HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 kol 2026, 02:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 80  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 09 sij 2015, 11:44 

Evo čitam da je reis Kavazović prozvao Vlasti, vjerovatno misli Izetbegovića, što se ne ograde i ne zaštite imama Beganovića te osudio teroriste iz Pariza.

Očekuje se teatralna osuda od talibanskog simpatizera u sljedećim danima, iliti prebacivanje u mod "Taqqija".

Vrh

Naslov: Re: Bh. patriote iz Gornje Maoče u "pravednoj" borbi u Siriji- pratimo njihovu priču
PostPostano: 09 sij 2015, 12:55 

Ovaj Kavazovic mi se cini OK. Vjerovatno ce ga ubrzo prozvati ustasoidnim fasistom. :D

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 09 sij 2015, 13:17 

Pa i Cerić je jučer bio ispred francuske ambasade, trese se guzica.

Vrh

PostPostano: 09 sij 2015, 13:25 

Ne znam. Al opcenito mi je normalniji.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 13 sij 2015, 15:48 

Suad Šabić iz zaseoka Bosanska Bojna u Vrnograču, u općini Velika Kladuša, poginuo je ovih dana u Siriji. Suad ima 24 godine, a u Siriju je otišao krajem 2013.godine.
http://saff.ba/suad-sabic-iz-velike-kladuse-poginuo-u-siriji/#.VLUiDCuG8yQ

Vrh

PostPostano: 13 sij 2015, 16:13 

Eto neki prosječni Zagrepčanec, bi se sigurno začudio da mu veliš da odmah prek granice u Kladuši bradonje u kratkim hlačama kupili 50 hektara zemljišta za svoje fanatike a da 30-ak mladića ošlo put zemaljskog dženeta. i da lokalni imam prima kuru batina zbog neslaganja s tim. Prosječni Zagrepčanec bi znal za Agrokomerc i Babu. Tu saznanja stanu.

No, hvala Suadu, još jednom kretenu da je ostavio papak dolje i nije se vratio. nadajmo se da će hrabra Sirijska vojska jednom imat sreće pa roknut npr autobus pun Muja i Hasa.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2015, 16:28 

Dosadno ovom veleposlaniku.

Citat:
Ambasador Moore posjetio imama Beganovića
Objavljeno: 13. 01. 2015 - 11:15 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial 39

Ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moore), šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, posjetio je jučer imama Selvedina Beganovića u Trnovima kod Velike Kladuše.

Kako je saopćeno iz Misije OSCE-a , ambasador Mur izrazio je podršku i poštovanje posvećenosti imama Beganovića svojoj vjeri i prema njegovoj jasnoj poruci za toleranciju i protiv ekstremizma.

Imam Beganović,kojega su proteklih mjesec dana nepoznati napadač ili više njih fizički napali čak tri puta, pri tome mu nanijevši teške tjelesne ozljede , u izjavi za „Dnevni avaz“ kazao je da je počastvovan posjetom ambasadora Mura. Iako zabrinut zbog toga što napadači na njega još nisu privedeni licu pravde, Beganović kaže da mu puno znači podrška i običnog naroda i zvaničnika koju svakodnevno dobiva.

- Zaista mi puno znači sva podrška koju dobivam proteklih dana, a posebno sam počastvovan što me je posjetio šef Misije OSCE-a i pri tome mi iskazao podršku u ovim teškim danima koje proživljavamo moja porodica i ja. Posebno sam zahvalan jer gospodinu Muru nije bilo teško prevaliti toliki put kako bi razgovarao sa mnom i saslušao moje probleme. To mi puno znači – kazao je Beganović.

Prije susreta s Beganovićem, ambasador Mur razgovarao je s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, i s muftijom bihaćkim, Hasanom ef. Makićem, o stavu imama Beganovića, te o napadima kojima je izložen.

Ambasador Moore je, u razgovorima s državnim, federalnim i kantonalnim policijskim organima vlasti, takođe naglasio i potrebu za ličnim osiguranjem imama Beganovića.

- Kršenje ljudskih prava i sloboda, što podrazumijeva i napade na osobe koje prenose poruke mira i razumijevanja, neprihvatljivo je. BiH je potreban napredak i tolerancija kako bi postigla ciljeve koje narod želi postići, a to su ekonomski i društveni razvoj - kazao je Mur, dodajući da „reis Kavazović, imam Beganović i drugi, čiji su vodstvo i autoritet neupitni i čije je odbijanje nasilja apsolutno, zaslužuju naše duboko poštovanje.

- Osuđujem napade na imama Beganovića i pozivam policiju i tužitelje da što prije identificiraju počinitelje i izvedu ih pred lice pravde- kazao je Mur, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Podsjećamo imam Beganović je javno kritizirao Bilala Bosnića, pritvorenog neformalnog vođu vehabijske zajednice u BiH zbog vrbovanja mladih u džihad u Siriju. Sumnja se da je upravo zbog toga postao meta napada.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2015, 16:09 

Citat:

Poginuo još jedan džihadist iz BiH koji se borio na strani Islamske države
slika
Suad Šabić (26)- pokopan u Siriji
Još jedan džihadist iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani radikalnih islamističkih skupina poginuo je na ratištu u Siriji, a prema podacima policijskih agencija do sada je na taj način smrtno stradalo 26 bosanskohercegovagčkih državljana, prenosi sarajevski “Dnevni avaz”.

Obitelj Suada Šabića iz mjesta Bosanska Bojna u općini Velika Kladuša dobila je obavijest kako je on prije tri dana poginuo u Siriji a tu je informaciju prenio mladić iz Sanskog Mosta koji je zajedno sa Šabićem otišao u Siriju.

Prema dostupnim informacijama oni su se ka Siriji zaputili krajem 2013. godine a obitelji navodno nisu ništa znale o njihovim ciljevima.

Šabićev otac Rifet ranije je potvrdio kako mu se sin tek naknadno javio iz Sirije kazavši kako je tamo u jednom vojnom kampu na obuci.

Rifet Šabić je tada ukazao i na povezanost cijelog slučaja s Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom selefijske zajednice u BiH koji je u rujnu 2014. godine i uhićen zbog poticanja na terorizam.

Protiv Bosnića je podignuta i optužnica i on sada u zatvoru čeka početak suđenja.

150 državljana BiH pridružilo se teroristima u Siriji

Pozivajući se na izvore iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) “Avaz” navodi kako u njoj i dalje operiraju s brojkom od 150 državljana BiH koji su se otišli boriti na strani islamskih terorističkih organizacija u Siriji.

Prikupljeni operativni podaci govore kako je njih 26 tamo i poginulo.

U BiH su 2014. godine stupile na snagu izmjene kaznenog zakona po kojima je pridruživanje paravojnim postrojbama i sudjelovenje u sukobima u inozemstvu postalo kaznno djelo pa je zbog toga i smanjen broj odlazaka na sirijsko ratište.

“Od stupanja na snagu ovog zakona evidentiran je odlazak oko 30 osoba različitog spola i dobi na strana ratišta kao i povratak (s ratišta) dvije osobe”, naveli su iz SIPA-e uz pojašnjenje kako su te dvije osobe bile privedene u sklopu akcije u kojoj je uhićen i Bosnić./Hina/HMS/

Vrh

PostPostano: 14 sij 2015, 16:56 

Trebaju sto prije i ovi ostali da poginu, tako nam nece moci doci i biti prijetnja.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2015, 17:00 

Ma nisu ovi iz vrha IS toliko glupi da sve ove zapadne bijele Arape šalje na kritične točke treba se netko vratiti i živ te širiti kalifat na zapad.
I sami domicilni Arapi se bune da ovi imaju privilegije i da su na sigurnom dok oni ginu.

Vrh

Naslov: U Siriji poginuo još jedan mladi džihadista iz BiH
PostPostano: 15 sij 2015, 20:02 

U Siriji poginuo još jedan mladi džihadista iz BiH

Još jedan mladić iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani radikalnih islamističkih grupa poginuo je na ratištu u Siriji, a prema podacima policijskih agencija do sada je na taj način smrtno stradalo 26 državljana BiH.

slika

Bilal Bosnić, propagator džihada sad u zatvoru čeka suđenje
Porodica Suada Šabića iz mesta Bosanska Bojna u opštini Velika Kladuša dobila je obaveštenje da je on pre tri dana poginuo u Siriji.

Tu informaciju preneo je mladić iz Sanskog Mosta koji je zajedno sa Šabićem otišao u Siriju, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Prema dostupnim informacijama, oni su se ka Siriji uputili krajem 2013. godine a porodice navodno nisu ništa znale o njihovim ciljevima. Otac Rifet ranije je potvrdio da mu se sin tek naknadno javio iz Sirije kazavši da je tamo u jednom vojnom kampu na obuci.

Rifet Šabić tada je ukazao i na povezanost celog slučaja sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom selafijske zajednice u BiH koji je u septembru 2014. godine i uhapšen zbog podsticanja na terorizam.

Protiv Bosnića je podignuta optužnica i on sada u zatvoru čeka početak suđenja.
Pozivajući se na izvore iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), "Avaz" navodi broj od 150 državljana BiH koji su otišli da se bore na strani islamskih terorističkih organizacija u Siriji. Prikupljeni operativni podaci govore i da je njih 26 tamo i poginulo.

U BiH su 2014. godine stupile na snagu izmene krivičnog zakona po kojima je pridruživanje paravojnim jedinicama i učestvovanje u sukobima u inostranstvu postalo krivično delo pa je zbog toga i smanjen broj odlazaka na sirijsko ratište.

"Od stupanja na snagu ovog zakona evidentiran je odlazak oko 30 osoba
oba pola i različite starosti kao i povratak dve osobe", naveli su iz SIPA uz objašnjenje da su te dve osobe bile privedene u akciji u kojoj je uhapšen i Bosnić.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/526424/U- ... sta-iz-BiH

Vrh

Naslov: Re: U Siriji poginuo još jedan mladi džihadista iz BiH
PostPostano: 15 sij 2015, 20:18 

Za sve vehabije koji su otišli na put u Siriju.

:zubati

Vrh

PostPostano: 15 sij 2015, 20:40 

Zanimljivo je kako su bosanski muslimani ravnodušni prema ovim pojavama. Pitam se da li i oni najliberalniji podržavaju teroriste.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2015, 21:40 

Blitz je napisao/la:
Zanimljivo je kako su bosanski muslimani ravnodušni prema ovim pojavama. Pitam se da li i oni najliberalniji podržavaju teroriste.

slika

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:22 

Takozvana "abih" je bila jedna od prvih istinski organiziranih podružnica ISIL-a.

Citat:
Nasser bin Ali al-Ansi 1995. borio se u Bosni i Hercegovini
Vojna obuka u BiH
OBJAVA: Subota, 17. siječnja 2015. 10:49
IZVOR: Bljesak.info

Terorist koji je objavio da "Al-Qaeda" stoji iza masakra u Parizu, tijekom 1995. godine boravio je u BiH, piše CNN.

Jedan od vođa ogranka "Al-Qaedae" s Arapskog poluotoka Nasser bin Ali al-Ansi iz Jemena, prema pisanju CNN-a 1995. je došao u BiH, i tu je prošao vojnu obuku i borio se protiv Srba.

Ali al-Ansi je u BiH ostao godinu nakon čega se vratio u Jemen. Šefa "Al-Qaedae " Osamu bin Ladena upoznao je 1998. godine i odmah se službeno priključio toj terorističkoj organizaciji, prenosi Glassrpske.

U studenom 2014. godine objavljen je jedna intervju sa Ali al-Ansijem u uvodu je predstavljena njegova biografija u kojoj je navedeno da je bio u džihadu u Jemenu, BiH, Kašmiru, Afganistanu, Tadžikistanu, Filipinima, Siriji i Turskoj. U studenom 2013. jemenski novinar Abdul Razzaq al Jamal objavio je intervju u kojem je navedena i opširna biografija Ali al-Ansia u kojoj također stoji da se borio u BiH. Dijelove tog intervjua preveli su i prenijeli internet siteovi koji prate terorističke grupe i njihove aktivnosti.

U sigornisnim agencijama BiH u tijeku su provjere je li točna informacija o njegovom boravku u BiH.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:28 

Komentar ispod članka. :laugh

HVO protiv ISIL-a 1993, Amerikanci 2001., Francuzi 2015. --- HVO rulz!

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:32 

"Hrvatsko vijeće obrane samo za sinove probrane..." :zubati

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:34 

A čuj, kad sam ja bio na crti svaku noć su tekbirali i alahuekberali. I to tamo gdje ovi strani mudžahedini nisu bili raspoređeni. Jest da se po naglasku vidjelo da su domaći i to urlikanje im ležalo kao piletu sisa, ali ne mijenja na poanti. Jasno je kakva je ta islamska "abih" bila.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:40 

BBC je napisao/la:
A čuj, kad sam ja bio na crti svaku noć su tekbirali i alahuekberali. I to tamo gdje ovi strani mudžahedini nisu bili raspoređeni. Jest da se po naglasku vidjelo da su domaći i to urlikanje im ležalo kao piletu sisa, ali ne mijenja na poanti. Jasno je kakva je ta islamska "abih" bila.

nadam se da si ih na svaki urlik poklopio granatom po glavi. :kava

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 18:46 

dudu je napisao/la:
BBC je napisao/la:

nadam se da si ih na svaki urlik poklopio granatom po glavi. :kava

Ma niko se nije uznemiravao zbog tih urlikanja. Meni bila dovoljna činjenica da nisu nikad imali infra-crvene kamere za noć. A ostalo, ako imaju muda neka pipkaju po mraku da napipkaju gdje ja ležim.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2015, 23:22 

Kakav je to vehabija nedavno šetao Baščaršijom sa ISIL zastavom ? Neki BiH bošnjački portal ima fotografije ali se ne usuđuju objaviti zbog osvete.
Ako Bošnjaci ne prestanu simpatizirati sa tim govnima vrlo brzo će postati njihove najveće žrtve.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2015, 13:17 

Talibanizacija Trokutistana ide punom brzinom. Ovi su i Arape zajebali.
Samo nek grade, da se jasno vidi granica njihovog vjersko-nacionalnog tora.

Citat:
Od završetka rada do danas, zahvaljujući entuzijazmu i spremnosti svih Cazinjana, da u ovoj ekonomskoj situaciji izdvajaju značajna sredstva za izgradnju vjerskih objekata, na području Medžlisa IZ Cazin izgrađeno je 26 novih džamija. Svake godine otvara se jedan ili dva nova vjerska objekta, a tako je planirano i ove godine.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2015, 20:13 

Bolesno.

No kao sto kazes, neka si dobro ograde svoj tor, da se jasno vidi gdje je granica.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2015, 20:29 

Citat:
ISLAMSKI KALIFAT I NA BALKANU Putnici "Air Serbia" tri puta kontrolirani

Beta | 18. 01. 2015. - 15:56h | Foto: AP | Komentara: 6

Posle sukoba policije i islamskih terorista u Belgiji, putnici ka muslimanskim zemljama su naročito na briselskom aerodromu podvrgnuti najoštrijoj kontroli.

Ali, osoblje obezbeđenja je temeljito, po triput, i to uz pomoć policajaca i dresiranih pasa, pretresalo i putnike koji su avionima "Er Srbije" kretali za Beograd.

To nije bilo slučajno, jer se u obaveštajnim i policijskim krugovima Evropske unije s velikom pažnjom motri i na Balkan kao put kojim su se nasilni islamski teroristi već kretali, odlazeći i dolazeći, bežeći iz Evropske unije, a evropska policijska agencija Europol je stavila do znanja da šverc oružja za islamske ekstremiste dolazi iz Turske i sa Zapadnog Balkana.

Ekstremisti koji su ubili novinare francuskog lista Šarli ebdo, policajce i ljude u jevrejskoj samoposluzi u Parizu su, po navodima medija, oružje delom kupili od švercera na briselskoj Južnoj železničkoj stanici, gde stižu i oružje i municija s Balkana.

Fotografija čaure s oznakama fabrike iz bosanske fabrike u Konjicu su objavili svi mediji. Islamski mudžahedini, a državljani Francuske, još posle završetka rata u Bosni su došli na sever Francuske i počinili niz zločina, ubistava i napada na policiju.

Sada su italijanske vlasti, samo od početka januara, proterale sa severa Italije desetak imama koji su obavljali islamističku indoktrinaciju i vrbovali muslimane za odlazak u rat na strani "Islamske države" u Siriji i Iraku.

Prošle godine je proterano trinaest imama koji su propovedali nasilje, a medju njima su bili i islamski propovednici iz Bosne, iz zemalja Magreba i Bliskog istoka, piše torinski list "Stampa".

Zvaničnici službi za suzbijanje terorizma su italijanskim medijima preneli da se iz Sirije u Italiju vratilo deset džihadista, "rešenih da počine atentate", a da su "džihadisti iz Italije otišli u Bosnu da se snabdeju lažnim dokumentima".

"Stampa" navodi da je utvrđeno da su ti džihadisti "mašinske puške i bombe mogli da kupe kod Sirijaca i Čečena, ali je drugačiji put da se dobiju lažni dokumenti... tu u prvi plan izbija uloga bosanskih muslimana, spremnih da prodaju savršeno falsifikovane lične isprave".

Pažnji nije promaklo da se željena tvorevina ekstremista "Islamske države" - "kalifat" u Siriji i Iraku, na svojoj crno obojenoj mapi proširila i uključila - i Srbiju i ceo Balkan. Europol veliku pažnju usmerava i na Balkan, zahtevajući mnogo veću
saradnju s policijama tamošnjih država, posebno jer su već pooštrene kontrole na spoljnim granicama "šengenskog prostora", a biće još mnogo oštrije što upravo dokazuje krajnje temeljit pretres putnika "Er Srbije".

Koordinator Evropske unije za suzbijanje terorizma, Žil de Kerkov je belgijskom listu "Soar" izjavio da je teroristička pretnja i dalje krajnje velika, i da "cela Evropa zato mora delovati mnogo brže i krajnje ozbiljno".

Evropski mediji su preneli upozorenja evropskih obaveštajnih i policijskih izvora da dvadeset islamističkih ćelija u Evropi sprema atentate, i da 120 do 180 terorista priprema napade u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Holandiji. Čak i neki najviši evropski zvaničnici govore da je nastao svojevrsni rat protiv ekstremista koji bi da udare na temelje evropske civilizacije, demokratije i sloboda.

Upozorenja da opasnost islamskog ekstremizma vreba i na Balkanu, kao i sa Balkana, bilo je i ranije. Tako je u analizi "Džihadizam, radikalni islam, terorizam i Zapadni Balkan", pripremljenoj za novembarski susret svetskih ličnosti Trilateralne komisije u Beogradu, naglašeno da je taj "ceo region pred teškim izazovom", posebno ako se u svoje zemlje vrati nekoliko stotina džihadista sa Zapadnog Balkana koji ratuju u Siriji i Iraku.

U analizi je takodje rečeno da je muslimansko stanovništvo Zapadnog Balkana možda najumerenije i najliberalnije u poredjenju sa ostalim muslimanima sveta. Ali, predočeno je da su islamski džihadisti napravili uporišta u Bosni tokom rata 1990-ih godina, i da je iz Saudijske Arabije u Bosnu naročito prodro vehabijski fundamentalizam, dok je "domaći islamski fundamentalizam izrastao" i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i u Sandžaku u Srbiji i Crnoj Gori.

"Iako je stalno stavljano do znanja da radikalni nacionalnizam predstavlja veliki izvor nestabilnosti, nikako se ne sme smetnuti s uma da je radikalni islam takodje pretnja na Zapadnom Balkanu", predočeno je učesnicima sastanka Trilateralne komisije.

"Velika je verovatnoća da bi svaka zajednica koja bi se našla na udaru terorizma, uzvratila i potencijal zaoštravanja nasilja je veliki", kako se upozorava i posebno ukazuje na primer Makedonije, "gde bi teroristička pobuna bila poražavajuća".

"Ratnohuškački ekstremisti postoje na svim stranama i teroristički akti su savršen okidač koji region može gurnuti nazad u rasulo €™90-ih godina" što se može dogoditi, zaključuje se u analizi, ako bi se balkanski džihadisti vratili iz Sirije i Iraka, uz ratno iskustvo i borbenu obuku.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/527509/ISLAMSKI-KALIFAT-I-NA-BALKANU-Putnici-Er-Srbije-tri-puta-kontrolisani

Vrh

PostPostano: 18 sij 2015, 21:41 

Italijani o Bilalu Bosniću. Ako neko zna italijanski neka prevede.

http://mattinopadova.gelocal.it/padova/cronaca/2015/01/18/news/bosnic-apre-la-black-list-dei-dodici-imam-1.10692270

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1983 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 80  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: BingBot, Majestic-12 [Bot] i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: