Iako se ova bitka vodila u Anadoliji protiv tatarskog osvajača Tamerlana, knez Stefan Lazarević je ponovo predvodio elitne srpske oklopnike na strani sultana Bajazita I. Iako su Osmanlije izgubile, savremenici su zabilježili da su se srpski odredi borili izuzetno hrabro i vjerno, spasivši sultanovog sina od zarobljavanja. Ključno, glavni krivci za dolazak Turaka na Balkan su Srbi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 12:42 |
|
|
Machak je napisao/la: Citat: Srbi kroz čitavu istoriju bili u lošim odnosima sa Carigradom Nisu. Citat: Bitka na Rovinama (1395): Srpski vazali, uključujući Marka Kraljevića (kralja Marka Mrnjavčevića) i Konstantina Dejanovića, borili su se na strani sultana Bajazita I protiv vlaškog vojvode Mirče Starijeg. Oba srpska vladara poginula su u ovoj bitki boreći se za osmansku stranu.
Bitka kod Nikopolja (1396): Ovo je vjerovatno najpoznatiji primjer. Velika krstaška vojska pod vodstvom ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog pokušala je protjerati Turke s Balkana. U ključnom trenutku bitke, kada je ishod bio neizvjestan, juriš teške srpske konjice pod vodstvom sultanovog vazala, kneza Stefana Lazarevića (sina kneza Lazara), donio je potpunu pobjedu Osmanlijama. Ovaj poraz krstaša zapečatio je sudbinu Balkana za naredne vijekove.
Bitka kod Angore (1402): Iako se ova bitka vodila u Anadoliji protiv tatarskog osvajača Tamerlana, knez Stefan Lazarević je ponovo predvodio elitne srpske oklopnike na strani sultana Bajazita I. Iako su Osmanlije izgubile, savremenici su zabilježili da su se srpski odredi borili izuzetno hrabro i vjerno, spasivši sultanovog sina od zarobljavanja. Ključno, glavni krivci za dolazak Turaka na Balkan su Srbi. mislio sam na carigradsku patrijaršiju a što se tiče te krivice ove su sve bitke u onom trenutku kad su Turci već bili na Balkanu i kontrolisali većinu Balkana možemo reći da je Stefan Lazarević stao na stranu evropske armije ko zna šta bi sa njega posle bilo ukoliko bi pobijedili Turke ili ukoliko bi izgubili od Turaka ukoliko bi pobjedili vjerovatno bi bio posle rastrgan od zapadnih saveznika a ukoliko bi izgubio od turske verovatno bi bio nabijen na kolac nije tu puno izbora bilo ako bi tražili krivca onda možemo ići unazad u istoriju možemo ići i do latinskih krstaša što nisu htjeli da idu na pohod na svetu zemlju nego su opljačkali Konstantinopolj i narednih 200 godina organizovali pljačkaške bande na jugu Balkana tu je možda i opala stvarna moć Vizantije gde je dosta vladara morao da se bori sa njima ne a ne sa Turcima i muslimanima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 12:44 |
|
|
|
mačak zašto se ti miješaš u u ova ozbiljna pitanja o hrišćanskoj religiji zar nema negdje neki forum koji se bavi pitanjem da li je u redu da islamska zajednica ima skrivene ćelije alkaide
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 12:49 |
|
|
nemabosne je napisao/la: mačak zašto se ti miješaš u u ova ozbiljna pitanja o hrišćanskoj religiji zar nema negdje neki forum koji se bavi pitanjem da li je u redu da islamska zajednica ima skrivene ćelije alkaide Forum je otvoren za diskusiju. Nisam religijski opterećen, dakle diskutujem objektivno. Postavio sam konkretno, nemaš argumenata da to pobiješ. Na tvoju tvrdnju dao argumente koji dokazuju suprotno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 14:12 |
|
|
Machak je napisao/la: nemabosne je napisao/la: mačak zašto se ti miješaš u u ova ozbiljna pitanja o hrišćanskoj religiji zar nema negdje neki forum koji se bavi pitanjem da li je u redu da islamska zajednica ima skrivene ćelije alkaide Forum je otvoren za diskusiju. Nisam religijski opterećen, dakle diskutujem objektivno. Postavio sam konkretno, nemaš argumenata da to pobiješ. Na tvoju tvrdnju dao argumente koji dokazuju suprotno. kod tebe nema diskusije ti samo hoćeš da se svađaš i da vrtiš u krug s tobom ne vrijedi raspravljati ni oko čega mislim da ste ti i sarajka podvojena ličnost jedne osobe čim nje nema odmah se ti pojaviš uostalom šta imam s tobom raspravljati o eklesiologiji i etnofiletizmu sam kažeš da si ateista a pritom si kulturološki musliman i pritom nemaš pojma o raskolima odnosima i dešavanjima u hrišćanskoj crkvi samo dođeš da zagadiš temu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 14:14 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: nemabosne je napisao/la: i ako se velika seoba desila zbog straha od turske odmazde jer su Srbi stali na stranu habsburgovaca postoji teza da su Grci imali neki skriveni uticaj na te neke srpske vjerske poglavare da stanu na stranu Austrije kako bi lakše zavladali slovenskim pravoslavnim eparhijama vjerovatno je bila ta teza evo dragi sultanoovi te ništa ne ne slušaju bilo bi lijepo da im ukineš crkvu ipak je fanar imao više uticaja na dvor sultana nego neka brda balkanska a i sam Carigrad mislim da je da je u ta doba i dalje bio većinski hrišćanski možda blaga većina Carigrad je imao relativnu kršćansku većinu sve do balkanskih ratova. Samo su bili rascjepkani moraju od nekog poreza ubirati mada ta hrišćanska zajednica je veoma bila uticajna to su bile zanatlije trgovci mjenjači novca i slično posebno jermenska zajednica
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:00 |
|
|
nemabosne je napisao/la: Machak je napisao/la: Forum je otvoren za diskusiju. Nisam religijski opterećen, dakle diskutujem objektivno. Postavio sam konkretno, nemaš argumenata da to pobiješ. Na tvoju tvrdnju dao argumente koji dokazuju suprotno.
kod tebe nema diskusije ti samo hoćeš da se svađaš i da vrtiš u krug s tobom ne vrijedi raspravljati ni oko čega mislim da ste ti i sarajka podvojena ličnost jedne osobe čim nje nema odmah se ti pojaviš uostalom šta imam s tobom raspravljati o eklesiologiji i etnofiletizmu sam kažeš da si ateista a pritom si kulturološki musliman i pritom nemaš pojma o raskolima odnosima i dešavanjima u hrišćanskoj crkvi samo dođeš da zagadiš temu Apsolutno ne. Fino sam naveo argumente, ti nemaš kontraargumenata. Pogrešno misliš. Pa? I vjernici raspravljaju o ateističkim pitanjima. Za početak je dovoljno da sam pobio tvoju tvrdnju ARGUMENTOVANO, dakle Srbi su itekako ratovali na strani Turaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:04 |
|
|
Machak je napisao/la: nemabosne je napisao/la:
kod tebe nema diskusije ti samo hoćeš da se svađaš i da vrtiš u krug s tobom ne vrijedi raspravljati ni oko čega mislim da ste ti i sarajka podvojena ličnost jedne osobe čim nje nema odmah se ti pojaviš uostalom šta imam s tobom raspravljati o eklesiologiji i etnofiletizmu sam kažeš da si ateista a pritom si kulturološki musliman i pritom nemaš pojma o raskolima odnosima i dešavanjima u hrišćanskoj crkvi samo dođeš da zagadiš temu
Apsolutno ne. Fino sam naveo argumente, ti nemaš kontraargumenata. Pogrešno misliš. Pa? I vjernici raspravljaju o ateističkim pitanjima. Za početak je dovoljno da sam pobio tvoju tvrdnju ARGUMENTOVANO, dakle Srbi su itekako ratovali na strani Turaka. pa naravno da smo ratovali ratovali smo i na strani austrijanaca ratovali smo na strani raznih sila svjetskih u kosovskom boju ratovali smo protiv Srba Srbi protiv Srba ali nije niko pričao o tome niti je to uopšte tema ja samo ne znam kako da te ne uvrijedim kako s tobom da neko održi normalan razgovor kad imaš problem sa kontrolom bijesa mislim da nemaš razvijenu emocionalnu inteligenciju sve primaš ka srcu i želiš samo da se svađaš kao da si muška sarajka
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:07 |
|
|
nemabosne je napisao/la: Machak je napisao/la:
Apsolutno ne. Fino sam naveo argumente, ti nemaš kontraargumenata. Pogrešno misliš. Pa? I vjernici raspravljaju o ateističkim pitanjima.
Za početak je dovoljno da sam pobio tvoju tvrdnju ARGUMENTOVANO, dakle Srbi su itekako ratovali na strani Turaka.
pa naravno da smo ratovali ratovali smo i na strani austrijanaca ratovali smo na strani raznih sila svjetskih u kosovskom boju ratovali smo protiv Srba Srbi protiv Srba ali nije niko pričao o tome niti je to uopšte tema ja samo ne znam kako da te ne uvrijedim kako s tobom da neko održi normalan razgovor kad imaš problem sa kontrolom bijesa mislim da nemaš razvijenu emocionalnu inteligenciju sve primaš ka srcu i želiš samo da se svađaš kao da si muška sarajka S kontrolom bijesa? Tako što sam argumentovano pobio tvoju tvrdnju? Ok.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:21 |
|
|
pa naravno da smo ratovali ratovali smo i na strani austrijanaca ratovali smo na strani raznih sila svjetskih u kosovskom boju ratovali smo protiv Srba Srbi protiv Srba ali nije niko pričao o tome niti je to uopšte tema
ja samo ne znam kako da te ne uvrijedim kako s tobom da neko održi normalan razgovor kad imaš problem sa kontrolom bijesa mislim da nemaš razvijenu emocionalnu inteligenciju sve primaš ka srcu i želiš samo da se svađaš kao da si muška sarajka
S kontrolom bijesa? Tako što sam argumentovano pobio tvoju tvrdnju? Ok. da ali ja nisam iznio nikakve tvrdnje samo si se umiješao u razgovor i ubacio temu koja nije predmet ovog razgovora niti sam šta govorio protiv Turaka u negativnom smislu čak sam rekao da bi je možda bolje za Srbe da se nisu bunili protiv osmanske imperije jer bi svejedno propala samo ne znam odakle taj skriveni osjećaj da se brane Turci niti sam napadao bošnjake niti sam napadao Turke valjda ti misliš ako Srbin nešto piše o Turcima javlja ti se odbrambeni mehanizam da braniš Turke pa i turskog patrijarha nema veze što je pravoslavac sve više sam ubjeđen da su te ubacili iz iz obaveštajne službe Bosne i Hercegovine da nerviraš ljude na ovom forumu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:24 |
|
|
nemabosne je napisao/la: Machak je napisao/la: S kontrolom bijesa? Tako što sam argumentovano pobio tvoju tvrdnju? Ok.
da ali ja nisam iznio nikakve tvrdnje samo si se umiješao u razgovor i ubacio temu koja nije predmet ovog razgovora niti sam šta govorio protiv Turaka u negativnom smislu čak sam rekao da bi je možda bolje za Srbe da se nisu bunili protiv osmanske imperije jer bi svejedno propala samo ne znam odakle taj skriveni osjećaj da se brane Turci niti sam napadao bošnjake niti sam napadao Turke valjda ti misliš ako Srbin nešto piše o Turcima javlja ti se odbrambeni mehanizam da braniš Turke pa i turskog patrijarha nema veze što je pravoslavac sve više sam ubjeđen da su te ubacili iz iz obaveštajne službe Bosne i Hercegovine da nerviraš ljude na ovom forumu Da se prisjetimo Citat: Srbi kroz čitavu istoriju bili u lošim odnosima sa Carigradom Ovo si ti napisao. Možeš li pojasniti? Meni se javlja odbrambeni mehanizam? Za Turke? Jebe mi se iskreno za njih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:32 |
|
|
da ali ja nisam iznio nikakve tvrdnje samo si se umiješao u razgovor i ubacio temu koja nije predmet ovog razgovora niti sam šta govorio protiv Turaka u negativnom smislu čak sam rekao da bi je možda bolje za Srbe da se nisu bunili protiv osmanske imperije jer bi svejedno propala samo ne znam odakle taj skriveni osjećaj da se brane Turci niti sam napadao bošnjake niti sam napadao Turke valjda ti misliš ako Srbin nešto piše o Turcima javlja ti se odbrambeni mehanizam da braniš Turke pa i turskog patrijarha nema veze što je pravoslavac sve više sam ubjeđen da su te ubacili iz iz obaveštajne službe Bosne i Hercegovine da nerviraš ljude na ovom forumu
Da se prisjetimo Citat: Srbi kroz čitavu istoriju bili u lošim odnosima sa Carigradom Ovo si ti napisao. Možeš li pojasniti? Meni se javlja odbrambeni mehanizam? Za Turke? Jebe mi se iskreno za njih. a već sam ti objasnio šta sam mislio ali nema potrebe da ti govorim šta sam mislio jer svejedno ćeš ti u svojoj glavi da razviješ film koji će odgovara tvom narattivu uglavnom upropastio si lijepu temu i normalan razgovor
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 15:39 |
|
|
|
Gubiš se opasno. Hajd zdravo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Neznam
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 03 ruj 2026, 23:00 |
|
|
novosve je napisao/la: Neznam je napisao/la: Zamjena teza, Krist jasno pokazuje na primjeru farizeja da oni koji se busaju u prsa sa nekakvim slijedom i legitimitetom ne moraju biti stvarni božiji ljudi nego mogu biti sinovi Sotone, takvi su na kraju i optužili Krista
Ne moraju biti oni osobno (i često i nisu!!), ali to ne umanjuje značaj božanski uspostavljenih institucija. To su dvije različite stvari, osoba i institucija koju predstavlja. Osoba može biti kvarna, ali institucija i dalje ima svoj značaj. Samo Bog može institucije koje je uspostavio i rasformirat ili zamijeniti. Što je Isus i napravio, uspostavivši Crkvu, dok su starozavjetni hram i njegova služba i prinošenje žrtava ukinuti. Problem je što su si mnogi umislili da i oni mogu isto što i Isus. Uf, opet zamjena teza. Pa ja sam prvi rekao da Krist priznaje institucije i legitimitet onih koji ih predstavljaju, vjernicima čak govori da ti imaju ispravnu religiju, ispravno prenose Pismo. Ali u isto vrijeme istim tim ljudima koji imaju ispravnu religiju i institucionalni legitimitet osporava da su božiji ljudi. Za iste te ljude koji su super religiozni i koji strogo paze na najmanje, najsitnije religijske detaljčiće i pravila kaže da su đavliji sinovi. Zašto? Zato što ih je religijski ponos zaslijepio i njihova religija je postala sama sebi svrha, razlog da se dive sami sebi i svojoj religijskoj ispravnosti, a u svemu tome su izgubili poniznost, vjeru i kontakt s Bogom. Farizeji su tu samo slika, primjer iskvarene i isprazne religije koja postoji od početka Biblije, a nastavlja se i u Novom zavjetu.
_________________ franciscan controlled mindset
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Geografija eparhija SPC Postano: 04 ruj 2026, 09:25 |
|
|
Neznam je napisao/la: Uf, opet zamjena teza. Pa ja sam prvi rekao da Krist priznaje institucije i legitimitet onih koji ih predstavljaju, vjernicima čak govori da ti imaju ispravnu religiju, ispravno prenose Pismo. Ali u isto vrijeme istim tim ljudima koji imaju ispravnu religiju i institucionalni legitimitet osporava da su božiji ljudi. Za iste te ljude koji su super religiozni i koji strogo paze na najmanje, najsitnije religijske detaljčiće i pravila kaže da su đavliji sinovi. Zašto? Zato što ih je religijski ponos zaslijepio i njihova religija je postala sama sebi svrha, razlog da se dive sami sebi i svojoj religijskoj ispravnosti, a u svemu tome su izgubili poniznost, vjeru i kontakt s Bogom.
Farizeji su tu samo slika, primjer iskvarene i isprazne religije koja postoji od početka Biblije, a nastavlja se i u Novom zavjetu.
pa ja i ti se oko ovoga slažemo. ja ti samo kažem da je Isus u slučaju starozavjetnih institucij najavio i sproveo i njihovo ukidanje i zamjenu novim, ali ne zato što su ih vodili kvarni i grešni ljudi sa svojom ispraznom religijom, nego zato što su ispunile svoju svrhu (preprema za dolazak Mesije i nagovještaj Njega), a nisu prihvatile Njega i Njegovo poslanje. Starozvjetne institucije su zamjenjene novozavjetnim. Isus je uspostavio Crkvu, na čelu s apostolima, i to kao instituciju. A starozavjetni Hram je uništen, žrtve su prestale, starozavjento svećeništvo više ne postoji. Stare institucije su nestal, nova je uspostavljena. I u novim institucijama često budu kvarni i loši ljudi, koji rade, a i govore loše stvari, koji su poput farizeja u staro doba, ali te institucije nitko više ne može zamijeniti ni ukinuti, do Boga samog. Ovo je Novi i Vječni Savez. Nema tu nikakve zamjene teza, sasvim si u pravu da i u novim institucijama često sjede ljudi prazne i iskvarene religije, ali te institucije su nezamjenjive.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|