HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 09:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: U BiH stiže 4000 američkih vojnika
PostPostano: 07 lip 2009, 12:45 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Prilikom nedavnog posjeta našoj zemlji američki dopredsjednik Joseph Biden najavio je novi angažman najjače svjetske sile SAD-a na Balkanu



Biden je posebno apostrofirao završetak proces izgradnje BiH kao normalne države, posebno poručivši političarima da prestanu sa zapaljivom retorikom i razgradnjom ionako krhkih državnih institucija. Ova se poruka poglavito odnosila na premijera RS-a Milorada Dodika. Potvrda da je Bidenov posjet BiH i govor u Parlamentu naše zemlje trasirao put novom američkom planu za BiH, stigla je svega nekoliko dana kasnije.

Naime, visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji Valentin Inzko dao je ultimatum Narodnoj skupštini RS-a da do 11. lipnja žurno poništi svoje zaključke o povratu nadležnosti prenesenih s entiteta na državnu razinu.



U BiH stiže 4000 američkih vojnika


Dodik sada ima mogućnost da pokaže kooperativnost i povinuje se nalogu OHR-a, što će mu sigurno otvoriti put u političko slabljenje među biračima u RS-u, ili da, sukladno dosadašnjoj politici, odbije zahtjeve međunarodne zajednice i krene u političku avanturu, što je izgledniji scenarij. U slučaju ovakvih scenarija međunarodna zajednica ima odgovor koji je vidljiv brižljivom analizom onoga što se posljednjih mjeseci "kuha" oko Dodika. Naime, iz pouzdanih izvora u Tužiteljstvu BiH nedavno su procurile informacije da je završena istraga o kriminalnim djelima koja se Dodiku stavljaju na teret. S informacijom o dovršetku istrage protiv Dodika vremenski je korespondirala i najava novoga jačanja vojne prisutnosti vojske SAD-a na području Balkana, odnosno BiH, koje se još uz to odnosi na visokosofisticirane posebne postrojbe za brzo djelovanje.

Najavljena je uz to i vojna vježba NATO-a pod nazivom "Kozara", koja će se na širem području Banje Luke dogoditi u rujnu ove godine. Najavljena prisutnost 4000 američkih vojnika u vježbi “Kozara” na banjolučkom području mnogi povezuju s odlukom o smjeni Milorada Dodika i procjenjuju da će ključne odluke protiv lidera SNSD-a biti donijete baš u to vrijeme. Zbog čega je informacija o NATO-ovoj bazi i vježbi bitna za sudbinu premijera RS-a?

Naime, razmatrajući mogućnost smjene Dodika, strani dužnosnici nisu uspjeli pronaći odgovor kako reagirati na nezadovoljstvo pristaša premijera RS-a u slučaju njegove smjene i moguće nerede.


Moguća pobuna Dodikovih pristaša



Međunarodna se zajednica sa sličnim problemom susrela prilikom smjene Ante Jelavića i akcije u Hercegovačkoj banci. No, tadašnje nezadovoljstvo lako je amortizirano snagama SFOR-a. Sam Dodik je u više navrata uputio prijetnju da će i on organizirati pobunu ukoliko bude smijenjen, a svoju je snagu dodatno pojačavao činjenicom da je pod svoj nadzor stavio sve zaštitarske tvrtke u RS-u koje u svakom trenutku može pretvoriti u sebi odane oružane postrojbe. Kako međunarodna zajednica sama nema veću vojnu prisutnost, moguću pobunu Dodikovih pristaša teško bi bilo kontrolirati i svari bi mogle eskalirati. Ovi podaci i procjene upalili su alarm u međunarodnoj zajednici i vjerojatno je upravo zbog toga već donijeta odluka o Dodikovoj smjeni povučena. No, napravljen je plan kojim će se premostiti ovi nedostaci. Oko Dodika se sve više steže sudski obruč koji nosi moguća optužnica, politički obruč stežu Ivanić, Čavić i Bosić te međunarodni dužnosnici, a on se, razvidno je, kanalizira od najmoćnije svjetske sile. U slučaju optužnice, Dodikove smjene ili uhićenja, spomenutih 4000 američkih vojnika sigurno će svakoga u RS-u odvratiti od planiranja agresivnih akcija. Svi ovi podaci ne daju mnogo izgleda za dugoročnu političku budućnost čelniku SNSD-a.



NATO baza u BiH

U Washingtonu je nedavno predstavljen novi plan svjetske mreže baza Snaga za specijalne operacije SAD-a, čiji je isključivi zadatak borba protiv neprijatelja američkih interesa. Kako je objavio strani tisak, na Balkanu će biti stacionirana jedna od tri najjače, od ukupno sedam baza američkih specijalaca. Riječ je o jedinicama Snaga za specijalne operacije (SOF), čiji su pripadnici vrhunski pripremljeni i obučeni za sve vrste sukoba - od psiholoških operacija preko elektronskog špijuniranja i razbijanja informatičkih mreža do uhićenja pomoću izviđačkih i borbenih bespilotnih letjelica. Plan novih baza i razvoja specijalnih postrojbi napravio je američki Centar za strateške i proračunske procjene (CSBA), čiji su članovi istaknuti biznismeni, znanstvenici, kongresnici, diplomate, vojnici i iskusni pripadnici sigurnosnih i obavještajnih službi. Pripadnici SOF-a bit će u stalnom lovu na teroriste i ometat će njihov rad. Da bi ostvarile te ciljeve, specijalne snage će morati biti što neprimjetnije i spremne voditi tajne i nekonvencionalne ratove, prenijeli su strani mediji objašnjenje iz CSBA.


http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=401

............................


Vruće ljeto.


Tako su svojedobno napravili udar na Hrvate.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: U BiH stiže 4000 američkih vojnika
PostPostano: 05 pro 2009, 21:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 stu 2009, 22:37
Postovi: 16
Ništa od svega toga


Vrh
   
 
 Naslov: Re: U BiH stiže 4000 američkih vojnika
PostPostano: 07 pro 2009, 00:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 pro 2009, 22:19
Postovi: 1069
Lokacija: Rekoše nam "u banani"! Do kad, vidit ćemo!
epikur27 je napisao/la:


Vruće ljeto.


Tako su svojedobno napravili udar na Hrvate.


Hm .. jesu, ali tada Hrvatska nije bila u NATO-u.
Danas je Hrvatska američki partner u ovomu dilu Balkana .. virujem da će danas i nju pitati nešto glede BiH.

Samo da budalaš Mesić ode. Eh .. taj me koštao živaca ... uh! :cursing

_________________
slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Robbie MO, Srpsčanin, Tomba17 i 434 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO