HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 pro 2024, 12:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3818 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 153  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 30 srp 2015, 11:34 

U Age se zečetina ne jede.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2015, 20:47 

Ah, sada im birate i što mogu jesti :osama

Vrh

PostPostano: 31 srp 2015, 00:23 

Na ovoj ozbiljnoj temi mnogo je amaterskih komentara.Ja bih ipak prepustio profesionalcu,doktoru islamskih nauka da objasni kako islam gleda na neke probleme iz svakodnevnice.Dr.Safet Kuduzovic objasnjava moze li muskarac tokom seksa samostalno sebe stimulisati i svrsiti, sve iz ugla islama:

Vrh

PostPostano: 31 srp 2015, 15:22 

Citat:
SARAJEVO POLUMARATON: Humanitarna akcija „Trčite sa ciljem, prema cilju!“
slika

Neki od ucenjaka i daija, morao bi dati strucno misljenje da li je zenama dozvoljeno da trce 21 km i to jos u sportskoj opremi.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2015, 15:40 

http://nigeriana.org/441834.html

PHOTOS: Malians come out in their numbers to see ‘prophet’ that appeared on a toilet wall

Vrh

PostPostano: 31 srp 2015, 16:08 

bezimeni12 je napisao/la:
Citat:
SARAJEVO POLUMARATON: Humanitarna akcija „Trčite sa ciljem, prema cilju!“
slika

Neki od ucenjaka i daija, morao bi dati strucno misljenje da li je zenama dozvoljeno da trce 21 km i to jos u sportskoj opremi.

Ako ćemo sitničariti ni muškarci ne bi smjeli u šorcevima. :whistling
E sad to su sve finese sa kojima ti trolaš temu.
Rijaset osudio verbalni napad na djevojke koje u šorcu hodaju za ramazan
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osuđuje verbalni napad na mlade djevojke u Sarajevu, koje je muškarac na ulici “iskritikovao” i izgalamio se na njih zbog “nedoličnog oblačenja” za ramazan, izjavio je novinarima u Sarajevu rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Amir Karić.On je ispred njih zaustavio automobil i pitao ih da li znaju da je ramazan i kako mogu hodati u šorcu. Kada su one krenule dalje, on je ponovo zaustavio automobil na raskrsnici te iz auta počeo galamiti na njih govoreći da ih treba biti stid.

“Osuđujemo svaku vrstu nasilja prema bilo kome, jer svako ima pravo na svoj izbor. Isto tako, ne može se očekivati od nas da preuzmemo odgovornost za ponašanje nekog pojedinca na ulici”, rekao je Karić.

On se osvrnuo i na prašinu koja se ovih dana digla zbog (ponovo istaknute) odluke o zabrani točenja alkohola u blizini vjerskih objekata za ramazan na području općine Stari Grad u Sarajevu.

“Što se tiče toga, Općina odgovara za svoje odluke, baš kao i Rijaset. Međutim, mi podržavamo sve aktivnosti koje idu u pravcu smanjenja ovisnosti o alkoholu, kao i drugim vrstama toksikomanije”, zaključio je Karić.

/buka.com/

Vrh

PostPostano: 31 srp 2015, 16:18 

Misljenja doktora islamskih nauka:
Mr. Safet Kuduzović - Da li žena ima pravo da nosi šarenu haljinu sa crvenim cvjetićima

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 17:32 

Dizanje kažiprsta je potvrda kelime i šehadeta.
U drugim religijama je isto to zastupljeno, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... aptist.jpg
http://gottagettaguru.com/store/index.p ... color.html

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 17:58 

Ekspert objasnjava zasto se musliman ne smije rukovati sa zenom:

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 18:06 

Ovdje ekspert objasnjava zasto se ne moze jesti lijevom rukom (onom kojom se pere supak).
Cijela civilizacija je sejtan jer viljusku drze u lijevoj ruci.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 18:59 

Nije spomnuo euzubilu prije jela ,jer ako ne zatražiš zaštitu šejtan gostuje sa tobom. To znam i bez dotičnog, i slažem sa sa njime.
Tako isto treba lijevom nogom ulaziti u klozet ,a desnom izlaziti, desnom u kuću,mesdžid i td. a izlaziti lijevom.
"RIJE POČETKA JELA I PIĆA TREBA SPOMENUTI BOŽIJE IME
Svaki dobar posao, ako želimo da nam bude sretan i blagoslovljen, treba da započnemo sa Božijim imenom. Prema tome, prije nego što započnemo jesti treba da »proučimo- :Bismillahirrahmanirrahim. Ako bismo rekli samo: Bismillah (što znači: u ime Allaha) i to bi bilo dovoljno.

Prema mišljenju pojedinih islamskih učenjaka »učenje- bismilleta pred početak jela je vadžib«, dok većina veli da je to »sunneti ajn- tj. obavezni sunnet za svakog pojedinca kada sam jede, a »sunneti kifaje« kad se zajednički jede tj. ako samo jedan od prisutnih rekne: Bismillah - dovoljno je, iako je bolje da svaki pojedinačno rekne. Muhamed a. s. je često upozoravao ashabe na potrebu »učenja« bismilleta prije jela. Evo nekoliko hadisa koji o tome govore. Sakupljači hadisa Ebu Davud i Tirmizija biiježe hadis od h. Aiše, koja veli da je Muhamed a. s. rekao:
»Kad neko od vas hoće da jede nek prvo spomene Božije ime. Ako to zaboravi učiniti prije jela, nek učini kad god se (u toku jela) sjeti«. Treba spomenuti Božije ime i onda kada želimo uzeti lijek, ili popiti neku tekućinu, koja nam je vjerom dozvoljena (kao na pr. voda, mlijeko, sok, čaj, kafa i sl.). Jedna od Muhamedovih a. s. žena bila je i udovica Ummi Selema koja je sa sobom dovela i malodobnog sina Omera. On se odgojio u Muhamedovoj a. s. kući. Ovaj Omer je pričao: "Odgojio sam se kao mladić u kući Božijeg Poslanika. Moja bi ruka (kad bismo zajednički jeli) hodala po sudu (tj. ne bih jeo ispred sebe nego od svakle ), pa mi je Božiji Poslanik jednom zgodom rekao:
»Dječače! (Pred početak jela) spomeni Božije ime. Jedi desnom rukom i ispred sebe«,
Muslim, Ebu Davud i Nesaija bilježe hadis od ashaba Džabira iz kojeg se vidi da je Muhamed a. s. rekao:
»Ako čovjek ulazeći u svoju kuću, kao i prije početka jela spomene Božije ime, šejtan rekne (drugim šejtanima): »Nema za vas ovdje ni konaka ni večere«, Međutim, ako čovjek prilikom ulaska u svoju kuću ne spomene Božije ime, šejtan rekne: »Imate gdje noćiti«. Ako čovjek pri jelu ne spomene Božije ime šejtan rekne: »Imate šta večerati«.
Dakle, i kad hoćemo u kuću unići treba »proučiti- Bismille ako želimo da se oslobodimo šejtanskog društva, koje nas navraća na sve što je najgore i što je po Islamu zabranjeno. Isto tako Ebu Davud i Nesaija bilježe, kako je nekom prilikom Muhamed a. s. sjedio i posmatrao nekog čovjeka, koji je jeo, ali nije prethodno rekao: Bismillah. Tek pri kraju jela sjetio se da nije spomenuo Božije ime, pa je tada rekao: »Bismillah«. Tada se Božiji Poslanik nasmijao i (na upit prisutnih) rekao:
"Za cijelo vrijeme sa njim je jeo šejtan. Kada je spomenuo Božije ime, tada je šejtan povratio iz stomaka sve (što je bio sa njim pojeo )«. Ako se prouči Bismille prije nego se počne jesti, veći je berićet u hrani. Tirmizija bilježi da je h. Aiša rekla:
»Božiji Poslanik a. s. (nekom zgodom) jeo je sa šestoricom ashaba. Došao je neki neuk seljak i uzeo par zalogaja. Time je i onako skroman obrok umanjio ashabima, koji su ostali gladni. To je Muhamed a. s. primjetio pa je rekao: »Da je ovaj seljak spomenuo Božije ime (ovo bi vam hrane) bilo dovoljno«.
I nečista osoba (džunub) treba da pred jelo ili piće rekne »Bismillah«, a bilo bi lijepo, ako nema vremena okupati se prije jela, bar da uzme abdest. Žena, koja ima mjesečno pranje (menstruaciju) ili neposredno poslije porođaja (dok je još u nifasu) takođe će pred jelo reći: »Bismillah«. Nekada se kod nas strogo pazilo da se prije početka jela rekne: »Bismillah«. Da bi se mladi tome poučili neko bi od najstarijih - obično otac - rekao na glas: »Bismillah«. I to je jedan od vidova islamskog odgoja mladih, pa bi sa ovom praksom trebalo nastaviti, a roditelji bi, specijalna majka, bezuvjetno trebali još od malena privikavati svoju djecu da pred jelo i piće spomenu Božije ime.
"RABBI JESSIR VE LA TUASSIR RABBI TEMMIM BIL HAJR. AMIN! Bože olakšaj, a ne otežaj Bože daj da se zavrži sa dobrim. Amin!

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 19:27 

Lijepo je u demokratskom svijetu da svako ima svoj stav, no u videu o islamu pricaju eksperti, doktori islamskih nauka,seici....
Ti si ipak najobicniji amater sve dok ne uvjeris forum u suprotno.
Sasvim je normalno da se ne dira hrana onom rukom kojom se pere supak, tu se slazem sa cijenjenim ekspertom, no to nije razlog proglasiti ostatak covjecanstva (koji ne pere supak pa jede) da su sejtani zato sto po bon-tonu drze viljusku u lijevoj a noz u desnoj ruci.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 19:34 

To ti hadis kaže isto što i kaže da ne valja ležati na stomaku. Mogu ja sa tobom razglabati do sabaha.
To su ti pitanja fikha a ne šerijata.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 19:36 

"ČUVAJ SVOJ NAMAZ
Kome čovjek, zapravo, naziva selam na kraju namaza?
Autor Belmina 01.08.2015 00:53 IZDVOJENO RELIGIJA Komentari
Pitanje: Kada čovjek, na kraju namaza, preda selam i kaže: „Es-selamu alejkum ve rahmetu-llah“ (Spas Allahov i milost Njegova neka su na vama), kome on, zapravo, naziva selam? Odgovor: Ako je klanjao
Pitanje: Kada čovjek, na kraju namaza, preda selam i kaže: „Es-selamu alejkum ve rahmetu-llah“ (Spas Allahov i milost Njegova neka su na vama), kome on, zapravo, naziva selam?

Odgovor: Ako je klanjao u džematu, čovjek naziva selam onim ljudima sa kojima je klanjao namaz, a ako je klanjao sam, onda je taj njegov selam upućen melekima sa njegove desne i lijeve strane.
U situaciji kada se klanja u džematu, i kada se predaje selam, ljudi nisu obavezni jedni drugima uzvraćati na taj selam.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 19:37 

korrisnik je napisao/la:
To ti hadis kaže isto što i kaže da ne valja ležati na stomaku. Mogu ja sa tobom razglabati do sabaha.

Ti si ipak amater.Ovo gore su eksperti.
Sta ti kao amater mislis moze li zena sama putovati od Srebrenika u Sarajevo?

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 19:40 

bezimeni12 je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Ti si ipak amater.Ovo gore su eksperti.
Sta ti kao amater mislis moze li zena sama putovati od Srebrenika u Sarajevo?

Sad si rekao/la da sam amater tako da.
Ali
"Žena i putovanje bez mahrema
Štampa El. pošta
Objavljeno četvrtak, 16 Decembar 2010 14:00
Pitanje:

Esselamu alejkum.

