|
|
Stranica: 85/151.
|
[ 3755 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:02 |
|
|
Pa verovatno ljudi iz vojske koji su naručili te stvari znaju zašto im treba toliki domet, a takve rakete nisu ništa novo i nismo ih mi izmislili. Ali da, u pravu si, može da dođe neko iza rakete kada ona proleti i da makazama preseče optički kabl. I nemoj da piješ toliku kafu, nećeš moći da spavaš, a i nije zdravo za srce.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:05 |
|
|
Ma daj ne zezajte... Kakvo zamotavanje i sečenje žice.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:08 |
|
|
Ma nisam mislio da će sokolli uzet škare s kojima inače sječe živicu švicarskoj gospodi i prerezati kabel, ali može zapesti negdje Kakva je borbena vrijednost na ovom terenu recimo
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:09 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ma daj ne zezajte... Kakvo zamotavanje i sečenje žice. Da, ja sam inače bio smrtno ozbiljan kad sam govorio o sečenju kabla makazama.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:12 |
|
|
@Volvoks,
Pa kako jbt može da zapne kad se odmotava. Daj upali mozak malo...
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:13 |
|
|
@volvoks
Koliko sam razumeo, namotaj kabla se nalazi u raketi i odmotava iz i iza nje tako da petljanje i kačenje nije problem. U pitanju je izdržljiv i tanak materijal koji je teško prekinuti.
Verovatno sa jedne strane ograničavajući faktor, ali sa druge daje prednost u uslovima ometanja i drugih smetnji.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:17 |
|
|
Jedino što može da zapne je sama raketa ako zvekne u neku prepreku pre cilja.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:32 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 16 vel 2013, 23:37 |
|
|
E jbg sad, hvataš se za slamke...
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 01:05 |
|
|
Evo ga i tekst koji objašnjava šta je Alas. Citat: Srpski raketni sistem ALAS (engl. Advanced Light Attack System) predstavlja najambiciozniji razvojni projekat srpske vojne industrije u tehničko-tehnološkom smislu.
To je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Ideja je proistekla iz dugogodišnjeg iskustva u inženjeringu vazduhoplovnih i raketnih sistema, a prati i trend u oblasti bespilotnih sistema različitih namena.
Namenjen je za dejstvo po ciljevima, kao što su tenkovi, borbena vozila pešadije, poljska utvrđenja, komandna mesta, infrastrukturni objekti, brodovi na moru i priobalju, industrijski objekti, niskoleteći helikopteri i dr.
Međutim, ono što ga izdvaja jeste izuzetan nivo preciznosti, ostvaren zahvaljujući ugradnji TV ili infracrvene glave za samonavođenje, koja raketu ALAS pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera".
Vođenje je kombinovano - na srednjem delu putanje vođenje se ostvaruje pomoću inercijalne platforme koja raketu vodi u očekivanu zonu u kojoj se nalazi cilj (proračunatu na osnovu podataka dobijenih od izviđačkih platformi), a nakon dolaska u zonu cilja, primarni senzor postaje glava za samonavođenje i šalje sliku cilja do komandnog mesta posredstvom optičkog kabla, koji se odmotava do zadnjeg dela rakete, a propusna moć optičkog kabla je 200 Mbit/s.
Slika se prenosi do komandnog mesta, gde se nakon adekvatne obrade prikazuje na specijalizovanim prikazivačima, omogućavajući na taj način operatorima da izaberu optimalnu udarnu tačku, ili da raketu preusmere na drugi cilj, odnosno samouništenje, ukoliko taktička situacija to nalaže.
Optički kabl se koristi i za prenos komandi na raketu. Ovo rešenje nudi prednosti - operator se stalno nalazi "u petlji" vođenja, odnosno čovek a ne mašina odlučuje o napadu na cilj ili odustajanju od napada. Na ovaj način smanjuje se opasnost stradanja civila.
Velika prednost ovog raketnog sistema je što on nije vezan za jednu vrstu platforme. Moguće ga je lansirati sa brodova, različitih vrsta guseničnih i točkastih platformi, ali i sa stacionarnih lansera pa čak i helikoptera.
Maksimalni domet joj je 25 kilometara, sa mogućnošću daljeg povećanja do 60 kilometara.
Taj sistem razvija privatna kompanija "Edepro", a sponzoriše ga Jugoimport-SDPR.
Svetska prezentacija raketnog sistema ALAS bila je na izložbi vojne opreme "Ideks" 2007. godine u Abu Dabiju.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 01:11 |
|
|
Ovo je iskorak za srpsku vojnu industriju, no tek moramo vidjeti kako će to funkcionirati u stvarnosti, nadamo se ne i u ratu... Engleski naziv je prejak, some crazy star trek shit
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 02:38 |
|
|
Pokušavaju napraviti klon izraelskoga Spike sistema ;) spike alas / bumbar
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 02:41 |
|
|
Dva potpuno nepovezana koncepta Bumbar je kopija francuskog Eryxa, dok je Alas nešto još neviđeno u upotrebi, vjerojatno s razlogom
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 02:43 |
|
|
Spike imaš u različitim izvedbama od onog koji se lansira sa ramena (kao bumbar) do onog koji leti 24 km i lansira se sa vozila (alas) ;) Citat: Spike-SR: inačica kratkog dometa čiji min. domet iznosi 200 m a max. domet 800 m. Spike-SR je namijenjen pješaštvu. Osim projektila, sustav se sastoji od komandno-lansirne jedinice, baterije, tronošca i termalne optike koju koriste i druge kopnene inačice (sa izuzetkom Spike NLOS). Težine projektila se kreću od 1, 2,8, 4 i 5 kg.[1]
Spike-MR: inačica srednjeg dometa čiji min. domet iznosi 200 m a max. domet 2.500 m. Spike-SR je namijenjen pješaštvu i specijalnim jedinicama. Težina projektila iznosi 14 kg.[6]
Spike-LR: inačica dugog dometa. Max. domet projektila iznosi 4.000 m a težak je 14 kg. Koriste ga pješaštvo i laka borbena vozila. Upravljanje njime vrši se putem optičke žice.[7] Projektil može penetrirati u valjani homogeni oklop deblji od 700 mm.[8]
Spike-ER: inačica produljeno dugog ili ekstra dugog dometa koja je ranije poznata kao NT-Dandy ili NT-D. Max. domet ovog projektila iznosi 8.000 m.[9] Većeg je promjera te je teži od prijašnjih inačica a obično se montira na vojna vozila. Jäger trupe finske mornarice koriste Spike-ER u protu-brodskoj ulozi. Masa projektila iznosi 34 kg a masa lansera 30 kg, odnosno 55 kg kod inačica namijenjenih montaži na vojna vozila ili letjelice. Projektil može penetrirati u valjani homogeni oklop deblji od 1.000 mm.[8]
Spike NLOS: inačica ultra dalekog dometa gdje max. domet iznosi 25 km. Projektil ima ukupnu težinu od 70 kg te se može ispaljivati iz helikoptera. Inačicu Spike NLOS najviše koriste izraelske obrambene snage.[10][11]
Mini Spike: 2. rujna 2009. godine je na 3. godišnjoj Latrun konferenciji kopnenog ratovanja kojeg organiziraju izraelske obrambene snage, predstavljena je nova inačica u obitelji Spike projektila - Mini Spike, protu-pješački navođeni projektil.[12][13]
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 14:26 |
|
|
Citat: Vučić sa šeikom posetio sajam Izvor: Tanjug Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je u Abu Dabiju otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX. Vučić je sa šeikom Muhamed bin Zajed al Nahjanom posetio štand "Jugoimport" SDPR iz Srbije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. "Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je potpredsednik Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra. U saopštenju se navodi da je šeik Muhamed prvi put posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, kao i da je na jučerašnjem sastanku Vučića sa šeikom postignuta saglasnost o svim sporazumima dve zemlje, posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju. U saopštenju se dodaje da će danas u Abu Dabiju biti potpisani Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Osnova za te ugovore biće Sporazum o medjudržavnoj saradnji Srbije i UAE koji će, takodje, biti potpisan danas u Abu Dabiju. Prvi potpredsednik Vlade danas završava dvodnevnu posetu Emiratima, a sajam naoružanja i opreme IDEX održava se pod patronatom predsednika šeika kalife bin Zajeda al Nahjana. Sajmu prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, medju kojima je i "Jugoimport" SDPR. http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=02&dd=17&nav_id=687595
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:10 |
|
|
Oho, kakvo je ono vozilo na slici ispod natpisa Yugoimport?
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:16 |
|
|
Kupola i nagib plohe upućuju na piranhu 8*8
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:20 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Oho, kakvo je ono vozilo na slici ispod natpisa Yugoimport? Neam pojma, verovatno će to da prave u V. Plani. A i ne sumnjam da na Kradoimportovom sajtu imaju razne rendere oklopnoh vozila, pošto su oni ipak ubedljivo najbolji u 3D modeliranju. Da sam vlast, tako bi ih slatko ukinuo i preusmerio sve pare na VTI (od kojih ovi hohštapleri sve kradu i ništa im ne plaćaju). Bagra lopovska.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:23 |
|
|
Nije isti posao VTI i ZDRPA. A vozilo... da nema veze sa onim ruskim čudom? Kupola malo oblikom liči na Vidru. Mala je slika, ne vidi se. I verovatno je samo u pitanju neka ZDRP maštarija.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:28 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Nije isti posao VTI i ZDRPA.
A vozilo... da nema veze sa onim ruskim čudom? Znam da nije, i znam da umeju da valjaju oružje Arapima i Afrikancima, ali onda treba samo time da se bave, a ne da prave neke frankenštajn projekte (tj. rendere) i da nam se ceo svet smeje. Nek rade ono što znaju, a projektovanje i proizvodnju da ostave onima koji to znaju. Mislim da vozilo ima veze sa Rusima. Ne vidim šta drugo može da bude. Citat: I verovatno je samo u pitanju neka ZDRP maštarija. Ili to.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:30 |
|
|
Jezivo. Dame i gospodo, Lazar II.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:34 |
|
|
Prednji dio ne izgleda loše, sviđa mi se korištenje zakošenja ( s tim bi Patria mogla biti tonu lakša ), ali prozori
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 15:43 |
|
|
Telo je fino. Uostalom i Lazar 1 je izgledao atraktivno. Vidim i malo pljačkanja Patrije. Kupola Vidra, kao što sam i mislio. Proizvodnj novog Zastavinog topa 30mm bi trebala biti usvojena do 2014, i verovatno će staviti još neku RCWS. Sa Rusima je ugovorena izrada pojedinih delova i transfer znanja sa kojima mi nemamo iskustva. Druga opcija je valjda bila sa Francuzima. Prozorčići su ostali da bi još uvek prolazio kao MRAP, mada mislim da će to leteti u konačnom izdanju. Mislim da precenjuju korist od odeljenja u vozilu. Uređenje prostora nazad drugačije, ugrađena i rampa (na šta su mnogi kukali prošli put), izgleda mi nešto šire, niže i stabilnije. Navodno je, za razliku od prošlog vozila i GŠ VS pokazao zainteresovanost. I što je najbolje, navodno bi trebao model biti gotov ove godine.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 16:00 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Mislim da precenjuju korist od odeljenja u vozilu. Pa verovatno postoji razlog zašto više niko ne pravi oklopnjake sa puškarnicama, ali ne, Kradoimportovi "eksperti" znaju bolje. Btw, da bi Lazar bio MRAP, morao bi da ima pod u obliku trougla, da bi preusmerio eksploziju od unutrašnjosti vozila. A koliko ja znam, Lazar ima običnu FAP-ovu šasiju. Sa tom budalaštinom treba prekinuti i uložiti sredstva u taj novi oklopnjak koji ćemo praviti sa Rusima. Jel znaš možda šta je sa onim robotićima? "Milica" ili kako se već zove. Oće VS do da uvodi u naoružanje ili ne. To je razvijao VTI i vidi se da nije nebulosa kao većina Kradoimportovih "projekata".
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 17 vel 2013, 16:04 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Btw, da bi Lazar bio MRAP, morao bi da ima pod u obliku trougla, da bi preusmerio eksploziju od unutrašnjosti vozila. A koliko ja znam, Lazar ima običnu FAP-ovu šasiju. Sa tom budalaštinom treba prekinuti i uložiti sredstva u taj novi oklopnjak koji ćemo praviti sa Rusima. Lazar ima V dno. A što se tiče konstrukcije, mislim da je saradnjom sa Rusima, FAP kao privremeno-prinudno rešenje ispao iz igre. Ovo sada je već bliže "normalnim" koncepcijama. Još kad uklone pendžere i puškarnice, eto ga prihvatljivo vozilo koje samo za VS i Žandarmeriju treba u par stotina primeraka.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|