HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2024, 00:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 710 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Elektorski izborni sustav i Sejdić - Finci
PostPostano: 08 stu 2013, 11:56 

Junuz Djipalo je napisao/la:
U vrijeme Daytona je sve bilo do kraja polarizirano. Jednostavno je bilo nezamislivo da, tada već Bošnjaci, glasaju za bilo kojeg vlaha, makar bio njihov. No, medijsko silovanje, naučeno u ratu, poslije rata i do dana današnjeg čine Bošnjake poprilično homogenom skupinom koja može relativno lako ovakve podvale odradit. Teško je općenito znat kako će se zakoni pokazati u praksi, da šljakaju svi na prvu ne bi se mijenjali stalno.

Nije bitno toliko što je taj propust tad napravljen nego što nema mehanizama kojim bi se takvi propusti rješavali u hodu, jednostavno je nedopustivo da jedni biraju drugima.

Jednostavno,trebalo je ustrajati na HRHB.Nema ukidanja i točka.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2013, 12:29 

Mar-kan je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
U vrijeme Daytona je sve bilo do kraja polarizirano. Jednostavno je bilo nezamislivo da, tada već Bošnjaci, glasaju za bilo kojeg vlaha, makar bio njihov. No, medijsko silovanje, naučeno u ratu, poslije rata i do dana današnjeg čine Bošnjake poprilično homogenom skupinom koja može relativno lako ovakve podvale odradit. Teško je općenito znat kako će se zakoni pokazati u praksi, da šljakaju svi na prvu ne bi se mijenjali stalno.

Nije bitno toliko što je taj propust tad napravljen nego što nema mehanizama kojim bi se takvi propusti rješavali u hodu, jednostavno je nedopustivo da jedni biraju drugima.

Jednostavno,trebalo je ustrajati na HRHB.Nema ukidanja i točka.

Problem je što je originalno cijela država trebala biti ustrojena kao FBiH, pa se valjda mislilo da bi se tako na kraju balade moglo dobiti štogod u Posavini i drugdje. Po tom planu RS nije trebala biti odvojen entitet, već skup županija sa relativnom srpskom većinom, što je 1994 odgovaralo i Tuđmanu i Izetbegoviću radi Posavine i Podrinja.

Veliko je pitanje kako bi danas sve izgledalo da se ustrajavalo na tom rješenju, ako se već HB nije mogla održati. Imali bi više Hrvata u Posavini, a manje u Hercegovini, više Bošnjaka u Podrinju, a manje u S.Bosni - a onda ne bi imali ni egzodus Srba iz Sarajeva, dakle manje Srba u Semberiji, Posavini i Krajni, a osjetno više u Sarajevu.

Pretpostavljam da bi i izborni sustav bio dosta drugačiji, jer bi se bez entitetske podjele više moralo prebaciti na niže nivoe vlasti, samim tim osigurala bi se bolja etnička reprezentativnost. Na stranu što bi se u prvih par godina dosta više ljudi odlučilo na povratak, sigurno bi popis danas pokazao preko 4 milijuna...

Vrh

PostPostano: 08 stu 2013, 17:44 

Vrh

PostPostano: 08 stu 2013, 17:49 

Vec sam rekao jednom da mi Radoncic zvuci prilicno razumno. nesto sto je rijetkost kod Bosnjaka, nazalost.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:22 

Izetbegović: Posljednji politički iskorak trebaju napraviti predstavnici HDZ-a BiH
- Svi sudionici pregovora su uložili veliki naaapor u iznalaženju rješenja. Izbori 2014. godine će biti održani, i ako doDŽemo do dogovora i ako ne doDŽemo - naglasio je Izetbegović.

SARAJEVO - Posljednji politički iskorak trebaju napraviti predstavnici HDZ-a BiH, jer model koji je skoro definiran izlazi u susret zahtjevima presude, stavovima Venecijanke komisije te stavovima probošnjačkog bloka i stavovima predstavnika stranaka iz RS-a - kazao je u subotu u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na pitanje novinara do kada će trajati pregovori o implementaciji presude "Sejdić-Finci".

On je dodao da dodatni zahtjevi samo kompliciraju i ugrožavaju cijeli proces pregovora te se nada da će se iznaaaći rješenje narednog tjedna.

dnevno.ba

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:30 

Ako je istina da je dogovoren princip 5+5 (što je diskutabilno jer se Zlaja plaho protivio), predlažem HDZ-ovima da potpišu, pod uvjetom da nema one kvake-osigurača da ne smiju biti iste nacionalnosti.

Stari post kao podsjetnik:

Citat:
Pretvorio sam izborne jedinice iz 2010 u kantone, i poredao po broju važećih glasova. Moja procjena udjela H i B je bazirana na kombinaciji glasova za hrvatske stranke kao i nekim našim demografskim procjenama, ne vjerujem da ima većih odstupanja koja bi ozbiljnije pokvarila rezultate. Ključni zaključak je da u 5 najmnogoljudnijih županija za Bošnjake, ima 11x više bošnjačkih glasača nego u ostalih 5, što doista čini nemogućim da netko osvoji veći broj glasova od Hrvata, a da usput ima veći broj glasova u tih manjih 5 županija.

Kao što rekoh, jedina dobra manipulacija (koju je opet nemoguće izvesti) je da kandidat sa najvećim brojem glasova osvoji više glasova (gleda se apsolutan broj a ne udjel u postotku) u HNŽ nego recimo TK, ZDK, KS i USK (svi kantoni imaju otprilike 4-5x više Bošnjaka od broja Bošnjaka u HNŽ), čime bi našem drugoplasiranom izbio HNŽ iz njihovog obračuna top 5 kantona (HNŽ je kanton sa najvećim brojem Hrvata u apsolutnom broju), a ubacuje jedan od 4 velika bošnjačka kantona.

slika

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:38 

valja i ovaj mehanizam zaštite, kompromis je da ne tražimo da drugi kandidat mora pobjediti u 2 od 3 hrvatska kantona, nego samo u jednom.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:43 

dudu je napisao/la:
valja i ovaj mehanizam zaštite, kompromis je da ne tražimo da drugi kandidat mora pobjediti u 2 od 3 hrvatska kantona, nego samo u jednom.

To je pomalo ideološki problematično jer neupućenim i Hrvatima i Bošnjacima izgleda kao da se uvjetuje da taj drugi član mora osvojiti Hercegovinu (zlonamjerni bi naravno podmetnuli da mora biti Hercegovac ili da se ne računa glas Hrvata iz Bosne što je laž). Sa ustavno-zakonske strane, izgleda kao da se proizvoljno ubacuju određeni kantoni, a opet ubacivanje termina "kantoni sa hrvatskom većinom" je deplasirano i nelogično kada se samom prirodom presude brišu nacionalni prefiksi.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:46 

suština dogovora je da jedan narod drugom neće birati člana predsjedništva, ovo je samo mehanizam zaštite koji to 100% garantira. u nekom ludom scenariju sve je moguće. recimo SDA kandidira jednog svog i jednog svog nestranačkog i da upute, ili još širi deal svih bošnjačkih stranaka. ne izgleda mi ta funkcija vrijedna te muke, ali pušem i na jogurt.

iako, nije ni loše da izgleda kao da smo tu popustili, pa onda opet imamo adut u rukavu da tražimo više na bitnijem mjestu.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 17:53 

dudu je napisao/la:
suština dogovora je da jedan narod drugom neće birati člana predsjedništva, ovo je samo mehanizam zaštite koji to 100% garantira. u nekom ludom scenariju sve je moguće. recimo SDA kandidira jednog svog i jednog svog nestranačkog i da upute, ili još širi deal svih bošnjačkih stranaka. ne izgleda mi ta funkcija vrijedna te muke, ali pušem i na jogurt.

iako, nije ni loše da izgleda kao da smo tu popustili, pa onda opet imamo adut u rukavu da tražimo više na bitnijem mjestu.

Ako kandidat mora osvojiti samo ZHŽ (uz najveći broj glasova u ovih drugih 5 kantona), onda postoji zakon neželjenih posljedica, a to je da će se kampanja našeg kandidata previše fokusirati na tu županiju.