Da li je ženi dozvoljeno da putuje bez mahrema na turističko putovanje u domovini ili u neku stranu zemlju. Put se organizuje sa grupom žena-prijateljica od kojih nekoliko putuje s muževima. Svi odsjedaju u istom hotelu.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ako se radi o čestitom i pouzdanom društvu, a sama žena ima pouzdanje u svoju vjeru i moral, smatramo da nema smetnje, mada putovanje čisto turističkog karaktera i nije neki razlog koji bi opravdavao izuzimanje iz općeg principa. Opći princip prema kojemu žena treba putovati u društvu mahrema ustanovljen je radi zaštite, a ne sputavanja žene i njene slobode.

Putovanje žene bez mahrema
Štampa El. pošta
Objavljeno srijeda, 22 April 2009 12:28
Pitanje

Selamun alejkum!
Da li je dozvoljeno ženi da putuje na duže vrijeme bez mahrema radi obrazovanja, s tim da se pridržava svih propisa islama koliko god može?

Odgovor

Cilj zabrane da žena putuje sama bez mahrema jeste preventivna zaštita od neprijatnosti kojima može biti izložena tokom putovanja te da se izbjegnu eventualna sumnjičenja. U današnjim uvjetima putovanje i boravak su relativno bezbjedni, posebno putovanje avionom i boravak u studentskom domu, ali ipak nije na odmet dodatna opreznost i garancija makar u vidu čestitog ženskog društva. Djevojka bi trebala dobro razmisliti prije nego se upusti u takav poduhvat, jer nije bez rizika i opasnosti. Savjetujemo oprez, a svako neka odluči onako kako misli da mu je najbolje. Prije donošenja odluke, klanjajte istiharu namaz.
Rijaset ba

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 21:53 

To ti je islam, kada ne možeš sam formirati mišljenje o nečemu pa samo citiraš Kuran, hodže te eksperte kao ove sa videa.
Nitko te ne traži da lijepiš citate iz sekcija pitanja i odgovori sa Islamskih stranica nego da daš svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 22:02 

Koga vi zezate, šta sad kažete da ne vrijedi moje mišljenje, nisam ulema.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2015, 22:48 

Točno, ti si amater u poređenju prema nekome hodži ili "profesoru", no to ti ne brani reći svoje mišljenje.Isto kao što nitko na forumu nije političar pa svejedno komentira Čovića, Bakira...

To što ti nemaš muda reći ono što misliš pa sve kamufliraš sa vjerskim citatima, e to je drugi par cipela.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 10:35 

Sation je napisao/la:
Točno, ti si amater u poređenju prema nekome hodži ili "profesoru", no to ti ne brani reći svoje mišljenje.Isto kao što nitko na forumu nije političar pa svejedno komentira Čovića, Bakira...

To što ti nemaš muda reći ono što misliš pa sve kamufliraš sa vjerskim citatima, e to je drugi par cipela.

Pa nije vjera ja bi ovako ja bi onako, da se mene pita itd.
Fulao si ceo fudbal.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 10:37 

Sation je napisao/la:

Fulao si ceo fudbal.
Islam je pokoravanje propisima. Ali treb uzeti u obzir današnje vrijeme i tadašnje, da žena putuje saama pustinjama.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 15:26 

korrisnik je napisao/la:

Fulao si ceo fudbal.
Islam je pokoravanje propisima. Ali treb uzeti u obzir današnje vrijeme i tadašnje, da žena putuje saama pustinjama.

Kojim propisima? Onim gdje jedan kozojeb govori da se može voziti, drugi da ne može, jedan da se žena može rukovati sa muškarcem, drugi da ne može...? Ne pričamo mi ovdje samo o putovanju autom, govorimo i o zečjem mesu, o tome dali žena smije nositi sunčane naočale ili šarenu haljinu, dali dijete smije trenirati nogomet ili karate... Govorimo o mnogim stvarima kojih nema u Kuranu pa gdje vam polupismeni "doktori" oblikuju svoje mišljenje financirani Saudijskim petrodolarima.

Biti toliko plitak, neobrazovan i zatucan da u 2015. godini uopće razmišljati (da ne pričam o stvarnoj primjeni) o oduzimanju prava kretanja jednoj osobi je tako bolesno na toliko različitih načina.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 15:38 

Sation je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Fulao si ceo fudbal.

Kojim propisima? Onim gdje jedan kozojeb govori da se može voziti, drugi da ne može, jedan da se žena može rukovati sa muškarcem, drugi da ne može...? Ne pričamo mi ovdje samo o putovanju autom, govorimo i o zečjem mesu, o tome dali žena smije nositi sunčane naočale ili šarenu haljinu, dali dijete smije trenirati nogomet ili karate... Govorimo o mnogim stvarima kojih nema u Kuranu pa gdje vam polupismeni "doktori" oblikuju svoje mišljenje financirani Saudijskim petrodolarima.

Biti toliko plitak, neobrazovan i zatucan da u 2015. godini uopće razmišljati (da ne pričam o stvarnoj primjeni) o oduzimanju prava kretanja jednoj osobi je tako bolesno na toliko različitih načina.

Prvo lijepite neke vehabijekse učenjake koji niti se ne mole na način kako se ja molim, i tražite moje replike na to.
Nema to niti u Kur'anu niti u Sunnetu ali izdaju se fetve iz kijasa i idžme.

Ali eto ljudi svašta pitaju pa im se odgovara ,Poslanik je izbjegavao davati odgovore na sva pitanja kako se ne bi otežaloo u vjeri i kako se ne bi samo prešlo u formu a izgubila suština.
" predaji koja je zabilježena od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, se prenosi da je on rekao: „Došao je neki beduin i počeo obavljati malu nuždu u uglu džamije, nakon čega ga ljudi počeše grditi. To im je zabranio Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem! A kada je ovaj završio nuždu, Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi we sellem, naredi da se donese kofa sa vodom i pospe na to mjesto!“ (El-Buhari, 221; Muslim, 284) A u predaji kod Buharije se navodi da je rekao: „Zaista ste vi poslani kako bi drugima olakšavali, a ne otežavali!“ (El-Buhari, 1/323)
Sad će neki reći da je taj beduin obezglavljen i slične bljuvotine.
"Tipičan primjer se dogodio i u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada su se troje ljudi sakupili i rekli: '”Ja ću klanjati cijelu noć”, drugi je rekao: “Ja ću postiti svakog dana”, a treći je rekao: “Ja se nikada neću ženiti”.
Kad je ova vijest doprla do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Šta je s ovim ljudima koji govore to i to? Ja postim i mrsim, klanjam noću i spavam, a i ženim se, svako ko se udalji od mog sunneta nije od nas”. (Buhari 6101, Muslim 1401).

Nevalja prećerivati pa ni u religiji.

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 15:45 

korrisnik je napisao/la:
Prvo lijepite neke vehabijekse učenjake koji niti se ne mole na način kako se ja molim, i tražite moje replike na to.

Dali se baviš politikom pa da možeš komentirati Čovića, Dodika, Izetbegovića?
Dali si glazbenik ili producent da možeš pričati o glazbi?
Dali si bio vojnik pa da možeš pričati o ratu u BiH?

Stoga, ne laprdaj nego to reci sve većem broju svojih sugrađana koji očito vole slušati ono što im ovakvi govore, a ti samo nastavi spammati temu citatima i copy/paste člancima ;)

slika

Vrh

PostPostano: 02 kol 2015, 15:48 

Sation je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Dali se baviš politikom pa da možeš komentirati Čovića, Dodika, Izetbegovića?
Dali si glazbenik ili producent da možeš pričati o glazbi?
Dali si bio vojnik pa da možeš pričati o ratu u BiH?

Stoga, ne laprdaj nego to reci sve većem broju svojih sugrađana koji očito vole slušati ono što im ovakvi govore, a ti samo nastavi spammati temu citatima i copy/paste člancima ;)

slika

Ne zanimaju me vehabije i njihova predavanj. Oni drugačije tumače Kuran i Sunnet od Hanefijskih Bošnjaka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3818 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 153  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: