HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 01:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sulejman Tihić bio gitarist benda Crveni plamenovi
PostPostano: 26 ruj 2012, 07:24 

Citat:
Obična slika čupavih muzičara okupljenih u bendu nazvanom Crveni plamenovi, nastala negdje početkom '70-ih godina prošlog vijeka, liči na hiljade sličnih fotografija kojom se pokušavao sačuvati trenutak iz mladih dana naših roditelja, braće ili sestara.

slika

Ne bi tu bilo ničega čudnog da se baš na toj fotografiji, sa bas gitarom u ruci, stidljivo kao da mu je pomalo neugodno, ne vidi i Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Stara slika otkriva malo poznate detalje iz biografije lidera Stranke demokratske akcije, njegovu mladalačku ljubav prema rock 'n' roll muzici i sviranje u bendu koji je napustio nakon što je otišao na studije u Sarajevu.

Uz Karla Špahmana, Gorana Ademovića i Hamdiju Tabakovića, te rahmetli Salkana Pištoljevića i Safeta Mehića, Tihić je bio basista u bendu znanom kao Crveni plamenovi, grupi koja je od 1968. do 1974. godine bila najveća pop-rock atrakcija u Bosanskom Šamcu, pa i u cijeloj Posavini, piše Slobodna Bosna.

Nakon desetak godina izbjeglištva u Njemačkoj i Orašju, Karlo Špahman se 2001. godine vratio kući i jedini je od preživjelih članova benda koji i danas živi u rodnom Bosanskom Šamcu. Sa Sulejmanom Tihićem se, na svirkama, mijenjao kao basista benda.

“Pošto sam ja radio kao kino-operater, kada bih navečer morao ići puštati filmove, onda bi me Mane, kako smo ga svi zvali, mijenjao na basu”, sjećao se Špahman za SB.

“Vjerujte mi da je bio talentovan, brzo je naučio svirati i dobro je to radio. Bio je odličan basista.”

Karlo kaže kako se više skoro i ne sjeća godina koje je proveo svirajući u Crvenim plamenovima, bendu koji se raspao nekako u isto vrijeme kada je Sulejman Tihić otišao na studij prava u Sarajevo.

Crveni plamenovi bili su grupa lokalnih šamačkih vatrogasaca. Tadašnji komandir vatrogasne brigade, pokojni Husein Pištoljević, kazao im je kako bi im pristajalo ime Crveni plamenovi, jer simbolizuje vatrogasce, na šta su svi pristali.

“No, bio je još jedan razlog zašto smo tamo svirali”, sjeća se Karlo.

“Vatrogasci su imali svoje instrumente i svoja gitarska pojačala, takozvane lampaše na kojima smo se mi učili svirati. Mnogo kasnije smo nabavili vlastite instrumente i kvalitetniji razglas, ali niko u Šamcu ne bi nikada svirao da nije bilo vatrogasaca i Ferde Černinskog.”

A Ferdo Černinski bio je šamačka ikona, vođa muzičke sekcije pri vatrogasnom društvu, čovjek koji je volio muziku i učio svirati generacije Šamčana. “Može se reći kako je od nas upravo Ferdo napravio koliko-toliko ozbiljan bend”, pričao je Goran Ademović Koma, vođa Crvenih plamenova. Ademović se, navodi SB, nakon srpskih logora i protjerivanja iz rodnog grada skrasio se s porodicom u danskom Koldingu.

Potvrđuje da ih je Černinski nagovorio da se okupe i počnu svirati na igrankama u Vatrogasnom domu. “Čini mi se da je to bilo negdje '68. godine. Svirali smo sve do 1974., kada sam ja otišao u vojsku. Tada smo se i razišli. Kada sam se vratio iz JNA, osnovao sam grupu Homi, kasnije i Prefiks, ali to više nije bilo tako ozbiljno kao sa Crvenim plamenovima.”

Karlo Špahman se sjeća kako su svirke Crvenih plamenova bile najveća zabava u gradu, a u pričama starijih Šamčana i danas je živo sjećanje na rivalstvo između Crvenih plamenova i grupe Albatros. Na igrankama u Vatrogasnom domu, starom hotelu ili srednjoj školi znalo se okupiti i po 300 ljudi, a Šamac je u to doba imao jedva pet hiljada stanovnika.

“Bila su to drugačija vremena, teško je danas mladima objasniti kako smo se i zašto okupljali. Bilo je to doba u kojem su bili aktuelni Beatlesi, svi smo ih slušali i onda smo htjeli zvučati i izgledati kao i oni”, priča Karlo.

Prije nego što su osnovani Crveni plamenovi, lokalna šamačka atrakcija bilia je grupa muzičara koja je u svom repertoaru imala isključivo hitove, danas rock klasike Chucka Berryja ili Buddyja Hollyja.

“I oni su počeli u Vatrogasnom domu, ali mi smo tada smatrali kako smo napredniji, jer smo slušali Beatlese. Tako da smo mi počeli svirati njihove pjesme. Poslije smo počeli svirati i stvari od Indexa, Pro Arte... Tada je, recimo, Kićo Slabinac bio strašno popularan, a njegova Plavuša najveći hit koji smo morali svirati po nekoliko puta.”

Vrh

Naslov: Re: Sulejman Tihić bio gitarista benda Crveni plamenovi
PostPostano: 26 ruj 2012, 08:43 

Pa? Nije gitarista nego gitarist, ne govorimo i ne pišimo srpskim. Isto tako ja sam ateist, a ne ateista kako mi tepaju neki koji se smatraju velikim Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 08:46 

Preneseno iz srpskih Nezavisnih Novina (copy + paste), al eto, može i urednička intervencija.

Vrh

Naslov: Re: Sulejman Tihić bio gitarist benda Crveni plamenovi
PostPostano: 26 ruj 2012, 09:12 

Nikako ne mogu da zamislim Tihica kao muzicku atrakciju.Folovi i tinejdžerice koje luduju za njim :D

Jos pop-rock !:)
Bila sam ubijedjena da on sluša Halida, Hanku itd.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 09:14 

Ateist je napisao/la:
Pa? Nije gitarista nego gitarist, ne govorimo i ne pišimo srpskim. Isto tako ja sam ateist, a ne ateista kako mi tepaju neki koji se smatraju velikim Hrvatima.

Ovaj oblik (ateista, poeta) je pravilniji, iako po meni seljačkiji jer dolazi izravno iz latinskog
Poeta, -ae, m.

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 20:19 

Suljo roker. :zubati

Drugs, sex and rock and roll ili ti ga Suljinim riječnikom rečeno, Kahva, Kapija i Đamija. :D

Vrh

PostPostano: 26 ruj 2012, 23:24 

Suljo roker - extra :sega

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2012, 08:52 

:zubati :aleale

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 18:58 

Tema o Sulejmanu Tihiću je zaključana, pa pojedinosti o njegovoj obitelji stavljam na ovu.

Citat:
Sa njima u loogoru je bio i Izet Izetbegović, predratni direktor posavskih državnih preduzeća, prvi predsjednik SDA Bosanskog Šamca, bratić osnivača SDA Alije Izetbegovića. U vrijeme dok je bio tehnički direktor Tvornice pletenog namještaja Šamac, Izetbegović je zaposlio Sulejmana Tihića.

"Porodica Tihićevog djeda je stanovala kod nas u kući dosta vremena, pa i Sulejmanov otac Mersad i njegov brat Esad Tihić, pukovnik JNA i profesor historije na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ja sam bio veliki prijatelj sa Sulejmanovim ocem Mersadom, članom komiteta u Šamcu, koji je zbog partijskih pritisaka odselio u Doboj gdje je bio inspektor Službe društvenog knjigovodstva.

Sulejman je bio pravnik u tvornici kratko vrijeme, a onda je otišao za sudiju općinskog suda. Ja sam tada otišao za Sloveniju i bio zastupnik za BiH veletrgovačke firme “Galtex-Tehno”.

Tek kad je Alija 1989. izašao iz zatvora, ja sam došao u Sarajevu jer mi je umro brat Sead Izetbegović, dekan Šumarskog fakulteta. Tada sam se opet sreo sa Alijom, ali on ništa nije govorio ni o politici ni o osnivanju stranke. Mislim da nije vjerovao nikome. Zanimljivo je da me Alija nije htio uvlačiti u osnivanje SDA, ali sam ja samostalno bio inicijator osnivanja stranke u Šamcu, Brčkom i drugim gradovima Posavine. Naravno, odmah sam zovnuo Sulejmana Tihića, ali on dugo nije htio ući u SDA pošto je tada bio advokat", kazao je za SB Izetbegović.

Sve na: http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/4362/kako_su_izgledali_tihic_i_lukach_u_logoru_1992_godine.html

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: