HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 19:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 64  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti
PostPostano: 20 tra 2013, 22:59 

Struktura Srba u Vojvodini 1991. po mjestu rođenja:

BiH = 155 531 ili 13,60%
Crna Gora = 3 037
Hrvatska = 60 350 ili 5,28%
Kosovo = 8 968
Makedonija = 4 671
Slovenija = 1 306
Uža Srbija = 111 176 ili 9,72%

Ukupno = 1 143 723

Izvor: http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1991/pdf/G19914008.pdf

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 10:04 

Miki Manojlović:
Citat:
Moja prabaka je bila prečanka iz Vojvodine

Zar su Srbima i Vojvođani prečani?

Ja sam mislio da su to samo prekodunavodrinci...

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 10:23 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Miki Manojlović:
Citat:

Srbi iz Austro-Ugarske su prečani.

1073 of 2558 - 41.95%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 11:59 

Miki Manojlović:
Citat:

Eto koliko se razumeš u čitavu priču. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:06 

Pa dobro, znam da su Srbi u Vojvodini mahom doseljenici s Kosova, pa sad...

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:07 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Miki Manojlović:

Eto koliko se razumeš u čitavu priču. :zubati

Otprilike u vojvođansku koliko ti u bh. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:09 

Miki Manojlović:
Citat:

Svako je prečanin čim živi preko reke.
Tako da ako ti Junuze živiš preko puta neke budale bićeš "Prekoputabudalaš". :zubati

Inače taj izraz je nastao u AU i upravo izeđu Srba iz Vojovdine i kraljevine Srbije.
Dok prečani po pitanju Dunava i Drine su nešto sasvim drugo i kasniji izraz.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:09 

Otprilike u vojvođanski koliko ti u bh. :zubati

Pa ne hvališ se da si lala... :kava

joe enter je napisao/la:
Svako je prečanin čim živi preko reke.
Tako da ako ti Junuze živiš preko puta neke budale bićeš "Prekoputabudalaš". :zubati

Inače taj izraz je nastao u AU i upravo izeđu Srba iz Vojovdine i kraljevine Srbije.
Dok prečani po pitanju Dunava i Drine su nešto sasvim drugo i kasniji izraz.

Tako je. I odnosi se na obe strane.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:14 

Ja sam tu između ostalog i da nešto naučim, nemojte se odmah ljutit. :D

Vrh

PostPostano: 29 tra 2013, 12:44 

Ja sam tu između ostalog i da nešto naučim, nemojte se odmah ljutit. :D

Uči,uči kad dosad nisi. :zubati

Mi Bačvani imamo takođe svoje prečane koji se zovu Banaćani , i oni su vrlo militatni jer se zna njihova velikobanaćanska politika još odavno kad su pevali "Da nije Tise sve bi ovo Banat bio".

I koliko je ta Velikobanaćanska politika bila jaka i tiranska govori i to da danas sve Vojvođane ljudi sa strane zovu Lalama , a Lale su uvek bili samo Banaćani.

:zubati

Vrh

PostPostano: 02 svi 2013, 12:20 

Hrvati iz Vojvodine: Zašto smo isključeni iz priprema Vučićevog posjeta Zagrebu?

http://www.dnevno.hr/vijesti/regija/854 ... grebu.html

Vrh

PostPostano: 09 svi 2013, 00:16 

Kosovski zamenik premijer behxhet pacolli kupuje vishe od deset hiljada hektara zemlje u vojvodini.pored nekih izvora stoji da investicije Kompanije "Al Dahra"u vllasnishtvu Mohammed bin Zayed Al Nahyan u stvari su investicije behxheta pacolija. Sheik zayed je veoma blizak sa pacolijem i aleksandrom vucicem.Allbanski izvori tvrde da je pacolli vec duzhe vremena prisutan investicijama u srbiji.Isti izvori tvrde da novac raznih kosovskih fondova pacolli investira u srbiju.Sa sheikom zajedom poseduju oko 25% akcija OMV srbija i llanac benzinskih pumpi na atraktivna mesta u srbiji
http://www.telegrafi.com/lajme/pacolli- ... 31876.html

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:22 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/usvojena-vojvodjanska-deklaracija-opozicija-tvrdi-da-vojvodina-ide-putem-nezavisnosti/678774.aspx

Oće skoro biti "Vojvodina je srce Srbije" :zubati

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:23 

Neće.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:29 

Pajtić čisto čuva svoju kožu, trebalo bi se dogoditi čudo da ode dalje od te deklaracije koja je trenutno kvalitetno ispisan guzobris.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:37 

Eh, da SNSovci imaju tri grama mozga više oko izbora kadrova i metoda, leteo bi Pajtić još juče. Ovako, samo zbijaju narod iza njega (smešno zvuči, znam).

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:38 

Eh, da SNSovci imaju tri grama mozga više oko izbora kadrova i metoda, leteo bi Pajtić još juče. Ovako, samo zbijaju narod iza njega (smešno zvuči, znam).

Ne kenjaj, što taj lik ima opet šansu na izborima? Pa to je kao i Bandić onda :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:49 

A jbg, ovi ostali su blago retardirani ili već poznati lopovi. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 23:09 

A jbg, ovi ostali su blago retardirani ili već poznati lopovi. :zubati

Aj dobro, čudno mi je to SNS tj. odbjeglo lijevo krilo SRSa postizalo onomad odlične rezultate u Vojvodini. Nije li The Vojvoda je bio gradonačelnik u Zemunu :zubati ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 23:13 

Zemun je otkad pamtim radikalski tj.naprednjački (sad mi nešto žao dođe kad vidim kako skromnu kampanju tr00 radikali imaju tamo).

Na pokrajinskom nivou ide malo teže zato što je DS nešto jača po broju glasova proporcionalno, ali redovno počisti ostale na većinskim.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 23:16 

Zemun je otkad pamtim radikalski tj.naprednjački (sad mi nešto žao dođe kad vidim kako skromnu kampanju tr00 radikali imaju tamo).

Na pokrajinskom nivou ide malo teže zato što je DS nešto jača po broju glasova proporcionalno, ali redovno počisti ostale na većinskim.

Pretpostavljam da većinu glasova DS kupi u Novom Sadu tj. da im to daje prevagu.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 23:25 

Zemun ne spada u Vojvodinu, administrativno.

Nije u pitanju NS, NS je dugo bio radikalski bastion :D

Vojvodina je mješavina, a rezultati sa ponovljenih izbora za poslanike u skupštinu APV govore protiv Jagnjetovih tvrdnji. Naprednjaci su pomeli DSovce u Zrenjaninu, Srbobranu, a u Kovinu su pod s njima obrisali...

Ono što je držalo DS u Vojvodini su:
- izborni sistem
- nacionalne manjine
- autonomaši koji ne vole Čanka
- svi oni kojima su radikali, presvučeni ili pravi, nešto nepristojno

Međutim, Alex Wolf mijenja ovu poslednju činjenicu... i dalje ostaju nepomirljivi autonomaši koji su neka vrsta fanatika, ali sve ostalo je buduća Alexova baza. Uključujući i manjine s kojima se nije teško dogovoriti. Znajući Alexa, bojim se šta bi se mogao dogovoriti.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 23:25 

Zadar1993 je napisao/la:
Pretpostavljam da većinu glasova DS kupi u Novom Sadu tj. da im to daje prevagu.

Dobija dosta glasova u gradu (naselja okolo su druga priča). Ligaši isto. Ali prevaga su i Mađari, Hrvati, Slovaci, Bunjevci, jugovići i sl.

DS zagrabi kod svih, posebno kod Mađara (pa se SVM ljuti). Radikali i naslednici su ipak ograničeni dobrim delom na Srbe i to posebno ove iz Hr i BiH.

Metemma je napisao/la:
Vojvodina je mješavina, a rezultati sa ponovljenih izbora za poslanike u skupštinu APV govore protiv Jagnjetovih tvrdnji. Naprednjaci su pomeli DSovce u Zrenjaninu, Srbobranu, a u Kovinu su pod s njima obrisali...

Nemoj i ti sa ovim pričama. :zubati

Ono, Boris Tadić pomeo Tomu Nikolića u Tutinu, Koštunica masakrirao konkurenciju u Prizrenu, URS može sam da pravi sledeću vladu sudeć' po Kragujevcu.

Metemma je napisao/la:
Međutim, Alex Wolf mijenja ovu poslednju činjenicu... i dalje ostaju nepomirljivi autonomaši koji su neka vrsta fanatika, ali sve ostalo je buduća Alexova baza. Uključujući i manjine s kojima se nije teško dogovoriti. Znajući Alexa, bojim se šta bi se mogao dogovoriti.

E sad pričaš kako treba... Mada Pajtić kupi deo ligaša i ldpeovaca na račun mlađane Jerkov i onog iz N.Bečeja.

A manjine - Mađari. Muti SNS sa njima. I tu se i ja bojim šta bi mogao dogovoriti. Pošto DS ipak zgodno upada u njihovo glasačko telo, što je i više nego korisno u severnoj Bačkoj, posebno Subotici.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 22:58 

Metemma je napisao/la:
Zemun ne spada u Vojvodinu, administrativno.

Nije u pitanju NS, NS je dugo bio radikalski bastion :D

Ono što je držalo DS u Vojvodini su:
- izborni sistem
- nacionalne manjine
- autonomaši koji ne vole Čanka
- svi oni kojima su radikali, presvučeni ili pravi, nešto nepristojno

zemun je srijem

Vrh

PostPostano: 05 lip 2013, 18:58 

pagan je napisao/la:
zemun je srijem

Izvinjavam se, ali moram slika
Citat:
U Zemunu su Srbi starosedioci.Njih je ovde od doba kada su se Srbi po Balkanu pojavili.Zato ne moze biti govora o doseljenju Srbalja u Zemun.Doba doseljenja je u magli proslih vremena uvijeno.
Kada su Turci posle bitke na Mohacu 1526 Ugarsku pokorili, bilo je u Zemunu u veliko Srba.Na mestu danasnje sv. Nikolajevske crkve bila je crkva srpska vec 1578. i to neka stara sa slamom pokrivena.Mogla je dakle dugo vec postojati.

Ali se o celom srpskom zivotu u Zemunu pre 1526. vrlo malo znade.Mi znamo sta su srpske despote u Sremu radile, dokle se njihova vlast sirila, ali o pojedinostima Srbalja u Sremu pre despota ne zna se gotovo nista.Zato o tome ne mozemo nista napisati.

Ali iz polovine XVIII. veka vec vise znamo.Znamo i zabelezena su imena mnogih prota, kojih cemo imenik danas da zabelezimo.Bice da je srpskih prota u Zemunu bilo vec od prve seobe 1690. no njihova imena nisu zabelezena.Poznat je pak prota Vasilije Ostojic, koji je 1780. umro.On je u Zemunu protoprezviterao za vreme Mitropolita Pavla Nenadovica.Godine 1769. bio je prota na srpsko crkvenom saboru, kada je posle Nenadovica za mitropolita izabran Jovan Djordjevic.

Za njime je izabran 1782. za zemunskog protu David Geordgijevic, koji nije dugo prota bio.Izgleda da je umro posle 1786. valjda 1788.

Na mesto njega dodje znameniti prota Mihajlo Pejic, nazvan "Irizanin".Bice da je iz Iriga bio i da se onde oko 1750. rodio.Za Zemunskog protu potavljen je oko 1790. godine.Za njegovo doba zbili su se u obliznjoj Srbiji znameniti dogadjaji:Kocina krajina, kako se nazvao rat pod Josifom II. protiv Turaka, Dahije u Beogradu 1803-1804. i ustanak Karadjordjev na Dahije 1804.

Prota Mihajlo Pejic izescavao je iz Zemuna mitropolita Stratimirovica o dogadjajima posle 1804.Ti njegovi izvestaji su danas vazan izvod za istoriju doba Karadjordjevog.Oni se nalaze danas kao rukopisi zajedno sa Stratimirovicevom dopiskom u biblioteci srpske kraljevske akademije u Beogradu.

Mihajlo Pejic poznat je i sa svog, konflikta sa Joakimom Vujicem srpskim knjizevnikom, usljed koga je Vujic u zatvor bio stavljen.Pejic je umro u Zemunu 1811. godine i na ovdasnjem groblju sahranjen.Njegov grob i danas je jost vidljiv i nadpis citljiv.Njegov lik je sacuvan u dvorani danasnje srpsko-crkvene opstine. Izgleda da je bio krupan.Brada proseda a pogled energican.

Posle smrti Mihajla Pejica postavljen je za zemunskog protu Jeftimije Ivanovic rodjen 1773. a umro 1849.Pre svog dolaska u Zemun, bio je prota u Sidu od 1811-1812.Ove potonje godine postavljen je za zemunskog protu, gde je od 1812. 1834. ziveo.Od godine 1834. do 1839. bio je prota u Vukovaru a od 1839. do 1849. u Mitrovici gde je iste godine umro.Kad je 1813. Karadjordje iz Srbije prebegao i u Fensk dosao, posetio ga je tu prota Jeftimije i tesio ga.

Posle odlaska Jeftimija Ivanovica postavljen je 1835. za Zemuskog protu Lazar Savic, otac kasnijeg paroha i protojereja zemuskog Nikole Savica.Prota Savic umro je godine 1858. u Zemunu.Njegov cemo zivot posebno doneti.Za time dodje za protu Avram Zivanovic, o kome cemo takodjer poseban izvestaj doneti.Prota Avram umro je 1869.A na njihovo , mesto dodje Jeftimije Vukadinovic, koji se medju znamenite prote takodjer moze racunati.Vukadinovic je za protu biran 1870. a umro je 16. Aprila (p. r.) 1906. u Zemunu.Bio je dakle punih trideset i sest godina zemunski protoprezviter.I o njemu cemo doneti poseban zivotopis.Vukadinovic je bio covek visoke ucenosti, vrlo obrazovan, covek liberalnih ideja i svetskog pogleda.Voleo je knjigu, znao je dobor srpsku istoriju i bio je valjan bogoslov.

Posle smrti prote Vukadinovica nastade, duzi interkalar, kome je na celu bio kao uprazitelj protoprezviterata paroh Nikola Savic.Tek je u februaru 1909. izabran za zemunskog protu Pavle Milin koji danas na celu protoprezviterata stoji.Pre svog dolaska bio je paroh u Basahidu.

Izvor: home.swipnet.se

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 64  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Patriota i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: