|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 52 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
mario_cro
|
Naslov: Emigracija u svijet ? Postano: 29 lis 2011, 23:08 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3688 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Već duže vrijeme razmišljam o odlasku u neku dalju i bolju zemlju u kojoj se može živjeti od svog rada .Dosta sam čitao po raznim forumima iskustva ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom ,savjete i slično.Ali meni osobno je zbilja to sve zbunjujuće,mislim na količinu informacija,pa onda jedni kažu jedno ,drugi drugo,kome vjerovat,tko piše istinu ... Dosta sam pokušavao i preko rodbine ,ironija je zapravo što je cijela uža familija u "bijelom svijetu" ,al kad se pita za pomoć vode se u 99% slucajeva "Nije to ko prije".Bitno je da su se za svoje guzice pobrinuli.Jednostavno necu se tako olako predat,dok ima volje ima i nacina .Rođen sam u Tuzli,poslije rasformiranja 115-te moj otac odbivši mobilizaciju je dobio otkaz u Tuzlanskoj bolnici i otišao je u 108-mu Brčansku HVO.Poslije rata smo se nastanili u Orašju ,pa u Hrvatskoj-Vinkovci.Kao izbjeglice se i nismo dobro snasli,pogotovo zbog raznih predrasuda,bilo je i počesto vrijeđanja.U Hrvatskoj je situacija teška pogotovo u Slavoniji,posla nigdje,pogotovo za mlađe ljude poput mene.Jedino što nas izvlači je rad preko sezone na moru.Ukratko spaja se kraj sa krajem,i mislim da je uz Liku ovo najsiromašniji dio Hrvatske. Osobno na piku imam prekooceanske zemlje ,tipa: Amerika ,Kanada i Australija.Planirao sam uci turisticki u USA ,pa upisat studij ,kako bi promijenio vizu,a dotle bi se snašao.Svejedno nemam šta izgubit,a bolje je nego sjedit kući i kukat da nema posla.Na kraju krajeva , "Život je borba" . Zelio bih vas savjet ili iskustva u emigraciji ,ako takvih ima među forumašima? U koju bi zemlju bilo najlakše emigrirat ?Molio bih vas bez provokacija ,i odgovora "bolje ostani gdje jesi" i slicno ,koristili bi mi savjeti! Unaprijed Hvala na odgovorima
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 30 lis 2011, 01:04 |
|
|
I U EU je takođe moguće studirati, ako te studij zanima ovdje.Za prekookeanske zemlje nemam informacija.Ali za Evropu nije teško se informisati.
Konkretno mislim na Austriju ili Njemačku.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Reis Sejdo
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 30 lis 2011, 16:08 |
|
|
Za početak upiši fakultet u Zagrebu. Studentski život je iznimno jeftin. Država ti daje hranu, ako si dobar student i smještaj u domu- u tom slučaju moš preživit i s 1000 kn. Ako te starci ne mogu financirat nećeš bit ni prvi ni zadnji student koji radi part time.
_________________ Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 30 lis 2011, 21:10 |
|
|
emt je napisao/la: I U EU je takođe moguće studirati, ako te studij zanima ovdje.Za prekookeanske zemlje nemam informacija.Ali za Evropu nije teško se informisati.
Konkretno mislim na Austriju ili Njemačku. Nije mi cilj studij jer sam željan studiranja ili više naobrazbe.Ja studij u tim prekooceanskim zemljama mislim gledat isključivo kroz studentsku vizu da bi mi se omogućio dulji boravak u zemlji dok se ne snađem. Studiranje u Austriji i Beču emt pretpostavljam da je moguće ali naravno za ozbiljne ljude.Dok naravno u Americi postoje "studiji za imigrante" a zna se svrha...samo treba platit. reis sejdo da odgovorim .. I sta onda? Mislis li da cu i sa visim naobrazovanjem nac nesto bolje? Sumnjam,znam masu poznanika koji imaju fakultete a sjede doma.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 30 lis 2011, 22:21 |
|
|
mario_cro je napisao/la: emt je napisao/la: I U EU je takođe moguće studirati, ako te studij zanima ovdje.Za prekookeanske zemlje nemam informacija.Ali za Evropu nije teško se informisati.
Konkretno mislim na Austriju ili Njemačku. Nije mi cilj studij jer sam željan studiranja ili više naobrazbe.Ja studij u tim prekooceanskim zemljama mislim gledat isključivo kroz studentsku vizu da bi mi se omogućio dulji boravak u zemlji dok se ne snađem. Studiranje u Austriji i Beču emt pretpostavljam da je moguće ali naravno za ozbiljne ljude.Dok naravno u Americi postoje "studiji za imigrante" a zna se svrha...samo treba platit. reis sejdo da odgovorim .. I sta onda? Mislis li da cu i sa visim naobrazovanjem nac nesto bolje? Sumnjam,znam masu poznanika koji imaju fakultete a sjede doma. Nisam to znala.Izvini na upadu na temu :) Ovdje ako studiraš imaš neke prednosti, čak je i ostanak moguć, u iznimnim slučajevima.Plus, kod nas u BiH imaš dosta prestavništava, banki i firmi.. te kad usavršiš jezik možeš se solidno snaći.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 14:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11675 Lokacija: Varta drzava
|
Reis Sejdo je napisao/la: Za početak upiši fakultet u Zagrebu. Studentski život je iznimno jeftin. Država ti daje hranu, ako si dobar student i smještaj u domu- u tom slučaju moš preživit i s 1000 kn. Ako te starci ne mogu financirat nećeš bit ni prvi ni zadnji student koji radi part time. Pa tesko se moze reci da je bas "iznimno jeftin". Je za one koji imaju dom, ajmo reci jeftin, al ako si podstanar (sto je ipak vecina), ili uz to jos vanredan cifra moze ici prilicno visoko...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
chichonina
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 18:22 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Već duže vrijeme razmišljam o odlasku u neku dalju i bolju zemlju u kojoj se može živjeti od svog rada .Dosta sam čitao po raznim forumima iskustva ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom ,savjete i slično.Ali meni osobno je zbilja to sve zbunjujuće,mislim na količinu informacija,pa onda jedni kažu jedno ,drugi drugo,kome vjerovat,tko piše istinu ... Dosta sam pokušavao i preko rodbine ,ironija je zapravo što je cijela uža familija u "bijelom svijetu" ,al kad se pita za pomoć vode se u 99% slucajeva "Nije to ko prije".Bitno je da su se za svoje guzice pobrinuli.Jednostavno necu se tako olako predat,dok ima volje ima i nacina .Rođen sam u Tuzli,poslije rasformiranja 115-te moj otac odbivši mobilizaciju je dobio otkaz u Tuzlanskoj bolnici i otišao je u 108-mu Brčansku HVO.Poslije rata smo se nastanili u Orašju ,pa u Hrvatskoj-Vinkovci.Kao izbjeglice se i nismo dobro snasli,pogotovo zbog raznih predrasuda,bilo je i počesto vrijeđanja.U Hrvatskoj je situacija teška pogotovo u Slavoniji,posla nigdje,pogotovo za mlađe ljude poput mene.Jedino što nas izvlači je rad preko sezone na moru.Ukratko spaja se kraj sa krajem,i mislim da je uz Liku ovo najsiromašniji dio Hrvatske. Osobno na piku imam prekooceanske zemlje ,tipa: Amerika ,Kanada i Australija.Planirao sam uci turisticki u USA ,pa upisat studij ,kako bi promijenio vizu,a dotle bi se snašao.Svejedno nemam šta izgubit,a bolje je nego sjedit kući i kukat da nema posla.Na kraju krajeva , "Život je borba" . Zelio bih vas savjet ili iskustva u emigraciji ,ako takvih ima među forumašima? U koju bi zemlju bilo najlakše emigrirat ?Molio bih vas bez provokacija ,i odgovora "bolje ostani gdje jesi" i slicno ,koristili bi mi savjeti! Unaprijed Hvala na odgovorima Bok Mario. Dobro dosao na forum a jos bolje se proveo. U potpunosti se slazem s tobom "da nemas sta izgubiti" Evo ti link http://www.canadainternational.gc.ca/cr ... x?lang=eng ambasade u Becu. Procitaj koliko mozes ako ti treba pomoc s prevodom samo pitaj. Pozdrav.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 19:16 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
[quote="chichonina"] U potpunosti se slazem s tobom "da nemas sta izgubiti" Evo ti link http://www.canadainternational.gc.ca/cr ... x?lang=eng ambasade u Becu. Procitaj koliko mozes ako ti treba pomoc s prevodom samo pitaj. /quote] Huh, ne znam za druge ali ja sam svojevremeno na kontakte sa tim Kanadskim veleposlanstvom u Beču izgubio pristojne novce aplicirajući za emigriranje u tu egzotičnu zemlju.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 19:48 |
|
|
mario_cro je napisao/la: emt je napisao/la: I U EU je takođe moguće studirati, ako te studij zanima ovdje.Za prekookeanske zemlje nemam informacija.Ali za Evropu nije teško se informisati.
Konkretno mislim na Austriju ili Njemačku. Nije mi cilj studij jer sam željan studiranja ili više naobrazbe.Ja studij u tim prekooceanskim zemljama mislim gledat isključivo kroz studentsku vizu da bi mi se omogućio dulji boravak u zemlji dok se ne snađem. Studiranje u Austriji i Beču emt pretpostavljam da je moguće ali naravno za ozbiljne ljude.Dok naravno u Americi postoje "studiji za imigrante" a zna se svrha...samo treba platit. reis sejdo da odgovorim .. I sta onda? Mislis li da cu i sa visim naobrazovanjem nac nesto bolje? S umnjam,znam masu poznanika koji imaju fakultete a sjede doma.Ja ne znam niti jednog jedinog (u Zagrebu) koji ima fakultet, sjedi doma, a ne bira poslove.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:10 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
mateb je napisao/la: Ja ne znam niti jednog jedinog (u Zagrebu) koji ima fakultet, sjedi doma, a ne bira poslove.
Pa jeste, svi oni mogu birati između kopanja kanala, metenja ulica, bauštelarenja ili konobarenja.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:18 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Na zapad je danas teško otići birokratskim putevima. Samo te kulturno odjebu. Od tih dopisivanja sa veleposlanstvima i institucijama nema ništa.
Ostaje upoznavanje preko Interneta, ženidbe. Otići kod rodbine pa raditi na crno. Sad kad Hrvatska uđe u EU svi sa domovnicama moći će legalno raditi po EU. Ali nikakve pomoći od države ne očekuj.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:20 |
|
|
Citat: Ostaje upoznavanje preko Interneta, ženidbe. Pusti ljude da se žene iz ljubavi, a ne radi papira
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:32 |
|
|
Mogla si i ti udomiti nekog sirotana iz Bosne.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:35 |
|
|
BBC je napisao/la: Mogla si i ti udomiti nekog sirotana iz Bosne. Ja se vraćam u Sarajevo, plus nisam državljanka i kad bi kome iz humanitarnih razloga htjela pomoći.
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:40 |
|
|
BBC je napisao/la: Na zapad je danas teško otići birokratskim putevima. Samo te kulturno odjebu. Od tih dopisivanja sa veleposlanstvima i institucijama nema ništa.
Ostaje upoznavanje preko Interneta, ženidbe. Otići kod rodbine pa raditi na crno. Sad kad Hrvatska uđe u EU svi sa domovnicama moći će legalno raditi po EU. Ali nikakve pomoći od države ne očekuj. Morat cu se slozit sa ovim podebljanim . Od tih dopisivanja nema ništa. Emt mi je pomogla dosta preko PP , mogao bi nešto ostvarit kao unuk Nijemca . Ako to ne uspijem,uštedit ću nešto,izvadit turističku,kupit avio kartu za preko oceana i pravac u neku Hr Katoličku Misiju .Mislim da se lakše od tamo snaći ,a znam da se turističke vize mogu produžavat i promijenit u neki drugi tip vize.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 20:50 |
|
|
Meni se lično Amerika ne sviđa.Bila sam u posjeti 2008 dva mjeseca u Chikagu. I nekako je Ok, za mlađe osobe, ali za starije je zatvor.Bez auta si kao slijepac.Ne možeš ni do prodavnice.Ja na to nisam navikla. Rijetko ko šeta ili hoda.Išla sam u "posjetu" nekim tržnim centrima, naši ljudi tamo provode čitav dan subotom.I to mi nije baš najjasnije.. Uglavnom prije bi odselila na sjever Švedske nego u Ameriku. I na kraju previše je daleko od BiH
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 21:02 |
|
|
emt je napisao/la: BBC je napisao/la: Mogla si i ti udomiti nekog sirotana iz Bosne. Ja se vraćam u Sarajevo, plus nisam državljanka i kad bi kome iz humanitarnih razloga htjela pomoći. Za minimalno godinu dana si natrag vjeruj mi . Mene je zadnji put pucala nostalgija kad sam dolazio iz Njemačke (bio turistički 3mj) ,al kad sam iz autobusa vidio tablu "Vinkovci" ... ... Došlo mi da kažem šoferu OKREĆI NAZAD ! ! !
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 21:03 |
|
|
mario_cro je napisao/la: emt je napisao/la: Ja se vraćam u Sarajevo, plus nisam državljanka i kad bi kome iz humanitarnih razloga htjela pomoći. Za minimalno godinu dana si natrag vjeruj mi . Mene je zadnji put pucala nostalgija kad sam dolazio iz Njemačke (bio turistički 3mj) ,al kad sam iz autobusa vidio tablu "Vinkovci" ... ... Došlo mi da kažem šoferu OKREĆI NAZAD ! ! ! Za tri ja mislim.Pod uslovom da se situacija makar malo stabilizira i krene nekim pozitivnim tokom. Imaću neku godinu dana ili 6 mjeseci, ne znam tačno, dok mi ne ponište radnu dovolu i ostalo.Dotad ću valjda skontati može se dole živjeti ili ne.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 22:11 |
|
|
Bobovac je napisao/la: mateb je napisao/la: Ja ne znam niti jednog jedinog (u Zagrebu) koji ima fakultet, sjedi doma, a ne bira poslove.
Pa jeste, svi oni mogu birati između kopanja kanala, metenja ulica, bauštelarenja ili konobarenja. Ne.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 22:24 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37897 Lokacija: Gl. grad regije
|
mateb je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Pa jeste, svi oni mogu birati između kopanja kanala, metenja ulica, bauštelarenja ili konobarenja.
Ne. Da i ja uletim kao vječiti medijator: Oni s faksom koji hoće raditi ne sjede doma. Oni koji imaju malo bolje fakseve, ne u smislu znanja nego traženosti, doista biraju. Da se ne isplati ne bi novine bile pune oglasa za školovanja.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 22:25 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: mateb je napisao/la: Ne.
Da i ja uletim kao vječiti medijator: Oni s faksom koji hoće raditi ne sjede doma. Oni koji imaju malo bolje fakseve, ne u smislu znanja nego traženosti, doista biraju. Da se ne isplati ne bi novine bile pune oglasa za školovanja. Beru kod Jamba mandarine
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 31 lis 2011, 22:35 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37897 Lokacija: Gl. grad regije
|
Govorili smo o Zg, nažalost dijelovi Dalmacije i cijela Slavonija su u k. što je problem i za nas jer dok god je tako u dijelovima Hr nama u BiH se nema ko bavit.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 01 stu 2011, 01:19 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Ako to ne uspijem,uštedit ću nešto,izvadit turističku,kupit avio kartu za preko oceana i pravac u neku Hr Katoličku Misiju .Mislim da se lakše od tamo snaći ,a znam da se turističke vize mogu produžavat i promijenit u neki drugi tip vize. Pazi sa tim. Te države se neće libiti financirati ti avionsku kartu nazad da te vrate za nekoliko dana ako nemaš riješen status. Možeš samo na gubitku novčano biti. Ako imaš rodbine negdje mogu pokazati da imaju dovoljno ušteđevine u banci da te mogu uzdržavati par godina pa neka ti pošalju garantno pismo. Onda radi na crno dok ne istekne vrijeme da dobiješ papire. Teoretski, u praksi sve teško.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 01 stu 2011, 01:21 |
|
|
emt je napisao/la: Meni se lično Amerika ne sviđa.Bila sam u posjeti 2008 dva mjeseca u Chikagu. I nekako je Ok, za mlađe osobe, ali za starije je zatvor.Bez auta si kao slijepac.Ne možeš ni do prodavnice.Ja na to nisam navikla. Rijetko ko šeta ili hoda.Išla sam u "posjetu" nekim tržnim centrima, naši ljudi tamo provode čitav dan subotom.I to mi nije baš najjasnije.. Uglavnom prije bi odselila na sjever Švedske nego u Ameriku. I na kraju previše je daleko od BiH Iste stvari o USA sam čuo.
|
|
Vrh |
|
|
max soldo
|
Naslov: Re: Emigracija u svijet ? Postano: 01 stu 2011, 08:51 |
|
|
chichonina je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Već duže vrijeme razmišljam o odlasku u neku dalju i bolju zemlju u kojoj se može živjeti od svog rada .Dosta sam čitao po raznim forumima iskustva ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom ,savjete i slično.Ali meni osobno je zbilja to sve zbunjujuće,mislim na količinu informacija,pa onda jedni kažu jedno ,drugi drugo,kome vjerovat,tko piše istinu ... Dosta sam pokušavao i preko rodbine ,ironija je zapravo što je cijela uža familija u "bijelom svijetu" ,al kad se pita za pomoć vode se u 99% slucajeva "Nije to ko prije".Bitno je da su se za svoje guzice pobrinuli.Jednostavno necu se tako olako predat,dok ima volje ima i nacina .Rođen sam u Tuzli,poslije rasformiranja 115-te moj otac odbivši mobilizaciju je dobio otkaz u Tuzlanskoj bolnici i otišao je u 108-mu Brčansku HVO.Poslije rata smo se nastanili u Orašju ,pa u Hrvatskoj-Vinkovci.Kao izbjeglice se i nismo dobro snasli,pogotovo zbog raznih predrasuda,bilo je i počesto vrijeđanja.U Hrvatskoj je situacija teška pogotovo u Slavoniji,posla nigdje,pogotovo za mlađe ljude poput mene.Jedino što nas izvlači je rad preko sezone na moru.Ukratko spaja se kraj sa krajem,i mislim da je uz Liku ovo najsiromašniji dio Hrvatske. Osobno na piku imam prekooceanske zemlje ,tipa: Amerika ,Kanada i Australija.Planirao sam uci turisticki u USA ,pa upisat studij ,kako bi promijenio vizu,a dotle bi se snašao.Svejedno nemam šta izgubit,a bolje je nego sjedit kući i kukat da nema posla.Na kraju krajeva , "Život je borba" . Zelio bih vas savjet ili iskustva u emigraciji ,ako takvih ima među forumašima? U koju bi zemlju bilo najlakše emigrirat ?Molio bih vas bez provokacija ,i odgovora "bolje ostani gdje jesi" i slicno ,koristili bi mi savjeti! Unaprijed Hvala na odgovorima Bok Mario. Dobro dosao na forum a jos bolje se proveo. U potpunosti se slazem s tobom "da nemas sta izgubiti" Evo ti link http://www.canadainternational.gc.ca/cr ... x?lang=eng ambasade u Becu. Procitaj koliko mozes ako ti treba pomoc s prevodom samo pitaj. Pozdrav. Mario, nemoj slucajno ovdje......daleko je!
_________________ Salo - Chic Nihilism
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|