Ja sam zato da potpišu, jer upuštanje u avanturu da otklone i tih 5% mogućnosti da nam izaberu kandidata, nosi sa sobom i rizik i posljedice koji su potencijalno preveliki u odnosu na tih 5%.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:01 

krivo si shvatio. poanta je i dalje 5+5 kantona, ali da nam ne bi u nekoj suludoj kombinaciji izbili HNŽ i uvalili USK, ZDK, SK ili TK, potrebno je da kandidat koji je osvojio najviše glasova u drugom izbornom području ujedno ostvari i pobjedu u jedna od tri kantona s hrvatskom većinom, dakle PŽ, HBŽ-u ili ZHŽ-u. ništa to našim kandidatima ne znači jer oni će svakako ostvarivati pobjede u tim kantonima, nego onemogućuje Bošnjake u malverzacijama, odnosno ako nam i uspiju izbiti HNŽ u nekoj ludoj kombinaciji ostaje taj zadnji uvjet da taj bošnjački kandidat mora odnijeti i pobjedu u jednom od tri hrvatska kantona. meni to zvuči savršeno logično. taj zadnji uvjet bi se aktivirao samo ako se dogodi neki suludi scenarij, ali upravo zbog tog uvjeta, nikad se ne bi ni dogodio, tako da bi ostao samo sjajna zaštita.

potencijalni problem je samo pod uvjetom da neki naš kandidat osvaja više glasova od drugog kandidata, ali taj prvi ne pobjeđuje ni u jednom od tri kantona, nego je recimo drugi, a većinu glasova odnosi u HNŽ-u, SBŽ-u, DB-u, Žepču, Usori itd., ali to baš i nije izvjestan scenarij. pobjeda u ta tri kantona bi jamčila svakom kandidatu mjesto predsjedništva i na taj način bi sigurno fokus kampanje bio više u tim kantonima, nego u drugim, ali ako je to cijena 100% hrvatskog kandidata, onda nije velika.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:04 

dudu je napisao/la:
krivo si shvatio. poanta je i dalje 5+5 kantona, ali da nam ne bi u nekoj suludoj kombinaciji izbili HNŽ i uvalili USK, ZDK, SK ili TK, potrebno je da kandidat koji je osvojio najviše glasova u drugom izbornom području ujedno ostvari i pobjedu u jedna od tri kantona s hrvatskom većinom, dakle PŽ, HBŽ-u ili ZHŽ-u. ništa to našim kandidatima ne znači jer oni će svakako ostvarivati pobjede u tim kantonima, nego onemogućuje Bošnjake u malverzacijama, odnosno ako nam i uspiju izbiti HNŽ u nekoj ludoj kombinaciji ostaje taj zadnji uvjet da taj bošnjački kandidat mora odnijeti i pobjedu u jedna od tri hrvatska kantona. meni to zvuči savršeno logično. taj zadnji uvjet bi se aktivirao samo ako se dogodi neki suludi scenarij, ali upravo zbog tog uvjeta, nikad se ne bi ni dogodio, tako da bi ostao samo sjajna zaštita.

potencijalni problem je samo pod uvjetom da neki naš kandidat osvaja više glasova od drugog kandidata, ali taj prvi ne pobjeđuje ni u jednom od tri kantona, nego je recimo drugi, a većinu glasova odnosi u HNŽ-u, SBŽ-u, DB-u, Žepču, Usori itd., ali to baš i nije izvjestan scenarij.

Ne, nisam krivo shvatio (znaš da pratimo i seciramo ovo već mjesecima), nego uvjet da pobjednik u tih 5 drugih kantona također mora osvojiti i 3 hrvatska (ili samo 1, npr ZHŽ ako smanje osigurač), stvara problem tog fokusa na Hercegovinu u kampanji, a stvara dodatni problem gdje je moguće da neki naš kandidat osvoji najveći broj glasova u tih drugih 5 kantona, ali ne osvoji ZHŽ, što stvara problem unutarnjeg legitimiteta među hrvatskim kandidatima. Recimo Lijan bude drugi po broju glasova u tih 5 kantona, ali osvoji ZHŽ npr. i onda uleti ispred Borjane.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:06 

pa dovoljno je da drugi kandidat osvoji PŽ ili HBŽ i on je time osigurao taj minimalni uvjet, te opet odlučuje ukupan broj glasova na prostoru cijele Federacije.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:10 

dudu je napisao/la:
pa dovoljno je da drugi kandidat osvoji PŽ ili HBŽ i on je time osigurao taj minimalni uvjet, te opet odlučuje ukupan broj glasova na prostoru cijele Federacije.

To je onda već pitanje je li treba osvojiti sva tri, samo jedan od tri, ili većinu od tri.

Meni se ne sviđa proizvoljno ubacivanje te 3 županije, jer ne znam kako će djelovati na neupućeni hrvatski puk - izgleda kao nekakvo regionalno dijeljenje, i opet ne znam kakav će efekt imati na izbornu kampanju, koja će biti pojačana u HBŽ i ZHŽ u odnosu na ostatak BiH.

Ako inzistiraju na tome, nadam se da su svjesni rizika propasti pregovora i mogućih kazni.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:10 

Istina. Nije to bas ni idealno iz vise razloga.

1. Pitanje legitimnosti
2. Diskriminacije
3. Ev. stvaranja tenzija izmedju Hrvata na nivou Hercegovina - Bosna. Sarajevo bi jedva docekalo da tu baci kost da se glodjemo. Kao sto znamo pokusavaju oni to odavno.

EDIT: Zapravo, dobro je. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:16 

Bez trećeg entiteta sve je to mentalna akrobacija i neodrživo, nigdje slično u svijetu ne bi postojalo. Entiteti postoje i funkcioniraju. Ne razumijem zašto neki Hrvati bježe od toga.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:20 

BBC je napisao/la:
Bez trećeg entiteta sve je to mentalna akrobacija i neodrživo, nigdje slično u svijetu ne bi postojalo. Entiteti postoje i funkcioniraju. Ne razumijem zašto neki Hrvati bježe od toga.

Nije ni to toliko jasno, osim ako ne napraviš entitet gdje su Hrvati barem 80-90% stanovništva.

Šta je uopće entitet za vrijeme izbora? Ništa drugo nego izborna jedinica.

Onaj prvi SDA prijedlog izborne jedinice je bio "entitet" koji je obuhvatio preko 90% Hrvata u BiH, ali gdje su Hrvati oko 45% stanovništva. Kada bi izbacio USK imao bi entitet sa udjelom 60% Hrvata, ali opet u teoriji ne bi mogao imati pluralizam. A ako želiš entitet u kojem bi bilo 90% većinu, onda moraš izvan njega ostaviti popriličan broj Hrvata.

Ovdje nema jednostavnih rješenja, osim za one koji ne razmišljaju.

5 + 5 model je sigurniji za izbor hrvatskog člana predsjedništva od hrvatskog entiteta sa recimo 60% ili čak 70% Hrvata.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:22 

Aztec je napisao/la:

1. Pitanje legitimnosti
2. Diskriminacije
3. Ev. stvaranja tenzija izmedju Hrvata na nivou Hercegovina - Bosna. Sarajevo bi jedva docekalo da tu baci kost da se glodjemo. Kao sto znamo pokusavaju oni to odavno.

Edit koji negira sve što je napisano iznad edita ili...?

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:25 

Entitet u kojem se ljudi na referendumu izjasne gdje pripadaju. (51%) Ako se glupiraju pa iz Stoca žele biti dio sarajevske općine nega idu gore na liječenje i po općinski pečat. Obrnuto vrijedi i za Hrvate.
Prihvatanje muslimanskih prijedloga vodi Hrvate u nacionalnu manjinu. To znaš ti, to znam ja, to znaju svi.
Onda će valjda onima 10% koji bi ostali van entiteta svakako biti svejedeno. Čeka ih asimilacija ili seljenje.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:30 

Ministry of Sound je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

1. Pitanje legitimnosti
2. Diskriminacije

Negiram ovo sto sam ja napisao iznad edita. Mislim, zapravo, nije idealno al mislim da bolje rjesenje nije moguce. Nije idealno iz razloga koji si sam rekao, a to je mogucnost da se izborna kampanja vise bazira na Hercegovinu a manje na S. Bosnu (iz razloga sto je Hercegovina kljucna za vlast). Al nekako se nadam da nasim S. Bosna nece pobjeci iz vida i da ce nasi ljudi (iz Bosne) shvatiti razloge ovakvog nacina biranje.

Istina je da idealnog rjesenja osim zasebnog entiteta nema. Koliko je entitet realan je druga stvar. U okviru moguceg mislim da ovo nije lose. Recimo da se meni vise svidja ovo nego opcija posrednih izbora.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:33 

Vi ste sad ovdje previše ušli u detalje pravog modaliteta kojim bi se spriječile bošnjačke manipulacije, a zapravo nevidite šumu od drveća.
Bakir očito baca jeftini blef i optužuje Hrvate da koče pregovore kako bi se opravdao pred svojim bošnjačkim biračkim tijelom za zastoj i izostanak financija od strane EU fondova, iako se ni bošnjačke stranke nemogu između sebe dogovoriti.

Btw. mene samo jedna stvar čini tužnim, ovi pregovori su jedna od najbitnijih stvari za BiH Hrvate od 2002., a u RH medijima praktično ni slova o tome.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:34 

Aztec je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Negiram ovo sto sam ja napisao iznad edita. Mislim, zapravo, nije idealno al mislim da bolje rjesenje nije moguce. Nije idealno iz razloga koji si sam rekao, a to je mogucnost da se izborna kampanja vise bazira na Hercegovinu a manje na S. Bosnu (iz razloga sto je Hercegovina kljucna za vlast). Al nekako se nadam da nasim S. Bosna nece pobjeci iz vida i da ce nasi ljudi (iz Bosne) shvatiti razloge ovakvog nacina biranje.

Istina je da idealnog rjesenja osim zasebnog entiteta nema. Koliko je entitet realan je druga stvar. U okviru moguceg mislim da ovo nije lose. Recimo da se meni vise svidja ovo nego opcija posrednih izbora.

Ma ne znam, nisam ni sam siguran zapravo... Treba malo ovo bolje pogledati.

U neku ruku ovo je zapravo hrv. izborna jedinica, al bez S. Bosne i Posavine. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:34 

Ovaj 5+5 nije muslimanski prijedlog, nego sinteza SDA prijedloga (neloš od njih) i MMZ prijedloga 2 HDZ-a (koji su bili jako dobri). Tako da se je ovaj sadašnji prijedlog nešto gdje smo mi dobili otprilike 80-90% od traženog, što je jako dobar rezultat na početne okolnosti i samu prirodu presude. Mislim da daljnje kockanje i uvjetovanje može naljutiti EU, koja je do sada bila jako korektna i imala sluh za hrvatske zahtjeve. U biti, imali smo nevjerojatno dozu sreće i pozitivnih međunarodnih okolnosti koji su nas doveli do ovog stadija. Situacija u ožujku i travnju je izgledala jako loša. Dakle, ne kockati se previše, cash in your winnings.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:35 

Čika Božo je napisao/la:

Btw. mene samo jedna stvar čini tužnim, ovi pregovori su jedna od najbitnijih stvari za BiH Hrvate od 2002., a u RH medijima praktično ni slova o tome.

Sasvim razumljivo. Već 10 godina se "danas dogovaraju" i "presudan sastanak". Medijima to nije zanimljivo.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2013, 18:40 

Aztec je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ma ne znam, nisam ni sam siguran zapravo... Treba malo ovo bolje pogledati.

U neku ruku ovo je zapravo hrv. izborna jedinica, al bez S. Bosne i Posavine. :neznam

Ma nije nužno, jer svaki hrvatski glas vrijedi isto, a PŽ je jedna od većinski hrvatskih kantona koje naši pokušavaju ugurati kao osigurač. Glas Hrvata iz ŽSB vrijedi isto kao glas Hrvata iz ZHŽ, samo ako se ubaci taj osigurač, ispada da drugi član predsjedništva mora odnijeti pobjedu u onim kantonima gdje prvi član nije dobio većinu svojih glasova, uz obvezne pobjede u ZHŽ, HBŽ i PŽ.

A izborna jedinica nije fiksna, mada je naravno za očekivati da će KS, TK, USK i ZDK uvijek biti u ovih prvih 5.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 710 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Marko80, Teuton, zrtvasvihrezimaa i 43 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: