HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 pro 2024, 11:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3818 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 153  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 30 kol 2015, 12:17 

Poslije sunnetā, a prije ikameta mujezini u bosansko-hercegovačkim džamijama uče E'ūzu naglas, a zatim prisutne džematlije tiho uče Bismilu i tri puta suru El-Ihlās (Kul huvallāhu ehad) Nakon toga mujezini prouče naglas zadnja tri ajeta sure Es-Sāfāt: Subhāne rabbike rabbil 'izzeti ammā jesifūn. Ve selāmun 'alel-murselin.
Vel-hamdu lillāhi rabbil-'alemīn (Veličanstven je Gospodar tvoj, Dostojanstveni, i daleko je od onoga kako ga oni predstavljaju! I mir poslanicima. I hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova!), i dodaju: El-Fātiha. Potom prisutni, s podignutim rukama i otvorenim dlanovima, svako za sebe, uče suru El-Fātihu. Mujezini zatim ustaju i uče ikamet za farz.

U vrijeme Allahovog Poslanika, a.s., pak, nije se postupalo tako. Nakon proučenog ezana ljudi su vrijeme između ezana i ikameta provodili po želji: neki su ibadetili kod kuće, a neki u džamiji. No, ono što je zajedničko svim muslimanima širom islamskog svijeta, ranijim i kasnijim, jeste da vrijeme između ezana i ikameta provode u ibadetu, svejedno da li se radi o ibadetu u kući ili u džamiji. Većina, pa tako i mi u Bosni i Hercegovini, drži se preporuke Muhammeda, a.s.: „Između svakog ezana i ikameta postoji razmak u kome se mogu klanjati dva rekata, osim kod akšama.“ Da bi se za minut-dva produžio razmak između ezana i ikameta te tako omogućilo onima koji su u nekom poslu da stignu na farz, u našim džamijama se nakon sunnetā, a prije farzova svih namaza, osim akšama, uči tri puta sura El-Ihlās i jedanput sura El-Fātiha.

Pošto je Vjerovjesnik, a.s., preporučio da se napravi kraći razmak između ezana i ikameta, uz namaz, najbolji ibadet je učenje Kur'ana, a u Kur'anu izrazitu vrijednost ima sura El-Ihlās. Hadisi o vrijednosti sure El-Ihlās jako su inspirativni i poticajni i teško je ostati ravnodušan na njih i ne osjetiti ljubav prema ovoj izuzetnoj suri. Ebu Se'īd el-Hudri, r.a., prenosi: „Jedan je čovjek čuo drugog kako uči suru El-Ihlās i stalno je ponavlja. Kada je osvanuo, otšao je Allahovom Poslaniku, a.s., i spomenuo mu taj slučaj kao da je htio kazati: 'Zar je ova sura toliko vrijedna da se stalno ponavlja!?' Vjerovjesnik, a.s., tada mu je rekao: 'Tako mi Onoga u Čijoj Ruci je moja duša, ona je (po svojoj vrijednosti) ravna trećini Kur'ana.'“ Sve dileme o tome da li je po Sunnetu učiti suru El-Ihlās između ezana i ikameta trebao bi otkloniti sljedeći hadis. Hazreti Aiša, r.a, kazuje kako je Vjerovjesnik, a.s., s jednom grupom vojnika poslao čovjeka koji je na svakom namazu svojim drugovima učio Kul huvallāhu ehad. Kad su se vratili s vojnog pohoda to su spomenuli Allahovom Poslaniku, a.s., a on im reče: ‘Upitajte ga zašto je to tako radio?’ Kad su ga upitali, on im odgovori: ‘Zato što je to svojstvo Milostivoga, zato to volim učiti.’ Pošto je saznao njegov odgovor, Allahov Poslanik, a.s., reče: ‘Obavijestite ga da i njega Allah voli.’” Možemo, dakle, samo zamisliti šta bi Pejgamber, a.s., danas kazao da neko ode u Medinu i požali mu se kako se u Bosni i Hercegovini uči tri puta Kul huvallahu ehad između ezana i ikameta, jer nije prenešeno da je on tako postupao!?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 13:11 

BBC je napisao/la:

Ovo je originalni stih iz uvažene vjerske islamske knjige. Vidim neke je jako pogodilo pa šize po forumu.
Nisam ja to pisao, ali svakako slobodni su ovdje ubaciti neku muslimansko-bošnjačku ublehu o Aishi koja je imala 17-20 godina kad se udala za Muhammada.

Mogu i ignorirati taj problem, pa poslije copy/paste neki dugi tekst.

Aisha said, “The Apostle of Allah married me when I was seven years old.” (The narrator Sulaiman said: “Or six years.”). “He had intercourse with me when I was 9 years old. (Sunan Abu Dawud)

Nema troljanja sa c/p plahtama. Ovo zahtijeva ozbiljan odgovor.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 13:52 

Kome odgovor?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 14:03 

Vama samima. Znate što je malo dijete od 6 i 9 godina.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 14:06 

Amidža u pokušaju da diskvalificira Talmud... ne zna šta znači betrothed i cohabitation. Daleko je to od natezanja šestogodišnjih djevojčica, moj Amidža.

Pa meni je poznat slučaj u selu mog djeda, rodio se dječak i curica. Obitelji se već tada bile dogovorile da će se vjenčat, i vjenčali se. Doduše, ne kao dječak i djevojčica, već kao osobe sposobne za reprodukciju.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 14:22 

Kolko je Marija imala kad je začela po Duhu Svetim.
Čak i da se je oženio tako sa njom , ne može se porediti ovo vrijeme sa vremenom tadašnjih Arapa i njihovim običajima. Sa druge strane Aiša r.a je bila već zaručena od jednog nemuslimana ali je zaruka otpaa jer joj nije dozvolio Ebu Bekr njen otac.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 14:44 

korrisnik je napisao/la:
Kolko je Marija imala kad je začela po Duhu Svetim.
Čak i da se je oženio tako sa njom , ne može se porediti ovo vrijeme sa vremenom tadašnjih Arapa i njihovim običajima. Sa druge strane Aiša r.a je bila već zaručena od jednog nemuslimana ali je zaruka otpaa jer joj nije dozvolio Ebu Bekr njen otac.

Ne znam koliko je Marija imala godina. Šta Kur'an kaže?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 15:42 

Opte trolanje sa krstašima, Marijom i slično.

Sram vas Bošnjaci ? I treba da bude, jer sve što je Muki u životu radio je bilo jako nemoralno i zlo.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 16:56 

Arapski običaji i običaji "u ono vrijeme" su nebitni.

Muslimanima je de facto Muhamed svetac, gotovo božanstvo. Njega oponašaju, uzimaju ga kao mjerilo za sve. Suna je bitnija knjiga za islam od Kur'ana.

Je li se tko pitao zašto je naziv za muslimane bio muhamedanac gotovo do kraja Drugog svjetskog rata?

Muhamed kao idealan čovjek je jebao 6-godišnju/9-godišnju djevojčicu. On je čovjek kojeg nije odredilo vrijeme i prostor (u to muslimani vjeruju), već je djelovao po Alahovim uputama, željama itd. (a one su bezvremenske, bez prostora, transcedentalne). Hadisi su iznimno bitan element u islamu. Oni daju odgovor na sve nedoumice.

Koji odgovor može dobiti musliman koji pita je li uredu imati seksualni odnos sa 6-godišnjom djevojčicom? Koji odgovor mu mogu dati islamski učenjaci da ga odvrate od toga? Kako se nositi s onima koji opravdanje za jebanje 6-godišnjih djevojčica nalaze upravo među hadisima?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 18:19 

slika

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 18:20 

slika

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 18:25 

slika

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:11 

Tuta je napisao/la:

Muslimanima je de facto Muhamed svetac, gotovo božanstvo. Njega oponašaju, uzimaju ga kao mjerilo za sve. Suna je bitnija knjiga za islam od Kur'ana.

Je li se tko pitao zašto je naziv za muslimane bio muhamedanac gotovo do kraja Drugog svjetskog rata?

Muhamed kao idealan čovjek je jebao 6-godišnju/9-godišnju djevojčicu. On je čovjek kojeg nije odredilo vrijeme i prostor (u to muslimani vjeruju), već je djelovao po Alahovim uputama, željama itd. (a one su bezvremenske, bez prostora, transcedentalne). Hadisi su iznimno bitan element u islamu. Oni daju odgovor na sve nedoumice.

Koji odgovor može dobiti musliman koji pita je li uredu imati seksualni odnos sa 6-godišnjom djevojčicom? Koji odgovor mu mogu dati islamski učenjaci da ga odvrate od toga? Kako se nositi s onima koji opravdanje za jebanje 6-godišnjih djevojčica nalaze upravo među hadisima?

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:28 

korrisnik je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Evo, trebaš cijenit što sam uopće odgledao cijeli video (BBC i netko drugi se ne će ni obazrijeti - s pravom, jer tko ima vremena?). Ja kao alim, moram da odvažem svaki argument.

Vidiš da kafiri razumiju. Pa i ja sam rekao da je Muhamed, po muslimanskom vjerovanju, djelovao po uputama Alaha. Tako se oženio i Ajšom, po njegovim uputama.

Oženio se s njom kada je imala šest godina, jebao je kada je imala devet; općeprihvaćen fakt, npr. Tabari i Buhari to navode tako. Je li to bila nužnost? Ajša nije imala djece. Dakle njihov seksualni odnos bio je svrha sam sebi - nije bilo potomstva. Ako se pak radilo o 'diplomatskom' potezu - zašto ju je morao jebat, mogao ju je samo oženit. A, dalje, ako su već Abu Bakr (otac Ajše) i Muhamed bili 'braća' - zašto ju je ovaj morao oženit?

Kažem opet. Alah je - po vjerovanju muslimana - transcedentan. Ne podliježe ni zakonima vremena, ni zakonima prostora. Tako ne podliježe ni grešnim običajima. Međutim, očito da nema ništa grešno u islamu jebavat 9-godišnje djevojčice. Jer da ima išta grešno ili nakaradno u jebanju 9-godišnjih djevojčica Alahov poslanik to ne bi radio.

Uvaženi kolega alim s video uratka nije ništa rekao na pitanje - kako odgovoriti muslimanima koji pitaju je li uredu jebanje 9-godišnjih djevojčica. Dakle moje pitanje ostaje - što reći muslimanu koji pita - mogu li da jebem 9-godišnju djevojčicu.

'Najbolji' odgovor od muslimana muslimanu bi bio - možeš, ako koristi islamu.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:32 

Tuta je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Evo, trebaš cijenit što sam uopće odgledao cijeli video (BBC i netko drugi se ne će ni obazrijeti - s pravom, jer tko ima vremena?). Ja kao alim, moram da odvažem svaki argument.

Vidiš da kafiri razumiju. Pa i ja sam rekao da je Muhamed, po muslimanskom vjerovanju, djelovao po uputama Alaha. Tako se oženio i Ajšom, po njegovim uputama.

Oženio se s njom kada je imala šest godina, jebao je kada je imala devet; općeprihvaćen fakt, npr. Tabari i Buhari to navode tako. Je li to bila nužnost? Ajša nije imala djece. Dakle njihov seksualni odnos bio je svrha sam sebi - nije bilo potomstva. Ako se pak radilo o 'diplomatskom' potezu - zašto ju je morao jebat, mogao ju je samo oženit. A, dalje, ako su već Abu Bakr (otac Ajše) i Muhamed bili 'braća' - zašto ju je ovaj morao oženit?

Kažem opet. Alah je - po vjerovanju muslimana - transcedentan. Ne podliježe ni zakonima vremena, ni zakonima prostora. Tako ne podliježe ni grešnim običajima. Međutim, očito da nema ništa grešno u islamu jebavat 9-godišnje djevojčice. Jer da ima išta grešno ili nakaradno u jebanju 9-godišnjih djevojčica Alahov poslanik to ne bi radio.

Uvaženi kolega alim s video uratka nije ništa rekao na pitanje - kako odgovoriti muslimanima koji pitaju je li uredu jebanje 9-godišnjih djevojčica. Dakle moje pitanje ostaje - što reći muslimanu koji pita - mogu li da jebem 9-godišnju djevojčicu.

Punoljetnost kod muškaraca se smatra kod izbacivanja sjemena a kod žena nakon menstruacije, da bi došlo do seksa potreban je brak.
Seks van braka je haram, dalje na brak trebaju pristati dvije osobe.
Zašto je Muhamed a.s imao više žena pa da bi lakše se objašnjavala vjera ženama.
Niko od žena /muslimanki nije pitao Muhameda a.s nego njegove žene o pitanjima koje se tiču žena,

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:38 

korrisnik je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Punoljetnost kod muškaraca se smatra kod izbacivanja sjemena a kod žena nakon menstruacije, da bi došlo do seksa potreban je brak.
Zašto je Muhamed a.s imao više žena pa da bi lakše se objašnjavala vjera ženama.
Niko od žena /muslimanki nije pitao Muhameda a.s nego njegove žene o pitanjima koje se tiču žena,

Pitanje je - je li ajša imala menstruaciju s devet godina? Bilo bi pravo čudo da je - to je iznimno rijedak slučaj, i spada pod zdravstvene poremećenosti. I onda opet se postavlja pitanje - je li uredu jebat 9-godišnje djevočice koje imaju menstruaciju? Alahu je očito sasvim halal...

Ako je seks izvan braka haram - odgovorio si na pitanje zašto je Muhamedu bio potreban brak s Ajšom. Želio je jebat Ajšu, drugačije nije mogao ako je ne oženi.

Upitno je kolika je moć rasuđivanja 9-godišnjih djevojčica. Generalno, u svim pravnim sistemima, uzeto je da 9-godišnja djeca nemaju dovoljno razvijenu moć rasuđivanja. Vrlo ograničena moć rasuđivanja je priznata, u većini pravnih sistema - 14-godišnjoj djeci.

No, ovde opet ostaje pitanje - ako imaš 'pristanak' 9-godišnje djevojčice da je jebeš - treba li je jebat? Je li shvaćaš koliko je ovo odvratno pitanje, da mi je muka što sam ga uopće napisao. Devetgodišnjom djecom se vrlo lako manipulira, to ti je valjda jasno.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:47 

Tuta je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Pitanje je - je li ajša imala menstruaciju s devet godina? Bilo bi pravo čudo da je - to je iznimno rijedak slučaj, i spada pod zdravstvene poremećenosti.

Ako je seks izvan braka haram - odgovorio si na pitanje zašto je Muhamedu bio potreban brak s Ajšom. Želio je jebat Ajšu, drugačije nije mogao ako je ne oženi.

Upitno je kolika je moć rasuđivanja 9-godišnjih djevojčica. Generalno, u svim pravnim sistemima, uzeto je da 9-godišnja djeca nemaju dovoljno razvijenu moć rasuđivanja. Ograničena moć rasuđivanja je dana, u većini pravnih sistema - 14-godišnjoj djeci.

No, ovde opet ostaje pitanje - ako imaš 'pristanak' 9-godišnje djevojčice da je jebeš - treba li je jebat? Je li shvaćaš koliko je ovo odvratno pitanje, da mi je muka što sam ga uopće napisao. Devetgodišnjom djecom se vrlo lako manipulira, to ti je valjda jasno.

Piše u hadisima još dosta stvari o Aiši koje indirektno bi mogle pokazivati na njezine godine:
"Poslanik s.a.v.s. je Aišu r.a. vidio da se igra sa lutkama meðu kojima je bio i konj sa krilima koja su bila napravljena od platna. Kada ju je upitao:
''Kako konj da ima krila?'', ona je odgovorila: '' Zar nisi čuo da je Sulejman a.s. imao krilate konje? '', na što se Poslanik s.a.v.s. nasmijao da su mu se ukazali kutnjaci. (Ebu Davud, br. 4924; od Aiše r.a. Šejh Albani ga smatra vjerodostojnim.

Poslanikova supruga hazreti Aiša prenosi da se jedanput “trkala sa Poslanikom a.s. i da ga je pobijedila.” Nakon toga su se ponovo trkali, pa je ovog puta Poslanik a.s. pobijedio i to prokomentarisao riječima: “Ovim sam izjednačio.” (Ahmed)
Kako će ga pobijediti 9 godišnjakinja?
Ne ne može se danas oženiti sa 9 godišnjakinjom.

Po drugom mišljenju ima računanje po Hidžri Prema drugom mišljenju koje se temelji na računanju godina Aišinih prema njenoj sestri Esmi, Aiša je imala devetnaest godina kada se udala za Poslanika Muhammeda. Naime, kaže se da je Esma imala dvadest osam godina u prvoj godini po Hidžri, a bila je starija od Aiše deset godina, koja je prve godine po Hidžri imala prema ovom računu osamnaest godina. Udala se za Poslanika Muhammeda godinu dana po Objavi, a zaručena je za njega sa četrnaaest ili petnaest godina. Esma je umrla u stotoj godini starosti u sedamdest trećoj godini po Hidžri.

Takođe, postoji stajalište da je Aiša imala najmanje deset godina u vrijeme kad je zaručena, a između četrnaest i petnaest godina kada se udala za Poslanika Muhammeda.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:49 

korrisnik je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pitanje je - je li ajša imala menstruaciju s devet godina? Bilo bi pravo čudo da je - to je iznimno rijedak slučaj, i spada pod zdravstvene poremećenosti.

Upitno je kolika je moć rasuđivanja 9-godišnjih djevojčica. Generalno, u svim pravnim sistemima, uzeto je da 9-godišnja djeca nemaju dovoljno razvijenu moć rasuđivanja. Ograničena moć rasuđivanja je dana, u većini pravnih sistema - 14-godišnjoj djeci.

Piše u hadisima još dosta stvari o Aiši koje indirektno bi mogle pokazivati na njezine godine:
"Poslanik s.a.v.s. je Aišu r.a. vidio da se igra sa lutkama meðu kojima je bio i konj sa krilima koja su bila napravljena od platna. Kada ju je upitao:
''Kako konj da ima krila?'', ona je odgovorila: '' Zar nisi čuo da je Sulejman a.s. imao krilate konje? '', na što se Poslanik s.a.v.s. nasmijao da su mu se ukazali kutnjaci. (Ebu Davud, br. 4924; od Aiše r.a. Šejh Albani ga smatra vjerodostojnim.

Poslanikova supruga hazreti Aiša prenosi da se jedanput “trkala sa Poslanikom a.s. i da ga je pobijedila.” Nakon toga su se ponovo trkali, pa je ovog puta Poslanik a.s. pobijedio i to prokomentarisao riječima: “Ovim sam izjednačio.” (Ahmed)

:D Pa Muhamed imo trbušinu, nije se kretao. Hadisi priznaju da se udala za Muhameda sa šest, a da je jebo sa devet godina. Ali nemoj me pitat kako se 9-godišnjakinja igra s lutkama, boga ti.

Vidiš da si se počeo hvatat za tanke slamke. Ohani.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:53 

Tuta je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

:D Pa Muhamed imo trbušinu, nije se kretao. Hadisi priznaju da se udala za Muhameda sa šest, a da je jebo sa devet godina. Ali nemoj me pitat kako se 9-godišnjakinja igra s lutkama, boga ti.

Vidiš da si se počeo hvatat za tanke slamke. Ohani.

Nije se kretao a učestovao u bitkama u jednoj za malo nije bio ubijen.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 19:58 

korrisnik je napisao/la:
Po drugom mišljenju ima računanje po Hidžri Prema drugom mišljenju koje se temelji na računanju godina Aišinih prema njenoj sestri Esmi, Aiša je imala devetnaest godina kada se udala za Poslanika Muhammeda. Naime, kaže se da je Esma imala dvadest osam godina u prvoj godini po Hidžri, a bila je starija od Aiše deset godina, koja je prve godine po Hidžri imala prema ovom računu osamnaest godina. Udala se za Poslanika Muhammeda godinu dana po Objavi, a zaručena je za njega sa četrnaaest ili petnaest godina. Esma je umrla u stotoj godini starosti u sedamdest trećoj godini po Hidžri.

Takođe, postoji stajalište da je Aiša imala najmanje deset godina u vrijeme kad je zaručena, a između četrnaest i petnaest godina kada se udala za Poslanika Muhammeda.

Mani mi se mišljenja i zavrzlama, raznih izvijanja.

Najvjerodostojniji sakupljač hadisa Buhari vrlo je jasan - imala je šest godina kad se vjenčala, devet kad se jebala. Ovo opovrgavanje postalo je aktualno TEK U 20. STOLJEĆU! Prije toga - bilo je svima prihvatljivo da je Ajša jebana s devet. Razlog za opovrgavanje hadisa je jasan - nitko ne želi da mu je Prorok pedofilčina.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 20:00 

Tuta je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Najvjerodostojniji sakupljač hadisa Buhari vrlo je jasan - imala je šest godina kad se vjenčala, devet kad se jebala. Ovo opovrgavanje postalo je aktualno TEK U 20. STOLJEĆU! Prije toga - bilo je svima prihvatljivo da je Ajša jebana s devet. Razlog za opovrgavanje hadisa je jasan - nitko ne želi da mu je Prorok pedofilčina.

Što bi bio pedofil ako se oženio sa ostalim ženama koje nisu bile ni nevine nego su udovice.
Prvo se oženio sa Hatidžom koja ga je starija bial 15 godina.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 20:05 

korrisnik je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Što bi bio pedofil ako se oženio sa ostalim ženama koje nisu bile ni nevine nego su udovice.
Prvo se oženio sa Hatidžom koja ga je starija bial 15 godina.

Oženjen sam, imam djecu i jebem muškarce... što bih bio ********? Pitanje ti je na toj razini.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 20:13 

Nego korrisniče, ne mogu, a da ne primijetim svo ovo copy/pastanje dugih tekstova i kačenje videa.

Ti si čovjek u nedoumici. Ne znaš odgovore na pitanja. To je sasvim normalno. U nedostatku argumenata zalijepiš kilometarski tekst, ili 10-minutni video uradak. Moguće da ad hoc pronalaziš videe i tekstove, možda nekad nisi ni svjestan čitavog sadržaja istih. Tko će znat...

Jer da znaš odgovore na pitanja, ti bi odgovarao sažeto, vlastitim pisanjem, a ne lijepoljenjem tekstova i videa. Nitko nema vremena da to čita.

Ja mislim da je najbolje da se ti odmah pokrstiš.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 20:23 

Ko će znat kako su izlgedali u 600 toj godini sa koliko su sazrijevali.
Da je bio pedofil ne bi se ženio sa Hatidžom.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2015, 20:42 

To je ona bogata udovica, pa makar je to jasno iz interesa.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3818 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 153  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: