HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 pro 2024, 11:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2197 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 88  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića
PostPostano: 02 svi 2013, 22:04 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Da, no moglo bi bit drukčije s zemljama koje su izašle iz komunizma. Tu smo mi u prednosti. Stambeno pitanje je temelj svega, na zapadu si kao slobodan ali ti upravo njega najviše otežaju i u biti cijeli život se boriš s njim. Već kad bi to olakšao svojim građanima bi pola posla napravio.

Temelj je slobodan i zdrav pojedinac,koji može formirati slobodnu i zdravu obitelj,a zdrave i slobodne obitelji državu.U demokraciji-nemoguće.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 22:06 

volvoks je napisao/la:
Junuz bi od Hrvatske napravio Sjevernu Koreju, biciklističko društvo :zubati
Radije bi klonirao 15 Sanadera i dao im Hrvatsku nego da Junuz osvoji vlast...

Još imam s tobom raditi sinek... :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 23:39 

BBC je napisao/la:
Pazi ti ovo, Bošnjaci u Sarajevu će Hrvatskoj napisati 8 opcija povezivanja njenog teritorija.

http://www.24sata.hr/politika/nakon-izj ... sta-313102

izmet bajrambašić?? izmete, izmete, *** si nalik ... nije rima, al' štima.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 23:40 

volvoks je napisao/la:
Junuz bi od Hrvatske napravio Sjevernu Koreju, biciklističko društvo :zubati
Radije bi klonirao 15 Sanadera i dao im Hrvatsku nego da Junuz osvoji vlast...

Još imam s tobom raditi sinek... :zubati

slika

Junuze nećeš nas zavarati s tom maskom
slika

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 01:06 

Ministry of Sound je napisao/la:
Junuz mi sa ovim bankarskim teorijama diže tlak, ali je preuporan pa mi se ne da ponavljati isto na svakoj temi. Po njemu su loši krediti koje su plasirale banke (i zbog kojih gube novac, a u Španjolskoj npr. se moraju rekapitalizirati), osobito u građevinskom sektoru, nekakva genijalna pobjeda banki i dio neke šire strategije podjarmljivanja zemlje i građana. Živio socijalizam i krediti kao nagrada (mi smo naš kredit za Škodu čekali 2 godine, LOL).

Shvatio bi me da se možeš zamislit kako imaš djecu koju moraš nahranit a ne daju ti, što je najgore i ono što imaš ti oduzimaju budzašto. Mislim da se slične situacije u Njemačkoj npr. rješavaju humanije ali kod nas je to baš bezobzirno i divlje.

Ja sam zagovornik nepotrošačkog društva, mi koji smo izašli iz socijalizma znamo da postoji i nešto drugačije. Za to drugo potrebna je skromnost pa ti niko ne može ništa ako si neovisan financijski.

Pri tome ne mislim da treba neke posebne zakone donosit koliko propagirat nešto drugo. Primjerice ako vidiš da neki nabrijani balavac kupuje SUV-a od 2 t normalno da ćeš i ti u strahu od sudara za svoju obitelj kupit još i većeg ili težeg pa ćeš se bacit u kredit da ga možeš isfinancirat. No, ako on (npr. "zbog zagađenja") ne može kupit "kamion" onda mi je Opel corsa dovoljna a to je onda dohvatljivo i bez krede.

Pa onda, ako umjesto cesta gradimo jeftinije bic. staze i propagiramo bic za posao, ne diže grad kredite, mi manje trošimo i ne dižemo kredite itd.

Zatim, stanovanje, mora se moći kupit stan za mlade uz beskamatne kredite, neki poput onih u Jelkovcu gdje je udio "države" u cijeni stana oko 50 %, a sama gradnja 50, a ne da bacamo djecu koja završe faks, ako nađu posao, u dužničko ropstvo a poslije se kao pitamo zašto se djeca ne rađaju.

Ostatak programa moje buduće socliberalne stranke "Novi put" možete pogledati na http://www.noviput.hr Naš moto: Prokleto je zlato što sja, sve što nam treba je naša, ali naša, avlija. :D

Boldano je stvar pojedinca, ali problem je što praksa demantira te filozofije. Čim se ljudima pruži prilika da si malo dignu standard, pohrle kao kad su velike rasprodaje pa trče jedan preko drugog, uvaljujući lakat najbližoj trudnici u stilu Aljoše Asanovića, kako bi se domogli svojih cipela na popustu od 5%.

Što se povlaštenih kredita tiče, to je uvijek postojalo u nekom obliku za neke kategorije ljudi, kao što su znanstveni novaci. Međutim, kad im ponudiš povoljan kredit i 40% nižu cijenu kvadrata u Sopnici, opet nitko ni mrtav ne želi tamo, osim socijale. Pitam se zašto...

Reality check.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 07:11 

SDB je napisao/la:
Reality check.

Ma Junuz se ponaša kao da mu je 60, a 40 mu je tek.
Ne daj se Junuze, kad je mogao Clinton možeš i ti. :zubati

Skromnost je neljudska osobina.

1035 of 2558 - 40.46%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 07:23 

yeah... al je zato Mamić ***. :D

hypocrisy check

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 08:23 

SDB je napisao/la:

Shvatio bi me da se možeš zamislit kako imaš djecu koju moraš nahranit a ne daju ti, što je najgore i ono što imaš ti oduzimaju budzašto. Mislim da se slične situacije u Njemačkoj npr. rješavaju humanije ali kod nas je to baš bezobzirno i divlje.

Ja sam zagovornik nepotrošačkog društva, mi koji smo izašli iz socijalizma znamo da postoji i nešto drugačije. Za to drugo potrebna je skromnost pa ti niko ne može ništa ako si neovisan financijski.

Pri tome ne mislim da treba neke posebne zakone donosit koliko propagirat nešto drugo. Primjerice ako vidiš da neki nabrijani balavac kupuje SUV-a od 2 t normalno da ćeš i ti u strahu od sudara za svoju obitelj kupit još i većeg ili težeg pa ćeš se bacit u kredit da ga možeš isfinancirat. No, ako on (npr. "zbog zagađenja") ne može kupit "kamion" onda mi je Opel corsa dovoljna a to je onda dohvatljivo i bez krede.

Pa onda, ako umjesto cesta gradimo jeftinije bic. staze i propagiramo bic za posao, ne diže grad kredite, mi manje trošimo i ne dižemo kredite itd.

Zatim, stanovanje, mora se moći kupit stan za mlade uz beskamatne kredite, neki poput onih u Jelkovcu gdje je udio "države" u cijeni stana oko 50 %, a sama gradnja 50, a ne da bacamo djecu koja završe faks, ako nađu posao, u dužničko ropstvo a poslije se kao pitamo zašto se djeca ne rađaju.

Ostatak programa moje buduće socliberalne stranke "Novi put" možete pogledati na http://www.noviput.hr Naš moto: Prokleto je zlato što sja, sve što nam treba je naša, ali naša, avlija. :D

Boldano je stvar pojedinca, ali problem je što praksa demantira te filozofije. Čim se ljudima pruži prilika da si malo dignu standard, pohrle kao kad su velike rasprodaje pa trče jedan preko drugog, uvaljujući lakat najbližoj trudnici u stilu Aljoše Asanovića, kako bi se domogli svojih cipela na popustu od 5%.

Što se povlaštenih kredita tiče, to je uvijek postojalo u nekom obliku za neke kategorije ljudi, kao što su znanstveni novaci. Međutim, kad im ponudiš povoljan kredit i 40% nižu cijenu kvadrata u Sopnici, opet nitko ni mrtav ne želi tamo, osim socijale. Pitam se zašto...

Reality check.

Pa moram priznat da jesi u pravu, imam i kući problem jer točno vidim kako mi se hanumi oči zastakle kad čuje riječi: popust, akcija, sniženje, rasprodaja... :smijeh

Ovo sa Jelkovcem mi fakat nije jasno. Evo nedavno je Bandinjo imao sastanak, u pitanju je 5 obitelji (na 2000 stanova, toliko je valjda problematičnih i na Pantovčaku) koje prave probleme, ali je baš dokaz koliko su ti "urbani" zapravo primitivci. Neko im plasira priče koje imaju cilj sjebat Bandića i on kao tele, nit gleda, nit analizira nit kalkulira nego vjeruje svom guruu, samo je umjesto svećenika u pitanju index.hr. Ma glupani.

To je samo dokaz koliko utjecaj imaju mediji, kad bi skromnost mediji propagirali umjesto što nađu jednog bogatog lika pa ga distribuiraju uokolo, mogli bi mi kvalitetnije živjet.

Inače, prije nego nastavite lupat po meni :D , na sve strane slušam kako nema niko ideja, kako je ovaj smjer jedini moguć kojim se ide, a koji evidentno ne valja, a evo ja mislim da bimogli malo probat iskombinirat ono dobro što nam je kapitalizam donio i ono dobro što smo imali u socijalizmu.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 11:08 

Ovo sa Jelkovcem mi fakat nije jasno. Evo nedavno je Bandinjo imao sastanak, u pitanju je 5 obitelji (na 2000 stanova, toliko je valjda problematičnih i na Pantovčaku) koje prave probleme.

http://www.vecernji.hr/komentar/537150/

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 11:42 

Pazi ti stoke, oni neke ultimatume daju. Nadam se da je Zageb uvidio sa kim ima posla.
Trebaju ih ovi u Zagrebu usmjeriti na EU i neka čitaju pravilnike o gradnji mostova. Prestati sa njima komunicirati totalno.

Citat:
Hadžić: Može Pelješki most, ali uz dogovor!

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 11:44 

Ili još bolje, pozvati u Zagreb Nebojšu Radmanovića na razgovor oko mosta.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 12:19 

Nažalost mislim da ih naša vlast uopće ne doživljava. Odnosno čuju neke glasove ali su im u mislima totalno nebitni pa ponavljaju neke eu fraze.

Mislim da uopće ne kuže to muslimansko ludilo.

Nama u RH je to pomalo smješno.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 12:22 

Onda znaš svoj posao. Na hr domene i forume lijepi linkove sa primjerima tog ludila.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:12 

SDB je napisao/la:

Reality check.

Pa moram priznat da jesi u pravu, imam i kući problem jer točno vidim kako mi se hanumi oči zastakle kad čuje riječi: popust, akcija, sniženje, rasprodaja... :smijeh

Ovo sa Jelkovcem mi fakat nije jasno. Evo nedavno je Bandinjo imao sastanak, u pitanju je 5 obitelji (na 2000 stanova, toliko je valjda problematičnih i na Pantovčaku) koje prave probleme, ali je baš dokaz koliko su ti "urbani" zapravo primitivci. Neko im plasira priče koje imaju cilj sjebat Bandića i on kao tele, nit gleda, nit analizira nit kalkulira nego vjeruje svom guruu, samo je umjesto svećenika u pitanju index.hr. Ma glupani.

To je samo dokaz koliko utjecaj imaju mediji, kad bi skromnost mediji propagirali umjesto što nađu jednog bogatog lika pa ga distribuiraju uokolo, mogli bi mi kvalitetnije živjet.

Inače, prije nego nastavite lupat po meni :D , na sve strane slušam kako nema niko ideja, kako je ovaj smjer jedini moguć kojim se ide, a koji evidentno ne valja, a evo ja mislim da bimogli malo probat iskombinirat ono dobro što nam je kapitalizam donio i ono dobro što smo imali u socijalizmu.

Ipak prvo dolazi ekonomija. Dok je gospodarstvo u kiti, rizici su veliki, samim time i kamatne stope i onda se sve vrti u krug.

Naš problem upravo je u tome što smo od socijalizma naslijedili ogromne disbalanse, očajnu produktivnost i tehnološki zaostalo gospodarstvo (usprkos onome što je pričao Branko Horvat). Zbog takvih tvornica, koje su prelaskom u kapitalizam propale, poslali smo ogroman broj ljudi u mirovinu kao mjeru prikrivanja nezaposlenosti, što, u kombinaciji s lošim demografskim pokazateljima, čini javne financije dugoročno neodrživim. Onda se proračunske rupe krpaju jačanjem poreznog pritiska, što uništava privatni sektor i tako opet u krug.

Meni se nekako sviđa ideja jakih nacionalnih poduzetnika, koji bi zbog vlastitog interesa morali biti produktivni, a opet bi djelovali u određenoj sinergiji s državom. Tako nešto imaš u Njemačkoj. Nama "samo" fali prosvijećena vlast i kvalitetan pravno-regulatorni okvir za privatne investicije.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:33 

Nadam se da ce uskoro slicnu pljusku iz EK dobiti zbog Gazenice, inace danas je EK ponovno izdala procjenu za RH po kojoj nam gospodarstvo pada -1% , a sljedce godine mozda rast od 0,2% (zadnja Jacina godina je bila +0,3%, cisto da ponovimo gradivo).

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:46 

SDB je napisao/la:
Ipak prvo dolazi ekonomija. Dok je gospodarstvo u kiti, rizici su veliki, samim time i kamatne stope i onda se sve vrti u krug.

Naš problem upravo je u tome što smo od socijalizma naslijedili ogromne disbalanse, očajnu produktivnost i tehnološki zaostalo gospodarstvo (usprkos onome što je pričao Branko Horvat). Zbog takvih tvornica, koje su prelaskom u kapitalizam propale, poslali smo ogroman broj ljudi u mirovinu kao mjeru prikrivanja nezaposlenosti, što, u kombinaciji s lošim demografskim pokazateljima, čini javne financije dugoročno neodrživim. Onda se proračunske rupe krpaju jačanjem poreznog pritiska, što uništava privatni sektor i tako opet u krug.

Meni se nekako sviđa ideja jakih nacionalnih poduzetnika, koji bi zbog vlastitog interesa morali biti produktivni, a opet bi djelovali u određenoj sinergiji s državom. Tako nešto imaš u Njemačkoj. Nama "samo" fali prosvijećena vlast i kvalitetan pravno-regulatorni okvir za privatne investicije.

Ja ne vidim ovo boldano da je drukčije i u zemljama zapadnog svijeta koje nisu prolazile tranziciju. Tvornice odoše istočno, ljudi sve stariji, dakle više penzića, manje djece - dakle demografska katastrofa koja se donekle ublažava imigracijom ali koga kad više nema tvornica?!

Jednostavno su trendovi da se živi od znanja i usluga, a onaj ko to nema prodaje resurse. Na to smo mi osuđeni barem djelomično. No, pitanje je u kojoj mjeri? Ako trošimo daleko iznad svojih mogućnosti pretvaramo se u robove koji će jedva živjet čim se balon ispuše, a mislim da se upravo ispuhao, sad živimo ispod svojih mogućnosti zato što svake godine 10 mlrd kamata plaćamo za kredite koji su mahom išli u infrastrukturu koja nije donijela odgovarajuću novu vrijednost.

Jedini lijek mi se čini propagiranje skromnosti. Državnoj, lokalnosamoupravnoj, individualnoj. Treba nam Crkva bosanska... :D

Kad vidiš šupka s mečkom, da ga hrakneš: Ukrao ha? Još si se došao kurčit s našim ukradenim parama? Dobro ne baš tako, ali ono prijezir i to su mi O.K. a ne divljenje.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:50 

Zapadne zemlje imaju nagomilane vrijednosti i mimo radnih mjesta i čistog novca. Pa se Hrvatska ne može sa njima nikako mjeriti. Na zapadu imaš kuće i zgrade stare po 300-500 godina koje i danas održavaju pa izgledaju kao kad su tek bile napravljene. Sve je to jedna nagomilana vrijednost i kapital. U Zagrebu se fasade urušavaju.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:55 

@ SDB Ali kako sad dalje? Ovakav mirovinski sustav je neodrživ. Kako promjeniti sadašnje stanje?

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 13:58 

doc je napisao/la:
@ SDB Ali kako sad dalje? Ovakav mirovinski sustav je neodrživ. Kako promjeniti sadašnje stanje?

Ko kaže da je neodrživ? Održiv je, bar privremeno, dakle još koje desetljeće, dok imaš resursa za prodaju.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:00 

Hrvatska treba prodavati otoke. Ima ih previše i samo onako stoje bezveze. Svakako rijetko tko i ide na njih. Bar bi novi vlasnik pošumio i neki park za sebe napravio.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:02 

Primjeniti Cileanski model za buduce umirovljenike i stabilizirati fondove te postupno u potpunosti prelaziti na Cileanski model.
Pokazat cu ti par prezentacija glede toga doc.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:11 

Nemojte taj čileanski model ili bilo koji drugi model dizati u nebesa, ne postoje magična rješenja. Mislim da će se vremenom ići sa defined benefit na defined contribution (ne da mi se prevoditi), gdje se sustav prenosi sa leđa države na pojedince, i gdje će ti konačna penzija ovisiti o godišnjoj dobiti koju ostvaruju fondovi.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:19 

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:21 

Nemojte taj čileanski model ili bilo koji drugi model dizati u nebesa, ne postoje magična rješenja. Mislim da će se vremenom ići sa defined benefit na defined contribution (ne da mi se prevoditi), gdje se sustav prenosi sa leđa države na pojedince, i gdje će ti konačna penzija ovisiti o godišnjoj dobiti koju ostvaruju fondovi.

Pa to imamo i sad, tzv. 2. stup. To je onaj kojeg je Sanader proglasio nedokazanim pa htio mrknut pare.

Uglavnom, nije mi jasno kako osigurat starost, cijelo vrijeme pokušavaju smislit način kako opljačkat buduće umirovljenike, porezom na nekretnine ubijaju isto jednu od mogućnosti osiguranja, a nemogućnošću odgajanja djece ti isto izbijaju neku vrstu sigurnosti koju imaš. Elem, ne može čovjek bit pametan što činiti.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2013, 14:24 

Pa to imamo i sad, tzv. 2. stup. To je onaj kojeg je Sanader proglasio nedokazanim pa htio mrknut pare.

Uglavnom, nije mi jasno kako osigurat starost, cijelo vrijeme pokušavaju smislit način kako opljačkat buduće umirovljenike, porezom na nekretnine ubijaju isto jednu od mogućnosti osiguranja, a nemogućnošću odgajanja djece ti isto izbijaju neku vrstu sigurnosti koju imaš. Elem, ne može čovjek bit pametan što činiti.

Štediše, vlasnici kapitala i nekretnina će servisirati dužavni dug, a ono što je obećano sljedećim generacijama (a realno je neisplativo) će se kroz kontroliranu inflaciju svesti u prihvatljive realne okvire - dobit ćeš obećanu nominalnu penziju koja će imati mizernu realnu vrijednost. Inflacija je skoro pa jedini način smanjenja prevelikog državnog duga i budućih državnih "obećanja" (mirovinski i zdravstveni sustav).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2197 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 88  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: