|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 58 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
cakara
|
Naslov: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 06 pro 2009, 17:56 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
gledam malo forum, i nema ove teme, pa se mislim jel sramota...a imamo hrpu pjesama o Herceg-Bosni...ajde da ih medjusobno i podijelimo... Herceg-Bosno zemljo nasaKo nevoli Herceg-Bosnu ne mora je klet Pamet ce mu, pa necemu mu dragi Bog uzet Ko nevoli Herceg-Bosnu ne mora je klet Pamet ce mu, pa necemu mu dragi Bog uzet Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si Onaj ko te srusi, sve je zgrijesio Taj se Bogu, taj se Bogu nije molio Onaj ko te srusi, sve je zgrijesio Taj se Bogu, taj se Bogu nije molio Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si Volim tvoja polja, brda, planine Cuvaju te, cuvaju te sve Hrvatine Volim tvoja polja, brda, planine Cuvaju te, cuvaju te sve Hrvatine Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si Herceg-Bosno zemljo nasa uvjek bila si Za dusmane, za dusmane trn u oku si
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 06 pro 2009, 17:58 |
|
|
Zemljo nasih pradjedova
Sveta gora Kalvarija, nad Mošunjem nebo grli Od Zabilja i Marosa, Bila topla Lašvi hrli. Sa Zabrđa vidik puca, sve do Žuma i Šantića Teče Lašva zlatonosna, i dolini priču priča.
Sva dolina sad je stala, Tebi majko zapjevala. Zemljo naših pradjedova, nećemo te nikom dati To je zavjet Vitezova, nedamo te mi Hrvati.
Zemljo naših pradjedova, nećemo te nikom dati To je zavjet Vitezova, nedamo te mi Hrvati.
Bojovnici mnogi momci, iz Jardola, Dubravice U stroju sa njima borci Krčevina i Kruščice. Poginuše hrabri ljudi, Za slobodu i za dom Volimo te zemljo mila, cijelim srcem dušom svom.
Sva dolina sad je stala,Tebi majko zapjevala. Zemljo naših pradjedova, nećemo te nikom dati To je zavjet Vitezova, nedamo te mi Hrvati.
Zemljo naših pradjedova, nećemo te nikom dati To je zavjet Vitezova,nedamo te mi Hrvati.
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 06 pro 2009, 18:03 |
|
|
Herceg-Bosno nedaj na se
Herceg-Bosno nedaj nase, sve podase Herceg-Bosno nedaj na se sve podase
AKo umrem ove noci ove noci od ponoci Ne placi mi mila majko mila majko ni djevojko AKo umrem ove noci ove noci od ponoci Ne placi mi mila majko mila majko ni djevojko
Na grobu mi neplacite vec se samnom ponosite Grobove nam okitite u Neretvu cvjet bacite Na grobu mi neplacite vec se samnom ponosite Grobove nam okitite u Neretvu cvjet bacite
Herceg-Bosno nedaj na se sve podase Herceg-Bosno nedaj na se sve podase
Herceg-Bosno nedaj na se sve podase Herceg-Bosno nedaj na se sve podase
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 06 pro 2009, 18:07 |
|
|
Bosno zemljo ti hrvatska grudo
Putovi stari oduvjek vode Od Kreseva pa do Jajca grada Tezacke noge po njima hode Prenose ime Hrvatskog naroda
Zapamti sine, zemlja je ova Svetinja nasa, znoj naseg roda Kraljeva Sutjeska, Viskoko Fojnica Cuvaju povjest Hrvatskog naroda
Bosno zemljo ti hrvatska grudu Nahrani nas i na napoji zedne materinskom rukom Cuvaj nase pokoljene staro Nahrani nas i napoji zedne materinskim zarom
Tornjevi stari na obzoru strse Od Guce Gore i Kalvarije Planine mrke, cuvaju doline I nasih majki zdravo Marije
Od Tisovca Busovacke gore Ivancica tece modra rijeka Sveti Anto brizo bdije cuva Srce i dusu Hrvatskog naroda
Bosno zemljo ti hrvatska grudu Nahrani nas i na napoji zedne materinskom rukom Cuvaj nase pokoljene staro Nahrani nas i napoji zedne materinskim zarom
Bosno zemljo ti hrvatska grudo...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 06 pro 2009, 18:20 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25605 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 pro 2009, 10:12 |
|
|
Meni jedna od najljepših, samo je treba još uglazbiti: HERCEG-BOSNIHerceg-Bosno, majko moja mila, Sliko raja, slavo srca moga! Ponizno se moja klanja vila Pred podnožjem velicanstvu Tvoga. I u žaru beskrajne ljubavi Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj; Tvome polju, kršu i dubravi Nudjajuci topli zagrljaj. O, Tvoje je ponosito stijenje: U njemu se živi krije plam. Ono naše sveto je znamenje, Ono naše ljubavi je hram! Na njemu nam slavna prošlost sniva: Cilik puške i handžara zvek; Al" vilinsko još se kolo vije Uz narodne naše pjesme jek. S Tvoje grude svaka mila travka Prica Tvoga velicanstva sjaj; Krvlju svojih junackih sinova Ti si svaki natopila kraj. Sveta mi je povjesnica Tvoja, K"o i Tvoga plavog neba krug; O, ljubim Te, domovino moja, Ljubim Tvoju livadu i lug! Ljubi mi Te svaki kucaj srca I duše mi svaki topli dah, I pod hladnim ljubit ce Te grobom Moj mrtvacki pepeo i prah! Musa Ćazim Ćatic, 1905. god
|
|
Vrh |
|
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 09 pro 2009, 16:17 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:06 Postovi: 1609 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
Vrh |
|
|
Zdravko
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 12 sij 2010, 22:35 |
|
|
Pjevam u jednom zboru i imamo problem Ne možemo nikako naći pjesmu priređenu za višeglasno pjevanje iz ovog podnevlja (Hercegovina) Znači trebam pjesmu s notama za barem troglasno ili još bolje četveroglasno pjevanje. Ako znate barem samo za pjesmu javite mi a ja ću se potruditi pronaći note Puno hvala unaprijed
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 12 sij 2010, 22:46 |
|
|
to sigurno mislis na gangu...
npr. pjesme "Srce Kupresko" i "Bit ce zore bit ce dana" pocinju tim nacinom pjevanja, a za cijele pjesme ne znam bas...uglavom probaj nac nesto tako da upises u google ganga il nesto sl...mislim da ima cjela net stranica posvecena tome...
|
|
Vrh |
|
|
Zdravko
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 13 sij 2010, 22:43 |
|
|
Ma ne mislim na gangu, znam što je ganga. To je više kao klapa, petnaestak muških glasova. Dirigent je predložio rugalicu Jakova Gotovca . Jadovanka za teletom, ali ja bih radije neku hrvatskiju. Velikog opernog skladatelja Jakova Gotovca (1895 - 1982) krasi domoljublje, vjernost pučkom narodnom izričaju, guslama i tradiciji. Znate kako ide ta rugalica: U Mostaru tele poginulo, joj Vas se Mostar za njim ojadio, joj Da je za čim ne bi ni žalio, joj No za tele žalosna mu majka. Sve se babe u crno zavile A djevojke đerđefe bacile A težaci ralo i motiku Dućanđije dućan zatvoriše Domaćice u crn lonac vare, Popadije crnu kafu piju, a oj a oj U Mostaru tele poginulo joj joj joj. http://www.youtube.com/watch?v=LyDLjKvGLQk
|
|
Vrh |
|
|
Domagoj
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 09 vel 2010, 18:55 |
|
|
Jel mi može netko dat link za download Sarajevo ispod Trebevića?
_________________ "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što"
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 15 vel 2010, 13:15 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Nova pjesma Zdenka Gudelja... inače Posavca Zdenko Gudelj - Bosanski Hrvati Povijest naša jasno kaže, jedina je to istina Naselili zemlju mi smo, to je naša postojbina Neki tvrde drugačije jer istinu žele skriti A neznaju da nemogu što je bilo promjeniti Bosanski Hrvati, dio Herceg-Bosne mi smo i nikada nismo krili, ona naša a mi njeni ona naša a mi njeni oduvijek smo jedno bili Stoljećima tu živimo u knjigama starim piše sad nas stiže sudba teška, ognjišta nam opustiše korijeni su naši tamo i znamenja jasno kažu da na ovim prostorima gradili smo sreću našu Bosanski Hrvati, dio Herceg-Bosne mi smo i nikada nismo krili, ona naša a mi njeni ona naša a mi njeni oduvijek smo jedno bili U temelje zemlje ove krv smo svoju ugradili stradavali stoljećima al je nismo napustili i sad tako neka bude, ljubav mora pobjediti vratimo se rodnoj grudi, tamo ćemo sretni biti Bosanski Hrvati, dio Herceg-Bosne mi smo i nikada nismo krili, ona naša a mi njeni ona naša a mi njeni oduvijek smo jedno bili
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 15 vel 2010, 14:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hercegovkica
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 16 vel 2010, 03:45 |
|
|
Mene zanima zna li itko od vas možda da li je uglazbljena pjesma Herceg Bosno suzo moja?
_________________ Onu istu našu, košulju pripremi, na tavan je stavi, za mene je spremi, bit' će ona opet i sinu po mjeri, kao što je bila mom djedu i meni!
....Bog je s nama, Bog nas prati, HERCEGOVCI SMO HRVATI!!
|
|
Vrh |
|
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 31 svi 2010, 12:28 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:06 Postovi: 1609 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
Vrh |
|
|
sicani
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 31 svi 2010, 12:42 |
|
|
Doci ce vrijeme
Doci ce vrijeme blagog naroda. Onog sto ima obilje rana, obilje casti, obilje tuge. Naroda sto ima visu a plemenitu moc, ravnice i more, knjige i andjele.
Doci ce vrijeme blagog naroda. Onog sto ima najvece groblje, najvecu glavu, vjetar i tminu. Naroda sto je rasut, sto zivi dugo na sjeveru i jugu, u srpu mjeseca.
Doci ce vrijeme blagog naroda. Onog sto ima bijele gore, otoke i sunce, stoljeca i tminu. Naroda sto misli, sto velik je i miran na sjeveru i jugu, u srpu vremena.
Veselko Koroman (Ljubuski)
|
|
Vrh |
|
|
Mostar
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:28 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:31 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 19:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
Ja sam napravio ovaj slikopis o Hercegovini prosle godine, na pjesmu Hercegovacki becara-Hercegovina.
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:34 |
|
|
i ovaj slikopis sam napravio..nije nesto, ali da se pogledati Moja Hercegovina
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:42 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Mostar
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:46 |
|
|
Odlični su ti uradci! Još malo srednje Bosne.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 00:51 |
|
|
OVA JE POSEBNA..POSLUSAJTE :
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 21:52 |
|
|
DOĐI DA VIDŠ ,DOĐI DA SE DIVIŠ I POŽELJET ĆEŠ OVDJE DA ŽIVIŠ DA TI SE DJETE U MIRU RODI ŽIVI U LJUBAVI I SLOBODI PONOSNA MOJA JE ZEMLJA HERCEGOVINA, HRVATSKA GRUDA NAM SVETA VEĆ TISUĆ LJETA
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 07 ruj 2010, 21:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23923 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Dragutin Domjanić (Zelina 12. rujna 1875. - Zagreb 7. lipnja 1933.), jedan od najvećih zagorskih/kajkavskih pjesnika u Hrvata
Herceg-Bosni
Povrh hridi orao tvoj kruži Guste šume spuštaju se k ravni, Staze hite niz tvoj ćilim travni K tihom domu, sevdahu i ruži. Tvrda ruka tvrdu zemlju pluži, Al tvoj kamen čuva spomen davni Sv'jetlih ljeta i junaštva slavnih Roda, koji i ginuć, ne tuži. K tebi lete nasih želja jata, Naša radost tvojoj se veseli, Naša tuga tvojoj pomoć želi. Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata, Bog te čuvo, ponosni nas kraju, Ti starinom - i moj zavičaju!
Starinom podrijetlom iz Herceg-Bosne. Dokaz da je i Zagorje naseljavano prebjezima pred Turcima u BiH.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Pjesme o Herceg-Bosni Postano: 16 ruj 2010, 18:23 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|