HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 531 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 21 lis 2013, 18:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ruj 2013, 18:29
Postovi: 377
Lokacija: Mostar
Šteta, ispiti mi, a išao bih. Hm...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 05 stu 2013, 19:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Katarina Kosača, Buna, Mostar, 25.10. 2013 + Klape


_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 09 stu 2013, 17:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
SVE NAM JE TO OTETO NA ZAHTJEV DVA HDZ-A ILI VATIKANA - REKAO JE ZIJAD HADŽIOMEROVIĆ

Ulaskom u 2014. Mostar ostaje bez proračuna, službenici bez plaća, škole su ionako već mjesecima bez novca iz gradskog proračuna. Političke stranke vode pregovore daleko od očiju javnosti, ali rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda i održavanje lokalnih izbora još uvijek nema.

[youtube]Više od 80 sastanaka[/youtube]

Stanje teško, ali nije kritično. U vremenu gdje se ne provode odluke sudova, gdje nema rješenja, kada se nameću pravila koja nigdje drugo ne vrijede, kada se izazivaju incidenti, poziva na rat, krv i znoj, ipak se uspijeva osigurati minimum za funkcioniranje grada. Do sada je održano više od 80 sastanaka o temi Mostara i nastaviti pregovarat ćemo sve dok se ne postigne konačni dogovor - rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda.

Njegov prvi sugovornik u pregovorima je Zijad Hadžiomerović, prvi čovjek SDA u Mostaru. Za razliku od Bevande, primjetno je kako SDA polako gubi živce kada je u pitanju Mostar.

To je primjetno u izjavama dužnosnika ove stranke. - Mostar je na vrhuncu krize, Gradsko vijeće ne radi godinu dana, Bošnjaci su marginalizirani, proračun se ne puni. Imali smo dogradonačelnika, rotaciju na čelu grada, predsjednik županije i gradonačelnik nisu mogli biti iz istog naroda. Sve nam je to oteto na zahtjev dva HDZ-a ili Vatikana - rekao je Hadžiomerović te dodao kako SDA želi jedinstven Mostar podijeljen na više općina.

Bojazan za događaje u 2014. izrazio je predsjednik HDZ-a 1990 u Mostaru Slaven Raguž. Prema njegovom mišljenju, Mostar je samo slika BiH, nenormalnog društva u ovoj zemlji.

Odgovornost nije samo na politici, nego i na međunarodnoj zajednici. S druge strane, SDP pere ruke sada od svega, a u toj stranci znaju što ne žele, ali ne znaju što žele - poručio je Raguž te ponovio kako Mostaru nisu potrebna posebna zakonska ograničenja zbog zaštite prava konstitutivnih naroda.

Još nema dogovora

Iako se ranije nagađalo kako su HDZ BiH i SDA postigli dogovor, to su u izjavama za medije demantirali i Bevanda i Hadžiomerović.

- Vode se pregovori, nikakav dogovor nije postignut, a kada to bude, onda taj sporazum treba primijeniti i na drugim sredinama koje su slične Mostaru. Stav Hrvata je jasan od početka i on je stavljen na papir. S druge strane, neke stranke kao što je SDP mijenjale su svoj stav sukladno potrebama međunarodne zajednice i teško je pregovarati u takvim uvjetima - zaključio je Bevanda. Gledajući trenutno stanje, teško je očekivati skore lokalne izbore u Mostaru.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 09 stu 2013, 18:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Vatikan je sad kriv. Ko' da ih je Vojvoda učio =))

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 09 stu 2013, 18:31 
Offline

Pridružen/a: 16 ožu 2010, 21:38
Postovi: 4367
Citat:
jedinstven Mostar podijeljen na više općina.


:smajl052


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 09 stu 2013, 19:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 pro 2012, 07:07
Postovi: 608
Zadar1993 je napisao/la:
Vatikan je sad kriv. Ko' da ih je Vojvoda učio =))

Jabuka ne pada daleko od (vlaškog) stabla...

VUKsaJUGA je napisao/la:
Citat:
jedinstven Mostar podijeljen na više općina.


:smajl052

To je nešto poput izjave da želiš biti djevica u bordelu...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 14 stu 2013, 00:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Bešlić najsretniji političar u nesretnoj Varti.

Citat:
Bešlić može sam nametnuti rebalans za 2013. i proračun za 2014.

Grad Mostar će moći ispuniti minimum svojih obveza u 2014.


Autor:
Marko Karačić

Iako su ranije najave govorile kako je pred Mostarom financijski kolaps iduće godine, izgleda kako je takav scenariji ipak izbjegnut. Kako se neslužbeno doznaje iz federalnog Ministarstva financija, ovih dana je Gradskoj upravi Mostara odgovoreno na upite vezano uz mogućnost nametanja rebalansa proračuna za tekuću godinu od gradonačelnika Ljube Bešlića.
Stav ministarstva

- Ako gradonačelnik može nametnuti proračun i ima te ovlasti, onda nema nikakve zakonske prepreke da može izvršiti rebalans proračuna - rekao nam je naš izvor iz Ministarstva financija FBiH. Kontaktirali smo i mostarsku Gradsku upravu gdje su nam kratko rekli kako su zaprimili odgovor s federalne razine vlasti. Nisu željeli komentirati mogućnost da Bešlić do kraja godine nametne i rebalans proračuna za ovu godinu.

I nije ovo jedina promjena kada su u pitanju financije Grada Mostara. Naime, naši sugovornici su nam potvrdili kako Bešlić može nametnuti i proračun za iduću godinu, iako je ranije vladao stav kako to nije moguće u 2014. godini. - Na 80. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva koja je održana 13.11. 2008.donesen je stav kako gradonačelniku mandat traje sve do izbora novog gradonačelnika.

Gradonačelnik je i ovaj put zatražio da se SIP očituje o ovome pitanju i dobio je isti odgovor kao 2008. godine. Znači, njegov mandat traje sve do izbora novog čovjeka na čelo grada, a zajedno s mandatom pravovaljane su i ovlasti koje je imao dosada. Iako je imao ovlasti nametnuti proračun za ovu godinu, nema nijedan razlog da proračun ne bude nametnut i iduće godine, ako se trenutačno stanje zadrži - rekli su nam naši sugovornici. Nove informacije mnogima će donijeti mirniji ulazak u iduću godinu.
Manje napetosti

Za razliku od prijašnjeg stanja kada se smatralo kako neće biti proračuna u idućoj godini, a izbori su još daleko, trenutačne informacije govore kako barem neće biti socijalnih nemira u gradu na Neretvi. Nemoguće je predvidjeti kada će se stvoriti uvjeti za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, ali je sada sigurno kako anarhija neće zavladati gradom i kako će Gradska uprava moći ispuniti barem minimum svojih obveza.

- Naravno da se svi nadaju što skorijim izborima, ali se paralelno radi na svim aktivnostima kojima se sprečava da život u gradu stane. Službenici mogu očekivati isplatu plaća, dogovarat će se modeli isplate sa sindikatima, ali je sigurno kako grad neće biti pod socijalnim nemirima kako je ranije dogovoreno - zaključili su naši sugovornici.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 14 stu 2013, 01:53 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Zadar1993 je napisao/la:
Vatikan je sad kriv. Ko' da ih je Vojvoda učio =))

Sad je meni jasno zasto si SDS-ovci i SDAlije medjusobno puse ***.

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 22 stu 2013, 17:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
SDA traži protektora za Mostar, HDZ za sve gradove isto rješenje

Mostar jedini bez lokalnih izbora, stranke podijeljene oko rješenja


Autor:
Zoran Krešić

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostara Murat Ćorić zatražio je u razgovoru s novoimenovanim zamjenikom visokog međunarodnog predstavnika Tamirom Waserom uvođenje međunarodnog protektora za Mostar koji bi preuzeo svu vlast nad gradom smatrajući da je neodrživo stanje po kojemu mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) jedini vlada ovim hercegovačkim središtem. Ćorić je to rekao nakon susreta sa zamjenikom visokog međunarodnog predstavnika u BiH Tamirom Waserom koji je tijekom dana razgovarao i s dužnosnicima lokalnoga HDZ-a koji su se zauzeli da Mostar bude uređen kao i svi drugi gradovi u toj državi.
Svi nezadovoljni

“Mostar danas ima jako puno problema i neprirodno je da gradom upravlja samo jedan čovjek, a kako stvari stoje, Bešlić će gradom upravljati sve dok se ne održe izbori. Iz tih smo razloga tražili intervenciju OHR-a uključujući i uvođenje protektora za Mostar”, rekao je Ćorić u izjavi za medije nakon susreta s Waserom. Ćorić je objasnio da taj protektor treba upravljati gradom smatrajući neodrživim trenutačno stanje. “Trebamo čovjeka koji će upravljati Mostarom umjesto gradonačelnika jer su svi nezadovoljni stanjem u gradu”, dodao je Ćorić i ponovio stav svoje stranke da Mostar treba biti sastavljen od više općina. Američki diplomata je u izjavi za novinare nakon odvojenih susreta izjavio kako Mostar neće biti podijeljen grad.
Nema podjela

“To uključuje odredbe da Mostar treba biti jedinstven grad, ali i s možda neki vrstama lokalne kontrole unutarnjih stvari. Mostar će ostati multietnički grad i niti jedna stranka iz pregovora neće dobiti sve što traži”, rekao je Waser. OHR je spreman posredovati oko rješenja u Mostaru pozivajući domaće političare na dogovor. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara Slađan Bevanda ističe da Mostar ne smije biti iznimka. “Mostar mora biti uređen kao i ostale jedince lokalne samouprave BiH. O svemu se naravno može razgovarati, ali mi smatramo da ono što se primijeni u Mostaru, mora biti primijenjeno i u ostalim gradovima. Mostar je dio BiH i za ovaj grad više neće vrijediti nikakva posebna pravila. Načelno je dogovoreno da Mostar mora biti jedinstven grad, a o unutarnjem ustrojstvu grada se treba dogovoriti. Mostar mora biti funkcionalan grad i moraju se ukinuti ona ograničenja koja postoje u nametnutom Statutu”, rekao je Bevanda.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 25 stu 2013, 19:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
FAKULTET PRIRODNOSLOVNO-MATEMATIČKIHI I
ODGOJNIH ZNANOSTI SVEUČILISTA U MOSTARU


Poziva Vas na tribinu

RAZGOVOR
S AKADEMIKOM
JOSIPOM PEČARIĆEM


i predstavljanje njegove najnovije knjige

"RASIZAN DOMAĆIH SLUGU", ZAGREB, 2013

Razgovor će voditi

mr.sc. Marko Tokić i Ivan Baković

Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače, mala dvorana
Petak, 29.11.2013 u 19:00 sati.


Privitak/ci:
Gen. Markač i akademik Pečarić.jpg
Gen. Markač i akademik Pečarić.jpg [ 202.89 KiB | Pogledano 6063 put/a. ]

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 29 stu 2013, 19:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
AKADEMIK JOSIP PEČARIĆ U MOSTARU

"Sve dok Hrvatska bude jača u BiH nego u RH, Hrvati će imati probleme.
Dragi moji, mi kao Hrvati još nismo nacija, a to vidimo po tome da, ako je netko veleizdajnik Hrvati ga nagrade tako što ga izaberu za predsjednika, i to najmanje dva puta'', rekao je Pečarić.

http://bljesak.info/rubrika/kultura/cla ... leme/31732

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 01 pro 2013, 07:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
AKADEMIK JOSIP PEČARIĆ U MOSTARU

slika

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 07 pro 2013, 21:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Bešlić: Mostaru ne treba rebalans

MOSTAR, 4.12. 2013.

Rebalans proračuna Grada Mostara oko kojeg se dizala velika medijska prašina i dovodila u pitanje mogućnost njegova provođenja, po riječima gradonačelnika Ljube Bešlića, apsolutno je za sada nepotreban.

- Ja odgovorno tvrdim da smo za prvih deset mjeseci tekuće godine, za koje imam izvješće, mi u okvirima proračuna. Istina, nešto je malo manje od proračuna, ali sasvim sigurno ne ispod 10 posto. Prema tome, ne izlazimo iz proračunskih okvira i ne trebamo ni govoriti o rebalansu, proračuna, pojasnio je Bešlić za Dnevni list.

Priljev sredstava u gradskom proračunu, kako ističe Bešlić, bio je veći nego se pri planiranju to očekivalo, tako da bi proračunska 2013 godina za Grad Mostar mogla biti uspješna i po prvi put nakon dugo vremena bez nužnog rebalansa.
- Za nekih petnaest dana dok ustanovimo kakav je bio priljev sredstava za mjesec studeni, sa sigurnošću ćemo moći kazati hoće li rebalans trebati ili ne, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Ono što definitivno u BiH jest problem, kako ističe, jest to što se PDV stalno smanjuje jedinicama lokalne samouprave i županijama i tu postoje problemi.
- Međutim, mi smo ove godine imali dvije sreće, iako je PDV pao. Prije svega, prošle godine smo realno planirali proračun i imali smo vrlo jasno viđenje ako budemo nametali da ne možemo tražiti političku odluku i političku potporu na povećavanje proračuna. Pokušali smo realno sagledati situaciju, s druge strane moramo reći uz nedostatak PDV-a ove godine smo imali dosta kišnu sezonu pa se iz potopljenog zemljišta ubrao znatno veći priljev sredstava nego smo mi očekivali, ustvrdio je Bešlić.

Podsjetimo, proračun Grada Mostara za 2013. godinu je gradonačelnik Ljubo Bešlić usvojio 8. travnja bez Gradskog vijeća kojem je istekao mandat.

Proračun je usvojen u iznosu od 54,229.372 marke. No, po prvi put u gradskom proračunu nisu bila planirana sredstava za materijalne troškove osnovnih škola, nakon sudskog spora s HNŽ-om, jer je Ustavni sud FBiH ustanovio da su izradom zakona o osnovnoškolskom obrazovanju u HNŽ-u povrijeđena prava jedinica lokalne samouprave.
No, izmjenama i dopunama Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju po pitanju financiranja materijalnih troškova sve je ostalo na Gradu koji u svome proračunu nije ni imao tu stavku.
Stoga se prijetilo prosvjedima i štrajkovima te dolazilo do obustava prijevoza učenika. Sve to iz Gradske uprave Grada Mostar pravdali su činjenicom da njihovo financiranje nije uvršteno u gradski proračun, a da je rebalans istog nemoguće raditi bez Gradskog vijeća. (bljesak/dnevnilist)
Postanite naš član

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 09 pro 2013, 01:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
:laugh

Citat:
Mostarom u ovom trenutku upravlja isključivo samo jedan čovjek – gradonačelnik Ljubo Bešlić. Bošnjaci, a ni ostali narodi, nemaju nikakvo sudjelovanje u vlasti, što narušava do sada izgrađene odnose i vodi u pravcu daljeg međuetničkog nepovjerenja – poručuje mostarska SDA i poziva međunarodnu zajednicu da hitno riješi blokadu Mostara vraćanjem ovlasti Gradskom vijeću ili imenovanjem supervizora.

"Očito je da izbori u Mostaru neće biti održani do općih izbora 2014. godine. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti ovo što u Mostaru radi gradonačelnik. On je jedini čovjek koji troši proračunska sredstva od 45 miliona maraka, većinom na nezakonit način", tvrdi Salem Marić, glasnogovornik mostarskog SDA.

U SDA optužuju međunarodnu zajednicu da nereagiranju daju prešutnu podršku postupcima koje poduzima gradonačelnik, što vodi ka kolapsu u funkcioniranju grada.

S druge strane, HDZBiH smatra da, upravo zahvaljujući gradonačelniku, grad uspijeva funkcionirati, te da rješenja treba tražiti u okviru Ustava BiH.

"Ne postoje nikakvi problemi da grad Mostar na zakonit način funkcionira u uvjetima u kojima jeste. To jeste loše za Mostar, međutim, gradu je potrebna stabilnost", kaže Slađan Bevanda, predsjednik mostarskog HDZBiH.

Dok se o Mostaru sve manje govori, a problemi grada na Neretvi padaju u drugi plan, onima koji imaju vlasti, situacija odgovara. Ostali su u ovom slučaju zanemareni.

"Oni koji participiraju značajnije u vlasti su u boljoj situaciji. Ukupno stanje je neodrživo i ono u dugoročnom pogledu ne može voditi ka dobru", upozorava društveni analitičar Enes Ratkušić.

Da međunarodna zajednica namjerava i dalje gledati sa strane pat poziciju Mostara i ne miješati se dokazuje posljednja sjednica Vijeća za implementaciju mira, na kojoj je samo iskazano razočaranje nedostatkom dogovora, poručeno da imenovanje supervizora nije opcija, te podvučeno da izbori trebaju biti održani najkasnije u listopadu 2014. godine. Kako i šta do tad - ne zna se.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 17 pro 2013, 13:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nisu "događanja u Mostaru" ali jest za Mostar.
Između ostalog Tihić javno priznaje kriminalno djelo. Zatrpavanje ustavnog suda besmislenim žalbama i trošenje novca građana na ništa.

Citat:
Bošnjački veto zaustavio izborna pravila za Mostar

Prijedlog predviđa, između ostalog, izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a koji bi bili birani tajnim glasovanjem na području čitavog Mostara


Autor:
Eldina Medunjanin

Pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ponovno je zaustavilo donošenje važnih odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Klub Bošnjaka prvo je koristeći nacionalni veto blokirao usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub Hrvata, a kojim se regulirao način izbora na području grada Mostara.

Izbor vijećnika

Ovaj prijedlog predviđa, između ostalog, izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a koji bi bili birani tajnim glasovanjem na području čitavog Mostara. Predlagajući ove zakonske izmjene izaslanica Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je kako se njima provodi odluka Ustavnog suda. No, Bošnjaci tvrde da su zakonske izmjene štetne po njihove nacionalne interese pa će o njima odlučivati Ustavni sud. Za razliku od ovog, pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u slučaju izmjena Zakona o Elektroprijenosu BiH, nisu podržali svi bošnjački izaslanici. Troje izaslanika iz SDA pozvalo se na nacionalni veto kako bi blokirali usvajanje zakonskih izmjena kojima se dioničarima, odnosno entitetima, omogućava raspodjela akumuliranih sredstava s računa Elektroprijenosa BiH. Zahvaljujuću potpori SNSD-a, SDP-a i dva HDZ-a, ove zakonske izmjene podržane su u Zastupničkom domu, a zbog korištenja nacionalnog veta u Domu naroda, konačnu riječ i o ovom propisu donijet će Ustavni sud BiH. Obrazlažući svoje protivljenje izaslanici iz SDA su podsjetili da je međunarodna zajednica također protiv ovog prijedloga te da bi se na taj način omogućilo nenamjensko trošenje sredstava.

Kupovina vremena

-Znamo mi da neće proći vitalni nacionalni interes, ali se nadamo da će pojedinci “doći pameti” i uvidjeti što rade, poručio je dopredsjedatelj Doma naroda Sulejman Tihić (SDA). Protiv usvajanja ovog zakona su i u SDS-u i PDP-u. S druge strane, iz stranaka koje podupiru zakonske izmjene tvrde kako SDA ponovno zloupotrebljava pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Izaslanik Mehmed Bradarić (SDP) istaknuo je da “Elektroprijenos BiH” ima na računu 300 milijuna KM te da sedam godina ova kompanija ima upravljačku strukturu koja nije napravila ništa.

- SDP ima za cilj da kompanija bude funkcionalna i nitko ne može uzeti 200 milijuna maraka koje su u amortizacijskom fondu. Taj novac će se ulagati u idućim godinama. Nema ništa sporno u tome da dioničari podijele novac koji im pripada, kazao je Bradarić. Dom naroda je jučer usvojio SNSD-ove izmjene Izbornog zakona BiH koji sada ide Zastupničkom domu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 18 pro 2013, 21:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pazi ti smrdljivih agova i begova. Pored toliko glupiranja sa Komšićem i "platformom" imaju obraza ovakao nešto javno reći.

http://www.vecernji.ba/iz-jedne-izborne ... ena-909830
Citat:
Iz jedne izborne jedinice biralo bi se 35 vijećnika, za svaki narod četiri mjesta zajamčena

Za razliku od prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su u proceduru uputili SNSD i SDS, ovaj prijedlog isključivo tretira način izbora u Gradu Mostaru

Autor:
Dejan Jazvić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivat će je li prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje je u parlamentarnu proceduru uputila izaslanica u Domu naroda, Borjana Krišto, štetan po vitalne interese bošnjačkog naroda, kako to tvrde izaslanici iz tog naroda u gornjem domu državnog parlamenta.

Način izbora

Za razliku od prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su u proceduru uputili SNSD i SDS, ovaj prijedlog isključivo tretira način izbora u Gradu Mostaru. Rokovi koje je postavio Ustavni sud BiH da se izmjene diskriminirajuće odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izborna pravila u Gradu Mostaru odavno je istekao, a prijedlog Borjane Krišto pokušaj je da se ovo pitanje konačno riješi i stvore preduvjeti da građani najvećeg hercegovačkog grada konačno izaberu svoje predstavnike u lokalnoj vlasti. Suština prijedloga je da Gradsko vijeće Grada Mostara ima ukupno 35 vijećnika koji se biraju u gradskoj izbornoj jedinici. Ta izborna jedinica bi obuhvaćala cijelo područje Grada onako kako je to definirano gradskim statutom. Svih 35 vijećnika bilo bi birano neposredno na izborima organiziranim na cijelom području Grada Mostara. Svaki od konstitutivnih naroda bi morao u Gradskom vijeću imati najmanje četiri predstavnika, a nacionalne manjine bi imale barem jednog predstavnika, odnosno vijećnika. Prijedlog Borjane Krišto predviđa i brisanje zakonskih odredbi koje su osporene odlukom Ustavnog suda od 18. siječnja 2012. godine. Riječ je o odredbama koje propisuju da se 17 vijećnika bira iz gradske izborne jedinice, a preostalih 18 iz šest drugih izbornih jedinica koje su u granicama bivših gradskih općina. Na taj način je u Mostaru narušen princip jednakosti glasa svakog birača.

-Ustavni sud je utvrdio da broj glasača u izbornim jedinicama u gradskom području Grada Mostara varira za čak 400 posto,a da pri tome svaka izborna jedinica bira jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće. To znači da je vrijednost glasa, primjerice u izbornoj jedinici Mostar Jugoistok četiri puta veća od vrijednosti glasa u izbornoj jedinici Mostar Jugozapad, naglašava Krišto.

Neravnopravan položaj

S druge strane, bošnjačke stranke tvrde da bi izmjenama kako to predlaže Krišto, Bošnjaci bili dovedeni u neravnopravan položaj, jer ih je u Mostaru brojčano manje nego Hrvata
. Ipak, dvije godine nakon objave odluke Ustavnog suda BiH konačno je vrijeme i za njenu provedbu, čime bi se ne samo izjednačila biračka prava svih građana, već i pokazalo da je BiH pravna država u kojoj se poštuju odluke vrhovne sudske instance i omogućava građanima da na izborima biraju vlast kakvu žele. Prema nekim najavama, to bi se moglo dogoditi u listopadu iduće godine, u isto vrijeme kada se budu održavali i Opći izbori. Naravno, ako se na vrijeme uklone diskriminirajuće odredbe iz Izbornog zakona.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 24 pro 2013, 19:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 30 sij 2014, 17:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sve jasno iz videa, pogovo ako se pogleda sam kraj videa.

Istočni dio Mostara i dalje zatrpan smećem


_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 30 sij 2014, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
BBC je napisao/la:
Sve jasno iz videa, pogovo ako se pogleda sam kraj videa.

Istočni dio Mostara i dalje zatrpan smećem



Što nije riješen ovaj problem u Mostaru?

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 30 sij 2014, 19:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sanirajte vašu tvrtku od dugova pa će biti riješen. Mislite se utrpati Hrvatima a njihova tvrtka radi bez minusa.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 30 sij 2014, 21:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
BBC je napisao/la:
Sanirajte vašu tvrtku od dugova pa će biti riješen. Mislite se utrpati Hrvatima a njihova tvrtka radi bez minusa.


Zato sam i pitao jer mi je stanje u Mostaru nepoznato.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 31 sij 2014, 21:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Citat:
Građani Mostara, osim u siromaštvu, posljednih se dana guše i u smeću, i prijeti imi ozbiljna opasnost, javlja Al Jazeera.

Ako u Mostar stižete autobusom, kao što to čine stotine turista dnevno, prvo što vidite su gomile smeća. Na putu do Starog mosta naići ćete i na Karađoz-begovu džamiju, proglašenu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Sada je i ona okružena smećem.

Gradu koji je vodeći u Bosni i Hercegovini po turističkim posjetama, a prema statističkim pokazateljima vodeći je i po broju oboljelih od zarazne bolesti skabijes, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest, svrab ili šuga, najmanje su trebali ovakvi prizori.

"Posljednjih dana premjestio sam dva pacijenta u Sarajevo. Jednom je dokazana zapadnonilska groznica, a drugi ima lašmaniju, ili bolest prašuma Brazila. U ovom gradu možete očekivati kugu, koleru... Skabijes (svarb) je ogledalo sirotinje. Svaki dan se dešava da neko nema zdravstvenu knjižicu za pregled, pa me moli da ga pregledam a ne upišem u protokol", kaže Nazif Derviškadić, specijalista infektolog.

Smeće se ne uklanja s ulica jer su od 15. siječnja, nezadovoljni svojim statusom, radnici Javnog preduzeća Komos iz Mostara u generalnom štrajku. Nezadovoljstvo iskazuju i prosvjetni radnici te sindikati proračunskih korisnika. Prosvjeduju jer im je Grad ukinuo sredstva za prevoz učenika do škola i materijalne troškove, izvještava iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

"Ovo je samo jedan u nizu problema koji ilustrira odnos vlastodržaca, odnosno ljudi koji odlučuju o našoj egzistenciji. Ovo je pokazatelj neodgovornog i nepoštenog odnosa prema nama - običnim ljudima ", kaže Jakiša Staničić iz Sindikata službenika i namještenika.

Građanima, koji se, osim u siromaštvu, posljednih dana guše i u smeću, prijeti ozbiljna opasnost, upozoravaju ljekari.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 02 vel 2014, 14:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Njima Srbi i Hrvati očajno trebaju da prikriju svoj javašluk i nesposobnost.

Citat:
Sve više smeća na mostarskim ulicama, Sindikat Komosa spreman na "radikalnije mjere"

Generalni štrajk radnika komunalnog poduzeća "Komos" traje već devetnaest dana, a rješenja nema na vidiku.

Sve više smeća na mostarskim ulicama, Sindikat Komosa spreman na Kako je u izjavi za Fenu kazao predsjednik Sindikata JP "Komos" Emir Džubur, nema nikakvih novosti niti naznaka da bi predstavnici uprave, radnika i Grada Mostara mogli sjesti za zajednički stol i riješiti nagomilane probleme ovog poduzeća, pa će sindiklasti morati primijeniti, kako je rekao, radikalnije mjere.

"Sutra imamo sastanak Sindikata nakon čega ćemo odlučiti kako dalje. Mi imamo i rezervni plan i, po svemu sudeći, morat ćemo pojačati naše aktivnosti kako bi se nadležni udostojili riješiti naše probleme", kazao je Džubur.

U međuvremenu, smeća na mostarskim ulicama sve je više, kako u istočnom dijelu grada, u kojem djeluju Komos, tako i u zapadnom dijelu, gdje djeluje JP Parkovi, čiji radnici ne mogu odvoziti smeće jer Komosovi kamioni blokiraju pristup gradskom odlagalištu Uborak.

Sindikat Komosa, koji se već niz godina nalazi u financijskim problemima, traži da se iz gradskog proračuna povećaju izdvajanja za komunalije te da se provede odluka Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine o formiranju jednog komunalnog poduzeće na razini grada, i to spajanjem Parkova i Komosa, koji sada djeluju u zapadnom, odnosno istočnom dijelu Mostara.

Komunalno poduzeće Parkovi ranije je bilo u sličnim problemima, a nakon provedenog stečajnog postupka to poduzeće uspješno radi.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić smatra kako bi istu proceduru trebalo provesti i u slučaju Komosa.


"Rješenje za Komos je stečaj, a to po zakonu mogu pokrenuti vjerovnik ili dužnik. Znači odluka je na upravi poduzeća, a ne na Gradskoj upravi i ne na gradonačelniku kojeg žele okriviti", izjavljivao je ranije gradonačelnik Bešlić.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 07 vel 2014, 11:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mislili su zatrpati zapadni Mostar smećem. Ovi u zapadnom našli kakve-takve alternativne deponije. I sad se valja u istoĆnom prihvatiti posla i čistiti sranje.

Citat:
Nakon 20 dana radnici Komosa počeli odvoziti smeće koje je zatrpalo Mostar

Radnici preduzeća Komos zamrznuli su štrajk na 15 dana i počeli s odvozom smeća iz takozvanog istočnog dijela grada na deponiju Uborak.


"Uvažavamo upozorenje Stožera Civilne zaštite da gradu prijeti ekološka katastrofa i izbijanje zaraznih bolesti. Zbog toga smo odlučili zamrznuti štrajk i očistiti grad", potvrdio je novinarima Emir Džubur iz sindikata Komosa.

Podsjećamo, radnici Komosa blokirali su 22. januara prilaz jami na deponiji Uborak, a u generalnom štrajku su od 15. januara.

Oni traže da se iz gradskog budžeta povećaju izdvajanja za komunalije te da se provede odluka Gradskog vijeća Mostara o formiranju jednog komunalnog poduzeće na nivou grada.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Događanja u Mostaru
PostPostano: 13 vel 2014, 17:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Sutra, na Valentinovo 14. veljače 2014., policijske radarske kontrole su raspoređene duž M-17 (mjesto i vrijeme):

Ortiješ 09:00-11:00h

Šehovina 11:30-14:00h

Zalik 14:30-15:30h

Vrapčići 15:30-18:00h

Potoci 18:30-21:00h


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 531 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 38 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO